Jel to prepise sa onog sto mu stoji u deklaraciji posiljaoxa ili otvara pojedinacno i utvrdjuje tarifni broj?DaysleepeR wrote:jedna pošiljka jedna carinska deklaracijasvjezi_ustipak wrote:Jel se odsad svaka roba mora imenovati pojedinacno u posiljci? Znaci otvarace se svaka posiljka i sve cariniti zasebno?
jedino više naimenovanja (tarifnih brojeva) ako ima.
CARINA U BiH
Moderator: anex
- svjezi_ustipak
#3576 Re: CARINA U BiH
-
mestramestric
#3577 Re: CARINA U BiH
Otvara sve i utvrdjuke sta imas unutra i kojem tarifnom broju pripada.
Sent from my SM-G935P using Tapatalk
- DaysleepeR
#3578 Re: CARINA U BiH
tako je. ima puno pravo da ospori tarifni broj koji piše na deklaraciji pošiljaoca.
za pošiljke koje se čine jeftine ima pravo da traži dokaz plaćanja (paypal transakcije ili bankovni izvod)
za pošiljke koje se čine jeftine ima pravo da traži dokaz plaćanja (paypal transakcije ili bankovni izvod)
-
mestramestric
#3579 Re: CARINA U BiH
Ima sva prava jer je on drzava a mi smo nule robovske. Kadija te tuzi kadija ti sudi. Apsurfistan je ovo.
-
the_stick
#3580 Re: CARINA U BiH
ja sam prosle sedmice uredno na adresu dobio paket od amazona iz Njemacke, bez ikakvog pomena carina, pdv-a ili bilo cega drugog... u paketu su bile knjige u vrijednosti oko 100 km, a na samom paketu nije bilo navedeno ni sta se u njemu nalazi, ni koja je vrijednost...
kako oni uopce odredjuju sta gledaju, a sta ne...?
- dale cooper
#3581 Re: CARINA U BiH
https://www.klix.ba/biznis/za-desetak-d ... /170201065
Evo karinaši kažu da će za desetak dana problem biti riješen.
Evo karinaši kažu da će za desetak dana problem biti riješen.
- DaysleepeR
#3582 Re: CARINA U BiH
knjige su 0% ne zamaraju se sa knjigama, svakako samo go kreten i narkoman čita knjige danasthe_stick wrote:ja sam prosle sedmice uredno na adresu dobio paket od amazona iz Njemacke, bez ikakvog pomena carina, pdv-a ili bilo cega drugog... u paketu su bile knjige u vrijednosti oko 100 km, a na samom paketu nije bilo navedeno ni sta se u njemu nalazi, ni koja je vrijednost...
- DaysleepeR
#3583 Re: CARINA U BiH
ima sva prava ista i u Njemačkojmestramestric wrote:Ima sva prava jer je on drzava a mi smo nule robovske. Kadija te tuzi kadija ti sudi. Apsurfistan je ovo.
ja radim u transportnoj firmi, da vidiš kad pošalješ nešto iz BiH u Njemačku koliko puta carina gleda šta je i kako i koliko dodatnih informacija traže pogotovo kada je vrijednost u pitanju, pa certifikat ovaj, pa izjava ona...
ne treba pretjerivati
- Hajvan
#3584 Re: CARINA U BiH
hehehee, za 2 kg robe placeno 5,60 eura postarine (Royal air Mail)...
ovdje ti za otvarnje poste (eeee, otvaranje) hadzigauzme 3,5 maraka...pride, nekih carinskih USLUGA 10,60 maraka
spediterijat ne bih ni da kometarise...
Porez OK, jelte to mora se platiti
no, od sad nesh nista
sad ce drugim kanalima dolaziti sve sto me zanima a ovdje nema. a mene uglavnom zanima sto u ovoj vukojebini nema za kupiti.
ovdje ti za otvarnje poste (eeee, otvaranje) hadzigauzme 3,5 maraka...pride, nekih carinskih USLUGA 10,60 maraka
spediterijat ne bih ni da kometarise...
Porez OK, jelte to mora se platiti
no, od sad nesh nista
sad ce drugim kanalima dolaziti sve sto me zanima a ovdje nema. a mene uglavnom zanima sto u ovoj vukojebini nema za kupiti.
- Hajlac
#3585 Re: CARINA U BiH
Eh, a koliki je kod njih limit za fizicka lica pri uvozu za carinjenje i poreze? 150 eura?DaysleepeR wrote:ima sva prava ista i u Njemačkojmestramestric wrote:Ima sva prava jer je on drzava a mi smo nule robovske. Kadija te tuzi kadija ti sudi. Apsurfistan je ovo.
ja radim u transportnoj firmi, da vidiš kad pošalješ nešto iz BiH u Njemačku koliko puta carina gleda šta je i kako i koliko dodatnih informacija traže pogotovo kada je vrijednost u pitanju, pa certifikat ovaj, pa izjava ona...
ne treba pretjerivati
- DaysleepeR
#3586 Re: CARINA U BiH
ja u to ne ulazim, samo kažem da su prava carinika u našem zakonu prepisana od EU
prestanite glasati za nacionalne stranke, ubrzajte ulazak BiH u EU i doći će kraj problemima ove vrste
šta da vam kažem
prestanite glasati za nacionalne stranke, ubrzajte ulazak BiH u EU i doći će kraj problemima ove vrste
šta da vam kažem
- Running
#3587 Re: CARINA U BiH
Nisam neki optimista da ce se nesto rijesiti na dobro korisnika.
Znam i poste kakve su, npr. meni neko posalje paket ili ja njemu, uredno se plati postarina i pripadajuci troskovi pri slanju, ali opet druga strana pri primanju plati neki odredjeni iznos makar 1KM. Nemam pojma za sta to ?!
Jbt koliko su zemlje regiona po pitanju kvaliteta usluga (HR, SRB, CG...) odmakle od ove jbne Bosne
Sto smo mi to prokleti

I da nije samo ovo problem, malo je naci gdje nije
Znam i poste kakve su, npr. meni neko posalje paket ili ja njemu, uredno se plati postarina i pripadajuci troskovi pri slanju, ali opet druga strana pri primanju plati neki odredjeni iznos makar 1KM. Nemam pojma za sta to ?!
Jbt koliko su zemlje regiona po pitanju kvaliteta usluga (HR, SRB, CG...) odmakle od ove jbne Bosne
-
AkumAone
#3588 Re: CARINA U BiH
0% samo ukoliko ima prilozen EUR.1 obrazac. A koliko sam mogao pronaci, on te kosta, kao primjer, 60 EUR u Njemackoj.mestramestric wrote:Hoce naravno roba iz EU je 0% po tarifi
-
jahac96
#3589 Re: CARINA U BiH
Ja sam poslao sigurno preko 10 paketa i nikad nista niko nije morao platiti ako ja platim postarinuRunning wrote:Nisam neki optimista da ce se nesto rijesiti na dobro korisnika.
Znam i poste kakve su, npr. meni neko posalje paket ili ja njemu, uredno se plati postarina i pripadajuci troskovi pri slanju, ali opet druga strana pri primanju plati neki odredjeni iznos makar 1KM. Nemam pojma za sta to ?!![]()
Jbt koliko su zemlje regiona po pitanju kvaliteta usluga (HR, SRB, CG...) odmakle od ove jbne BosneSto smo mi to prokleti
![]()
Sto se tice slanja postom za sada sam zadovoljan, i ako su mi cijene malo cudne zato sto me skuplje izađe pismo nego paket i nije mi jasno zasto je to tako ali haj
- seoBIH
#3590 Re: CARINA U BiH
Nije tacno da se ne zamaraju. Kolega je kupio knjige za fax (dodatna literatura) i morao je da plati PDV. Carina nema nista s tim sta im dodje, vec se sortiranje vrsi dosta ranije u sortirnom centru gdje odokativnom metodom salju artikle na carinu. Imaju dnevnu kvotu i onda nesto salju na cairnu, nesto ne. Svaki, ali bas svaki paket predje preko ruku nekog sluzbenika poste i u njegovim rukama je odluka da li ide na carinu ili ne.DaysleepeR wrote:knjige su 0% ne zamaraju se sa knjigama, svakako samo go kreten i narkoman čita knjige danasthe_stick wrote:ja sam prosle sedmice uredno na adresu dobio paket od amazona iz Njemacke, bez ikakvog pomena carina, pdv-a ili bilo cega drugog... u paketu su bile knjige u vrijednosti oko 100 km, a na samom paketu nije bilo navedeno ni sta se u njemu nalazi, ni koja je vrijednost...
-
mestramestric
#3591 Re: RE: Re: CARINA U BiH
Da potpisujem ovo, svaka posiljka koja ima tracking number i texa je od 100 grama automatski ide na carinu. Tako da sve to oni lijepo pregledaji oci sokolove. Kad gkedaju ova ide za klimu od auta HDZ ova druga ide deranje za kravatu Baketu ova za Dodino pjevanje itd. Tako da ljudi sve oni naplate.seoBIH wrote:Nije tacno da se ne zamaraju. Kolega je kupio knjige za fax (dodatna literatura) i morao je da plati PDV. Carina nema nista s tim sta im dodje, vec se sortiranje vrsi dosta ranije u sortirnom centru gdje odokativnom metodom salju artikle na carinu. Imaju dnevnu kvotu i onda nesto salju na cairnu, nesto ne. Svaki, ali bas svaki paket predje preko ruku nekog sluzbenika poste i u njegovim rukama je odluka da li ide na carinu ili ne.DaysleepeR wrote:knjige su 0% ne zamaraju se sa knjigama, svakako samo go kreten i narkoman čita knjige danasthe_stick wrote:ja sam prosle sedmice uredno na adresu dobio paket od amazona iz Njemacke, bez ikakvog pomena carina, pdv-a ili bilo cega drugog... u paketu su bile knjige u vrijednosti oko 100 km, a na samom paketu nije bilo navedeno ni sta se u njemu nalazi, ni koja je vrijednost...
- svjezi_ustipak
#3592 Re: CARINA U BiH
Pa zar carina ne pregleda svaku posiljku koja udje postom u drzavu? Nije valjda da je carinjenje pitanje dobre volje?seoBIH wrote:Nije tacno da se ne zamaraju. Kolega je kupio knjige za fax (dodatna literatura) i morao je da plati PDV. Carina nema nista s tim sta im dodje, vec se sortiranje vrsi dosta ranije u sortirnom centru gdje odokativnom metodom salju artikle na carinu. Imaju dnevnu kvotu i onda nesto salju na cairnu, nesto ne. Svaki, ali bas svaki paket predje preko ruku nekog sluzbenika poste i u njegovim rukama je odluka da li ide na carinu ili ne.DaysleepeR wrote:knjige su 0% ne zamaraju se sa knjigama, svakako samo go kreten i narkoman čita knjige danasthe_stick wrote:ja sam prosle sedmice uredno na adresu dobio paket od amazona iz Njemacke, bez ikakvog pomena carina, pdv-a ili bilo cega drugog... u paketu su bile knjige u vrijednosti oko 100 km, a na samom paketu nije bilo navedeno ni sta se u njemu nalazi, ni koja je vrijednost...
- seoBIH
#3593 Re: CARINA U BiH
Ne pregleda carina, vec drugi dio pošte. Ne znam koji tačno jbga, nemam sve informacije, ali carina pregleda ono što im se dostavi sa prethodnog koraka. To se radi ODOKATIVNOM metodom.
-
mestramestric
#3594 Re: CARINA U BiH
Pregleda drug vjeruj ide nekoliko radnika BH Poste i nekoliko carinika pri prijemu vrece u izmjenicnu postu i odmah se to ravrstava sta je za carinu sta nije. Obicno sve tezi paketi of 100 grama i koji imaju tracking number idu automatski na carinu. Isto tako tezi paketi koji nemaju tracking proaledjuju se na carinski referat. Tako ti to ide drug. Jer da nije tako onda cemu svrha carine.
-
AkumAone
#3595 Re: CARINA U BiH
Da se dovezem...mestramestric wrote:Pregleda drug vjeruj ide nekoliko radnika BH Poste i nekoliko carinika pri prijemu vrece u izmjenicnu postu i odmah se to ravrstava sta je za carinu sta nije. Obicno sve tezi paketi of 100 grama i koji imaju tracking number idu automatski na carinu. Isto tako tezi paketi koji nemaju tracking proaledjuju se na carinski referat. Tako ti to ide drug. Jer da nije tako onda cemu svrha carine.
Kontrolisu koliko mogu, uzimaju posiljke koje izgledaju vrijednije, gledaju kome ide, od koga, sta je deklarisano i sami odluce da li treba kontrolisati.
Obicna pisma skoro nikad ne kontrolisu, vrece tu i tamo, paketice skoro sve, a pakete sve kontrolisu. To preko 100g i tracking nisam primjetio, jer meni sa trackingom ne kontrolisu vise od 50% posiljki. A Iz nekog razloga iz Indije sve kontrolisu, vjerovatno misle da ljudi kupuju indijsku konoplju.
-
jahac96
#3596 Re: CARINA U BiH
Ono sto sam ja do sada primjetio da su sve vece stvari prekontrolisali i sve sto izgleda vrijednije i nalazi se u vrijednijem pakovanju kao i stvari narucene iz drzava EU ili amerike (valjda zato sto se obicno u tim paketima nalazi nesto vrijednije)
- DaysleepeR
#3597 Re: CARINA U BiH
Biće fiksni trošak sigurno 20 KM taxe.
Koliko će naplaćivati deklaraciju, može biti 30, može biti 50 može biti 15 KM.
Izaći će fiksno cca 50 KM troška bez carine i PDV-a.
Koliko će naplaćivati deklaraciju, može biti 30, može biti 50 može biti 15 KM.
Izaći će fiksno cca 50 KM troška bez carine i PDV-a.
-
promjenjivoblacno
#3598 Re: CARINA U BiH
Koji je broj carinskog terminala Sarajevo, ali na koji će se neko zaista i javiti?
Pošiljka je stigla prije 10 dana u BiH ako je vjerovati sistemu za praćenje Pošta RS i od tada ni traga ni glasa..
Pošiljka je stigla prije 10 dana u BiH ako je vjerovati sistemu za praćenje Pošta RS i od tada ni traga ni glasa..
-
jahac96
-
tnt-tunja
#3600 Re: CARINA U BiH
Opet se priča o toj inicijjattivi, s tim što se sad spominje iznos od 150€, a ne 200KM kako je to bilo prije nekoliko mjeseci. Nadam se da će doći do toga, kao što i sami kažu u tom slučaju bi svi bili na dobitku...
PS: Je li ima neki broj telefona carine da mogu kontaktirat u vezi svog paketa? Nevjerovatno mi je da nakon 45dana nije došao, a ni na trackingu ništa ne piše...
PS: Je li ima neki broj telefona carine da mogu kontaktirat u vezi svog paketa? Nevjerovatno mi je da nakon 45dana nije došao, a ni na trackingu ništa ne piše...