posljednji put ti kazem. nadji na internetu spisak oruzja koje je USA donirala VFBiH. tu ces naci podatke kao sto su 45 M60A3TTS ili 80 M113A2 i takodje podatak koliko je donirano M16A1. i na kraju ces skontati zbog cega se smijem tvojim postovima. iako podatak koliko je donirano M16A1 zna sigurno skoro svaki ucesnik na ovoj temi. jedino ti izgleda ne znas.prog321 wrote:Uništeno 30k
Ostalo 46k
Valjda je očigledno koliko je donirano u totalu?
BH vojna industrija i naoruzanje
-
155_mm
#3576 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
-
155_mm
#3577 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
nisi jedini. budi siguran u to.mirsek wrote:Da, za razliku od vecine vas na ovom podforumu ja sam uzivo pucao iz ovog smeca.155_mm wrote:nemas tu sta trampiti kad pusaka nema. a i da ima sta mislis kome mozes uvaliti to smece za 20.000 "normalnih" pusaka.mirsek wrote: M16A1 je vijetnamsko smece i treba ga sto trampiti za 10 000 - 20 000 normalnih pusaka al moze posluziti zlu ne trebalo.
ne znam da li su ovdje svi upoznati sa cinjenicom da M-4 i M-16imaju 80% istih dijelova. samo sto neko nije dozvolio konverziju nego naredio unistenje. steta!
kad kazes smece od puske jeli ti to iz iskustva govoris?
-
prog321
#3578 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Da. M4A1 je kraća.
Ne znam koju su nam obećali kao zamjena za one unistene.
Znaš li ti?
Ps. I ja sam pucao iz M16.
Nije smeće.
Ne znam koju su nam obećali kao zamjena za one unistene.
Znaš li ti?
Ps. I ja sam pucao iz M16.
Nije smeće.
- mirsek
#3579 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Neko naveo podatak da bi toliko kostao razvoj i proizvodnja domace puske pa to koristim kao referencu dok neko ne navede druge podatke.155_mm wrote:mirsek wrote:IGMAN proizvodi municiju i to radi odlicno.Ne kontam kakve veze ima IGMAN sa forsiranjem proizvodnje domace puske ako ce njen razvoj i proizvodnja kostati 300 miliona necega a te pare mozemo upotrijebiti da se licencama osiguramo narednih 20-30 godina od agresije susjeda.
Ili mislis da treba zanemariti mogucnost agresije miroljubive SErbije ?![]()
o cemu ti?!
-
155_mm
#3580 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
po tebi onda ni IGMAN nema nikakvog uticaja na odbranu BiH. isto bi nam bilo i da ga nemamo. ili?Matzan wrote:Problem je što se ovdje miješaju babe i žabe.
Ovdje je (valjda) tema NAMJENSKA INDUSTRIJA, njeno ponovno oživljavanje i izlazak na tržište.
Ta ista NI može proizvoditi 100.000 pušaka godišnje i svih 100.000 izvoziti u neke treće zemlje.
To nema nikakve direktne veze sa sposobnošću OS da odgovori na agresiju.
OS BiH moraju kupiti puške, bilo od naše NI ili negdje iz uvoza.
Trenutno OS imaju oko 10.000 ljudi, po vama bi svaki pripadnik OS morao zadužiti po 10 pušaka da dođemo do brojke od 100.000.
Rezervnog sastava nema.
Možda jedino da ih prodajemo građanima i to u "Amko" i "Bingo", pa daljudi nose po kućama?
MA DAJTE, MOLIM VAS!
-
prog321
#3581 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ostalo je 46000.155_mm wrote:posljednji put ti kazem. nadji na internetu spisak oruzja koje je USA donirala VFBiH. tu ces naci podatke kao sto su 45 M60A3TTS ili 80 M113A2 i takodje podatak koliko je donirano M16A1. i na kraju ces skontati zbog cega se smijem tvojim postovima. iako podatak koliko je donirano M16A1 zna sigurno skoro svaki ucesnik na ovoj temi. jedino ti izgleda ne znas.prog321 wrote:Uništeno 30k
Ostalo 46k
Valjda je očigledno koliko je donirano u totalu?
I doći će neka zamjena za ove unistene.
A4. ili M4. Vidjet ćemo.
Dalja diskusija o tome je za mene završena
-
155_mm
#3582 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
ne znam za tih 300 miliona ali kako stvari stoje oni su vec potroseni. pa vi sad placite za njima.mirsek wrote:Neko naveo podatak da bi toliko kostao razvoj i proizvodnja domace puske pa to koristim kao referencu dok neko ne navede druge podatke.155_mm wrote:mirsek wrote:IGMAN proizvodi municiju i to radi odlicno.Ne kontam kakve veze ima IGMAN sa forsiranjem proizvodnje domace puske ako ce njen razvoj i proizvodnja kostati 300 miliona necega a te pare mozemo upotrijebiti da se licencama osiguramo narednih 20-30 godina od agresije susjeda.
Ili mislis da treba zanemariti mogucnost agresije miroljubive SErbije ?![]()
o cemu ti?!
a firma koja ce vec baci proizvodnjom dijelova za AR-15 i AK vec navodno postoji.Druga ključna stvar jeste razvoj i ulazak u serijsku proizvodnju prve bosanskohercegovačke puške. Riječ je o novom proizvodu, prvom takvom u Bosni i Hercegovini, ali o tome se još ne govori. Direktor Direkcije za namjensku industriju Federacije BiH Ismet Briga kazao nam je da o tome ne može govoriti.
“Istina je da imamo to u strategiji razvoja namjenske industrije, pripreme su u toku i proizvod je u fazi razvoja. To je sve što mogu kazati. Kada se razvija i brezova metla, podaci su tajni, a kamoli puška”, istakao je Briga.
ac-unity.com
- Streptokok
#3583 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Za ove unistene mozemo samo cunu dobiti. One su unistene jer su VISAK, a visak se ne nadoknadjuje.prog321 wrote:M16A1 je dobra puška. Precizna ko sat. Automatsko rafalno gađanje je mnogo bolje od recimo Kalaša.
Problem je održavanje koje zna biti zahtjevno.
M16A4 je kraća i bolja verzija. Čuo sam da ćemo njih dobiti kao zamjena za ove uništene.
-
155_mm
#3584 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
ljudi kako je moguce, kad od ukupno doniranih 45.000 pusaka unistis 30.000 da ti ostane 46.000 tih istih pusaka?????????
- mirsek
#3585 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ja ti samo odgovorih na pitanje i eto sad znas da sam na osnovu licnog iskustva zakljucio da je M16A1 nepouzdano smece jer se na bojevom gadjanju od nas 10 ili 20 po jednoj grupi (a bile su mescini ukupno 3 čete na gadjanju, svaki regrut je ispucao 2 okvira) u svakoj drugoj grupi desavalo da kod jednog ili dva regruta puska zakoci.155_mm wrote: nisi jedini. budi siguran u to.
-
swanfilter
#3586 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ja imam jedno pitanje za poznavaoce materije. Kako stojim sa surovinama za proizvodnju metaka, granata ili cijevi za haubice? Jel se sta i kod nas kopa ili uvozimo? Kao barut iz Srbije ... Hvala.
- Streptokok
#3587 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Sto je babi milo...155_mm wrote:ljudi kako je moguce, kad od ukupno doniranih 45.000 pusaka unistis 30.000 da ti ostane 46.000 tih istih pusaka?????????
- Matzan
#3588 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Naravno da treba. I bilo bi dobro da proizvodimo gotovo sve što je potrebno za odbranu.155_mm wrote:po tebi onda ni IGMAN nema nikakvog uticaja na odbranu BiH. isto bi nam bilo i da ga nemamo. ili?Matzan wrote:Problem je što se ovdje miješaju babe i žabe.
Ovdje je (valjda) tema NAMJENSKA INDUSTRIJA, njeno ponovno oživljavanje i izlazak na tržište.
Ta ista NI može proizvoditi 100.000 pušaka godišnje i svih 100.000 izvoziti u neke treće zemlje.
Trenutno OS imaju oko 10.000 ljudi, po vama bi svaki pripadnik OS morao zadužiti po 10 pušaka da dođemo do brojke od 100.000.
Rezervnog sastava nema.
Možda jedino da ih prodajemo građanima i to u "Amko" i "Bingo", pa daljudi nose po kućama?
MA DAJTE, MOLIM VAS!
Ali, shvatite da u ovim uslovima moramo jačati NI prvenstveno izvozom.
Naravno, jedan dio prodavati i vlastitim OS. I jako važno, imati dovoljne zalihe sirovina i polugotovih proizvoda.
A ostale stvari o kojima vi pišete se moraju puno suptilnije pretpostaviti i uraditi nego su to forumske želje.
- animus
#3589 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Streptokok smanji malo dozivljaje i pokazi postovanje prema forumasima. Samo tako mozemo razmijeniti korisne informacije.
Ja sam pucao iz ove M16 i mogu reci da mi je bas legla. Ima super preciznost, manji trzaj i nekako daje sigurnost ali jebi ga neko navikao na kalas pa ga brani kao sto se brani golf 2.
Ima li i jedna država na svijetu koja nema zalihe pusaka. Mislite da se drzi oruzje samo za ovih 10 000 vojnika i da niko nije planirao rezervu ako budemo trebali ratovati. To je smjesno razmisljanje.
Bez obzira na regularno naoruzanje i koje je vjerovatno dovoljno svi znamo da svaka druga kuca ima minimum jednu pusku i to je javna tajna. Tu ima svega i ponekad kad se neko oda pa mu dodje murija onda vidis da tu ima od pištolja do haubica. Jedino gdje je usko grlo to je municija ali srecom fabrike rade pa ce se i to neutralisati ako zatreba nedao Bog. Ponavljam da nam ne škripi po pitanju lakog naoruzanja. Samo ove haubice da se krenu stancat i mi smo na konju. Dodati malo dronove pvo i ostale savremene stvari i mogu nam samo kujac pusiti.
Ja sam pucao iz ove M16 i mogu reci da mi je bas legla. Ima super preciznost, manji trzaj i nekako daje sigurnost ali jebi ga neko navikao na kalas pa ga brani kao sto se brani golf 2.
Ima li i jedna država na svijetu koja nema zalihe pusaka. Mislite da se drzi oruzje samo za ovih 10 000 vojnika i da niko nije planirao rezervu ako budemo trebali ratovati. To je smjesno razmisljanje.
Bez obzira na regularno naoruzanje i koje je vjerovatno dovoljno svi znamo da svaka druga kuca ima minimum jednu pusku i to je javna tajna. Tu ima svega i ponekad kad se neko oda pa mu dodje murija onda vidis da tu ima od pištolja do haubica. Jedino gdje je usko grlo to je municija ali srecom fabrike rade pa ce se i to neutralisati ako zatreba nedao Bog. Ponavljam da nam ne škripi po pitanju lakog naoruzanja. Samo ove haubice da se krenu stancat i mi smo na konju. Dodati malo dronove pvo i ostale savremene stvari i mogu nam samo kujac pusiti.
-
prog321
#3590 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
A jeste li ih čistili pravilno?mirsek wrote:Ja ti samo odgovorih na pitanje i eto sad znas da sam na osnovu licnog iskustva zakljucio da je M16A1 nepouzdano smece jer se na bojevom gadjanju od nas 10 ili 20 po jednoj grupi (a bile su mescini ukupno 3 čete na gadjanju, svaki regrut je ispucao 2 okvira) u svakoj drugoj grupi desavalo da kod jednog ili dva regruta puska zakoci.155_mm wrote: nisi jedini. budi siguran u to.
Ko vam je držao obuku čišćenja puške?
Nije lako je održavati . Ali fercera ko sat kada je pravilno očistiš.
Naši vojnici su imali problema jer su navikli na Kalaš koji puca sa minimum čišćenja. M16 ne može to.
- animus
#3591 Re: RE: Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Sve jasno receno.[emoji106]Matzan wrote:
Naravno da treba. I bilo bi dobro da proizvodimo gotovo sve što je potrebno za odbranu.
Ali, shvatite da u ovim uslovima moramo jačati NI prvenstveno izvozom.
Naravno, jedan dio prodavati i vlastitim OS. I jako važno, imati dovoljne zalihe sirovina i polugotovih proizvoda.
A ostale stvari o kojima vi pišete se moraju puno suptilnije pretpostaviti i uraditi nego su to forumske želje.
- mirsek
#3592 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Nije, pogledaj anketu.Matzan wrote:Problem je što se ovdje miješaju babe i žabe.
Rezervnog sastava nema.
MA DAJTE, MOLIM VAS!
Ja sam misljenja da mi na medjunarodnom trzistu mozemo zaradjivati od municije i artiljerije a da trziste za eventualnu kopiju americke puske necemo tako lako naci osim ako ne bude extra lud odnos cijene i kvaliteta.
Upravo zato smatram da bi tu lovu trebali uloziti u kupovinu licenci za navodjene POVR kao i za moderniziranje artiljerije i municije a koje nam mogu mnogo mnogo bolje posluziti u borbi protiv ozbiljne vojske.
- mirsek
#3593 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Porucnici su nas ucili i nadgledali ciscenje, poslije svakog bojevog gadjanja su puske temeljito ciscene a i redovno su se rastavljale i cistile svake sedmice i kad se nije pucalo iz njih.prog321 wrote:A jeste li ih čistili pravilno?mirsek wrote:Ja ti samo odgovorih na pitanje i eto sad znas da sam na osnovu licnog iskustva zakljucio da je M16A1 nepouzdano smece jer se na bojevom gadjanju od nas 10 ili 20 po jednoj grupi (a bile su mescini ukupno 3 čete na gadjanju, svaki regrut je ispucao 2 okvira) u svakoj drugoj grupi desavalo da kod jednog ili dva regruta puska zakoci.155_mm wrote: nisi jedini. budi siguran u to.
Ko vam je držao obuku čišćenja puške?
Nije lako je održavati . Ali fercera ko sat kada je pravilno očistiš.
Naši vojnici su imali problema jer su navikli na Kalaš koji puca sa minimum čišćenja. M16 ne može to.
- heckler
#3594 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Izdvojen dio iz sireg teksta o Koteksu:
"Ušli smo u policiju, ali u vojsku nismo mogli nikako. Krenuo sam zaobilaznim putem. Pokucao sam u Ministarstvo odbrane i Generalštab jedne susjedne države i odnio im svoje uzorke. Oduševili su se i za nekoliko dana stigla je prva narudžba. Uz sve to, pokrenuli smo i proizvodnju obuće. Radili smo ili radimo za gotovo sve vojske i policije u okruženju, kao i neke zaštitarske tvrtke i snage sigurnosti na Kosovu i u Srbiji, ali i u Albaniji i Makedoniji. Naravno, sada smo prisutni i u Oružanim snagama BiH - doduše, nakon što smo se dokazali u susjednoj državi. Danas smo došli do stadija kada možemo proizvesti sve za jednog vojnika, policajca, vatrogasca, zaštitara, civilnu zaštitu, a imamo i lovački program. Ostalo je samo da vidimo da li će se konačno proizvoditi i šljemovi. Za pancirne prsluke smo imali posebne balističke provjere i testove. Koteks je sasvim sigurno među vodećim proizvođačima u regionu kada je u pitanju ova usko specijalizirana i sofisticirana namjenska proizvodnja", ponosan je Haris Sejdić.
Uniforme za NATO
Lucidan je ovaj tešanjski biznismen. On je nakon 'arapskog proljeća' spakovao uzorke svojih proizvoda za vojsku i poslao ih u zemlje Srednjeg istoka. Kaže da nije važno što mu ništa nisu odgovorili: "Nema veze - uvijek vrijedi pokušati. Ne možeš uvijek dobijati".
Koteks je danas grupacija koja u svom sastavu ima tri firme: istoimeni Koteks, Danial S, te Radio ZOS. To je porodična tvrtka čiju Upravu, pored Harisa Sejdića i njegovog oca, čini i sestra Adisa, te dipl. ekonomista Hamza Hotić koji prati finansijske tokove. U ovoj firmi stalno radi 300 radnika, a u punoj sezoni - kada se rade uniforme i oprema za NATO vojske - čak 1000 ljudi je angažirano, uključujući kooperante. Trenutno se gradi nova proizvodna hala od 3000 kvadratnih metara, u kojoj će posao naći minimalno novih 50 radnika.
- Matzan
#3595 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
heckler wrote:Puna usta saradnje![]()
Vučić je naveo da je sa Zvizdićem razgovarao o mnogim važnim temama, međusobnoj podršci na evropskom putu, ali i sasvim konkretno o tome da se formira tim koji će se baviti održavanjem 11 mostova između Srbije i BIH.
Takođe, najavio je da će ići na sajam u Mostar, gdje su ga pozvali i Žvizdić, ali i Dragan Čović, te da će tamo biti organiziran poseban sastanak namijenskih indrustrija dvije zemlje.
"To je dobra vest, municiju i oružje možemo drugima da prodajemo, naravno, nikome ne pada na pamet da to koristi ovde, ali da prodajemo drugima to može biti veliki i značajan posao", poručio je srpski premijer.
Ovo ti je odlično zapažanje.
Od toliko otvorenih pitanja i mogućnosti saradnje, on se nakači baš na NI.
Vučić u jagnjećoj koži.
- drndalo
#3596 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Puno detalja ne znam, ali znam da kada je trebalo, u ratu, koristio se i neki losiji barut ko zna kakvog porijekla, ali je pucao i pogadjao... Nuzda zakon mijenja, nacini se nadju...swanfilter wrote:Ja imam jedno pitanje za poznavaoce materije. Kako stojim sa surovinama za proizvodnju metaka, granata ili cijevi za haubice? Jel se sta i kod nas kopa ili uvozimo? Kao barut iz Srbije ... Hvala.
Pa je npr. granata 105mm isla samo sa 5-im punjenjem, u proizvodnji zaliveno parafinom punjenje, umjesto varijabilnih punjenja 1-7... Kada ga testiras, i ustanovis da je 5% manjeg dometa nego klasicno 5-o punjenje iz JNA tablica gadjanja, i kada fabrika to pravi standardno, bez varijacija, mozes je spustiti u 10m bez vecih problema... Ili 82mm sa takodjer mogucim punjenjima, ali su radila po standardu proizvodnje, unificirano... Sama granata se pravi masinski, tokarenjem mislim, zeljezo koje se napuni explozivom... Mesing za cahure je npr. u zadnjem ratu nama bio deficitaran... Cahure su se reciklirale jer nije bilo masine za izvlacenje novih... Raznih je tu bilo izuma, jedan od najinteresantnijih, minobacac 60mm, ali na komprimirani zrak, da ga je teze cuti kod ispaljenja... S obzirom na domet 60mm i blizinu linija u SA, zaista interesantna ideja... Bio sam na probama prototipa, sve u svemu nije bio praktican...
- exliberal-ex
#3597 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Jel to onda kad ste testirali na koreji .....drndalo wrote:Puno detalja ne znam, ali znam da kada je trebalo, u ratu, koristio se i neki losiji barut ko zna kakvog porijekla, ali je pucao i pogadjao... Nuzda zakon mijenja, nacini se nadju...swanfilter wrote:Ja imam jedno pitanje za poznavaoce materije. Kako stojim sa surovinama za proizvodnju metaka, granata ili cijevi za haubice? Jel se sta i kod nas kopa ili uvozimo? Kao barut iz Srbije ... Hvala.
Pa je npr. granata 105mm isla samo sa 5-im punjenjem, u proizvodnji zaliveno parafinom punjenje, umjesto varijabilnih punjenja 1-7... Kada ga testiras, i ustanovis da je 5% manjeg dometa nego klasicno 5-o punjenje iz JNA tablica gadjanja, i kada fabrika to pravi standardno, bez varijacija, mozes je spustiti u 10m bez vecih problema... Ili 82mm sa takodjer mogucim punjenjima, ali su radila po standardu proizvodnje, unificirano... Sama granata se pravi masinski, tokarenjem mislim, zeljezo koje se napuni explozivom... Mesing za cahure je npr. u zadnjem ratu nama bio deficitaran... Cahure su se reciklirale jer nije bilo masine za izvlacenje novih... Raznih je tu bilo izuma, jedan od najinteresantnijih, minobacac 60mm, ali na komprimirani zrak, da ga je teze cuti kod ispaljenja... S obzirom na domet 60mm i blizinu linija u SA, zaista interesantna ideja... Bio sam na probama prototipa, sve u svemu nije bio praktican...
- drndalo
#3598 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Nisam tada bio, ali bilo je jos par testiranja poslije...
-
The 51st State
#3599 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
ovi koji su protiv proizvodnje puske smicu jednu prostu cinjenicu iz vida, a to je da ti taj dio opreme za pjesadinca fali da bi ga ponudio na inostranom trzistu, jedno je kad nudis municiju, sljemove, obucu, odjecu, optiku separatno, a drugo kad kompletiras prakticno cjelokupnu ponudu za pjesadijsku opremu vojnika, zastitara, miliciju ili koju vec formaciju, a povrh toga visak pametovanja je i to sto to oruzje koliko vidim privatna firma razvija, meni ne smeta da trose vrijeme i resurse za nesto sto bi bilo ekstra u buducnosti, dapace.
- drndalo
#3600 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Koliko ja skontah iz svog ovog natezanja je da pricamo malo o kruskama pa malo o jabukama...
Pocela je prica da Bekto treba da pocne praviti automat... Super... Ako bude valjao, prodavace se, ljudi ce raditi, dodatni + na strateskoj strani... Onda ulijecu "padobranci" s pricom: "Hebo to, to je automat, daj nam jurisnu pusku!"... Ne govoreci od kojih para, a ako je Bekto htio ici u automate umjesto u puske, onda tu mogu biti 2 razloga, ili ZNAJU da nemaju para i znanja sada za razvoj toga, pa krecu sa laksim stepenicama prije velikih, ili znaju da ovo sto pokusavaju mogu vise prodati, i time zaraditi...
Dakle, ako privatna firma to razvija od svojih para, ko sam ja da im kazem haj' OVO, umjesto ONO...?
Pocela je prica da Bekto treba da pocne praviti automat... Super... Ako bude valjao, prodavace se, ljudi ce raditi, dodatni + na strateskoj strani... Onda ulijecu "padobranci" s pricom: "Hebo to, to je automat, daj nam jurisnu pusku!"... Ne govoreci od kojih para, a ako je Bekto htio ici u automate umjesto u puske, onda tu mogu biti 2 razloga, ili ZNAJU da nemaju para i znanja sada za razvoj toga, pa krecu sa laksim stepenicama prije velikih, ili znaju da ovo sto pokusavaju mogu vise prodati, i time zaraditi...
Dakle, ako privatna firma to razvija od svojih para, ko sam ja da im kazem haj' OVO, umjesto ONO...?