Svijet bez religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked

Kako bi svijet bio bolje mjesto?

Da nema nikako religija (Agnosticizam, Apateizam, Ateizam, ... )
117
65%
Da ima samo jedna religija
22
12%
Da su svi Deisti
12
7%
Svijet je dobar kakav jeste
30
17%

Total votes: 181

aurora313

#3576 Re: Svijet bez religija

Post by aurora313 »

El Mumin wrote:
aurora313 wrote:
El Mumin wrote:Imaš li ti dokaze da Bog ne postoji, kad tako to vatreno tvrdiš? Volio bih pročitati, koji su... Evo, sav sam se pretvorio u uho! :?
Mumine ba, pokuš'o bi ja, ali mi moraš reći na kojeg boga ili bogove misliš? Ima ih na stotine, pa evo, sav sam se pretvorio u uho. :?
Na jednog jedinog Boga Svemira i svega što postoji. Narodi Knjige zovu ga Jahve, mi muslimani Allah, ali to je sve isti Bog.
Čekaj malo. To je samo tvoj bog za kojeg misliš da postoji. I nemaš nikakav dokaz, to znamo.
Ali ako tako nastaviš uvrijedićeš druge koji vjeruju u recimo indijsku Krišnu, ili japansku Amateras, ili Velikog Poglavicu... kužiš. Ne tvoga.
Ja jesam jadni ateista koji ništa ne zna niti shvata. Ali oni nisu jer su vjernici kao i ti!
Šta ćemo sada sa njihovim tvrdnjama. I samo da znaš, njihov je Svemogući stariji od Jahve?
Kada ovo nas dva utvrdimo, onda ćemo dalje oko dokaza koje trebaš.
El Mumin

#3577 Re: Svijet bez religija

Post by El Mumin »

Dozer wrote:
El Mumin wrote: Pa eto želio bih čuti tvoju logiku da nema Boga...
Pazi nesto...Logika i postojanje boga su realno nepovezivi. To sto mi nesto ne znamo i ne mozemo objasniti, ama bas nikako se ne moze podvesti pod logicki odgovor koji glasi da je to onda = obavezno postojanje boga.

Nije, i ne mora ni biti. Naprosto - to ne znamo, i tu je gotova stvar. Ali, to niposto ne znaci da se necemo truditi da saznamo, da necemo istrazivati, ispitivati, zapitkivati, pokusavati na sve nacine doci do odgovora. Pri tome cemo stalno smisljati i izmisljati nove nacine dostizanja mogucih novih spoznaja i znanja.

Jbg, nekada nismo znali objasniti ni munje i gromove, pa smo mislili da to bog gore rezi, ili sta vec, i da je ljut pa baca vatru na nas. Pa mu prinosili raznorazne zrtve, pri tome pobivsi ko zna koliko ljudi, zivotinja, djece...
Onda skontali da to ipak nije tako, nego da sve ima svoje uzroke i posljedice - prirodne. Ili, neki su urlali na Mjesec i smatrali ga ko zna cime... I tako X stvari...

Ali, jednostavno reci da je sve kreirao bog i tu prestati traziti stvarne i realne odgovore, za mene licno je neprihvaltjivo. I potpuno nelogicno.
Ako nije sve stvorio Bog, onda mi ti reci ko je? Mora da imaš neki odgovor u rukavu..
Jer, ja ne mogu pojmiti da je sve nastalo iz ničega, možeš li ti?
El Mumin

#3578 Re: Svijet bez religija

Post by El Mumin »

Ovo je razmjena mišljenja. Ja kažem da je svijet sa religijom bolji, poštujem mišljenje i onih forumasa koji kažu da nije.
aurora313

#3579 Re: Svijet bez religija

Post by aurora313 »

El Mumin wrote: Jer, ja ne mogu pojmiti da je sve nastalo iz ničega, možeš li ti?
I tvoj bog je morao nastati iz ničega. Možeš li to pojmiti?
Dozer

#3580 Re: Svijet bez religija

Post by Dozer »

El Mumin wrote:Ako nije sve stvorio Bog, onda mi ti reci ko je? Mora da imaš neki odgovor u rukavu..
Pa, upravo ti dadoh odgovor, pobogu....

NE ZNAM(O)!
Ali, to ne znaci ni da je bog, zar ne?

Hajmo ovako - ako je bog, zasto nam se nikada nije pokazao? Nije li malo blesavo imati oca, ali ga nikada ne vidjeti, nego vjerovati da postoji?
Zasto se bog krije? Radi cega? Da bi ljudi vjerovali u njega...?
Nije li logicnije da se, ako postoji, pokazao ljudima i dokazao sve svoje moci? Zar tada strahopostovanje ne bi bilo apsolutno?
Zar tada SVI ljudi ne bi slijedili i postovali sve sto on kaze?

Mislim...sta je poenta vjerovanja u nesto sto se naziva "tvorcem"?

Moji tvorci su otac i majka, i njih postujem i volim, a nekada sam imao i strahopostovanje, dok sam bio mali. I nisam imao nikakvu potrebu vjerovati da oni postoje jer sam ih gledao i gledam, cuo i cujem, osjetio i osjetim.
Kontas?
Ako sam nekad nesto zgrijesio - onda sam i fasovao. Znaci - kaznjen sam. Nisam morao cekati da umrem, pa da me moji tvorci kazne nekakvim paklom/dzehennemom...
Ako sam bio dobar, ucio, nesto lijepo uradio, itd. - bio sam nagradjen. Opet, nisam morao cekati da umrem, pa da odem u nekakav raj/dzennet...

Zasto on ne (u)radi isto?
Zasto nam svima ne pokaze i dokaze prvo svoje postojanje, a onda i sve te cari dzenneta, ali i strahote dzehennema, pa da svi znamo sta nas ceka ako budemo ovakvi ili onakvi. Cemu vjerovanje?
Svi se mi ponasamo drasticno razlicito kada znamo sta je nagrada, a sta kazna, zar ne?

Npr. nisi lud da vozis krzo crveno jer je kazna - po novcaniku.
Ili, nisi blesav da zgazis autom 20 ljudi jer je kazna - dugotrjni zatvor, a ponegdje i smrtna presuda.
Ali, i te kako ce se zadati da odradis bilo sta sto ce rezultirati lovom, ili nekom drugom lijepom stvari za tebe.

Nadam se da kontas sta govorim...
Last edited by Dozer on 29/07/2016 15:26, edited 2 times in total.
aditon

#3581 Re: Svijet bez religija

Post by aditon »

mousstapha wrote:Priča o Adamu i Evi je za lude, a priča da smo došli sa druge planete je za duboko promišljanje. :D
razmisli malo o tome prije nego se iskesiš opet ;-)
El Mumin

#3582 Re: Svijet bez religija

Post by El Mumin »

aurora313 wrote:
El Mumin wrote: Jer, ja ne mogu pojmiti da je sve nastalo iz ničega, možeš li ti?
Ne, ne mogu. Jedino mogu pojmiti da je postojao oduvijek...
El Mumin

#3583 Re: Svijet bez religija

Post by El Mumin »

Dozer wrote:
El Mumin wrote:Ako nije sve stvorio Bog, onda mi ti reci ko je? Mora da imaš neki odgovor u rukavu..
Pa, upravo ti dadoh odgovor, pobogu....

NE ZNAM(O)!
Ali, to ne znaci ni da je bog, zar ne?

Hajmo ovako - ako je bog, zasto nam se nikada nije pokazao? Nije li malo blesavo imati oca, ali ga nikada ne vidjeti, nego vjerovati da postoji?
Zasto se bog krije? Radi cega? Da bi ljudi vjerovali u njega...?
Nije li logicnije da se, ako postoji, pokazao ljudima i dokazao sve svoje moci? Zar tada strahopostovanje ne bi bilo apsolutno?
Zar tada SVI ljudi ne bi slijedili i postovali sve sto on kaze?

Mislim...sta je poenta vjerovanja u nesto sto se naziva "tvorcem"?

Moji tvorci su otac i majka, i njih postujem i volim, a nekada sam imao i strahopostovanje, dok sam bio mali. I nisam imao nikakvu potrebu vjerovati da oni postoje jer sam ih gledao i gledam, cuo i cujem, osjetio i osjetim.
Kontas?
Ako sam nekad nesto zgrijesio - onda sam i fasovao. Znaci - kaznjen sam. Nisam morao cekati da umrem, pa da me moji tvorci kazne nekakvim paklom/dzehennemom...
Ako sam bio dobar, ucio, nesto lijepo uradio, itd. - bio sam nagradjen. Opet, nisam morao cekati da umrem, pa da odem u nekakav raj/dzennet...

Zasto on ne (u)radi isto?
Zasto nam svima ne pokaze i dokaze prvo svoje postojanje, a onda i sve te cari dzenneta, ali i strahote dzehennema, pa da svi znamo sta nas ceka ako budemo ovakvi ili onakvi. Cemu vjerovanje?
Svi se mi ponasamo drasticno razlicito kada znamo sta je nagrada, a sta kazna, zar ne?

Zato što je postojanje Boga po meni nužnost sama po sebi.
Dozer

#3584 Re: Svijet bez religija

Post by Dozer »

Pojasni. Zasto je nuznost? Zbog cega tacno?

Zato sto ne mozes zamisliti nista drugo?
Sta bi, recimo, da ne postoje Tora, Biblija, Kur'an...? Mozes li se uopste zamisliti bez toga?
Last edited by Dozer on 29/07/2016 15:28, edited 1 time in total.
MyTao

#3585 Re: Svijet bez religija

Post by MyTao »

El Mumin wrote:
Dozer wrote:
Pazi nesto...Logika i postojanje boga su realno nepovezivi. To sto mi nesto ne znamo i ne mozemo objasniti, ama bas nikako se ne moze podvesti pod logicki odgovor koji glasi da je to onda = obavezno postojanje boga.

Nije, i ne mora ni biti. Naprosto - to ne znamo, i tu je gotova stvar. Ali, to niposto ne znaci da se necemo truditi da saznamo, da necemo istrazivati, ispitivati, zapitkivati, pokusavati na sve nacine doci do odgovora. Pri tome cemo stalno smisljati i izmisljati nove nacine dostizanja mogucih novih spoznaja i znanja.

Jbg, nekada nismo znali objasniti ni munje i gromove, pa smo mislili da to bog gore rezi, ili sta vec, i da je ljut pa baca vatru na nas. Pa mu prinosili raznorazne zrtve, pri tome pobivsi ko zna koliko ljudi, zivotinja, djece...
Onda skontali da to ipak nije tako, nego da sve ima svoje uzroke i posljedice - prirodne. Ili, neki su urlali na Mjesec i smatrali ga ko zna cime... I tako X stvari...

Ali, jednostavno reci da je sve kreirao bog i tu prestati traziti stvarne i realne odgovore, za mene licno je neprihvaltjivo. I potpuno nelogicno.
Ako nije sve stvorio Bog, onda mi ti reci ko je? Mora da imaš neki odgovor u rukavu..
Prvo... niko ne tvrdi da je sve nestalo iz nicega. Definitivno ne ateizam... jer tvrditi nesto bez dokaza automatski te stavlja u vjernike. najvise sto ateizam nudi za tako velik pitanja za koja nemamo odgovore je NE ZNAM. Znam da je vjernicima tesko da se pomire sa tim da postoje stvari koje mi ne znamo, pa bi radije uzeli da vjeruju u bajke nego priznali to... ali to je realnost.

Ali hajde da se igramo, meni je recimo puno logicnije da je sve nastalo iz nicega, nego da je nesto oduvijek bilo...

Kada sam bio mali pa bi nam hodza u mejtefu ismijavao ideju da nesto moze nastati iz nicega, uvijek sam se pitao kako je onda bog nastao... odgovor da je uvijek tu bio je nelogican. Znaci postojao vjecno unazad i bas sada stvorio covjecanstvo, to ce proci i onda ce postojati vjecno u buducnost :-)
mousstapha

#3586 Re: Svijet bez religija

Post by mousstapha »

aditon wrote:
mousstapha wrote:Priča o Adamu i Evi je za lude, a priča da smo došli sa druge planete je za duboko promišljanje. :D
Ejs. A da ti razmisliš da je vrijeđanje proglašavati vjernike ludima. To je ipak samo stav, baš kao što je tvoj sa vanzemaljcima.
aditon

#3587 Re: Svijet bez religija

Post by aditon »

El Mumin wrote:Da se držim teme foruma. Po mom mišljenju svijet bez religije bi bio gore mjesto.
Religija koliko toliko sputava zlo u ljudima.
Jesu li Hitler i Ratko Mladić bili religiozni?
Samo jedan primjer u moru primjera da su najviše zla ljudima učinili nereligiozni ljudi.
Naravno, ima i onih koji se smatraju "pripadnicima "neke religije i čine zlo, ali u biti oni djeluju izvan moralnih zakona religije.
Ne drži se ni svaki policajac zakona, zar ne?
Pozdrav.
Nemoj da lupetaš gluposti. Religija sputava zlo u ljudima? Pa svi su ratovi vođeni u ime ovg ili onog boga. Crkva je pobila milione ljudi zbog nekih uvjerenja i vjerovanja. Kažeš Ratko nije bio religiozan? Dođe mi sad da ti iskopam 20 snimaka gdje se on krsti. Jesi vidio blagosiljanje škorpiona pred masakar u Srebrenici. Svjet bez religija bi bio bolje mjesto, a ljudi nisu zli po svojoj osnovi. To je najveća glupost koju sam čuo. Ali isto tako je tačno da najgore stvari ljudi čine, prije svega drugim ljudima pa onda i ostaloj flori i fauni. Ja sam s religijom na VI pa opet nisam zao niti bi kad nekom nešto nažao učinio. Bar ne svjesno.
El Mumin

#3588 Re: Svijet bez religija

Post by El Mumin »

MyTao wrote:
El Mumin wrote:

Prvo... niko ne tvrdi da je sve nestalo iz nicega. Definitivno ne ateizam... jer tvrditi nesto bez dokaza automatski te stavlja u vjernike. najvise sto ateizam nudi za tako velik pitanja za koja nemamo odgovore je NE ZNAM. Znam da je vjernicima tesko da se pomire sa tim da postoje stvari koje mi ne znamo, pa bi radije uzeli da vjeruju u bajke nego priznali to... ali to je realnost.

Ali hajde da se igramo, meni je recimo puno logicnije da je sve nastalo iz nicega, nego da je nesto oduvijek bilo...

Kada sam bio mali pa bi nam hodza u mejtefu ismijavao ideju da nesto moze nastati iz nicega, uvijek sam se pitao kako je onda bog nastao... odgovor da je uvijek tu bio je nelogican. Znaci postojao vjecno unazad i bas sada stvorio covjecanstvo, to ce proci i onda ce postojati vjecno u buducnost :-)[/quote]
Za mene je opet logicnije da je nešto postojalo oduvijek, nego da je nastalo iz ničega.
Dozer

#3589 Re: Svijet bez religija

Post by Dozer »

Pa, hajde nam pojasni to... kako je logicnije da je nesto postojalo oduvijek? Sta znaci "oduvijek", a pogotovo u kontekstu onoga "da nesto ne moze nastati iz nicega"...?
HardcoreMX

#3590 Re: Svijet bez religija

Post by HardcoreMX »

belfy wrote: @Hardcore opet ne zna sta znace rijeci koje pise. ispade da je evolucija bila priznata, samo sada vise nije. :lol:
ispade da ti ne znaš čak ni osnovu toga što vjeruješ?!Evolucija se itekako učila u školi,sa nabjedjenim „dokazima“ u istu,a i danas se potura,samo kad se skontalo da priča sa majmunima ne pije više vode(Darwin davno opovrgnut),onda se evolucija prepakirala u „adaptaciju“ i „razvrstavanje vrsta“,“neinteligentni dizajn“..,apropo ,npr.razvrstavanje se u nauci naziva klasifikacija ili sistematika.Evolucija nedokazuje apsolotno ništa!
El Mumin

#3591 Re: Svijet bez religija

Post by El Mumin »

mousstapha wrote:
aditon wrote:
Ejs. A da ti razmisliš da je vrijeđanje proglašavati vjernike ludima. To je ipak samo stav, baš kao što je tvoj sa vanzemaljcima.
Ljudi imaju pravo da vjeruju ili ne vjeruju u postojanje Boga. Ne mogu ja sad za ateistu reći da je lud, ako ima svoje vlastito mišljenje.
Isto tako nije fino za vjernika reći da je lud, samo zato što se tvoje mišljenje ne poklapa sa njegovim.
Uvijek sam za zdravu raspravu, bez vrijeđanja nečijeg mišljenja.
Dozer

#3592 Re: Svijet bez religija

Post by Dozer »

Evolucija je jedina cinjenica sto se nas tice... Dobrim dijelom naucno dokazana :roll:
To sto jos uvijek ne znamo iz cega smo tacno evoluirali, inicjalno, ne znaci da se evolucija nije desila, i da se i dalje ne desava... :roll:
Last edited by Dozer on 29/07/2016 15:39, edited 1 time in total.
El Mumin

#3593 Re: Svijet bez religija

Post by El Mumin »

HardcoreMX wrote:
belfy wrote: @Hardcore opet ne zna sta znace rijeci koje pise. ispade da je evolucija bila priznata, samo sada vise nije. :lol:
ispade da ti ne znaš čak ni osnovu toga što vjeruješ?!Evolucija se itekako učila u školi,sa nabjedjenim „dokazima“ u istu,a i danas se potura,samo kad se skontalo da priča sa majmunima ne pije više vode(Darwin davno opovrgnut),onda se evolucija prepakirala u „adaptaciju“ i „razvrstavanje vrsta“,“neinteligentni dizajn“..,apropo ,npr.razvrstavanje se u nauci naziva klasifikacija ili sistematika.Evolucija nedokazuje apsolotno ništa!

Mene samo zanima gdje se u evoluciju uklapaju divovi, jer su pronađene njihove kosti, a nigdje u teoriji evolucije se to ne pominje? Zašto se to skriva od javnosti?
HardcoreMX

#3594 Re: Svijet bez religija

Post by HardcoreMX »

Dozer wrote: Koji dio ove recenice ne kontas, slobodno reci, da ti pojasnim - proteini, pa ma koliko da su kompleksni, nisu nikakav dokaz postojanja boga.
Oh,itekako je dokaz!!!, , eto ti sad linkovi,da imaš šta da čitaš,...ustvari trilioni triliona dokaza,ovo je čak vrhunska naučno-empirijska istina,svidjelo se to tebi ili ne,čak si i ti ,sa tom besmislenom pričom dokaz,a ko si ti zapravo?,ko smo mi,mali atomi u Univerzumu,manji nego zrno pijeska posmatranog sa neke od planeta.Zapamti ili voliš istinu ili voliš laž.Trećeg nema.Istina postoji jer samo se laž može izmišljati.Slijedi istinu,slijedićeš dobro,slijedićeš Boga,suprotno tome slijedi laž,slijedićeš loše,slijedićeš djavola,koji će te na kraju sigurno ostaviti,jer je i on rekao "Gospodaru..".A odgovaračeš za svoja djela,bilo dobro ili loše,vidječeš ga,bilo skriveno ili javno.
Dozer

#3595 Re: Svijet bez religija

Post by Dozer »

:lol:
HardcoreMX

#3596 Re: Svijet bez religija

Post by HardcoreMX »

Dozer wrote:
El Mumin wrote:Da se držim teme foruma. Po mom mišljenju svijet bez religije bi bio gore mjesto.
Samo jedan primjer u moru primjera da su najviše zla ljudima učinili nereligiozni ljudi.
Naravno, ima i onih koji se smatraju "pripadnicima "neke religije i čine zlo, ali u biti oni djeluju izvan moralnih zakona religije.
Pozdrav.
Malo netacno... Za Hitlera ne znam, ali Mladic...

Druga stvar, religije se medjusobno kolju i ubijaju vec par hiljada godina, i uzrok su smrti i patnje miliona ljudi tokom tog perioda.
To porediti s Hitlerom i Mladicem je, najblaze receno - nategnuto.
Otpadnika i radikala je uvijek bilo u svemu, ne samo u religiji, ali ako cemo biti realni i iskreni, vecina ljudi se danas poistovjecuje ili slijedi neku od religija, i istovremeno, ako ne s mrznjom, a ono s podozrenjem posmatra svakoga ko nije pripadnik njihove religije. Nazalost, ali to su cinjenice.

Pa, dovoljno je samo pogledati ovu temu, i da sve bude jasno...
Ne znaš za Hitlera prije 70-tak godina ali znaš da se religije ubijaju već hiljadama godina?!To se ti teleportirao u vrijeme prije 1000 godina pa još nisi stigao do 20-21 vijeka? I koji bi bili to "tvoji parametri"ocjene jeli neko vjernik ili nije? :lol:
Last edited by HardcoreMX on 29/07/2016 16:55, edited 1 time in total.
aurora313

#3597 Re: Svijet bez religija

Post by aurora313 »

El Mumin wrote:
aurora313 wrote:
Ne, ne mogu. Jedino mogu pojmiti da je postojao oduvijek...
Onda nemamo šta dalje. To 'poimaš' ali nemaš da ponudiš ništa više.
Onda ne traži od drugih dokaze kako tvoja mašta funkcioniše.
Dozer

#3598 Re: Svijet bez religija

Post by Dozer »

HardcoreMX wrote:
Dozer wrote:
Pozdrav.
Malo netacno... Za Hitlera ne znam, ali Mladic...

Druga stvar, religije se medjusobno kolju i ubijaju vec par hiljada godina, i uzrok su smrti i patnje miliona ljudi tokom tog perioda.
To porediti s Hitlerom i Mladicem je, najblaze receno - nategnuto.
Otpadnika i radikala je uvijek bilo u svemu, ne samo u religiji, ali ako cemo biti realni i iskreni, vecina ljudi se danas poistovjecuje ili slijedi neku od religija, i istovremeno, ako ne s mrznjom, a ono s podozrenjem posmatra svakoga ko nije pripadnik njihove religije. Nazalost, ali to su cinjenice.

Pa, dovoljno je samo pogledati ovu temu, i da sve bude jasno...
Ne znaš za Hitlera prije 70-tak godina ali znaš da se religije ubijaju već hiljadama godina?!To se ti teleportirao u vrijeme prije 1000 godina pa još nisi stigao do 20-21 vijeka? :lol: koja zemlja je bacila već 2 atomske bombe,ratuje od tog vremena neprestano na svim kontinentima,ali ne smije na silu udariti nego uglavnom na sirotinju,i ujedno je najveći proizvodjač i liferant oružja?
Ti si se totalno pogubio :lol:
"Ne znam za Hitlera" se odnosilo na to da ne znam da li je bio vjernik ili ne :lol:
A, izgleda da si se ti teleportirao nekih 1500 godina unazad, pa si gledao Muhu kako diktira Kur'an, a uz uho si mu prislukivao verbalni diktat :D
Last edited by Dozer on 29/07/2016 15:45, edited 2 times in total.
HardcoreMX

#3599 Re: Svijet bez religija

Post by HardcoreMX »

Dozer wrote::lol:
Eto na šta si spao,jesam te ugasio :D
El Mumin

#3600 Re: Svijet bez religija

Post by El Mumin »

Dozer wrote:Evolucija je jedina cinjenica sto se nas tice... Dobrim dijelom naucno dokazana :roll:
To sto jos uvijek ne znamo iz cega smo tacno evoluirali, inicjalno, ne znaci da se evolucija nije desila, i da se i dalje ne desava... :roll:
Ako svako živo biće evoluira, i po darvinovoj teoriji evolucije čovjek je nastao od majmuna, zašto već jednom majmuni ne evoluiraju u čovjeka, s obzirom da žive paralelno sa ljudima već milionima godina?
Locked