Zeničani
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Tempo
- ZeModerator
#35951 Re: Zeničani
da ih protjeramo. nesto kao etnicko ciscenje, samo nije etnicko nego radnicko ciscenje. ili jos bolje metalsko ciscenje.
- gentoo
- Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25
#35952 Re: Zeničani
Ne, nego da shvatimo da ovo nije titina juga nego kapitalizam. Opet pitam.. hoce li neko pustit suzu za mnom i mojih 10-ak kolega ako nam se sutra zatvori firma (a nije skoro niko ni cuo za nas) ?
Ili jos bolje.. hoce li neko pustiti suzu ako sutra neko kupi BH Telecom pa nogira 200-ak zenicana koji tu rade? iako kao firma ne truju nikog i mnogo su drustveno korsniji od Mitala
Sta je sa radnicima Energoinvesta i inih njihovih " OUR-a" ? Rade, snasli se, u penziji..
Ili jos bolje.. hoce li neko pustiti suzu ako sutra neko kupi BH Telecom pa nogira 200-ak zenicana koji tu rade? iako kao firma ne truju nikog i mnogo su drustveno korsniji od Mitala
Sta je sa radnicima Energoinvesta i inih njihovih " OUR-a" ? Rade, snasli se, u penziji..
-
Ci-Nick
#35953 Re: Zeničani
Kad iseliš sve mittalovce i Mittal, onda iseli i sve rudare jer nas proizvod njihovog rada truje.
Iseli i sve ljude koji lože ugalj a i drva, jer se zbog njih šume sijeku.
Iseli i sve ljude koji voze automobile, iseli i sve ljude koji lete avionom jer nas truju odozgo.
Iseli i sve ljude koji rade u bilo kojoj proizvodnji a i prerađivačkoj industriji jer troše previše energije a ima uvijek i nekog zagađenja.
A i ovi što proizvode kornišone ako će koristiti kakve hemije, iseli i njih.
I onda će IT industrija u Zenici moći raditi u čistom zraku i sa pogledom na zelenu Bosnu,.. kakva nikad nije bila.
Iseli i sve ljude koji lože ugalj a i drva, jer se zbog njih šume sijeku.
Iseli i sve ljude koji voze automobile, iseli i sve ljude koji lete avionom jer nas truju odozgo.
Iseli i sve ljude koji rade u bilo kojoj proizvodnji a i prerađivačkoj industriji jer troše previše energije a ima uvijek i nekog zagađenja.
A i ovi što proizvode kornišone ako će koristiti kakve hemije, iseli i njih.
I onda će IT industrija u Zenici moći raditi u čistom zraku i sa pogledom na zelenu Bosnu,.. kakva nikad nije bila.
-
Nivelacija
#35954 Re: Zeničani
Zamisli zablude zivis u stanu na centralno grijanje i mislis da ne zagadjujes. A tvoj stan zagrijava ugalj i ti trujes takodjer iz pogona Mittala gdje se stvara energija za tvoj stan. Zato nova energetika ne da vrijedi 100 miliona nego vrijedi milijardu KM.
-
Ci-Nick
#35955 Re: Zeničani
I ne samo to. IT industrija koristi električnu energiju iz Kaknja i Tuzle. Dakle nije problem ako se tamo neko drugi truje.
-
Tempo
- ZeModerator
#35956 Re: Zeničani
gentoo wrote:kad to tako kazes fakat ispadne da sam ja rekao da mital treba zatvoriti jer tamo rade samo crnci, seljaci, ljudi sa kitom od 20+cm.. i da ih ja zbog tog mrzim.
Mital treba zatvoriti zato jer ubija ljude.. sta ce sa mitalovim radnicima biti poslije je njihov problem, nek se snadju.. isto k'o sto je moja i tvoja egzistencija nas problem, i boli q onog mitalovca za nama.. isto k'o sto su mu radnici BhTelecoma uhljebi i sve ih treba na biro.
Po gradu nikad vise novogradnje, gradilista i zauzetih stanova.. a mi kao "nemoj mital propast ce Zenica"
sta znaci to, zauzetih stanova?
-
clio_dci120
#35957 Re: Zeničani
Vjerovatno misli da se novogradnja brzo proda, da ne "zjapi" prazna, odnosno da su stanovi useljeni.
Nego, cisto me zanima koliko ces dugo izdržati do idućeg bana.
Nego, cisto me zanima koliko ces dugo izdržati do idućeg bana.
-
Shmeker
#35958 Re: Zeničani
Poslovna zona. Zenica 1 je jedan lijep primjer kako dalje. Na 1/10 povrsine nekadasnje Zeljezare vec imas 1000 radnih mjesta. Diverzifikacija privrede i da nam se nikad vise ne ponovi da ovisimo o jednoj firmi ili privrednoj grani.skoronikako wrote:I moji su zivjeli pored Zeljezare godinama. Ne vidim kakve to veze ima?
Ok, zatvaranje zeljezare, otvaranje novih firmi. Sta mislis koliko je to moguce u Zenici? Zatvorio se eto Cimos, i sta sad? koje su to firme dosle umjesto Cimosa? Koja je firma dosla umjesto ZZ? Koja bi to firma dosla umjesto AMZ?
Da nece te firme sto daju platu 3000+ zaposliti 2400 radnika?Ili će to prije uraditi Ekro ili Almy?
Opet ponavljam, svaki radnik Mittala do 35-40 godina se ne mora brinuti. Takvi ljudi imaju poprilicno iskustva u onome sto rade, i za njih ima trziste u Njemackoj i gdje vec ne. Sta cemo sa starijim radnicima? Sta cemo sa penzionerima? Sta cemo sa zdravstvom? U tome se ogleda pravi udar ovih 2400 zaposlenika. Niste vi svjesni da mladi inzinjeri iz Mittala mogu raditi gdje god zele, mnogi i odlaze, ali mnogi i ostaju. Naravno, oni su "prodali" dusu djavolu. Nekome je lijepo zivjeti u Zenici i ne zeli ici.
Cimos nije bio problem jer je minoran zagadjivac u odnosu na Mittal. Ja ne znam sto ste se vi uhvatili IT sektora kad je to bio samo jedan primjer koji je neko naveo. Neka nama i industrije ali one koja nece trovati ljude.
Kad pominjes Ekru, da te pitam da li bi ti radio kod njega?
- gentoo
- Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25
#35959 Re: Zeničani
Zamisli koliko plitak moras biti kad poredis struju za zagrijavanje i PC (koju placas i dajes platu nekom s tim parama) sa crvenim oblacima u sred grada. Doduse, naprave 2 kilometra asfalta u Tetovu svakih 5 godina i daju platu NK radniku od 700km pa je to valjda dovoljno da se citav grad oslanja na njih.
Propao Energoinvest, Agrokomerc, Feroelektro.. i idalje sunce izlazi na istoku. Al' ne diraj Mital, valja kredit za Golf-a vracat'
Bio sam otisao sa ove teme zbog stranackih poltroncica i kretencica.. vidim da je bila greska sto sam se vratio (vinjete su me zabrinule
Izmedju ostalog.. i zbog takvih sugradjana normalan narod odlazi.. ja necu jos, ne zagadjujem, ne pusim, vozim benzinca i grijem se na inverter.. a i plata mi je 2-3x veca nego u Mitalu, sto bi se reklo, bar 3-4 covjeka se oslanjaju na mene
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#35960 Re: Zeničani
Kratkorocno i srednjorocno se ipak ne moze bez Mitala, dugorocno bi se trebalo moci uz adekvatnu pripremu.
Trenutno jedino gore od postojanja Mitala je njegovo zatvaranje.
- N.N.
#35961 Re: Zeničani
Bgmi ce neko Gluhica dobro istanglirati 
-
Tempo
- ZeModerator
#35962 Re: Zeničani
nazalost, tako je._BataZiv_0809 wrote:Kratkorocno i srednjorocno se ipak ne moze bez Mitala, dugorocno bi se trebalo moci uz adekvatnu pripremu.
neki je objasnjavao da bi zatvaranjem mitala i gasenjem poslova koji su u vezi sa mitalom, trenutno nastupio kolaps zdravstvenog sistema u federaciji, vjerovatno i penzionog.
-
moet-perignon
-
Shmeker
#35964 Re: Zeničani
Radnici su samo da se neki zakoni primjenjuju, i to oni koji njima idu u korist, ovi ostali i nisu bas neki zakoni.moet-perignon wrote:http://ekoforumzenica.ba/novosti/201909 ... QjJVxVCQBo
Koja komedija od drustva.
-
clio_dci120
#35965 Re: Zeničani
Problem je neko ko parkira BMW na pjesackom i pocini prekrsaj i tada bi svi rado da se zakon provodi, ali vecina bi da se za ozbiljnije krivicno djelo nekome progleda kroz prste.
I onda mi hocemo pravnu drzavu po uzoru na skandinavske zemlje...
Istom tom predsjedniku sindikata neko da pregazi dijete, ovaj bi trazio da se osudi...a zasto se ne bi oslobodio? Bi li mu bilo pravo, bas se pitam...
Istom tom predsjedniku sindikata neko da pregazi dijete, ovaj bi trazio da se osudi...a zasto se ne bi oslobodio? Bi li mu bilo pravo, bas se pitam...
-
moet-perignon
#35966 Re: Zeničani
clio_dci120 wrote:Problem je neko ko parkira BMW na pjesackom i pocini prekrsaj i tada bi svi rado da se zakon provodi, ali vecina bi da se za ozbiljnije krivicno djelo nekome progleda kroz prste.
predsjednik sindikata zivi na Londzi ili na Jaliji, gdje li vec.
te ljude poput predsjednika sindikata krasi moral i briljantna pamet. u njegov sud i sud ljudi njegovog kalibra nemoj da sumnjas.
zato nam je ovako kako jeste, raj na zemlji.
po meni su fenomeni oni sto vjeruju da su, ako zive u Radakovu ili Perinom Hanu, liseni zagadjenja. cak nerijetko neki od njih tvrde
da udaljeni od zagadjenja ako su na Odmutu. nivo zagadjenja je visok na Arktiku, bas zbog strujanja zraka, ali valjda strujanje zraka nemamo u Bosni
pa oni u Sarajevu na Poljinama ne trebaju da brinu. sve pet.
p.s. barem zbog ove bebe i druge djece koja zive u okolici onog industrijske zone bi trebalo da se trznemo, i da onog brku pritisnemo sa nasim zahtjevima. ko zna, mozda Biju i njegov gazda imaju karizmu pa opcini...
-
Nivelacija
#35967 Re: Zeničani
Kojim zahtjevima ? Novi hibridni filter, nova energetika i kotlovi i novi filter na celicani preko 10 miliona vrijednost, sve u izgradnji i pri kraju izgradnje. Ti si svoju pamet pokazao sada kada nasjedas na propagandu i hajku Gluhic Sinana i jedne lokalne tv, sada zamisli kako ti pametniji ljudi mogu razvuci pamet. Zasto klix ne posjeti pogone i snimi silne radove i modernizaciju ? Zasto to TVZE ne ucini ? U Sarajevu ocrtaju 3D pjesacki za 20 maraka udarna vijest ovdje se ugradjuju filteri desetina miliona eura i nijedne vijesti, zasto ? Zato sto je Mittal zlatna koka za sve. Zato nema price o drugim zagadjivacima od eko foruma i slicnih, dimnjak sa rudnika ne postoji, dimnjak u bolnici ne postoji, ljudi koji loze lakiranu stolariju kao onaj na carini kod lutve sto zapusi pola grada da krepas ne postoje, desetine hiljada lozista ne postoji, zasto ? Zato sto marke nikad od njih nece izvuci jer su sirotinja. I onda mi je to toboze borba za cist zrak. How yes no.
Gdje su oni eksperti nestali od EBRD-a zeleni grad i folovi koji ce locirati svaki izvor zagadjenja u gradu sto je Kasumovic 12 mjeseci bez prestanka ponavljao na svakom nastupu ? Zasto se usutilo o tome ? Dokle se doslo ?
Gdje su oni eksperti nestali od EBRD-a zeleni grad i folovi koji ce locirati svaki izvor zagadjenja u gradu sto je Kasumovic 12 mjeseci bez prestanka ponavljao na svakom nastupu ? Zasto se usutilo o tome ? Dokle se doslo ?
-
moet-perignon
#35968 Re: Zeničani
razumijem.Nivelacija wrote:Kojim zahtjevima ? Novi hibridni filter, nova energetika i kotlovi i novi filter na celicani preko 10 miliona vrijednost, sve u izgradnji i pri kraju izgradnje. Ti si svoju pamet pokazao sada kada nasjedas na propagandu i hajku Gluhic Sinana i jedne lokalne tv, sada zamisli kako ti pametniji ljudi mogu razvuci pamet. Zasto klix ne posjeti pogone i snimi silne radove i modernizaciju ? Zasto to TVZE ne ucini ? U Sarajevu ocrtaju 3D pjesacki za 20 maraka udarna vijest ovdje se ugradjuju filteri desetina miliona eura i nijedne vijesti, zasto ? Zato sto je Mittal zlatna koka za sve. Zato nema price o drugim zagadjivacima od eko foruma i slicnih, dimnjak sa rudnika ne postoji, dimnjak u bolnici ne postoji, ljudi koji loze lakiranu stolariju kao onaj na carini kod lutve sto zapusi pola grada da krepas ne postoje, desetine hiljada lozista ne postoji, zasto ? Zato sto marke nikad od njih nece izvuci jer su sirotinja. I onda mi je to toboze borba za cist zrak. How yes no.
i Nijemci su tridesetih godina vjerovali da je umjetnost Chagalla, Mondriana i Picassa izopacena. rek'o im hitler.
tako da i biju primjenjuje tu metodu zavodjenja mase, ali ocigledno je da je mittal najveci zagadjivac.
kao sto je ocigledno da su Chagall, Mondrian i Picasso geniji, ali hitler je Nijemcima lijepo pricao, zavodio ih i onda ih hipnotizirao, pa su mnogi cinili sve sto je on htio.
tako i kod mittalovih radnika, mittal i biju ih potpuno hipnotiziraju njihovim "cinjenicama", a sve sto oni govore nema rezultata na vidiku osim da ugrozavaju ljudske zivote, i odnose ih.
meni je iskreno neprijatno zbog one bebe.
istini za volju, zaudara i od rudnika, i kod Srpske mahale zimi, te da radnici automehanicarske radnje kod Tena naloze bure i dolijevaju masinsko ulje i gume. no zaudara mnogo i od Mittala.
ako se mene pita, sve ih treba pritisnuti kaznama. pa bi ono cvijece na mostu konacno imalo smisla.
- Casual's
#35969 Re: Zeničani
Vala, Mittalalov smrad nije ni blizu smradu na mostovima..
-
clio_dci120
#35970 Re: Zeničani
Pa dobro, ali prijavljuje li iko?
Ja sam imao neki problem sa komsijom oko medje, pa mu prijavu na firmu poslao kantonalnoj inspekciji (odjel za ekologiju). Po automatizmu mu dosle kasnije i porezna i jos neka (sto je i mene iznenadilo), cetiri ili pet hiljada kazni mu doslo po raznim osnovama. Znaci tada su njega "pretkeljare" sve zive inspkecije, po osnovu samo jedne moje prijave
Kazu kasnije u inspekciji da malo ko i prijavljuje. Znaci, osim pisanja na forumu, da li je iko prijavog npr. tog na Carini ili te u automehanicarskoj radioni? Lako je pisati, treba i djelovati.
Ja sam imao neki problem sa komsijom oko medje, pa mu prijavu na firmu poslao kantonalnoj inspekciji (odjel za ekologiju). Po automatizmu mu dosle kasnije i porezna i jos neka (sto je i mene iznenadilo), cetiri ili pet hiljada kazni mu doslo po raznim osnovama. Znaci tada su njega "pretkeljare" sve zive inspkecije, po osnovu samo jedne moje prijave
Last edited by clio_dci120 on 05/09/2019 12:12, edited 1 time in total.
-
Throttle
#35971 Re: Zeničani
Kakva automehanicarska radnja kod Tena?
-
Throttle
#35973 Re: Zeničani
Zanima me gdje to kod Tena mehanicar koji navodno zagadjuje
-
moet-perignon
#35974 Re: Zeničani
tik do tena.Throttle wrote:Kakva automehanicarska radnja kod Tena?
-
kakavdanakneiskustvu
#35975 Re: Zeničani
Casual's wrote:Vala, Mittalalov smrad nije ni blizu smradu na mostovima..
strasno je kako ono cvijece smrdi