Chmoljo wrote:kiligonzales wrote:Dobro sad Chmoljo, omalovazavas albansku dijasporu, jaca je od ove nase more puta po uticaju. Istina jeste da su Albanija i Kosovo u sosu, ali svakako u Albaniji sve sto se sagradi nakon onakvog rezima Envera Hodze je progres, eto koliko ih je isti unazadio, da ih vise zivi van Albanije, pa i Kosova nego u njima.
Na kraju to je svojstveno gotovo svim drzavama ex. yu.
ma ne mogu na rende kora.
i ta snaga dijaspore dobrim dijelom je zasnovana na ilegalnim radnjama. ali što se tiče tog rada na fening, ne mora biti ni potcjenjivanje, nego respekt radne discipline. moj lokalni pekar otvori u 6, zatvori u 12. uvijek je tu, nikad bolestan, ili u kediju, ili u pekari. radi ko mrav.
ali pričati o tome da su uspješni jer imaju parče teritorije, a mi eto nemamo, jer im je murija malo namlatila provokatore i zbog toga ih dizati u nebesa je izrazito infantilna priča. pogotovo kada se uporedi sa npr. Hrvatskom, koja je i kao zemlja sa još mnogo unutrašnjih problema, svjetlosnim godinama odmakla od Albanije, a pogotovo Kosova.
Znamo mi razloge te price i zasnovana je na nasem inatu, emocijama i zeljama, kao sto su i neke njihove price upravo zasnovane na tome, mi vjerujemo da su uspjesniji od nas jer tako mogu svakoga ko sere po njihovoj drzavi deporatovati sa Kosova i to je nesto sto se vise tice politike nego ekonomije.
Hrvatska je imala bolju polaznu tacku i nakon rata je imala vise infrastrukture nego Albanija, ipak je i u Jugoslaviji kotirala odlicno, za razliku od Kosova, a da ne govorim od Albanije kao prve komsijske zemlje koja je vodila politiku bunkera i straha od svega i svacega, zamisli bijedu u kojoj su zivjeli da su krave po kucama drzali, ne u stalama, kucama, kako im je nebi komsija ukrao, vodu sa secerom sluzili po kaficima, da bi vidjeli rodjake s druge strane granice morali bi traziti dozvolu od policije, pa ako je dobiju, dosli bi na granicu i gledali se s rodjacima s druge strane i dovikivali se, pobjeci na Kosovo, u Makedoniju i Crnu Goru, za njih je bilo oslobodjenje, ali za njihove porodice cesto izgladnjivanje i mucenje jer su to bile represivne mjere. To drustvo je bilo Sjevernom Korejom Evrope. Jedan od zanimljivijih dogadjaja je bilo kada su imali cini mi se mec sa Engleskom, pola reprezentativaca uhapseno radi kradje po Londonu, a neki trazili azile.
Cak i poslje pada komunizma u Albaniji i uvodjenja demokratije Albanci su imali sopstveni gradjanski rat upravo izmedju onih koji su padom komunizma izgubili najvise u Albaniji i tadasnje demokratske vlasti predvodjene Sali Berišom. Nije sve islo tako glatko.
Sada je u mnogome bolje, nego sto je bilo, a recimo sada im se i komsije u CG dive kako su u kratkom periodu uznapredovali jer su bili prvim svjedocima njihovog loseg stanja. Bio sam u Albaniji i vidio sam na sta lici njihova tranzicija, vila, soping, stracara, vila, hotel top, stracara...
U jednom su sigurno bolji od nas, bez obzira sto je Albanija multireligijska drzava, Albanci disu kao jedno.