Dolazi zima - zimske gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Danguba

#3576 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Danguba »

Meni se Vredestein ovih dana pokazao neocekivano dobro.
Ranije sam imao Dunlop ali mi se cini da ova bolje lijepi.
Savladjivao sam neociscene uzbrdice i sam se cudio a od Bihaca do Tuzle dosao po najlosijim uvjetima(prosla nedelja).
Ridjobrki

#3577 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Ridjobrki »

Mislim da su Vredestein i ova Fulda u pet deka. Ja sam htio kupiti Vredestein ali mi distributer nije bio na ruku a Fulda bila sa finim popustom, imali na stanju seriju 2014 a plus i skontam neki lanac kompenzacije... :lol:
530i

#3578 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by 530i »

seoBIH wrote:Meni se sava pokazala odlicno do sada. Ne znam o kakvom proklizavanju na mokrom pricate? Je li to mokro kisa, ili? Kako vozite pa proklizete na kisi? Bez problema ove zime sa savom..

Nije, mokro je kad sunce sija, a i kad je oblačno.
Kad je mom ocu, koji totalno defanzivno i polako vozi, Sava zakletva, ali zakletva da je neće nikad ni na bicikl montirati...meni ne trebaju nikakve druge priče. I moje iskustvo isto govori. Ni S3+ nije ništa bolja od S3. Jednostavno loša guma i za svoju cijenu, sa Tigrom, Sportivom i sličnima u istom cjenovnom rangu...
LeKo

#3579 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by LeKo »

Treća sezona na UG7+ i dalje odlične u svim uslovima.
jefferson

#3580 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

530i wrote:
seoBIH wrote:Meni se sava pokazala odlicno do sada. Ne znam o kakvom proklizavanju na mokrom pricate? Je li to mokro kisa, ili? Kako vozite pa proklizete na kisi? Bez problema ove zime sa savom..

Kad je mom ocu, koji totalno defanzivno i polako vozi, Sava zakletva, ali zakletva da je neće nikad ni na bicikl montirati...meni ne trebaju nikakve druge priče. I moje iskustvo isto govori. Ni S3+ nije ništa bolja od S3. Jednostavno loša guma i za svoju cijenu, sa Tigrom, Sportivom i sličnima u istom cjenovnom rangu...
Ma Sava je da se razumijemo jeftina kokuz guma unutar GY koncerna. Napravljena za siromasna trzista gdje je bitno da obavi ono najbitnije: ide po snijegu.
Ja sam je vozio na BMW 520i E34. Katastrofa ziva. Odkako se ta guma proizvodi zna se da ne ide na velika i teska auta, nego na mala auta, za sto je i dizajnirana. Na Corsi 1.4 super se pokazala.
Forumerrer

#3581 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Forumerrer »

Nisam pretjerano iskusan vozac i vozim S3 i tokom ljeta. Kilometraza koju godisnje predjem je do 10000 km. Ne divljam po cesti i vozim po propisima. Odlicno ide po snijegu, ali tacno me nekad strah voziti po kisi zbog proklizavanja. Definitivno nije za kisne uvjete.
golfiista

#3582 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by golfiista »

Forumerrer wrote:Nisam pretjerano iskusan vozac i vozim S3 i tokom ljeta. Kilometraza koju godisnje predjem je do 10000 km. Ne divljam po cesti i vozim po propisima. Odlicno ide po snijegu, ali tacno me nekad strah voziti po kisi zbog proklizavanja. Definitivno nije za kisne uvjete.
Nakon jednog ljeta na zimskoj gumi, ta guma je već srela svog Manitua, tako da ta konstatacija da na mokrom ne drži i da nije za kišne uvjete je irelevantna i nekompetentna.
golfiista

#3583 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by golfiista »

jefferson wrote:
530i wrote:

Ma Sava je da se razumijemo jeftina kokuz guma unutar GY koncerna. Napravljena za siromasna trzista gdje je bitno da obavi ono najbitnije: ide po snijegu.
Ja sam je vozio na BMW 520i E34. Katastrofa ziva. Odkako se ta guma proizvodi zna se da ne ide na velika i teska auta, nego na mala auta, za sto je i dizajnirana. Na Corsi 1.4 super se pokazala.
i u dimenziji 225 55 16 ili 225 50 17? eto nije dizajnirana, ko da je space shutle, šta se tu ima dizajnirati, eto nek vam je dobar verdestein, lično su mi se iskrivile nakon 5000 km autoputa ( ultra cento). Ne kažem ja da je Sava vrh, ali za tu lovu sasvim ok i trajati će isto kao i druge marke, ako se vozi u zimskoj sezoni naravno, druga je priča što kod nas ljudi voze , bez obzira na vremenske uslove, pa im se nakon dvije godine deranja od - 20 do +40 guma počne raspadati, pa udri po istoj.
sabanss

#3584 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by sabanss »

U mojoj dimenziji Sava kosta 20 KM manje od npr. Continentala tako da nemam o cemu razmisljati.

Auto koje se vozi na 16-kama ili 17-kama u dimenziji 225 nije za losih guma da ga jebes.
TheHound

#3585 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by TheHound »

golfiista wrote: i u dimenziji 225 55 16 ili 225 50 17? eto nije dizajnirana, ko da je space shutle, šta se tu ima dizajnirati, eto nek vam je dobar verdestein, lično su mi se iskrivile nakon 5000 km autoputa ( ultra cento). Ne kažem ja da je Sava vrh, ali za tu lovu sasvim ok i trajati će isto kao i druge marke, ako se vozi u zimskoj sezoni naravno, druga je priča što kod nas ljudi voze , bez obzira na vremenske uslove, pa im se nakon dvije godine deranja od - 20 do +40 guma počne raspadati, pa udri po istoj.
Ni ja nisam imao nikakvih problema na prethodnom autu sa Sava S3, vozio 3 godine i prodao auto pa gume otisle s njim. Mozda ljudi koji predju vise kilometara godisnje cesce dolaze u kriticne situacije pa tu S3 zakaze, dok ja nisam imao ni jedan problem ni preko Rostova ni Komara (prelazim oko 12000km godisnje).
Qler

#3587 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Qler »

Vidis u kojoj su dimenziji testirali savu? :)
ado-šampion

#3588 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ado-šampion »

U tim vecim dimenzijama koliko vidim ne ide S3, nego HP. Sava i HighPerformance gume. :-)

Salu nastranu, kvalitetne 4 gume za auto na koje idu 225ice su milja maraka. Kako je tako je. Ko ima para za takvo auto, treba da ima i milju za gume.

4 Savine su oko 700, a izdrzace 2 prosjecne zime, dok ne postanu kao plastika. Uzmimo da kvalitetnije gume izdrze 3 zime u odnosu na 2 Savine (a izdrze i vise), znaci u 2 promijenjena seta tih boljih u okviru nekih 6 godina (1000 x 2), poderace se 3 para Savinih (700 x 3). Tako da Sava dugorocno ispadne najskuplja. :-)
golfiista

#3589 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by golfiista »

Qler wrote:Vidis u kojoj su dimenziji testirali savu? :)
Sve OK, ali tvrditi da je to smeće od gume, tek onako, odokativno je neozbiljno.
drug_profi

#3590 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

Pa niko nije ni rekao da je smece. Samo da to prijatelj prijatelju ne bi preporucio.
Qler

#3591 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Qler »

vala ja je ne bi stavio na 205/55 R16 a kamoli sta "ozbiljnije" :) Semperit me iznenadio, na svim testovima i zimi i ljeti dobar, a nije skup. Meni se cini da ljetne idu Semperit :)
emko1234

#3592 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by emko1234 »

ado-šampion wrote:U tim vecim dimenzijama koliko vidim ne ide S3, nego HP. Sava i HighPerformance gume. :-)

Salu nastranu, kvalitetne 4 gume za auto na koje idu 225ice su milja maraka. Kako je tako je. Ko ima para za takvo auto, treba da ima i milju za gume.

4 Savine su oko 700, a izdrzace 2 prosjecne zime, dok ne postanu kao plastika. Uzmimo da kvalitetnije gume izdrze 3 zime u odnosu na 2 Savine (a izdrze i vise), znaci u 2 promijenjena seta tih boljih u okviru nekih 6 godina (1000 x 2), poderace se 3 para Savinih (700 x 3). Tako da Sava dugorocno ispadne najskuplja. :-)
Nemaš takve 4 gume ispod 300 maraka po komadu. Doduše ja kad kažem kvalitetne mislim na pirelli, michelin, goodyear, dunlop, continental i bdridgestone. Donekle na yokohamu i toyo. Sve ostalo je dosta ispod toga.
jefferson

#3593 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

TheHound wrote:
golfiista wrote: i u dimenziji 225 55 16 ili 225 50 17? eto nije dizajnirana, ko da je space shutle, šta se tu ima dizajnirati, eto nek vam je dobar verdestein, lično su mi se iskrivile nakon 5000 km autoputa ( ultra cento). Ne kažem ja da je Sava vrh, ali za tu lovu sasvim ok i trajati će isto kao i druge marke, ako se vozi u zimskoj sezoni naravno, druga je priča što kod nas ljudi voze , bez obzira na vremenske uslove, pa im se nakon dvije godine deranja od - 20 do +40 guma počne raspadati, pa udri po istoj.
Ni ja nisam imao nikakvih problema na prethodnom autu sa Sava S3, vozio 3 godine i prodao auto pa gume otisle s njim. Mozda ljudi koji predju vise kilometara godisnje cesce dolaze u kriticne situacije pa tu S3 zakaze, dok ja nisam imao ni jedan problem ni preko Rostova ni Komara (prelazim oko 12000km godisnje).
Ma nije uopste pitanje zakazivanja.
Fazon je sto guma nema potencijal da se nosi sa tom tezinom jer je prvenstvneo namjenjena manjim autima. Losa je na visokim brzinama na auto-putu, vrlo mekana (sto ej dobro po snijegu naravno, ali je ovdje govorimo o balansu performansi). Pri brzoj voznji na auto-putu traje otprilike jednu zimu i to je to. Ja sam ejdnu ostetio a da nisam udario ni u jednu rupu, trotoar itd. jednostavno par lamela se bukvalno raspalo, iako nikad nisam isao preko indexa brzine.
Sava, tj. GY, je u biznisu pravljena para, oni ce ti prodati sta god ti hoces ako mogu.
Porediti Continental, GY, itd sa Savo je ne razumjeti uza sta je Sava napravljena, kao i koje mjesto zauzima u hranidbenom lancu.
jefferson

#3594 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

golfiista wrote:
Qler wrote:Vidis u kojoj su dimenziji testirali savu? :)
Sve OK, ali tvrditi da je to smeće od gume, tek onako, odokativno je neozbiljno.
Ko je rekao da je smece? Koliko para toliko muzike i to je to.
530i

#3595 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by 530i »

Upitne su Save i za svoje pare....ima boljih guma koje su jednake cijene ili malo skuplje.
RLewis

#3596 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by RLewis »

Ja sam ajmo rec testirao savu s UG7+ prije par godina, znaci stavljene sve 4 nove save u dimenziji 225, mislim 45 17, krenuo na jedno izletiste po snijegu, dosao do prve seprtine i nikako dalje, te godine probijem 2 i sljedece stavim već spomenuti UG 7+ u mozda i gorim uvjetima na istom mjestu bez ikakvih problema stignem na odrediste, i u ostalim uvjetima sava u toj dimenziji nije bila ni blizu UG,
sada se vozim na WC TS 850 u dimenziji 235/45/18 i zadovoljan sam njima
bach

#3597 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by bach »

NEgdje pred kraj 2013. došlo vrijeme da zamijenim Sava S3 na prednjim točkovima. Tri godine sam ih derao i poderao.

Dvije Toyo gume sam našo kod jednog vulkanizera za smiješno malu cijenu. To mi je tada bila potpuno nepozanat marka. Kontam: Jeste nepoznata marka, ali uštedjeti skoro 100 KM nije mala stvar.

Kupim, pa šta bude. Po suhom odlične, po kišici sasvim solidne, ali kada je pao prvi snijeg...Katastrofa...

Zažalio sam za savom S3. Slovenka mi se na kiši nije pokazal čemu, ali se 100 puta bolje na snijegu držala nego nova Toyo guma.

Evo i sad razmišljam da za drugi auto koji sam kupio uzmem Sava s3.
Better Man

#3598 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Better Man »

emko1234 wrote:
ado-šampion wrote:U tim vecim dimenzijama koliko vidim ne ide S3, nego HP. Sava i HighPerformance gume. :-)

Nemaš takve 4 gume ispod 300 maraka po komadu. Doduše ja kad kažem kvalitetne mislim na pirelli, michelin, goodyear, dunlop, continental i bdridgestone. Donekle na yokohamu i toyo. Sve ostalo je dosta ispod toga.
Ma i skuplje. Četiri gume vrhunskog proizvođača nisu ispod 1600 KM, tj. 400 KM po komadu.
emko1234

#3599 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by emko1234 »

Mislim da se u Ac Quattru može uzeti Continental 17-ka, za nekih 330km po komadu.
Moj dunlop je bio nekad 428km po komadu.
Last edited by emko1234 on 08/01/2015 12:42, edited 1 time in total.
ado-šampion

#3600 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ado-šampion »

225/55 R16 (Golfista naveo dimenziju gore) je 240-260 KM. 225/50 R17 od 290-320, GoodYear, Michelin, Conti, Dunlop. Izvor Makbel akcijski cjenovnik. A mislim da ima i jeftinije od Makbela. Do 350 je 17-ka za SUV.
Post Reply