Zeničani
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
skoronikako
#35901 Re: Zeničani
Sve je stvar gledista. Na ovom forumu se za hibridni filter pricalo kako je to eksperiment na nama I slicno. A na takve stvari se svugdje gleda pohvalno I kao primjena novih tehnologija. Taj filter je imao svojih pozitivnih I negativnih strana, ali je I uprkos negativnim smanjio prasinu ispod granica koje zahtjeva BIH. Kada u potpunosti radi, onda prasina ide ispod granica EU. Za takav projekt si ti pisao kako se "stedi" na elektrodama, iako je to prvi takav projekt u svijetu, te nema iskustava na kojima bi se moglo zasnivati.
Sve ti znas, kao I Ekoforum, a u zivotu tone niste proizveli. Nisam ni ja, ali se zato ne mijesam u stvari koje ne znam.
Drugo, fabrika kao fabrika je slozena stvar. Opet ponavljam nije to filter kao u usisivaca pa da se to rijesi za pet minuta I to uz svu proizvodnju. Najveci problem Celicane je bio kako prikupiti prasinu. Kada se napravilo idejno rjesenje pristupilo se radu oko konvertora, a proizvodnja ide. Nakon toga ide hiljade tona cijevi u taj projekt. A ovdje se predstavlja kao da je to pet minuta posla. To je valjda jednostavno shvatiti. Inace to je SEKUNDARNO otprasivanje, sto znaci da se prije toga moralo raditi na primarnom.
Nego, jos jedna stvar koju Ekoforum ne zeli ili ne moze da razumije. Kako je Tito mogao, kako kapitalisti ne mogu? Pa nema KAPITALA.
Mittal je pokrenuo integralnu proizvodnju 2008. Godine. Odmah nakon toga dolazi globalna ekonomska kriza. Koliko je trajala? Koliko je poslije trebalo za oporavak? Ko normalan ulaze u nesto kad svi u svijetu smanjuju kapacitete?
Svaki posao treba vremena.
Moet zato ti lijepo spavas van Zenice. A nas u Zenici ko jebe.
Sve ti znas, kao I Ekoforum, a u zivotu tone niste proizveli. Nisam ni ja, ali se zato ne mijesam u stvari koje ne znam.
Drugo, fabrika kao fabrika je slozena stvar. Opet ponavljam nije to filter kao u usisivaca pa da se to rijesi za pet minuta I to uz svu proizvodnju. Najveci problem Celicane je bio kako prikupiti prasinu. Kada se napravilo idejno rjesenje pristupilo se radu oko konvertora, a proizvodnja ide. Nakon toga ide hiljade tona cijevi u taj projekt. A ovdje se predstavlja kao da je to pet minuta posla. To je valjda jednostavno shvatiti. Inace to je SEKUNDARNO otprasivanje, sto znaci da se prije toga moralo raditi na primarnom.
Nego, jos jedna stvar koju Ekoforum ne zeli ili ne moze da razumije. Kako je Tito mogao, kako kapitalisti ne mogu? Pa nema KAPITALA.
Mittal je pokrenuo integralnu proizvodnju 2008. Godine. Odmah nakon toga dolazi globalna ekonomska kriza. Koliko je trajala? Koliko je poslije trebalo za oporavak? Ko normalan ulaze u nesto kad svi u svijetu smanjuju kapacitete?
Svaki posao treba vremena.
Moet zato ti lijepo spavas van Zenice. A nas u Zenici ko jebe.
- Casual's
- kamen spoticanja
#35903 Re: Zeničani
citavu cetu natjerati da postuju zakone ove zemljeNivelacija wrote:
kameni bi rekao smrdi iz mittala, lahko je dok se cijela četa zagadjivaca skriva iza samo jedne kompanije.
pa i ovoga sto mu fudo sad pokusava uzeti reket a brane ga radnici koji jos nisu posjetili onkologiju
i nabijem ih sve na belegiju...i fudu i indijance i ove sto sad tope ovu plastiku ili sta vec rade
i tebe nivelacija nabijem i moeta isto nabijem a i bobija ako ce me vec banovati
i sebe nabijem jer serem po forumu dok mi se djeca truju u ovom socijalnom eksperimentu
-
moet-perignon
#35904 Re: Zeničani
kamen spoticanja wrote:citavu cetu natjerati da postuju zakone ove zemljeNivelacija wrote:
kameni bi rekao smrdi iz mittala, lahko je dok se cijela četa zagadjivaca skriva iza samo jedne kompanije.
pa i ovoga sto mu fudo sad pokusava uzeti reket a brane ga radnici koji jos nisu posjetili onkologiju
i nabijem ih sve na belegiju...i fudu i indijance i ove sto sad tope ovu plastiku ili sta vec rade
i tebe nivelacija nabijem i moeta isto nabijem a i bobija ako ce me vec banovati(nista licno ni prema kome)
i sebe nabijem jer serem po forumu dok mi se djeca truju u ovom socijalnom eksperimentu
kameni, gdje ces mene? mi smo drugari stari.
skoronikako, i kad sam u New Yorku, svakodnevno utipkam airvisual ili pratim medije. nervira me kad ovo smece od Mittala (od vlasnika, i ovih naivnih radnika) oduzima dostojanstvo ljudima koje volim. neopisiv je moj bijes prema brkatom smecu Biju Nairu i njegovom gazdi. ne, nema to veze sa njihovm bojom koze i odakle su, vec sa njihovim beskrupoloznim karakterima. bez obzira gdje spavam ili gdje sam, pusim se od bijesa zbog svinjca u gradu.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#35905 Re: Zeničani
Ama, ova ekipa sto je negdje u EU ili US..kakve su tamo zeljezare, jel ima kakvih primjera? Ono ja sam cuo price kao prolazis pored zeljezare mislis da je tvornica lijekova
.
-
skoronikako
#35906 Re: Zeničani
Kakva glupost.
Oduzimaju dostojanstvo tako sto daju najvece plate u gradu ili sto zaposljavaju najveci broj ljudi? Ili sto radnicima isplate 60 miliona KM godisnje?
Da smo sposobni ne bi nam trebao Mittal.
Znas li koliko je Mittal do sad zaradio iz Zenice?
@bobi mislim da bi bilo postenije porediti nas sa nekim blizim drzavama u ekonomskom smislu? Recimo da je Aglomeracija na jednom dimnjaku dostigla EU norme za emisije prasine sa hibridnim filterom. Isti filter je imao odredjenih problema, ali I sa njima su emisije bile ispod granica BIH. Sad se radi drugi. Dakle, za ocekivati je da aglomeracija ima emisije prasine ispod EU granica od kraja ove godine.
Oduzimaju dostojanstvo tako sto daju najvece plate u gradu ili sto zaposljavaju najveci broj ljudi? Ili sto radnicima isplate 60 miliona KM godisnje?
Da smo sposobni ne bi nam trebao Mittal.
Znas li koliko je Mittal do sad zaradio iz Zenice?
@bobi mislim da bi bilo postenije porediti nas sa nekim blizim drzavama u ekonomskom smislu? Recimo da je Aglomeracija na jednom dimnjaku dostigla EU norme za emisije prasine sa hibridnim filterom. Isti filter je imao odredjenih problema, ali I sa njima su emisije bile ispod granica BIH. Sad se radi drugi. Dakle, za ocekivati je da aglomeracija ima emisije prasine ispod EU granica od kraja ove godine.
-
kakavdanakneiskustvu
#35907 Re: Zeničani
notsure wrote:Bahati Dino Pašalić ne zna jesu li bahati Tola i žena mu (u naslovu) ili su bahati policajci (ispod slike)Casual's wrote:Ovaj što je psovao policiji Sandi Tolić, sin od Marija (Turković ekipa) ?
jebo dinu pašalića i portal na kojem piše,nepismeno ko i avaz,autor svakog teksta na tom portalu ima inicijale d.h.
- Jimmy McNulty
- Čiča Gliša
#35908 Re: Zeničani
Najveće plate u gradu 
-
skoronikako
#35909 Re: Zeničani
To sto ti imas malu platu u Mittalu, ne znaci da je prosjek mali.Jimmy McNulty wrote:Najveće plate u gradu
Prosjek je iznad prosjeka FBIH. Izuzmi budzet, I ostaju ti firme koje rade u inostranstvu (rm lh, fuel boss) da imaju vece.
- gentoo
- Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25
#35910 Re: Zeničani
U Zenici postoje firme(privatne) koje daju 3000+ neto mjesecno, koje trose 100-150KM struje/mj, u kojima je zabranjeno pusenje (
) a nisu BHTelecom, Elektroprivreda.. i "strani ulagaci" su k'o i Mittal. Samo kazem..
. Ali bitno je 900 + TO staviti u padje, uvaliti se u kredit, uzeti golfa 5 ili passata i jebavati sve ostale.. jer je tebi plata od 1000 nesto najbolje sto se moglo desiti. I sta me briga sto od mitalla radi i zeljeznica i kamiondzije.. Nek poravnaju zeljezaru, posiju krastavice i nek ih izvoze zeljeznicom i kamionima
- Casual's
#35911 Re: Zeničani
Ipak, zbog neprofesionalnog odnosa, ugrožavanja projekta od značaja za lokalnu zajednicu i narušavanja ugleda JP RTV Zenica kod građana Zenice donio sam odluku o razrješenju dosadašnjeg Nadzornog odbora Javnog preduzeća Radio – televizija Zenica i imenovanju privremenog“, povodom dešavanja u AMZ Zenica izjavio je Fuad Kasumović, gradonačenik Zenice.
Pazi konja
Pazi konja
-
moet-perignon
#35912 Re: Zeničani
gentoo wrote:U Zenici postoje firme(privatne) koje daju 3000+ neto mjesecno, koje trose 100-150KM struje/mj, u kojima je zabranjeno pusenje () a nisu BHTelecom, Elektroprivreda.. i "strani ulagaci" su k'o i Mittal. Samo kazem..
. Ali bitno je 900 + TO staviti u padje, uvaliti se u kredit, uzeti golfa 5 ili passata i jebavati sve ostale.. jer je tebi plata od 1000 nesto najbolje sto se moglo desiti. I sta me briga sto od mitalla radi i zeljeznica i kamiondzije.. Nek poravnaju zeljezaru, posiju krastavice i nek ih izvoze zeljeznicom i kamionima
- Casual's
#35913 Re: Zeničani
To one što prodaju sex pomagala švabama?gentoo wrote:U Zenici postoje firme(privatne) koje daju 3000+ neto mjesecno, koje trose 100-150KM struje/mj, u kojima je zabranjeno pusenje () a nisu BHTelecom, Elektroprivreda.. i "strani ulagaci" su k'o i Mittal. Samo kazem..
- Jimmy McNulty
- Čiča Gliša
#35914 Re: Zeničani
Jao...skoronikako wrote:To sto ti imas malu platu u Mittalu, ne znaci da je prosjek mali.Jimmy McNulty wrote:Najveće plate u gradu
Prosjek je iznad prosjeka FBIH. Izuzmi budzet, I ostaju ti firme koje rade u inostranstvu (rm lh, fuel boss) da imaju vece.
-
Tempo
- ZeModerator
#35915 Re: Zeničani
ko je nadzorni odbor?
jel onaj hibrid nenadino?
jel onaj hibrid nenadino?
- Casual's
#35916 Re: Zeničani
žrtvena janjadTempo wrote:ko je nadzorni odbor?
- likce
#35917 Re: Zeničani
Je.be lud zbunjenog. Za Fudu sam glasao kao kontru sda ali sve je to isto, kao da je jedna majka rodila.Casual's wrote:Ipak, zbog neprofesionalnog odnosa, ugrožavanja projekta od značaja za lokalnu zajednicu i narušavanja ugleda JP RTV Zenica kod građana Zenice donio sam odluku o razrješenju dosadašnjeg Nadzornog odbora Javnog preduzeća Radio – televizija Zenica i imenovanju privremenog“, povodom dešavanja u AMZ Zenica izjavio je Fuad Kasumović, gradonačenik Zenice.
Pazi konja
Iduce godine (ako budem tu) moj glas dobija Mirad, pa nek covjek pravi tobogane, nek nam dovede jos pedera nek nas karaju.
Svakome bi savjetovao da glasa za njega, ove smo sve probali pa da probamo i njega
- notsure
#35918 Re: Zeničani
Nije to konj, to je lija lukava... on je sve ovo i zakuhao da bi se pojavio kao "spasilac" i da bi povratio povjerenje koje je već počeo da gubi.Casual's wrote:Ipak, zbog neprofesionalnog odnosa, ugrožavanja projekta od značaja za lokalnu zajednicu i narušavanja ugleda JP RTV Zenica kod građana Zenice donio sam odluku o razrješenju dosadašnjeg Nadzornog odbora Javnog preduzeća Radio – televizija Zenica i imenovanju privremenog“, povodom dešavanja u AMZ Zenica izjavio je Fuad Kasumović, gradonačenik Zenice.
Pazi konja
Još da mi je znati kakva su to "dešavanja u AMZ Zenica" (ima jedno "Z" viška), jer se apsolutno ništa ne dešava što bi moglo značiti "zatvaranje kompanije". Niti je TVZE ikad tako nešto spomenula, nisam čuo ni njihove sagovornike iz okolnih sela da to traže, niti je inspekcija ili ministarstvo to kad izjavila (samo ih hvale kad god im se ukaže prilika), čak se i Ekoforum nekoliko puta oglašavao da ne traže zatvaranje fabrike nego samo filtere i rokove i volio bih da mi neko objasni kako je 30 priloga o zagađenju "ugrožavalo projekat od interesa za Zenicu"?
Stari premazani manipulator koji "nije za0to struĆan" nas baš struĆno pravi budalama. I svi mu plješću "tooo kr0lju". Boljeg i ne zaslužujemo.

- Casual's
#35919 Re: Zeničani
Ma konjina. Ovo je čisto reketiranje bilo, Jašarova škola. Skontao je da raja u gradu ne puši priču pa je okrenuo ploču.
Ali hajde, da ne dužim. Mogli bi se neki forumaši žaliti kako je tema u kurcu.
Sjetio sam se Roberta, čovjeka koji ga je brutalno ismijao a da konj nije ni skontao. https://www.youtube.com/watch?v=qA9T0PtgzcE
Ali hajde, da ne dužim. Mogli bi se neki forumaši žaliti kako je tema u kurcu.
Sjetio sam se Roberta, čovjeka koji ga je brutalno ismijao a da konj nije ni skontao. https://www.youtube.com/watch?v=qA9T0PtgzcE
- notsure
#35920 Re: Zeničani
https://www.klix.ba/vijesti/bih/fuad-ka ... /190903139
Ako Zuhdija nije htio reći koji su to mediji koji ih "neargumentovano napadaju", kako to da je kr0lj znao na koga Zuhdija misli, pa je ekspresno smijenio nadzorni odbor TVZE?
Ne, nisu u dogovoru, nikako
Ako Zuhdija nije htio reći koji su to mediji koji ih "neargumentovano napadaju", kako to da je kr0lj znao na koga Zuhdija misli, pa je ekspresno smijenio nadzorni odbor TVZE?
Ne, nisu u dogovoru, nikako
-
skoronikako
#35921 Re: Zeničani
Zato sto u ArcelorMittalu postoji department koji se bavi samo medijima I sve se prenosi direkt u London. Toplana Zenica je projekt za koji AM finansira ili garantuje 90% sredstava. Valjda je jasno kako se projekt ugrozava ako investitor prima svaki dan negativne informacije (zbog interesa pojedinaca) za jednu jedinicu.
@gentoo za razliku od tebe ja bih volio da sve firme daju 5000+ svojim radnicima. Koliko bi tek onda nas grad procvjetao.
Mislim da je od mene dosta o ovoj temi. Dosadio sam samom sebi, ne mogu misliti kako je drugima. Iskren da budem bilo bi mi svejedno da AM napusti Zenicu, znam da ja ne bih izgubio. A ne bi ni Zenica dok je Gentee I slicnih. Ocigledno.
@gentoo za razliku od tebe ja bih volio da sve firme daju 5000+ svojim radnicima. Koliko bi tek onda nas grad procvjetao.
Mislim da je od mene dosta o ovoj temi. Dosadio sam samom sebi, ne mogu misliti kako je drugima. Iskren da budem bilo bi mi svejedno da AM napusti Zenicu, znam da ja ne bih izgubio. A ne bi ni Zenica dok je Gentee I slicnih. Ocigledno.
- notsure
#35922 Re: Zeničani
AM ne finansira ništa, AM je uzeo kredit od EBRDa. Garancija za kredit je šuplja priča jer nas AM uzima lopatom preskupim grijanjem. Uporedi godišnju ratu kredita s godišnjim iznosom koji JP grijanje plati za mlaku vodu mitalu i biće ti jasno da je garancija ništa.skoronikako wrote:Zato sto u ArcelorMittalu postoji department koji se bavi samo medijima I sve se prenosi direkt u London. Toplana Zenica je projekt za koji AM finansira ili garantuje 90% sredstava. Valjda je jasno kako se projekt ugrozava ako investitor prima svaki dan negativne informacije (zbog interesa pojedinaca) za jednu jedinicu.
Toplana Zenica je projekat koji više treba mitalu nego gradu. Od 112 MW za grijanje se koristi samo trećina, tokom sezone, sve ostalo koristi mital za svoje potrebe. Dakle njima treba 6 puta više nego nama. Kredit neće vraćati mital, vraćaće ga korisnici grijanja koji će kupovati preskupo grijanje od toplane. Umjesto da grad ima džabane grijanje kao nusproizvod mitala i kao kompenzaciju što nas truju, mital će imati džabane pregrijanu paru za svoju proizvodnju. I svima će nam kr0lj prodavati priču riječima preplaćenog Hadžifejzovića "jbt ti njih uzeo lopatom".
-
clio_dci120
#35923 Re: Zeničani
Da, to je tačno. Ja sam se iznenadio kada sam kroz posao razgovarao sa direktorom firme u Ze koja dnevno ima preko 50 000KM prihoda.Jedini problem koji imaju u poslovanju (veći problem) je to sto ljudi iz SIPE i porezne ne mogu da shvate da postoji takva firma koja iz jedne kancelarije ostvaruje toliki prihod. Tako da te ne cudi to sto to ne shvaća prosječan seljak koji radi u Mitalu. Ali svakako, drago mi je vidjeti primjer da Zenica ima i ovakve firme.gentoo wrote:U Zenici postoje firme(privatne) koje daju 3000+ neto mjesecno, koje trose 100-150KM struje/mj, u kojima je zabranjeno pusenje () a nisu BHTelecom, Elektroprivreda.. i "strani ulagaci" su k'o i Mittal. Samo kazem..
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#35924 Re: Zeničani
Navedite barem dvije, pod uslovom da ove cifre nisu plate uprave.moet-perignon wrote:gentoo wrote:U Zenici postoje firme(privatne) koje daju 3000+ neto mjesecno, koje trose 100-150KM struje/mj, u kojima je zabranjeno pusenje () a nisu BHTelecom, Elektroprivreda.. i "strani ulagaci" su k'o i Mittal. Samo kazem..
.
-
skoronikako
#35925 Re: Zeničani
Napisah da necu, ali moram na ove gluposti.
Znas li sta je garancija? Znas li da je uslov za dobijanje kredita bila garancija AM grupe? Dakle, da nije bilo AM grupe EBRD nikada ne bi ni dao kredit?
Ovaj projekt treba Mittalu, ali Mittal moze uraditi ovaj projekt bez Grada koji ucestvuje sa 5 miliona maraka. Sta bi u tom slucaju Grad radio?
Mislim, opet je pitanje stajalista. Po tebi Mittal iskoristava Grad, po njima oni daju investiciju koju Grad nikada ne bi mogao priustiti. Ako si citao ugovor koji si lijepio prije stranicu ili dvije, vidio bi da Mittal nema nikakve obaveze da pruza grijanje Gradu. Iskljucivanjem Energetike, Mittal bi manjim kotlovima mogao podmiriti svoje potrebe, a ne bi bilo SO2 iz uglja.
Na kraju, Toplana moze uzimati zemni plin I time grijati Grad. Uporedi samo cijenu preko AM I tako.
Znas li sta je garancija? Znas li da je uslov za dobijanje kredita bila garancija AM grupe? Dakle, da nije bilo AM grupe EBRD nikada ne bi ni dao kredit?
Ovaj projekt treba Mittalu, ali Mittal moze uraditi ovaj projekt bez Grada koji ucestvuje sa 5 miliona maraka. Sta bi u tom slucaju Grad radio?
Mislim, opet je pitanje stajalista. Po tebi Mittal iskoristava Grad, po njima oni daju investiciju koju Grad nikada ne bi mogao priustiti. Ako si citao ugovor koji si lijepio prije stranicu ili dvije, vidio bi da Mittal nema nikakve obaveze da pruza grijanje Gradu. Iskljucivanjem Energetike, Mittal bi manjim kotlovima mogao podmiriti svoje potrebe, a ne bi bilo SO2 iz uglja.
Na kraju, Toplana moze uzimati zemni plin I time grijati Grad. Uporedi samo cijenu preko AM I tako.