Alfa Romeo

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#3576 Re: Alfa Romeo

Post by _BataZiv_0809 »

Fiat je i krvnik i mecena Alfe. Daleko joj je naklonjeniji nego Lanči.
jefferson

#3577 Re: Alfa Romeo

Post by jefferson »

530i wrote:
jefferson wrote: Medjutim ono gdje je 159 podbacila je gdje se ta tezina nalazi. Ovjes 159 je prakticno korak nazad u to vrijeme bio, da je i GM odbio taj ovjes za svoje uber jeftine i neinspirativne aute tipa Malibu i slicno.

Nemoj zajebavat, u to vrijeme kada je Alfa 159 izasla svi su imali vec spremne ovjese koji su bili laksi, jeftiniji za napraviti itd.
jefferson

#3578 Re: Alfa Romeo

Post by jefferson »

RLewis wrote:Ja ima 159 tku 2.4 vec par godina, alfista od vozacke, ali mislim da se tezina osjeti, ne toliko ali da, osjeti se. Kod mene je fl odnosno laksa verzija ako se tako moze nazvati razlika od oko mislim 70kg. Lafete al i jos nekih sitnica i kraca zadnja klupa lol.
Ali da je kvalitetna, izdrzljiva, upravljiva to svakako stoji, ali i zeeeedna. dobro ipak moja nije za uporedbe u potrosnji ali grada ispod 11 nece ici ni u snovima. Moja preporuka, 2.0 jtdm za sve one koji ganjaju kompromis izmedju snage i potrosnje. Za ove prve je 2.4 a druge je 1.9 16v

Poslano sa mog SM-G935F koristeći Tapatalk
Ja sam imao 2.4 u lanci. Nikad mi nece biti jasno sto su taj motor zapostavili poslije.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#3579 Re: Alfa Romeo

Post by mali_milojica »

Eko norme.
Mozda mu se mogao produziti zivot kroz neku evoluciju ili dodavanjem nekih tretmana izduvnih gasova,ali mislim da je to bilo preskupo. Svakako nije isao ni u jedan auto osim 159 i Crome koji su vec bili na zalasku.
Jos se potrefila i svjetska kriza i to ti je to.
Sto se ovjesa tice,slicno i Giulia danas izgleda. 4 lafete naprijed i multilink nazad.
530i

#3580 Re: Alfa Romeo

Post by 530i »

jefferson wrote: Nemoj zajebavat, u to vrijeme kada je Alfa 159 izasla svi su imali vec spremne ovjese koji su bili laksi, jeftiniji za napraviti itd.
Nije sporan ovjes nego platforma, tj. udruživanje Fiata i GM gdje je GM pokupio sve što valja i što oni nikad nisu znali da naprave (čitaj dizel motore), a s druge strane Fiat je dobio platforme i mjenjače koji su bili i ostali meta kritika...
jefferson

#3581 Re: Alfa Romeo

Post by jefferson »

530i wrote:
jefferson wrote: Nemoj zajebavat, u to vrijeme kada je Alfa 159 izasla svi su imali vec spremne ovjese koji su bili laksi, jeftiniji za napraviti itd.
Nije sporan ovjes nego platforma, tj. udruživanje Fiata i GM gdje je GM pokupio sve što valja i što oni nikad nisu znali da naprave (čitaj dizel motore), a s druge strane Fiat je dobio platforme i mjenjače koji su bili i ostali meta kritika...
A jesu i izvukli najbolje. Sta prave nikom ne trebalo.
Medjutim GM nije htio da koristi komponente 159 (sto nisam siguran da je bas pravi izbor s obzirom sta su nudili i sta nude). Mislim da je Alfa tu isla sa namjerom da pokazu kako i oni znaju napraviti u italiji njemacki auto, pa se malo zaletili.
jefferson

#3582 Re: Alfa Romeo

Post by jefferson »

mali_milojica wrote:Eko norme.
Mozda mu se mogao produziti zivot kroz neku evoluciju ili dodavanjem nekih tretmana izduvnih gasova,ali mislim da je to bilo preskupo. Svakako nije isao ni u jedan auto osim 159 i Crome koji su vec bili na zalasku.
Sto se ovjesa tice,slicno i Giulia danas izgleda. 4 lafete naprijed i multilink nazad.
Cudno mi je da nisu uspjeli 2.4 ubaciti kao downsizing i zamjeniti 3.0 V6 koji nikad nije bio aman zaman motor.
mali_milojica

#3583 Re: Alfa Romeo

Post by mali_milojica »

jefferson wrote:
Cudno mi je da nisu uspjeli 2.4 ubaciti kao downsizing i zamjeniti 3.0 V6 koji nikad nije bio aman zaman motor.
3.0 V6 je dosao 2 godine poslije gasenja 2.4.
Pravili su ga za udzduznu ugradnju za Chrysler,Jeep,RAM i na kraju Maserati. To 2.4 nije mogao zadovoljiti nikako. Vuce korijene iz sredine 90-ih.
3.0 V6 Zadovoljava EURO6,ali mislim da i on zavrsava karijeru,jer je u razvoju novi full alu V.6
jefferson

#3584 Re: Alfa Romeo

Post by jefferson »

mali_milojica wrote:
jefferson wrote:
3.0 V6 je dosao 2 godine poslije gasenja 2.4.
Pravili su ga za udzduznu ugradnju za Chrysler,Jeep,RAM i na kraju Maserati. To 2.4 nije mogao zadovoljiti nikako. Vuce korijene iz sredine 90-ih.
3.0 V6 Zadovoljava EURO6,ali mislim da i on zavrsava karijeru,jer je u razvoju novi full alu V.6
Ma znam da je iz sredine 90-tih. Medjutim ono sto hocu reci je da se moglo ici na novu generaciju 5-cil motora, ne na nadogradnju. 2.4 je bila stabilna paltforma, pouzdan motor itd.
Ovaj V6 sam imao priliku vozati dosta puta u JEEP-u i srednja zalost je. osim toga ima konstrukcijskih problema jer je FCA najednom presla sa 5W30 C3 ulja na kamionska E7 ulja (Shell Rotellu T6) da bi sprijecili doredjene probleme, pri tom ne objasnjavajuci kako ce uticati na DPF.
Sad su jos uhvaceni u varanju kao i VW.
mali_milojica

#3585 Re: Alfa Romeo

Post by mali_milojica »

Jesi vozio bas FCA 3.0 ili onaj iz Mercedesa?
Nisu jos uhvaceni,ali je onoj agenciji EPA nesto sumnjivo na tim motorima :D
Pazi,auto u realnim i labaratorijskim uvjetima moze zadovoljiti normu.
Cudno im nesto u vezi rada EGR i SCR.
jefferson

#3586 Re: Alfa Romeo

Post by jefferson »

mali_milojica wrote:Jesi vozio bas FCA 3.0 ili onaj iz Mercedesa?
Vec su opozvali 106,000 komada.
Ma ovaj FCA motor u novom JEEP-u, RAM-u ili kako to FCA zove ovdje, EcoDiesel. Oni su imali onaj MB V6 koji je haman trosio u JEEP-u kao i HEMI 5.7, uz to dodaj injektore koji se mjenjaju kao i zracni filter i eto. Mogao bi reci da je FCA motor napredak nakon MB-a.
Medjutim EPA, manje vise, glavni problem je sto izgleda taj 3.0 V6 ima konstrukcijski problem koji pokusavaju rjesiti tezim uljima, nesto slicno sto je BMW radio na M3 E46 kada su isli na 10W60 da bi prikrili probleme.
amar1994

#3587 Re: RE: Re: Alfa Romeo

Post by amar1994 »

_BataZiv_0809 wrote:
amar1994 wrote: kako se vidi , da imamo svi razlicit ukus :D , i meni je giulija ne znam :roll: , meni su 155,156 , 166 i sve one stare draze 8-)

Image

:)

Meni ova crna :skoljka: :run:
Pa ono sam sam sebi postavio vrlo jednostavan test: da je na haubi npr. Hiundaijev znak, bi li mi se svidjala :D

Posto a priori volim sve italijansko, nisam objektivan, ali naspram 156 i 159 (necemo tu stavljati meni takodjer odlicnu 166 prije FL, jer je druga klasa), jednostavno nije to to :roll:

Ima sve, ali nesto fali :-?

P.S. Slikom si me ubio :run:
[emoji106] [emoji2]
mali_milojica

#3588 Re: Alfa Romeo

Post by mali_milojica »

jefferson wrote:
Ma ovaj FCA motor u novom JEEP-u, RAM-u ili kako to FCA zove ovdje, EcoDiesel. Oni su imali onaj MB V6 koji je haman trosio u JEEP-u kao i HEMI 5.7, uz to dodaj injektore koji se mjenjaju kao i zracni filter i eto. Mogao bi reci da je FCA motor napredak nakon MB-a.
Medjutim EPA, manje vise, glavni problem je sto izgleda taj 3.0 V6 ima konstrukcijski problem koji pokusavaju rjesiti tezim uljima, nesto slicno sto je BMW radio na M3 E46 kada su isli na 10W60 da bi prikrili probleme.
Stvarno sam veoma malo citao o tom novom 3.0 jtd motoru.
Kakvo je dizel gorivo u SAD kvalitetom?
SSemir

#3589 Re: Alfa Romeo

Post by SSemir »

kad smo kod novijih, ova se meni bas svidja. a zapostavljena je, nikad je dole u bosni nisam vidio. obradovalo me sto ih ovdje po dojclandu srecem cesto:
Image
basicm

#3590 Re: Alfa Romeo

Post by basicm »

Koji MB 3.0 ne valja i trosi, o kojem pricate?

Sent from my iPhone using Tapatalk
jefferson

#3591 Re: Alfa Romeo

Post by jefferson »

mali_milojica wrote:
jefferson wrote:
Stvarno sam veoma malo citao o tom novom 3.0 jtd motoru.
Kakvo je dizel gorivo u SAD kvalitetom?
Dobro gorivo i sumpor na nivou EU. Benzin s druge strane je vec problem.
jefferson

#3592 Re: Alfa Romeo

Post by jefferson »

basicm wrote:Koji MB 3.0 ne valja i trosi, o kojem pricate?

Sent from my iPhone using Tapatalk
OM 642. U SAD injektori su problem, a u JEEP Cherokeeiju je trosio vise od uporedivog V6 benzinca.
Da li je do transmisije ili neceg drugog ne znam.
mali_milojica

#3593 Re: Alfa Romeo

Post by mali_milojica »

Image
Alfa Romeo Stelvio
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#3594 Re: RE: Re: Alfa Romeo

Post by konektovan »

mali_milojica wrote:Image
Alfa Romeo Stelvio
Kad vidim podatke za potrosnju, zlo mi dodje.[emoji1]

Sent from my C6603 using Tapatalk
mali_milojica

#3595 Re: Alfa Romeo

Post by mali_milojica »

Na podrucju trzista EMEA bice ponudjen Stelvio First Edition sa posebnim vizuelnim paketom,kao i paketom opreme.
Image
Image
Image
Image
Image
ElRe

#3596 Re: Alfa Romeo

Post by ElRe »

Osvjezenje u SUV/crossover klasi.
mali_milojica

#3597 Re: Alfa Romeo

Post by mali_milojica »

U ITA je izasla i cijena za gore navedeni Stelvio.
Mislim da je auto ponudjen u full opremi. Jedino nisam siguran da li ima zracni ovjes. 57k €.
mokhac

#3598 Re: Alfa Romeo

Post by mokhac »

2002. godište, 45 hiljada prešla, cijena skromnih 21k €

http://www.limited-cars.nl/collectie/co ... gta-wagon/
amar1994

#3599 Re: Alfa Romeo

Post by amar1994 »

Je li ovaj motor sa T25 turbinom :? (cuje se puhanje kad doda gas) , joj stroja :thumbup:
Optimist

#3600 Re: Alfa Romeo

Post by Optimist »

mali_milojica wrote:Na podrucju trzista EMEA bice ponudjen Stelvio First Edition sa posebnim vizuelnim paketom,kao i paketom opreme.
Image

Na ovo je grehota staviti tablicu...
Post Reply