Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
Ridjobrki

#3576 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Ridjobrki »

doktor78 wrote: ...zalim sto nije formirana koalicija sa strankama slicne orijentacije (LDS, SDU i slicno)
To je nemoguće jer je NS so awesome i zamišlja okrupnjavanje centra otprilike onako kako Haris Silajdžić zamišlja ustavne promjene u BiH.
vox-populi

#3577 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by vox-populi »

Ridjobrki wrote:
doktor78 wrote: ...zalim sto nije formirana koalicija sa strankama slicne orijentacije (LDS, SDU i slicno)
To je nemoguće jer je NS so awesome i zamišlja okrupnjavanje centra otprilike onako kako Haris Silajdžić zamišlja ustavne promjene u BiH.
Necu glasati za NS tako da nema potrebe da mislis da ih ovdje branim, ali nije samo do njih. Sve ove gore nabrojane stranke, te pored njih i SDP, BPS, GDS i slicni, moraju shvatit da je JEDINI nacin da oni formiraju vlast na nivou vecem od kantona (mada je i ovo preoptimisticno) je njihova PREDizborna koalicija. Kazem predizborna jer je bitnije okupiti se oko ideje a ne oko raspodjele fotelja.

To sto NS misli da je u RS-u doboljno koalirati sa Krsmanovicem i na taj nacin napraviti neku promjenu je ili jedna nevjerovatna naiva ili pozitivna prica pred izbore. U drugom slucaju je to djelimicno ok jer bi bilo bezveze izaci u javnost i reci: eto mi smo u koaliciji sa tim i tim ali nemamo apsolutno nikakve sanse. Moja optimisticna prognoza je da ce NS i NSP jedva preci prag i uci u NSRS. Ali jedva. Sto se Federacije tice, uci ce u Federalni parlament, opet jedva i eventualno ce nesto napraviti u KS. Drzavni parlament i ostalo mogu komotno zaboraviti.

SDP ce proci nesto bolje, ali opet nece biti u prilici da ucestvuju u vlasti, mozda ni kada bi izvrsili samoubistvo i koalirali sa SDA. Od ostalih stranaka, izuzev BPS koji mozda dobiju par predstavnika u Federalnom paralmentu, uspjeh bi bio kada bi na bilo kojem nivou presli izorni prag.

Na kraju, nijedna od spomenutih stranaka, cak i kada bi se okupili oko fotelja poslije izbora nece imati ni priblizno dovoljan broj glasova za formiranje vlasti. Ovdje prije svega mislim na drzavni i entiteski nivo. Sto se kantona tice, guravo moze biti samo u Sarajevu, Tuzli i eventualno Bihacu ali ni to nije sigurno, posebno ako se Lepi ponovo odluci prostituisati sa SDA.

Zasto bi predizborna koalicija bila bolja od postizborne? Pa kao prvo, definisali bi se zajednicki ciljevi, zajednicka strategija i zajednicki pravci djelovanja nakon izbora. Kao drugo, mislim da bi se privuklo dosta vise neodlucnih glasaca. Dosta raje je protiv SDP-a ili protiv NS-a ili protiv ove ili one opozicione stranke. Iz milion razloga. Cini mi se da bi manje otpora bilo kada bi se sve te stranke (ili vecina njih) nasla na jednoj listi. Mozda bi bilo dovoljno za par kantona, Federaciju te eventualno manjinsku vladu na drzavnom nivou.

Ovako, bit ce nam dzaba ste krecili. Jos dugo vremena.
doktor78

#3578 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by doktor78 »

Slazem se, ali ocito da je uskogrudost pojedinaca bila vaznija od opceg interesa
michio

#3579 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by michio »

Nisam bio u Petrovcu preko 20 god ali da mi je neko tad rek'o da ce Bosnjo biti nacelnik opstine :D ...

Zao mi je ako je tako kako je Ridjobrki napisao mada bas i ne znam sta bi nacelnik u BP i mogao napraviti. jos je i dobar kakav je Vojsko bio :D
Ridjobrki

#3580 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Ridjobrki »

doktor78 wrote:Slazem se, ali ocito da je uskogrudost pojedinaca bila vaznija od opceg interesa
Uvijek je to tako i svjedočio sam tome. SDP je već poslovično bez jasne vizije budućnosti a "male stranke centra" ni puškom ne možeš natjerati na dogovor. Tu je jedino LDS bio uvijek otvoren za dogovor, što jest-jest. Jedini uvjet koji je LDS postavljao bio je kontinuitet članstva u ELDR i ALDE, oko svega ostalog se uvijek moglo dogovoriti ali Ibro i GDS d.o.o. su uvijek tjerali svoje, E-5 je propao prije nego se išta stiglo s njima dogovoriti, HSS-NHI su imali svojih problema (i inzistiranje na nacionalnom prije građanskog, što je razumljivo s njihovog aspekta), sa SDU se moglo iz pragmatičnih razloga, bija je tu i Stranka mladih Vedrana Dodika a sve oko nje se može sažeti u :roll: , te NS BiH koja je so fucking awesome i koja je ono što smo svi čekali i kojoj niko nije ravan i koja će natjerati druge stranke da zatvore butigu jer su tako pametni, lijepi, šarmantni i neodoljivi da će svi koji imaju imalo mozga bez okolišanja glasati za njih. Pri čemu će se ženski glasači još i dirati po skrivenim zonama.

I tako je neslavno propao politički centar u Bosanaca i Hercegovaca.
michio wrote:Nisam bio u Petrovcu preko 20 god ali da mi je neko tad rek'o da ce Bosnjo biti nacelnik opstine :D ...

Zao mi je ako je tako kako je Ridjobrki napisao mada bas i ne znam sta bi nacelnik u BP i mogao napraviti. jos je i dobar kakav je Vojsko bio :D
Bošnjo je sad načelnik općine i teško da će nakon ovog više ikada biti. I nije baš ovako kako sam ja napisao - daleko je gore, samo što sam se ja ograničio striktno na demantiranje netačnih tvrdnji postavljača teme i nisam napisao ništa osim toga da ne pokupim etiketu "pljuvača". Ne želim nikome nanositi štetu (naročito ne nekome kome sam bio i ostao prijatelj) ali ne mogu mirno gledati prodaju testisa pod bubrege. Zato sam lijepo upozorio na strani 133 ove teme da se BP prestane spominjati kao pozitivan primjer dobre vlasti.

Ako ćemo o toj općini govoriti kao o primjeru kako se naivnim i razočaranim ljudima može podvaliti ubleha dobrim PR-om i uspješnom kampanjom onda OK: Naša stranka je pokazala kako se dobro osmišljenom kampanjom i iluzijom stvorenom oko jednog čovjeka može uzeti izbore. No, šta sad?
Suti i trpi

#3581 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Suti i trpi »

Ridjobrki

Jedno konkretno pitanje... Da li je vise uradjeno za vrijeme ovog ili proslog gradonacelnika u BP? Da li je napravljen iskorak, da li se stagniralo ili se unazadilo?
Ridjobrki

#3582 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Ridjobrki »

Suti i trpi wrote:Ridjobrki

Jedno konkretno pitanje... Da li je vise uradjeno za vrijeme ovog ili proslog gradonacelnika u BP? Da li je napravljen iskorak, da li se stagniralo ili se unazadilo?
Najprije disclaimer: ja sam siguran da u NSBiH ima jako puno kvalitetnih ljudi vrijednih našega glasa i takvima želim puno uspjeha na predstojećim izborima. Smatram i da je NSBiH jedna od najboljih stranaka u BiH ali i da ima ogromne oscilacije u kvaliteti od izborne jedinice do izborne jedinice i neke totalno pogrešno postavljene ciljeve što je normalno za jednu frišku stranku. Ah da, i tu je neprimjerena doza arogancije i prepotencije koju će prosječan birač znati kazniti. Da me se ne bi pogrešno shvatilo, ja pozdravljam postojanje NS na političkom nebu BiH ali ne nalazim da su, što bi narod rekao my cup of tea. Toliko o mom odnosu prema NS.

Kad je riječ o konkretnom pitanju koje mi postavljaš ne bi bilo korektno od mene kada bih ti dao jednostavan odgovor bez osvrta na kontekst i okolnosti u kojima se stvari dešavaju. Jednostavan odgovor bi bio - stagnacija, ali...

Prethodni načelnik je zatekao budžet od nepun milion maraka i u drugoj godini mandata ga je ničim izazvanog zakačilo uvođenje PDV-a i budžet je narastao na pominjanih 2.5 mil KM. Tad je napravljena strukturalna greška gdje je potrošnja probila sve plafone (2007. su rashodi dosegli nivo predviđen za 2012. u projekcijama koje su rađene prije PDV-a)! Istini za volju urađeni su i neki dosta dobri projekti koji se sada pripisuju Hajderu (ne njegovom krivicom!) jer su tek sad finalizirani. Zato je doba prethodnog načelnika bilo dobro doba jer je sve bilo u usponu osim njegovog odnosa sa matičnom strankom (SNSD) zbog kojeg je na iduće izbore izašao kao nezavisni kandidat. SNSD je ponudio pristojnog protukandidata i desila se klasična priča o profitu trećeg iz sukoba dvojice i to je uz dobru kampanju i hype koji se digao oko Naše stranke tada cijela priča o uspjehu NS u Bos.Petrovcu.

E sad, voditi kampanju i prodavati priču je jedno a biti načelnik nešto skroz drugo. Nije bilo petlje za neke radikalne rezove, zakuhalo se sa vijećem (koje je ruku na srce katastrofalno ali nije ništa što pravi frajer ne bi riješio), slizalo se sa postojećim strukturama, ogradilo se od ljudi koji misle drugačije, rezultati izostali... Objektivne okolnosti jesu postojale (kriza, recesija..) ali ako pričaš da je kriza šansa logično je da onda tu šansu iskoristiš. U protivnom si - ublehaš.

Da sažmem: više se uradilo za prethodnog načelnika (iako se nije ništa očekivalo) nego ovog (od kojeg se neopravdano očekivalo previše). Zato je danas Hajderov rejting među ljudima nizak jer je nakon neočekivanog rasta sa Kecmanom došlo do neočekivane stagnacije sa Hajderom. Naravno, njegovi slijepi pristaše (da se razumijemo, i ja sam njegov pristaša samo što imam oči koje funkcionišu besprijekorno...) će ovo negirati ali vidjećemo šta će biti u oktobru a tek šta će biti za dvije godine sa rezultatima NS u Bosanskom Petrovcu. Ja tvrdim (i rado nudim svoju tvrdnju javnosti na pobijanje) da je Naša stranka vladavinom u Bosanskom Petrovcu pogazila jako puno od svojih proklamiranih principa, kompromitirala se i dala nam razloga da budemo skeptični u pogledu neke njene eventualne vlasti na nekom višem nivou.

Jer kako pjesnik reče, čast je čast a vlast je vlast...
Suti i trpi

#3583 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Suti i trpi »

Ridjobrki

Iz tvog komentara sam shvatio da je vlast osilila i jednog i drugog... Prvi osmislio i zapoceo, drugi dovrsio... U svakom slucaju, hvala na odgovoru.

Ali nesto mi je ipak upalo u oko i nece mi ispast ako ti ne odgovorim :D .
Ah da, i tu je neprimjerena doza arogancije i prepotencije koju će prosječan birač znati kazniti.
Ovo si napiso u pasusu gdje si govorio o NS, a ne o pojedincu, gradonacelniku BP... Da li to znaci da aroganciju i prepotenciju pripisujes nekim od najistaknutijih clanova Nase stranke? Koji su ljudi u NS prema tebi prepotentni i arogantni? Ja u Nasoj stranci jos uvijek nisam primjetio izljeve arogancije i prepotencije, sto su osobine koje apsolutno ne mogu podnjeti. Da sam to osjetio sigurno nema sanse da bih im dao glas. Do sada nikada nisam glaso bas radi arogancije koja neprestano istice iz svake stranke. Taj pristup koji Nasa stranka ima prema gradjanima je jako bitna i presudna da izadjem na izbore.

Ti si se ranije izjasnio i reko da ces glasat za neke ljude iz SDA i SDP. Da li u tim strankama vladaju arogancija i prepotencija? Nemoj mi samo reci da su ti kandidati svoji ljudi i da nisu pod snaznim uticajem celni ljudi stranke i da niko ne diktira njihovo djelovanje na terenu!? Premijer Mujezinovic je najarogantniji i najprepotentniji covjek kojeg sam ja imo priliku slusat (kazu da je Rodik grozan, ali nisu upoznali Mujezinovica :D )... I kako ti mozes progutat knedlu i glasat za nekog kandidata iz SDA kada znas da je pod kontrolom Mujezinovica ili nekog drugog ljigavca iz SDA!? (Valjda si do sada shvatio da je SDA stranka u kojoj se zna 'ko kosi a ko vodu nosi'). SDP necu komentarisat, jer da je pameti, opozicija se nebi OVOLIKO konfrontirala i tako poziciji dala jos jednu priliku da odnesu laganu pobjedu.

I da, da biraci kaznjavaju aroganciju i prepotenciju, sigurno se SDA i SzBiH nebi zadrzali ovako dugo na vlasti. Sta krkan zna sta su arogancija i prepotencija? Njima takvo ponasanje stvara osjecaj divljenja.

Zanimljivo je da ti kao caln LDSa glasas za nacionalisticku SDA. Da li je tvoja parola 'samo budale ginu za ideale' :D ?
Ridjobrki

#3584 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Ridjobrki »

@šuti i trpi: ono o aroganciji i prepotenciji se u prvom redu odnosilo na stavove NS prilikom pregovora o okrupnjavanju centra gdje su se pokazali kao još jedna u nizu stranaka kojima je stranački interes ispred "višeg cilja". I moje iskustvo sa lokalnog nivoa govori u prilog tome (nikakva koalicija, jedino bezuvjetna integracija u NS). Mene je iznenadila i razočarala takva politika ali imajući u vidu o kome je riječ (Šero&co) jasno je da su budžetska sredstva po glavi zastupnika važnija od tamo nekog centra. Dokaz više je i to da je jedan kompletan korijen NS potekao od ljudi koji su zbog svojih sujeta kukavički napustili SDP umjesto da se suprotstave ZL na pravi način.

Kad je o mom izboru za ove izbore riječ ne vidim zašto je to bitno. To je moj glas i moje mišljenje a znamo da je mišljenje poput neke stvari koju svak ima. Ja znam šta bih volio vidjeti kao rezultat ovih izbora i glasat ću shodno tome. Ja želim vidjeti propast SBiH i cijelog jednog pseudocentra i jedini koji to mogu odraditi su SDA i SDP. Razvoj demokratije je spor ali neke se stepenice ne mogu preskakati što potvrđuju i politička teorija i praksa. Ja sam još prije napomenuo da ću glasati za neke kredibilne ljude a ne za stranke pa ne znam zašto mi sada to potežeš...

Po političkom uvjerenju sam socijal-liberal, moj LDS nema kapacitet da iznese bilo šta, ne želim treći put zaredom baciti svoj glas na stranku koja neće preći cenzus i vrlo vjerovatno bih glasao za NS da nisam svjedočio kako izgleda socijal-liberalizam u izvedbi Naše stranke.
Suti i trpi

#3585 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Suti i trpi »

Ridjobrki

Tvoji stavovi mi nikako ne odgovaraju, ali uz mali trud, uspio sam ih razumjet :D .
ono o aroganciji i prepotenciji se u prvom redu odnosilo na stavove NS prilikom pregovora o okrupnjavanju centra gdje su se pokazali kao još jedna u nizu stranaka kojima je stranački interes ispred "višeg cilja". I moje iskustvo sa lokalnog nivoa govori u prilog tome (nikakva koalicija, jedino bezuvjetna integracija u NS). Mene je iznenadila i razočarala takva politika ali imajući u vidu o kome je riječ (Šero&co) jasno je da su budžetska sredstva po glavi zastupnika važnija od tamo nekog centra.
Volio bih cuti sta Pedja misli o ovome!? A nebi bilo lose kada bi nam Ridjobrki potkrijepio dokazima ove tvrdnje. NI prije osnivanja Nase stranke, opozicione stranke se nisu udruzivale prije izbora, tako da mislim da nije posteno svu krivicu svalit na ledja Nase stranke (osim ako se za to nemaju dokazi). Meni se ucinilo da SDP radi nekih svojih kalkulacija ne zeli u predizbornu koaliciju sa NS... Ali, ne mogu nista tvrdit jer nisam najbolje upucen, a i nemam dokaze kojim bi tvrdnje mogo potkrijepit.
Ridjobrki

#3586 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Ridjobrki »

Previše me je na ovoj temi, malo ću se isključiti u idućih nekoliko dana nakon ovoga.
Suti i trpi wrote:Ridjobrki

Tvoji stavovi mi nikako ne odgovaraju, ali uz mali trud, uspio sam ih razumjet :D .
Demokratija, šta'š... :D :D :D
Suti i trpi wrote: A nebi bilo lose kada bi nam Ridjobrki potkrijepio dokazima ove tvrdnje. NI prije osnivanja Nase stranke, opozicione stranke se nisu udruzivale prije izbora, tako da mislim da nije posteno svu krivicu svalit na ledja Nase stranke (osim ako se za to nemaju dokazi).
Meni bi dovoljan dokaz bio to što je politički centar i dalje onakav kakav je bio svih ovih godina bez ikakvog uspjeha - rascjepkan, bezutjecajan, nedefiniran, bez vizije, bez kapaciteta da iznese bilo koju od svojih ideja. Ni ja ne mislim da je svu krivicu pošteno svaliti na leđa NS, čak ne mislim da je pošteno ni glavninu krivnje svaliti na njih - samo ne mislim da je pošteno onda smatrati NS nešto boljom i drukčijom od ostalih sličnih stranaka i to je sve. Ako su već bili so fucking awesome mogli su iskoristiti taj zamah i biti predvodnik jednog dobrog bloka koji bi spasio 15 000 glasova koji se redovno gube. Stav NS odmah po nastanku (!!!) je bio "nećemo mi ni sa kim jer smo prejaki i zašto da dijelimo kad možemo preoteti". Može Peđa ovo pobijati ako hoće ali mislim da mi stanje na terenu daje za pravo.

Nisu se pokazali kadrima izdići se iznad sitnog stranačkog interesa i pokazati se boljom i plemenitijom strankom od ostalih na bh političkoj sceni. Prema tome, ako hoću stranku koja nije nacionalistička a koja je umišljena, nespremna na suradnju sa istomišljenicima i formiranje širokog fronta koji bi imao taj nužni kapacitet, želi se svidjeti svima i u tim nastojanjima gubi kurs, ima proklamirani politički profil kojeg se ne drži i tako dalje - šta će mi NS kad već imam SDP koji me više ne može negativno iznenaditi???
buzzer

#3587 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by buzzer »

dobri ridji brko,

birati "kredibilne ljude" koji ce, potpuno neovisno o direktivama s vrha sda i sdp-a (aha, al' u organu), polet'ti da uniste lazni haretov centar, uz sav respekt tvojim postovima na fudbalskim temama, zvuci kao mnogo veca ubleha od onog sto ti nazivas ublehom u kontekstu price o hajderu. prognanici i izbjeglice iz pomenutih stranaka su formirale citave stranke, pa pod drugim zastavama sada u parlamentima i vladama sjede. i ti sad od sda-ovaca koje su stvorile szbih ocekujes da ce svojih mozgova djelo unistiti? ili od lagumdzijinih sdp-ovaca ocekujes da ce bas sada, kao do sada su se zajebavali, ali ce sad zaozbilje, srusiti nacionaliste...???
ovo uz najbolju volju ne mogu razumjeti. da imas aferima sa emirom i ns mogu, ovo ne.
Pedja Kojovic

#3588 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

ridjobrki

Vasi postovi su tracerske prirode, fakticki neistiniti i zlonamjerni.
Ocigledno da vas je odlazak njegovog prethodnika i dolazak Hajdera pogodio na neki nacin.
Pilana? ili benzinska pumpa?

U svakom slucaju.
Kao sto sam vec rekao...Hajderova administracija je potpuno transparetna i svako ko zeli moze provjeriti kako i sta Hajder radi.

p.k.
nosara

#3589 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by nosara »

Ridjobrki wrote: Uvijek je to tako i svjedočio sam tome. SDP je već poslovično bez jasne vizije budućnosti a "male stranke centra" ni puškom ne možeš natjerati na dogovor. Tu je jedino LDS bio uvijek otvoren za dogovor, što jest-jest. Jedini uvjet koji je LDS postavljao bio je kontinuitet članstva u ELDR i ALDE, oko svega ostalog se uvijek moglo dogovoriti ali Ibro i GDS d.o.o. su uvijek tjerali svoje, E-5 je propao prije nego se išta stiglo s njima dogovoriti, HSS-NHI su imali svojih problema (i inzistiranje na nacionalnom prije građanskog, što je razumljivo s njihovog aspekta), sa SDU se moglo iz pragmatičnih razloga, bija je tu i Stranka mladih Vedrana Dodika a sve oko nje se može sažeti u :roll: , te NS BiH koja je so fucking awesome i koja je ono što smo svi čekali i kojoj niko nije ravan i koja će natjerati druge stranke da zatvore butigu jer su tako pametni, lijepi, šarmantni i neodoljivi da će svi koji imaju imalo mozga bez okolišanja glasati za njih. Pri čemu će se ženski glasači još i dirati po skrivenim zonama.

I tako je neslavno propao politički centar u Bosanaca i Hercegovaca.
Ti si neinformisan i lupetas brez veze... :-)
Suti i trpi

#3590 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Suti i trpi »

Ridjobrki wrote:želi se svidjeti svima i u tim nastojanjima gubi kurs
Prosto ne mogu da ti ne repliciram :D .

Hajde, molim te, obznani nam gdje je Nasa stranka izgubila kurs!? Ovo su mnogi spocitavali, ali se niko nije udostojio da tu tvrdnju potkrijepi argumentima. Ipak je to ozbiljna optuzba i nije posteno da je se ostavi bez konkretni pokazatelja. Na kojem je pitanju Nasa stranka govorila jedno, a sada govori nesto drugo? Na kojem su pitanju promjenili svoj stav da bi se svima svidjeli?
Ridjobrki

#3591 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Ridjobrki »

Pedja Kojovic wrote:ridjobrki

Vasi postovi su tracerske prirode, fakticki neistiniti i zlonamjerni.
Ocigledno da vas je odlazak njegovog prethodnika i dolazak Hajdera pogodio na neki nacin.
Pilana? ili benzinska pumpa?

U svakom slucaju.
Kao sto sam vec rekao...Hajderova administracija je potpuno transparetna i svako ko zeli moze provjeriti kako i sta Hajder radi.

p.k.
:D :D :D :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Upravo odgovor kakav sam očekivao! :lol: :lol: :lol:

Na ovo mislim kada kažem da NS nije ništa bolja od ostalih partija kojima konkurira i da ne nosi zaokret niti u načinu razmišljanja niti ponašanja niti pomak u političkoj kulturi.

Dragi moj i nadasve simpatični Peđa!

Moji postovi su argumentirani i faktički istiniti i dobronamjerni u smislu prikazivanja objektivnog stanja stvari. To što objektivno stanje ne ide u prilog NS nije do mene i moje namjere. A valjda ja bolje znam kako se živi u mojoj čaršiji nego ti, valjda ja poznajem Ermina Hajdera desetak puta duže nego ti, valjda ja poznajem sve aktere priča koje pričaš a ne ti...

Do sada sam bar imao nekog respekta prema tebi osobno smatrajući te izdankom onog "boljeg Sarajeva". Želio bih tebe barem vidjeti kako držiš neki nivo pa na argumente uzvratiš argumentima ili barem prećutiš nešto što ne možeš pobiti. Ali ne, ti si izabrao stari bosanski način: diskreditaciju sugovornika. :lol: :lol: :lol: I nisam iznenađen.

A da osporiš koji od mojih argumenata?

P.S. Nije ni pilana ni pumpa nego beskrajno razočarenje načinom Hajderove vladavine i nevjerovatnom promjenom njegovog ponašanja otkako je postao načelnik. Na kraju krajeva, moj identitet je manje-više poznat (Erminu jeste u svakom slučaju) tako da je onom ko ovo čita a za razliku od tebe poznaje stanje u Bosanskom Petrovcu sve jasno.

@nosara: čestitam, sve si me demantovao/la
@š&t: E pa ne mogu ja napisati odgovora koliko ti možeš postavljati pitanja i vaditi stvari iz konteksta. :D :D :D Sam si napisao sa mnogi tvrde što i ja, odi pa onda njih ovo konkretno pitaj - ja sam više pretjerao sa pisanjem na ovoj temi.
@buzzer: šta, to SDA kao ima merhameta prema SBiH? :-D
vox-populi

#3592 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by vox-populi »

Suti i trpi wrote: NI prije osnivanja Nase stranke, opozicione stranke se nisu udruzivale prije izbora, tako da mislim da nije posteno svu krivicu svalit na ledja Nase stranke (osim ako se za to nemaju dokazi). Meni se ucinilo da SDP radi nekih svojih kalkulacija ne zeli u predizbornu koaliciju sa NS...
Ne samo da ne bi bilo posteno, nego ne bi bilo ni tacno. Za nepostojanje siroke koalicije lijevog centra podjednako krivim i SDP (stranku za koju glasam vec 12 godina) i manje stranke centra i ljevice. SDP se u cijeloj prici ponasa kao stranka kojoj na svim nivoima vlasti fali par procenata za formiranje stabilne vlasti a ne kao, iako najjaca opoziciona stranka, jos uvijek jako daleko od pozicije u kojoj bi bili ozbiljan kandidat za formiranje vlasti. SDP mozda moze dobaciti do 25% na drzavnom nivou i najoptimisticnije 35% na federalnom. Ali to je kapak, dalje ne moze ici. SDP mora shvatit da im manje stranke TREBAJU ako zele formirati vlast (a pri tom ne uci u kurvaluk sa SDA).
I povrh svega ovoga, uze rukovodstvo stranke se tako ponasa da kao rezultat imamo osipanje ljevice (SDU, te dobrim dijelom NS, a dosta clanova je preslo i u druge stranke). Za ovu pojavu iskljucivo krivim Zlatka Lagumdziju, Damira Hadzica i jos pojedine na samom vrhu.

Sa druge strane, manje stranke u pregovore zele stupiti kao ravnopravni sto ni u kom slucaju nisu. NS kao stranka sa ogromnim potencijalom mora shvatiti da je njihov plafon za sada prelazak izbornog praga. I to ne na svim nivoima. Njihovih jedva 5% na drzavnom nivou i SDP-ovih recimo 20% (neka moja optimisticna prognoza nakon izbora 2010) ni u kom slucaju nije isto. Ovo ne znaci da se NS treba povinovati zahtjevima i zeljama SDP-a, ali itekako znaci da u pregovore moraju uci sa malo manje arogancije i sa dosta vise shvatanja o vlastitoj realnoj poziciji na politickoj sceni u BiH. I ovo ne vazi samo za NS nego i za LDS, GDS, BPS, SDU i sl.
buzzer

#3593 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by buzzer »

Ridjobrki wrote:@buzzer: šta, to SDA kao ima merhameta prema SBiH? :-D
jok, eto to su dijametralno suprotne politike. szbih je nacionalisticka bosnjacka, a sda multi-multi za jednistvenu, cjelovitu..., sve sa radivojevicem i saricem. i tim tvojim postenim sda haverom koji ce kad mu ti das svoj glas sprijeciti da to bude glas za bakira i sulju. aha, al' u panjevima.
vrana vrani oci ne vadi. bas kao sto projiciraju sliku da su kao na suprotnim politickim stranama sa nacionalistima iz drugih naroda, isto tako su kao sda i szbih dvije suprotstavljene politike. a trebalo bi valjda, majka mu stara, nakon svih ovih godina biti jasno da su svi skupa jedan organizam kojem se je, nazalost, i sdp, zadovoljan svojim komadom kolaca, priklonio.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#3594 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by -LIBERO- »

Ridjobrki,se sam deklarisao kao neko ko je (kao?) simpatisao i podrzavao NS,pa se razocarao i sada (opet?) ce simpatisati i podrzati SDA,tako da poslije ovako turbulentnih varijacija nije ni cudno sto ocito ima konfuziju u svojim politickim i pogledima i stavovima.
Neko ko se poslije podrske(?) NS odluci podrzati SDA,po meni,nije mu ni (bilo) mjesto uz NS.

I da ,jos usput,vrlo rabi izjavu da simpatise liberale,ali da eto,nisu dovoljno jaki pa im ne daje svoj glas..i onda poslije konstantnog forisranja te imaginarne "podrske" liberalima,opet shvati da su mu najblizi stavovi SDA. :D :-)

E pa prijatelju,na nekim drugim temama i u nekim drugim raspravama sam te zaista cijenio (i jos uvijek te cijenim,vjeruj mi) al' ovoliko politicko lutanje u stavovima i dijametralni preplivi od ljevice,desnice,do centra (barem na rijecima),zaista te diskredituje u ozbiljnoj politickoj raspravi.

Mogu ja promjeniti politicku opciju u vidu neke druge stranke(kao sto sam licno i uradio,ali radi se o dvije "bliske" ,politicki,stranke)ali jednostavno po meni nije prirodno ni normalno da pravis tolike oscilacije i da bukvalno lutas od krajnosti do krajnosti. Il' su u pitanju licni interesi,il' politicka konfuzija u glavi.

Svako dobro.
Ridjobrki

#3595 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Ridjobrki »

A da neko pokuša shvatiti o čemu se govori umjesto da poleti na personalnu diskreditaciju? :D :D :D

Izgleda da sam dužan stanovitu klarifikaciju i to ću sad učiniti i ja odoh kod kuma na janjetinu a vi bistrite politiku. :D

Ja jesam socijal-liberal. Desetak godina sam član liberala. Bio sam čak i u rukovodstvu te stranke. NS sam gledao sa simpatijama i nadama da je to stranka koja će donijeti nešto novo. Nikad nisam bio ni član ni aktivista ni glasač SDA i SDP. Aktivno pratim sva politička dešavanja a imam iz svakog tabora informacije iznutra zbog poznanstava koje sam stekao baveći se politikom. Danas se više ne bavim politikom i nemam ni ambiciju ponovo u te vode.

Politička scena u FBiH je takva da je razlika između stranaka "u pet deka" a moji stavovi prema 4-5 stranaka kojih sam se doticao i za koje me @LIBERO proziva su sljedeći:

LDS - bio i vidio. Bave se deset godina blokiranim računima koje je iza sebe ostavio Rasim Kadić. Jako su fini i simpatični ali nemaju niti će u dogledno vrijeme imati kapacitet da bilo šta naprave. Glas za LDS je bačen glas. Nažalost.

NSBiH - propustili priliku da povedu blok centra na način na koji je to lijepo opisao @vox-populi. Nemaju šansu za više od 5% i jedino mogu nešto napraviti u široj koaliciji prije svega sa SDP-om. Ne razlikuju se baš nešto od SDP-a tako da ako ću glasati za tu opciju glasaću za SDP.

SDP - najjača lijeva stranka sa katastrofalnim liderstvom. Najnesposobnija stranka u BiH i šire (koliko nesposoban trebaš biti da te SDA i SBiH redovno šiju sa onakvim rezultatima :-) ) ali jedina koja ima kapacitet napraviti nešto ozbiljno.

SDA - trenutno najzanimljivija stranka u FBiH i jedina u kojoj se dešavaju značajne promjene, mrzio ih neko ili ne. Najzanimljiviji politički i demokratski proces u FBiH u protekle dvije godine bio je unutarstranački clash u SDA i ravna i dosljedna politika Sulejmana Tihića bez obzira na okolnosti.

SBiH - rak-rana bh. političke scene. Pseudocentristička stranka sa povremenim izletima u krajnju desnicu i ljevicu. Od nastanka u vlasti a uvijek u opoziciji. Bez imalo unutarstranačke demokratije i transparentnosti. Za sve ono za šta krivimo SDA i SDp kriva je najvećim dijelom - SBiH.

Bosanska politička scena je jedna prljava baruština ali u tome svemu mi kao birači moramo znati svoje ciljeve. Ja kao birač imam sljedeće ciljeve i shodno tome ću glasati:

PSBiH: najprihvatljivija, jedina realna, ostvariva politika i vrh koji možemo dobiti u ovom momentu na državnom nivou jeste politika Sulejmana Tihića i zato ću ja na listi za PSBiH glasati za Tihićeve igrače u SDA

Parlament FBiH: od FBiH jako malo toga ovisi u ovom momentu i to je za mene najmanje bitna lista. Pogledaću sastav i daću glas listi koja mi se najviše svidi. Možda čak i NS :P

USK: U USK je situacija poslovično složena i tu treba suzbiti utjecaj A-SDA i SBiH i glavni cilj mene kao građanina i birača u USK jeste stabilnost! Za DNZ (koja ima najkvalitetnije programe) neću glasati dok god se javno ne odreknu svake veze sa Fikretom Abdićem, SDA je podijeljena unutar sebe i jedini kadar formirati vladu i ponuditi stabilnost nakon oktobra će biti SDP, što se već uzima zdravo za gotovo.

Možda sam ja konfuzan u glavi ali da li onda možemo naivnim ili čak debilnim nazvati nekoga ko misli da je NS odgovor na sve probleme? :?

Politika je umijeće mogućeg, pročitajte opet post od @vox-populi sa kojim se u potpunosti slažem i pokazujem :thumbup: Nije pitanje hoće li Naša stranka osvojiti X ili Y glasova nego šta će sa tim napraviti poslije. Možda će osvojiti nekih 5% i šta onda? Pa toliko će i SBB osvojiti pa šta ćemo onda?

Jedini recept za konsolidaciju bh političke scene jeste velika koalicija SDA i SDP (paradoksalno, oko najvažnijih pitanja ove dvije stranke i nisu imale neka veća razmimoilaženja) i marginalizacija SBiH i te dvije stranke su JEDINI relevantni igrači na sceni.

Ključno za kraj: prevazilaženje ekonomske krize i približavanje EU su dva jedina bitna pitanja u ovom momentu, sve drugo je politikantstvo i strančarenje. Ovo su pitanja koja zahtijevaju najširi mogući društveni i politički konsenzus i SDA i SDP bi se morale - htjele, ne htjele - udružiti na ovom mjestu ne mareći za broj fotelja i reakcije birača.

@LIBERO: znamo obojica da je klasična podjela na ljevicu, desnicu i centar stvar prošlosti tako da mi prišivaš nešto što je nemoguće, pogotovo ne u Bosni kao nezreloj demokratiji sa nedefiniranom političkom scenom. ;-)
ultima_palabra

#3596 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by ultima_palabra »

Ridjobrki wrote:PSBiH: najprihvatljivija, jedina realna, ostvariva politika i vrh koji možemo dobiti u ovom momentu na državnom nivou jeste politika Sulejmana Tihića i zato ću ja na listi za PSBiH glasati za Tihićeve igrače u SDA
:-) Čudi me od tebe... Tihić je katastrofa, veliki mutikaša i spletkaroš kojeg mnogi potcjenjuju zbog izgleda i govora, u stvari najopasniji igrač...sklapa saveze i sa crnim vragom ako će ga to održati na vlasti... raznim Sprudovima daje legitimitet rušiocima zemlje, jer misli da će se tako dodvoriti strancima.
Njegova floskula "korak po korak" je lažna kao i Harisovih "100%"... da ne govorimo o silnim zlodjelima koje je ta stranka počinila u zadnjih 20 godina.
Ridjobrki wrote:Parlament FBiH: od FBiH jako malo toga ovisi u ovom momentu i to je za mene najmanje bitna lista.
Ridjobrki wrote:Ključno za kraj: prevazilaženje ekonomske krize i približavanje EU su dva jedina bitna pitanja u ovom momentu
Za prevazilaženje ekonomske krize najvažnija je Vlada FBiH, i za kvalitet života u narednih par decenija je ključno ko će tu uzeti vlast...ako tu ostanu Mujezinovići, Heće i slični nema nam spasa...slijedi dužničko ropstvo prema MMF-u i rasprodaja preostalih državnih firmi po sistemu "drži vodu dok majstori odu" :cry:
Corto Maltese

#3597 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Corto Maltese »

ultima_palabra wrote: .. Tihić je katastrofa, veliki mutikaša i spletkaroš kojeg mnogi potcjenjuju zbog izgleda i govora, u stvari najopasniji igrač...sklapa saveze i sa crnim vragom ako će ga to održati na vlasti... raznim Sprudovima daje legitimitet rušiocima zemlje, jer misli da će se tako dodvoriti strancima.
Njegova floskula "korak po korak" je lažna kao i Harisovih "100%"... da ne govorimo o silnim zlodjelima koje je ta stranka počinila u zadnjih 20 godina.
Tihić je jedini probosanski orijentisan političar u ovoj zemlji čije ideje sežu dalje od jedne izborne godine. SDA je do Tihića bila 100% sranje, ali je on ideologiju i politiku te stranke okrenuo naopačke. Do te mjere da Reisu nije preostalo ništa nego da zahtijeva od Radončića da mu napravi novu mindersku stranku za lokalnu upotrebu
Od "Zlatnih kašika" do "Napuštanja politike žrtve" je bio dug put, i morao se prelaziti korak po korak. Šteta je da je te korake morao praviti kroz SDA, ali druga partija u kojoj bi njegove ideje bile prirodnije i brže realizovane, na žalost, ne dopušta višekandidatske izbore.
ultima_palabra

#3598 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by ultima_palabra »

Corto Maltese wrote:
ultima_palabra wrote: .. Tihić je katastrofa, veliki mutikaša i spletkaroš kojeg mnogi potcjenjuju zbog izgleda i govora, u stvari najopasniji igrač...sklapa saveze i sa crnim vragom ako će ga to održati na vlasti... raznim Sprudovima daje legitimitet rušiocima zemlje, jer misli da će se tako dodvoriti strancima.
Tihić je jedini probosanski orijentisan političar u ovoj zemlji čije ideje sežu dalje od jedne izborne godine. SDA je do Tihića bila 100% sranje, ali je on ideologiju i politiku te stranke okrenuo naopačke. Do te mjere da Reisu nije preostalo ništa nego da zahtijeva od Radončića da mu napravi novu mindersku stranku za lokalnu upotrebu
Od "Zlatnih kašika" do "Napuštanja politike žrtve" je bio dug put, i morao se prelaziti korak po korak. Šteta je da je te korake morao praviti kroz SDA, ali druga partija u kojoj bi njegove ideje bile prirodnije i brže realizovane, na žalost, ne dopušta višekandidatske izbore.
Izvinjavam se svima na off-u...

Kako je okrenuo naopačke? Ideologija te stranke je uvijek bila "jedno do podne, a drugo iza podne", šta se promijenilo? Je li nam on dao Hadžipašića, Brankovića i Mujezinovića? Je li se odrekao kriminalaca? Jeste, ali samo onih koji su stali uz njegove protivnike u stranci, oni koji su ostali uz njega su OK...

To što se razišao sa reisom i Radončićem znači da im se interesi ne poklapaju, ne da su jedni dobri, a drugi loši... neka te ne iznenade međusobne koalicije, Tihić se već jednom transformirao iz negativca u pozitivca u Avazu (nakon zadnjih opštih izbora).

Je li napuštanje politike žrtve podrazumijeva produžavanje trovanja građana BiH ruskim gorivom koje ne ispunjava standarde, bez da od Dodika dobiješ išta zauzvrat? Prestati se ponašati kao žrtva znači neku vrstu hrabrosti, kod Tihića vidimo samo beskičmenjaštvo i trule kompromise ispod stola...

I da, dozvoliti protivkandidaturu Bakira I. je bio najbolji način da ga se oslabi, kao što je i kandidovati ga za člana Predsjedništva...Tihić sve čini da oslabi njegovu kandidaturu, kao što su i njegovi oponenti iz stranke radili prije 4 godine :roll:
doktor78

#3599 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by doktor78 »

ultima_palabra wrote: To što se razišao sa reisom i Radončićem znači da im se interesi ne poklapaju, ne da su jedni dobri, a drugi loši... neka te ne iznenade međusobne koalicije, Tihić se već jednom transformirao iz negativca u pozitivca u Avazu (nakon zadnjih opštih izbora).

Je li napuštanje politike žrtve podrazumijeva produžavanje trovanja građana BiH ruskim gorivom koje ne ispunjava standarde, bez da od Dodika dobiješ išta zauzvrat? Prestati se ponašati kao žrtva znači neku vrstu hrabrosti, kod Tihića vidimo samo beskičmenjaštvo i trule kompromise ispod stola...

I da, dozvoliti protivkandidaturu Bakira I. je bio najbolji način da ga se oslabi, kao što je i kandidovati ga za člana Predsjedništva...Tihić sve čini da oslabi njegovu kandidaturu, kao što su i njegovi oponenti iz stranke radili prije 4 godine :roll:
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Corto Maltese

#3600 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Corto Maltese »

ultima_palabra wrote: Je li napuštanje politike žrtve podrazumijeva produžavanje trovanja građana BiH ruskim gorivom koje ne ispunjava standarde, bez da od Dodika dobiješ išta zauzvrat? Prestati se ponašati kao žrtva znači neku vrstu hrabrosti, kod Tihića vidimo samo beskičmenjaštvo i trule kompromise ispod stola...
Imam problem u obraćanju osobama koje sebe predstavljaju u trećem licu jednine ili prvom licu množine.
Ja, u ime svog prvog lica jednine, vidim nešto sasvim drugo. A to što vi vidite to što ti vidite, to je demokratsko pravo da se ima drukčije viđenje.

Nego da se vratimo temi. Kako onaj četnik Krsmanović, kukavičje jaje u naci-austrijskoj organizaciji kao što je Naša Stranka, (što svi moramo priznati, kako što nam sugeriše jedan drugi forumaš) potplati Sunday Telegraph da ga ovoliko nahvali.
http://www.sarajevo-x.com/bih/clanak/100801060
Last edited by Corto Maltese on 02/08/2010 08:37, edited 1 time in total.
Locked