Snajperisti u Sarajevu..
- Felid
#3576 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Hoćeš da kažeš da nije bilo snajperista po Sarajevu ???
- pirpa
#3577 Re: Snajperisti u Sarajevu..
poceo si pa da je ljudski zavrsimio.Sarajmen wrote:![]()
I ja ću potvrditi , štaviše dokumentovati da sam koristio ovlaštenja i vršio pretrese objekata, nalazio ...svašta nešto od MTS-a i dokumentacije. Istina, nikad' ne nađoh snajper i snajperistu. Ostalo.... mojne
. ima drugih tema pa se pišemo.
ozbiljan si covjek , pametan i dobro znas da je snajper oruzije za koje se covjek mora specijalizirat i da ga ne moze svako koristit.
Last edited by pirpa on 08/03/2015 14:26, edited 1 time in total.
-
PM72
#3578 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Sarajmen,
Ja te u potpunosti razumijem tj.oba znamo šta se sve radilo.Pod krinkom snajperista ili pretres.Pa ponese niz stepenice televiziju jal mikrovalnu.Nisu nosili crno-bijele nego samo u koloru i to novije tipe.A što nije bilo struje pa je mogao jedino u pakšu utaknut- drugi je padež.
da se razmijemo.Masa nesretnika,unesrećenih i protjeranih došla je u ovaj grad.Morali su se negdje smjestiti,morali su nešto obući i leći na kakav kauč ili krevet.Pokriti se dekom.takvim ljudima ne zamjeram ni sekunde.Oni su svoje ostavili i nisu otišli dobrom voljom.Kolega mi je pričao da je morao obući svastikine gaće kad je pobjegao preko Miljacke,nije imao ni čarapa.Mi ga zajebavali jesu li bile čipkane ili seksi ali ta zajebancija je bila surova i nekorektna ali koristili smo svaku situaciju da cirkuzamo sa ratnom zbiljom i da se nasmijemo.Poslije smo mu svi pomogli da se snađe.
samo onaj koji je ostao bez igdje ičeg zna kako mu je bilo.valjalo je preživjeti i nahraniti čeljad.Sarajevo može biti ponosno na činjenicu da niko nije umro od gladi niti je ostao bez konaka.Međutim,ja kao nepotkupljivi svjedok znam da su najviše nosile komšije kojima nije trebala tuđa televizija ili šporet.Pa svaljivali na izbjeglice.Izbjeglici nije trebala televizija - to mogu garantovati.Vrlo dobro znam ko je krao i nosio iz mog ulaza.I susjednih.neki od njih su bili dobri borci ali kod mene im je ostala crna mrlja.
Dobro se sjećam i to mi niko ne može izbrisati - krađe iz granapa,samoposluga i podruma.U Halilovićima je bilo skladište Neoplanta krcato krmetinom i sjećam se svojih komšija kako prte table slanine a sad im ime božjeg poslanika ne silazi sa usana.Mog komšiju iz zgrade ubiše na pravdi Boga jer su mu u pretresu našli deviznu knjižicu sa mnogo cifri koje je zaradio u Iraku ili Libiji ali klošari su mislili da je dovoljno njega odvesti u mrak pa će dolari pasti sa grane.Šatro davao signale a jadnik nije znao upaliti bateriju.Nikad im to neću halaliti...
Vratimo se na temu...
Ja te u potpunosti razumijem tj.oba znamo šta se sve radilo.Pod krinkom snajperista ili pretres.Pa ponese niz stepenice televiziju jal mikrovalnu.Nisu nosili crno-bijele nego samo u koloru i to novije tipe.A što nije bilo struje pa je mogao jedino u pakšu utaknut- drugi je padež.
da se razmijemo.Masa nesretnika,unesrećenih i protjeranih došla je u ovaj grad.Morali su se negdje smjestiti,morali su nešto obući i leći na kakav kauč ili krevet.Pokriti se dekom.takvim ljudima ne zamjeram ni sekunde.Oni su svoje ostavili i nisu otišli dobrom voljom.Kolega mi je pričao da je morao obući svastikine gaće kad je pobjegao preko Miljacke,nije imao ni čarapa.Mi ga zajebavali jesu li bile čipkane ili seksi ali ta zajebancija je bila surova i nekorektna ali koristili smo svaku situaciju da cirkuzamo sa ratnom zbiljom i da se nasmijemo.Poslije smo mu svi pomogli da se snađe.
samo onaj koji je ostao bez igdje ičeg zna kako mu je bilo.valjalo je preživjeti i nahraniti čeljad.Sarajevo može biti ponosno na činjenicu da niko nije umro od gladi niti je ostao bez konaka.Međutim,ja kao nepotkupljivi svjedok znam da su najviše nosile komšije kojima nije trebala tuđa televizija ili šporet.Pa svaljivali na izbjeglice.Izbjeglici nije trebala televizija - to mogu garantovati.Vrlo dobro znam ko je krao i nosio iz mog ulaza.I susjednih.neki od njih su bili dobri borci ali kod mene im je ostala crna mrlja.
Dobro se sjećam i to mi niko ne može izbrisati - krađe iz granapa,samoposluga i podruma.U Halilovićima je bilo skladište Neoplanta krcato krmetinom i sjećam se svojih komšija kako prte table slanine a sad im ime božjeg poslanika ne silazi sa usana.Mog komšiju iz zgrade ubiše na pravdi Boga jer su mu u pretresu našli deviznu knjižicu sa mnogo cifri koje je zaradio u Iraku ili Libiji ali klošari su mislili da je dovoljno njega odvesti u mrak pa će dolari pasti sa grane.Šatro davao signale a jadnik nije znao upaliti bateriju.Nikad im to neću halaliti...
Vratimo se na temu...
-
eifel
#3579 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Tema su snajperisti.
-
aldinjo
- pirpa
#3581 Re: Snajperisti u Sarajevu..
kako mi je sad zao sto ih nisam bacao sa zgrade zive.... svakog onog srbina kod kojeg smo nasli oruzije u stanu .
Last edited by pirpa on 08/03/2015 00:08, edited 1 time in total.
- pirpa
#3582 Re: Snajperisti u Sarajevu..
[
Last edited by pirpa on 08/03/2015 00:08, edited 1 time in total.
- relativno84
#3584 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Granatu i mogu da svarim, pada pa koga zakaci, ali gledati ovu djecu na nisanu i pucati insan ne moze kako god da se zovepirpa wrote:![]()
![]()
![]()
kako mi je sad zao sto ih nisam bacao sa zgrade zive.... svakog onog srbina kod kojeg smo nasli oruzije u stanu .
- Felid
#3585 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Sve fini i pošteni svijet, sa dozvolama za ubijanjeSarajmen wrote:![]()
Evo ti par pratećih primjera...
Centar službi bezbjednosti Sarajevo odredio je mjeru pritvora protiv Čede Tanaskovića (54) zbog osnovane sumnje da je u toku 1991 i 1992 godine u saradnji sa članovima ekstremnog dijela SDS radio na formiranju grupa i organizovanju neprijateljske aktivnosti protiv R BIH, čime je počinio djelo udruživanja radi neprijateljske djelatnosti. Protiv Mileta Rodića (44) iz Sarajeva, zbog osnovane sumnje da je počinio djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, tako što je bio aktivno uključen u paravojnu formaciju SDS u naselju Nedžarići te da je svojim radnjama zastrašivao i terorisao civilno stanovništvo. Pritvoren je i Ivan Šalinović (23) student iz Ploča, privremeno nastanjen u Sarajevu, zbog osnovane sumnje da je počinio djelo razbojništva. On je 29. maja oko 19,30 sati u Sarajevu, u uniformi rezervnog policajca, prijetio automatskom puškom i nasilno od Adnana Ajkunovića oduzeo putničko vozilo i odvezao ga u nepoznatom pravcu.
Protiv Anica Cerovina (35) iz Sarajeva, pritvorena je zbog osnovane sumnje da je počinila krivično djelo nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materijala, tako što je u vremenu od 15 aprila do 4 juna u svom stanu u Ulici Božidara Adžije neovlašteno držala automatsku pušku, ručnu bombu i veću količinu municije. Zbog neovlaštenog držanja oružja i eksplozivnih sredstava pritvoreni su i Simo Draganić(56), Stojan Vuletić penzioner, Mirko Obradović (43) tapetar, zaposlen u ''Šipad-Standardu'' i Mile Obradović (45) svi iz Sarajeva.
Nedelja, 07.06.1992. Iz CSB Sarajevo-saopštenje/saopćenje.
- pirpa
#3586 Re: Snajperisti u Sarajevu..
razumijemo se mi i to dobro.... samo sto ti hvala bogu razmisljas hladne glave a meni je mozak otisao u qurac...Sarajmen wrote:Mi se u Sarajevu nismo borili protiv srpskog naroda, već dijela njih-četnika, koji su u ime srpstva činili nedjela od kojih insanu pamet stane. I Bogu hvala u toj borbi istrajali i ostali neporaženi. I do kijametskog dana ćemo iznositi činjenice o njihovim počinjenim nedjelima. Ali ne i generalizirati.pirpa wrote:![]()
![]()
![]()
Artikuliši malo svoje stavove, ako misliš da ostanemo na istoj strani.
Mislim da nismo na temi pominjali ubistvo doktorice Silve Rizvanbegović, sredinom maja 1992. , počinjeno od strane pripadnika JNA, strijelca ili snajperiste iz kasarne Maršal Tito.
https://sites.google.com/a/gaston.k12.n ... n/pictures
http://www.bbc.com/news/world-europe-17617775
http://cryptome.org/0001/sniper-culture ... ulture.htm
http://www.theatlantic.com/photo/2012/0 ... ar/100278/
-
Missed
#3587 Re: Snajperisti u Sarajevu..
..
Last edited by Missed on 15/03/2015 17:38, edited 1 time in total.
-
felsh
#3588 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Sarajmen
svaka cast lave za sjecanje na dr.Silvu. Cudo da ustanova hitne pomoci ne nosi njeno ime.
svaka cast lave za sjecanje na dr.Silvu. Cudo da ustanova hitne pomoci ne nosi njeno ime.
-
ST11
#3589 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Osjecam veliko poštovanje i suosjećanje s ljudima, koji ste bili tamo gdje jeste u ratu, pa tako i stanovnicima Sarajeva, koji su trpjeli sve te godine opsade. Ispričavam se zbog eventualnih gramatičkih grešaka ali tek u posljednje vrijeme ponovo sam počeo upotrebljivati vaš jezik, pa je puno toga otišlo u zaborav i tek polako mi se vraća.
Znam da je offtopic ali prije nekoliko stranica bili su spomenuti ‘niški specijalci’ i njihovo djelovanje u Sloveniji za vrijeme našeg rata. Bio sam aktivni učesnik toga i mogu reći, da nikad nisu napali aerodrom Brnik, niti sam čuo, da bi bilo gdje borbeno djelovali. Govorilo se jedino, da su bili u helikopteru, s kojim su ih prevozili prema regrutnom centru Ig, što bi ga morali zauzeti, ali ih je jedan od naših skinuo s neba i poslije toga o njima se nije više govorilo. Od ove rečenice dalje piše o tome: ‘V trenutku, ko sem končal, sem zaslišal zvok helikopterjev. Stekel sem na prosto in opazil dva helikopterja MI-8, ki sta na majhni višini (okoli 200 m) letela vzporedno z UC-jem čez Ig.’
http://www.rtvslo.si/osamosvojitev/novica/270
Snimak s Brnika gdje govore o mogućnosti helikopterskog desanta, do kojeg nije došlo. Aerodrom je bio raketiran od strane JNA aviona i tada su stradala dvojica austrijskih novinara.
https://www.youtube.com/watch?v=O625SlOEvo0
Još jednom se izvinjavam za offtopic i pozdrav svima.
Znam da je offtopic ali prije nekoliko stranica bili su spomenuti ‘niški specijalci’ i njihovo djelovanje u Sloveniji za vrijeme našeg rata. Bio sam aktivni učesnik toga i mogu reći, da nikad nisu napali aerodrom Brnik, niti sam čuo, da bi bilo gdje borbeno djelovali. Govorilo se jedino, da su bili u helikopteru, s kojim su ih prevozili prema regrutnom centru Ig, što bi ga morali zauzeti, ali ih je jedan od naših skinuo s neba i poslije toga o njima se nije više govorilo. Od ove rečenice dalje piše o tome: ‘V trenutku, ko sem končal, sem zaslišal zvok helikopterjev. Stekel sem na prosto in opazil dva helikopterja MI-8, ki sta na majhni višini (okoli 200 m) letela vzporedno z UC-jem čez Ig.’
http://www.rtvslo.si/osamosvojitev/novica/270
Snimak s Brnika gdje govore o mogućnosti helikopterskog desanta, do kojeg nije došlo. Aerodrom je bio raketiran od strane JNA aviona i tada su stradala dvojica austrijskih novinara.
https://www.youtube.com/watch?v=O625SlOEvo0
Još jednom se izvinjavam za offtopic i pozdrav svima.
- Nekako s proljeća
#3590 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ako budeš odlučio da nam nešto više pojasniš kratkotrajni sukob slovenske TO
i JNA, bilo bi to poželjno na ovoj temi :
Link http://forum.klix.ba/kad-su-pocele-prip ... 0s575.html
Link http://forum.klix.ba/kad-su-pocele-prip ... 0s575.html
- Dozer
#3591 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Neka nama tebe. 
I rat u Sloveniji je bio zestok, cijelih onih 6 dana
. Ali, to je super jer ste vi prosli odlicno u svemu tome.
Vjerovatno do kraja zivota necu zaboraviti onaj snimak na kojem neki slovenacki teritorijalac (mislim da je bio to) na piranje novinara "sta se desava", u kameru govori, parafraziram: "Ma, nemam pojma... Nesto se kao ratuje...oni malo pucaju na nas, mi na njih, i tako to..."
I rat u Sloveniji je bio zestok, cijelih onih 6 dana
Vjerovatno do kraja zivota necu zaboraviti onaj snimak na kojem neki slovenacki teritorijalac (mislim da je bio to) na piranje novinara "sta se desava", u kameru govori, parafraziram: "Ma, nemam pojma... Nesto se kao ratuje...oni malo pucaju na nas, mi na njih, i tako to..."
- insomnia78
#3592 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Da ti to nisi pomjes'o sa onim regrutom JNA?
- holowey
#3593 Re: Snajperisti u Sarajevu..
zar to nije bio vojnik jna, bosanac? "oni kao hoce da se odcijepe, mi im kao ne damo i tako to"Dozer wrote:Neka nama tebe.
I rat u Sloveniji je bio zestok, cijelih onih 6 dana. Ali, to je super jer ste vi prosli odlicno u svemu tome.
- Nekako s proljeća
- insomnia78
#3595 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Taj decko, Bahrudin Kaletovic je bio iz Tuzle
Prezivio sve ratove devedesetih i poginuo u saobracajnoj nesreci, cini mi se 98-e par dana, ako ne i isti dan po rodjenju sina
Prezivio sve ratove devedesetih i poginuo u saobracajnoj nesreci, cini mi se 98-e par dana, ako ne i isti dan po rodjenju sina
-
ST11
#3596 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Hvala vam puno za pozitivne komentare.
Dozer, momak s onog videa postao je legenda i kod nas već prve većeri, kada su emitovali snimak na TV, mada se tada još prilično pucalo naokolo. Na sreću, onih naših deset dana, nisam se "susreo" sa snajperistom, samo jednom već nakon što je pucnjava prestala, slali su nas u neki šumarak pored Kranja, gdje su navodno u nekom bunkeru ostali vojnici JNA, pa da ih isteramo od tamo. Još danas ne znam, jesu nas glaveštine tek iskušavale ili je bila dezinformacija, jer neke bunkere našli smo prazne, ali puzao sam toliko nisko, da sam imao zemlju medju donjim zubima, plašeći se nekog sa optikom na geveru da me smakne
.
Nekako s prolijeća, hvala za link, pregledaću cijelu temu kada se vratim kući i ako mogu nešto dodati iz svog iskustva, to ću s veseljem uraditi.
Dozer, momak s onog videa postao je legenda i kod nas već prve većeri, kada su emitovali snimak na TV, mada se tada još prilično pucalo naokolo. Na sreću, onih naših deset dana, nisam se "susreo" sa snajperistom, samo jednom već nakon što je pucnjava prestala, slali su nas u neki šumarak pored Kranja, gdje su navodno u nekom bunkeru ostali vojnici JNA, pa da ih isteramo od tamo. Još danas ne znam, jesu nas glaveštine tek iskušavale ili je bila dezinformacija, jer neke bunkere našli smo prazne, ali puzao sam toliko nisko, da sam imao zemlju medju donjim zubima, plašeći se nekog sa optikom na geveru da me smakne
Nekako s prolijeća, hvala za link, pregledaću cijelu temu kada se vratim kući i ako mogu nešto dodati iz svog iskustva, to ću s veseljem uraditi.
- Dozer
#3597 Re: Snajperisti u Sarajevu..
E, jes', jes'...taj 
Zato i rekoh da nisam siguran jel' bio iz SLO TO
-
Missed
#3598 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ti pojma nemas @Dozer :-PDozer wrote:E, jes', jes'...taj
- Dozer
#3599 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Davno je bilo 
Btw, pomalo sutam onaj SGW2, i placem od sege koliko ti ljudi vani, koji god su pravili igru, nemaju pojma ni o cemu
Sunjas se, namjestas da bubnes nekakvog Srbina koljaca, i onda u neka doba u nekakvom hodniku na zidu stoji:
O avionima, flakovima, ghilli-jima na sve strane, SVD-ovima, opremi na domacoj vojsci k'o iz 2035....da i ne pricamo
Btw, pomalo sutam onaj SGW2, i placem od sege koliko ti ljudi vani, koji god su pravili igru, nemaju pojma ni o cemu
Sunjas se, namjestas da bubnes nekakvog Srbina koljaca, i onda u neka doba u nekakvom hodniku na zidu stoji:
O avionima, flakovima, ghilli-jima na sve strane, SVD-ovima, opremi na domacoj vojsci k'o iz 2035....da i ne pricamo
-
felsh
#3600 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Sta sam se ja nagledao u tim igricama dobro nemam kakav cyber PTSP