Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Bloo
Globalna šefica

#3576 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

wewa wrote:
annoy wrote:
wewa wrote: kao, recimo, afroamerikance oslovljavati tako, umjesto rijeci na 'n'?

gdje povlacimo granicu u pravu na samoopredjeljenje, na koji nacin mozemo nekome odrediti kako ce definisati svoj identitet?
Ja ne određujem nikom drugom na koji nacin ce se identificirati.
ali ga diskriminiras ako ga odbijas nazvati imenom koje za sebe izabere, tj ako je tvoje odbijanje utemeljeno na mrznji ili predrasudi prema datoj grupi

kao da Srbina nazoves Srbijancem
Bosnjaka Muslimanom
a transrodnu zenu muskarcem
Native Americans - Indians?
wewa

#3577 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

annoy wrote:
wewa wrote: ali ga diskriminiras ako ga odbijas nazvati imenom koje za sebe izabere, tj ako je tvoje odbijanje utemeljeno na mrznji ili predrasudi prema datoj grupi

Bosnjaka Muslimanom
Tko određuje na cemu je utemeljeno moje (ne)oslovljavanje nekoga?

Sto se mene tice nek se svatko identificira kako god zeli.
I ako je ta osoba normalna ja cu ju osloviti kako god hoce. Al to ne znaci da ja nuzno moram prihvatiti njezin identitet i da me ona ima pravo na bilo koji nacin na to natjerati.
odredjuje nadlezni organ, na osnovu dokaza - u slucaju da je tvoje poimanje necije 'normalnosti' toj osobi neprihvatljivo i odluci te prijaviti za diskriminaciju.
Bloo
Globalna šefica

#3578 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

annoy wrote:
wewa wrote: ali ga diskriminiras ako ga odbijas nazvati imenom koje za sebe izabere, tj ako je tvoje odbijanje utemeljeno na mrznji ili predrasudi prema datoj grupi

Bosnjaka Muslimanom

I ako je ta osoba normalna (uljudna) ja cu ju osloviti kako god hoce. Al to ne znaci da ja nuzno moram prihvatiti njezin identitet i da me ona ima pravo na bilo koji nacin na to natjerati.
A ako je neuljudna? Onda ćeš joj korigovati ponašanje oslovljavanjem koje smatraš da je ipak ispravno uzevši u obzir njen/njegov spol? :-D
dale cooper

#3579 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

annoy wrote:

Bosnjaka Muslimanom

I ako je ta osoba normalna (uljudna) ja cu ju osloviti kako god hoce. Al to ne znaci da ja nuzno moram prihvatiti njezin identitet i da me ona ima pravo na bilo koji nacin na to natjerati.
Mislim da znam na čemu je utemeljeno barem što se tebe tiče. :mrgreen:
wewa

#3580 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

Bloo wrote:
Native Americans - Indians?
da, nastavi niz.

iz navedenih je primjera relativno jasno da se kod upotrebe prevazidjenih termina tesko moze pretpostaviti greska ili neznanje kao motivacija.
annoy

#3581 Re: Danasnji "feminizam"

Post by annoy »

Bloo wrote:
A ako je neuljudna? Onda ćeš joj korigovati ponašanje oslovljavanjem koje smatraš da je ipak ispravno uzevši u obzir njen/njegov spol? :-D
Ako je neuljudna vjerojatno je necu oslovljavati nikako jer se necemo ni druziti
Bloo
Globalna šefica

#3582 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

annoy wrote:
Bloo wrote:
Ako je neuljudna vjerojatno je necu oslovljavati nikako jer se necemo ni druziti
A ako je ta osoba neuljudna salterusa?
Neko ko ti nije prijatelj, vec sluzbenik u banci,.posti...?
dale cooper

#3583 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

triconja wrote:Cuj, nisam to zna da se more najebat, eee, postala kanada ko njemacka 39, znaci bilo sta da kazes sto nije kako treba odgovaras :lol: :lol: :lol:
Pa da u Americi nekom afro amerikancu kažeš N riječ i tu bi najebao. Samo što bi najebao na mnogo gori način nego da te tuži sudu. :mrgreen:
annoy

#3584 Re: Danasnji "feminizam"

Post by annoy »

Bloo wrote: A ako je ta osoba neuljudna salterusa?
Pa ne znam kako ti ali ja u takvim situacijama govorim "vi" i obracanje je spolno neutralno. Na nekom salteru tesko da cemo doci do toga da mi osoba objasnjava svoj rodni identitet.
Barem se nadam :lol:
Bloo
Globalna šefica

#3585 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

Sve.lagano pocinje da slici Zivotinjskoj farmi.
Four legs ..good.
Two legs..bad.

2 sise ..zensko spolom i rodom.
2 testisa...musko.
2 moobs...?
hadzinicasa

#3586 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hadzinicasa »

Bloo wrote:
annoy wrote:
Bloo wrote:
A ako je ta osoba neuljudna salterusa?
mislim, tema nije nimalo neozbiljna, nego sam ja vizuelni tip.... zamisljam da dodjem na salter i Kazem gospodine, mozete li mi molim vas reci, a ona kaze - ja sam gospodja! a ti se zbunis i pocnes izvinjavati ako si je uvrijedio.

sto je evo recimo jedna vrlo moguca situacija, pa se zapitas, a inteligentan covjek propituje sve oko sebe i sebe... koliko jos tako naoko (ne)vidljivih predrasuda ili bolje receno preubjedjenja covjek ima...
Bloo
Globalna šefica

#3587 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

hadzinicasa wrote: mislim, tema nije nimalo neozbiljna, nego sam ja vizuelni tip.... zamisljam da dodjem na salter i Kazem gospodine, mozete li mi molim vas reci, a ona kaze - ja sam gospodja! a ti se zbunis i pocnes izvinjavati ako si je uvrijedio.

sto je evo recimo jedna vrlo moguca situacija, pa se zapitas, a inteligentan covjek propituje sve oko sebe i sebe... koliko jos tako naoko (ne)vidljivih predrasuda ili bolje receno preubjedjenja covjek ima...
Ja tako ispravljam ljude kad me nazovu gospodom.
Ja sam gospodzica! Rodzena Sarajka!
wewa

#3588 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

ja sam gospodja no se svejedno osjecam diskriminirano kad me tako nazovu. bezobraznici nijedni!
sreca njihova pa je zakon na njihovoj strani.
S4mpion

#3589 Re: Danasnji "feminizam"

Post by S4mpion »

Bosnjaka Muslimanom
Koja količina političke korektnosti...

Došli smo do faze gdje ljudi, s evidentnim poremećajem u ponašanju, treba da diktiraju društvene norme i da mijenjaju činjenice.

Muškarac je muškarac, može sebe smatrati majmunom ili pticom, ali to nikad neće promijeniti činjenicu da se radi o muškarcu. Pokušaj narušavanja činjenica je zločin.
Bloo
Globalna šefica

#3590 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

S4mpion wrote:

Bosnjaka Muslimanom

Došli smo do faze gdje ljudi, s evidentnim poremećajem u ponašanju, treba da diktiraju društvene norme i da mijenjaju činjenice.

Muškarac je muškarac, može sebe smatrati majmunom ili pticom, ali to nikad neće promijeniti činjenicu da se radi o muškarcu. Pokušaj narušavanja činjenica je zločin.
Bivanje muskarcem je determinisano samo posjedovanjem penisa i pratecih attachmenta?
wewa

#3591 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

S4mpion wrote:

Bosnjaka Muslimanom

vidis, ja bih voljela vjerovati da smo dosli u fazu u kojoj shvatamo da nas ne ugrozavaju tudja ljudska prava.
medvjed23

#3592 Re: Danasnji "feminizam"

Post by medvjed23 »

dale cooper wrote:
medvjed23 wrote:
triconja wrote: Kao sto rekoh maloprije, ako mislis da je lahko jaro olovku u ruke pa mlati milione. Naravno da nije lahko ali eto on se naso u zizi javnosti zbog transeksualaca i oni depresivci se okupili oko njega i poceli ga finansirat i ostalo je historija. Za ovo peterson memes, jastaradi, eee, nije meni zivot tako dosadio da trosim vrijeme na takve stvari :lol:
da, čini se da nemalom broju izgubljenih ljudi pomaže da nađu smisao života.. i njegov pristup tome je, koliko sam upratio, prizemljen, realan.. ne bavi se cvjetićima, leptirićima ni lažnim nadama, već polazi od tvrdnje: život je težak i pun bola, pa prelazi na pitanje: koji je najbolji način da se nosimo sa sranjem koje nam život servira? :D
Da, što se ovoga tiče i ima nekih stvari koje su mu dobre i koje su common sense što bi se reklo. Međutim, žalosno je da im Peterson
mora propovijedati o tim stvarima i biti očinska figura ovim ljudima. Žalosno iz razloga što su roditelji očigledno promašili da im daju
neke životne lekcije koje bi im pomogle da se bolje nose sa svijetom.
tačno, žalosno je što su roditelji podbacili i žalosno je što je njihovu ulogu preuzeo neko prilično uskih shvatanja.. a kad smo već kod uskih shvatanja, moram priznati da priča o rodnom identitetu u meni budi konzervu koja se pita: dokle ide pravo čovjeka da oblikuje svoj identitet? ako, recimo, skupina ljudi odluči: mi nismo ljudi nego panda medvjedi, jesam li ja u obavezi da im se obraćam kao panda medvjedima?

Image
S4mpion

#3593 Re: Danasnji "feminizam"

Post by S4mpion »

Bloo wrote:
S4mpion wrote: Koja količina političke korektnosti...

Bivanje muskarcem je determinisano samo posjedovanjem penisa i pratecih attachmenta?
Da.
MaD_ProfessoR

#3594 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MaD_ProfessoR »

Bloo wrote:
annoy wrote:Nece te procesuirati ako nekoga slucajno krivo oslovis, ali ako recimo ne zelis nekoga osloviti tako i tako jer ne prihvacas njegov rodni identitet, to bi se vec svakako moglo smatrati diskriminacijom i procesuirati.
Procesuirati nekoga zbog toga sto ne zeli drugu osobu osloviti na određeni nacin je jednostavno suludo u bilo kojem kontekstu i ne znam kako to ikome moze biti ok, a kamoli jednom liberalu.

Možda da napravimo paralelu sa nacionalnim identitetima, koji su po meni još efemerniji od rodnih. Negiranjem nečijeg nacionalnog/rodnog identiteta, negiraš samu tu osobu?

Ovo naravno samo pravim spekulacije, čisto diskusije radi, nemam zauzet stav po ovom pitanju.

"zdravo, srpkinjo, drago mi je što smo se upoznali."
"ciao, bošnjače"

Zvuči kao besmislen scenario, zar ne? :mrgreen:

Jednako je besmisleno pretpostavljati da ćemo nekoga u direktnoj interakciji ikako drugačije oslovljavati osim vlastitim imenom, tj. onako kako nam se predstavi.
annoy

#3595 Re: Danasnji "feminizam"

Post by annoy »

medvjed23 wrote:
tačno, žalosno je što su roditelji podbacili i žalosno je što je njihovu ulogu preuzeo neko prilično uskih shvatanja.. a kad smo već kod uskih shvatanja, moram priznati da priča o rodnom identitetu u meni budi konzervu koja se pita: dokle ide pravo čovjeka da oblikuje svoj identitet? ako, recimo, skupina ljudi odluči: mi nismo ljudi nego panda medvjedi, jesam li ja u obavezi da im se obraćam kao panda medvjedima?

Image
Jesi. Inace si fasist koji negira tuđe identitete svih vrsta.
Dobrodosao u klub. 8)
Last edited by annoy on 24/05/2018 14:02, edited 1 time in total.
Bloo
Globalna šefica

#3596 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

Najbolje ukinuti gramaticko/prirodne odrednice i da svi budemo IT/ono :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#3597 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

MaD_ProfessoR wrote:
Bloo wrote:
annoy wrote:Nece te procesuirati ako nekoga slucajno krivo oslovis, ali ako recimo ne zelis nekoga osloviti tako i tako jer ne prihvacas njegov rodni identitet, to bi se vec svakako moglo smatrati diskriminacijom i procesuirati.
Procesuirati nekoga zbog toga sto ne zeli drugu osobu osloviti na određeni nacin je jednostavno suludo u bilo kojem kontekstu i ne znam kako to ikome moze biti ok, a kamoli jednom liberalu.

Možda da napravimo paralelu sa nacionalnim identitetima, koji su po meni još efemerniji od rodnih. Negiranjem nečijeg nacionalnog/rodnog identiteta, negiraš samu tu osobu?

Ovo naravno samo pravim spekulacije, čisto diskusije radi, nemam zauzet stav po ovom pitanju.

"zdravo, srpkinjo, drago mi je što smo se upoznali."
"ciao, bošnjače"

Zvuči kao besmislen scenario, zar ne? :mrgreen:

Jednako je besmisleno pretpostavljati da ćemo nekoga u direktnoj interakciji ikako drugačije oslovljavati osim vlastitim imenom, tj. onako kako nam se predstavi.
Gdje bas Srpkinjo :lol:

Ali, recimo da ti se trebam obracati sa predstavnik Bosnjaka, ali ti meni izgledas kao Srbin, a i znase da smo svi mi Srbi, ukljucujuci i amebe, te ja stvarno insistiram da te zovem predstavnik Srba :lol:
MaD_ProfessoR

#3598 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MaD_ProfessoR »

Što je muškarac bez brkova? :mrgreen:
dale cooper

#3599 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

medvjed23 wrote:

Image
:lol: Pa mislim da nismo ni blizu toga. :D LGBT skupine su nešto što se profilira već duže vrijeme i mislim da je došao momenat da im
se prizna status i prava koji svi mi ostali imamo.

Ali što se mene tiče i ljudi koji hoće da eventualno budu i panda medvjedi ja bih samo rekao hey, what's up panda bears! :mrgreen:
dale cooper

#3600 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

MaD_ProfessoR wrote:Što je muškarac bez brkova? :mrgreen:
Kurac od ovce? :mrgreen:
Post Reply