Nije problem. Persiram iz pristojnosti, ali rado možemo i na Ti.drug_profi wrote:Naježim se kad me persiraju, naročito na forumu.kluz franjo wrote:Kolega,
onda ni vi niste dobro pročitali.
NS takođe predlaže i paralelno dodatno smanjenje stopa doprinosa za ZZO i PIO (nisu doduše naveli u kom obimu).
Tako da Vaš model i dalje predstavlja povećanje ukupnog poreskog opterećenja na niže prihode, a istovremeno sve veća i veća rasterećenja za one sa visokim primanjima.
Kažem, legitimno je zastupati takve stavove.
Pozdrav
Meni to liči na preseravanje da prostiš.
Prihvatam da nisam dobro pročitao, ali i dalje tvrdim da cilj oporezivanja mora biti potrosnja jer se samo tu moze doci do novca koji je isplacen za rad na crno.
Svako oporezivanje prihoda od stednje i ulaganja je bezobrazluk jer covjek sa ulaganjima snosi i rizike, a sve u cilju da sebe ucini neovisnim od skrbi drzave, u sustini da moze vise da trosi. Pri tom je i taj prihod vec oporezovan nekim porezom na neto profit kompanije koja ga je ostvarila, sto je fakticki duplo oporezivanje.
Ali eto mozemo se sloziti da se ne slazemo i ja to odavno znam kad je rijec o onome sto liberali imaju u svojoj ideoloskoj agendi.
Model koji ti predlažeš, je san svakog "ko se snašao" - i to sam ti pokušao i matematički dokazati.
E sada, to može biti opravdano u društvima koja generacijama imaju uređen sistem "istih šansi". Pa ko je vrijedniji, pametniji i snalažnjiviji - svaka čast.
Ni tada to nije neki moj lični ideal, ali to nije tema ove emisije.
U državi BiH bi tvoj prijedlog dodatno opteretio najniža, niska i niža primanja, a rasteretio viša, visoka i najviša.
To kaže matematika. Za nekoga je to OK.
E sada što se tiče prihoda od kapitalnih ulaganja. Zašto bi se prihodi od ulaganja tretirali drugačije od prihoda od rada?
Ako ostvaruješ ukupne prihode (rad+ulaganje) do određene granice - poreska stopa ti je 0.
Ako ostvaruješ ukupne prihode (rad+ulaganje) preko određene granice - poreska stopa ti je progresivnih 10%.
Da skratim priču.
Prijedlog da se ukinu porezi na prihode od rada, kapitala, imovine itd., a da se dodatno oporezuje potrošnja, po mojim saznanjima ne postoji nigdje na svijetu. Razlog je po mom mišljenju jednostavan. Takva država bi gorila za manje od 24 sata.
Pozdrav