Pandakonda wrote:
Govorio sam o kontroli Arapa koji bi dolazili iz tih "sumnjivih" država. Pod kontrolom mislim nadzor dok se ne uvjeriš da ne predstavljaju prijetnju. Ovo možda zvuči ekstremno ali kad se uzme u obzir situacija onda je to jednostavno preventivna mjera.
U vidu cega se ogleda taj nadzor? Konkretno? Koje su to sumnjive drzave, konkretno? Sta imas da kazes na to da tri napada koje sam spomenuo, a oni su mescini najpoznatiji u zadnjih par godina u Americi su izvrsena od strane ljudi koji nemaju veze sa arapskim zemljama, nit su Arapi?
Pa znam da ih ne može izbacit, ali većina ovih novih liberala potencira tu priču kako Trump planira da izbaci i stavi u kamp sve manjine.
Trump je od jedno deset verzija svojih prijedloga u jednom trenutku predlozio kontrolu
svih muslimana, nevezano za drzavu porijekla ili ono sto im pise u pasosu.
Usra ga i ti sa paravojnom formacijom

Nisam u bobu razmišljao koja vrsta nadzora ali vjerujem da se može napravit neki plan/sistem kako bi se lakše razotkrili pokušaji takvih napada. Možda da su bolje pratili te neke zajednice možda bi čuli od njih da taj lik planira napad na Bostonski maraton npr.
Pa nisi "u bobu" razmisljao. U tome je i problem. Nije ni Trump. Ne da niste "u bobu" razmisljali, nego niste uopste razmisljali o nebuloznosti Trumpovih prijedloga, ne samo u vezi ovog problema. Pitam te u cemu bi se ogledao nadzor, konkretno, kao i za ostale stvari KONKRETNO, jer
konkretnog odgovora nema, jer kad pocnes razmisljati KONKRETNO o tome onda vidis vrlo brzo kakva je to glupost i koliko je to neostvarivo. Isto vazi i za protjerivanje 13 miliona ilegalnih imigranata. Isto vazi i za podizanje zida. Isto vazi cak i za ukidanje Obamacare, kao i za milion drugih stvari.
Uvesti vize ili nešto na taj princip isto kao što imamo i mi iz BiH. Prije nego što ti je odobre uradit detaljni background check tvog ponašanja da se vidi da li ima osnovana sumnja da ćeš napravili neki problem. (isto kao što je onaj iz Francuske napravio milion pljački). Poenta ovoga nije otežanje ulaska u državu, nego napravit neki sistem da država bolje sazna koga pušta unutra. Znaci isto kao kod nas, doći u ambasadu US u tvojoj državi, uradit detaljne intervjue itd.
Znaci ti si za to da se uvedu vize za gradjane EU? Naravno shvatas da to znaci i vize za Amerikance kada putuju tamo. Ok, pa tako reci. Uvescemo restrikciju putovanja radi mahnitih ljudi po selendrama Amerike koji se plase da ce kakav terorista napasti liberalni New York, ili gay club u Orlandu, ili kakav univerzitet, sve lokacije s kojima doticni ksenofobi imaju vrlo malo kontakta.
Vise ljudi bude ubijeno u kojekakvim napadima budala po Americi godisnje.
Ne znam kako možeš izjednačavat zabranu gey brakova (ruski zakon) sa tim da dobiješ smrtu kaznu zato što si gay (sve islamske zemlje). Ti ljudi nisu samo anti gay, nego su protiv bilo kakvih prava žena i za njih su žene samo tu da prave djecu itd.
Ne izjednacavam. Ti si spomenuo gay prava. Znaci zabrana braka vs ubistvo. Gdje cemo napraviti granicu u tim zakonima? Ono, moze zabrana gay brakova, moze zabrana propagiranja homoseksualnosti, ali ne moze recimo odsjecanje ruke? Ili sto uopste pricati o njima? Moze recimo da li dozvoljeno zenama da voze, ili recimo ljudima da se mole bogu kojem hoce? Ili mozda uopste ko moze da glasa, ko ne, itd? Hocemo li napraviti listu toga sta moze, sta ne, pa onda na osnovu toga sortirati razne zemlje? Kao neki pravilnik.

Kako konkretno na osnovu pausalnih parametara koje si naveo napraviti listu tih zemalja?
Znaci Amerika sad treba da pita Kinu za bilo kakav potez samo zato da ih ne bi uvrijedili ? Znaci predsjednik US ne treba da ima svoj stav povodom necega samo zato da im ostanu dobri odnosi sa Kinom ? Ovdje sticem dojam da je Kina derište koje je uvijek dobivalo šta je htjelo i kad dođe neko i kaže stop odma se upali.
Kina se ponasa kao deriste koje uvijek dobija sta zeli?

Ne znam, ali kad kazes Kina, takva osobina mi ne pada prva na pamet. Prije bih Ameriku nazvao razmazenom.
Kad ti (i takvi kao ti) shvatite da Trump POJMA NEMA sta je Tajvan, kao ni ti, sta predstavlja u medjunarodnim odnosima, kao sto POJMA NEMA ni sta je Pakistan, itd itd, bice kasno. A da ne govorim kad su u pitanju manje zemlje i detalji oko njih. Stvari koje su od krucijalnog znacaja za stabilnost u svijetu. Kao sto rekoh, ozbiljni svjetski lideri nece bas imati strpljenja za njegov nedostatak elementarnog znanja.