crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#3576 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by bitanga_sa_otesa »

samo jedan, crveni, stojadin je sastavljen u italiji,ostali su ovdje,mada su prve serije imale sve dijelove sa fiatovim oznakama....

Image
evo i slike juge koja nedostaje

Image
bitanga_sa_otesa

#3577 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Image
tempuser

#3578 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by tempuser »

TDK-90 wrote: Specijal 101 , nesto malo rijeci . Sjecam se isto nekih Stojadina sa sjedistima gdje je iz jednog dijela sjediste i naslon za glavu. Ima li jos neke specijalne odlike.

Mediteran ako pratim hronoloski mi je vise korak nazad , jer confort puno modernije izgleda :bih:
Specijal 1,3 73 KS je bio jako rijetka zvjerka, s vama osim ali felgi identican Confortu, unutra obrtomjer i dodatni mjenjaci. Taj sa “pilotskim” sjedalima je Super Confort ili SC, nije imao bocne lajsne i imao je sivi okvir na komandnoj tabli.
Mediteran jeste bio u zaostatku jer je zadrzao masku sa okruglim farovima, ostalo je pratilo Conforta, a bio je u prednosti jer se isporucivao i sa toniranim staklima
TDK-90

#3579 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by TDK-90 »

bitanga_sa_otesa wrote:samo jedan, crveni, stojadin je sastavljen u italiji,ostali su ovdje,mada su prve serije imale sve dijelove sa fiatovim oznakama....

Image
evo i slike juge koja nedostaje
Reklama stara 40 godina , al smo stagnirali. Pa nismo u stanju vise ni ovako jednostavnu a dobru reklamu\poster napraviti :sad:
Sodom1

#3580 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by Sodom1 »

Koliko su para kostale te licence ? Kako je to funkcionisalo ,kako se placalo .
Kad skontam bivsa Juga nista sama nije znala napraviti
Zastava -Fiat
IMT - Massey Ferguson
Torpedo -Deutz Fahr
Rakovica -Landini
Tomo Vinkovic - tamo neki talijan isto
FAP - Mecka
itd itd
:(
citroen xm

#3581 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by citroen xm »

Aha, sve marketing stručnjaci, a reklame sve na silu snimljene bez ikakvog smisla.

Inače, ove stare štopke na 128 su sasvim druga priča. Uostalim kao i stari tip maske i farova u odnosu na novi.

Što se licenci tiče, bilo je tu dosta znanja i umijeća naših ljudi. Nije to samo kopija. Bila je ta država moćna u svemu. Lično mislim da bi Srbija i sam Kragujevac bolje prošli da su zadržali ime Zastava i otkupili licencu za neke Fiatove starije modele. Da budu nešto kao Dačija.
530i

#3582 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by 530i »

Sodom1 wrote:Koliko su para kostale te licence ? Kako je to funkcionisalo ,kako se placalo .
Kad skontam bivsa Juga nista sama nije znala napraviti
Zastava -Fiat
IMT - Massey Ferguson
Torpedo -Deutz Fahr
Rakovica -Landini
Tomo Vinkovic - tamo neki talijan isto
FAP - Mecka
itd itd
:(
Jeftinije je licencu kupiti i proizvoditi neko izmišljati iz nule...posebno jer nakon 2. svjetskog rada de facto ništa nije postojalo.
Kad pogledaš ove kineske kopirante današnje ta licencna proizvodnja je vrlo pristojna bila.
bitanga_sa_otesa

#3583 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

ne znam koje su nam drzave bile duzne ratnu stetu ,da li je italija? ako jeste onda je ratna steta bila ta licenca ,kao sto je tas bio od njemacke...dajc...saurer...
Sodom1

#3584 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by Sodom1 »

Znaci sadaka od pamtivjeka :lol:
citroen xm

#3585 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by citroen xm »

Kakva sadaka, ono što su nam te zemlje uradile ne može se platiti ni sa čim, a ne sa tih par licenci.
530i

#3586 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by 530i »

bitanga_sa_otesa wrote:ne znam koje su nam drzave bile duzne ratnu stetu ,da li je italija? ako jeste onda je ratna steta bila ta licenca ,kao sto je tas bio od njemacke...dajc...saurer...
A i toga je bilo, premda nisam siguran za Italiju, tj. Zastavu. Talijanske komunjare su rado sarađivale sa svima...ex Yu, Poljska, Rusija, pa i Turska...
Sodom1

#3587 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by Sodom1 »

Jesu bas uradile , komunizam cvjecka . Ja bi volio da smo Njemacka ili Italija
bitanga_sa_otesa

#3588 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

koliko znam u jugoslaviji je bio socijalizam...a i koliko znam italija je bila agresor u 2 svjetskom ratu
sparky

#3589 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by sparky »

Sodom1 wrote:Jesu bas uradile , komunizam cvjecka . Ja bi volio da smo Njemacka ili Italija
Da ne idemo u politiku ali te zemlje su uništile zemlju i pobile ogroman broj ljudi zajedno sa domaćim izdajnicima.
Jugoslavija kao pobjednik u ratu je imala pravo na ratnu odštetu i na osnovu toga je 70% industrije pokrenuto.
530i

#3590 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by 530i »

Da se vratimo na Zastavu, ako sam dobro upratio bio je konkurs za strateškog partnera i fiat je pobijedio. igri je bio reno i još neki...tako da ne vjerujem da se radi o isplati ratne štete.
drndalo

#3591 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by drndalo »

530i wrote:Da se vratimo na Zastavu, ako sam dobro upratio bio je konkurs za strateškog partnera i fiat je pobijedio. igri je bio reno i još neki...tako da ne vjerujem da se radi o isplati ratne štete.
Strateski partner Crvenoj zastavi, 1954? Konkurs?
Znas li kako je Zeljezara dosla u Zenicu?
530i

#3592 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by 530i »

drndalo wrote:
530i wrote:Da se vratimo na Zastavu, ako sam dobro upratio bio je konkurs za strateškog partnera i fiat je pobijedio. igri je bio reno i još neki...tako da ne vjerujem da se radi o isplati ratne štete.
Strateski partner Crvenoj zastavi, 1954? Konkurs?
Znas li kako je Zeljezara dosla u Zenicu?
https://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%97%D ... 0%BB%D0%B8

Mislio sam na ovo, evo piše na srbijanskoj vikipediji, iako sam to i na drugim mjestima znao pročitati. Ako su lagali mene i ja lažem vas.
Željezara je ta stigla za vrijeme Austrougara...ne sumnjam da se iskoristila i situacija nakon WW2 za dodatni razvoj, ali te detalje fakat ne znam.
drndalo

#3593 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by drndalo »

Pravo da ti kazem, prvi put cujem za taj tender, to mi je novost. Nisam cuo ranije ni za ratnu odstetu talijana, ali ni za tender.

Zeljezara Zenica kakvu mi znamo je stigla kao reparacija iz Njemacke, negdje je razmontirana i namontirana u Zenici... Zenica je bila rezervna lokacija, prva je bila u Sloveniji, ali su Slovenci bili pametniji i odabrali nesto drugo, a nama je i ovo bilo dobro...
530i

#3594 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by 530i »

Čuo sam ja to i ranije, u vezi Zastave.
Sad koliko je to bilo transparentno i pošteno, to je drugi par opanaka, ali tako je Zastava došla do saradnje sa Fiatom.
Doduše ima paralele i sa željezarom jer su sve te mašine stizale u Kragujevac i Beograd (dmb) iz Italije, malo po malo.
Ommadawn

#3595 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by Ommadawn »

Neko spomenu da je TAS ratna odšteta. Ne vjerujem. Volkswagen se htio plasirati i na socijalističko tržište. Jugosloveni postavili uslov da pola dijelova bude proizvedeno u SFRJ, VW pristao i tako je napravljena montaža. Dobro nama, dobro i njima.

U fabrici autobusa Sanos u Skoplju je radio jedan ratni zarobljenik, Švabo, koji je bio mašinski inžinjer. Njegovu stručnost su iskoristili i poslije odslužene kazne ponude mu posao i stan. Švabo prihvati i ostane, nije se htio vraćati u Njemačku.
tempuser

#3596 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by tempuser »

drndalo wrote:Pravo da ti kazem, prvi put cujem za taj tender, to mi je novost. Nisam cuo ranije ni za ratnu odstetu talijana, ali ni za tender.

Zeljezara Zenica kakvu mi znamo je stigla kao reparacija iz Njemacke, negdje je razmontirana i namontirana u Zenici... Zenica je bila rezervna lokacija, prva je bila u Sloveniji, ali su Slovenci bili pametniji i odabrali nesto drugo, a nama je i ovo bilo dobro...
Verzija koju sam ja cio. Zenica konceptuelno je bila "promasaj" jer imati zeljezaru u koju moras vozom dopremati rudu je bilo paradoksalno, medjutim Zenica je geografski bila "u srcu" bivse drzave i kao postrojenje od strateskog znacaja najsigurnija u slucaju agresije na zemlju.
tempuser

#3597 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by tempuser »

citroen xm wrote:Završite sa ovom pričom jer se već ni ja ne slažem, za početak sa Goranom.
To je tvoje demokratsko pravo, ali brojke i sve ostalo govore za sebe, sve se moze osporiti osim matematike.
Sodom1

#3598 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by Sodom1 »

Tebi ne jer i vrsniji znalci od mene na ovom forumu ti nisu mogli nista objasniti
citroen xm

#3599 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by citroen xm »

tempuser wrote:
To je tvoje demokratsko pravo, ali brojke i sve ostalo govore za sebe, sve se moze osporiti osim matematike.
Koje brojke, ko ih je računao? Znaš li šta znači agresija?

Ne bih stvarno više. Ima gotivnih likova ovde, pa zbog njih ne bih da napuštam forum. A izgleda da hoću, ne zbog bana jer mi je kultura izražavanja na nivoi i jer ga nikada nisam dobio, već samoinicijativno. :thumbup:
drndalo

#3600 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by drndalo »

Ommadawn wrote:Neko spomenu da je TAS ratna odšteta. Ne vjerujem. Volkswagen se htio plasirati i na socijalističko tržište. Jugosloveni postavili uslov da pola dijelova bude proizvedeno u SFRJ, VW pristao i tako je napravljena montaža. Dobro nama, dobro i njima.

U fabrici autobusa Sanos u Skoplju je radio jedan ratni zarobljenik, Švabo, koji je bio mašinski inžinjer. Njegovu stručnost su iskoristili i poslije odslužene kazne ponude mu posao i stan. Švabo prihvati i ostane, nije se htio vraćati u Njemačku.
Djelimicno tacno... Mada je prica isla malo prije TAS-a...

Unis-Pretis, na toj lokaciji je vec radio, imao ljude, masine, lokaciju... Proizvodni program kakav rade, medjutim, taj kapacitet postrojenja, sa tri smjene ljudi osim u slucaju rata je bio prevelik, dakle ono municije sto je pravljeno za skladista, umjesto one kojoj je rok isticao pa se ispuca na poligonima za trenazu vojske, je Pretis zavrsavao sa 5 mjeseci rada. Vjerovatno i manje kad se doda gas... Kad dodas izvoz, jos mjesec-dva-tri, proizvodnje... Ostaje ipak 4-5 mjeseci praznog hoda...

E tu je onaj sistem pokazivao da je sistem, za razliku od sadasnjih imitatora propaliteta... Da bi masinci radili, smisljeno je sta ce se od civ.programa raditi... Otud "Pretis" lonac, kao prvi proizvod siroke potrosnje iz ove fabrike... Zatim su kada su naucili osnove civ.org.proizvodnje, poceli sa NSU Prima/Maxi 175 motociklima, pa NSU Prinz, onda VW Buba, kod koje je vec zbog dizanja oblika proizvodnje nastao TAS, kao odvojena firma. Pa onda i Golf...

Da nije bilo toga, sta bismo realno ugradjivali do nivoa 50%? Sijeno u sjedista...? :mrgreen:
Post Reply