porastao si mi malo u ocima sa listom "domacih" izvodjacaDržava wrote:Ja od domaćih izvođača najviše volim Laibach, Pankrte, KUD Idijote i Leb i Sol...vješalica wrote:kupila zvijezda kečap,valjda me zapalo da je pravo dobar,domaći proizvod jako je dobar nije previše kiseo kao ovi žnj i sl.
BiH proizvodi (domaće je najbolje)
Moderator: anex
-
quarterback
#3576 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
-
quarterback
#3577 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Hajvan wrote:a ja od američkog rocka poštujem Led Zeppelin, Pink Floyd, AC/DC i Black Sabath!Država wrote:Ja od domaćih izvođača najviše volim Laibach, Pankrte, KUD Idijote i Leb i Sol...vješalica wrote:kupila zvijezda kečap,valjda me zapalo da je pravo dobar,domaći proizvod jako je dobar nije previše kiseo kao ovi žnj i sl.
ako ti ac / dc spada u rock onda si mogao spomenuti i cuvene americke rockere def leppard i iron maiden
- Hajvan
#3578 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
def leppard?
iron maiden?
Ta dva su New Wave of Finish Heavy Metal!

iron maiden?
Ta dva su New Wave of Finish Heavy Metal!
- vješalica
#3579 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Nastavili lupati gluposti na temi iako vide da je BIH proizvodjac.
- burekodsira
#3580 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
vješalica wrote:
osim ako ne smatraš prnjavor nekim gradom u HR...paćenici histerični
malo me ovo zainteresovalo i pronasao sam objasnjenje. barcode oznacava zemlju u kojem je registrovan barcode a ne nuzno i zemlju porijekla proizvoda
- vješalica
#3581 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
svaka ti čast,konačno nešto pametno 
-
quarterback
#3582 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
fuck, sta cemo sada sa silnim akcijama kupujmo 387

- Ned071
#3583 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
max clean deterdzenti. meni odlicni... osim njih, uzimam i spuzve, alu folije i ostale sitnice pravljene kod nas. mislim citluk
kupujem agromilk jogurt. odlican. kupujem vitalia mileram. odlican. kupujem ovako piletinu u mesari. odlicna. ne kupujem ovako salame virsle i sl jer k..u ne valjaju... kupujem perutnina breza proizvode, pogotovo purecu sunku. prva liga. gorica sir mi je tako tako, malo gorak za moj ukus. ne kupujem poljorad puter jer smrdi ko noge nakon 24 sata u cipelama...ne kupujem club vispakovu cokoladu jer je to nesto najgore sto sam probao u zivotu....
kupujem agromilk jogurt. odlican. kupujem vitalia mileram. odlican. kupujem ovako piletinu u mesari. odlicna. ne kupujem ovako salame virsle i sl jer k..u ne valjaju... kupujem perutnina breza proizvode, pogotovo purecu sunku. prva liga. gorica sir mi je tako tako, malo gorak za moj ukus. ne kupujem poljorad puter jer smrdi ko noge nakon 24 sata u cipelama...ne kupujem club vispakovu cokoladu jer je to nesto najgore sto sam probao u zivotu....
Last edited by Ned071 on 10/03/2015 11:14, edited 1 time in total.
- holowey
#3584 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
a sta cemo sa 387 proizvodima proizvedenim u kini?quarterback wrote:fuck, sta cemo sada sa silnim akcijama kupujmo 387![]()
btw, kako je hrvatska ispala iz cefte, dio svoje proizvodnje su prebacili kod nas pa se sada cesce vidjaju 385 proizvodi koji su proizvedeni kod nas...nista cudno
-
kox
#3585 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Ista firma (Mladegs Pak) pravi i Bingo kečap. Mada je meni lično u zadnje vrijeme Vegafruitov kečap bio bolji, ali ne mogu više da ga nadjem.
- saiks
#3586 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Zar max clean nije banjalucki? To radi dukat iz banja luke,isto tako prave alu folije,djogere,mopove,tecne sapune,spuzvice,trulexeNed071 wrote:max clean deterdzenti. meni odlicni... osim njih, uzimam i spuzve, alu folije i ostale sitnice pravljene kod nas. mislim citluk
- Ned071
#3587 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
mislio sam na firmu iz citluka koja pravi alu folije, vrecice za zamrzivac i slicno... max clean jeste banja luka
- DaffyDuck
#3588 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
andrea&giovani?Ned071 wrote:mislio sam na firmu iz citluka koja pravi alu folije, vrecice za zamrzivac i slicno... max clean jeste banja luka
- DaffyDuck
#3589 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
ispravka, prije je to radila andrea&giovani, pa sad proizvodnju radi andrea&co citluk
- vješalica
#3590 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
mah takvih proizvoda ima koliko hoćeš,tuna npr. proizvedena i porijeklo tajland a bar kod 385 i još uz to ima i EVA takvih i onih običnih sa robnom markom...naravno to je sada veliko iznenađenje,pošto se očito samo pojedinci vezivaju za bar kod,ali porijeklo i proizvođač "ne igra tu" nikakvu uloguholowey wrote:a sta cemo sa 387 proizvodima proizvedenim u kini?quarterback wrote:fuck, sta cemo sada sa silnim akcijama kupujmo 387![]()
![]()
btw, kako je hrvatska ispala iz cefte, dio svoje proizvodnje su prebacili kod nas pa se sada cesce vidjaju 385 proizvodi koji su proizvedeni kod nas...nista cudno
-
The Realist
#3591 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Znaci porez na dobit se placa u Hrvatskoj, s tim da naravno doprinosi se u BiH placaju.burekodsira wrote:vješalica wrote:
malo me ovo zainteresovalo i pronasao sam objasnjenje. barcode oznacava zemlju u kojem je registrovan barcode a ne nuzno i zemlju porijekla proizvoda
To mi je drugi izbor prilikom kupovine (ide 100% domaca firma, onda gdje su nasi zaposleni, nakon toga region i onda sve ostalo.....).
- holowey
#3592 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
fulio si, i doprinosi i porez na dobit se placaju u bih, ali sama dobit ide vani...ista stvar kao sa drugim stranim brandovima koji imaju proizvodne pogone kod nas (meggle, zott, swisslion, itd)The Realist wrote:Znaci porez na dobit se placa u Hrvatskoj, s tim da naravno doprinosi se u BiH placaju.burekodsira wrote:vješalica wrote:
To mi je drugi izbor prilikom kupovine (ide 100% domaca firma, onda gdje su nasi zaposleni, nakon toga region i onda sve ostalo.....).
-
The Realist
#3593 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Hmm, znam da Apple recimo (a i mnoge, mnoge druge kompanije) imaju registrovane firme na drugim mjestima i tako ne plaćaju skoro ništa poreza na dobit u SAD-u (Njemci su pravili emisiju, vezano za Evropske zemlje, ali i neke kompanije iz USA i govorile koliko novca se tako "izgubi").holowey wrote: fulio si, i doprinosi i porez na dobit se placaju u bih, ali sama dobit ide vani...ista stvar kao sa drugim stranim brandovima koji imaju proizvodne pogone kod nas (meggle, zott, swisslion, itd)
Zar ne ide majci firmi sve i ona svoje ostale troškove sabere, oduzme i onda na kraju prikazuje profit/gubitak i na osnovu toga plaća porez?
-
blablablabla1235
#3594 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Ne.The Realist wrote:Hmm, znam da Apple recimo (a i mnoge, mnoge druge kompanije) imaju registrovane firme na drugim mjestima i tako ne plaćaju skoro ništa poreza na dobit u SAD-u (Njemci su pravili emisiju, vezano za Evropske zemlje, ali i neke kompanije iz USA i govorile koliko novca se tako "izgubi").holowey wrote: fulio si, i doprinosi i porez na dobit se placaju u bih, ali sama dobit ide vani...ista stvar kao sa drugim stranim brandovima koji imaju proizvodne pogone kod nas (meggle, zott, swisslion, itd)
Zar ne ide majci firmi sve i ona svoje ostale troškove sabere, oduzme i onda na kraju prikazuje profit/gubitak i na osnovu toga plaća porez?
U Americi imaju zakone koji namjerno uključuju rupe kako bi Apple i slični mogli kroz offshore firme provući pare bez poreza. U EU kao uniji država koje dijele zajedničko tržište, neke države (Niskozemska, ostatak Beneluxa, ...) dozvoljavaju dogovorno plaćanje harača između države i poreskog obveznika (ono ti meni, ja tebi) tako da Apple i slični, provodeći pare kroz podružnice u tim državama smanjuju poreze.
U BIH, van raznih "SDA & co" firmi koje uopće ne plaćaju poreze, ne postoji "legalan" način da isplatiš dobit bez poreza na dobit.
- holowey
#3595 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
ne moze fabrika poslovati u bosni a da porez na dobit placa u nekoj drugoj zemlji bez obzira sto je brand firma iz te neke druge zemlje... tu fabriku posmatraj kao pravno lice koje posluje ovdje kod nas, na koje se odnose pravni zakoni koji vaze u nasoj zemlji, poreska politika koja vazi u nasoj zemlji...The Realist wrote:Hmm, znam da Apple recimo (a i mnoge, mnoge druge kompanije) imaju registrovane firme na drugim mjestima i tako ne plaćaju skoro ništa poreza na dobit u SAD-u (Njemci su pravili emisiju, vezano za Evropske zemlje, ali i neke kompanije iz USA i govorile koliko novca se tako "izgubi").holowey wrote: fulio si, i doprinosi i porez na dobit se placaju u bih, ali sama dobit ide vani...ista stvar kao sa drugim stranim brandovima koji imaju proizvodne pogone kod nas (meggle, zott, swisslion, itd)
apple registruje firmu u nekoj ostrvskoj drzavici gdje je porez na dobit mizeran (u poredjenju sa us of a), ali foxconn koji radi za apple itekako placa porez na dobit u tajvanu jer tamo posluje... pa kad foxconn proizvede porizvod xy i proda ga appleu, foxconn plati porez na dobit u tajvanu... ali kad se apple ugradi sa svojom marzom i preproda taj proizvod tebi, porez na dobit placa u toj ostrvskoj drzavici gdje je registrovan...
isto tako, kada mladegs zakljuci godinu, plati porez na dobit u bosni gdje i posluje, a zvijezda kada zakljuci svoju godinu plati porez na dobit u zemlji gdje je ona registrovana... tako je ovaj zvijezdin kecap sa 385 bar kodom, proizveden u mladegsu, vise bh proizvod, nego birin fen i pegla koji su proizvedeni u kini a imaju 387 bar kod
-
The Realist
#3596 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
holowey wrote:
ne moze fabrika poslovati u bosni a da porez na dobit placa u nekoj drugoj zemlji bez obzira sto je brand firma iz te neke druge zemlje... tu fabriku posmatraj kao pravno lice koje posluje ovdje kod nas, na koje se odnose pravni zakoni koji vaze u nasoj zemlji, poreska politika koja vazi u nasoj zemlji...
apple registruje firmu u nekoj ostrvskoj drzavici gdje je porez na dobit mizeran (u poredjenju sa us of a), ali foxconn koji radi za apple itekako placa porez na dobit u tajvanu jer tamo posluje... pa kad foxconn proizvede porizvod xy i proda ga appleu, foxconn plati porez na dobit u tajvanu... ali kad se apple ugradi sa svojom marzom i preproda taj proizvod tebi, porez na dobit placa u toj ostrvskoj drzavici gdje je registrovan...
isto tako, kada mladegs zakljuci godinu, plati porez na dobit u bosni gdje i posluje, a zvijezda kada zakljuci svoju godinu plati porez na dobit u zemlji gdje je ona registrovana... tako je ovaj zvijezdin kecap sa 385 bar kodom, proizveden u mladegsu, vise bh proizvod, nego birin fen i pegla koji su proizvedeni u kini a imaju 387 bar kod
Aha, hvala na pojašnjenju
-
StupskaBitanga
#3597 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Sarko rolat klas 200 i nešto gr 1,5KM 
-
safran
#3598 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Čuj, Zvijezda Agrokorova. Evo provjerih i Biljno maslo (kao iz nanine kuhinje), također Agrokor ali proizvodnja Hrvatska. Todorić rasturio proizvodnju.burekodsira wrote:vješalica wrote:
-
quarterback
#3599 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
u bingu se mogu kupiti lokumi slicni onim klasovim, vrlo solidni, stoje obicno u friziderima gdje su kolaci
(mislim da je firma hajs ili ovako nesto, uglavnom domaca)
(mislim da je firma hajs ili ovako nesto, uglavnom domaca)
-
safran
#3600 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Ja sam ih nedavno (po drugi put) probala i ne sviđaju mi se. Baš se osjeti margarin i imaju neki memli šmek.