Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
-
IvoMileIzetbegović
#35751 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
da li neko ima informaciju o sljedećim podacima:
broj vojnika armije bih uključujući mup, zelene beretke, patriotsku ligu, itd.
broj poginulih
broj vojnika vrs ukljucujuci dobrovoljce
broj poginulih
posebno me zanima sarajevsko ratište.
broj vojnika armije bih uključujući mup, zelene beretke, patriotsku ligu, itd.
broj poginulih
broj vojnika vrs ukljucujuci dobrovoljce
broj poginulih
posebno me zanima sarajevsko ratište.
-
udrch
#35752 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Derventa: Srba 22.938, Hrvata 21.952, Bošnjaka 7.086, ostalih 4513Hasanbegović wrote:Svako mora napraviti svoj dio posla, bojim se da zelene beretke nisu napravile svoj dio posla....cyprus wrote:Hasanbegoviću, bojim se da tvoja poenta ostaje nedokučiva, bar meni...
Zašto je zeleno Brčko palo?
Ko je izdao?
nije da je baš bila srpska..
ali ovo sa zelenim beretkama ti je najjače..kakve ba zelene beretke..jesi ti to rat proveo u Srbiji?
- Mister Yes
#35753 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Bosna nikad nije bila kao tigrova koža. To je ubleha nastala na četničkim kartama "po naseljenim mjestima" gdje svako selo pa i ono od 50 ljudi dobija svoju boju i tretira se kao nacionalni prostor jednih ili drugih. U realnosti tačno se znalo ko gdje živi (hajmo reći po "bazenima") a samo su gradovi bili izmješani. Kada se ignorišu ta mala sela nije bilo nikakve tigrove kože. U Daytonu su neke teritorije razmjenjene kako bi oba entiteta bila uvezana ali tu je to negdje.vatrogasac wrote:Isto smo vjerovali da je nemoguć rat po linijama u Bosni koja je kao 'tigrova koža' pa se desi.
- cadburry
#35754 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Odličan osvrt na Dodikovu poziciju i projekcije budućih kretanja u RS-u.Dodik je danas jedino bošnjačkom nacionalizmu poželjan partner
http://tacno.net/novosti/dodik-je-danas ... n-partner/
- vatrogasac
#35755 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ali si imao situaciju da su ta sela iako monolitna etnički bila jedna pored drugih ili udaljena jedna od drugih samo nekoliko kilometara. Govorio sam o prostoru BiH i ta sintagma se često koristila pred rat....tigrova koža.Mister Yes wrote:Bosna nikad nije bila kao tigrova koža. To je ubleha nastala na četničkim kartama "po naseljenim mjestima" gdje svako selo pa i ono od 50 ljudi dobija svoju boju i tretira se kao nacionalni prostor jednih ili drugih. U realnosti tačno se znalo ko gdje živi (hajmo reći po "bazenima") a samo su gradovi bili izmješani. Kada se ignorišu ta mala sela nije bilo nikakve tigrove kože. U Daytonu su neke teritorije razmjenjene kako bi oba entiteta bila uvezana ali tu je to negdje.vatrogasac wrote:Isto smo vjerovali da je nemoguć rat po linijama u Bosni koja je kao 'tigrova koža' pa se desi.
-
_Sarajka
-
Max Bunker
#35757 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Jel' neko moze da mi odgovori na na ovo sto sam danas cuo ?
Navodno, da je Sjeverni Logor planiran za izgradnju naselja, gdje ce se naseliti Hrvati i time se izmijeniti demografska slika istocne obale.
Navodno, da je Sjeverni Logor planiran za izgradnju naselja, gdje ce se naseliti Hrvati i time se izmijeniti demografska slika istocne obale.
- Danguba
#35758 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Tigrova koza je postojala i te kako.
Rijetke su bile opstine sa etnicki cistom teritorijom. Ako je jedna opstina imala (lupam) 8 Bosnjackih, 5 Srpskih i jedno Hrvatsko selo, za tu opstinu ne mozemo reci da nije ''tigrova koza'' a takve su bile u vecini.
Rijetke su bile opstine sa etnicki cistom teritorijom. Ako je jedna opstina imala (lupam) 8 Bosnjackih, 5 Srpskih i jedno Hrvatsko selo, za tu opstinu ne mozemo reci da nije ''tigrova koza'' a takve su bile u vecini.
- cyprus
#35759 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Dal da ovo što si ti izjavio nazovem glupošću ili laži?Mister Yes wrote:Bosna nikad nije bila kao tigrova koža. To je ubleha nastala na četničkim kartama "po naseljenim mjestima" gdje svako selo pa i ono od 50 ljudi dobija svoju boju i tretira se kao nacionalni prostor jednih ili drugih. U realnosti tačno se znalo ko gdje živi (hajmo reći po "bazenima") a samo su gradovi bili izmješani. Kada se ignorišu ta mala sela nije bilo nikakve tigrove kože. U Daytonu su neke teritorije razmjenjene kako bi oba entiteta bila uvezana ali tu je to negdje.vatrogasac wrote:Isto smo vjerovali da je nemoguć rat po linijama u Bosni koja je kao 'tigrova koža' pa se desi.
-
Krushna mrva
#35760 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nacionalisti kao vi su izazvali rat, kako vam vise ne dosadi to prebrojavanje i zapisavanje teritorije. Takve retrogradne pohjave su osudjene na propast, a forumski dinosaurusi su osudjeni na zaborav.
- Mister Yes
#35761 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ili nisi dobro pročitao šta sam napisao (rekao sam kada se ignorišu mala sela) ili imamo različito shvatanje o tome kako izgleda tigrova koža.cyprus wrote:Dal da ovo što si ti izjavio nazovem glupošću ili laži?Mister Yes wrote:Bosna nikad nije bila kao tigrova koža. To je ubleha nastala na četničkim kartama "po naseljenim mjestima" gdje svako selo pa i ono od 50 ljudi dobija svoju boju i tretira se kao nacionalni prostor jednih ili drugih. U realnosti tačno se znalo ko gdje živi (hajmo reći po "bazenima") a samo su gradovi bili izmješani. Kada se ignorišu ta mala sela nije bilo nikakve tigrove kože. U Daytonu su neke teritorije razmjenjene kako bi oba entiteta bila uvezana ali tu je to negdje.vatrogasac wrote:Isto smo vjerovali da je nemoguć rat po linijama u Bosni koja je kao 'tigrova koža' pa se desi.
Postoji doduše i treća mogućnost ali ona mi ne izgleda vjerovatna. Naime odaješ dojam građanski orijentisanog forumaša pa ne vjerujem da si jedan od onih koji šire četničku propagandu i svako selo od 50 ljudi smatraju bitnim za crtanje etničkih karata. ili još gore ona mapa po popisnim naseljima. Nije valjda da i ti smatraš tu kartu relevantnom za bilo šta? U smislu u kojem smo pričali (tigrova koža kao problem formiranja linija u ratu) ta mala sela i kuće nisu imale nikakvu ulogu.
- MuaDib
#35762 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Slika govori više od hiljadu riječi:Mister Yes wrote:Bosna nikad nije bila kao tigrova koža. To je ubleha nastala na četničkim kartama "po naseljenim mjestima" gdje svako selo pa i ono od 50 ljudi dobija svoju boju i tretira se kao nacionalni prostor jednih ili drugih. U realnosti tačno se znalo ko gdje živi (hajmo reći po "bazenima") a samo su gradovi bili izmješani. Kada se ignorišu ta mala sela nije bilo nikakve tigrove kože. U Daytonu su neke teritorije razmjenjene kako bi oba entiteta bila uvezana ali tu je to negdje.vatrogasac wrote:Isto smo vjerovali da je nemoguć rat po linijama u Bosni koja je kao 'tigrova koža' pa se desi.
I nemoj lupati bezveze.
-
Svitanje
#35763 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ali kad bi podijelili državljanstva onim milionima u Turskoj što su pod pritiskom iseljavali zadnjih 220 godina sa Balkana,automatski bi tigar postao bijelokoži polarni medvjed.MuaDib wrote:Slika govori više od hiljadu riječi:Mister Yes wrote:Bosna nikad nije bila kao tigrova koža. To je ubleha nastala na četničkim kartama "po naseljenim mjestima" gdje svako selo pa i ono od 50 ljudi dobija svoju boju i tretira se kao nacionalni prostor jednih ili drugih. U realnosti tačno se znalo ko gdje živi (hajmo reći po "bazenima") a samo su gradovi bili izmješani. Kada se ignorišu ta mala sela nije bilo nikakve tigrove kože. U Daytonu su neke teritorije razmjenjene kako bi oba entiteta bila uvezana ali tu je to negdje.vatrogasac wrote:Isto smo vjerovali da je nemoguć rat po linijama u Bosni koja je kao 'tigrova koža' pa se desi.
I nemoj lupati bezveze.
-
radostan dan
#35764 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
zdravo raja, evoi mene...đe da šaram?

-
Svitanje
#35765 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Sad šaraju po Egiptu i Siriji.Nema za tebe u BiH posla.radostan dan wrote:zdravo raja, evoi mene...đe da šaram?
- cyprus
#35766 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Bolan, kako god da nacrtaš etničku kartu Bosne i Hercegovine iz 1991. godine, vidjećeš da je šarena da šarenija ne može biti (eto da izbacimo tigra)... Uzmi eto kartu opština, vidjećeš šarenilo... A opet, rijetko koje su se opštine mogle smatrati monoetničkim... Hoćemo li o primjerima?Mister Yes wrote:Ili nisi dobro pročitao šta sam napisao (rekao sam kada se ignorišu mala sela) ili imamo različito shvatanje o tome kako izgleda tigrova koža.
Postoji doduše i treća mogućnost ali ona mi ne izgleda vjerovatna. Naime odaješ dojam građanski orijentisanog forumaša pa ne vjerujem da si jedan od onih koji šire četničku propagandu i svako selo od 50 ljudi smatraju bitnim za crtanje etničkih karata. ili još gore ona mapa po popisnim naseljima. Nije valjda da i ti smatraš tu kartu relevantnom za bilo šta? U smislu u kojem smo pričali (tigrova koža kao problem formiranja linija u ratu) ta mala sela i kuće nisu imale nikakvu ulogu.
- cyprus
#35767 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
To je četnička kartaMuaDib wrote:Slika govori više od hiljadu riječi:Mister Yes wrote:Bosna nikad nije bila kao tigrova koža. To je ubleha nastala na četničkim kartama "po naseljenim mjestima" gdje svako selo pa i ono od 50 ljudi dobija svoju boju i tretira se kao nacionalni prostor jednih ili drugih. U realnosti tačno se znalo ko gdje živi (hajmo reći po "bazenima") a samo su gradovi bili izmješani. Kada se ignorišu ta mala sela nije bilo nikakve tigrove kože. U Daytonu su neke teritorije razmjenjene kako bi oba entiteta bila uvezana ali tu je to negdje.vatrogasac wrote:Isto smo vjerovali da je nemoguć rat po linijama u Bosni koja je kao 'tigrova koža' pa se desi.
I nemoj lupati bezveze.
- Mister Yes
#35768 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
MuaDib wrote:Slika govori više od hiljadu riječi:Mister Yes wrote:Bosna nikad nije bila kao tigrova koža. To je ubleha nastala na četničkim kartama "po naseljenim mjestima" gdje svako selo pa i ono od 50 ljudi dobija svoju boju i tretira se kao nacionalni prostor jednih ili drugih. U realnosti tačno se znalo ko gdje živi (hajmo reći po "bazenima") a samo su gradovi bili izmješani. Kada se ignorišu ta mala sela nije bilo nikakve tigrove kože. U Daytonu su neke teritorije razmjenjene kako bi oba entiteta bila uvezana ali tu je to negdje.vatrogasac wrote:Isto smo vjerovali da je nemoguć rat po linijama u Bosni koja je kao 'tigrova koža' pa se desi.
I nemoj lupati bezveze.
Najviše šarolikosti je bilo između Bošnjaka i Hrvata ali to je i dalje uglavnom tako. Čak šta više, ta karta koju si stavio je i danas uglavnom takva. To jest kada se napravi nova karta po sljedećem popisu biće gotovo ista kao ta karta. Razlike će biti samo u gradovima koji svakako zauzimaju malo na toj karti.
- Hajvan
#35769 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Prije no što pređete na kartu Bosne, molim sve vas da apsolvirate sljedece:
http://www.bojanke.com/meni.htm
http://www.bojanke.com/meni.htm
- cyprus
#35770 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Hajd da razgovaramo čisto kartografski:Mister Yes wrote:Pa pročita li ti išta od onoga šta ja napisah? To je ta četnička karta koja boji cijele planine u jednu boju zato što na toj planini imaju dvije kolibe a u jednoj živi Mitar a u drugoj Lazar. Ogromna praktično nenaseljena područja su farbana prema tom nakaradnom kriteriju. Pročita li ti kad napisah "kada se ignorišu mala sela"??? To sam napisao bar 2 puta.
Najviše šarolikosti je bilo između Bošnjaka i Hrvata ali to je i dalje uglavnom tako. Čak šta više, ta karta koju si stavio je i danas uglavnom takva. To jest kada se napravi nova karta po sljedećem popisu biće gotovo ista kao ta karta. Razlike će biti samo u gradovima koji svakako zauzimaju malo na toj karti.

Zar i ova 'klasična' etnička karta BiH ne boji cijele planine i vukojebine?
-
udrch
#35771 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
nije isto..ova je bojila opštine, a ova iznad je išla sa područjima..ja sam već secirao ovu kartu i najbolje se to može vidjeti po pitanju Majevice koja je ofarbana u jednu boju..
- cyprus
#35772 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Jedna je išla po opštinama, druga po naseljenim mjestima... Malo drugačija metodologija, ali ispravnost je neupitna... Sasvim je druga stvar što nekome jedna izgleda ljepše ili 'povoljnije' od druge, ali ne može zbog toga reći da je druga nekorektna...udrch wrote:nije isto..ova je bojila opštine, a ova iznad je išla sa područjima..ja sam već secirao ovu kartu i najbolje se to može vidjeti po pitanju Majevice koja je ofarbana u jednu boju..
- shiljak
#35773 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
znači treba ti karta koja pokazuje gdje ima koliko stanovnika prvo?
U svakom slučaju ako je prije rata bilo, sada nisu nigdje bošnjaci većina u rs-u, gledajući po broju glasova i koga su izabrali.. ili možda nije to?
U svakom slučaju ako je prije rata bilo, sada nisu nigdje bošnjaci većina u rs-u, gledajući po broju glasova i koga su izabrali.. ili možda nije to?
- cyprus
#35774 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Eh sad, većina etničkih karti ne odgovara na pitanje KOLIKO? nego GDJE?shiljak wrote:znači treba ti karta koja pokazuje gdje ima koliko stanovnika prvo?
-
udrch
#35775 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
U Općinskom vijeću Živinice uspostavljena je nova većina koju čine SDA, SDP, SBB, SUND i BPS, dok u opoziciju odlaze A-sda, SDU, NSRB i SzBiH i nezavisni kandidat Abulkerim Durić.
ili da ovo premjestim na vic dana..