Avio kompanije all about

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
žuta

#3576 Re: Avio kompanije all about

Post by žuta »

ne plaća se duh bh airlensa samo iz taksi već od nas poreskih obveznika
drndalo

#3577 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

Ne placa se samo iz takse, ali jedan veci dio ide odatle, a ostatak koji zafali (u nepreciziranom iznosu, jer se nikad ne zna koliko ce se zavaliti) se namakne iz budzeta "onako"... :-D
Erzsebet

#3578 Re: Avio kompanije all about

Post by Erzsebet »

condy wrote:Da li neko zna, zasto je BH Airlines ukinuo liniju Sarajevo-Frankfurt?

btw. meni odgovara i linije Sarajevo-Keln, sa njemačkim avioprevoznikom- Germanwings, a i karta je kod njih znatno jeftinija. Nije mi jasno kako to da BH airlines nema ni jedne svoje linije za Njemačku, gdje toliko ima dijaspore ?

Doduše, cijena putovanja sa BH Airlines je bila previsoka, izrabljivanje blizu 500 KM, dok sa Germanwings-om me izađe oko 119 eura...Da ne bude zabune i sa tim cijenama BH airlines je u ljetnom periodu imao pun avion :shock:
119 eura u jednom smjeri i to bez torbe, kad sve to dodaš i pomnožiš sa dva, izađe ti više od 500 KM, ali obično o ovim stvarima govore ljudi koji su vidjeli avion samo na tv-u.
akcija007

#3579 Re: Avio kompanije all about

Post by akcija007 »

ako neko spaja kakve letove iz/za Zagreb i kopneni prevoz do Sarajeva, povratna bus karta iz Sarajeva do Zagreba i nazad je 21 EUR, a jedan pravac je 12,50 EUR za prve dvije prodate karte za taj dan. Ako je povratna karta vrijedi za polaske u 06:30h iz Sarajeva a povratak nema veze na kojem je terminu.
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#3580 Re: Avio kompanije all about

Post by Entropio »

akcija007 wrote:ako neko spaja kakve letove iz/za Zagreb i kopneni prevoz do Sarajeva, povratna bus karta iz Sarajeva do Zagreba i nazad je 21 EUR, a jedan pravac je 12,50 EUR za prve dvije prodate karte za taj dan. Ako je povratna karta vrijedi za polaske u 06:30h iz Sarajeva a povratak nema veze na kojem je terminu.
Bus karta? Koji prevoznik? To mi se čini jeftino. Koliko traje vožnja do gore?
akcija007

#3581 Re: Avio kompanije all about

Post by akcija007 »

Entropio, prijevoznik je Centrotrans-Croatia bus Zagreb u kooperciji jedan dan jedni voze drugi dan drugi. Ruta je SA-Kiseljak Busovaca Travnik Jajce Banja Luka Gradiska autoput Zagreb cca 7h traje ali je povratna 21 EUR, 50% snizena u odnosu na redovnu tarifu za prva dva prodata mjesta tog dana . bus krece u 06:30h u ZG je oko 14-15h i taman mogu se stici konekcije za one popodnevne letove od 17:30h ...
Entropio

#3582 Re: Avio kompanije all about

Post by Entropio »

akcija007 wrote:Entropio, prijevoznik je Centrotrans-Croatia bus Zagreb u kooperciji jedan dan jedni voze drugi dan drugi. Ruta je SA-Kiseljak Busovaca Travnik Jajce Banja Luka Gradiska autoput Zagreb cca 7h traje ali je povratna 21 EUR, 50% snizena u odnosu na redovnu tarifu za prva dva prodata mjesta tog dana . bus krece u 06:30h u ZG je oko 14-15h i taman mogu se stici konekcije za one popodnevne letove od 17:30h ...
To ne zvuči nimalo loše. Gdje se kupuju karte? Standardno na autobuskoj stanici ili?
akcija007

#3583 Re: Avio kompanije all about

Post by akcija007 »

Entropijo, ove karte ima samo na autibuskoj stanici i opet ponavljam samo prve dvije prodate karte na busu u 06:30h tog odredjenog dana su po ovoj cijeni i za polazak u 06:30h vrijedi, a ako imas povratnu kartu iz ZG se mozes vratiti bilo kada u 06:30, 12:30 ili 22h. Za ostale je redovna cijena od 82 KM.
Entropio

#3584 Re: Avio kompanije all about

Post by Entropio »

bambina78

#3585 Re: Avio kompanije all about

Post by bambina78 »

Ravašde naglašava da je ovo prva linija iz zemalja bivše Jugoslavije s regionom Bliskog istoka, što znači i povezivanje ove regije s Bliskim istokom. Tako će putnici iz zemalja bivše Jugoslavije dolaziti u Sarajevo da bi putovali na Bliski istok, umjesto da lete preko Istanbula, Beča, Frankfurta i drugih gradova.
Nije istina. Zagreb ima let do Dohe, Qatar Airways. Malo je danas teze narodu lagati u ovo doba masovno dostupnih informacija ;)
drndalo

#3586 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

Sarajevski aerodrom kaze o redovnoj liniji:
Uspostavljena čarter linija Kuwait - Sarajevo
Danas je na sarajevski aerodrom sletio prvi promotivni čarter let iz Kuwaita. Zrakoplovom aviokompanije Gryphon prva je doputovala delegacija ambasade Kuwaita.

Čarter letovi na relaciji Kuwait - Sarajevo, obavljaće se dva puta sedmično, sa mogućnošću povećanja broja letova u toku ljetne sezone. Planirano je da se letovi obavljaju do 15. septembra ove godine. Tip zrakoplova koji će prevoziti putnike na ovoj relaciji je Boeing 767, kapaciteta 220 sjedišta.

Ovo je samo još jedan od dokaza da je BiH prepoznata kao atraktivna turistička destinacija. Ovakvi događaji doprinose turističkom razvoju grada, kantona ali i regije.
Cim sam procitao da Ravasde to nesto hvali, ja odmah bljujem skepsu... Mislim fino je da pocne makar i 1x sedmicno stizati sirokotrupac (registrovan u Tajlandu; http://www.thai-aviation.net/files/Airl ... t_Asia.pdf) na SJJ, ali opet, na wikipediji o ovoj kompaniji pise da su Amerikanci, koji lete za Irak, Kuvajt, Afganistan, Dubai, vise ovdje:

http://en.wikipedia.org/wiki/Gryphon_Airlines
bambina78 wrote:Nije istina. Zagreb ima let do Dohe, Qatar Airways. Malo je danas teze narodu lagati u ovo doba masovno dostupnih informacija ;)
Ima i FlyDubai let iz Beograda...
Franjo Kluz

#3587 Re: Avio kompanije all about

Post by Franjo Kluz »

Narode , ima li kakvih novina u BHA nakon odlaska Turaka ? Hoce li biti bolje ili gore ???
drndalo

#3588 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

Jel' to kod tebe nada umire zadnja ? :lol:
Franjo Kluz

#3589 Re: Avio kompanije all about

Post by Franjo Kluz »

Ko je kriv za loše poslovanje BH Airlinesa?
Vlada FBiH (117)
44%
Uprava BH Airlinesa (76)
29%
Svi su podjednako krivi (54)
20%
Turkish Airlines (18)
7%
Ukupno glasova: 265

Gledam i cudim se kako je najmanje krivice na strani Turkish airlinesa !?!
A moze se i drugacije reci:
Vlada FBiH je kriva jer je : nonsalantno potpisala ugovor sa THY samo da se rijesi kamena oko vrata i ne pogledavsi uslove ugovaranja. Nisu pratili poslovanje kompanije od prvog dana upravljanja od strane THY racunajuci da imaju posla sa ozbiljnom i (bratski raspolozenom) kompanijom. Na kraju nisu imali sredstava za prate ono sto ''nisu znali'' da su potpisali. Zar u ovoj drzavi nisu mogli pronaci covjeka od ''povjerenja'' i znanja koji bi bio ''cappo'' bar onog 51% naseg interesnog dijela.
Uprava BH Airlines je kriva jer je: Koja uprava ?!? Kako mogu Turci biti uprava BHA kad zastupaju interese turske kompanije. Pa nece raditi protiv svojih. Kako su uopste mogli biti clanovi uprave i istovremeno izvrsni direktori kompanije. Kakva je to uprava koja ne dozvoljava letenje carter letova Turska,Tunis, Egipat dok istovremeno 5-6 turskih kompanija odnesose i pare i putnike iz BiH. Kakva je to uprava koja minimalizira vaznost Mostara i regiona Medjugorja koje je postalo Meka i Medina Bosne i Hercegovine. Kakva je to uprava koja hodocasci po svijetu na racun BHA a za racun THY.
Svi su podjednako krivi jer su: srali tamo gdje se hrane
Turkish Airlines nije kriv jer je : sve maestralno odradio pod plastom Big brothera, jer je cijelo vrijeme optuzivo druge da su indiferentni i samisikrivi za sve sto ne valja. I zato sto su znali sta rade i sta planiraju unaprijed i da na vrijeme uzmu jedinu vrijednu stvar (a319) . Tako sada imamo 12 letova THY za IST, dogodine 14 !!!

Ali nikad mali mis nije krepo ispod velikog slona !
Koshpa

#3590 Re: Avio kompanije all about

Post by Koshpa »

Svaka ti je na mjestu :thumbup:
crnoplavo

#3591 Re: Avio kompanije all about

Post by crnoplavo »

TurkishAirlines je kriv jer je oprostio 30 miliona duga, nek ovo objasne opoziciji u svojoj drzavi ako mogu gamad AKP-ovska
Debili, trebali su fino trazit isplatu pa nek fino vlada federacije isplati, i da propadne vise ovaj BH airlines (a propasce uskoro)
drndalo

#3592 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

Izvini, kojih 30 mil. duga ? Koga, kome ?
milanista

#3593 Re: Avio kompanije all about

Post by milanista »

perfect_guy wrote:
FMDzem wrote:Čuo sam da je izašao konkurs za rad na Sa' aerodromu, ali nmg. ništa konkretno da nađem na netu o tome.
Da li neko zna da li je tačna informacija, i ako jeste o kojim je poslovima riječ, do kada traje konkurs .. :roll:
-referent za prihvat i otpremu putnika, 4 izvršioca
-transportni radnik u sektoru saobraćaja, 1 izvršilac
-prodavač u bescarinskoj prodavnici, 1 izvršilac (ove pozicije se primaju na 6 mjeseci)
-Čuvar, 4 izvršioca
-pomoćni KD kontrolor, 3 izvršioca
-operater u DNC-u, 1 izvršilac
-transportni radnik u cargo sektoru, 2 izvršioca
-cargo operater, 1 izvršilac (ove pozicije se primaju na godinu dana)
-skladištar u carinskom skladištu, jedan na godinu, jedan na neodređeno
E ovako...da se ukljucim malo u vezi ovoga...predao sam papire na konkurs...aplicirao uredno na 4 pozicije (iako sam iz pouzdanih izvora znao da ljudi vec rade) imam vecinu (citaj sve normalne uslove) za pozicije koje se traze....dobijam poziv za dvije (transportni radnik sektora za saobracaj i jos jedna...)odlazim na razgovor za posao...u grupi su sa mnom jos cetiri momka...i jedan od njih dolazi na razgovor u uniformi Medjunarodnog aerodroma sarajevo...drito iz prve smjene sa skriptom u rukama na kojoj su svi moguci odgovori...ulazimo u salu za sastanke i tu pocinjr resetanje djelatnika po nama...sva moguca pitanja su bila u vezi posla o transportu u sektoru saobracaja,,,i momak sa skriptom nas naravno ubija u pojam (lik svo vrijeme sjedi i na nogama drzti skriptu otvorenu,na jedan metar od komisije :))...tu nas ofiraju kako se nismo spremili, kako smo dosli skroz nespremni,kako predajemo aplikacije, a ne znamo ni sta nam je posao...itd....uglavnom gubljenje vremena i totalno razocarenje...po izlasku sam jednom od clanova komisije rekao da me prekrize sa spiska za drugi posao jer se sigurno necu pojaviti na testiranju...
drndalo

#3594 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

*ebi ga, mada bi mozda efektnije bilo da si im rekao da si to testiranje snimao, i da ce video inspekcija rada rado pregledati... Bar bi neko od njih knedlu progutao...
Franjo Kluz

#3595 Re: Avio kompanije all about

Post by Franjo Kluz »

Scenario 1

Economy
THE TURKS WANT A MAJORITY IN BH AIRLINES

The Federations Prime Minister Mustafa Mujezinovic and Transport Minister Nail Seckanovic opened negotiations with Turkish Airlines who wishes to take a majority stake in BiH Airlines.
In accordance with the recapitalization which took place two years ago, the Turkish company has a 49 percent stake in BiH Airlines whilst the Government of the Federation has 51 percent. However, Turkeys partners insist that this ratio change to their benefit.
Turkish Airlines has ambitious business plans in BiH, which are mainly linked to the wider European market.
Mujezinovic and Seckanovic have not issued their final thoughts on Turkeys proposal, they will leave the final decision for the new session of government in the Federation of BiH, according to Slobodna Bosna.
(bh-news)

Scenario 2

Zašto se Turkish Airlines povukao iz BiH?
Postoje jasne indicije da uprava BH Airlinesa nije birala sredstva kako bi istisnula turske partnere i preuzela punu kontrolu nad kompanijom

Nekoliko dana nakon što je Turkish Airlines odlučio raskinuti partnerstvo s BH Airlinesom, iz federalnog Ministarstva prometa i komunikacija lansirana je vijest o pregovorima s jednom velikom kompanijom iz susjedstva koja je navodno zainteresirana za preuzimanje manjinskog udjela u BH Airlinesu.
Nasuprot tome, Turkish Airlines ubraja se među pet najbrže rastućih aviokomopanija u svijetu, s respektabilnom flotom od 197 letjelica različitog tipa i visokim operativnim profitom od oko 185 miliona dolara u 2011. godini.
Teško da će BH Airlines u skorije vrijeme naći boljeg i pouzdanijeg strateškog partnera od Turkish Airlinesa, i zbog toga bi federalna Vlada, kao većinski vlasnik BH Airlinesa, morala jasno saopćiti stvarne razloge raskida partnerskog ugovora dvije aviokompanije. Tim prije što postoje jasne indicije da uprava BH Airlinesa nije birala sredstva kako bi istisnula turske partnere i preuzela punu kontrolu nad kompanijom.
Slobodna Bosna

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Rezime svega :

Ko koga ovdje ... ?!? Od kupovine vecinskog dijela do povlacenja ?!? Kako to ljudi razmisljaju ???
Nit je Turkish mogao kupiti vecinski dio BHA , nit je uprava BHA otjerala THY. Pa zna se dobro ko je bio u managementu i u upravi kompanije. Nije moj otac sigurno. Sto bi ''nasa '' uprava otjerala ovako jakog strateskog partnera za kojeg je istina da su imali profit od cca. 185 miliona ALI se (ne)zna koliko su bili u gubitku... otprilike 2.5 puta vise nego sto im je profit.
E vidite, to su male tajne koje zaju samo oni sto su malo vise u kontaktu sa THY.
bambina78

#3596 Re: Avio kompanije all about

Post by bambina78 »

Sta napisa, gubitak im 2,5 puta veci od profita? :)

Mozda si malo pojmove pomijesao, profit nije isto sto i prihod, niti je gubitak isto sto i rashod :-)
drndalo

#3597 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

Kako se (ne) zna kad si sam rekao 2.5x vise od 185 mil.?

Salu na stranu, vidim da si kivan na njih, i koliko ja znam, s pravom u nekim stvarima, ali nisu sigurno samo oni krivi za sve, gdje smo mi tu ?
smolsvoje

#3598 Re: Avio kompanije all about

Post by smolsvoje »

Ovo sto Franjo kaze nije 100% istina, ali dobrih 99.99% jeste.

Dok su ''braca'' bili u upravi i menadzmentu - niko od domacih nije imao pravo glasa sto je jako normalno jer je gazda onaj koji ima pare (u ovom slucaju Turkish) pa taman bio vlasnik samo 1% kompanije a ne 49%.
Ako se sjecate , ja samo otvorio ovaj post kada se zvao TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESA jos prije 3.5 godine. Bio sam veliki optimista i vjerovao u buducnost BH Airlinesa, mislio sam da ce uz Turkish postati najjaca ex-yu kompanija (nebitan broj aviona nego organizacija) ali sam se prevario kao nikada do sada.
Ispalo je da je Turkish radio za sebe, da su imali plan uvaljivanja do 99% suvlasnistva a kad nije uspjelo, razlaz.
A troskovi i dugovi koje su napravili...
Ne znam kako bih sve ovo nazvao, ali mi nisu jasni ovi koji opravdavaju postupke Turkisha !?!?!?!?!

I na kraju , ovih ''oprostenih'' 30 miliona , kakav je to oprost ??? Imace tu i SIPA posla. Ko to moze oprostiti ovoliki novac, samo onaj koji ga je napravio. Ali ne sekirajte se , uzece turci na drugoj strani ako nisu mogli preko BH Airlinesa. Eto , vec su dobili dio autoputa. BOJ SVER, kako oni kazu !
milanista

#3599 Re: Avio kompanije all about

Post by milanista »

masmavi wrote:
milanista wrote: E ovako...da se ukljucim malo u vezi ovoga...predao sam papire na konkurs...aplicirao uredno na 4 pozicije (iako sam iz pouzdanih izvora znao da ljudi vec rade) imam vecinu (citaj sve normalne uslove) za pozicije koje se traze....dobijam poziv za dvije (transportni radnik sektora za saobracaj i jos jedna...)odlazim na razgovor za posao...u grupi su sa mnom jos cetiri momka...i jedan od njih dolazi na razgovor u uniformi Medjunarodnog aerodroma sarajevo...drito iz prve smjene sa skriptom u rukama na kojoj su svi moguci odgovori...ulazimo u salu za sastanke i tu pocinjr resetanje djelatnika po nama...sva moguca pitanja su bila u vezi posla o transportu u sektoru saobracaja,,,i momak sa skriptom nas naravno ubija u pojam (lik svo vrijeme sjedi i na nogama drzti skriptu otvorenu,na jedan metar od komisije :))...tu nas ofiraju kako se nismo spremili, kako smo dosli skroz nespremni,kako predajemo aplikacije, a ne znamo ni sta nam je posao...itd....uglavnom gubljenje vremena i totalno razocarenje...po izlasku sam jednom od clanova komisije rekao da me prekrize sa spiska za drugi posao jer se sigurno necu pojaviti na testiranju...
Nesto bas u ovo ne vjerujem, ali nije bitno. Te skripte mogu biti razne, godisnje se vrsi re-obucavanje radnika iz svih oblasti od cuvara do transportnih radnika. Druga stvar, i da si primljen ne bi radio duze od 2 mjeseca, jer su to sezonski poslovi. I trece, ja kad sam aplicirao na poslove u inostranstvu, pogotovo za kompanije u kojima sam radio, raspitao sam se o poslu i pozicije koje traze, kako sta, za sta je sve vezano itd., tako kad sam dosao kao Bosanac svima cudno bilo kako ja to sve znam na pismenim i usmenim provjerama, a oni lokalni k'o telad... ;-)
Ma nije bitno jel neko vjeruje ili ne...nemam sta petljati nisam balavac...tako je kako je...covjek vec radi i to je to....konkurs za ovo radno mjesto je na 6 mjeseci i prima se samo jedna osoba...drugo su sezonski radnici ,oni ulaze bez konkursa i do sada ih je primljeno preko 10 samo u sektoru saobracaja...
milanista

#3600 Re: Avio kompanije all about

Post by milanista »

drndalo wrote:*ebi ga, mada bi mozda efektnije bilo da si im rekao da si to testiranje snimao, i da ce video inspekcija rada rado pregledati... Bar bi neko od njih knedlu progutao...
Kada sam izasao iz poslovne zgrade sa intervjua to mi je palo na pamet da sam mogao snimati...ali u tom momentu dok si unutra razne stvari prolete kroz glavu.....tako da mi to nije billo ni na kraj pameti jbg....kad udjes tamo sjebes se....
Post Reply