El Mumin wrote:Ako nije sve stvorio Bog, onda mi ti reci ko je? Mora da imaš neki odgovor u rukavu..
Jer, ja ne mogu pojmiti da je sve nastalo iz ničega, možeš li ti?
Pa, upravo ti dadoh odgovor, pobogu....
NE ZNAM(O)!
Ali, to ne znaci ni da je bog, zar ne?
Hajmo ovako - ako je bog, zasto nam se nikada nije pokazao? Nije li malo blesavo imati oca, ali ga nikada ne vidjeti, nego vjerovati da postoji?
Zasto se bog krije? Radi cega? Da bi ljudi vjerovali u njega...?
Nije li logicnije da se, ako postoji, pokazao ljudima i dokazao sve svoje moci? Zar tada strahopostovanje ne bi bilo apsolutno?
Zar tada SVI ljudi ne bi slijedili i postovali sve sto on kaze?
Mislim...sta je poenta vjerovanja u nesto sto se naziva "tvorcem"?
Moji tvorci su otac i majka, i njih postujem i volim, a nekada sam imao i strahopostovanje, dok sam bio mali. I nisam imao nikakvu potrebu vjerovati da oni postoje jer sam ih gledao i gledam, cuo i cujem, osjetio i osjetim.
Kontas?
Ako sam nekad nesto zgrijesio - onda sam i fasovao. Znaci - kaznjen sam. Nisam morao cekati da umrem, pa da me moji tvorci kazne nekakvim paklom/dzehennemom...
Ako sam bio dobar, ucio, nesto lijepo uradio, itd. - bio sam nagradjen. Opet, nisam morao cekati da umrem, pa da odem u nekakav raj/dzennet...
Zasto on ne (u)radi isto?
Zasto nam svima ne pokaze i dokaze prvo svoje postojanje, a onda i sve te cari dzenneta, ali i strahote dzehennema, pa da svi znamo sta nas ceka ako budemo ovakvi ili onakvi. Cemu vjerovanje?
Svi se mi ponasamo drasticno razlicito kada znamo sta je nagrada, a sta kazna, zar ne?
Npr. nisi lud da vozis krzo crveno jer je kazna - po novcaniku.
Ili, nisi blesav da zgazis autom 20 ljudi jer je kazna - dugotrjni zatvor, a ponegdje i smrtna presuda.
Ali, i te kako ce se zadati da odradis bilo sta sto ce rezultirati lovom, ili nekom drugom lijepom stvari za tebe.
Nadam se da kontas sta govorim...