Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Krajišnik

#3576 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Krajišnik »

hipopotamus wrote:
Krajišnik wrote:Moje pitanje je - Kakvi poslovi su dostupni nekom ko završi studij komparativne književnosti? :D
Nema od tog hljeba. Možda samo mrvica koja.
Aha :D A može li mi onda neko reći kakva je navala na filozofiju ili arheologiju?
bull21

#3577 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by bull21 »

Ne gledaj koliko se šta plaća već šta ti se studira... ako gledaš i studiraš šta se plaća (posebno u BiH) nikada nečeš ništa završiti...
fizio

#3578 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by fizio »

saramica wrote:
fizio wrote:Pozdrav svima! Interesuje me da li neko studira Latinski jezik i rimsku knjizevnost u kombinaciji sa italijanskim i kakve su mi sanse za upis jer sam 2 razreda bio vrlodobar a 2 odlican? Ili je mozda bolje da upisem Italijanski + druga studijska grupa?

Niko ti to ne studira, jer je otvorena ta opcija tek od ove godine.. Ne znam hoce li biti puno prijavljenih i sa kakvim ocjenama, raspitaj se koliko je bilo prijavljenih prosle godine na italijanski + francuski ili italijanski + druga studijska grupa, vjerovatno ce otprilike tako biti i na italijanski+ latinski. Sretno :)
Hvala puno! Predao sam papire za italijanski + francuski! Sad mi preostaje samo cekati!
fizio

#3579 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by fizio »

Irene Adler wrote:@fizio
Prošle godine je bilo veoma malo prijavljenih na francuski i italijanski jezik, a primljeni su i ljudi sa lošijim prosjekom od tvog. Latinski jezik je nešto novo, otvoren je tek ove godine, pa ne znam koliko će ljudi biti zainteresovano da ga studira. Ocjene iz B/H/S-a i stranih jezika nose više bodova nego prosjek; trebalo bi da te prime ako imaš dobre ocjene iz jezika.
Hvala ti puno! Ima dobre ocjene iz B/H/S-a i stranih jezika, predao sam za italijanski + francuski, jer oba jezika znam pa ce mi vjerovatno biti lakse!
BadSanta

#3580 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by BadSanta »

bull21 wrote:Ne gledaj koliko se šta plaća već šta ti se studira... ako gledaš i studiraš šta se plaća (posebno u BiH) nikada nečeš ništa završiti...
Ovo me čini tako depresivnom...
bull21

#3581 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by bull21 »

BadSanta wrote:
bull21 wrote:Ne gledaj koliko se šta plaća već šta ti se studira... ako gledaš i studiraš šta se plaća (posebno u BiH) nikada nečeš ništa završiti...
Ovo me čini tako depresivnom...
To ti je sušta stvarnost. Isto kao što je i sušta stvarnost da u XXI vijeku, nekim fakultetima ne možeš primirisati osim ako nisi guzonjin sin. Ne gledaj šta se plaća, u ovoj tuti od države se ništa ne plaća - barem ne onoliko koliko bi trebalo i koliko je normalno. Gledaj šta ti se studira pa da to završiš jer lakše je raditi cijeli život pos'o koji ti se koliko-toliko sviđa i koji voliš nego provest čitavu vječnost mrzeći sebe i sve oko sebe jer si napravio jedan glupi izbor.

Što se mene tiče, ja se bacam na to da završim fax i tražim hajra što dalje odavde. Je*o ovo...
hipopotamus

#3582 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by hipopotamus »

Da baš, k'o da svi oni koji završe to što vole imaju posao u svojoj struci ?
Jašta.
Na kraju rade k'o konobari ili za kasom negdje. :|
I to ako im se posreći, jer je i za to otimačina.
Opet je malo bolje promisliti pri odabiru fakulteta.
bull21

#3583 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by bull21 »

Dobro, eto ti idi studiraj nešto što se "isplati" pa onda idi radi za konobara narednih 30 godina. Meni se čini da je ovde najbolje reći da ne treba ni studirat, nego ajmo svi u konobare ili ajmo za kasu. Jebo to, nije ni čudo da je letargija u državi kad nam je 90% radne 'sile' za šankom, sa jedne ili sa druge strane. Ovo ostalo je otišlo u političare ili živi kao kakav 'umjetnik' (oni što prodaju muda pod bubrege) na državnoj sisi vječito se žaleći i plačući.
Smiješno je što većina ljudi ima nerealna očekivanja. Lik završio MR i radi i ima platu od 1000 km i malo mu. Drugi završio BA, radi kao pripravnik u školi, nema ni 600 km al' ga nikad nisam ni čuo da se žali. Što? Zato što je realan, nije precjenio svoju diplomu i svoje znanje kao što mnogi rade i otišao je raditi znajući šta da očekuje. Treba malo spusititi glavu iz oblaka i pogledati gdje se nalaziš i u kakvoj državi živiš. Neki studenti (i pod tim studenti mislim na one pametne što dođu i završe u roku a ne je*u sebi mater ovako k'o ja studirajući sto godina što zbog ovog što zbog onog) imaju pune glave tih nekih 'ja sam tatin kralj/šah/sunce/princeza' stavova i očekuju da im svi stope ljube samo zato što su u roku završili (vjeruj da sam ih vidio tonu takvih). A mi što studiramo po sto godina, što na budžetu, što preko roditelja... e mi smo posebna vrsta kojoj bi ja prvi zabranio da postoji.

A sad odo spremat historiju za Sanju.

LP :) i još jednom, sretno svima pri upisu i dabogda se vidjeli samo kod tete na studentskoj!
hipopotamus

#3584 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by hipopotamus »

Ja već studiram ono što volim :) , zato ovim drugim preporučujem da malo razmisle. :mrgreen:
Naravno, sve u skladu sa svojim mogućnostima. :mrgreen:

Sretno ti, a i svim budućim brucošima. :wink:
Großmeister

#3585 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Großmeister »

trcicu trceci wrote:Jedno konkretno pitanje:
Kada po vasim iskustvima (evo do 29 se trebaju predati papiri) bi trebali izaci rezultati tacnije spisak primljenih kandidata ?

Vase neprimjerene komentare, sugestije, posalice kao i dezinformacije ostavite za neki drugi put.
rezultati biti mogli biti na stranici fakulteta već u subotu, 30.6.
Großmeister

#3586 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Großmeister »

amr diab wrote:a ljudi da vas pitam: koliko je bolje upisat nesto na sarajevskom univ nego li na mostarskom, msm je li drasticno veci kvalitet? ja konkretno mislim upisat jedan jezik iz orijentalne filologije pa et vas molim za savjet :)
Zavisi na koji fakultet misliš u Mostaru. Ako upišeš Fakultet humanističkih nauka (FHN) na Univerzitetu "Džemal Bijedić" imat ćeš priznatu diplomu državnog fakulteta i univerziteta. Što se samog kvaliteta tiče, fakulteti dolje nisu baš toliko lagani kao što se priča po ćoškovima (pa se mnogi studenti iznenade težinom tih "laganih" fakulteta kad počnu da studiraju tamo). Tako da kvalitet i znanje ne izostaju.

Jedina razlika je cijena studija. Univerzitet "Džemal Bijedić" od Hercegovačko-neretvanskog kantona ne dobija budžetska sredstva jer se ona sva dodjeljuju Sveučilištu (prokleta politika), tako da su dolje prinuđeni naplaćivati skuplje školarine nego na ostalim državnim fakultetima. Npr. cijena redovnog studija na FHN-u je oko 300-400 KM, a samofinansirajućeg i vanrednog 1600, što je skuplje nego u Sarajevu. Ali uvijek nude mogućnost plaćanja u ratama. Sve ostalo je sasvim OK.
stb10

#3587 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by stb10 »

zna li neko šta nije uredu sa stranicom fakulteta? Ne mogu je već nekoliko dana otvoriti. :?
Zatamnjena stakla

#3588 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Zatamnjena stakla »

stb10 wrote:zna li neko šta nije uredu sa stranicom fakulteta? Ne mogu je već nekoliko dana otvoriti. :?
Čuj ne možeš :shock:
bull21

#3589 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by bull21 »

Radi stranica bez problema. Reci šta ti treba pa će ti neko vidjeti, kopirati ili skinuti pa uploadati. :)
stb10

#3590 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by stb10 »

bull21 wrote:Radi stranica bez problema. Reci šta ti treba pa će ti neko vidjeti, kopirati ili skinuti pa uploadati. :)
Sad je OK :-D do mog računara je bilo :$
Balaševićka

#3591 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Balaševićka »

Pozdrav. Nisam zakasnila, raspitujem se već za iduću godinu :P

Naime, gledam preliminarne rang liste za proslu godinu, francuski i talijanski, i vidim da umjesto drugog stranog jezika racunaju historiju ili filozofiju. Ja idem u ekonomsku, nisam imala drugi strani jezik (samo engleski, 5.0 prosjek, kao i maternji), historiju sam imala dvije godine (Imala sam 4 obje godine), a filozofiju nikako. Inace prosjek mi je 4.5, 4.6 kako kad. Nije najbolji, ali... :D. I sad mene zanima sta cu za drugi strani/historiju/filozofiju?! Hoce li mi racunati samo te dvije godine historije? Bilo bi mi zao da tako urade, mislim prije svega nije fer, pa sta mislite da li ce mi racunati nesto drugo? I da, da li bi se vazilo ako polozim neki kurs, je l' mogu neke dodatne bodove dobiti?

I da, je l' se oba predmeta uce ispocetka? Postoji li neka razlika, kao glavni i sporedni, i koja je uopce razlika? :lol:. Ja talijanski znam, ali francuski sam tek pocela online uciti, tako da u biti sumnjam da cu nauciti stagod, ali eto... :D
zergtales

#3592 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by zergtales »

Balaševićka wrote:Pozdrav. Nisam zakasnila, raspitujem se već za iduću godinu :P

Naime, gledam preliminarne rang liste za proslu godinu, francuski i talijanski, i vidim da umjesto drugog stranog jezika racunaju historiju ili filozofiju. Ja idem u ekonomsku, nisam imala drugi strani jezik (samo engleski, 5.0 prosjek, kao i maternji), historiju sam imala dvije godine (Imala sam 4 obje godine), a filozofiju nikako. Inace prosjek mi je 4.5, 4.6 kako kad. Nije najbolji, ali... :D. I sad mene zanima sta cu za drugi strani/historiju/filozofiju?! Hoce li mi racunati samo te dvije godine historije? Bilo bi mi zao da tako urade, mislim prije svega nije fer, pa sta mislite da li ce mi racunati nesto drugo? I da, da li bi se vazilo ako polozim neki kurs, je l' mogu neke dodatne bodove dobiti?

I da, je l' se oba predmeta uce ispocetka? Postoji li neka razlika, kao glavni i sporedni, i koja je uopce razlika? :lol:. Ja talijanski znam, ali francuski sam tek pocela online uciti, tako da u biti sumnjam da cu nauciti stagod, ali eto... :D
na slicnoj smo valnoj frekvenciji :mrgreen:
cao svima

razmisljam da napravim kombinaciju engleski+ turski ili francuski +latinski...ehh pomalo me kopka sto nisam nikad ucio turski jezik ili francuski.
Da li ima raje koja su dosla bez ikakvog predznanja? .. neki kurs bilo online ili real life je u planu :)

unaprijed hvala :D
Individualism18

#3593 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Individualism18 »

zergtales wrote:
Balaševićka wrote:Pozdrav. Nisam zakasnila, raspitujem se već za iduću godinu :P

na slicnoj smo valnoj frekvenciji :mrgreen:
cao svima

razmisljam da napravim kombinaciju engleski+ turski ili francuski +latinski...ehh pomalo me kopka sto nisam nikad ucio turski jezik ili francuski.
Da li ima raje koja su dosla bez ikakvog predznanja? .. neki kurs bilo online ili real life je u planu :)

unaprijed hvala :D

Jedan moj prijatelj studira turski jezik, a drugi francuski jezik i obojica su ucila sve otpocetka. Nije im trebalo nikakvo predznanje, jer se pocinje bas od nule. Vjerovatno je onima koji vec znaju ove jezike lakse, ali mislim da se moze sve fino stici uz redovno ucenje. Koliko ja znam samo za engleski i njemacki jezik treba predznanje.
I @Balaševićka ne daju bodove za kurseve, samo ako imas diplome sa kakvih takmicenja.
piatc

#3594 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by piatc »

Kada se objave rezultati mora li se odmah izvršiti uplata ili postoji neki drugi rok? Navodno su prošle godine dali tri dana za uplatu pa ko nije stigao mogao je uplatiti u septembru, jel' istina?
Irene Adler

#3595 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Irene Adler »

Francuski jezik se uči od početka, od abecede i pravila čitanja. Tako je i sa svim ostalim jezicima, osim engleskog i njemačkog. Dakle, mogu se upisati i upisuju se i potpuni početnici, ljudi koji nisu nikad učili te jezike. Naravno da je lakše onima koji dolaze sa predznanjem, ali ni početnicima nije nikakav problem ako se malo potrude.

@piatc:
Istina je, prošle godine su dali dva ili tri dana u julu za plaćanje, ali ljudi jednostavno nisu stigli. Kasnije su dali i neki rok krajem avgusta, pa smo svi lijepo stigli sve poplaćati. Nemoj se ništa brinuti, bit će dovoljno vremena.

@Balaševićka:
Moja prijateljica je bila u sličnoj situaciji prošle godine. Nije imala predmete za bodovanje, rekli su da će joj bodovati nešto drugo - na kraju je imala nula bodova. Jednostavno će ti bodovati samo te dvije godine historije, pa budi spremna da tu izgubiš bodove. Imaš sreću što romanistiku ne upisuje tako velik broj ljudi, pa mislim da imaš velike šanse da budeš primljena, bez obzira na bodove iz historije. Diplome sa kurseva ne donose nikakve bodove, samo diplome sa takmičenja.

Nema nikakve razlike na dvopredmetnom studiju, oba predmeta su ti "glavna". Sve ti je isto kao i za jednopredmetne, nemaš nikakve olakšice, samo radiš duplo više :mrgreen: Naravno da je jednostavnije ako kombinuješ unutar jednog odsjeka (francuski + talijanski) nego kombinacija dva različita odsjeka.

P.S. Neobično mi je da u Ekonomskoj školi imaš samo jedan strani jezik, mi smo imali 2... vjerovatno nije ista škola u pitanju.
Balaševićka

#3596 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Balaševićka »

Ja kad sebi izracunam bodove po njihovom nacinu i racunajuci samo te dvije godine historije, izadje mi 86,58. A djevojka koja je zadnja primljena prosle godine imala je 89,65, tako da ne gubim nadu :D. Ako nista mogu u SF.

A da, imam samo jedan jezik, iako je svima cudno. Kod nas u skoli jedini koji imaju drugi jezik su sumarski tehnicari, i to latinski, i plus samo dvije godine. Zbog toga mi je krivo sto nisam gimnaziju upisala odmah, ali nisam znala sta cu da studiram, pa...

Uglavnom, hvala vam. Bili ste od pomoci, zaista :)
hipopotamus

#3597 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by hipopotamus »

Balaševićka wrote:Ja kad sebi izracunam bodove po njihovom nacinu i racunajuci samo te dvije godine historije, izadje mi 86,58. A djevojka koja je zadnja primljena prosle godine imala je 89,65, tako da ne gubim nadu :D. Ako nista mogu u SF.

A da, imam samo jedan jezik, iako je svima cudno. Kod nas u skoli jedini koji imaju drugi jezik su sumarski tehnicari, i to latinski, i plus samo dvije godine. Zbog toga mi je krivo sto nisam gimnaziju upisala odmah, ali nisam znala sta cu da studiram, pa...

Uglavnom, hvala vam. Bili ste od pomoci, zaista :)
Nista se ne brini, upala si ti. Imas super prosjek.
Racunace ti to sto se moze racunati, engleski, historiju i maternji.
Samo uci francuski, ne ide se bas od pocetka. Talijanski da, ali francuski se ocekuje da znas nesto, ili da sama radis dosta, da bi dostigla nivo koji je neophodan.
Ako krenes od 0 bit' ces malo izgubljena.
Normalno da možeš sustići ostale kolege, ali da baš radiš dosta. Trebala si kurs upisat' ranije.
Uglavnom, bonne chance :D
alenthekiller

#3598 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by alenthekiller »

kad su rezultati primljenih, trebali bi sutra ja mislim ili do prvog?
trcicu trceci

#3599 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by trcicu trceci »

alenthekiller wrote:kad su rezultati primljenih, trebali bi sutra ja mislim ili do prvog?
I mene ovo zanima :D
P.S: ako neko vidi rezultate, neka kaze da su izasli :thumbup:
bull21

#3600 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by bull21 »

Danas završava konkurs, rezultati veoma moguće da budu sutra. Već sam jednom mislim i rekao, prošle godine su izašli doslovno naredni dan (subota) u poslijepodnevnim satima. Naravno, govorim o preliminarnim rezultatima na ff.unsa.ba.
Post Reply