Pelješki most - ko koga zeza

Post Reply
Janjicar

#3576 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Janjicar »

Kod njih čak i premijerka Ana svira ku*cu, znači dalje nema.
LBVIEW

#3577 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by LBVIEW »

exliberal-ex wrote:
LBVIEW wrote:
exliberal-ex wrote: Kao sto vi domicilni imate prevo da legalno ( al ne moralno) izaberete clanove predsjednistva tako i hrvati mogu legalno ( al ne moralno) da naprave most ili da blokiraju svaku pomisao na zajednicki nastup koji bi to mozda mogao sprijecit.

Ostalo je samo da kao sto vi volite da kazete....kmecite.
Imali su. :izet:
A znas sta je tu bio najveci problem - ne oni, vec ovi s bosnjacke strane sto su isto omogucavali.
Samo, i to je davno proslo vrijeme. :wink:
A kmecanja ce tek biti, ovo nije nista. Jebi ga, ne mozez cijelu drzavu drzati kao taoca nerealnih i nerazumnih ambicija, u stvari mozes dok vecini ne dopizdi.

Ne da mozes drzat nego ce biti i jos gore.

To je stvar koju mnogi u Sarajevu nemogu ili nece da prihvate...koja je opcija...rat?...nema od toga nista, cak i kad bi doslo to bi tek bio izgovor da se hrvatska i srbija jos vise upetljaju u bosnu...realno gledajucu koga imaju bosnjaci iza sebe...ameriku ?...iz iskustva znamo da amerija je jeben neprijatelj ali jos gori prijatelj....evropa...podjeljena izmedju podrske hrvatskoj ili srbij...turska...prodat ce bosnjake kao sto ih je vec jednom prodala...i sta ostaje.?

eto vidis i sam ...ko prica o mostu,, jebote vise su angazovani novinari ovog jebenog portala nego iko drugi ?
daj mi izjave i konkretne poteze bosnjackih politicara...mani mi nemozemo mi jer nam nedaju...postoje druge opcije pa ako nista ono mirni protesti ispred hrvatske ambasade...organizovani od bosanskih/bosnjackih stranki...iko ista?....lako je naprdjivat
Nakon par izbora ADZ ce biti proslost. A onda na red dolaze Mile & co. :izet:
I nemoj misliti kako Serbija i Rvatska imaju monopol na petljanje, druge su okolnosti i igraci. :izet:
exliberal-ex

#3578 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by exliberal-ex »

seln wrote:
exliberal-ex wrote:
seln wrote: Kurac je omiljeni srpski muzicki instrument.
Omiljen je svima na balkanu da se nelazemo :wink:
Jeste, ali srbima najvise... valjda zato jer lici na cobansku frulu.
Aaaa jel to hoces da kazes da su srbi stocari, seljaci...bez kuce i kucista...ne ko dobri bosnjani koji su se skolovali masovno po sorboni i pesti

da se vratimo na normalnu raspravu, mani mi te joj vidi mu glOve
exliberal-ex

#3579 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by exliberal-ex »

LBVIEW wrote:
exliberal-ex wrote:
eto vidis i sam ...ko prica o mostu,, jebote vise su angazovani novinari ovog jebenog portala nego iko drugi ?
daj mi izjave i konkretne poteze bosnjackih politicara...mani mi nemozemo mi jer nam nedaju...postoje druge opcije pa ako nista ono mirni protesti ispred hrvatske ambasade...organizovani od bosanskih/bosnjackih stranki...iko ista?....lako je naprdjivat
I nemoj misliti kako Serbija i Rvatska imaju monopol na petljanje, druge su okolnosti i igraci. :izet:

sta hoces da kazes...za nekih 12 godina bosnjaci ce moci definitivno izgurat hrvate iz vlasti i onda ce moci da tuze hratsku za izgradnju mosta...

ako ti je to nivo razmisljanja onda fakat :run:
LBVIEW

#3580 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by LBVIEW »

exliberal-ex wrote:
LBVIEW wrote:
exliberal-ex wrote:

sta hoces da kazes...za nekih 12 godina bosnjaci ce moci definitivno izgurat hrvate iz vlasti i onda ce moci da tuze hratsku za izgradnju mosta...

Ma jebes most, dugorocan je to proces u kojem je ADZ donji - "hrvatska" politika je sama sebi potpisala smrtnu presudu ulazeci u savez sa Miletom. :izet:
exliberal-ex

#3581 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by exliberal-ex »

LBVIEW wrote:
exliberal-ex wrote:
LBVIEW wrote:

Ma jebes most, dugorocan je to proces u kojem je ADZ donji - "hrvatska" politika je sama sebi potpisala smrtnu presudu ulazeci u savez sa Miletom. :izet:
Pa realno gledajucu sta je hrvatima veci interes, savez sa srbima iz bosne i srbijom ili sa bosnjacima....ajde realno sta je bolji izbor....

da ti pomognem...zamisli kosovari hoce budu zajedno sa srbijom,sta mislis kako bi srbi prihvatili da im ministar odbrane ili policije bude kosovar...
seln

#3582 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by seln »

exliberal-ex wrote:
seln wrote:
exliberal-ex wrote:
Omiljen je svima na balkanu da se nelazemo :wink:
Jeste, ali srbima najvise... valjda zato jer lici na cobansku frulu.
Aaaa jel to hoces da kazes da su srbi stocari, seljaci...bez kuce i kucista...ne ko dobri bosnjani koji su se skolovali masovno po sorboni i pesti

da se vratimo na normalnu raspravu, mani mi te joj vidi mu glOve
To si ti rekao, ne ja...
seln

#3583 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by seln »

exliberal-ex wrote:
LBVIEW wrote: Ma jebes most, dugorocan je to proces u kojem je ADZ donji - "hrvatska" politika je sama sebi potpisala smrtnu presudu ulazeci u savez sa Miletom. :izet:
Pa realno gledajucu sta je hrvatima veci interes, savez sa srbima iz bosne i srbijom ili sa bosnjacima....ajde realno sta je bolji izbor....

da ti pomognem...zamisli kosovari hoce budu zajedno sa srbijom,sta mislis kako bi srbi prihvatili da im ministar odbrane ili policije bude kosovar...
Drugim recima, Bosnjaci su najebali i ako oce da prezive, moraju se naguziti... :-)
LBVIEW

#3584 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by LBVIEW »

exliberal-ex wrote:

Ti to meni ne trebas govoriti, odavno je to poznato.
Jer, koliko god se vi mrzili, dogovor cete postici na stetu Bosnjaka, od banovina do danas. Samo, mnogo stosta se do danas promijenilo, ne pitate se vise samo vi o nama. :wink:
LBVIEW

#3585 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by LBVIEW »

seln wrote:
exliberal-ex wrote:
LBVIEW wrote: Ma jebes most, dugorocan je to proces u kojem je ADZ donji - "hrvatska" politika je sama sebi potpisala smrtnu presudu ulazeci u savez sa Miletom. :izet:

Drugim recima, Bosnjaci su najebali i ako oce da prezive, moraju se naguziti... :-)
Covjek misli da je ovo 1939-a i banovine. :D
General War

#3586 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by General War »

exliberal-ex wrote: Pa realno gledajucu sta je hrvatima veci interes, savez sa srbima iz bosne i srbijom ili sa bosnjacima....ajde realno sta je bolji izbor....

Realno gledajuci, je da Tudman -Milosevic plan jos djeluje u punom kapacitetu, Srbi i Hrvati se razgranaicavaju u Bosni, Bosnjaci (ne politika SDA) i ostali koji zele Bosnu kao drzavu su im na putu, prije bilo puskom sad politikom i potkopavanjem drzave iznutra polako to i ostvaruju...boli srbe kita za sarajevom i hercegovinom kao sto hrvate boli kita za (opet) sarajevom i posavinom...kad to prevlada onda ide (mirno) razdruzivanje...nemora biti niti jednog hrvata ili srbina na tim podrucjima vazna je zemlja, teritorija...hiljadu puta je to receno glupo je to ponavljati coravom... SDA je sasvim zadovoljna sa onim sto joj ostane.
exliberal-ex

#3587 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by exliberal-ex »

Uh jebote al se popaliste

Hajde da krenemo redom

Prica je o mostu i zasto i gdje se pravi .
Moje misljenje je da hrvatska ima pravo da ga pravi , da je most sasvim dovoljno visok da nece ometat morski saobracaj prema Neumu sto znaci da je prolaz otvorenom moru omogucen. Nema nikakvog "provlacenja" kao sto je Maraschino rekao jer je visina mosta 55 metara sto je samo 9 metara nize od mosta na Bosforu.Pravi se na hrvatskoj teritorij sto mnogi pokusavaju da diskredituju jer se granica na tom podrucju nije konacno utvrdila mada i da se utvrdila opet nebi zaustavila gradnju istog ( u najgorem slucaju bi ga mozda pomakla malo zapadnije )

Posto je kako se meni cini nestalo argumenata da se raspravla o mostu onda je krenula rasprava u drugom pravcu.

Da citiram
"LBVIEW wrote:
Ma jebes most, dugorocan je to proces u kojem je ADZ donji - "hrvatska" politika je sama sebi potpisala smrtnu presudu ulazeci u savez sa Miletom."

Moj odgovor je da je srbima a i hrvatima vaznije kakvi su odnosi izmedju njih nego sa bosnjacima.
Ocito da sam pogodio bolnu tacku jer ako je to tacno bosnjaci ostaju na vjetrometini, istoj vjetrometini na kojoj su ostali kad je Turska predala Bosnu Austrougarskoj, posljedice te predaje mozemo vidimo u broju muslimanskog stanovnistva koje se iselilo prema Turskoj .(prije nego sto kazete da nesto sugerisem ovo je samo cinjenicno stanje )
Sa druge strane planirati politiku da ce za nekih mozda 10 godina bosnjaci nekako moci da istjeraj hrvate jer ce im birat predstavnike je malo riskantno ako bi se ja pitao. Proslo je vise od 20 godina od zavrsetka rata i hrvati ne da nisu istjerani iz politike , iako im se populacija smanjila sto je cinjenica, nego su zabetonirali svoj polozaj i taj uspjeh se djelimicno moze pripisat politici dviju najvecih bosnjackih stranaka ( sda/sdp).

i na kraju da citiram

"Post by General War » 06/01/2019 16:07

Realno gledajuci, je da Tudman -Milosevic plan jos djeluje u punom kapacitetu, Srbi i Hrvati se razgranaicavaju u Bosni, Bosnjaci (ne politika SDA) i ostali koji zele Bosnu kao drzavu su im na putu, prije bilo puskom sad politikom i potkopavanjem drzave iznutra polako to i ostvaruju...boli srbe kita za sarajevom i hercegovinom kao sto hrvate boli kita za (opet) sarajevom i posavinom...kad to prevlada onda ide (mirno) razdruzivanje...nemora biti niti jednog hrvata ili srbina na tim podrucjima vazna je zemlja, teritorija...hiljadu puta je to receno glupo je to ponavljati coravom... SDA je sasvim zadovoljna sa onim sto joj ostane."

Slazem se sa ovim postom, ocito je da postoje jos uvijek tendecije da se konacno zavrsi to raskusurivanje na racun Bosne.
Zbog ovog stava ja mislim da bosnjacka politika treba da bude mnogo suptilnija prema srbma i/ili hrvatima u zavisnosti sta je strateski dugorocno bolje za bosnjake....to je nesto sto sami bosnjaci treba da definisu. Jer koliko god da se pojedinci busali u prsa sami bosnjaci nemogu da naprave neke vece pomake bez jakog saveznista sa nekim , ako je politika rahat patnja i pravljenje neke nove palestine na teritorij balkana onda ...bujrum.

odoh sad da zvrsavam tufahije i begovu corbu...zamisli kakav sam ja srbenda kad serviram to za bozic :D
melac

#3588 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by melac »

Da li sam ja dobro shvatio GeneralWar i ostale da cemo mi imati napravljen most, kada se jednog dana zavrsi razgranicenje izmedju BiH i Hrvatske?
General War

#3589 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by General War »

melac wrote:Da li sam ja dobro shvatio GeneralWar i ostale da cemo mi imati napravljen most, kada se jednog dana zavrsi razgranicenje izmedju BiH i Hrvatske?
Ako ste u pravu, napravite ne jedan vec dva mosta ako vam je volja, i ako EU ima para za bacanje. Medjutim kada se gleda na citav slijed stvari izmedju hrvatske i BiH, most onako kako je predstavljen je najobicnije preseravanje.
General War

#3590 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by General War »

exliberal-ex wrote:Uh jebote al se popaliste

Hajde da krenemo redom

Moje misljenje je da hrvatska ima pravo da ga pravi , da je most sasvim dovoljno visok da nece ometat morski saobracaj prema Neumu sto znaci da je prolaz otvorenom moru omogucen. Nema nikakvog "provlacenja" kao sto je Maraschino rekao jer je visina mosta 55 metara sto je samo 9 metara nize od mosta na Bosforu.Pravi se na hrvatskoj teritorij sto mnogi pokusavaju da diskredituju jer se granica na tom podrucju nije konacno utvrdila mada i da se utvrdila opet nebi zaustavila gradnju istog ( u najgorem slucaju bi ga mozda pomakla malo zapadnije )

Posto je kako se meni cini nestalo argumenata da se raspravla o mostu onda je krenula rasprava u drugom pravcu.

Da citiram
"LBVIEW wrote:
Ma jebes most, dugorocan je to proces u kojem je ADZ donji - "hrvatska" politika je sama sebi potpisala smrtnu presudu ulazeci u savez sa Miletom."

Moj odgovor je da je srbima a i hrvatima vaznije kakvi su odnosi izmedju njih nego sa bosnjacima.
Ocito da sam pogodio bolnu tacku jer ako je to tacno bosnjaci ostaju na vjetrometini, istoj vjetrometini na kojoj su ostali kad je Turska predala Bosnu Austrougarskoj, posljedice te predaje mozemo vidimo u broju muslimanskog stanovnistva koje se iselilo prema Turskoj .(prije nego sto kazete da nesto sugerisem ovo je samo cinjenicno stanje )
Sa druge strane planirati politiku da ce za nekih mozda 10 godina bosnjaci nekako moci da istjeraj hrvate jer ce im birat predstavnike je malo riskantno ako bi se ja pitao. Proslo je vise od 20 godina od zavrsetka rata i hrvati ne da nisu istjerani iz politike , iako im se populacija smanjila sto je cinjenica, nego su zabetonirali svoj polozaj i taj uspjeh se djelimicno moze pripisat politici dviju najvecih bosnjackih stranaka ( sda/sdp).

i na kraju da citiram

Realno gledajuci, je da Tudman -Milosevic plan jos djeluje u punom kapacitetu, Srbi i Hrvati se razgranaicavaju u Bosni, Bosnjaci (ne politika SDA) i ostali koji zele Bosnu kao drzavu su im na putu, prije bilo puskom sad politikom i potkopavanjem drzave iznutra polako to i ostvaruju...boli srbe kita za sarajevom i hercegovinom kao sto hrvate boli kita za (opet) sarajevom i posavinom...kad to prevlada onda ide (mirno) razdruzivanje...nemora biti niti jednog hrvata ili srbina na tim podrucjima vazna je zemlja, teritorija...hiljadu puta je to receno glupo je to ponavljati coravom... SDA je sasvim zadovoljna sa onim sto joj ostane."

Slazem se sa ovim postom, ocito je da postoje jos uvijek tendecije da se konacno zavrsi to raskusurivanje na racun Bosne.
Zbog ovog stava ja mislim da bosnjacka politika treba da bude mnogo suptilnija prema srbma i/ili hrvatima u zavisnosti sta je strateski dugorocno bolje za bosnjake....to je nesto sto sami bosnjaci treba da definisu. Jer koliko god da se pojedinci busali u prsa sami bosnjaci nemogu da naprave neke vece pomake bez jakog saveznista sa nekim , ako je politika rahat patnja i pravljenje neke nove palestine na teritorij balkana onda ...bujrum.

odoh sad da zvrsavam tufahije i begovu corbu...zamisli kakav sam ja srbenda kad serviram to za bozic :D
Ja nemam naviku nikoga zbog oprecnih misljenja etiketirati, mada sam bio i sam etiketiran...Bosanjacka politika (ako je uopste ima) je vise nego suptilna na nasrtaje iz Srbije i Hrvatske...INTERES je spojio Hrvatsku i Srbiju na Bosanskom pitanju, tako da ko god da predstavlja politiku u Bosni, treba da izabere saveznika prema istom tom kriteriju; npr: Granice i imovina BiH trebaju da nastupaju zajedno sa Srbijom prema Hrvatskoj jer Srbija ima slican problem...Druge probleme prema srbiji, treba geldati ima li hrvatska iteresa prema srbiji i zajedno nastupati...
Prosto je nevjerovatno sta je sve BiH propustila iako je imala svu podrsku svijeta da uradi, i to na vise frontova, meni nikako ne izgleda slucajno vec namjerno.
LBVIEW

#3591 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by LBVIEW »

exliberal-ex wrote:Uh jebote al se popaliste

Hajde da krenemo redom

Da citiram
"LBVIEW wrote:

i na kraju da citiram

Dobro, kad je sve tako kako ti kazez, zasto "bosnjacko pitanje" vec niste rijesili?
Kazem ti, nije ovo ni 1939-a, ni 1993-a, pa da odlucujute vi, umjesto nas, o nama - imali ste sansu
90-tih, kad jedino Bosnjaci nisu bili naoruzani, sad je kasno.
Btw. ako je cilj otcepljenje=trakatorijada vol II, onda ...bujrum.
melac

#3592 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by melac »

General War wrote:
melac wrote:Da li sam ja dobro shvatio GeneralWar i ostale da cemo mi imati napravljen most, kada se jednog dana zavrsi razgranicenje izmedju BiH i Hrvatske?
Ako ste u pravu, napravite ne jedan vec dva mosta ako vam je volja, i ako EU ima para za bacanje. Medjutim kada se gleda na citav slijed stvari izmedju hrvatske i BiH, most onako kako je predstavljen je najobicnije preseravanje.
Logicna je stvar da svaka drzava ako je moguce i ima love spoji svoj teritorij, logicno je da napravi na najmanjoj razdaljini, logicno je da poslusaju i sto ima susjed za reci.
No ja tebe pitam ako se pokaze da taj most je zapravo na teritoriju BiH je li to znaci da cemo mi biti vlasnici mosta?
General War

#3593 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by General War »

melac wrote:
General War wrote:
Logicna je stvar da svaka drzava ako je moguce i ima love spoji svoj teritorij, logicno je da napravi na najmanjoj razdaljini, logicno je da poslusaju i sto ima susjed za reci.
No ja tebe pitam ako se pokaze da taj most je zapravo na teritoriju BiH je li to znaci da cemo mi biti vlasnici mosta?
Ne mozes biti vlasnik necega nelegalnog, niti su sporne dvije pocetne tacke mosta vec more tj sirina morskog pojasa koja pripada kao plovni put BiH.
Tomi110

#3594 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Tomi110 »

Generalwar@
A koja je to sirina morskog pojasa koja pripada BiH na vrhu poluotoka Klek expertu?
exliberal-ex

#3595 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by exliberal-ex »

LBVIEW wrote:
Dobro, kad je sve tako kako ti kazez, zasto "bosnjacko pitanje" vec niste rijesili?
Kazem ti, nije ovo ni 1939-a, ni 1993-a, pa da odlucujute vi, umjesto nas, o nama - imali ste sansu
90-tih, kad jedino Bosnjaci nisu bili naoruzani, sad je kasno.
Btw. ako je cilj otcepljenje=trakatorijada vol II, onda ...bujrum.
Hajde da pogledamo malo sa istorijskog ugla

Koliko je muslimana bilo kad se Turska povukla, koliko je muslimanskog stanovnistva otisl sa njima.
Sta se desilo sa muslimanima iz srbije ...nestali
Sta je bilo sa zadnjim ratom...50 hiljada ubijenih, minimalno 3 puta vise ranjeno , stotine hiljada iselio van drzave, istocna bosna opustosena...krajina isto tako. Bosnjaci satjerani na nekih 25-30 % terirtorije , okruzeni sa neprijateljima sa svih strana...o cemu mi pricamo ovdje?

Da neskrecemo sa teme, ovo je rasprava gdje bi trebali da pricamo o izgradnji mosta i odnosima bosne i hrvatske...
Tomi110

#3596 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Tomi110 »

exliberal-ex wrote:Da vas nesto pitam
Sad da hrvatska kaze podizemo most za recimo 20 metara da najveci brod moze da udje dali bi onda jis uvijek trazili prestanak gradnje?

Da se razumijemo...evropa je dala pare..kinezi potpisali ...most se pravi mozemo mi ovdje naprdivat koliko god hocemo al realno mi samo sviramo kurcu.
Upravo tako sviranje kurcu, most ce se izgraditi, u Neumu nikad nece biti luka ni sada ni za tisucu/ hiljadu godina, eventualno ce uploviti i isploviti koja brodica ili jos realnije pedalina i koji ratni brod republike Turske kao simbolicna podrska Bosni i Hercegovini i to je to. Kako neki mudrac rece:" Psi laju a karavane prolaze".
General War

#3597 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by General War »

Tomi110 wrote:Generalwar@
A koja je to sirina morskog pojasa koja pripada BiH na vrhu poluotoka Klek expertu?
Strucnjak, nisu se ni granice odredile, ali uporedi sa slovencima sa piranskim zaljevom i lkako je prosla arbitraza pa valjda ces nesto i shvatiti.
BiH ima pravo na međunarodni plovni put iz Neuma, odnosno koridor do otvorenog mora. Da takav koridor ne može biti presiječen mostom, potvrdila je i nedavna arbitražna odluka o Piranskom zaljevu. U odluci se, pored ostalog, kaže da Sloveniji pripada tri četvrtine Piranskog zaljeva i slobodan, međunarodni plovni put, koridor, širine dvije nautičke milje. Na tom putu, odnosno koridoru, ne smije biti nikakvih građevina niti vještačkih ostrva. I međunarodni propisi nalažu da se prije bilo kakve gradnje mostova mora izvršiti razgraničenje prema statutu međunarodnog prava“,
Last edited by General War on 07/01/2019 00:38, edited 1 time in total.
General War

#3598 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by General War »

Tomi110 wrote:
exliberal-ex wrote:Da vas nesto pitam
Sad da hrvatska kaze podizemo most za recimo 20 metara da najveci brod moze da udje dali bi onda jis uvijek trazili prestanak gradnje?

Da se razumijemo...evropa je dala pare..kinezi potpisali ...most se pravi mozemo mi ovdje naprdivat koliko god hocemo al realno mi samo sviramo kurcu.
Upravo tako sviranje kurcu, most ce se izgraditi, u Neumu nikad nece biti luka ni sada ni za tisucu/ hiljadu godina, eventualno ce uploviti i isploviti koja brodica ili jos realnije pedalina i koji ratni brod republike Turske kao simbolicna podrska Bosni i Hercegovini i to je to. Kako neki mudrac rece:" Psi laju a karavane prolaze".
Da se isto razumijemo, hrvatska je slagala EU, nikakav pristanak od strane BiH nije dobila za gradnju...sviranje kurcu je ponavljanje te mantre i nadas se sada pozitivnom ishodu. Nemora nisat uci u neumski zaljev, ali opet ti ne daje za pravo da se kurcis uz asistenicju dijela "vjecito ugrozenih" na bosanskoj strani.
exliberal-ex

#3599 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by exliberal-ex »

General War wrote: Da se isto razumijemo, hrvatska je slagala EU, nikakav pristanak od strane BiH nije dobila za gradnju...sviranje kurcu je ponavljanje te mantre i nadas se sada pozitivnom ishodu. Nemora nisat uci u neumski zaljev, ali opet ti ne daje za pravo da se kurcis uz asistenicju dijela "vjecito ugrozenih" na bosanskoj strani.

Generale malo je to naivno objasnjenje.

Zivimo u 21 vijeku ne u vrijeme golubova pisonosa. Prica da je hrvatska slagala evropi je djecije objasnjenje za nerad, nebrigu ili jednostavno neznanje sluzbenika i politicara koji su trebali da se brinu o tome. Pogotovo kad se znalo da su hrvati poceli gradnju i ranije ali nisu imali para da je zavrse i da su javno govorili da ce trazit pare od EU....cijeli taj proces je trajao godinama nije se desio preko noci pa da kazemo joj slagase

Sa druge strane hrvatski zahtjev je sasvim legitiman, kao sto je Turska povezala istok i zapad preko Bosfora tako i Hrvatska radi....pogotovo kad se kaze da se tim mostom povezuje najznacajniji I najpoznatiji grad u drzavi sa ostatkom drzave.A sam most je dovoljno velik da neblokira nista.
Uostalom...most se pravi
Tomi110

#3600 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Tomi110 »

General War wrote:
Tomi110 wrote:Generalwar@
Strucnjak, nisu se ni granice odredile, ali uporedi sa slovencima sa piranskim zaljevom i lkako je prosla arbitraza pa valjda ces nesto i shvatiti.
BiH ima pravo na međunarodni plovni put iz Neuma, odnosno koridor do otvorenog mora. Da takav koridor ne može biti presiječen mostom, potvrdila je i nedavna arbitražna odluka o Piranskom zaljevu. U odluci se, pored ostalog, kaže da Sloveniji pripada tri četvrtine Piranskog zaljeva i slobodan, međunarodni plovni put, koridor, širine dvije nautičke milje. Na tom putu, odnosno koridoru, ne smije biti nikakvih građevina niti vještačkih ostrva. I međunarodni propisi nalažu da se prije bilo kakve gradnje mostova mora izvršiti razgraničenje prema statutu međunarodnog prava“,
Da BiH ima pravo izlaska i to stoji ali zaboravi nebuloze tipa 12 nm sirine teritorijalnog mora, cak ne moze dobiti ni 100 metara, arbitraza Slovenije je bila nastimana od strane Slovenaca a na stetu Hrvatske i to je dokazano i zato Hrvatska nije pristala na rezultate arbitraze.Prilikom pocetka gradnje ili bolje receno "prvog pokusaja gradnje" mosta nisam cuo "kmecanje" iz Sarajeva o mostu pogotovu sto taj prosli projekt je bio nizi od sadasnjeg. Onda zasto sada stranke sa bosnjackim predznakom dizu toliku galamu oko mosta?Odgovor je vrlo jednostavan. Zato sto nemaju sto drugo ponuditi "raji" osim vjecite " ugrozenosti" te iste raje od strane zlih susjeda/komsija. Most ce biti visok 55 metara, proguglaj malo visinu najvecih putnickih/ teretnih brodova.
Post Reply