Problem pasa lutalica

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
O'zone
Globalni moderator

#3576 Re: Problem pasa lutalica

Post by O'zone »

L u c i f e r wrote:Khm, khm, reko okle pare...?
I ja čekam odgovor na identično pitanje kolega :mrgreen:
L u c i f e r

#3577 Re: Problem pasa lutalica

Post by L u c i f e r »

:hm:
bosonoga

#3578 Re: Problem pasa lutalica

Post by bosonoga »

Nisam iz BiH,u mojoj zemlji postoje azili koji se financiraju iz dobrotvornih akcija a mislim da i iz državne kase idu neke dotacije.Volontiraju ljudi koji se brinu svakodnevno za pse,a dio financijskih sredstava osiguravaju i naknadom za pse koje udomitelji tamo uzimaju.Nisu neki iznosi,negdje oko vaših pedeset maraka.
Pas koji dođe u azil živi tamo sve dok ga netko ne uzme ili dok ne ugine od starosti.Imaju ugovorenu liječničku skrb sa vetrinarskom ambulantom sa pedeset posto popusta.
L u c i f e r

#3579 Re: Problem pasa lutalica

Post by L u c i f e r »

bosonoga wrote:Nisam iz BiH,u mojoj zemlji postoje azili koji se financiraju iz dobrotvornih akcija a mislim da i iz državne kase idu neke dotacije.Volontiraju ljudi koji se brinu svakodnevno za pse,a dio financijskih sredstava osiguravaju i naknadom za pse koje udomitelji tamo uzimaju.Nisu neki iznosi,negdje oko vaših pedeset maraka.
Pas koji dođe u azil živi tamo sve dok ga netko ne uzme ili dok ne ugine od starosti.Imaju ugovorenu liječničku skrb sa vetrinarskom ambulantom sa pedeset posto popusta.
:lol:

:thumbup:
Radar71

#3580 Re: Problem pasa lutalica

Post by Radar71 »

šališ se jel tako :-?
O'zone
Globalni moderator

#3581 Re: Problem pasa lutalica

Post by O'zone »

bosonoga wrote:Nisam iz BiH,u mojoj zemlji postoje azili koji se financiraju iz dobrotvornih akcija a mislim da i iz državne kase idu neke dotacije.Volontiraju ljudi koji se brinu svakodnevno za pse,a dio financijskih sredstava osiguravaju i naknadom za pse koje udomitelji tamo uzimaju.Nisu neki iznosi,negdje oko vaših pedeset maraka.
Nije kolega @Lucifer dovoljno podebljao.

Laku noć i fino sanjaj :-D
L u c i f e r

#3582 Re: Problem pasa lutalica

Post by L u c i f e r »

O'zone wrote:
Nije kolega @Lucifer dovoljno podebljao.

Laku noć i fino sanjaj :-D
:D :facepalm:
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#3583 Re: Problem pasa lutalica

Post by japin_mutapi »

počelo je počelo
bosonoga

#3584 Re: Problem pasa lutalica

Post by bosonoga »

Možda će zvučati malo naivno - ali šta sam tako smiješnoga rekla?
L u c i f e r

#3585 Re: Problem pasa lutalica

Post by L u c i f e r »

bosonoga wrote:Možda će zvučati malo naivno - ali šta sam tako smiješnoga rekla?
Pa gad fakin demn, pričaš o stvarima o kojima nemaš pojma, eto šta... :)

Znaš li ti u kakvim govnima i bijedi mi živimo, predlažeš doživotno izdržavanje pasa u zemlji u kojoj se penzioneri hrane iz kontejnera etc...?

Zvučiš kao Marija Antoaneta: ako nemaju hljeba, nek jedu kolače... :roll:
Last edited by L u c i f e r on 06/11/2014 22:02, edited 1 time in total.
l33t

#3586 Re: Problem pasa lutalica

Post by l33t »

bosonoga wrote:Možda će zvučati malo naivno - ali šta sam tako smiješnoga rekla?
sama tvoja pojava sa par postova na ovom forumu i tvojim iskazom da nisi iz BiH dovoljno govori..... ja bih te banao tek onako :D da mogu
uglavnomja

#3587 Re: Problem pasa lutalica

Post by uglavnomja »

oj tito dragi ....

:roll:

imas li ti pojma koliko copora je 10.000 pasa? divljih agresivnih pasa koji npadaju ljude? slabije, znaci djecu i zene.

mjesecno bude vise stotina ujedenih ljudi u gradskom podrucju.

ne smiju ljudi izaci iz kuce padne mrak da bace smece jer se dva copora bore oko izvora hrane ...

idi ti spavaj u svojoj zemljici gdje je sve ok i gdje su se divlji psi davno poubijali, a sad imate ostatke, pitome cuckice.
kakaljin

#3588 Re: Problem pasa lutalica

Post by kakaljin »

Posto smo saznali da nisi iz BiH.

Interesuje me da nam kazes kakav je zakon u tvojoj drzavi ( Hrvatskoj) po pitanju pasa lutalica, udomjavanja u azilima i eutanazije.

Pa kada uporedimo zakone mozemo dalje pricati.
homega

#3589 Re: Problem pasa lutalica

Post by homega »

uglavnomja wrote:imas li ti pojma koliko copora je 10.000 pasa? divljih agresivnih pasa koji npadaju ljude? slabije, znaci djecu i zene.
Pa ti nemaš pojma, očito da informacije iz Sarajeva ne dopiru do Norveške - 10.000 pasa, napuštenih, izbrojano je prije dvije godine. Sada ih je 100.000 najmanje... :lol: :lol: :lol: :lol:
bosonoga

#3590 Re: Problem pasa lutalica

Post by bosonoga »

Ajmo dečki - primirimo strasti.

A šta vi mislite da ljudi kod nas drugačije žive?
Hajdemo redom - ja sam balkanka.Vaša susjeda.Jesmo rekli sve? Jesmo? Ok.

Da budem iskrena,neznam koliko je veliki grad Sarajevo i koliko banda pasa luta ulicama .Znam da se problem riješava prije nego nastane,i da su ljudi ti koji su zakazali u rješavanju nepravodobnim reagiranjem. I još uvijek ga ne rješavate adekvatno težini i veičini. A životinje se množe.Jesu li one krive?Krivica je na svakom pojedincu osobno i na društvu u cjelini.
Moja pasica ima tri i pol godine.Nijednom nije bila pripuštena iz razloga što ne želim potomstvo poklanjati - iako bih ga mogla i prodati - neodgovornim pojedincima koji o životinji neće voditi brigu.Tih dva tjedna tjeranja kuje imamo problema i posla i gubljenja živaca,ali sa razlogom.

Banirali bi me?Zašto? Jer sam problem postavila po hijerarhiji kako nastaje i raste? A sada je sve drugo krivo samo ne inertnost odgovornih institucija,koje su opet u globalu ljudi,narod,oni isti koji pate i stradavaju zbog onoga o čemu nisu vodili brigu dok je bilo vrijeme za to.Dok problem nije nabujao toliko da je izzmakao svakoj kontroli.I sada je najlakše sve potrovati,upucati,i oprati si savjest.Jel.....
L u c i f e r

#3591 Re: Problem pasa lutalica

Post by L u c i f e r »

Ne možeš porediti Hrvatsku i Bosnu.
Pa vi ste Evropska unija čovječe.
Znamo kakav je vaš gdp, a kakav naš, kakva je stopa nezaposlenosti i tome slično.
Mi jednostavno nemamo love za takve fensi budalaštine kao što su doživotni azili za pse, dok nam ljudi gladuju...

Nije li malo blesavo pričati o nečemo o čemu nemaš pojma, ako već sama priznaš da ne znaš kakva je situacija u Sarajevu.

Naravno da su ljudi krivi.
Krivi su što ih nisu kontinuirano eutanizirali, pa će se to sad morati raditi masovno.
Last edited by L u c i f e r on 06/11/2014 22:35, edited 1 time in total.
L u c i f e r

#3592 Re: Problem pasa lutalica

Post by L u c i f e r »

-
zvončica5

#3593 Re: Problem pasa lutalica

Post by zvončica5 »

Došlo je vrijeme kao u ratu , svaki dan sa strahom da izlazimo vani :(
bosonoga

#3594 Re: Problem pasa lutalica

Post by bosonoga »

I mi i opet pričamo isto,samo sa razlikom što ja uvijek naglašavam da je ovo sada zakašnjela reakcija koja za sobom povlači mjere koje bi se zapravo po svaku cijenu morale izbjegavati.I da ako se već nije napravilo ono što je trebalo kada je bilo vrijeme za to,treba napraviti sada.Usaditi ljudima svijest da su dužni ili brinuti o životinji ili je ne uzimati.Nikako uzeti i odbaciti.I onda krivicu za sve daljnje probleme proizašle iz toga svaljivati na nju i na kraju joj oduzeti život.Čovjek je humano biće.Morao bi biti.I morao bi se tako i ponašati.
uglavnomja

#3595 Re: Problem pasa lutalica

Post by uglavnomja »

bosnoga

evo ti zakon iz tvoje zemlje

"4) Životinja iz skloništa koja se ne vrati vlasniku, a koju nije moguće dalje držati ili udomiti, može se nakon 60 dana usmrtiti."

s tim da se ovo odnosi na zivotinje koje nisu bolesne, u agoniji ili agresivne!

ako vec hoces da prosipas humanost, evo ti u tvojoj zemlji

– Ako uzmemo da je u Međimurju tisuću necijepljenih pasa lutalica, a najviše ih je u romskim naseljima, za 60 dana držanja tih tisuću životinja u skloništu trebalo bi 1,2 milijuna kuna! Tome treba pridodati i 190.000 kuna za čipiranje i cijepljenje. Tko će to platiti? –

e, sad, posto ocito ne mozes pojmovno shvatiti matematicke velicine, da bi razumjela koliko je 10.000 pasa, uzmi olovku i svesku, nekoliko velikih sveski i nacrtaj 10.000 puta cuku iz 10-ak poteza, ono 2 kruga, 4 noge, 2 oka,, zubalo, rep ...

pa nam se javi za jedno mjesec dana, da vidimo dokle si stigla :oops:
L u c i f e r

#3596 Re: Problem pasa lutalica

Post by L u c i f e r »

bosonoga wrote:I mi i opet pričamo isto,samo sa razlikom što ja uvijek naglašavam da je ovo sada zakašnjela reakcija koja za sobom povlači mjere koje bi se zapravo po svaku cijenu morale izbjegavati.I da ako se već nije napravilo ono što je trebalo kada je bilo vrijeme za to,treba napraviti sada.Usaditi ljudima svijest da su dužni ili brinuti o životinji ili je ne uzimati.Nikako uzeti i odbaciti.I onda krivicu za sve daljnje probleme proizašle iz toga svaljivati na nju i na kraju joj oduzeti život.Čovjek je humano biće.Morao bi biti.I morao bi se tako i ponašati.
Sa boldiranim se slažem.
Sa ostalim ne slažem.
Čovjek svakodnevno uzima živote drugim bićima, radi ishrane ili vlastite bezbjednosti.
Isto to čine i druga živa bića drugima živim bićima, iz istih razloga.
To je prirodni slijed stvari.
Zašto se ne buniš protiv ishrane mesom?
A i biljke su živa bića.
Zlostavljanje naravno osuđujem, u bilo kojem obliku.
Last edited by L u c i f e r on 06/11/2014 22:53, edited 1 time in total.
uglavnomja

#3597 Re: Problem pasa lutalica

Post by uglavnomja »

a prije toga procitaj ovu temu, citavu, nartocito dijelove vezane za dog trust, koji je lobirao, uz pomoc engleskog ambasadora i 5 MILIONA eura da se usvoji glupavi zakon po kojem se psi ne smiju eutanazirati. tu imas tacno 5 miliona razloga, rasporedjenih po raznim dzepovima, zasto je sad toliko pasa na ulici.
Internetowska

#3598 Re: Problem pasa lutalica

Post by Internetowska »

bosonoga wrote:Neću napisati cipovanjem nego čipiranjem jer je "čipirati" izraz službenog jezika kojim ja govorim.Mojeg materinjeg.Nadam se da to nikoga neće smetati,isto kao što niti mene ne smeta nečiji drugi.

Razumijem o čemu se ovdje govori - psi lutalice su ogroman sigurnosni problem i za ljude i za njihovu imovinu.Ali i opet tvrdim da sve počinje od nas samih.Od naše ljudske neodgovornosti.Ne postoji nijedan pas lutalica koji nije bio nečije vlasništvo.Odbačen u vrijeme ili cijepljenja koje je određeni financijski trošak,ili u vrijeme godišnjieg odmora kada treba životinju adekvatno zbrinuti.Ili ga se netko jednostavno zasiti i odluči izbaciti na ulicu.
Azili za pse su rješenje koje može funkcionirati ako se provede prevencija koju sam ranije spominjala.Čipiranjem svake životinje se lako utvrdi vlasnk,a ako ništa drugo,drastična novčana kazna, a i zatvorska koja se u mnogim zemlama već provodi će navesti svakoga da životinju zbrine na drugačiji način.Životni vijek psa ja oko deset godina.Psi koji se ne mogu udomiti mogu se sterilizirati i nakon desetak godina prirodnim mortalitetom će višak populacije sam nestati.
Ja sam udomila psa, koji je čipovan ili čipiran ako ti je draže i problem nije u čipu, već nepostojanju baze, odnosno registra čipovanih pasa. Drugim riječima, mog psa su čipovali bezveze, jer je zakon prepisan ko zna od koga, a ne implementira se onako kako bi trebalo. Tačno, problem polazi od nas samih, pasivnosti nacije generalno prema svemu i kad se problem sagleda iz te perspektive psi su najmanji problem. Ali moj problem sa tvojim izlaganjem ovdje je sljedeći: Ne želim da narednih deset godina razmišljam da li će me ujesti pas lutalica, u krajnjem slučaju čak i mojoj krivicom, jer je spavao negdje na pločniku i ja ga nisam vidjela, pa mu nagazila na rep. A drugo, ne želim da mog psa napadaju, traumiraju i u krajnjem slučaju i ugrizu psi koji ulicu u kojoj živim doživljavaju kao svoju teritoriju. I dok sam ja bila dijete i na sreću živjela u jednoj mnogo ljepšoj BiH od ove danas, svaka je mahala/kvart ako ti je draže imala svog pujdu, kojeg su svi hranili, mazili, pazili... Ali pazi pujdu, jednina! U mojoj ulici ih ima tačno 12, stalnih, plus nekoliko onih koji se pojavljuju povremeno.
Internetowska

#3599 Re: Problem pasa lutalica

Post by Internetowska »

uglavnomja wrote:a prije toga procitaj ovu temu, citavu, nartocito dijelove vezane za dog trust, koji je lobirao, uz pomoc engleskog ambasadora i 5 MILIONA eura da se usvoji glupavi zakon po kojem se psi ne smiju eutanazirati. tu imas tacno 5 miliona razloga, rasporedjenih po raznim dzepovima, zasto je sad toliko pasa na ulici.
:thumbup:
L u c i f e r

#3600 Re: Problem pasa lutalica

Post by L u c i f e r »

Internetowska wrote:
bosonoga wrote:Neću napisati cipovanjem nego čipiranjem jer je "čipirati" izraz službenog jezika kojim ja govorim.Mojeg materinjeg.Nadam se da to nikoga neće smetati,isto kao što niti mene ne smeta nečiji drugi.

Razumijem o čemu se ovdje govori - psi lutalice su ogroman sigurnosni problem i za ljude i za njihovu imovinu.Ali i opet tvrdim da sve počinje od nas samih.Od naše ljudske neodgovornosti.Ne postoji nijedan pas lutalica koji nije bio nečije vlasništvo.Odbačen u vrijeme ili cijepljenja koje je određeni financijski trošak,ili u vrijeme godišnjieg odmora kada treba životinju adekvatno zbrinuti.Ili ga se netko jednostavno zasiti i odluči izbaciti na ulicu.
Azili za pse su rješenje koje može funkcionirati ako se provede prevencija koju sam ranije spominjala.Čipiranjem svake životinje se lako utvrdi vlasnk,a ako ništa drugo,drastična novčana kazna, a i zatvorska koja se u mnogim zemlama već provodi će navesti svakoga da životinju zbrine na drugačiji način.Životni vijek psa ja oko deset godina.Psi koji se ne mogu udomiti mogu se sterilizirati i nakon desetak godina prirodnim mortalitetom će višak populacije sam nestati.
Ja sam udomila psa, koji je čipovan ili čipiran ako ti je draže i problem nije u čipu, već nepostojanju baze, odnosno registra čipovanih pasa. Drugim riječima, mog psa su čipovali bezveze, jer je zakon prepisan ko zna od koga, a ne implementira se onako kako bi trebalo. Tačno, problem polazi od nas samih, pasivnosti nacije generalno prema svemu i kad se problem sagleda iz te perspektive psi su najmanji problem. Ali moj problem sa tvojim izlaganjem ovdje je sljedeći: Ne želim da narednih deset godina razmišljam da li će me ujesti pas lutalica, u krajnjem slučaju čak i mojoj krivicom, jer je spavao negdje na pločniku i ja ga nisam vidjela, pa mu nagazila na rep. A drugo, ne želim da mog psa napadaju, traumiraju i u krajnjem slučaju i ugrizu psi koji ulicu u kojoj živim doživljavaju kao svoju teritoriju. I dok sam ja bila dijete i na sreću živjela u jednoj mnogo ljepšoj BiH od ove danas, svaka je mahala/kvart ako ti je draže imala svog pujdu, kojeg su svi hranili, mazili, pazili... Ali pazi pujdu, jednina! U mojoj ulici ih ima tačno 12, stalnih, plus nekoliko onih koji se pojavljuju povremeno.
Tako je, dok su postojali šintori nisu postojali čopori...
Locked