Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
Mister Yes

#35776 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Mister Yes »

cyprus wrote: Hajd da razgovaramo čisto kartografski:

Image

Zar i ova 'klasična' etnička karta BiH ne boji cijele planine i vukojebine? :mrgreen: Jel i ona četnička? Jesul sve etničke karte četničke?
Čisto kartografski? Sjećaš li se kako je priča počela? Bilo je "tigrova koža zbog koje smo mislili da neće biti moguće formirati linije". U tom smislu i kao odgovor na taj post napisao sam da se ne mogu gledati mala sela (a imao si sela od 10 ili 20 ljudi) i zbog toga misliti da je teško formirati linije. Jer selo od 20 ljudi daje možda 5 vojnika u najboljem slučaju. U tom smislu svakako da je ta karta po opštinama puno relevantnija jer pokazuje koliko je koga u širem području. Naravno da i ona boji vukojebine ali ako je pored vukojebine veliki grad onda naravno da to područje treba bojiti po tom gradu a ne po par koliba koje se nalaze na planini pored grada. I naravno da ona druga karta više odgovara četnicima jer su Bošnjaci bili po gradovima a Serbi po planinanma i gorama. Naravno i da su obje tehnički gledano korektne. Ali potezati onu drugu kao relevantnu znači ići na ruku četnicima i njihovoj propagandi. U tom smislu je i priča o tigrovoj koži koja je zasnovana na toj drugoj karti također četnička priča. Šareno da. Tigrova koža? Da ako smatraš mala sela i usamljene kuće relevantnim za crtanje granica etničkih životnih prostora. Ja ne smatram.
mO k3

#35777 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by mO k3 »

@mister yes izgleda nisi skonto kod forumasa cyprus sa kim imas posla ??---
dede merdzane

#35778 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by dede merdzane »

Ima li gdje karta u kojoj bi jednom tačkom označili recimo 10 ili 100 stanovnika, sa različitim bojama po nacionalnosti? To bi vjerovatno bilo najrealnije.
Mister Yes

#35779 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Mister Yes »

cyprus wrote:
udrch wrote:nije isto..ova je bojila opštine, a ova iznad je išla sa područjima..ja sam već secirao ovu kartu i najbolje se to može vidjeti po pitanju Majevice koja je ofarbana u jednu boju..
Jedna je išla po opštinama, druga po naseljenim mjestima... Malo drugačija metodologija, ali ispravnost je neupitna... Sasvim je druga stvar što nekome jedna izgleda ljepše ili 'povoljnije' od druge, ali ne može zbog toga reći da je druga nekorektna...
A ko je rekao da je druga nekorektna? :? Ja sigurno nisam. Jesam rekao da nije puno relevantna ali nisam rekao da je nekorektna. Obje su ispravne samo jednu potežu četnici (zato se kaže da je četnička karta) a drugu potežu anti četnici. Simple as that.

BTW, po toj četničkoj i nakon rata imamo tigrovu kožu što dovoljno govori koliko je relevantna :P
Bodkin

#35780 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bodkin »

mO k3 wrote:@mister yes izgleda nisi skonto kod forumasa cyprus sa kim imas posla ??---
Sa kim to ima posla :D
Havatar

#35781 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Havatar »

mO k3 wrote:@mister yes izgleda nisi skonto kod forumasa cyprus sa kim imas posla ??---
On mislio da je on građanski orijentisan forumaš :lol:
CungaLunga

#35782 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by CungaLunga »

Svakako treba obojiti nacionalne parkove nekakvom srpskom bojom,
jer su i međedi srbi :D
Mister Yes

#35783 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Mister Yes »

Havatar wrote:
On mislio da je on građanski orijentisan forumaš :lol:
A šta vi mislite šta je on? :D

Dobar je cyprus. Ja takve zovem "nedovršeni mislilac". Prije nekih 10 godina bio sam kao i on. Ali ja tada nisam imao ovoliko samopouzdanja koliko on sada ima pa sam i dalje čitao i napredovao. On mi dijeluje kao da je stao i da neće nikada "dovršiti" put kojim je pošao. Ali možda nisam u pravu. Ne bi bilo prvi put :razz:
Banksy

#35784 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Banksy »

udrch wrote:
U Općinskom vijeću Živinice uspostavljena je nova većina koju čine SDA, SDP, SBB, SUND i BPS, dok u opoziciju odlaze A-sda, SDU, NSRB i SzBiH i nezavisni kandidat Abulkerim Durić.
:lol: :lol: :lol:

ili da ovo premjestim na vic dana..
To je realnost, oni i jesu stalno na vlasti. Istina, u različitim kombinacijama, ali opet zajedno, skoro k'o jedno tijelo gdje je sasvim svejedno za koga od njih troje glasaš. Nekako, na kraju, opet će se naći zajedno.
cyprus

#35785 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by cyprus »

With the Devil himself :evil:

@Mister Yes, još jednom... etničke karte (osim ako ne uključuju kartodijagrame ili numeraciju) ne pokazuju KOLIKO je nekoga negdje, nego GDJE je neki narod u većini, neovisno od toga kolika mu je brojnost... Tako i na karti opština imaš područje Kalinovika, na kojem je zbog cca 2000 Srba obojen veliki prostor u crveno, veći nego što je oblast Sarajeva... Jednostavno, metodologija takva... Uostalom ti zapeo za sela od 10 ljudi... Što ne kažeš da su u ogromnom broju opština postojala i veća sela sa različitim etničkom strukturom, čineći te opštine tigrastim, čak i ako zanemarimo mala sela... A tvrditi da je etnička karta po naseljima korištena samo od strane četnika je ništa drugo nego jedna velika podvala...

A stvarno, ja se još nisam 'opametio', niti planiram... Još čvrsto i naivno stojim iza ideja multietničnosti, tolerancije, pacifizma, antinacionalizma i razuma... Žao mi je što si ti promjenio stranu, al tvoj izbor...
Mister Yes

#35786 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Mister Yes »

cyprus wrote:@Mister Yes, još jednom... etničke karte (osim ako ne uključuju kartodijagrame ili numeraciju) ne pokazuju KOLIKO je nekoga negdje, nego GDJE je neki narod u većini, neovisno od toga kolika mu je brojnost... Tako i na karti opština imaš područje Kalinovika, na kojem je zbog cca 2000 Srba obojen veliki prostor u crveno, veći nego što je oblast Sarajeva... Jednostavno, metodologija takva... Uostalom ti zapeo za sela od 10 ljudi... Što ne kažeš da su u ogromnom broju opština postojala i veća sela sa različitim etničkom strukturom, čineći te opštine tigrastim, čak i ako zanemarimo mala sela... A tvrditi da je etnička karta po naseljima korištena samo od strane četnika je ništa drugo nego jedna velika podvala...
Ove dvije etničke karte o kojima smo pričali pokazuje gdje a ne koliko. Tačno. Ali ima etničkih karata koje pokazuju i gdje i koliko. Svako naselje se označi kružićem čija je veličina prilagođena veličini naselja a obojeno onom bojom kojeg naroda je u tom naselju više. Ima takva karta koju sam ja već postavljao ali nije dovoljno precizna.

Zadnjih par dana kada imam vremena pravim jednu takvu kartu. Sva sela ispod 300 stanovnika potpuno ignorišem. Negdje se morala povući crta i lomio sam se između 200 i 300 ali sam se odlučio za 300. Svakako se radi o selima koja nemaju perspektivu i uskoro neće ni postojati. Osim toga tako mala sela gotovo da ne zavise od države i trebalo bi da im je svejedno da li su u BiH ili u Srbiji recimo. Za veća mjesta možemo imati argument da se stanovnici boje da će biti ugroženi (neće se ulagati u ta mjesta itd...) ali za mala mjesta, recimo do 300 ljudi, to zaista ne bi mogao biti argument.

A zatim imam oznake po sljedećem kriteriju:
300-750 stanovnika
750-2000 stanovnika
2000-4000 stanovnika
4000-7500 stanovnika
7500-15000 stanovnika
15000-30000 stanovnika
>3000 stanovnika
Naravno što više stanovnika to veća oznaka.
I imam po dvije boje za konstitutivne narode (tamno i svijetlo zavisno od toga da li je blaga većina ili dominantna većina)
cyprus wrote:A stvarno, ja se još nisam 'opametio', niti planiram... Još čvrsto i naivno stojim iza ideja multietničnosti, tolerancije, pacifizma, antinacionalizma i razuma... Žao mi je što si ti promjenio stranu, al tvoj izbor...
Nisam ja promjenio stranu već sam spoznao da ne postoje strane. Isti principi pokreću sve. To je tvoj sljedeći korak ako bude sreće i pameti :kiss:
megaman4

#35787 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by megaman4 »

Max Bunker wrote:Jel' neko moze da mi odgovori na na ovo sto sam danas cuo ?
Navodno, da je Sjeverni Logor planiran za izgradnju naselja, gdje ce se naseliti Hrvati i time se izmijeniti demografska slika istocne obale.
da,to se želi, i ja sam to čuo, ali zaboravljaš da ulazimo u predizborno vrijeme...

onaj ko to želi, priziva nove sukobe u BiH, ali i konačnu propast Hrvata, a ne Bošnjaka, jer žele silom nametnuti Mostar kao stolni Hrvatski grad, a zaboravljaju da tu živi veliki broj Bošnjaka, ali i Srba, koji se sigurno ne slažu s tom idejom...

onda ovo znači jedino iseljavanje Hrvata iz Srednje Bosne u Mostar, što bi na kraju značilo definitivan gubitak Srednje Bosne za Hrvate, gdje su vijekovima živjeli, ali i dalje žive...ako ovo prihvate, na.jebali su za sva vremena..

koštat će ih HDZ -ova politika...
stokton

#35788 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by stokton »

megaman4 wrote:
Max Bunker wrote:Jel' neko moze da mi odgovori na na ovo sto sam danas cuo ?
Navodno, da je Sjeverni Logor planiran za izgradnju naselja, gdje ce se naseliti Hrvati i time se izmijeniti demografska slika istocne obale.
da,to se želi, i ja sam to čuo, ali zaboravljaš da ulazimo u predizborno vrijeme...

onaj ko to želi, priziva nove sukobe u BiH, ali i konačnu propast Hrvata, a ne Bošnjaka, jer žele silom nametnuti Mostar kao stolni Hrvatski grad, a zaboravljaju da tu živi veliki broj Bošnjaka, ali i Srba, koji se sigurno ne slažu s tom idejom...

onda ovo znači jedino iseljavanje Hrvata iz Srednje Bosne u Mostar, što bi na kraju značilo definitivan gubitak Srednje Bosne za Hrvate, gdje su vijekovima živjeli, ali i dalje žive...ako ovo prihvate, na.jebali su za sva vremena..

koštat će ih HDZ -ova politika...
Jel vi stvarno mislite da ćemo im to dozvolit, pa 93' nisu uspjeli a ne sad :-)
Mister Yes

#35789 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Mister Yes »

Taj Sjeverni Logor izgleda kao jedino područje gdje se Mostar može širiti/graditi. Sve okolo su stijene i planine tako da ko se naseli na to područje Sjevernog Logora imaće većinu u Mostaru.
palermo

#35790 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by palermo »

Mister Yes wrote:Taj Sjeverni Logor izgleda kao jedino područje gdje se Mostar može širiti/graditi. Sve okolo su stijene i planine tako da ko se naseli na to područje Sjevernog Logora imaće većinu u Mostaru.
Ne baš.......

Inače priča o naseljavanju sjevernog logora je onako..... :-)

moglo bi se tu možda govoriti o nekom ekonomskom ili bolje reći interesnom ratu....sjeverni logor je idealna lokacija za sve potencijalne investitore
Mister Yes

#35791 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Mister Yes »

palermo wrote:
Mister Yes wrote:Taj Sjeverni Logor izgleda kao jedino područje gdje se Mostar može širiti/graditi. Sve okolo su stijene i planine tako da ko se naseli na to područje Sjevernog Logora imaće većinu u Mostaru.
Ne baš.......

Inače priča o naseljavanju sjevernog logora je onako..... :-)

moglo bi se tu možda govoriti o nekom ekonomskom ili bolje reći interesnom ratu....sjeverni logor je idealna lokacija za sve potencijalne investitore
Pa dobro, meni tako izgleda na google earth :D
Basvod

#35792 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Basvod »

U Sjevernom logoru je predvidjena masovna stambena izgradnja i povezivanje novim mostom sa zapadnim dijelom Mostara.

http://img46.imageshack.us/img46/5786/b ... dddddd.jpg

Samo ne znam dokle je to doslo, znam da su Bosnjaci godinama blokirali plan.
palermo

#35793 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by palermo »

Basvod wrote:U Sjevernom logoru je predvidjena masovna stambena izgradnja i povezivanje novim mostom sa zapadnim dijelom Mostara.

Pogrešno si informiran
Bodkin

#35794 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bodkin »

samo ruzan naziv pravo :-D
webby-x

#35795 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by webby-x »

Basvod wrote:Samo ne znam dokle je to doslo, znam da su Bosnjaci godinama blokirali plan.
Livada je zelena kao i nekoć.
Basvod

#35796 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Basvod »

palermo wrote:
Basvod wrote:U Sjevernom logoru je predvidjena masovna stambena izgradnja i povezivanje novim mostom sa zapadnim dijelom Mostara.

Pogrešno si informiran
Objasni.
JohnnyS

#35797 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by JohnnyS »

Banksy wrote:
udrch wrote:
U Općinskom vijeću Živinice uspostavljena je nova većina koju čine SDA, SDP, SBB, SUND i BPS, dok u opoziciju odlaze A-sda, SDU, NSRB i SzBiH i nezavisni kandidat Abulkerim Durić.
:lol: :lol: :lol:

ili da ovo premjestim na vic dana..
To je realnost, oni i jesu stalno na vlasti. Istina, u različitim kombinacijama, ali opet zajedno, skoro k'o jedno tijelo gdje je sasvim svejedno za koga od njih troje glasaš. Nekako, na kraju, opet će se naći zajedno.

Meni je smješniji broj političkih opcija u općinskom vijeću živinica. Jbt ima li ijedna stranka tamo 2 mandata :D
palermo

#35798 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by palermo »

Basvod wrote:
Objasni.
Zašto? Ti si tezu iznio, valjda ti treba da objasniš.
JohnnyS

#35799 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by JohnnyS »

Kad smo kod tog mosta, moram primjetiti da uopće ne razumijem "pamet" onoga tko je planirao da od katedrale pa do mosta avenija bude na 4 trake, samo od mostarke do sadašnjeg vrha avenije su posadili parking mjesta... Kako mogu onda računati na veliku protočnost kad imaju usko grlo...
Basvod

#35800 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Basvod »

palermo wrote:
Basvod wrote:
Objasni.
Zašto? Ti si tezu iznio, valjda ti treba da objasniš.
Pa postavio sam plan.
Ono sto sam napisao, vidi se na planu.

I sto sam ja onda pogresno obavjesten? Pogresan plan? Reci sta nije u redu? Ne razumijem.
Locked