Libanon
-
MMM1977
#3577 Re: Libanon
Davno sam pisao ali ću ponoviti: Jedini način da se riješi Izrael je da napore ujedine Turska, Iran i Egipat, tu onda ne pomaže ni USA mornarica, jedino tako bi se Izrael doveo za pregovarački stol. Ali od toga nema ništa naravno pa nam ostaje da i dalje gledamo mrcvarenje naroda dole dok Sisiju viri samo nožni palac iz Satanyahu-ove guzice, Erdogan fol nešto galami a jedino Iran kao nešto i radi ali ne može sam.
- alijagoro
#3578 Re: Libanon
https://x.com/WarMonitors/status/1841542863915778413
Nekih kao malo vise detalja oko zasjede
Nekih kao malo vise detalja oko zasjede
- No Mind
#3579 Re: Libanon
Nikad necemo znati koliko je napad bio efektivan ili ne. Kod Izraelaca sigurno nece niko iz vojne baze uzeti mobitel i snimati stetu i kratere, nit cemo vidjeti satelitske slike pogodaka. Uostalom mozda je cilj bio samo da dopre "poruka" da se moze probiti izraelski PVO bez zelje za stetom kakva bi izazvala daljnu eskalaciju. Tako da besmisleno je diskutovati o tome.
I osim toga, govorimo o balistickim raketama iznad "taktickih" dometa, nije to napravljano da gadja pojedinacne avione na zemlji i Iran tesko da je dostigao preciznost koju ima Rusija ili USA. Za to treba vjerovatno ogromna satelitska mreza. Ali mogu dostaviti terete za koje nija toliko bitna preciznost. Mozda je to dovoljna poruka.
I osim toga, govorimo o balistickim raketama iznad "taktickih" dometa, nije to napravljano da gadja pojedinacne avione na zemlji i Iran tesko da je dostigao preciznost koju ima Rusija ili USA. Za to treba vjerovatno ogromna satelitska mreza. Ali mogu dostaviti terete za koje nija toliko bitna preciznost. Mozda je to dovoljna poruka.
-
geoxx
#3580 Re: Libanon
To prozivanje Turske je smijesno. Kad njima pocnu ubijati generale i vrsiti likvidacije visokih politickih funkcionera u po’ Ankare, onda to mozes porediti. Dotad nista.MMM1977 wrote: ↑02/10/2024 20:28 Davno sam pisao ali ću ponoviti: Jedini način da se riješi Izrael je da napore ujedine Turska, Iran i Egipat, tu onda ne pomaže ni USA mornarica, jedino tako bi se Izrael doveo za pregovarački stol. Ali od toga nema ništa naravno pa nam ostaje da i dalje gledamo mrcvarenje naroda dole dok Sisiju viri samo nožni palac iz Satanyahu-ove guzice, Erdogan fol nešto galami a jedino Iran kao nešto i radi ali ne može sam.
Jos ce ispasti ovi reagovali zbog bilo cega drugog osim zbog sebe i svoje reputacije kao regionalne sile.
-
Lopez1981
#3581 Re: Libanon
Mozemo reci da je i Iran razvalio Isil i ostale vehabijske grupe Izraelsko Americke projekte i saveznike koji su od Iranskih saveznika mislili napraviti svoju prciju.Dugarry wrote: ↑02/10/2024 20:23Mislim da nisi objektivan. Izrael konstantno napada i ubija Iranske saveznike u Libanonu i Siriji. Izrael takodjer konstantno ubija Irance, u Libanonu, Siriji, pa cak i u Iranu.Lopez1981 wrote: ↑02/10/2024 20:08Ispaliti 200 balistickih raketa dometa 1000+ kilometara rijetko ko moze. A realno kad sagledamo ispaljene su zbog ubistva 2 covjeka koji nisu uopste Iranci. Jeste Hanije ubijen u Iranu, ali on je samo bio vodja Hamasa.plavi_E wrote: ↑02/10/2024 19:44 Vec decenijama se prijeti Iranu da ce ih zbombati u kameno doba. Ta prijetnja se bazira na ubjedjenju da Iran nema cime zbombati nesto tima koji bi ga napali. Iran je sinosnjom akcijom samo htio prakticno pokazati da je to ubjedjenje pogresno. I sad imamo situaciju da Iako je Izrael najavio reakciju jos u istoj noci ona je izostala.
I za prvi onaj napad koliko god neki osporavili su trebala volovska muda, nije mala stvar ispaliti ono na nuklearnu silu, a sta reci za ovaj, gdje cak ni NOTAM nije bio za avione, bas su odlucili da im samarcinu udare i da pokazu sta je Iran.
Probam zamisliti kakav bi odgovor bio drugih drzava da su u poziciji Irana. Da ubiju Armeni Alijeva u sred Istanbula male su sanse da bi Turci poslali 200 raketa na Armeniju, a ne da im Izraelci ubiju nekog![]()
Izrael/Amerika su im ubili Sulejmanija, koji je znamo koliko znacio Iranu.
Isto vrijedi za Nasrallaha, ali i sve njegove ljude.
Iranske strucnjake, koji su ubijani u samom Iranu.
Ne znamo kako je poginuo predsjednik Irana, ali se valjda mozemo sloziti da je velika vjerovatnoca da je i to bio Izrael.
Iran je morao odgovoriti, ako nista zbog pritiska domace javnosti, ali i milion drugih razloga.
Nije isto ubiti Sulejmanija koji se otvoreno borio protiv Americko/Izraelskog uticaja, bio po raznim rstistima koji im je mnogo planova pokvario i npr. raketirati Teheran.
Neka neko stisne muda i otvoreno zestoko napadne Iran na njegovom teritoriju, ovako kao sto Iran uradi pa cemo reci da su mudonje i oni.
- tramvajtrojka
#3582 Re: Libanon
Ko tursku shvaca ozbiljno ako oni hoce da budu shvaceni ozbiljno neka odustanu od ekonomske saradnje sa izraelomMMM1977 wrote: ↑02/10/2024 20:28 Davno sam pisao ali ću ponoviti: Jedini način da se riješi Izrael je da napore ujedine Turska, Iran i Egipat, tu onda ne pomaže ni USA mornarica, jedino tako bi se Izrael doveo za pregovarački stol. Ali od toga nema ništa naravno pa nam ostaje da i dalje gledamo mrcvarenje naroda dole dok Sisiju viri samo nožni palac iz Satanyahu-ove guzice, Erdogan fol nešto galami a jedino Iran kao nešto i radi ali ne može sam.
-
MMM1977
#3583 Re: Libanon
Ponovo pročitaj sta sam napisaogeoxx wrote: ↑02/10/2024 20:42To prozivanje Turske je smijesno. Kad njima pocnu ubijati generale i vrsiti likvidacije visokih politickih funkcionera u po’ Ankare, onda to mozes porediti. Dotad nista.MMM1977 wrote: ↑02/10/2024 20:28 Davno sam pisao ali ću ponoviti: Jedini način da se riješi Izrael je da napore ujedine Turska, Iran i Egipat, tu onda ne pomaže ni USA mornarica, jedino tako bi se Izrael doveo za pregovarački stol. Ali od toga nema ništa naravno pa nam ostaje da i dalje gledamo mrcvarenje naroda dole dok Sisiju viri samo nožni palac iz Satanyahu-ove guzice, Erdogan fol nešto galami a jedino Iran kao nešto i radi ali ne može sam.
Jos ce ispasti ovi reagovali zbog bilo cega drugog osim zbog sebe i svoje reputacije kao regionalne sile.
-
Dugarry
#3584 Re: Libanon
Ali ono sto je Izrael do sad radio Iranu je neuporedivo gore, nego ovaj napad Irana juce. Koliko su do sad ubili Iranskih generala?Lopez1981 wrote: ↑02/10/2024 20:42
Mozemo reci da je i Iran razvalio Isil i ostale vehabijske grupe Izraelsko Americke projekte i saveznike koji su od Iranskih saveznika mislili napraviti svoju prciju.
Nije isto ubiti Sulejmanija koji se otvoreno borio protiv Americko/Izraelskog uticaja, bio po raznim rstistima koji im je mnogo planova pokvario i npr. raketirati Teheran.
Neka neko stisne muda i otvoreno zestoko napadne Iran na njegovom teritoriju, ovako kao sto Iran uradi pa cemo reci da su mudonje i oni.
Likvidacije veoma vaznih ljudi u sred irana itd.
Iran je morao reagovati, a suzdrzavali su se dugo vremena.
Slazem se stobom da nece biti nekog spektakularnog napada Izraela na Iran.
-
LSD
#3585 Re: Libanon
Ovo je tacnoMMM1977 wrote: ↑02/10/2024 20:28 Davno sam pisao ali ću ponoviti: Jedini način da se riješi Izrael je da napore ujedine Turska, Iran i Egipat, tu onda ne pomaže ni USA mornarica, jedino tako bi se Izrael doveo za pregovarački stol. Ali od toga nema ništa naravno pa nam ostaje da i dalje gledamo mrcvarenje naroda dole dok Sisiju viri samo nožni palac iz Satanyahu-ove guzice, Erdogan fol nešto galami a jedino Iran kao nešto i radi ali ne može sam.
Egiptu su vratili Sinaj i te sise vise ne smiju ni pogledati u pravcu genocidne tvorevine Izrael. Pred njihovim nosom cionisti cine najstrasiji genocid u Gazi, pizde korumpirane ne smiju pisnuti.
A Brko (kvazi-sultan) je najveci ublehas od svih vođa u muslimanskom svijetu
-
Dugarry
#3586 Re: Libanon
Kad pricamo o Egiptu, tu je glavna SA. Oni odlucuju u kojem pravcu ce Egipat...i ne samo EgipatLSD wrote: ↑02/10/2024 21:10Ovo je tacnoMMM1977 wrote: ↑02/10/2024 20:28 Davno sam pisao ali ću ponoviti: Jedini način da se riješi Izrael je da napore ujedine Turska, Iran i Egipat, tu onda ne pomaže ni USA mornarica, jedino tako bi se Izrael doveo za pregovarački stol. Ali od toga nema ništa naravno pa nam ostaje da i dalje gledamo mrcvarenje naroda dole dok Sisiju viri samo nožni palac iz Satanyahu-ove guzice, Erdogan fol nešto galami a jedino Iran kao nešto i radi ali ne može sam.![]()
Egiptu su vratili Sinaj i te sise vise ne smiju ni pogledati u pravcu genocidne tvorevine Izrael. Pred njihovim nosom cionisti cine najstrasiji genocid u Gazi, pizde korumpirane ne smiju pisnuti.
A Brko (kvazi-sultan) je najveci ublehas od svih vođa u muslimanskom svijetunajveci....a nije da ih nema sirom svijeta.
- mirsek
#3587 Re: Libanon
Ne treba satelit, moze INS navodjenje. To je Iran dosta usavrsio.No Mind wrote: ↑02/10/2024 20:36 Nikad necemo znati koliko je napad bio efektivan ili ne. Kod Izraelaca sigurno nece niko iz vojne baze uzeti mobitel i snimati stetu i kratere, nit cemo vidjeti satelitske slike pogodaka. Uostalom mozda je cilj bio samo da dopre "poruka" da se moze probiti izraelski PVO bez zelje za stetom kakva bi izazvala daljnu eskalaciju. Tako da besmisleno je diskutovati o tome.
- No Mind
#3588 Re: Libanon
Jap znam, moralo je nekako raditi i prije satelita. Ali mislim da se u modernim kod supersila to sve kombinuje za dodatnu preciznost.mirsek wrote: ↑02/10/2024 21:35Ne treba satelit, moze INS navodjenje. To je Iran dosta usavrsio.No Mind wrote: ↑02/10/2024 20:36 Nikad necemo znati koliko je napad bio efektivan ili ne. Kod Izraelaca sigurno nece niko iz vojne baze uzeti mobitel i snimati stetu i kratere, nit cemo vidjeti satelitske slike pogodaka. Uostalom mozda je cilj bio samo da dopre "poruka" da se moze probiti izraelski PVO bez zelje za stetom kakva bi izazvala daljnu eskalaciju. Tako da besmisleno je diskutovati o tome.
Npr. https://en.m.wikipedia.org/wiki/UGM-133_Trident_II
- mirsek
#3589 Re: Libanon
Ima Iran minimalno jedan vojni satelit kupljen/ zakupljen od Rusije, ne sjecam se tacno, bilo je prije par godina.No Mind wrote: ↑02/10/2024 21:39Jap znam, moralo je nekako raditi i prije satelita. Ali mislim da se u modernim kod supersila to sve kombinuje za dodatnu preciznost.mirsek wrote: ↑02/10/2024 21:35Ne treba satelit, moze INS navodjenje. To je Iran dosta usavrsio.No Mind wrote: ↑02/10/2024 20:36 Nikad necemo znati koliko je napad bio efektivan ili ne. Kod Izraelaca sigurno nece niko iz vojne baze uzeti mobitel i snimati stetu i kratere, nit cemo vidjeti satelitske slike pogodaka. Uostalom mozda je cilj bio samo da dopre "poruka" da se moze probiti izraelski PVO bez zelje za stetom kakva bi izazvala daljnu eskalaciju. Tako da besmisleno je diskutovati o tome.
Npr. https://en.m.wikipedia.org/wiki/UGM-133_Trident_II
Za sta ga najvise koriste ne znam. Mozda za izvidjanje strateskih objekata iz zraka..
-
Benjo34
#3590 Re: Libanon
Ameri tvrde da Hezbollah jos nije koristio najnaprednije rakete. Također nece zuriti Izrael sa odgovorom nego ce koordinirati sa Amerikancima.
Eh sad, postoji tvrdnja da su mjesta gdje su najebali komandosi napadana iz zraka redovno, po nekoliko puta dnevno u posljednjih 10 dana.
Eh sad, postoji tvrdnja da su mjesta gdje su najebali komandosi napadana iz zraka redovno, po nekoliko puta dnevno u posljednjih 10 dana.
- Haris.ba
#3591 Re: Libanon
Za balisticke rakete Iran koristi ruski glonas. Zato i ne mogu ometati gps Ameri.
- No Mind
-
swanfilter
#3593 Re: Libanon
Bas danas kontam kakvi su Iranci po pitanju vojnih satelita.
I iznenađuje me samo jedan vojni. Jer se sjecam vijesti iz proslosti o iranskim satelitima u orbiti.
Cemu ostali sluze?
I iznenađuje me samo jedan vojni. Jer se sjecam vijesti iz proslosti o iranskim satelitima u orbiti.
Cemu ostali sluze?
- Haris.ba
#3594 Re: Libanon
Imaju tri vojna satelita. Nur (svjetlost, noor) 1, 2 i 3.swanfilter wrote: ↑02/10/2024 21:53 Bas danas kontam kakvi su Iranci po pitanju vojnih satelita.
Cemu ostali sluze?
Uglavnom za snimanje i komunikaciju su im sateliti.
Last edited by Haris.ba on 02/10/2024 21:56, edited 1 time in total.
- mirsek
#3595 Re: Libanon
-
swanfilter
#3596 Re: Libanon
Upravo citam.Haris.ba wrote: ↑02/10/2024 21:55Imaju tri vojna satelita. Nur (svjetlost, noor) 1, 2 i 3.swanfilter wrote: ↑02/10/2024 21:53 Bas danas kontam kakvi su Iranci po pitanju vojnih satelita.
Cemu ostali sluze?
Uglavnom za snimanje i komunikaciju su im sateliti.
- Haris.ba
#3597 Re: Libanon
Imaju svoje satelite, cak su nesta i pokusavali oko vlastitog gps sistema. Vjerovatno imaju nesta rudimentarno. Plus, to pokriva samo dio Bliskog istoka.
Glonas ima mogucnost za vojnu upotrebu, treba to znati napraviti. Jeste da nije toliko precizan ko gps. I vjerovatno im Rusi nisu dali najvece mogucnosti, te je cak onda jos i manje precizan.
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#3598 Re: Libanon
Računaju oni s time i polako rade na domačim igračkama.ElRe wrote: ↑02/10/2024 12:44Ako ne budu slušali npr sankcije za Turkish Airlines i Pegasus (50.000 radnika), sankcije za Beko proizvode, još uvijek su ima na snazi ogromne carine za izvoz metala na tržište USA, ni centa neće dobiti od uloženih para u F35 program a niti jedan F35 neće dobiti. Čak ni reparirane F16 neće dobiti, niti Rafale...Postoji milion i jedna kazna koja im može nanijeti ogrmone gubitke samo ako predju granicu neposlušnosti.
-
Juliuscezar
#3599 Re: Libanon
Četnici rusi i Izraelci imaju jednu zajedničku stvar. Kad nastradaju na bojnom polju iskale se nad civilima
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu