Zemljotres maloprije..

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
HAVANA

#3576 Re: Zemljotres maloprije..

Post by HAVANA »

Sarajka je to nama fino objasnila. :ceslja:

Sarajka Sarajka "Gotovo da se nebesa raspadnu, a Zemlja provali i planine zdrobe što Milostivom pripisuju dijete.
Nezamislivo je da Milostivi ima dijete!"
(Merjem, 90.-92.) “I zbog riječi njihovih: ‘Mi smo ubili Mesiha, Isaa, sina Merjemina, Allahovog poslanika!’ A nisu ga ni ubili ni raspeli, već im se pričinilo. Oni koji su se o njemu u mišljenju razilazili, oni su sami o tome u sumnji bili; o tome nisu ništa pouzdano znali, samo su nagađali; a sigurno je da ga nisu ubili, već ga je Allah uzdigao Sebi. A Allah je silan i mudar” (En-Nisa, 157-158).
.U zadnjih 10 tak godina,na gotovo svaki krscanski praznik bude neka prirodna nepogoda ili zemljotres,pa ti sad kontaj sta i kako i zbog cega..
zateznistub

#3577 Re: Zemljotres maloprije..

Post by zateznistub »

HAVANA wrote:Sarajka je to nama fino objasnila. :ceslja:

Sarajka Sarajka "Gotovo da se nebesa raspadnu, a Zemlja provali i planine zdrobe što Milostivom pripisuju dijete.
Nezamislivo je da Milostivi ima dijete!"
(Merjem, 90.-92.) “I zbog riječi njihovih: ‘Mi smo ubili Mesiha, Isaa, sina Merjemina, Allahovog poslanika!’ A nisu ga ni ubili ni raspeli, već im se pričinilo. Oni koji su se o njemu u mišljenju razilazili, oni su sami o tome u sumnji bili; o tome nisu ništa pouzdano znali, samo su nagađali; a sigurno je da ga nisu ubili, već ga je Allah uzdigao Sebi. A Allah je silan i mudar” (En-Nisa, 157-158).
.U zadnjih 10 tak godina,na gotovo svaki krscanski praznik bude neka prirodna nepogoda ili zemljotres,pa ti sad kontaj sta i kako i zbog cega..
Jes' to o'šo u mumine?
HAVANA

#3578 Re: Zemljotres maloprije..

Post by HAVANA »

Nema vakog nidje. 8)
Drvosjeca iz Dejcica

#3579 Re: Zemljotres maloprije..

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Boli nas ćošak, najjači smo trenutno u Evropi. :mrgreen:

Image
zateznistub

#3580 Re: Zemljotres maloprije..

Post by zateznistub »

HAVANA wrote:Nema vakog nidje. 8)
Kakva je situVacija na "anamo forumu"?
HAVANA

#3581 Re: Zemljotres maloprije..

Post by HAVANA »

Dobra,ima nas petnest i druzimo se fino. :D
vješalica

#3582 Re: Zemljotres maloprije..

Post by vješalica »

Dobrinja80 wrote:
arman1 wrote:Nedavno sam slušao lika koji je nešto vezano za seimologiju ili se tako nekako to zove. Tvrdi da bi u narednih par godina u BiH, Srbiji i Rumuniji mogao nastati haos. Navodno nešto što se smatralo jedno pločom izgleda da su dvije koje su iz nekog razloga odlučile da se razdvoje. Lik tvrdi da na području BiH postoje tri masiva koji mogu postati vulkani, a Trebević za koji smo svi mislili da je potencjalni pljuckavac je u stvari presušio prije par hiljada godina.
Trebevic ne lici na vulkan, nema kratera ili tragova lave, kako oni to zaključe da ja vulkan presusio?
https://www.google.com/?gws_rd=ssl#q=ug ... eni+vulkan
Skyfox

#3583 Re: Zemljotres maloprije..

Post by Skyfox »

Koliko sam upratio obicno nakon Sarajeva se trese i Kotor ili okolica... sada pogledam na mapu kada ista stvar.
Prijatelj mi tamo zivi i obicno prijavi potres nakon sto bude kod nas...

http://quakes.globalincidentmap.com/
azurna_obala

#3584 Re: Zemljotres maloprije..

Post by azurna_obala »

Ridjobrki wrote:Tucaju se pravoslavci da se zemlja trese... :D

joj brko :lol: :lol: :lol:
Tomahawk11
Globalni moderator

#3585 Re: Zemljotres maloprije..

Post by Tomahawk11 »

Probudilo me kad je zadrmalo, vidim sve se ljulja, kaze zena zemljotres, reko neka je, ustanem, vidim prestalo drmati, vratim se u krevet i okrenem na drugu stranu.....yebo zemljotres, ako ce rusiti, nek rusi, sta ja imam s tim :mrgreen:
Bambino Blu

#3586 Re: Zemljotres maloprije..

Post by Bambino Blu »

Tomahawk11 wrote:Probudilo me kad je zadrmalo, vidim sve se ljulja, kaze zena zemljotres, reko neka je, ustanem, vidim prestalo drmati, vratim se u krevet i okrenem na drugu stranu.....yebo zemljotres, ako ce rusiti, nek rusi, sta ja imam s tim :mrgreen:
Imas ode kuca, ode glava ode sve u picku lijepu materinu :wink:
StupskaBitanga

#3587 Re: Zemljotres maloprije..

Post by StupskaBitanga »

a oni bi u Sarajevu gradili nebodere 50+ a ovako trusno područje
Logika hajd zdravo
Logovan

#3588 Re: Zemljotres maloprije..

Post by Logovan »

Tomahawk11 wrote:Probudilo me kad je zadrmalo, vidim sve se ljulja, kaze zena zemljotres, reko neka je, ustanem, vidim prestalo drmati, vratim se u krevet i okrenem na drugu stranu.....yebo zemljotres, ako ce rusiti, nek rusi, sta ja imam s tim :mrgreen:
Ma ja, lako je tebi kada tako hladno možeš izignorisati zemljotres. :D
Tomahawk11
Globalni moderator

#3589 Re: Zemljotres maloprije..

Post by Tomahawk11 »

Bambino Blu wrote:
Imas ode kuca, ode glava ode sve u picku lijepu materinu :wink:
Nije kuca, stan je :D
Bas bih stigao pobjeci sa 4.sprata da se pocne rusiti :-) Ionako jutros kontam jesam li sanjao ili je bio zemljotres :? udjem na klix....bogme je bio :)
I On nasao drmati u 02:00 poslije ponoci :D
Rijeka_snova

#3590 Re: Zemljotres maloprije..

Post by Rijeka_snova »

Kako mi je drago sto sam se jucer premorila pa sam sinoc spavala ko klada, nisam nista osjetila. Nedavno kad je bio zemljotres ujutro, probudio me je, prestravila sam se, uzasan osjecaj :-)
Tomahawk11
Globalni moderator

#3591 Re: Zemljotres maloprije..

Post by Tomahawk11 »

Logovan wrote:
Ma ja, lako je tebi kada tako hladno možeš izignorisati zemljotres. :D
Jbg, sta da mu radim, dok sam ja skontao da je zemljotres, ono vec prestalo drmati. Da cekam hoce li opet? Jasta cu.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#3592 Re: Zemljotres maloprije..

Post by KatarinaKosaca »

bach wrote:cuke su strašno zavijale prethodnih noći...valjda su slutile nešto...
Vjerojatno ih je ganjao Lokom ili ko već.. ja imam i psa i mačku u kući, ni prije ni poslije ni za vrijeme zemljotresa nisu se ni pomakli, jedno spava ni oko otvorila nije, drugo samo lijeno zjevnu.. :D
HAVANA

#3593 Re: Zemljotres maloprije..

Post by HAVANA »

Nazvala mi zenu stara,kaze idi u kupatilo... :lol: Kaze zena haj sve,brines se i to...al sta cu matere ti u kupatilu? :?
astala_vistala

#3594 Re: Zemljotres maloprije..

Post by astala_vistala »

dje su te nase ploce sto nas drmaju ?
dječak sa šibicama

#3595 Re: Zemljotres maloprije..

Post by dječak sa šibicama »

StupskaBitanga wrote:a oni bi u Sarajevu gradili nebodere 50+ a ovako trusno područje
Logika hajd zdravo
Pa ti visoki neboderi gradjeni na sistem "riblja kost" su daleko najsigurniji u slucaju potresa.

Japanci su toliko usavrsili svoje nebodere, da se bukvalno mogu savijati kao sipka.

Problem su ove niske i siroke zgrade, a eto covjek nikad nebi rekao, medjutim one se ruse. Ovi visoki neboderi padaju zadnji.

Naravno, ako je gradjen po sistemu "drzi vodu dok majstori odu" onda ce past i on medju prvima, ali eto kazem uglavnom su sigurniji.

Takodje ima i razlike u vrsti potresa, ima onaj sto trese gore-dole, i onda sto ljulja lijevo desno... sad nisam siguran koji je opasniji, ja mislim ovaj prvi.
Logovan

#3596 Re: Zemljotres maloprije..

Post by Logovan »

dječak sa šibicama wrote: Takodje ima i razlike u vrsti potresa, ima onaj sto trese gore-dole, i onda sto ljulja lijevo desno... sad nisam siguran koji je opasniji, ja mislim ovaj prvi.
Koji je sinoć bio, prvi ili drugi? :skoljka: :D
dječak sa šibicama

#3597 Re: Zemljotres maloprije..

Post by dječak sa šibicama »

S obzirom da su s ekod mene zidovi pomjerali lijevo desno po par centimetara, pretpostavljam ovaj drugi :D

Sjecam se tamo nekad nakon rata, `97 cini mi se, bjese taj hopa cupa gore-dole zemljotres, kratak ali jebitacan. Poskoci zgrada, tacno sam osjetio kako me bacilo na krevetu u pravcu "gore" :D
General_Jackson

#3598 Re: Zemljotres maloprije..

Post by General_Jackson »

Logovan wrote:
dječak sa šibicama wrote: Takodje ima i razlike u vrsti potresa, ima onaj sto trese gore-dole, i onda sto ljulja lijevo desno... sad nisam siguran koji je opasniji, ja mislim ovaj prvi.
Koji je sinoć bio, prvi ili drugi? :skoljka: :D
Razlika kod ta dva zemljotresa ti je u blizini epicentru, ako si blizu kao mi sinoć onda je ovaj prvi ako si dalje od epicentra onda drugi, naravno odmah i manje opasan.
Oligarh

#3599 Re: Zemljotres maloprije..

Post by Oligarh »

.
Last edited by Oligarh on 12/04/2015 12:25, edited 1 time in total.
JanuaryJones

#3600 Re: Zemljotres maloprije..

Post by JanuaryJones »

Bosna i Hercegovina se nalazi u Alpidskom trusnom pojasu. Kao i druge zemlje Balkanskog poluostrva, izložena je subdukciji Sjevernoafričke tektonske ploče i njenih dijelova pod Albansku mikroploču, te drugim tektonskim procesima. Usljed toga, zemljotresi u BiH se dešavaju najviše u južnim dijelovima, kao i u primorju. Osim juga zemlje, potencijalno katastrofalni zemljotresi u BiH dešavaju se uglavnom duž Sarajevskog tektonskog rasjeda kao najdužeg (pravac projekcije na površini: Sarajevo-Krajina), te Banjalučkog tektonskog rasjeda koji je okomit na Sarajevski i čini dio njegovog sistema rasjeda.
Post Reply