Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
high_volume

#35976 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by high_volume »

Seawolf wrote:
kluz franjo wrote:
Seawolf wrote: I ja sam, zbog razloga koje si naveo, protiv diferencirane stope PDV-a. Za jedinstvenu sam stopu PDV-a, od 25%.
Kolega,
Vi ste nadam se svjesni da bi Vaš prijedlog dodatno ojadio 85% penzionera i barem cca. trećinu uposlenih u ovoj državi, koji su ionako na granici ili već u akutnom siromaštvu?
Pozz.
Kolega, kako znate da sam i ja pilot? :)

Navedene kategorije bi bile ojađene za tačno 6,84%, kratkoročno.

Dugoročno, zahvaljujući toj mjeri (povećanje stope PDV-a), uz prateća rasterećenja na drugim mjestima, primanja tih kategorija bi se povećala za procenat koji je veći od procenta ojađenosti.
Bilo bi povećanja penzija, ali neznatno, kao i uvijek. Možda bi i drugi budžetski korisnici rastom plaća imali koristi od povećane stope PDV, ali svi oni sva ta povećanja još više bi potrošili na uvećane cijene proizvoda i usluga. Rastom stope PDV porasle bi sve cijene. Budžetski korisnici bi te cijene nekako i mogli dostići, ali radnici realnog sektora ne bi nikako.

U ovom trenutku, samo diferencirana stipa PDV može nivelirati ekonomsko-socijalno stanje stanovništva BiH i njene privrede.
kmirsad

#35977 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kmirsad »

Seawolf wrote:
kmirsad wrote:Nisam stručnjak, ali mislim da ako zadržimo istu stopu PDV-a, onda traba progresivno oporezovati progesivno veče prigode. Bogati moraju da plate više...naravno ne toliko više da i oni osiromaše... nego toliko da da idalje ostanu bogati, ali da nose veči teret od siromašnih. Neki vid kapitalističke solidarnosti. :D
Ako se meni opterete primanja iz redovnog rada za još jedan promil, ja odoh raditi u EU, a vi se ovdje solidarišite, ali ne preko mojih leđa.
:lol: Ako su ti primanja takva, da i poslije njihovog progresivnog oporezivanja,ostaneš solidno bogat čovjek koji sebi može priuštiti mnoge luksuze... nečeš to mrdnut iz Bosne... :lol: Da pojasnim, nisam vislio na oporezivanje profitabilnih firmi novim nametima, nego lićna primanja koja su preko svake mjere u odnosu na okruženje, Firme koje reinvestiraju dobit ili dio dobiti u proširenje, povečanje kapaciteta i slične investicije, tu dobit bih oslobodio nameta...
kluz franjo

#35978 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

Seawolf wrote:
kluz franjo wrote:
Seawolf wrote: I ja sam, zbog razloga koje si naveo, protiv diferencirane stope PDV-a. Za jedinstvenu sam stopu PDV-a, od 25%.
Kolega,
Vi ste nadam se svjesni da bi Vaš prijedlog dodatno ojadio 85% penzionera i barem cca. trećinu uposlenih u ovoj državi, koji su ionako na granici ili već u akutnom siromaštvu?
Pozz.

Dugoročno, zahvaljujući toj mjeri (povećanje stope PDV-a), uz prateća rasterećenja na drugim mjestima, primanja tih kategorija bi se povećala za procenat koji je veći od procenta ojađenosti.
Sreli smo se nekad u letu :)
Mislim da niste dovoljno uzeli dvije stvari.
1. Percepcija ročnosti. Nekome ko ima 1000 KM u džepu, lakše je se strpiti da dočeka 20 KM. Onaj koji nema ni 20, tih 20 mu izgleda kao kuća, svake sekunde.
2. Percepcija strpljenja onih koji se trebaju "malo strpiti". Vaša ponuda u toj percepciji izgleda ovako:
"Oni manje brojni sa višim i visokim primanjima će odmah i realno profitirati od ovih izmjena, a oni (koji su u većem broju) sa nižim i niskim primanjima da kratkoročno istrpe dok potrošnja ne skoči (a neće) i privreda se dugoročno ne zaholca."

Volio bih vidjeti neku PC-simulaciju ovog eksperimenta. U praksi to baš i ne bih probao. Malo me podsjeća na certifikate, privatizacije i sl.
bunk

#35979 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by bunk »

Rastereti privredu svega a idiotske ideje poput dodatnih oporezivanja neka onaj ko to zeli provodi u svojoj kuci a ne igra se drzave.
Jer ovdje samo budali nije jasno da nikakav porez bilo koje vrste bilo od kladionica ,jahti.luksuznih jetpackova ili bilo cega nece spasiti privredu.
To moze sami tako da se drzava povuce i svoj problem s manjkom novca u budzetu rijesi smanjenjem potrosnje.
A svi znamo da u tu svetu kravu ne smije pipnuti niko.
Ni po ni opo zicija :mrgreen: ni pro Bosanski ni oni koji bi cijepali ni zeleni ni crveni ni itko.ko se danas bavi politikom..
U stvari igra se politike..
Last edited by bunk on 18/11/2018 11:44, edited 1 time in total.
Seawolf

#35980 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Seawolf »

kluz franjo wrote:...
Volio bih vidjeti neku PC-simulaciju ovog eksperimenta. U praksi to baš i ne bih probao. Malo me podsjeća na certifikate, privatizacije i sl.
Nemam ništa protiv, dapače.

Možemo se sastati pa uraditi tako nešto. Napredno poznavanje MS® Excel® je sasvim dovoljno za to.

Samo se prije toga moramo snabdjeti ispravnim i aktuelnim ulaznim podacima.
Seawolf

#35981 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Seawolf »

kmirsad wrote:
Seawolf wrote:
kmirsad wrote:Nisam stručnjak, ali mislim da ako zadržimo istu stopu PDV-a, onda traba progresivno oporezovati progesivno veče prigode. Bogati moraju da plate više...naravno ne toliko više da i oni osiromaše... nego toliko da da idalje ostanu bogati, ali da nose veči teret od siromašnih. Neki vid kapitalističke solidarnosti. :D
Ako se meni opterete primanja iz redovnog rada za još jedan promil, ja odoh raditi u EU, a vi se ovdje solidarišite, ali ne preko mojih leđa.
:lol: Ako su ti primanja takva, da i poslije njihovog progresivnog oporezivanja,ostaneš solidno bogat čovjek koji sebi može priuštiti mnoge luksuze... nečeš to mrdnut iz Bosne... :lol: ...
Nisam bogat i ne želim biti. Srednja sam klasa i tu svoju poziciju ću principijelno braniti.

Ovo društvo je od moje obitelji i mene, imalo puno više koristi, nego mi od ovoga društva. U krajnjem slučaju, ako se osvrnemo na naslov ove forumske teme i Naša stranka je od moje obitelji i mene imala puno više koristi nego mi od Naše stranke.

U slučaju da zarada od moga rada, bude na bilo koji način okrnjena u odnosu na dosadašnju, zbog poteza političara na vlasti, lako ću otići da zarađujem u EU. Pogotovu sada. Od toga ćemo moja obitelj i ja imati koristi, a ovo društvo će imati štetu.

Ne zato što ću ja otići, nego zato što će sa mnom otići skoro 20.000 KM godišnje doprinosa i poreza na moja primanja.
paleoconservative

#35982 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by paleoconservative »

kmirsad wrote:
Seawolf wrote:
:lol: Ako su ti primanja takva, da i poslije njihovog progresivnog oporezivanja,ostaneš solidno bogat čovjek koji sebi može priuštiti mnoge luksuze... nečeš to mrdnut iz Bosne... :lol: Da pojasnim, nisam vislio na oporezivanje profitabilnih firmi novim nametima, nego lićna primanja koja su preko svake mjere u odnosu na okruženje, Firme koje reinvestiraju dobit ili dio dobiti u proširenje, povečanje kapaciteta i slične investicije, tu dobit bih oslobodio nameta...
Pitanje je principa na kojem se bazira moderno zapadno drustvo.

Tvoj dohodak je plod tvog rada, i drzava nema moralni presedan da ti uzima dio dohotka.

To ne znaci da ne postoje moralni vidovi oporezivanja. Kao sto je prije na forumu receno, diferancijalna stopa PDV-a je bukvalno jedina fiskalna politika koja moze ucini privatni sektor jacim od drzavnog.

Laffer je poslije predavanja odradio intervju sa al jazeerom, svima je dostupno na YT.
kmirsad

#35983 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kmirsad »

Seawolf wrote: Nisam bogat i ne želim biti. Srednja sam klasa i tu svoju poziciju ću principijelno braniti.

Ovo društvo je od moje obitelji i mene, imalo puno više koristi, nego mi od ovoga društva. U krajnjem slučaju, ako se osvrnemo na naslov ove forumske teme i Naša stranka je od moje obitelji i mene imala puno više koristi nego mi od Naše stranke.

U slučaju da zarada od moga rada, bude na bilo koji način okrnjena u odnosu na dosadašnju, zbog poteza političara na vlasti, lako ću otići da zarađujem u EU. Pogotovu sada. Od toga ćemo moja obitelj i ja imati koristi, a ovo društvo će imati štetu.

Ne zato što ću ja otići, nego zato što će sa mnom otići skoro 20.000 KM godišnje doprinosa i poreza na moja primanja.
Na osnovu onoga što si sada napisao je potpuno jasno na nisam mislio na tebe... s promanjima od 2-3 hiljada, po meni ne bi podpao pod stopu progresivnog oporezivanja PRIMANJA :-D Primanja od 3000 i više bih podveo pod progresivno oporezivanje... proporcionalno rastu prihoda... Pri tom bih napravio i razliku kod primanja ostvarenih u javnom i realnom sektoru.Ipak je u realnom sektori mnogo teže zaraditi 3000 + doprinosi nego u javnom.
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#35984 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by sabina1 »

kmirsad wrote:
sabina1 wrote:
olimp84 wrote: sabina cudic je vjerovatno najkompletniji politicar u drzavi...
Forum jeste mjesto razmjene razlicitih misljenja i stavova ali kakve se nebuloze ovdje pisu to je prosto fantasticno...
Sabina... de molim te nabroj Sabinine mane...
Kmirsade ,

najveća greška naših ljudi je što stvari gledaju isključivo iz lične perspektive bez imalo empatije prema javnom , društvenom i zajedničkom.
U vrijeme socijalizma , odgovornost prema društvenom i zajedničkom je bila neuporedivo veća dijelom iz represije vojno-policijskog aparata a dijelom jer su ljudi i edukacijom postajali društveno odgovorniji.
Ovo je jedan od osnovnih razloga (uz manjak gotovo ikakvog obrazovanja i općeg siromaštva u kom je zemlja završila prvo zbog agresije a zatim privrednog pustošenja nakon agresije) zbog čega smo tu gdje jesmo , još veća greška je što ljude na društveno-odgovornim pozicijama ocijenjujemo na osnovu lične simpatije ili antipatije bez dubljeg uvida u problematiku.
Ljudi recimo u velikoj mjeri glasaju za Komšiča iako u društveno-političkom ili u društveno-korisnom smislu taj čovjek ne zaslužuje od ovog društva ni krišku salame a kamo li neku poziciju u kojoj donosi bilo kakve odluke u ime društva.

Napisati da je Sabina Ćudić "najkomplentija političarka" je užasno neistinito , pitanje je ponavljam ko koga i kako percipira.
Pojasniću.

Na konkretno pitanje na fb stranici Naše stranke , da li ona smatra da je sa 16 (šesnaest ) inicijativa i pitanja u prethodnom mandatu (tj 4 (četiri) godišnje) zaslužila (ekstremno visoku kao i svi izabrani zvaničnici da se razumijemo) naknadu koju je primila , Sabina je odgovorila (bez ikakvog osvrta na broj inicijativa i pitanja) da je uložila preko 200 amandmana vladi SDA u KS koju je koji mjesec prije napustio Elmedin Konaković.
Rekla je apsolutnu činjenicu da će svaka vlada jako teško usvojiti amandmane opozcije.
Sve ovo što govorim možete pogledati ovdje https://www.facebook.com/nasastranka.ba ... =2&theater
(-8:14)
Sabina Ćudić dosada nije vodila niti minut čak ni matični općinski odbor niti bilo šta drugo unutar ili van Naše stranke. Ona formalno ne vodi čak ni famozni "kolegij predsjedništva Naše stranke".
Niko ne može zanemariti sve retoričke sposobnosti koje su izuzetno korisne u debatama , ali ako je to referenca za "najkompletniju političarku" onda bi sve političarke i političari po automatizmu u ranoj mladosti bili vrsni retoričari i šampioni debata jel ?

Da bi neko bio "kompletan političar" mora žestoko i krvavo raditi , imati cilj , imati stav , imati sjajan balans u upravljanju ljudskim resursima , biti socijalno odgovoran , razumjeti potrebe onih u čije ime nastupaš , imati viziju , misiju i strategiju.

Šta Sabina Ćudić od sveg ovoga nema namjerno vam neću napisati jer će botovi svako moje pisanje podvesti pod drugi dio prvog pasusa ovog posta.

Ono što vam za nju mogu garantovati je da je posljednja osoba u Našoj stranci koja bi izvršila neku korupciju , krađu ili lopovluk.
S te strane zaista građani mogu biti mirni.

Eh da , nakon ove slike :
Image

njeni amandmani će biti listom usvojeni a njena plaća opravdana.

Ma 100 %.
kmirsad

#35985 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kmirsad »

sabina1 wrote: Kmirsade ,

najveća greška naših ljudi je što stvari gledaju isključivo iz lične perspektive bez imalo empatije prema javnom , društvenom i zajedničkom.
U vrijeme socijalizma , odgovornost prema društvenom i zajedničkom je bila neuporedivo veća dijelom iz represije vojno-policijskog aparata a dijelom jer su ljudi i edukacijom postajali društveno odgovorniji.
Ovo je jedan od osnovnih razloga (uz manjak gotovo ikakvog obrazovanja i općeg siromaštva u kom je zemlja završila prvo zbog agresije a zatim privrednog pustošenja nakon agresije) zbog čega smo tu gdje jesmo , još veća greška je što ljude na društveno-odgovornim pozicijama ocijenjujemo na osnovu lične simpatije ili antipatije bez dubljeg uvida u problematiku.
Ljudi recimo u velikoj mjeri glasaju za Komšiča iako u društveno-političkom ili u društveno-korisnom smislu taj čovjek ne zaslužuje od ovog društva ni krišku salame a kamo li neku poziciju u kojoj donosi bilo kakve odluke u ime društva.

Napisati da je Sabina Ćudić "najkomplentija političarka" je užasno neistinito , pitanje je ponavljam ko koga i kako percipira.
Pojasniću.

Na konkretno pitanje na fb stranici Naše stranke , da li ona smatra da je sa 16 (šesnaest ) inicijativa i pitanja u prethodnom mandatu (tj 4 (četiri) godišnje) zaslužila (ekstremno visoku kao i svi izabrani zvaničnici da se razumijemo) naknadu koju je primila , Sabina je odgovorila (bez ikakvog osvrta na broj inicijativa i pitanja) da je uložila preko 200 amandmana vladi SDA u KS koju je koji mjesec prije napustio Elmedin Konaković.
Rekla je apsolutnu činjenicu da će svaka vlada jako teško usvojiti amandmane opozcije.
Sve ovo što govorim možete pogledati ovdje https://www.facebook.com/nasastranka.ba ... =2&theater
(-8:14)
Sabina Ćudić dosada nije vodila niti minut čak ni matični općinski odbor niti bilo šta drugo unutar ili van Naše stranke. Ona formalno ne vodi čak ni famozni "kolegij predsjedništva Naše stranke".
Niko ne može zanemariti sve retoričke sposobnosti koje su izuzetno korisne u debatama , ali ako je to referenca za "najkompletniju političarku" onda bi sve političarke i političari po automatizmu u ranoj mladosti bili vrsni retoričari i šampioni debata jel ?

Da bi neko bio "kompletan političar" mora žestoko i krvavo raditi , imati cilj , imati stav , imati sjajan balans u upravljanju ljudskim resursima , biti socijalno odgovoran , razumjeti potrebe onih u čije ime nastupaš , imati viziju , misiju i strategiju.

Šta Sabina Ćudić od sveg ovoga nema namjerno vam neću napisati jer će botovi svako moje pisanje podvesti pod drugi dio prvog pasusa ovog posta.

Ono što vam za nju mogu garantovati je da je posljednja osoba u Našoj stranci koja bi izvršila neku korupciju , krađu ili lopovluk.
S te strane zaista građani mogu biti mirni.

Image

Ma 100 %.
Hvala na odgovoru, Pažljivo sam ga čitao. Očigledno ste u njega uložili trud, da odgovorite, a da mi ne date konkretan odgovor.
Naveli ste koje bi potencijalno mogle biti, ali ne i da li su.
Mnogo više sam vidio komplimenata i pohvala.
Link sam već ranije vidio.
Shvatam razlog, zato mi niste konkretno odgovorili, vas molim, da mi odgovorite na PP.
Unaprijed hvala.

ps
Image

:lol: :lol: :lol:
Hakiz

#35986 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

drug_profi wrote:
Hakiz wrote:
paleoconservative wrote:
To je bilo najbolje predavanje na EFSI vjerovatno ikada. Slatko-kiseli momenat je bio kad sam se osvrnuo oko sebe na tom predavanju i vidio da nema nijednog aktuelnog politicara da prisustvuje.

S druge strane, dvadesetogodisnjaci marljivo zapisuju, skiciraju i zapitkivaju Arthura o trzistu. Ma bit ce nesto od nas :)
Neće. Mladi marljivo uče da to znanje upotrijebe kada se ispale iz BiH. A ta predavanja ovdje puno jeftinija nego da ih slušaju u EU.
Laferovo predavanje kosta milion maraka. I nije bilo besplatno vec ga je doveo sponzor u saradnji sa EFSA i US embassy.
I nijedan politicar, ministar finansija kojih ima 12-13 u drzavi nije nasao zanimljivim da cuje uzivo predavanje iz usta zive legende.
Ako je platio sponzor, besplatno je bilo za učesnike. Valjda se razumijemo. Ali hajde, đavo se krije u detaljima :)

Naravno da nije našao za shodno ni jedan od guzonja da dođe jer njihov posao nije da rade bolje. Da jeste, da je ovdje posao ministra da radi za boljitak, drugi ljudi bi bili ministri.

Ovo me podsjeća na emisiju u kojoj Zekerijah Smajić u jednom trenutku kaže u stilu "Političari bi trebali da shvate da trebaju raditi u korist građana..."

E moj Zekerijah, nije stvar u tome šta bi oni trebali da shvate, znaju oni to. Stvar je u tome da neće da rade to šta treba.

A baška što je time Zeka amnestirao političare, kao nisu oni jadni krivi, nisu korumpirani, kriminalni i nesposobni namjerno nego jadni ne razumiju.

Eto, kao jedan od najboljih novinara sa ovih prostora svih vremena, pa takvi gafovi...
kmirsad

#35987 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kmirsad »

Hakiz wrote:
Ako je platio sponzor, besplatno je bilo za učesnike. Valjda se razumijemo. Ali hajde, đavo se krije u detaljima :)

Naravno da nije našao za shodno ni jedan od guzonja da dođe jer njihov posao nije da rade bolje. Da jeste, da je ovdje posao ministra da radi za boljitak, drugi ljudi bi bili ministri.

Ovo me podsjeća na emisiju u kojoj Zekerijah Smajić u jednom trenutku kaže u stilu "Političari bi trebali da shvate da trebaju raditi u korist građana..."

E moj Zekerijah, nije stvar u tome šta bi oni trebali da shvate, znaju oni to. Stvar je u tome da neće da rade to šta treba.

A baška što je time Zeka amnestirao političare, kao nisu oni jadni krivi, nisu korumpirani, kriminalni i nesposobni namjerno nego jadni ne razumiju.

Eto, kao jedan od najboljih novinara sa ovih prostora svih vremena, pa takvi gafovi...
:thumbup: Šta ti misliš... hoće li ovi htjeti. da znaju, to smo već prošli.
madner

#35988 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by madner »

Germanija
zavisno od poreskog razreda za prosjecnu neto platu od 2.085,66 € eura, poslodavac ima trosak od 4.118,74 u nepovoljnoj klasi.
Za najpovoljniju, uz isti trosak za poslodavca dobije 2.386,03 eurica.

Za vece plate bi omjer bio jos gori.
Za bruto platu od 6000, trosak je 7.285,88, neto plata: 3.331,75, debelo iznad 100%. (u nepovolnijem slucaju.) do 86% u apsolutno najboljem (da partner ima znatno manja primanja, pa prihvati jos gori poreski razred)
Hakiz

#35989 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

kmirsad wrote:
Hakiz wrote:

Čekam formiranje vlasti, pa 100 dana, pa da vidimo. Hajde krupne stvari, ali da vidimo na sitnicama koje život znače, a koje bi trebalo da su rješive na nivoima na kojima će koalicije u kojima je NS "suvereno" vladati.
kmirsad

#35990 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kmirsad »

madner wrote:Germanija
zavisno od poreskog razreda za prosjecnu neto platu od 2.085,66 € eura, poslodavac ima trosak od 4.118,74 u nepovoljnoj klasi.
Za najpovoljniju, uz isti trosak za poslodavca dobije 2.386,03 eurica.

Za vece plate bi omjer bio jos gori.
Za bruto platu od 6000, trosak je 7.285,88, neto plata: 3.331,75, debelo iznad 100%. (u nepovolnijem slucaju.) do 86% u apsolutno najboljem (da partner ima znatno manja primanja, pa prihvati jos gori poreski razred)
Nema njemačkoj druge, nego da prdne u čabar.... :D
VladaFBiH

#35991 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by VladaFBiH »

Seawolf wrote:
kluz franjo wrote: Kolega,
Pozz.

slažem se s tobom ali ne bih išao tako visoko jer 20% PDV-a je dovoljno da se doprinosi na platu prepolove i imamo pozitivan efekt jer radnici primaju 30-35% veću platu a cijene su se podigle za cijelih 2,6%... da ne objašnjavam dalje šta ovo znači... mada i taj model sa 25% bez ikakvih doprinosa na plate bi značio ogromno povečanje GDP-a i zaposlenosti i para bi bilo dovoljno i za socijalne kategorije... najteži dio za sprovođenje bio da privatnici ne uzmu ovo razliku mada se i ovo da riješiti sa potpisivanjem ugovora na bruto platu par mjeseci prije uvođenja nove stope odnosno rasterečenja privrede...
Last edited by VladaFBiH on 18/11/2018 14:25, edited 2 times in total.
kmirsad

#35992 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kmirsad »

Hakiz wrote:
kmirsad wrote:
Hakiz wrote:

Čekam formiranje vlasti, pa 100 dana, pa da vidimo. Hajde krupne stvari, ali da vidimo na sitnicama koje život znače, a koje bi trebalo da su rješive na nivoima na kojima će koalicije u kojima je NS "suvereno" vladati.
I ja. U dubini duše, nadam se najboljem, U razumu... umirem os straha. Tješi me i hrabri što spremaju konkretan Sporazum koji do sada sadrži preko 250 principa i Zakona, organizaciono i dinamički precizranih, a koje za sada svi prihvataju... S takvim dokumentom, teško će bilo ko... i Hudini... moči izbječi odgovornost ili je svaliti na drugoga. Nema kolektivne odgovornosti. U kurva će znat ko je otac djeteta.
I SDA bi bilo pametnije da neovisno od toga što ih ovi neče, sama pred sobom potpiše taj dokument... ako ništa drugo da pokažu biračima da i oni biraju pravu stranu. Ako žele ikako da prežive do sljedećih izbora. I da se halalele s onima koji će iz njenoh redova past pod udar ovih principa.
Da drugi odrade ono što oni ne ne mogu i ne smiju. Ono što ih ostane, može praviti neku novu, bolju SDA.
drug_profi

#35993 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by drug_profi »

PDV je jedini porez koji placaju zaposleni na crno, a koji maksimalno koriste sve fondove solidarnosti koje punimo mi koji radimo i koji smo optereceni sa nenormalnim oporezivanjima.

Sistem je duboko neposten prema nama. Narocito jer i taj segment PIO i ZZO ne vraca nikako ono sto je placeno. 800 maraka mjesecno za dadjbine iz moje plate kroz 40 godina= cca. 380.000, pri cemu smo ja i moja djeca potrosili max 5000 ukupno.

Sta bih ja mogao sa fondom u kojem je tak iznos a sta cu dobiti za koju godinu kad okacim kopacke?
paleoconservative

#35994 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by paleoconservative »

drug_profi wrote:PDV je jedini porez koji placaju zaposleni na crno, a koji maksimalno koriste sve fondove solidarnosti koje punimo mi koji radimo i koji smo optereceni sa nenormalnim oporezivanjima.

Sistem je duboko neposten prema nama. Narocito jer i taj segment PIO i ZZO ne vraca nikako ono sto je placeno. 800 maraka mjesecno za dadjbine iz moje plate kroz 40 godina= cca. 380.000, pri cemu smo ja i moja djeca potrosili max 5000 ukupno.

Sta bih ja mogao sa fondom u kojem je tak iznos a sta cu dobiti za koju godinu kad okacim kopacke?
Uplatis privatno u osiguranje, imas svoj privatni fond na koji ti lijeze LIBOR-ova stopa kamate radi minimalnog rizika koji trpis, i uzivas :)

Vecina Evrope i USA koristi privatne fondove, i ja ne vidim nista nemoralno i zabrinjavajuce oko toga. Sam se dogovoris s ljudima koji procenat plate zelis odvajati, i po kojoj matematickoj progresiji (recimo mozes u mladosti odvajati 10% plate pa svake godinje smanjivati po 1% i slicno).

Cinjenica je da je privatni sektor (s pretpostavkom slobodnog trzista) efikasniji od drzavnog. Penzije nisu izuzetak.
Hakiz

#35995 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

paleoconservative wrote:
drug_profi wrote:PDV je jedini porez koji placaju zaposleni na crno, a koji maksimalno koriste sve fondove solidarnosti koje punimo mi koji radimo i koji smo optereceni sa nenormalnim oporezivanjima.

Uplatis privatno u osiguranje, imas svoj privatni fond na koji ti lijeze LIBOR-ova stopa kamate radi minimalnog rizika koji trpis, i uzivas :)

Vecina Evrope i USA koristi privatne fondove, i ja ne vidim nista nemoralno i zabrinjavajuce oko toga. Sam se dogovoris s ljudima koji procenat plate zelis odvajati, i po kojoj matematickoj progresiji (recimo mozes u mladosti odvajati 10% plate pa svake godinje smanjivati po 1% i slicno).

Cinjenica je da je privatni sektor (s pretpostavkom slobodnog trzista) efikasniji od drzavnog. Penzije nisu izuzetak.
S tim što penzije preko privatnih fondova zavise od poslovanja te firme (tog fonda). Ako ona bankrotira, nema penzije. Nije se jednom desilo da su ljudi ostali bez penzije jer je fond preko kojeg su uplaćivane opljačkan, bankrotirao itd. Čak i kada osude onoga ko je opljačkao fond, penzija nema jer novca više nema.

Onoga trenutka kada su ljudi pristali da penzije, zdravstvo, zatvori, osnovne usluge kao što su voda i slične, pa i školstvo daju u ruke privatnicima, tog trenutka su zaslužili da im liječenje zavisi od toga imaju li novca ili ne, da im penzije zavise od poslovanja nekog fonda a ne od toga da li su tu penziju zaradili svojim radom, da im cijene vode skaču u zavisnosti koliko vlasnici firme koja ih snabjeva vodom žele dana odmora na Maldivima, Bentija, zlatnih slavina, da im djeca budu zatvarana zbog gluposti jer zatvor zarađuje na broju osuđenika koji u njemu borave itd.

A filozofsko pitanje: Ako sve damo u ruke privatnicima, čemu onda uopšte država?
Last edited by Hakiz on 18/11/2018 15:23, edited 1 time in total.
drug_profi

#35996 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by drug_profi »

To sve nisu razlozi da sistem solidarnosti kod nas bude apsolutno nefer.
Dakle ulozicu samo u PIO cca 200K.
Uzivacu u penziji max 15 godina sa 6600 godisnje. Dakle ako dozivim 80. Potrosicu samo pola onog sto sam dao.
ZZO mi uzme 180K pri tom cu svaku potrebnu intervenciju, operaciju, protezu platiti u punom iznosu pod uslovom da uslugu uopste dobijem u potrebnom vremenu.
Hakiz

#35997 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

drug_profi wrote:To sve nisu razlozi da sistem solidarnosti kod nas bude apsolutno nefer.
Dakle ulozicu samo u PIO cca 200K.
Uzivacu u penziji max 15 godina sa 6600 godisnje. Dakle ako dozivim 80. Potrosicu samo pola onog sto sam dao.
ZZO mi uzme 180K pri tom cu svaku potrebnu intervenciju, operaciju, protezu platiti u punom iznosu pod uslovom da uslugu uopste dobijem u potrebnom vremenu.
To se rješava mehanizmima u rasponu od glasanja za one koji će promijeniti ta pravila, do revolucije, dakle nasilnog skidanja onih koji ta pravila takva uspostvaljaju i provode.

Ali sigurno ne dobrovoljnim pristankom da tržište odlučuje o tome hoće li neko imati vodu ili otići u zatvor.
Prpa.ba

#35998 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Prpa.ba »

Moj stav je da za svaki problem ili pojavu prvo moramo analizirati uzroke, pa tek onda pricati o rjesenjima.

Recimo, rad na crno u domeni nepostojanja ugovora o radu uvijek odvajam od placanja "kovertom" i izbjegavanja placanja poreza.

Zasto poslodavac zaposljava na crno i zasto radnik prihvata raditi na crno?
- radnik nema izbora jer je trziste rada prezasiceno radnom snagom slicnih sposobnosti pa poslodavac postavlja uslove i ima dominantan polozaj
- poslodavcu se ne da zamarati svom papirologijom potrebnom za "knjizenje" radnika
- poslodavac ne trpi sankcije ako ga se uhvati na djelu, ili sankcije nisu destimulirajuce za ovu praksu
- radnik ne trpi sankcije ako ga se uhvati na djelu, ili sankcije nisu destimulirajuce za ovu praksu
- poslodavac ne zeli u svoj paket "benefita" za radnika ukljucivati minimalne propise utvrdjene zakonima, poput prava na odmor, maksimalne duzine smjene i sl.
- rad koji radnik nudi na puno radno vrijeme nema trzisnu vrijednost procijenjenu na vrijednost minimalne plate, tj. radnik ne vrijedi minimalca pa se zaobilazi zakon

Sve ove faktore treba "napasti" da bi rjesenje bilo integralno i da bi se stopa rada na crno smanjila na zanemarljive nivoe.

Izbjegavanje placanja poreza je druga stavka sa nekim drugacijim razlozima:
- sankcije nisu destimulirajuce za ovu praksu ili ih nema uopce. Koliko vidim iz redovnih obavijesti, kazne su oko 3000 KM po radniku, to se amortizuje za par mjeseci pa se doslovno isplati. :-D
- posao na trzistu rada vrijedi 600 KM neto zbog stanja radne snage ali ne zaradjuje 1000 KM bruto, sto ukazuje na "ubacivanje" nerealnih kolicina novca u opticaj kroz plate javnog sektora i visoke stope poreza, sto realni sektor ne moze ispratiti. Tu se izbjegavanjem poreza poslodavac i radnik pozicioniraju u rentabilnost :D
- radnici pristaju na isplatu bruta u koverti jer nemaju povjerenje u sistem, tj. na doprinose ka monopolistickim drzavnim osiguranjima gledaju kao harac od kojeg nema koristi
- radnicima su plate tako niske da je realniji problem platiti rezije i hranu od 1. do 1. nego se baviti stavkama poput zdravstva i penzije. Ovo bi se u liberalnom sistemu manifestovalo kao ljudi koji ne uplacuju ni penziono i zdravstveno jer ne bi imali nista za jesti a imali bi najgore pakete zastite.

Opet, svaka stavka zasluzuje zaseban tretman i nema zlatnog rjesenja u smislu smanji poreze ili povecaj poreze ili kontrolisi svaciju markicu. Ovdje moramo uvazavati i nekakvu eventualnu strategiju kako i u kom pravcu graditi nasu ekonomiju.

Socijalisticke ideje poput progresivnog oporezivanja bogataskih plata od 1500 KM zvuce lijepo ljudima na minimalcima, ali tjeraju srednju klasu u realnom sektoru iz BiH, pa ce onda minimalci biti jos manji jer srednja klasa nosi potrosnju. Moje liberalne ideje poput tvrde privatizacije penzionog i zdravstvenog monopola bi s druge strane osamarile oko 60% stanovnistva koje niti ima izgradjenu svijest niti raspolaze finansijama i za kakav nivo zdravstvene zastite.

Polazne stavke u diskusiji naravno moraju biti i cinjenice da:
- oporezovanje "bogatstva" i "luksuza" kao apstraktnog pojma uvijek zavrsi otimacinom od srednje klase
- svaki porez destimulise ono sto se oporezuje. Porez na dohodak destimulise dohodak, porez na alkohol destimulise konzumaciju alkohola, porez na dodatne nekretnine destimulise akumulaciju nekretnina.
- novi porezi ili prava, jednom kada se uvedu, jako ih je tesko ukinuti. Jednom kada se otvori diskusija o diferenciranim stopama poreza na dohodak, ko kaze da je luksuz na 1500 KM. Moze luksuz biti i 300 KM. ;-) Isto vrijedi i za diferenciranje PDV-a. Jednom kada se uvede visa stopa od 25%, ko je taj ko kategorizira stavke na visu i nizu stopu? ;-)
olimp84

#35999 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by olimp84 »

sabina1 wrote:
postoji razlika izmedju "najkompletniji politicar u drzavi", i "kompletan politicar". mislio sam iskljucivo u poredjenju sa drugim aktuelnim politicarima da je najkompletniji, to ne znaci da mislim da je "kompleatn politicar". Sa svime citiranim se slazem, sabina c je daleko od kompletnog politicara.

tebe sam pitao da mi kazes koga ti smatras "najkompletnijim", nisi odgovorila
madner

#36000 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by madner »

Prpa.ba wrote:Moj stav je da za svaki problem ili pojavu prvo moramo analizirati uzroke, pa tek onda pricati o rjesenjima.

Recimo, rad na crno u domeni nepostojanja ugovora o radu uvijek odvajam od placanja "kovertom" i izbjegavanja placanja poreza.

Zasto poslodavac zaposljava na crno i zasto radnik prihvata raditi na crno?
- radnik nema izbora jer je trziste rada prezasiceno radnom snagom slicnih sposobnosti pa poslodavac postavlja uslove i ima dominantan polozaj
- poslodavcu se ne da zamarati svom papirologijom potrebnom za "knjizenje" radnika
- poslodavac ne trpi sankcije ako ga se uhvati na djelu, ili sankcije nisu destimulirajuce za ovu praksu
- radnik ne trpi sankcije ako ga se uhvati na djelu, ili sankcije nisu destimulirajuce za ovu praksu
- poslodavac ne zeli u svoj paket "benefita" za radnika ukljucivati minimalne propise utvrdjene zakonima, poput prava na odmor, maksimalne duzine smjene i sl.
- rad koji radnik nudi na puno radno vrijeme nema trzisnu vrijednost procijenjenu na vrijednost minimalne plate, tj. radnik ne vrijedi minimalca pa se zaobilazi zakon

Sve ove faktore treba "napasti" da bi rjesenje bilo integralno i da bi se stopa rada na crno smanjila na zanemarljive nivoe.

Izbjegavanje placanja poreza je druga stavka sa nekim drugacijim razlozima:
- sankcije nisu destimulirajuce za ovu praksu ili ih nema uopce. Koliko vidim iz redovnih obavijesti, kazne su oko 3000 KM po radniku, to se amortizuje za par mjeseci pa se doslovno isplati. :-D
- posao na trzistu rada vrijedi 600 KM neto zbog stanja radne snage ali ne zaradjuje 1000 KM bruto, sto ukazuje na "ubacivanje" nerealnih kolicina novca u opticaj kroz plate javnog sektora i visoke stope poreza, sto realni sektor ne moze ispratiti. Tu se izbjegavanjem poreza poslodavac i radnik pozicioniraju u rentabilnost :D
- radnici pristaju na isplatu bruta u koverti jer nemaju povjerenje u sistem, tj. na doprinose ka monopolistickim drzavnim osiguranjima gledaju kao harac od kojeg nema koristi
- radnicima su plate tako niske da je realniji problem platiti rezije i hranu od 1. do 1. nego se baviti stavkama poput zdravstva i penzije. Ovo bi se u liberalnom sistemu manifestovalo kao ljudi koji ne uplacuju ni penziono i zdravstveno jer ne bi imali nista za jesti a imali bi najgore pakete zastite.

Opet, svaka stavka zasluzuje zaseban tretman i nema zlatnog rjesenja u smislu smanji poreze ili povecaj poreze ili kontrolisi svaciju markicu. Ovdje moramo uvazavati i nekakvu eventualnu strategiju kako i u kom pravcu graditi nasu ekonomiju.

Socijalisticke ideje poput progresivnog oporezivanja bogataskih plata od 1500 KM zvuce lijepo ljudima na minimalcima, ali tjeraju srednju klasu u realnom sektoru iz BiH, pa ce onda minimalci biti jos manji jer srednja klasa nosi potrosnju. Moje liberalne ideje poput tvrde privatizacije penzionog i zdravstvenog monopola bi s druge strane osamarile oko 60% stanovnistva koje niti ima izgradjenu svijest niti raspolaze finansijama i za kakav nivo zdravstvene zastite.

Polazne stavke u diskusiji naravno moraju biti i cinjenice da:
- oporezovanje "bogatstva" i "luksuza" kao apstraktnog pojma uvijek zavrsi otimacinom od srednje klase
- svaki porez destimulise ono sto se oporezuje. Porez na dohodak destimulise dohodak, porez na alkohol destimulise konzumaciju alkohola, porez na dodatne nekretnine destimulise akumulaciju nekretnina.
- novi porezi ili prava, jednom kada se uvedu, jako ih je tesko ukinuti. Jednom kada se otvori diskusija o diferenciranim stopama poreza na dohodak, ko kaze da je luksuz na 1500 KM. Moze luksuz biti i 300 KM. ;-) Isto vrijedi i za diferenciranje PDV-a. Jednom kada se uvede visa stopa od 25%, ko je taj ko kategorizira stavke na visu i nizu stopu? ;-)
Govorim samo za IT sektor. Najveci razlog za koverte ( mada je to davno prevazidjeno boljim metodama) je nelojalna konkurencija. Recimo da firma moze platiti 5000 radnika. Firma koja radi posteno, gubi talent od firme koja radi neposteno. Jer 3800 > 2800.

Plus manjak straha od sankcija i imamo datu situaciju.
Locked