Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
- Thorgerson
#3576 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
Ks Sarajevo
Last edited by Thorgerson on 18/02/2020 14:46, edited 1 time in total.
- cyprus
#3577 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
Ih, kad bi pokušali sprovesti bilo kakve (a naročito takve) mjere, narod bi skočio sve sa vilama i bakljama da ih goni
Ona priča: oklen ti pravo da mi govoriš šta ću vozit, a šta ložit?
Susretali smo je i proteklih zima 
- Thorgerson
#3578 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
Ne vidim zašto bi iko imao išta provi ovih mjera:cyprus wrote:Ih, kad bi pokušali sprovesti bilo kakve (a naročito takve) mjere, narod bi skočio sve sa vilama i bakljama da ih goni![]()
Ona priča: oklen ti pravo da mi govoriš šta ću vozit, a šta ložit?
Susretali smo je i proteklih zima
- pelet
- sadnja crnogoričnog drveća gdje god može
- zabrana vožnje trulja starih po 30 i kusur godina
Pa jbmu moramo nekad to presjeći.
Ali eto rekli su da imaju spremne mjere kad bude vanredno stanje, pa vidjet ćemo. Nadam se da neće raditi kao prethodnici, da će gasiti mjerne stanice, il svaljivati opet na cevabdzinice.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#3579 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
Cekaj, tebi popravljanje stanja u javnom saobracaju nema nikakve veze sa zagadjenosci zraka? Apsolutno nikakvu vezu ne vidis?Thorgerson wrote:Prije svega, želim da napomenem da apsolutno podržavam šestorku, kao i to da sam glasao za ljude u toj šestorci.
Međutim.
Evo zvanično je, Damir Nikšić je opozicija. Danima mu pratim postove, gradi, gradi alibi. I evo sad je kao presudilo to sto šestorka ništa nije uradila u vezi zagađenja.
Mada tu je čovjek i realno upravu.
Radi se tu i vide se pomaci, dolaze trolejbusi, planira se oko tramvaja, itd pokrece se nesto. Ima dosta pozitive, međutim oko zagađenja nije ništa urađeno. Apsolutno ništa. Sufinansiranje gasa i sl uopste ne bih komentarisao. Ta mjera mi nema uopste smisla, te stavlja u istu kategoriju covjeka koji ima vilu od 3 sprata i primanja od 10k KM i covjeka koji ima jedan sprat i sporet na plin. Gdje je tu racunica i ko koga tu subvencionira?.
- studiorum_tuzlaensis
#3580 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
Na nivou kantona:
Dizeli <4 EURO norme vozdra
Benzinci <3 EURO norme vozdra
Riješeno 50% problema.
Ostalih 50% problema je ćumur. To je već teže riješiti, ali može se.
Pelet i drva su miomiris za ćumur.
A Damir Nikšić,kako je počeo sa karijerom, tako je i završio. Naglavačke.
Riješeno 50% problema.
Ostalih 50% problema je ćumur. To je već teže riješiti, ali može se.
Pelet i drva su miomiris za ćumur.
-
izvrsni direktor
#3581 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
Jel to ti sestorki prebacujes ovih 8 miliona sto ce biti baceno na subvencije za plin?Thorgerson wrote:Prije svega, želim da napomenem da apsolutno podržavam šestorku, kao i to da sam glasao za ljude u toj šestorci.
Međutim.
Evo zvanično je, Damir Nikšić je opozicija. Danima mu pratim postove, gradi, gradi alibi. I evo sad je kao presudilo to sto šestorka ništa nije uradila u vezi zagađenja.
Sufinansiranje gasa i sl uopste ne bih komentarisao. Ta mjera mi nema uopste smisla, te stavlja u istu kategoriju covjeka koji ima vilu od 3 sprata i primanja od 10k KM i covjeka koji ima jedan sprat i sporet na plin. Gdje je tu racunica i ko koga tu subvencionira?
Nama su bile potrebne spremne HITNE MJERE u vezi
Evo za ovu subvenciju za plin kolko 8 miliona. Pa koliko se moglo ljudi prebaciti na pelet tim novcem? Ne, ovako ce tih 8 miliona naseg novca biti baceno u havu i kome treba i ne treba..
Znas li zbog cega je doslo do toga??
- seoBIH
#3582 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
Koja količina gluposti. Pa čime da idu na posao? Avionom?studiorum_tuzlaensis wrote:Na nivou kantona:
Riješeno 50% problema.
- Thorgerson
#3583 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
izvrsni direktor wrote: Sutra kad, a hoće, index zagađenja bude 300, sta cemo? Gledati slike tih tramvaja koje cemo mozda iduce godine poceti tek razmisljati da nabave. Ili tog jednog trolejbusa koji ce doci iduce godine?
Last edited by Thorgerson on 18/02/2020 14:47, edited 1 time in total.
- Styling
#3584 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
Javnim prevozom i novim tramvajima i trojlejbusima koje ce Vlada nabaviti za Gras. Kao i u ostalim evropskim gradovima.seoBIH wrote:Koja količina gluposti. Pa čime da idu na posao? Avionom?studiorum_tuzlaensis wrote:Na nivou kantona:
Riješeno 50% problema.
- wewa
#3585 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
drugim rijecima, kad bude - bice.Styling wrote:Javnim prevozom i novim tramvajima i trojlejbusima koje ce Vlada nabaviti za Gras. Kao i u ostalim evropskim gradovima.seoBIH wrote:Koja količina gluposti. Pa čime da idu na posao? Avionom?studiorum_tuzlaensis wrote:Na nivou kantona:
Riješeno 50% problema.
jer, dzaba novi trolejbusi kad ih ujutru, u spici, cekas po 20 min.
- Thorgerson
#3586 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
Jesi li svjestan kada ce se to desiti?Styling wrote:Javnim prevozom i novim tramvajima i trojlejbusima koje ce Vlada nabaviti za Gras. Kao i u ostalim evropskim gradovima.seoBIH wrote:Koja količina gluposti. Pa čime da idu na posao? Avionom?studiorum_tuzlaensis wrote:Na nivou kantona:
Riješeno 50% problema.
Trolejbusi koliko znam nije jos tender raspisan. Najave su da bi iduće godine mogao doći jedan taj novi trolejbus. Pa treba to napraviti, nije to da ga imas negdje na lageru pa kupis kolko ti treba.
Isto vazi i za tramvaje.
Dakle, ovo sto je zapoceto, treba vam biti jasno da to nece biti zavrseno tek za 2 ili 3 godine. Dakle, tim novim tramvajima i trolejbusima ces se moci 2022 godine vozati. A i to je ako bude sve islo po planu i bez opstrukcija.
- Thorgerson
#3587 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
Znam. Prebacujem im zbog nacina na koji su to uradili.izvrsni direktor wrote: Jel to ti sestorki prebacujes ovih 8 miliona sto ce biti baceno na subvencije za plin?
Znas li zbog cega je doslo do toga??
Sta cemo sa onima koji se ne griju na plin?
Razumijes li ti da je to nas novac. Nije šestorkin. Dakle, ja necu da subvencioniram nekom liku koji ima vilu sa bazenom plin. Kontas? Trebalo se malo promisliti o tome, a ne ho ruk i evo vam 8 miliona. Pa to nije malo novca.
Opravdanje u smislu toga da je to dobro ulozen novac , jer ti ljudi sad nece prelaziti na losija goriva isto ne pije vode. Jer opet kazem, sta sa onima koji uopste ne koriste plin?
Last edited by Thorgerson on 18/02/2020 14:48, edited 1 time in total.
- pezzar
- Styling
#3589 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
Projekat revitalizacije javnog prevoza je dugorocan projekat. To ne moze preko noci, niti za godinu dana. Treba strpljenja ali ce se na kraju isplatiti. Treba sanirati ili ukinuti GRAS, poslati u penziju sto se moze i rijesiti se viska administracije i formirati novo preduzece koje bi bilo nadlezno za javni prevoz, izbaciti stara i isluzena vozila i nabaviti nova, educirati vozace i konduktere da se ponasaju pismeno i ophod eprema ljudim akulturno a ne kabadahijski, ustanoviti red voznje koji ce se postovati (kao kod komercijale) i sankcije za nepostovanje istog, itd. Treba vremena za sve to.Thorgerson wrote:Jesi li svjestan kada ce se to desiti?Styling wrote: Javnim prevozom i novim tramvajima i trojlejbusima koje ce Vlada nabaviti za Gras. Kao i u ostalim evropskim gradovima.
Trolejbusi koliko znam nije jos tender raspisan. Najave su da bi iduće godine mogao doći jedan taj novi trolejbus. Pa treba to napraviti, nije to da ga imas negdje na lageru pa kupis kolko ti treba.![]()
Isto vazi i za tramvaje.
Dakle, ovo sto je zapoceto, treba vam biti jasno da to nece biti zavrseno tek za 2 ili 3 godine. Dakle, tim novim tramvajima i trolejbusima ces se moci 2022 godine vozati. A i to je ako bude sve islo po planu i bez opstrukcija.
Sto se tice zagadjenja, ja licno ne mislim da su vozila glavni zgadjivaci. Gradski prevoz se uglavnom odvija trolejbusima, tramvajima i komercijalama koje voze na plin. Ima odredjeni broj kombija i autobusa koji voze na medjugradskim linijama, ali to je neznatno u odnosu na ukupan broj vozila koji ucestvuje u gradskom prevozu. Privatna vozila prave guzvu, ali ako se malo bolje pogleda, vecina tih vozila su novijeg datuma, vecina ima katalizatore i ispunjava evropske norme. Najveci zagradjivaci su privatne kuce po brdima koje loze sve cega se docepaju. O tome smo vec nadugacko pisali na ovom forumu. Tom seljakluku se treba stati ukraj i zavesti red. Dzaba ogranicenja za privatna vozila i nov vozni park GRAS-a, ako seljaci na brdima loze gume, cumur i smece.
-
izvrsni direktor
#3590 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
Sumnjam da postoji rjesenje kojim bi se preko noci rijesio dugogodisnji problem koji sarajevo ima..Thorgerson wrote:Napisao sam dole ispod to su dugorocna rjesenja, ja govorim o nekim hitnim zahvatima, kratkoročnim mjerama. Naravno da ima veze, ali dok mi docekamo neki pozitivan efekat svega toga potrovat cemo se ovdje.izvrsni direktor wrote:Cekaj, tebi popravljanje stanja u javnom saobracaju nema nikakve veze sa zagadjenosci zraka? Apsolutno nikakvu vezu ne vidis?Thorgerson wrote:Prije svega, želim da napomenem da apsolutno podržavam šestorku, kao i to da sam glasao za ljude u toj šestorci.
Međutim.
Radi se tu i vide se pomaci, dolaze trolejbusi, planira se oko tramvaja, itd pokrece se nesto. Ima dosta pozitive, međutim oko zagađenja nije ništa urađeno. Apsolutno ništa. Sufinansiranje gasa i sl uopste ne bih komentarisao. Ta mjera mi nema uopste smisla, te stavlja u istu kategoriju covjeka koji ima vilu od 3 sprata i primanja od 10k KM i covjeka koji ima jedan sprat i sporet na plin. Gdje je tu racunica i ko koga tu subvencionira?.
Sutra kad, a hoće, index zagađenja bude 300, sta cemo? Gledati slike tih tramvaja koje cemo mozda iduce godine poceti tek razmisljati da nabave. Ili tog jednog trolejbusa koji ce doci iduce godine?
Valja ponuditi alternativu nekome kome preko noci hoces zabraniti da vozi vlastito auto koje mu je prethodno regularno registrovano i sve godine odobravano da vozi. A alternariva bi za pocetak bila dobar i kvalitetan javni prevoz.
Last edited by izvrsni direktor on 29/10/2019 15:22, edited 1 time in total.
-
Nostromo
#3591 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
Ono kada se u rodnom selu pješaćilo svaki dan 5 KM do područne škole, a sada se ne može bez auta na posao... Cccc.seoBIH wrote:Koja količina gluposti. Pa čime da idu na posao? Avionom?studiorum_tuzlaensis wrote:Na nivou kantona:
Riješeno 50% problema.
- Hajvan
#3592 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
studiorum_tuzlaensis wrote:
- Thorgerson
#3593 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
Upravo tako.Styling wrote: Najveci zagradjivaci su privatne kuce po brdima koje loze sve cega se docepaju. O tome smo vec nadugacko pisali na ovom forumu. Tom seljakluku se treba stati ukraj i zavesti red. Dzaba ogranicenja za privatna vozila i nov vozni park GRAS-a, ako seljaci na brdima loze gume, cumur i smece.
Pogledati dobro sada krene zagađenje, pa ćete vidjeti kada je najveće? Pa vikendom. Kada su svi kod kuće, loži se najviše, kuha itd. Dakle vikendom budu ubjedljivo najveca zagađenja. Tako je evo bilo i ovaj vikend.
Last edited by Thorgerson on 18/02/2020 14:48, edited 1 time in total.
- seoBIH
#3594 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
Jos jedan glup komentar. Da koristiš javni prevoz više od pet stanica, ili više od jednog prevoza, ne bi te ni govnjivom motkom neko natjerao da ovo napišeš.Nostromo wrote:Ono kada se u rodnom selu pješaćilo svaki dan 5 KM do područne škole, a sada se ne može bez auta na posao... Cccc.seoBIH wrote:Koja količina gluposti. Pa čime da idu na posao? Avionom?studiorum_tuzlaensis wrote:Na nivou kantona:
Riješeno 50% problema.
Drug živi u Vogošći, posao na Dobrinji, mora da radi, jer par godina nije mogao naći posao. Znaš li ti koliko njemu treba da dodje do posla? Znaš li kako to izgleda svaki dan?
Dvije jbene godine sam se mučio sa javnim prevozom i gubio dnevno dva sata u prosjeku. Pješke mi je trebalo sat vremena do stana. Potrošio para I para na taxi. Da mi je u tom periodu neko rekao nećeš moći voziti auto, koje je prošlo tehničko pregled, pljunuo bih ga po sred face.
- studiorum_tuzlaensis
#3595 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
Jos jedan glup komentar. Da koristiš javni prevoz više od pet stanica, ili više od jednog prevoza, ne bi te ni govnjivom motkom neko natjerao da ovo napišeš.seoBIH wrote:
Ono kada se u rodnom selu pješaćilo svaki dan 5 KM do područne škole, a sada se ne može bez auta na posao... Cccc.
Drug živi u Vogošći, posao na Dobrinji, mora da radi, jer par godina nije mogao naći posao. Znaš li ti koliko njemu treba da dodje do posla? Znaš li kako to izgleda svaki dan?
Dvije jbene godine sam se mučio sa javnim prevozom i gubio dnevno dva sata u prosjeku. Pješke mi je trebalo sat vremena do stana. Potrošio para I para na taxi. Da mi je u tom periodu neko rekao nećeš moći voziti auto, koje je prošlo tehničko pregled, pljunuo bih ga po sred face.[/quote]
Vogošća-DBR 15 min obilaznicom.
- seoBIH
#3596 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
A koji to javni prevoz ide na liniji Vogošća - obilazinca - Dobrinja?
Da li si išao autom u špici pa izmjerio 15 minuta?
Da li si išao autom u špici pa izmjerio 15 minuta?
-
kluz franjo
#3597 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
Ili da parafraziram kolegu Thorgersona "tamo gdje moje zdravlje počinje, završava moja stranačka dioptrija!"Thorgerson wrote: ...
Ovo je sto se mene tice veliki minus za ovu vladu!
Jesu bolji od prethodnih, ali ovdje su pali ispit.
...
Ne slažem se sa kolegom u svakoj pojedinačnoj argumentaciji, ali se definitivno slažem u suštini.
Ako je vlada mogla oformiti radnu grupu za Fahrinu "horizontalu, vertikalu, longitudinalu" - što smatram pozitivnim da bude jasno - koja sedmično izvještava javnost o napretku na tom projektu, onda je ta ista vlada MORALA oformiti radnu grupu i sedmično izvještavati javnost o kratkoročnim i srednjoročnim mjerama SMANJENJA zračnog zagađenja.
Meni je jasno da tabloidizirana javnost percipira fatihu važnijom od zagađenja zraka.
Ljudi pate i umiru od zagađenja.
Hoćemo li im naknadno paliti svijeću ili učiti fatihu, ne mijenja ništa.
- madner
#3598 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
Za neke mjere protiv automobila, treba prvo osposobiti javni prevoz. Medjutim istina je da imamo infrastrukturu 80ih.
Pa su u spici tramvaji sardine a ulice opet pune.
Bez novih linija, novih cesta, novih vozila nema boljitka. Fahrina transverzala je bitna i za ostale.
Sto se tice lozenja, tu se moze svasta ali mjere se najave u martu. Napravi se par mobilnih timova, ko lozi cumur to ne moze sakriti.
Pa su u spici tramvaji sardine a ulice opet pune.
Bez novih linija, novih cesta, novih vozila nema boljitka. Fahrina transverzala je bitna i za ostale.
Sto se tice lozenja, tu se moze svasta ali mjere se najave u martu. Napravi se par mobilnih timova, ko lozi cumur to ne moze sakriti.
- Prpa.ba
#3599 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
U brdskim dijelovima grada zivi skoro 90.000 stanovnika. Stvarno mislite da nije politicko samoubistvo toliki broj ljudi antagonizirati zabranom lozenja cumura i svakakvog otpada? Pored vec ljutih radnika u zdravstvu i obrazovanju i samog clanstva SDA?
Ukratko, individualna lozista se sigurno nece dirati. Vezana rjesenja poput subvencioniranja cijene plina, poboljsanja javnog transporta itd. rjesavaju po par postotaka zagadjenja, ali individualna lozista se mogu rijesiti jedino utroskom novca poreskih obveznika u privatne kuce i gasifikaciju, i onda subvenciju cijene plina. Ili drasticnim rastom standarda od 5-6% godisnje, pa da kroz 4-5 godina ljudi mogu sebi priustiti i gospodski nacin zagrijavanja.
Ukratko, individualna lozista se sigurno nece dirati. Vezana rjesenja poput subvencioniranja cijene plina, poboljsanja javnog transporta itd. rjesavaju po par postotaka zagadjenja, ali individualna lozista se mogu rijesiti jedino utroskom novca poreskih obveznika u privatne kuce i gasifikaciju, i onda subvenciju cijene plina. Ili drasticnim rastom standarda od 5-6% godisnje, pa da kroz 4-5 godina ljudi mogu sebi priustiti i gospodski nacin zagrijavanja.
- bunk
#3600 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
Naravno ,to sto je subvencioniranje od strane kantona populisticki potez koji uz to nije legalan cemo previdjeti,skiljeci na jedno oko.