SDA-All about

Leverage

#35776 Re: SDA-All about

Post by Leverage »

JThomas wrote:brojevi su tad bili tu. a to je bilo prije osam godina.
I sad su tu bez ikakve dvojbe. Ovaj forum je najbolji dokaz, samo prelistaj stare postove iz tog doba, slična priča kao i danas, počela se stvarati slična atmosfera (ne npr. defetistička atmosfera kao 2014.). Ništa drukčije nije ni na cesti, u kafani, na poslu. Vidi primjer Lukavca i onog referenduma, to je otprilike pokazatelj šta se sprema.
Leverage

#35777 Re: SDA-All about

Post by Leverage »

JThomas wrote:samo što ga bez njih ne možeš donijeti.
Nije tačno, čak i u ovako lošim okolnostima pronađen je način, da nije SDA isporučila Čoviću sve što je tražio to bi već bilo završeno. To će se desiti.
Novak20

#35778 Re: SDA-All about

Post by Novak20 »

Leverage wrote:Podsjećam vas da je SDP prije osam godina pobijedio SDA i imao matematiku da ih otjera u opoziciju. Hajde da se ovom prilikom ne bavimo time zašto nije. Dakle brojevi su tu.

Ja smatram da će SDA imati manje glasova nego 2010. godine, možda manje od 150k. Tada su imali oko 180k, sve sa Šepićima, Konakovićima, Kasumovićima i inim.

Možda opozicija okupljena oko SDP-a pokaže da nema kapacitet da bude bolja ali smatram da zaslužuju novu šansu.
"Opozicija" kojoj je glavna tema nacionalizam nema šanse da ukloni SDA sa vlasti.
Leverage

#35779 Re: SDA-All about

Post by Leverage »

Novak20 wrote: "Opozicija" kojoj je glavna tema nacionalizam nema šanse da ukloni SDA sa vlasti.
Slažem se. Ne smatram da je SDP-u glavna tema nacionalizam.
JThomas

#35780 Re: SDA-All about

Post by JThomas »

pa eto vidjećemo. forum nizašta nije dokaz, a klima je bitno drukčija. ljudi su dali 300 000 glasova za promjenu nabolje. dobili je nisu, a opoziciju i dalje vode iste face.
Prpa.ba

#35781 Re: SDA-All about

Post by Prpa.ba »

Ovi izbori ce se odrzati u situaciji gdje je oko 40 hiljada ljudi napustilo BiH od proslih opcih izbora. Razlike ce biti slabo primijetne s obzirom da je iseljavanje prilicno ravnomjerno rasporedjeno po entitetima i kantonima, ali u totalnoj sumi rezultati ce biti takvi da ce SDA imati malo klimavije vecine po kantonima, 5-6 mandata manje u federalnom parlamentu i 1-2 mandata manje u drzavnom parlamentu, i to iskljucivo na racun celijske diobe na minderu.

U iducem mandatnom periodu ce se iseliti dodatnih 60ak hiljada ljudi i krece izumiranje baby boomera cime ce vladavina SDA biti zacementirana u svim narednim izbornim ciklusima, posebno s obzirom na to da odlaze ljudi koji su ili lutajuci glasaci (SBiH/SBB/SDP/DF) ili cisti opozicioni (SDP/DF/NS). :thumbup:
Leverage

#35782 Re: SDA-All about

Post by Leverage »

JThomas wrote:pa eto vidjećemo. forum nizašta nije dokaz, a klima je bitno drukčija. ljudi su dali 300 000 glasova za promjenu nabolje. dobili je nisu, a opoziciju i dalje vode iste face.
Sam znaš da nije tako. Tada je (neprikosnoveni) lider opozicije bio Zlatko Lagumdžija, a na njegovo mišljenje najviše su uticali njegovi kućni haveri Ivanišević i Hadžić. Nikšić i Bećirović npr. tada su važili za one koji skupljaju veliki broj glasova ali realno nisu imali nikakav uticaj na glavne odluke. Lagumdžija ih je doslovno iskoristio, jednako kao i Komšića. Komšić se kasnije iskompromitovao o čemu sam pisao na temi DF-a.

Danas se na Lagumdžijino blebetanje gleda posprdno, a za Ivaniševića i Hadžića ne znam ni da li su živi.
Novak20

#35783 Re: SDA-All about

Post by Novak20 »

Leverage wrote:
Novak20 wrote: "Opozicija" kojoj je glavna tema nacionalizam nema šanse da ukloni SDA sa vlasti.
Slažem se. Ne smatram da je SDP-u glavna tema nacionalizam.
Ja šta je ?

Prava radnika, sindikati, veće plaće, bolji uslovi rada, socijalna pravda, zdravstvo, penzije, iseljavanje ??? SDP i sve druge "opozicione" stranke igraju kako SDA svira.
JThomas

#35784 Re: SDA-All about

Post by JThomas »

vidjećemo.
Leverage

#35785 Re: SDA-All about

Post by Leverage »

Novak20 wrote: Ja šta je ?

Prava radnika, sindikati, veće plaće, bolji uslovi rada, socijalna pravda, zdravstvo, penzije, iseljavanje ??? SDP i sve druge "opozicione" stranke igraju kako SDA svira.
Nisam stekao takav dojam. Dao sam im novu šansu, pratim o čemu se priča, smatram da im je priča dobra. Prošla me ljutnja od prije osam godina.
Hajvan

#35786 Re: SDA-All about

Post by Hajvan »

Prpa.ba wrote:Ovi izbori ce se odrzati u situaciji gdje je oko 40 hiljada ljudi napustilo BiH od proslih opcih izbora. Razlike ce biti slabo primijetne s obzirom da je iseljavanje prilicno ravnomjerno rasporedjeno po entitetima i kantonima, ali u totalnoj sumi rezultati ce biti takvi da ce SDA imati malo klimavije vecine po kantonima, 5-6 mandata manje u federalnom parlamentu i 1-2 mandata manje u drzavnom parlamentu, i to iskljucivo na racun celijske diobe na minderu.

U iducem mandatnom periodu ce se iseliti dodatnih 60ak hiljada ljudi i krece izumiranje baby boomera cime ce vladavina SDA biti zacementirana u svim narednim izbornim ciklusima, posebno s obzirom na to da odlaze ljudi koji su ili lutajuci glasaci (SBiH/SBB/SDP/DF) ili cisti opozicioni (SDP/DF/NS). :thumbup:
aonda ce nestati para, te se nece moci podmirivati podmiceni uhljebi koji glasaju za stranku iz naslova teme…
sto ce se onda desiti?!

:mrgreen:
Novak20

#35787 Re: SDA-All about

Post by Novak20 »

Leverage wrote:
Novak20 wrote: Ja šta je ?

Nisam stekao takav dojam. Dao sam im novu šansu, pratim o čemu se priča, smatram da im je priča dobra. Prošla me ljutnja od prije osam godina.
Neka, ne branim i ne čudim se što te prošla ljutnja. Ipak je tema o SDA pa neću protiv SDP. Ako mogu, neka pobijede SDA ali sumnjam da će to uraditi i da im je to cilj.
Leverage

#35788 Re: SDA-All about

Post by Leverage »

Novak20 wrote: Neka, ne branim i ne čudim se što te prošla ljutnja. Ipak je tema o SDA pa neću protiv SDP. Ako mogu, neka pobijede SDA ali sumnjam da će to uraditi i da im je to cilj.
Meni recimo uopšte ne smeta da zachatavamo temu SDA, imam nekakav unutrašnji osjećaj da šta god uradim protiv SDA negdje se upiše neki sevap. Nisam neki vjernik ali vjerujem u ovo.

Stekao sam dojam da recimo DF radi za račun SDA. SDP s druge strane udara SDA direktno u glavu, najviše pričaju o njima, doduše i o HDZ-u. Bećirović je zadužen za SNSD, to mu je svakako uža specijalnost već 10+ godina.
JThomas

#35789 Re: SDA-All about

Post by JThomas »

nije meni nermin nikšić ni rod ni prijatelj ni taldžija da ja mogu biti ljut na njega, i da me ta ljutnja može proći. on je političar koji za period proveden na vlasti nije ispunio data obećanja. i on i cijela stranka. počev od samog formiranja te vlasti pa nadalje. i zdravo, doviđenja barem, najmanje do novih lica. ali ih nema.
Leverage

#35790 Re: SDA-All about

Post by Leverage »

JThomas wrote:nije meni nermin nikšić ni rod ni prijatelj ni taldžija da ja mogu biti ljut na njega, i da me ta ljutnja može proći. on je političar koji za period proveden na vlasti nije ispunio data obećanja. i on i cijela stranka. počev od samog formiranja te vlasti pa nadalje. i zdravo, doviđenja barem, najmanje do novih lica. ali ih nema.
Treba biti realan. Ko mu je u vladu gurn'o SDA ministre? Lagumdžija. Bio je blokiran cijelo vrijeme. Ipak, nadam se da neće biti u izvršnoj vlasti nakon izbora, mislim da ima boljih od njega.

Ja sam ljut na Lagumdžiju jer je ukrao dobru šansu da ova država bude puno bolja nego što je danas. Ne mora mi bit ni rodbina ni tazbina ni haver.
Novak20

#35791 Re: SDA-All about

Post by Novak20 »

Leverage wrote:
Novak20 wrote: Neka, ne branim i ne čudim se što te prošla ljutnja. Ipak je tema o SDA pa neću protiv SDP. Ako mogu, neka pobijede SDA ali sumnjam da će to uraditi i da im je to cilj.
Meni recimo uopšte ne smeta da zachatavamo temu SDA, imam nekakav unutrašnji osjećaj da šta god uradim protiv SDA negdje se upiše neki sevap. Nisam neki vjernik ali vjerujem u ovo.

Stekao sam dojam da recimo DF radi za račun SDA. SDP s druge strane udara SDA direktno u glavu, najviše pričaju o njima, doduše i o HDZ-u. Bećirović je zadužen za SNSD, to mu je svakako uža specijalnost već 10+ godina.
Iskreno, nisam dobro poznavao politički rad Bečirovića a priželjkivao sam njegovu kandidaturu misleći da nije kompromitovan kriminalom i da je pozitiva u SDP. Ali kad ga je podržala A-SDA malo su mi se otvorile oči.
SDA ima ideologiju koja je godinama uklanjala sve SDP-ovce i građane sa mjesta odlučivanja. SDP u savezu sa SDA 2010. i sa A-SDA danas pokazuje da mu nije stalo do vlastite ideologije koliko do nacionalnog bošnjačkog projekta. :run:
Leverage

#35792 Re: SDA-All about

Post by Leverage »

Novak20 wrote: Iskreno, nisam dobro poznavao politički rad Bečirovića a priželjkivao sam njegovu kandidaturu misleći da nije kompromitovan kriminalom i da je pozitiva u SDP. Ali kad ga je podržala A-SDA malo su mi se otvorile oči.
SDA ima ideologiju koja je godinama uklanjala sve SDP-ovce i građane sa mjesta odlučivanja. SDP u savezu sa SDA 2010. i sa A-SDA danas pokazuje da mu nije stalo do vlastite ideologije koliko do nacionalnog bošnjačkog projekta. :run:
Ako se bavimo podrškom A-SDA ona je čisto interesna s obje strane. Bećiroviću nažalost treba svaki glas, a A-SDA-u treba neko sa jakom patriotskom pričom kako bi privukli one glasače koje i inače privlače. Ne mislim da SDP i A-SDA uopšte žele koalirati, i jedni i drugi žele izbjeći to ako budu mogli. Ni Bećirović ih ne bi pogledao da je situacija na terenu takva da ih može odbaciti, ni Sejfudina Tokića također. Ali tako je kako je, kad dođe na vlast onda može (i treba) raditi onako kako to očekuje većina onih koji su za njega glasali.

Ako se bavimo Bećirovićem kao kandidatom jake nacionalne retorike, smatram da tu i nema neke opcije. Koliko god mi dižu želudac ove SDA budžetske minderlije, duplo više toga ne podnosim prekodrinske i prekosavske crtače granica, vjerovatno je i Bećirović tog stava. Mislim da je to nekakva politička odgovornost i dužnost svakog ko nije nagodan da sluša priče kako ovo samo što se nije podijelilo. Ja kao njegov glasač očekujem da on nađe način kako da smanji politički uticaj repulzivnih političkih snaga u BiH i njihovih nalogodavaca iz Srbije i Hrvatske. On kao budući član predsjedništva i treba da se bavi tim stvarima, ekonomskom i socijalnom politikom treba da se bavi onaj čija je to nadležnost. Bez ikakvog razloga mu se imputira ekskluzivno bošnjački nacionalizam, čovjek non stop isključivo priča o Bosni i Hercegovini.
Novak20

#35793 Re: SDA-All about

Post by Novak20 »

Leverage wrote:
Novak20 wrote: Iskreno, nisam dobro poznavao politički rad Bečirovića a priželjkivao sam njegovu kandidaturu misleći da nije kompromitovan kriminalom i da je pozitiva u SDP. Ali kad ga je podržala A-SDA malo su mi se otvorile oči.
Ako se bavimo podrškom A-SDA ona je čisto interesna s obje strane. Bećiroviću nažalost treba svaki glas, a A-SDA-u treba neko sa jakom patriotskom pričom kako bi privukli one glasače koje i inače privlače. Ne mislim da SDP i A-SDA uopšte žele koalirati, i jedni i drugi žele izbjeći to ako budu mogli. Ni Bećirović ih ne bi pogledao da je situacija na terenu takva da ih može odbaciti, ni Sejfudina Tokića također. Ali tako je kako je, kad dođe na vlast onda može (i treba) raditi onako kako to očekuje većina onih koji su za njega glasali.

Ako se bavimo Bećirovićem kao kandidatom jake nacionalne retorike, smatram da tu i nema neke opcije. Koliko god mi dižu želudac ove SDA budžetske minderlije, duplo više toga ne podnosim prekodrinske i prekosavske crtače granica, vjerovatno je i Bećirović tog stava. Mislim da je to nekakva politička odgovornost i dužnost svakog ko nije nagodan da sluša priče kako ovo samo što se nije podijelilo. Ja kao njegov glasač očekujem da on nađe način kako da smanji politički uticaj repulzivnih političkih snaga u BiH i njihovih nalogodavaca iz Srbije i Hrvatske. On kao budući član predsjedništva i treba da se bavi tim stvarima, ekonomskom i socijalnom politikom treba da se bavi onaj čija je to nadležnost. Bez ikakvog razloga mu se imputira ekskluzivno bošnjački nacionalizam, čovjek non stop isključivo priča o Bosni i Hercegovini.
RS ne može odbit pera. Granice BiH se ne mogu mijenjati. Zašto onda Bečirović ne priča o socijalnoj pravdi, privredi i pravnoj državi koja će garantovati njegove "nadnacionalne" ideje.
Leverage

#35794 Re: SDA-All about

Post by Leverage »

Novak20 wrote: RS ne može odbit pera. Granice BiH se ne mogu mijenjati. Zašto onda Bečirović ne priča o socijalnoj pravdi, privredi i pravnoj državi koja će garantovati njegove "nadnacionalne" ideje.
Granice BiH se ne mogu mijenjati baš zato što postoji kritična masa Bećirovićevih istomišljenika i što su međunarodne okolnosti takve. Kad bi npr. zvaničnik Francuske pokazao teritorijalne pretenzije prema npr. Španiji reakcija bi sigurno uslijedila. To je njegova buduća dužnost.

Drugi ljudi u SDP-u su zaduženi za ostale teme. On nije.
drug_profi

#35795 Re: SDA-All about

Post by drug_profi »

Mozda se moze HDZ silom izgurati ali to nije dobro rjesenje. HDZ treba naci nacin da se uhvati za jaja i da radi kako je interes drzave, a to mislim da ne bi trebao biti veliki problem uz pomoc saveznika, Njemacke prije svega, ali naravno i USA.
Problem moze nastati ako nekad neko pokusa zloupotrijebiti takvo stanje snaga i potpuno majorizirati sve koji se ne osjećaju mainstream Bošnjacima, a znate na šta onda mislim.
Hrvatska i Hrvati mogu i moraju biti saveznici za EU, NATO i cjelovitost.
Sa druge strane, smatram da je SDS drzavotvorna stranka i da se sa njima moze ici u smijeru EU integracija.
Bilo bi idealno nokupiti neki bosnjacki blok bez SDA, ali ne više od 2-3 stranke, plus pripitomljen HDZ, na federalnom i k tome još ovako prihvatljiv SDS na drzavnom. Ja mislim da u ovom momentu, u ovoj drzavi ne moze da se sastavi bolja vlast koja bi mogla bolje da pogura naprijed.
Banksy

#35796 Re: SDA-All about

Post by Banksy »

Prpa.ba wrote:Ovi izbori ce se odrzati u situaciji gdje je oko 40 hiljada ljudi napustilo BiH od proslih opcih izbora. Razlike ce biti slabo primijetne s obzirom da je iseljavanje prilicno ravnomjerno rasporedjeno po entitetima i kantonima, ali u totalnoj sumi rezultati ce biti takvi da ce SDA imati malo klimavije vecine po kantonima, 5-6 mandata manje u federalnom parlamentu i 1-2 mandata manje u drzavnom parlamentu, i to iskljucivo na racun celijske diobe na minderu.

Tačno tako, nažalost.

Glasanje, izbori, kampanje, sve je već i u ovom ciklusu smiješno i obesmišljeno, a za 4 godine postaće i sasvim nepotrebno. Biće to vrijeme već desetina hiljada polupismenih, a zbog lokacije, pozicije i novih životnih uvjeta presretnih SDA uhljeba koji će uredno zaokruživati svoje radno mjesto i sigurnu budućnost. 'Opozicija' će biti nekoliko, s SDA interesno povezanih, mafijaških klika koje će se po potrebi kupovati za sitan novac, a sva mladost, inteligencija i građanstvo će biti već daleko, zauvijek i nepovratno izmješteno iz BiH. U takvim okolnostima izbori će zaista postati tek formalnost potvrde zakucane vladavine tri bosanskohercegovačke, feudalne etnomafije koje su, s ovakvom projekcijom društva, zastave svezali još '90.
jefff

#35797 Re: SDA-All about

Post by jefff »

Latic ce negdje zacepit kanal.
SARAJEVO MORA PASTI – DA BI ONI NASTAVILI KRASTI! Zašto SDA pokreće rat protiv Sandžaklija u Sarajevu?!
Predsjednik BPS-a Halilović je stekao veliko bogatstvo, što pokazuje i izrazito raskošna vila koju ima na području Mostara
28. Avgusta 2018.
FOTO: Izetbegović, Halilović (Arhiv)
FOTO: Izetbegović, Halilović (Arhiv)

Nakon hapšenja Muharema Fiše, kantonalnog ministra, jasno je da je SDA krenula u „čišćenje prostora“ za bitku svih bitaka na predstojećim izborima. Vjerovatno se radi o klanovskim ratovima unutar KO SDA.

Naime, jedan od internih slogana SDA koji smatra i svojevrsnom naredbom Bakira Izetbegovića je da „Sarajevo mora pasti“. Ova naredba jasno oslikava da je glavni cilj izborne kampanje SDA osvojiti vlast u Sarajevskom kantonu. Više je razloga i motiva zbog kojih SDA po svaku cijenu želi osvojiti Sarajevo, a svakako je glavni motiv novac. Izetbegović se „izlanuo“ kako je općina Centar najvažnija općina u Federaciji BiH, a često se hvalio kako je budžet Kantona Sarajevo veći od budžeta RS-a. Povrh svega SDA je uzela puno kapare od arapskih investitora koji najviše i najrađe žele investirati u Sarajevo.

Zato će SDA svim silama pokušati ostvariti najbolji razultat u ovom kantonu. Za to neće žaliti „odriješiti kesu“ da bi pokupovala glasove. Pored toga SDA računa na svoje vrlo moćne načelnike poput Memića, Efendića, Koldže i Ajnadžića.

Međutim, postoji nekoliko faktora i ciljnih grupacija koje su teško osvojive SDA-ovoj mašineriji. Jedna od njih su Sandžaklije koje je okupio Sefer Halilović kroz svoju stranku BPS. Slučaj jednog drugog Fiše zorno ilustrira kako se Halilović uspjeva domoći budžetskih sredstava preko kojih kupuje i zapošljava borce i Sandžaklije kao svoje vjerne glasače.

Pošto je Halilović odustao od kandidature za člana Predsjedništva BiH on se očito fokusira na izborni rezultat u Sarajevu gdje živi preko 90 odsto Sandžaklija.

Poželjni partneri za SDA u vlasti za Kanton Sarajevo su Demokratska fronta (DF), Naša stranka (NS) i Stranka za BiH (S za BiH). Ostale stranke će biti na udaru kao i BPS. Ali, ovakva kampanja protiv BPS će biti protumačena kao rat protiv Sandžaklija što b i moglo otvoriti novi unutarbošnjački sukob!

To su već uočili režimski mediji i stoga male stranke tretiraju kao kriminalne organizacije: “Kao pobjednik, poslije svakih izbora SDA nailazi na teškoće koalicijskog povezivanja, uspostave parlamentarne većine i implementacije izbornih rezultata. U takvim teškoćama ispoljavaju se pokušaji izbacivanja SDA iz vlasti, bez obzira na njene pobjedničke izborne rezultate. U djelovanju antibosanskih snaga naročito su značajni pokušaji uništavanja koalicijskog kapaciteta SDA. Pored ostalog, zato se intenzivno propagira da SDA i njeni lideri nemaju saveznika, da su usamljeni, da ih rijetko ko želi za saradnike, da ih niko ne prihvata…, čime se poručuje da je politika SDA štetna i neprihvatljiva.

SDA je u RS-u za predstojeće opće izbore u BiH oktobra 2018. godine partnerski povezana s BPS-om Sefera Halilovića i SBiH Amera Jerlagića, dok su im konkurenti sve ostale stranke, i ljevice i desnice, i ranije osnovane i tek osnovane partije koje računaju na glasove Bošnjaka. I ovdje se događa jedan paradoks koji se učestalo viđa na našoj političkoj sceni, ali što ne umanjuje stravičnost njegovog postojanja. Naime, dok su u entitetu RS u koaliciji sa SDA, u entitetu FBiH, za glavni moto svoje predizborne kampanje SBiH i BPS imaju napade na SDA i njene lidere radi njihove kompromitacije pred biračima. Dakle, SBiH i BPS nemaju obzira prema SDA kao svom koalicijskom partneru, napadajući nju i njene lidere gdje god mogu.

Listu BPS-a na izborima oktobra 2018. godine predvode: Sefer Halilović, Anes Velić, Mesud Hero, Sulejman Lisičić i Osman Puškar. Općepoznato je da BPS Sefera Halilovića zloupotrebljava (a) časne simbole odbrane RBiH i (b) budžete gdje ima svoje predstavnike u organima vlasti. Predsjednik BPS-a Halilović je stekao veliko bogatstvo, što pokazuje i izrazito raskošna vila koju ima na području Mostara. U predizbornoj kampanji služi se parolama za približavanje bivšim borcima, radnicima i drugim dijelovima stanovništva s nižim standardom. Obećava da, ako pobijedi, te kategorije stanovništva neće imati plaće “300 KM i nosati transparente” u demonstracijama na ulicama, odnosno da neće uopće demonstrirati jer će biti zadovoljni svojim životnim uvjetima“, piše pro-esdeavosko glasilo „Stav“.

(TBT)
Novak20

#35798 Re: SDA-All about

Post by Novak20 »

SDA u Tuzli kmeči najavljujući koaliciju SDP Jasmina Imamovića i PDA Mirsada Kukića. Pri tome se ne pita koliko je i šta je sama SDA nebrigom uradila u TK i gradu Tuzli. Još 2006. SDA je trebala politički sahraniti M.K. nakon što je osuđen na 18 mjeseci zatvora ali nije. U borbi za vlast joj je trebao, a njemu je SDA trebala da širi uticaj i štiti "svoju" političku teritoriju i interese oko rudnika Banovići i EP. Čim su interesi lokalnog političara ugroženi ostvarila se "feudalizacija" političkog prostora kroz PDA.
Nadam se da će SDP ipak sa velikom rezervom uzeti Kukića imajući u vidu njegovu i biografije njegovih saradnika te da neće ići u koaliciju sa PDA kao što najavljuje ožalošćena SDA. Valjda je ostala neka mrva ideologije u SDP Tuzle da izbjegne savez sa ex-SDA i SDA.

https://faktor.ba/vijest/potvrden-dogov ... ukica/1028
Glasanje na 23. redovnoj sjednici Gradskog vijeća Tuzla je potvrdilo i pokazalo da postoji dogovor tuzlanskog SDP-a (Jasmina Imamovića) i PDA (Mirsada Kukića)
Navedeno je ovo u saopćenju za javnost iz Gradskog odbora SDA Tuzla, nakon što je na jučer održnoj sjednici, kao i na dvije prethodne sjednice, Klub vijećnika SDA poslao prijedloge za izmjenu određenog broja članova radnih tijela (Komisija i Savjeta) pri Gradskom vijeću Tuzla koji su imenovani iz reda SDA.

- Komisija za izbor i imenovanje je razmatrala i usvojila prijedloge Kluba SDA, te ih proslijedila prema Gradskom vijeću Tuzla. Dakle, Vijeće je trebalo samo potvrditi prijedloge Komisije jer dosadašnja praksa, a u skladu sa Poslovnikom o radu GV Tuzla, je bila takva da svaka stranka ima pravo izmjene svojih članova u radnim tijelima, a na osnovu zvaničnih izbornih rezultata objavljenih u "Službenom glasniku Bosne i Hercegovine.

Nažalost, kao što smo najavljivali u prethodnim saopćenjima, vladajuća većina na čelu sa SDP-om, Tuzlanskom alternativom, DF-om i samostalnim vijećnicima koji su napustili SDA, tokom glasanja o ovoj tačci na posljednjoj sjednici Vijeća bila je suzdržana, te je tako onemogućena izmjena članova radnih tijela, što je presedan u dosadašnjem radu GV Tuzla. Samo 40 dana prije izbora, svjedoci smo pojave nove koalicije u Gradskom vijeću Grada Tuzla, tačnije, SDP i PDA, o čemu se u gradskim kuloarima već otvoreno priča. Cijeni se da je riječ o izbornom dogovoru između ove dvije političke opcije za predstojeće Opće izbore, što je pogubno za Grad Tuzlu, o čemu smo već upozoravali građane Grada Tuzle - navodi se u saopćenju.

Iz Kluba vijećnika SDA dalje navode da "kao i na prethodnim sjednicama, takozvani samostalni vijećnici koji su svoj mandat u Vijeću dobili zahvaljujući glasovima SDA, a sada su članovi PDA, bili su neprincipijelni, politički nepismeni i glasali protiv zahtjeva Kluba vijećnika SDA (Stranci koja im je ukazala povjerenje i dala političku afirmaciju), sramno dajući podršku većini u GV Tuzla koju čini SDP sa svojim političkim satelitima".

- Ovim putem ponovo skrećemo pažnju građanima i široj javnosti da ovakvi neprimjereni politički postupci i interesne koalicije ne donose napredak društvenoj zajednici, već samo stvaraju haos, pometnju i još veću neizvjesnost po građane Tuzle na planu stvaranja zdravih demokratskih odnosa u zajednici - naveli su iz Kluba SDA.
Prpa.ba

#35799 Re: SDA-All about

Post by Prpa.ba »

BPS je jedan od stubova vlasti SDA na svim nivoima. Iako bi me rijetko sta razveselilo kao sukob na relaciji SDA-BPS uz rasipanje glasova i pad BPS ispod 3%, to se naravno nece desiti. Halilovici i Izetbegovici opet u uigranoj predizbornoj kombinaciji i postizbornoj koaliciji. :-D
JThomas

#35800 Re: SDA-All about

Post by JThomas »

ja eto izaći će semir i sefer na tržište rada... :mrgreen: oni dobro znaju da ništa drugo ne znaju i da ni od čega drugog ne mogu lagodno živjeti.
Post Reply