Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
edisa19

#3576 Re: Cijene stanova All about

Post by edisa19 »

Nina-stan na Stupu, kakva su mišljenja, iskustva. Planiram pogledati trosoban stan? Hvala
Haris.ba

#3577 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

edisa19 wrote:Nina-stan na Stupu, kakva su mišljenja, iskustva. Planiram pogledati trosoban stan? Hvala
Meni jedino problem pruga. Ali, pogledaš vozni red (možda neće biti tačan u realnosti :D ), odeš i vidiš smeta li ti. Ja sam udaljen od pruge dva kilometra, pa cujem kad protutnji voz.
Zgrade su okrenute malo nelogično za sarajevsku kotlinu, ali bilo bi glupo je l' da su sve isto. :-D Imaš stanova gdje je sunce stalno, a imaš i stalne hladovine. Pristupne ceste uz zgradu su malo kvalitetnije od kakvog vikend naselja. Nema trotoara, jedan dio makadam. Kažu, napraviće se. Ne znam. Meni uvijek prvo oko mjesta stanovanja je važna lokacija. Znaš da si u gradu, ali ko da i nisi.
Thorgerson wrote:
emmir1 wrote:
Estrella wrote:Molila bih za mišljenje, info, bilo šta .
Već neko vrijeme tražim malo veći stan za svoju porodicu ( po mogućnosti trosoban). E sad, gledali smo nove zgrade na dobrinji V. Cijene se uglavnom kreće izmedju 1650 - 1750 KM po m2. Ima li neko info. kakve su zgrade, visina režijskih troškova zimi, i sl.
Hvala svima unaprijed,
Naravno ukoliko neko ima neku preporuku za neku drugu lokaciju bila bih zahvalna.
Hvala svima
Kupio sam trosoban u Izvoru na Stupu..

Otiđi i pogledaj kako ljudi rade, obilazio sam mnoge novogradnje ali niko nije bio ni blizu one klase gradnje.

Moj savjet najbolje otiđi i pogledaj i da se sama uvjeriš na licu mjesta.
Mislim da treba uzeti u obzir vise parametara, od samog standarda stana. Dobrinja po mom misljenju ima puno vise prednosti u odnosu na Stup. Trenutno.

Prijatelj mi zivi bas na Dobrinji V u onim novim zgradama. Zgrade su ok, ne znam stvarno kakav je standard, materijali i to u odnosu na Izvor, pa necu da lupam. Ali meni izgleda sasvim fino, sve novo, ogroman besplatan parking prostor, a u okrugu od 100-200m imaju tri isto tako ogromne garaze (koje se placaju).

Srednja i osnovna skola su odmah tu blizu, onaj novi park, igraliste za djecu, trolejbuska stanica je odmah tu. Izvuceno je malo od gradskog saobracaja.

Ovaj Izvor lijepo izgleda, ali je lokacija malo ne znam, meni se bas i ne svidja. Zgrada smjestena izmedju glavne saobracajnice i petlje. Je li ima osnovna skola blizu? Srednja ako se ne varam nema. Parkovi? Igralista?

Ono, mislim znam da oni dole svasta planiraju. Isto i Tibra je govorila bice igraliste, obdaniste, skola...pa ne znam jesu li ista uspjeli izganjati.
U Izvoru ima lijepih stanova. Ali stvar je šta ko želi. Plus je što je blizu tramvajska stanica. Ima osnovna ("katolička") škola. Nije naravno ograničena samo na katolike. Gradiće se još zgrada pored trenutne, a i preko puta ceste. Stup je jedno od najzagađenijih mjesta u gradu. Saobraćaj je uvelike poboljšan završetkom Stupske petlje. Ali, pristup naselju je malo pospor od Ilidže. Zavisi iz kojeg djela grada dolaziš. Kad se ide od grada ima odličan pristup iza pijace Heco. Od Ilidže je malo peglativno (nije prioritetan potez, pa na semaforu staješ u 20 metara dvaput), ali ništa strašno. Kad izlaziš iz naselja prema Ilidži ima brz izlaz, malo treba kružiti kad se ide prema gradu, te treba na Stupsku petlju. Ima relativno blizu dječije igralište, ali to je u društvenoj podjeli "od druge zgrade". Al' kupuješ veći stan. Nek se dijete lopta po njemu. :mrgreen: Naselje se dograđuje. U planovima je da blizu Izvora u budućnosti prođe jedna od transferzala. Pa će biti spoj iz naselja na Sarajevsku zaobilaznicu tako da se ne mora na Stupsku petlju, a i sa Dobrinjom brži (ako građevinski lobiji ne unište tu ucrtanu dionicu). I u cijenu stana računaj garažu. Ako možeš birati bolje je nego garažno mjesto. Lopovi ulaze i skidaju i kradu kako hoće. Problem je što nema javnog mjesta za parking. I ako hoćeš pogodnost da ne kružiš i ganjaš trotoar - treba ti garaža.

Uglavnom, naselje je takvo da ti treba auto. Nemaš kafića da valjaju, samo birtosi. Blizu zgrade Amko ima prodavnicu.
Pravo naselje za spavaj, posao, kući, u auto pa s djetetom na Bjelašnicu na havu.
šatirana_ljubičica

#3578 Re: Cijene stanova All about

Post by šatirana_ljubičica »

Koliko se otprilike kreće dvosoban stan na Dobrinji 2 od nekih 50-ak kvadrata?U izvornom stanju i koliko adaptiran?
A koliko bi bila adaptacija: mijenjanje unutrašnje i vanjske stolarije, kupatilo, kuhinja, podovi...

Hvala
vanjki

#3579 Re: Cijene stanova All about

Post by vanjki »

Estrella wrote:Molila bih za mišljenje, info, bilo šta .
Već neko vrijeme tražim malo veći stan za svoju porodicu ( po mogućnosti trosoban). E sad, gledali smo nove zgrade na dobrinji V. Cijene se uglavnom kreće izmedju 1650 - 1750 KM po m2. Ima li neko info. kakve su zgrade, visina režijskih troškova zimi, i sl.
Hvala svima unaprijed,
Naravno ukoliko neko ima neku preporuku za neku drugu lokaciju bila bih zahvalna.
Hvala svima

jel ima slobodni trosobni stanova u novim zgradama na Dobrinji V?
_Astra_

#3580 Re: Cijene stanova All about

Post by _Astra_ »

šatirana_ljubičica wrote: A koliko bi bila adaptacija: mijenjanje unutrašnje i vanjske stolarije, kupatilo, kuhinja, podovi...

Hvala
stolarija - od 150-500 po m2
Kupatilo - keramika od 9-400+KM po m2, keramicar 8-15km po m2, instalacija (prosjek 600km ruke i materijal po kupatilu), kada+kabina od 300-2000km, solja +vodokotlic od 100 - 1500km, slavine od 30do 600km po komadu.
pod - laminat od 7km do 50km po m2( ruke oko 3km po m2)
Parket od 15 do 150km po m2 (ukoliko nije gotovi parket, ruke su nekih 15ak km po m2)
kuhinja od 2000 - 12000 (zavisno od ugradnih aparata, da li je iverica, medijapan, kvalitet okova, osvjetljenje itd)

Naveo sam najnize cijene, a "najvise" sam stavio samo okvirno jer, "sky is the limit"....
šatirana_ljubičica

#3581 Re: Cijene stanova All about

Post by šatirana_ljubičica »

_Astra_ wrote:
šatirana_ljubičica wrote: A koliko bi bila adaptacija: mijenjanje unutrašnje i vanjske stolarije, kupatilo, kuhinja, podovi...

Hvala
stolarija - od 150-500 po m2
Kupatilo - keramika od 9-400+KM po m2, keramicar 8-15km po m2, instalacija (prosjek 600km ruke i materijal po kupatilu), kada+kabina od 300-2000km, solja +vodokotlic od 100 - 1500km, slavine od 30do 600km po komadu.
pod - laminat od 7km do 50km po m2( ruke oko 3km po m2)
Parket od 15 do 150km po m2 (ukoliko nije gotovi parket, ruke su nekih 15ak km po m2)
kuhinja od 2000 - 12000 (zavisno od ugradnih aparata, da li je iverica, medijapan, kvalitet okova, osvjetljenje itd)

Naveo sam najnize cijene, a "najvise" sam stavio samo okvirno jer, "sky is the limit"....
Hvala!
Gargi

#3582 Re: Cijene stanova All about

Post by Gargi »

Koja bi po vama bila realna cijena stana na Trgu heroja u onim niskim četvorospratnim zgradama bez lifta što okružuju trg? Stan je na trecem spratu, djelomicno renoviran.
tutku

#3583 Re: Cijene stanova All about

Post by tutku »

Gargi wrote:Koja bi po vama bila realna cijena stana na Trgu heroja u onim niskim četvorospratnim zgradama bez lifta što okružuju trg? Stan je na trecem spratu, djelomicno renoviran.
1800/m2
Gargi

#3584 Re: Cijene stanova All about

Post by Gargi »

tutku wrote:
Gargi wrote:Koja bi po vama bila realna cijena stana na Trgu heroja u onim niskim četvorospratnim zgradama bez lifta što okružuju trg? Stan je na trecem spratu, djelomicno renoviran.
1800/m2
:thumbup:
Dupli_skalp

#3585 Re: Cijene stanova All about

Post by Dupli_skalp »

kakva se kretanja cijena stanova očekuju u narednom periodu? ovo sve što gledam je dosta skupo, dvosobne ili jednoiposobne starudije izgrađene 40-50 plus godina na potezu grbavica - dolac malta imaju cijene kao da su nasred titove :-) , preskupo... a da ne spominjem porez, trošak potpunog renoviranja...
Thorgerson

#3586 Re: Cijene stanova All about

Post by Thorgerson »

eyesburn wrote:kakva se kretanja cijena stanova očekuju u narednom periodu? ovo sve što gledam je dosta skupo, dvosobne ili jednoiposobne starudije izgrađene 40-50 plus godina na potezu grbavica - dolac malta imaju cijene kao da su nasred titove :-) , preskupo... a da ne spominjem porez, trošak potpunog renoviranja...
Na Grbavici ne ocekuj da cijene padnu. Prodavci na Grbavici znaju da su u prednosti. Jer nemas izbora. Nema novogradnje, nema velike ponude. A potraznja je ogromna.

Pogledaj na Otoci ili Čengić Vili, dole mislim da se moze fina cijena dobiti u starogradnji.

Kazem Grbavica je atraktivna, ali jbg ako ti je skupo, sta ces onda. Ako mislis kupovati stan, bolje ti je ne zavaljivati se previse.
ado_7

#3587 Re: Cijene stanova All about

Post by ado_7 »

Treba mi informacija...
Koja je cijena notarskih usluga za stan od 80ak hiljada? Ako imate iskustva s tim, valjalo bi mi :)
I ako imate nekog notara za preporuciti, moze u pp da mi posaljete, bio bih zahvalan...
Thorgerson

#3588 Re: Cijene stanova All about

Post by Thorgerson »

ado_7 wrote:Treba mi informacija...
Koja je cijena notarskih usluga za stan od 80ak hiljada? Ako imate iskustva s tim, valjalo bi mi :)
I ako imate nekog notara za preporuciti, moze u pp da mi posaljete, bio bih zahvalan...
Notar i takse za uknjizbu dodje te oko 550-600 KM.

Najbolje ti je nazovi bilo kojeg notara i pitaj ga za cijenu.
Dr Baltazar

#3589 Re: Cijene stanova All about

Post by Dr Baltazar »

DaffyDuck wrote:@drvosjeca i kuhinja :D
:thumbup: :thumbup:
Sajo---:

#3590 Re: Cijene stanova All about

Post by Sajo---: »

...
Last edited by Sajo---: on 10/04/2025 14:48, edited 1 time in total.
emmir1

#3591 Re: Cijene stanova All about

Post by emmir1 »

Sajo---: wrote:Pozdrav svima,
upadam nepozvan s nadom da ce te mi malo pomoci.
Naime, stiglo je vrijeme za kupovinu stana, ali sam potpuno neiskusan po tom pitanju. Stan bi se kupovao na kredit, bio bi pod hipotekom, znam i koji bih i to je sve.

Sada me interesuje kakav je kompletan proces oko toga? Sta provjeravati i na koji nacin provjeravati sitnice oko stana (dakle mislim na taj administrativni dio)? Na sta obratiti paznju? Sta se sve treba platiti pored samog stana (porezi, uknjizenja, notari ili nesto)?

Prakticno, ja sam tabula raza oko svega, a ne smijem biti prije kupovine, pa me interesuje moze li mi neko u kratkim crtama opisati postupak... svakako se raspitujem i iz drugimh izvora, ali volio bih imati sve na jednom mjestu i krenuti redom. Prakticno , ne zelim da me neko prevari ili vara oko toga, pa mi je cilj maksimalno istraziti cijeli proces prike kupovine. Prakticno, pitanje je "kako kupiti stan?"

Nije ti loše za početak napisati gdje kupuješ, ako je novogradnja sigurno ima neko da je tu još kupovao i da ti prenese iskustva.

Inače sa prodavcem ideš kod notara.

Jedna od provjera jeste da od lika od kojeg kupuješ tražiš na uvid vjenčani list, a to notar odradi

Da se provjeri ko polaže prava na stan.
Naravno ZK provjerit

I onda svakako tražiti da ti dostave i poreska uvjerenja da nemaju poreskih dugovanja.
Tomahawk11
Globalni moderator

#3592 Re: Cijene stanova All about

Post by Tomahawk11 »

Sajo---: wrote:Pozdrav svima,
upadam nepozvan s nadom da ce te mi malo pomoci.
Naime, stiglo je vrijeme za kupovinu stana, ali sam potpuno neiskusan po tom pitanju. Stan bi se kupovao na kredit, bio bi pod hipotekom, znam i koji bih i to je sve.

Sada me interesuje kakav je kompletan proces oko toga? Sta provjeravati i na koji nacin provjeravati sitnice oko stana (dakle mislim na taj administrativni dio)? Na sta obratiti paznju? Sta se sve treba platiti pored samog stana (porezi, uknjizenja, notari ili nesto)?

Prakticno, ja sam tabula raza oko svega, a ne smijem biti prije kupovine, pa me interesuje moze li mi neko u kratkim crtama opisati postupak... svakako se raspitujem i iz drugimh izvora, ali volio bih imati sve na jednom mjestu i krenuti redom. Prakticno , ne zelim da me neko prevari ili vara oko toga, pa mi je cilj maksimalno istraziti cijeli proces prike kupovine. Prakticno, pitanje je "kako kupiti stan?"
Ako stan kupis na kredit i stavis ga pod hipoteku, sve i da hoce, prodavac te ne moze prevariti.
Banka trazi da je sve cisto, ZK mora biti frisak i s te strane nema sanse da bude nekog muljanja.
dinoo1898

#3593 Re: Cijene stanova All about

Post by dinoo1898 »

pošto s djevojkom kupujem stan i ne kupuje nam se niti jedan "renoviran" stan, kupujemo stan u izvornom stanju koji će se upotpunosti renovirati.

Mene sada zanima da li je neko ranije angažirao firmu i potpisao ugovor za renoviranje kompletnog stana (prema našim instrukcijama za kvalitet tako da ne fušere s materijalom), odnosno da li bi ta varijanta bila bolja od varijante da za svaku pojedinačnu fazu renoviranja angažujem majstore pojedinačno?

Da li se isplati angažirati nadzor?
probook

#3594 Re: Cijene stanova All about

Post by probook »

dinoo1898 wrote:pošto s djevojkom kupujem stan i ne kupuje nam se niti jedan "renoviran" stan, kupujemo stan u izvornom stanju koji će se upotpunosti renovirati.

Mene sada zanima da li je neko ranije angažirao firmu i potpisao ugovor za renoviranje kompletnog stana (prema našim instrukcijama za kvalitet tako da ne fušere s materijalom), odnosno da li bi ta varijanta bila bolja od varijante da za svaku pojedinačnu fazu renoviranja angažujem majstore pojedinačno?

Vise ti se isplati majstora naci, kupiti sa njim materijal i da ti odradi posao. Sto se firme tice dok se radnici plate, dok firmi ostane koji dinar, pa pdv i na kraju da platis nadzor nigdje te nema :)
agent_zero

#3595 Re: Cijene stanova All about

Post by agent_zero »

Ja i dalje tražim dvosoban stan, ponuda slaba, cijene previsoke, ljudi teški za pregovore (uvrte sebi neku cifru u glavi i ne žele dogovor).
VladaFBiH

#3596 Re: Cijene stanova All about

Post by VladaFBiH »

probook wrote:
dinoo1898 wrote:pošto s djevojkom kupujem stan i ne kupuje nam se niti jedan "renoviran" stan, kupujemo stan u izvornom stanju koji će se upotpunosti renovirati.

Vise ti se isplati majstora naci, kupiti sa njim materijal i da ti odradi posao. Sto se firme tice dok se radnici plate, dok firmi ostane koji dinar, pa pdv i na kraju da platis nadzor nigdje te nema :)
i na kraju od 7 majstora koje dovedeš jedan ili nijedan ne uradi posao kako treba a ti se možeš žaliti al'' *urcu (pogotovo ako si se za*ebao i platio unaprijed) jer i da mu ne platiš cijena utrošenog materijala je višestruko veća od njegove "dnevnice" a da ne spominjem naknadne popravke koje idu iz tvog džepa... ozbiljna firma jeste skuplja ali ne brineš oko toga koliko će majstror taj dan popiti i jel' ga iz*ebala žena pa mu fuga ode u krivo
gidra

#3597 Re: Cijene stanova All about

Post by gidra »

Kad ste se već raspisali o tim firmama imate li koga preporučiti?
Gdje uopće naći firme koje se bave renoviranjem stanova?
sabanss

#3598 Re: Cijene stanova All about

Post by sabanss »

Samo sto ce ti firma uraditi isto to i jos gore. Kod majstora makar imas nadzor iza svakog dijela posla i mozes ga natjerati da popravi, firma zavrsi cjelokupan posao i prikrije nedostatke koje je sfuserila u prvoj ili drugoj fazi. Na kraju bude skuplje popravljati nego ostaviti kako je napravljeno.

Pojedinacni majstori su opcija koja je problematicna sa vremenom. Moras biti stalni nadzor i paziti jer su radovi obicno vezani. Sa druge strane mozes dobiti kvalitetniji krajnji rezultat sigurno.
P308

#3599 Re: Cijene stanova All about

Post by P308 »

gidra wrote:Kad ste se već raspisali o tim firmama imate li koga preporučiti?
Gdje uopće naći firme koje se bave renoviranjem stanova?
Ja na FB cesto gledam fotografije ove firme: https://www.facebook.com/reikinteriordesign/?fref=ts i cine mi se jako dobri.
Mada izgledaju papreno.
VladaFBiH

#3600 Re: Cijene stanova All about

Post by VladaFBiH »

sabanss wrote:Samo sto ce ti firma uraditi isto to i jos gore. Kod majstora makar imas nadzor iza svakog dijela posla i mozes ga natjerati da popravi, firma zavrsi cjelokupan posao i prikrije nedostatke koje je sfuserila u prvoj ili drugoj fazi. Na kraju bude skuplje popravljati nego ostaviti kako je napravljeno.

Pojedinacni majstori su opcija koja je problematicna sa vremenom. Moras biti stalni nadzor i paziti jer su radovi obicno vezani. Sa druge strane mozes dobiti kvalitetniji krajnji rezultat sigurno.
Moje iskustvo sa majstorima da su to najveća *ovna zajedno sa taksisitima i ugostiteljima :)... ja sam ih promijenio gomilu i skoro svi su fušeri kojim ne bi dao dvije ovce da čuvaju a ne da rade nešto hint: ako kaže da je radio u Njemačkoj s noge na nogu ga nabij i nek ti ne ulazi u kuću - da je valjao odnosno da nije bio pomoćni radnik tamo još bi bio u Njemačkoj... što se tiče radova sa firmom (naravno neka renomirana a na žuti d.o.o.) imaš nešto što se zove garancija pa ih fino zovneš 1 godinu i 11 mjeseci poslije da sve poprave (mislim da je ovo definisano u zakonu o obligacionim odnosima gdje stoji da je 2 godine obavezna garancija - uglavnom ovoga se drže naše firme koje prave "novogradnju" i računaju garanciju od dana tehničkog prijema - mrsko mi sada tražiti po zakonima)... iskustvo je bazirano na 3 stana i jednoj kući - od sada skupljam pare i samo firma radi pa se na kraju možemo i tužiti ako za*ebu i neće da poprave dok sa majstorima na crno igraš ruski rulet sa automatskim pištoljem... i da moram napomenuti da sam zaposlen (jako ograničavajući faktor ako imaš neke radove jer ne možeš biti nadzor) i nemogu da budem sa majstorima 24/7 (ovo je vjerovatno uticalo na dio fušeraja ali opet nisam ih pustio da rade sami i po svom - samo nisam bio non-stop tu)

Zadnje kupatilo mi je radila firma - postavljali su pločice sa waser vagom :)... u svakom trenutku ih je bilo po 3-4 u kupatilu i sve su završili u rekordnom roku bez ijedne naknadne primjedbe (naravno bilo ih je par u toku radova ali su bez prigovora popravljali)
Post Reply