Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Ci-Nick

#35926 Re: Zeničani

Post by Ci-Nick »

I u Mittalu ima 100 ljudi koji zarade preko 3.000 KM,.. :run:
Nivelacija

#35927 Re: Zeničani

Post by Nivelacija »

Image

100 godina ste cekali na ovo, radujte se i slavite mittal.
Casual's

#35928 Re: Zeničani

Post by Casual's »

Nesto mi to ne izgleda kao novo :D
Nivelacija

#35929 Re: Zeničani

Post by Nivelacija »

Pa ima jos 3-4 mjeseca radova, od nove godine, napucat ce se ovo :mrgreen:
Kikibombona

#35930 Re: Zeničani

Post by Kikibombona »

kamen spoticanja wrote:
Nivelacija wrote:Image

kameni bi rekao smrdi iz mittala, lahko je dok se cijela četa zagadjivaca skriva iza samo jedne kompanije.
citavu cetu natjerati da postuju zakone ove zemlje
pa i ovoga sto mu fudo sad pokusava uzeti reket a brane ga radnici koji jos nisu posjetili onkologiju
i nabijem ih sve na belegiju...i fudu i indijance i ove sto sad tope ovu plastiku ili sta vec rade
i tebe nivelacija nabijem i moeta isto nabijem a i bobija ako ce me vec banovati :mrgreen:(nista licno ni prema kome)
i sebe nabijem jer serem po forumu dok mi se djeca truju u ovom socijalnom eksperimentu
To nam je sve nasa SDA dala. Unistili su mentalitet naroda. Jebali su nas za narednih 100 godina. Istocni Nijemci se jos uvijek ciste od ruskog destruktivnog utjecaja. Pitaj boga kada ce doci na nivo Bavaraca.

Indijska gamad treba da nas truje jer bolje nismo zasluzili. Kada bacamo smece u Bosnu i na Smetove, kada su nam ulice prljave, zasto bi neki indijski hostapler vodio racuna o zraku koji disemo? 100 puta sam vise ljut na SDA sektu i nas same nego na Indijca. On samo koristi priliku. Kada sebe dovedemo u red lako cemo sa Indijcem.

Pogledajte na sta lici gradsko vijece, kakve tu primitivne seljacine sjede. Gradonacelnik govori 'zaoto, naotom...', pravi coban, intersdzija i manipulator. I opet smatram da nema alternativu, da je SDA vrh piramide zla. Kupuju se diplome, doktorati, radna mjesta... Sve je unisteno, obezvrijedjeno. Ljudi odlaze, topimo se.

Jebena je tranzicija pred nama. Nekada ce biti bolje, za 50, 100 ili 150 godina, ovisi o dinamici razvoja. Covjek se ne treba predati dok je ziv, raditi u domenu mogucnosti za svoju zajednicu, neko ce nekad od toga imati koristi. Ko ne moze izdrzati neka ide. Zivot je jedan.
Freamon Lester

#35931 Re: Zeničani

Post by Freamon Lester »

Nasli sa indijcima pregovarati o ekologiji i cistoj okolini. :lol:

Neko upita kako je na zapadu. Nema potrebe povlaciti paralele. :lol:
channel10

#35932 Re: Zeničani

Post by channel10 »

Nivelacija wrote:Image

100 godina ste cekali na ovo, radujte se i slavite mittal.
Hoce li preusmjeriti dim i prasinu da izlaze na dimnjak ili ce izlaziti iz pogona kuda stigne, kao sto je dosad bilo, gdje je svo zagadjenje izlazilo iz hale, ispod "krova", kao na onim snimcima na youtube- u?

Bice da imaju sve filtere, ali ce zagadjenjw biti isto jer izlazi gdje treba, ali i gdje ne treba kao sto je dosad bilo.
Shmeker

#35933 Re: Zeničani

Post by Shmeker »

Sva ova prica o ekologiji je bila utvrdjivanje pazara. Fudo poentirao i sad pustajte sta hocete iz postrojenja.

Neko gore napisa imamo inspekcije, ugradjuju se filteri itd. Neka se preseli u Tetovo i neka od januara iduce godine uziva u zracnoj banji.

Samo oni koji su zivjeli ili jos uvijek zive u podrucju oko Mittala znaju kako izgleda noc kad se svi ti filteri "puste" u rad.
channel10

#35934 Re: Zeničani

Post by channel10 »

Shmeker wrote:Sva ova prica o ekologiji je bila utvrdjivanje pazara. Fudo poentirao i sad pustajte sta hocete iz postrojenja.

Neko gore napisa imamo inspekcije, ugradjuju se filteri itd. Neka se preseli u Tetovo i neka od januara iduce godine uziva u zracnoj banji.

Samo oni koji su zivjeli ili jos uvijek zive u podrucju oko Mittala znaju kako izgleda noc kad se svi ti filteri "puste" u rad.
Sto je najgore i Zenica uvecer i rano ujutro smrdi puno puno vise nego u toku dana, ali dzabe pricati. Filteri rade non stop :izet:
Kad se zavrse ovi filteri koji ce raditi non stop :izet: , koji pogoni ce se jos morati pokriti filterima, odnosno koji ce ostati nezavrseni? Sta ce nas trovati nakon Nove godine?
kamen spoticanja

#35935 Re: Zeničani

Post by kamen spoticanja »

kucna lozista?
skoronikako

#35936 Re: Zeničani

Post by skoronikako »

Ja imam rodbinu koja zivi u blizini Mittala. U januaru veci problem prave njihove komsije koji loze sve i svasta, nego sam Mittal. Taj kraj zimi lozi ugalj od kojeg je cak i rudnik odustao. Najgori dostupan, ali i najjeftiniji.

Tako da ima i njihove krivice za situaciju ZIMI.

@Channel10 Ostaje Koksara i ostaje Energetika. Energetika spali 160.000 t uglja godišnje.
channel10

#35937 Re: Zeničani

Post by channel10 »

I kad to misle rjesavati? Haman ostali najveci zagadjivaci. Jbt odavdje treba bjezati...
Shmeker

#35938 Re: Zeničani

Post by Shmeker »

channel10 wrote:
Shmeker wrote:Sva ova prica o ekologiji je bila utvrdjivanje pazara. Fudo poentirao i sad pustajte sta hocete iz postrojenja.

Sto je najgore i Zenica uvecer i rano ujutro smrdi puno puno vise nego u toku dana, ali dzabe pricati. Filteri rade non stop :izet:
Kad se zavrse ovi filteri koji ce raditi non stop :izet: , koji pogoni ce se jos morati pokriti filterima, odnosno koji ce ostati nezavrseni? Sta ce nas trovati nakon Nove godine?
Imam dva druga koja su dobila posao u Mittalu u zadnjih par godina i kroz pricu s njima sam vidio i da su oni da se sve ugasi. Ali sva sreca na forumu imamo ljude iz Travnika koji znaju bolje od nas samih. Bas sam jednog pitao u vezi filtera i kaze da je na jednom postrojenju sve sama farsa. Neki vrecasti filteri koji su radili cak i za vrijeme Juge u gorem su stanju sada nego tada jer indijac pristupa nekim divljim rjesenjima.

Uglavnom kako oni kazu ovi sto zive na +30 kilometara od Mittala su najzadovoljniji uslovima, ekologijom i poslodavcom kao i samim divljim rjesenjima koja trebaju primjeniti.
skoronikako

#35939 Re: Zeničani

Post by skoronikako »

Energetika je planirana za narednu godinu, odnosno do zime 2020. godine.

Koksara nazalost ne moze bolje.

@Shmeker kad vec tako sve znas. Onda napises koje postrojenje i koji filter. "Divlje rjesenje" se pretpostavljam odnosi na prvi hibridni filter na svijetu. Kao sto sam i rekao, u svijetu se na to gleda kao R&D, kod nas su to divlja rjesenja. :lol:
channel10

#35940 Re: Zeničani

Post by channel10 »

Ma sve se to zna, ali evo.vidis da ovdje ima likova koji sve to podrzavaju. Sve je dobro dok su zdravi i ne d'o Bog da obole. Isze sekunde bi se promijenila prica i izaslo u javnost sa novim informacijama kako ganci muti sa filterima.
A za milju prodase dushu djavolu. Tu vidis kolika je to bijeda, sto.moralno to....
clio_dci120

#35941 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

_BataZiv_0809 wrote:
moet-perignon wrote:
gentoo wrote:U Zenici postoje firme(privatne) koje daju 3000+ neto mjesecno, koje trose 100-150KM struje/mj, u kojima je zabranjeno pusenje ( :D ) a nisu BHTelecom, Elektroprivreda.. i "strani ulagaci" su k'o i Mittal. Samo kazem.. :wink: .

:thumbup:
Navedite barem dvije, pod uslovom da ove cifre nisu plate uprave.

Vjeruj da ima, samo vlasnici i direktori nisu tipa ostalih zenickih privrednika da se moraju dokazivati Cayenima i motorima ispred Carpe Diema.
:wink:
Napisem ti u pm jednu, iz sektora poslovnih usluga, koji bi uz IT u Zenici trebao biti glavni fokus za razvoj...
Shmeker

#35942 Re: Zeničani

Post by Shmeker »

skoronikako wrote:Energetika je planirana za narednu godinu, odnosno do zime 2020. godine.

Koksara nazalost ne moze bolje.

@Shmeker kad vec tako sve znas. Onda napises koje postrojenje i koji filter. "Divlje rjesenje" se pretpostavljam odnosi na prvi hibridni filter na svijetu. Kao sto sam i rekao, u svijetu se na to gleda kao R&D, kod nas su to divlja rjesenja. :lol:
Slusaj prvo u zadnjih par stotina godina moji preci zive tamo kao i moja malenkost. Zadnjih par godina nisam tu stalno ali dolazim koliko mogu. To sto je tebi neko pricao ja sam gledao svaki dan godinama. Ako te bas interesuju detalji mogu ga i kontaktirat pa da mi objasni detaljno sta govna rade.

Moje pitanje tebi. Jesi li ikada bio u Tetovu navecer iza 23:00h u augustu na plus 25 kad nema kucnih lozista?

I ovako mene boli kurac koji filter i koja tehnologija se koristi kad ja i pored svega mogu osjetit miris sumpora i rezat zrak nozem.

Ova prica o godinama koje trebaju da se nesto rijesi je za maloumne. Sad zivim u gradu koji ima 30 000 stanovnika, u zadnje tri godine su zatvroli dvije velike fabrike s preko 1500 radnika jer su zagadjivale. Sta se desilo? Grad postao najpozeljniji za zivot u zemlji s godisnjom stopom rasta nekretnina od preko 10%.

Totalni preobrazaj grada iz industrijskog u moderni evropski grad. Drugi tip kompanija je poceo da dolazi i da se otvaraju nova radna mjesta iz drugih privrednih grana.

Zeljezara je posluzila u svoje vrijeme i bez nje grad bi se znatno sporije razvijao. Isto tako sad je drugo vrijeme i ona je postala kocnica razvoja grada.

Necu rec da je samim preseljenjem supruga prestala da koristi pumpice za astmu a koristila je dnevno dvije razlicite i to vise puta. Sad jednom ili niti jednom u mjesecu. Moje dijete ma koliko ja razmisljam o povratku nece zivjeti dole jer zbog cega da izlazem dijete opasnosti.

E sad vidi koliko ti s takvim zrakom i zagadjenjem mozes privuci mladih strucnjaka u grad a koji namjeravaju da zasnuju porodicu i zive tu? Mozda i ja zelim da pokrenem biznis i zaposlim neke ljude ali ovakva sredina sigurno nije nesto o cemu normalan covjek sanja.
skoronikako

#35943 Re: Zeničani

Post by skoronikako »

I moji su zivjeli pored Zeljezare godinama. Ne vidim kakve to veze ima?

Ok, zatvaranje zeljezare, otvaranje novih firmi. Sta mislis koliko je to moguce u Zenici? Zatvorio se eto Cimos, i sta sad? koje su to firme dosle umjesto Cimosa? Koja je firma dosla umjesto ZZ? Koja bi to firma dosla umjesto AMZ?

Da nece te firme sto daju platu 3000+ zaposliti 2400 radnika? :lol: Ili će to prije uraditi Ekro ili Almy?

Opet ponavljam, svaki radnik Mittala do 35-40 godina se ne mora brinuti. Takvi ljudi imaju poprilicno iskustva u onome sto rade, i za njih ima trziste u Njemackoj i gdje vec ne. Sta cemo sa starijim radnicima? Sta cemo sa penzionerima? Sta cemo sa zdravstvom? U tome se ogleda pravi udar ovih 2400 zaposlenika. Niste vi svjesni da mladi inzinjeri iz Mittala mogu raditi gdje god zele, mnogi i odlaze, ali mnogi i ostaju. Naravno, oni su "prodali" dusu djavolu. Nekome je lijepo zivjeti u Zenici i ne zeli ici.
ExNihilo

#35944 Re: Zeničani

Post by ExNihilo »

clio_dci120 wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
moet-perignon wrote:

:thumbup:
Navedite barem dvije, pod uslovom da ove cifre nisu plate uprave.

Vjeruj da ima, samo vlasnici i direktori nisu tipa ostalih zenickih privrednika da se moraju dokazivati Cayenima i motorima ispred Carpe Diema.
:wink:
Napisem ti u pm jednu, iz sektora poslovnih usluga, koji bi uz IT u Zenici trebao biti glavni fokus za razvoj...
Na nivou Federacije IT sektor zapošljava svega cca 3500 ljudi. Najveća koncentracija istih i najprofitabilnije firme IT sektora su u Kantonu Sarajevo: cca 250 firmi i 2200 zaposlenih. To sugerira da IT firme zapošljavaju u prosjeku 9 ljudi.

Zenici bi trebalo 278 takvih IT firmi da zamijene Mittal brojem zaposlenih. Mislim da tu možemo završiti priču o IT sektoru kao osovini ekonomskog razvoja Zenice.
clio_dci120

#35945 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

Nisam IT-ovac da mogu pricati o tehnickim aspektima tog sektora, ali kao pravnik učestvovao sam u izradi jedne strategije (vezane za KS, a iz toga projekta je nastala i jedna poznata IT firma), i mogu reci da si naveo prosjek. Zašto bi se zaustavili na firmama sa 9 uposlenih? U Sarajevu ih ima sa dosta vise uposlenih i ti to vrlo dobro znas, jer si radio u tom sektoru. Uz taj sektor razvijati aktivno sektor poslovnih usluga orijentiranog na outsourcing, gdje su plate bas dobre.
Medjutim, priznat cu posteno da ne vidim kako bi zbrinuli prosječnog seljaka fizičkog radnika u IT sektoru ili nekom call centru. Ovo vazi za neke nove generacije ...
Ali da treba gledati kako se riješiti Mitala, naravno da treba, ne mogu da vjerujem da mnogi razmišljaju da je sudbina ovog grada smrdljiva zeljezara. Ja u to neću da vjerujem i ako se kad vratim u ovaj grad, a hocu, to ce mi biti prioritet u djelovanju.
ExNihilo

#35946 Re: Zeničani

Post by ExNihilo »

clio_dci120 wrote:Nisam IT-ovac da mogu pricati o tehnickim aspektima tog sektora, ali kao pravnik učestvovao sam u izradi jedne strategije (vezane za KS, a iz toga projekta je nastala i jedna poznata IT firma), i mogu reci da si naveo prosjek. Zašto bi se zaustavili na firmama sa 9 uposlenih? U Sarajevu ih ima sa dosta vise uposlenih i ti to vrlo dobro znas, jer si radio u tom sektoru. Uz taj sektor razvijati aktivno sektor poslovnih usluga orijentiranog na outsourcing, gdje su plate bas dobre.
Medjutim, priznat cu posteno da ne vidim kako bi zbrinuli prosječnog seljaka fizičkog radnika u IT sektoru ili nekom call centru. Ovo vazi za neke nove generacije ...
Ali da treba gledati kako se riješiti Mitala, naravno da treba, ne mogu da vjerujem da mnogi razmišljaju da je sudbina ovog grada smrdljiva zeljezara. Ja u to neću da vjerujem i ako se kad vratim u ovaj grad, a hocu, to ce mi biti prioritet u djelovanju.
Ja sam uzeo prosjek Sarajeva. Dakle, grada gdje se nalaze firme poput MOPa, Mistrala, Authoritya. Odnosno, firme koje zapošljavaju veći broj ljudi i dižu prosjek u odnosu na tipični few-men-show IT stereotip. Drugim riječima, prosjek od 9 je baš zbog prisustva gornjih firmi u tom prosjeku.

Ako bismo uzeli prosjek na nivou FBiH, Zenici bi bilo potrebno daleko više od 278 firmi da zamijeni Mittal. Što će reći, moja procjena od 278 je nerealno optimistična.

P.S. Neću ni da pričam o tome da bi nam za 278 dugoročno uspješnih firmi trebalo hiljade startupa jer znamo da samo mali broj preživi tržišnu selekciju, i to na mnogo razvijenijim tržištima.
Tempo
ZeModerator

#35947 Re: Zeničani

Post by Tempo »

vrlo je lako ugasiti mital. pickin dim sto bi reko nas narod. jednostavno otvorite tih 280 it firmi, otvorite jos jedno 3000 firmi razlicitih djelatnosti, a visokoakumulativnih. i eto ga. mital ce se sam zatvoriti zbog nedostatka radne snage.

u medjuvremenu ne zaboravite: od cistog zraka se brzo ogladni.
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#35948 Re: Zeničani

Post by gentoo »

A ko kaze da tih ~2000-3000 mora da radi u Zenici po "zatvaranju" Mitala ? Ima Sarajevo, Minken, Ptuj, Odense..Cao.

Pita li mene iko gdje cu ja da radim ako mi se sutra zatvori firma ?

Realno je bolje da se od 100000 koliko broji Zenica (od kojih jedno 65000 zivi na 20+ KM od grada i nema nikakve veze sa istim) pola odseli i ne zivi i ne radi vise ovdje.. ako to znaci da ce onih 50000 koji ostanu moci da se bave IT-om i kornišonima u neradioktivnom zemljistu
Tempo
ZeModerator

#35949 Re: Zeničani

Post by Tempo »

gentoo wrote:A ko kaze da tih ~2000-3000 mora da radi u Zenici po "zatvaranju" Mitala ? Ima Sarajevo, Minken, Ptuj, Odense..Cao.

Realno je bolje da se od 100000 koliko broji Zenica (od kojih jedno 65000 zivi na 20+ KM od grada i nema nikakve veze sa istim) pola odseli i ne zivi i ne radi vise ovdje.. ako to znaci da ce onih 50000 koji ostanu moci da se bave IT-om i kornišonima u neradioktivnom zemljistu

kako mislis da se iseli?
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#35950 Re: Zeničani

Post by gentoo »

Tempo wrote:
gentoo wrote:A ko kaze da tih ~2000-3000 mora da radi u Zenici po "zatvaranju" Mitala ? Ima Sarajevo, Minken, Ptuj, Odense..Cao.

kako mislis da se iseli?
Fino.. k'o i ja sto sam se "iselio" cijelih 5 godina dok sam radio u SA ili Exnihilo dok je radio u MO ili pun q ovih sto su otisli u dojcland da budu varioci ili peraci guzica. Trbuhom za kruhom.. to ti je definicija boljitka :mrgreen:
Post Reply