Renault Megane all about

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
shlauf

#3576 Re: Renault Megane all about

Post by shlauf »

karavani uvijek imaju manju cijenu, navigacija orginalna veoma skupa, imam i ja zadnje parking senzore.... pitaj koliko je veliki servis ali sa orginalnim dijelovima a ne sa zamjenskim tipa SKF ili nešto slično. Nema mjesec da sam uradio kompletan mali servis. :izet:
Dozer

#3577 Re: Renault Megane all about

Post by Dozer »

Ovaj kaze da je u Nedzaricima veliki servis 450, originalni dijelovi jer je i ono ovlasteni servis. Kod Bunje je valjda 650, a u GumiM 550.
shlauf

#3578 Re: Renault Megane all about

Post by shlauf »

Dozer wrote:Ovaj kaze da je u Nedzaricima veliki servis 450, originalni dijelovi jer je i ono ovlasteni servis. Kod Bunje je valjda 650, a u GumiM 550.
Gledao u jarana račun iz GumeM gdje mu je radjen veliki servis na Dačiji, 490,oo KM i godina dana garancije. Nisu orginalni već na računu piše VKMA .... a to je šifra za SKF. Podvala.
U ovih motora sa 110 KS je drugačija vodena pumpa i ona je Meyle oko 180,oo KM a o orginalnoj ne treba ni komentarisati, zupčasti, španer, PK remen 6PK1198, 3 litre permanta, ruke ....
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3579 Re: Renault Megane all about

Post by Truba »

da razbijem ovaj ping pong

koliko često trema antifriz mijenjati
piše 2 godine
ali garant ljudi drže i po 5 a?
shlauf

#3580 Re: Renault Megane all about

Post by shlauf »

Od uradjenog velikog servisa pa do sljedeće velikog. Jedino ako mu pukne račva vode pa onda se dosipa novi permant koji je 100%.
Truba

#3581 Re: Renault Megane all about

Post by Truba »

ok :D kakav sad permant ako želiš antifriz :D

a šta je s filterom goriva on ide svake dvije?
koliko ono košta?
shlauf

#3582 Re: Renault Megane all about

Post by shlauf »

Zeleni permant G11 se koristi po proizvodjaču
Filter goriva na svakih 30-40000 km
dabarizmabra

#3583 Re: Renault Megane all about

Post by dabarizmabra »

Veliki servisi, ako je auto izaslo iz garantnog roka, se mogu raditi i sa originalnim i sa zamjenskim.

U Guma M ima akcija sa zamjenskim dijelovima, 450 KM je veliki servis.

Promijene i rashladnu tekucinu, ide neka Glaceol ili tako nesto, uglavnom Renault ima zeleni permant, za razliku od G-12 crvenog koji ide u VW program.

Mene je iznenadilo da je rashladna tekucina prilicno jeftina, imam negdje na racunu, 2-3 KM litar. Nije zelena kao što je bila, već je nekako bezbojna, bijelo-siva.

Antifriz odnosno rashlasnu tekucinu, treba provjeravati svake godine, pa viditi do kojeg je minusa.
Dok sam vozio VW program, nisam nikada mijenjao, jer je uglavnom bila na ispod -20 (-22, -23 i sl) i godinama nije opadala pa nisam ni mijenjao, jer su auta bila kod mene najčešće 2-3 godine.

Mislim da je kod Renaulta svake 4 godine zamjena.

Filter goriva kod Megana, je veliki vodeni, koji se nalazi ispod točka i blatobrana (dosta ga je zahtjevno mijenjati), pa uglavnom i servisi izbjegavaju, ako im se baš ne naglasi, iako nije baš ni jeftin (mislim da je 80-ak KM).

Po knjigama, treba ići na 30 000 KM.

Koliko otprilike traje akumulator kada se kupi novo vozilo, je li zreo za zamjenu nakon 5-6 godina?
direstraits0078

#3584 Re: Renault Megane all about

Post by direstraits0078 »

dabarizmabra wrote:Veliki servisi, ako je auto izaslo iz garantnog roka, se mogu raditi i sa originalnim i sa zamjenskim.

U Guma M ima akcija sa zamjenskim dijelovima, 450 KM je veliki servis.

Promijene i rashladnu tekucinu, ide neka Glaceol ili tako nesto, uglavnom Renault ima zeleni permant, za razliku od G-12 crvenog koji ide u VW program.

Mene je iznenadilo da je rashladna tekucina prilicno jeftina, imam negdje na racunu, 2-3 KM litar. Nije zelena kao što je bila, već je nekako bezbojna, bijelo-siva.

Antifriz odnosno rashlasnu tekucinu, treba provjeravati svake godine, pa viditi do kojeg je minusa.
Dok sam vozio VW program, nisam nikada mijenjao, jer je uglavnom bila na ispod -20 (-22, -23 i sl) i godinama nije opadala pa nisam ni mijenjao, jer su auta bila kod mene najčešće 2-3 godine.

Mislim da je kod Renaulta svake 4 godine zamjena.

Filter goriva kod Megana, je veliki vodeni, koji se nalazi ispod točka i blatobrana (dosta ga je zahtjevno mijenjati), pa uglavnom i servisi izbjegavaju, ako im se baš ne naglasi, iako nije baš ni jeftin (mislim da je 80-ak KM).

Po knjigama, treba ići na 30 000 KM.

Koliko otprilike traje akumulator kada se kupi novo vozilo, je li zreo za zamjenu nakon 5-6 godina?
Ovo boldovano, u ovlaštenom servisu se smiju isključivo ugrađivati dijelovi OE u Renault fensi kutiji, ili Motrio, za vozila starija od 5 godina. Najnoviji fazon u ovlaštenim je da ugrade Motrio, koji je daleko jeftiniji, a naplate OE. Šišanje ovaca, kao što sam i napisao. To za SKF i sl. ih treba prijaviti Renolu. Izgubi se licenca glatko.
Dozer

#3585 Re: Renault Megane all about

Post by Dozer »

Akumulator se mijenja kada vise ne radi. Koliko ja znam, Reno to uredno signalizira sa "Low battery" i "Charging battery". Ako ne moze da napuni i stalno prikazuje "Low battery", tada ga treba zamijeniti. Sve dok se to ne desi, nema potrebe mijenjati ga. Bacanje para.
Truba

#3586 Re: Renault Megane all about

Post by Truba »

shlauf wrote:Zeleni permant G11 se koristi po proizvodjaču
koliko košta taj filter goriva okvirno
Truba

#3587 Re: Renault Megane all about

Post by Truba »

aa mislim da je manje od 80 ako sam dobro vidio neke račune
a čuo sam da je teško zamijeniti koja peglatura zato i "ne treba" :D
Truba

#3588 Re: Renault Megane all about

Post by Truba »

Dozer wrote:Akumulator se mijenja kada vise ne radi. Koliko ja znam, Reno to uredno signalizira sa "Low battery" i "Charging battery". Ako ne moze da napuni i stalno prikazuje "Low battery", tada ga treba zamijeniti. Sve dok se to ne desi, nema potrebe mijenjati ga. Bacanje para.
problem je što ovo low bateri prekasno kaže :D
shlauf

#3589 Re: Renault Megane all about

Post by shlauf »

Black swan wrote:
Za motor 1,9 se mijenja uložak koji je ispod cenera dok su za sve 1,5 motore serije2 platično kučište i koštaju oko 40-tak maraka a imaju i metalni u dvije varijante - sa senzorom i bez senzora za prisustvo vode, a za seriju 3 je limeno kućište i do 60,oo KM košta.
Plus ugradnja tj. zamjena
Dozer

#3590 Re: Renault Megane all about

Post by Dozer »

Black swan wrote:
Dozer wrote:Akumulator se mijenja kada vise ne radi. Koliko ja znam, Reno to uredno signalizira sa "Low battery" i "Charging battery". Ako ne moze da napuni i stalno prikazuje "Low battery", tada ga treba zamijeniti. Sve dok se to ne desi, nema potrebe mijenjati ga. Bacanje para.
problem je što ovo low bateri prekasno kaže :D
E, to vec ne znam. Na mom je cak i zimi, ako nije paljen par dana, ili kada 2-3h radi radio s ugasenim motorom, uredno odmah pri kontaktu pisalo "Low battery", a onda cim se motor upali i "Charging".
johntra

#3591 Re: Renault Megane all about

Post by johntra »

I kod mene je akumulator pravo slab, ali nikad mi nije pisao low battery...čak i kad su mi zimus obili auto i ostavljena otvorena kaseta i gorila sijalica čitavu noć...ne sjećam se da me ujutro dočekala poruka low battery, a auto mrtvo...isto tako mi je bilo i na Laguni mk2..
Truba

#3592 Re: Renault Megane all about

Post by Truba »

shlauf wrote:
Black swan wrote:
Za motor 1,9 se mijenja uložak koji je ispod cenera dok su za sve 1,5 motore serije2 platično kučište i koštaju oko 40-tak maraka a imaju i metalni u dvije varijante - sa senzorom i bez senzora za prisustvo vode, a za seriju 3 je limeno kućište i do 60,oo KM košta.
Plus ugradnja tj. zamjena
na ovom računu iz ovlaštenog servisa prijašnjeg vlasnika je neka smiješna suma za ovaj benzin 1.6 možda 30-40 maraka pa mi bilo čudno
530i

#3593 Re: Renault Megane all about

Post by 530i »

direstraits0078 wrote:
Ovo boldovano, u ovlaštenom servisu se smiju isključivo ugrađivati dijelovi OE u Renault fensi kutiji, ili Motrio, za vozila starija od 5 godina. Najnoviji fazon u ovlaštenim je da ugrade Motrio, koji je daleko jeftiniji, a naplate OE. Šišanje ovaca, kao što sam i napisao. To za SKF i sl. ih treba prijaviti Renolu. Izgubi se licenca glatko.
Ne neplaćuju Motrio pod original, ali nude SKF i za vozila pod garancijom i za vozila van garancije...kao dvije varijante. Govorim za Gumu M.

Ili ovaj reno antifirz mjesecima nemaju u pakovanju po 1 litar (i koncentrat i spreman za upotrebu) nego samo po 2...i nije toliko jeftin. Možda je onaj Motrio antifriz jeftiniji - i rekoše da obično taj sipaju, raja valjda ne zna i ne konta - ja nisam htio ipak...
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#3594 Re: RE: Re: Renault Megane all about

Post by konektovan »

shlauf wrote:
Dozer wrote:Evo, sad zvah onog jarana sto prodaje Megana, i kaze da je isao u servis kod Edvina da radi veliki sevis jer je auto punilo 5 g., a tamo mu fino rekli da nema potrebe jos za tim jer je auto preslo duplo manje nego je fabricki predvidjeno, a ni godiste jos nije isteklo, jer se za taj motor to radi na 150.000 ili 6 godina. Ako laze on, lazem i ja, a cisto sumnjam da on nesto mulja jer naprosto nije taj tip, a i velika je picajzla za auta.

Ovo je taj Megane - http://www.olx.ba/artikal/21112106/rena ... ue-110-ks/
A vidi ovog što ja prodajem:
http://www.olx.ba/artikal/2452014/megan ... vy-110-ks/

Šta da ja onda kažem ?
Shlaufe, ovaj tvoj k'o zvecka naspram ovog karavana, bez uvrede. Pogotovo oni zadnji p. senzori bodu u oci.

poslano sa Sonija Ze
dabarizmabra

#3595 Re: Renault Megane all about

Post by dabarizmabra »

Ovaj karavan što je prodat, dugo pošteniji oglas nije bio...

Auto koji je nov bio oko 27-28 hiljada (mislim da karavana nema u Genration opciji) za oko 60 % vrijednosti novog, sa 70 000 na satu.

Ako je otišao za 16 hiljada, to je to.

Slične prodaje i Kramar, ali sa 140+ hiljada na satu.

Dobar je i šlaufov, godinu stariji, ali sa skoro duplom kilometražom u odnosu na ovog.

Naš narod voli za manje para puno muzike, pa je teško prodat auto od 5-6 godina starosti sa više od 100 + hiljada na satu. Svi hoće da je nekako ispod te granice, kad već daju tolike novce, a može se naći ovde kupljenih auta, koja prelaze cca 15-20 hiljada godišnje.

Za razliku od cca 2000 KM, ipak bi birao ovog skupljeg sa samo 70 000 predjenih.
Last edited by dabarizmabra on 26/08/2016 13:27, edited 1 time in total.
Dozer

#3596 Re: Renault Megane all about

Post by Dozer »

Ma taj karavan je fakat top. Nije jos prodat, a mislim da bi ga on dao i za 16. A Kramar prodaje onakve bas kako i kazes, sa 140+ milja, i nikad mu nisu ispod 17, kao u GumaM.

Covjeku u garazi po cijelu heftu jer voza sluzbeno, a izvuce ga vikendom i obicno ode negdje van grada.
Mi ga vazda zajebavamo da je bolesnik jer je na servisu svakih 7-8 milja, i svaki put mu zamijeni ulje i sve filtere. Ko ono uzme, malo je reci da ce se usreciti na minimalno 3 godine.
Nekad prosle godine na proljece ga je zvao lik koji je od njega kupio prethodnog Megana, Sedan sport 1.6 (bio presao isto nesto ovako, oko 60), i munto ga da mu proda ovog karavana, ali ovome to bilo prerano da mijenja. Lik bio prezadovoljan s tim sedanom, presao za 3g. jos oko 100 milja s njim, bez ikakvih problema.
Truba

#3597 Re: Renault Megane all about

Post by Truba »

čini mi se da si ti pisao da tako radiš :D da ovo nije tvoje auto
Dozer

#3598 Re: Renault Megane all about

Post by Dozer »

Radim i ja tako. Samo sto sam sad na Toyoti :D
Truba