Islam - pitanja i odgovori

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
arzuhal

#3576 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

sekerbay wrote: Al ok, hvala na odgovoru.
Nema na čemu.
mali jomu

#3577 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by mali jomu »

arzuhal wrote:
Image

Image

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Irsar

#3578 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Irsar »

zagortenej wrote:
Volume 2, Book 19, Number 173:

Narrated 'Abdullah bin Masud :

The Prophet recited Suratan-Najm at Mecca and prostrated while reciting it and those who were with him did the same except an old man who took a handful of small stones or earth and lifted it to his forehead and said, "This is sufficient for me." Later on, I saw him killed as a non-believer.
je li ti sad lakše? :wink:
Ne, jer mi je svakako lako. :wink:

Je li sada ovaj (vjerodostojni) hadis prizivaš kao "dokaz" autentičnosti nevjerodostojne predaje? Iako ti ni ovaj hadis nije direktan dokaz niti potvrda o postojanju "satanskih stihova" obzirom da se isti ovdje niti ne spominju?

Možemo samo nagađati o razlozima zbog čega su se pojedini klanjali Allahu, uključujući Mekkanske politeiste. Na primjer, ti sam si nam jedan od razloga ponudio:
zagortenej wrote:ovako je to Tabari prenio:
"We have always known that Allah creates and gives life, gives food and resurrects. But our gods intercede for us with Him. Now that you have allowed for them a place in your new religion, we are all with you.”
Jer čak i politeisti su prihvatali Allaha kao Boga superiornim njihovim ostalim bogovima, sukladno priči koju nam sam ti ovdje nudiš. :wink:

Šta bi to konkretno trebalo spriječiti jednog politeistu da se klanja (naj)superiornijem Bogu u kojeg svakako vjeruje? Ništa. Shodno tome, ovaj konkretan hadis ti samo služi kao dokaz da su se politeisti mogli klanjati Allahu svakako i svejedno u odnosu na šta je Muhammed a.s. govorio, obzirom da ti nam ovdje sam potvrđuješ kako su politeisti svakako vjerovali u Allaha. A ne potvrđuje ti da su se klanjali jer je Muhammed a.s. tobože "potvrdio i prihvatio" njihove bogove za realne.
inače ova sura je objavljena na samom početku. dakle, još nikom (ni muslimanima ni paganima) nije bilo jasno šta je to Muhamed donio, nije bilo dogme, klanjanja, posta, hadža i ostalog.
Je li? :wink:
“We have always known that Allah creates and gives life, gives food and resurrects. But our gods intercede for us with Him. Now that you have allowed for them a place in your new religion, we are all with you.” Thus the difference between Muhammad and the Qurayshites was dissolved.
Da im nije bilo "jasno" šta je Muhammed a.s. donio, ne bi se isti bunili. Niti bi ovdje bilo riječi o nekakvim "razlikama koje su uklonjene".

Niti bi ti sam sebe opovrgao, jer si prvo bio rekao kako su Kurejšije uvijek bile nasilne kada se učio Kur'an, a zašto bi bili nasilni ako im "ništa nije bilo jasno":
zagortenej wrote:Tako da ima logike zašto su Kurejšije pale na sedždu, iako to nisu nikad radile, nego su naprotiv uvijek bili nasilni kad se učio Kur'an u njihovoj blizini.
8-)
Irsar

#3579 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Irsar »

asurbanipal wrote:Prvih dva vijeka islama, "satanski stihovi" su se smatrali nečin sasvim normalnim, jer je tradicija tako tekla. Muhammed je bio čovječan, tako da se moglo desiti i da pogriješi ili uradi nešto što je u koliziji sa njegovim uvjerenjem, namjerno ili nenamjerno. Isto tako je tekla doktrina 'Ismah, dakle doktrina nepogrešivosti, bezgriješnosti, besprijekornosti, koja se vremenom polako uvlačila u tradiciju zahvaljujući ortodoksiji koja je od Muhammeda na kraju kreirala idola, savršenog čovjeka.
Samo priča.

To što su neki, a nikako svi, smatrali "satanske stihove" nečim "sasvim normalnim" ne znači i da su bili u pravu ili da su znali istinu.

Doktrinu koju ti prizivaš čak ni ta tebi omražena ortodoksija ne promovira, obzirom da postoje hadisi u samom Buhariji koji jasno pokazuju da je Poslanik mogao progriješiti, zaboraviti ili slično.

Ali ovdje se ne radi o tome, ja dobro znam o čemu se ovdje radi. Radi se o vrsti greške u principu, a ne o vrsti greške u praksi. Ideja da su politeisti bili nekakvi maloumnici koji bi tek tako zaboravili na sve šta je Muhammed a.s. do tada govorio, a bazirano na samo jednom (ili dva) "stiha" je uvreda za inteligenciju istih.

I možete se prestati pretvarati da govorite u ime prvih generacija. Kada vam odgovara, te generacije su "najbolje znale". Kada vam ne odgovara, odmah se pozivate na svu nasilnu historiju, nepravde, tiraniju, propagandu i lažiranja koja su pratila ne samo generacije nakon Poslanikove smrti, već i samog Poslanika. Vaši argumenti su uvijek u najboljem slučaju rekla-kazala, i to kako vam kada odgovara.

Ofirni ste. :wink:
Irsar

#3580 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Irsar »

Mislim, moram se vratiti na priču o "stihovima" ponovo.

Pogledajte ovo:
zagortenej wrote:ovako je to Tabari prenio:

When the Messenger of Allah (SAW) realized how alienated the Qurayshites had become, and how intensely they had persecuted his companions, Muhammad expressed the wish that a revelation would come so as to reconcile his people, rather than further alienate them.
Znači bukvalno u prvoj rečenici priče imamo potvrdu da su politeisti-Kurejšije proganjali Poslanikove drugove, da su im postali potpuni stranci. Jedino objašnjenje za to jeste upravo činjenica da ono što je do tada Muhammed a.s. donio se oštro kosilo sa vjerovanjima politeista.

I onda jedan @zagortenej ima obraza ovako nešto reći:
zagortenej wrote:inače ova sura je objavljena na samom početku. dakle, još nikom (ni muslimanima ni paganima) nije bilo jasno šta je to Muhamed donio, nije bilo dogme, klanjanja, posta, hadža i ostalog.
Što je očita laž i doslovno u kontradikciji sa već prvom rečenicom priče koju nam ovaj isti forumaš nudi kao "istinu".

Riješite se kontradikcija barem, nastup vam je odveć žalostan.

Naravno, trebam li reći kako se kontradikcija nećete moći niti riješiti? :wink:

Ne da vas je briga naravno, vama je laž preča od istine.
zijancer

#3581 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zijancer »

bloo, jesu li tvoje oci plave ili smeđe? :cry:
Bloo
Globalna šefica

#3582 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Bloo »

zijancer wrote:bloo, jesu li tvoje oci plave ili smeđe? :cry:
Govno na.livadi
Smede a okolo zeleno
Sto pitas?
sekerbay

#3583 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by sekerbay »

Bloo wrote:Ti bi kao da ispadneš fin i tolerantan, ali da se ipak zna koji je tvoj stav?
Otprilike.
Bloo wrote:Zamisli
Evo zamišljam...
Bloo wrote:ja ne želim da koristim izraz Kurban Bajram/Eid al adha
Kao se to čestita bajram? Eid mubarek il bajram mubarek a što bi značilo sretan praznik.
Miješaš babe i žabe.
Glavni stub ove vjere, stub koji je ispravljalo 124000 poslanika jeste šehadet.
Nema tri boga niti taj njihov trojedni, niti je Isus bog, niti je marija bogorodica... Euzubillah.

Kur'an kaže da se nebesa gotovo ne raspadnu na sam pomen toga. I onda ja trebam glumiti slinu kako bih se dodvorio dinskim neprijateljima, a Allah u kur'anu kaže, citiram: "Ni jevreji, ni kršćani neće biti tobom zadovoljni sve dok ne prihvatiš vjeru njihovu."

Da, ne smiju se ugrožavati niti sputavati u onome što rade; treba ih tolerisati i sve ostalo što im garantuju ustavi zemalja u kojima žive, ali ih ne treba podržavati u onome što je Allah zabranio i osudio.
Tolerancija vuče korijen iz latinskog(tolerare: otrpiti, podnositi), a nikako iz njemačkog (toll(finden) - smatrati nešto lijepim ili odličnim)
Bloo
Globalna šefica

#3584 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Bloo »

:lol:
:lol: :lol:
славянин

#3585 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by славянин »

Imam pitanje ako smijem za nase predane Islamu.
Zasto se koriste stalno rijeci iz Arapskog jezika pa cak i Turskog u razgovorima uopsteno kada jedan Musliman prica o Islamu.Recimo Insh Allah (ako Bog da) MashAllah (Hvala Bogu ili slicno tome) , ders (cas) , namaz (molitva) , kjafir (nevjernik),Bajram serif mubarek olsun (Da vam praznik dobro prodje) itd. Ne razumijem tu potrebu koristenja Arapskog/Turskog jezika kako bi se pokazala veca privrzenost Allahu / Bogu .. Ima li neki konkretan razlog ?
Towelie

#3586 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Towelie »

славянин wrote:Imam pitanje ako smijem za nase predane Islamu.
Zasto se koriste stalno rijeci iz Arapskog jezika pa cak i Turskog u razgovorima uopsteno kada jedan Musliman prica o Islamu.Recimo Insh Allah (ako Bog da) MashAllah (Hvala Bogu ili slicno tome) , ders (cas) , namaz (molitva) , kjafir (nevjernik),Bajram serif mubarek olsun (Da vam praznik dobro prodje) itd. Ne razumijem tu potrebu koristenja Arapskog/Turskog jezika kako bi se pokazala veca privrzenost Allahu / Bogu .. Ima li neki konkretan razlog ?
Jer ti izrazi deluju islamskije od bosanskih pandana. :D A vernici ko vernici, vole pokazati drugima ono sto jesu, makar i suptilno.
zagortenej

#3587 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

Irsar wrote:Mislim, moram se vratiti na priču o "stihovima" ponovo.
Imaš li konkretno neki odgovor na to zašto je predaja o satanskom stihu uvrštena u sve poznate biografije o Muhamedu kao i prve tefsire?
Tvoj intelekt može svašta odbacivati što mu ne odgovara, ali to ništa ne mijenja, neće izbrisati predaju.

Šta misliš koje je vjere bio Muhamed do svoje 40-te god.? Obavljao je obrede oko Kabe pune idola, postavljao crni kamen u Kabu...
sekerbay

#3588 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by sekerbay »

Towelie wrote:Jer...
Odgovorio šejh toveli :mrgreen:
tlr

#3589 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by tlr »

Pokušaću ja, mada nisam predan islamu, ali mi nešto drago šupljirati. :lol:

Razlozi su tradicionalne naravi. Zašto su bosanski muslimani uopšte počeli sa tom praksom, e to ne znam. Vjerovatno iz istog razloga u Srbiji se koristi: zejtin, makaze, duvan, čorba, tezga, pirinač... jedino ne znam zašto toliko rusvaja, džumbusa i belaja da nam dolazi sonustranu Drine. A opet vole turcizme... Čudno.

Te i riječi iz drugih krajeva poput kundura, ruksaka, pisijeva, čušpajza... su obogatile rječnik Našeg jezika. :P Neka riječi... Ja nisam musliman, ali neke riječi imaju posebnu težinu i značenje u životu običnog čovjeka, neovisno od stavu spram islama ili religiji uopšte.

Bitno je da se razumijemo. :izet: :run:
Bloo
Globalna šefica

#3590 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Bloo »

TLR wrote:

Razlozi su tradicionalne naravi. Zašto su bosanski muslimani uopšte počeli sa tom praksom, e to ne znam. Vjerovatno iz istog razloga u Srbiji se koristi: zejtin, makaze, duvan, čorba, tezga, pirinač... jedino ne znam zašto toliko rusvaja, džumbusa i belaja da nam dolazi sonustranu Drine. A opet vole turcizme... Čudno.

Te i riječi iz drugih krajeva poput kundura, ruksaka, pisijeva, čušpajza... su obogatile rječnik Našeg jezika. :P Neka riječi... Ja nisam musliman, ali neke riječi imaju posebnu težinu i značenje u životu običnog čovjeka, neovisno od stavu spram islama ili religiji uopšte.

Da, ali sta sa rijecima sunnet, mu'dzize, keramet, sihra itd...
tlr

#3591 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by tlr »

Bloo wrote:
TLR wrote:

Da, ali sta sa rijecima sunnet, mu'dzize, keramet, sihra itd...
Meni to apsolutno ne smeta. Čakštaviše. Npr. sihra i vradžbina nije ista stvar. Za sihre se ide 'hodži', a za vradžbine gatari.
Smrle je npr. učenjak za kur'anske mu'dzize, ali nije stručan za "čuda" skrivena u Bibliji.

:lol: Fakat je tako.
Towelie

#3592 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Towelie »

sekerbay wrote:
Towelie wrote:Jer...
Odgovorio šejh toveli :mrgreen:
Eyvallax, akhi, duznost mi je preneti šerijatski ilm murtedima i dzahilima. :mrgreen:
HardcoreMX

#3593 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by HardcoreMX »

to-we-lie, dr.mr.prof.esionalni miner na temama religije.. :mrgreen: :zjev:
insomnia78

#3594 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by insomnia78 »

mali jomu wrote:
arzuhal wrote:
Image

Image

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Jelvo znaci i da treba ici u Siriju pogurati borbu protiv taguta? Mislim, fetva je fetva
Irsar

#3595 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Irsar »

zagortenej wrote:
Irsar wrote:Mislim, moram se vratiti na priču o "stihovima" ponovo.
Imaš li konkretno neki odgovor na to zašto je predaja o satanskom stihu uvrštena u sve poznate biografije o Muhamedu kao i prve tefsire?
Tvoj intelekt može svašta odbacivati što mu ne odgovara, ali to ništa ne mijenja, neće izbrisati predaju.
Neće izbrisati predaju, ali postojanje predaje ne znači da je predaja istinita. Ovo je bar jednostavno za shvatiti.

Wikipedijin članak spominje da je Taberi, između ostalog, rekao i ovo:
Hence, if I mention in this book a report about some men of the past, which the reader of listener finds objectionable or worthy of censure because he can see no aspect of truth nor any factual substance therein, let him know that this is not to be attributed to us but to those who transmitted it to us and we have merely passed this on as it has been passed on to us.
A ja nisam u obavezi, obzirom da nije niti izrečena od strane Muhammeda a.s. niti objavljena u Kur'anu, da smatram svaku predaju o Muhammedu a.s. istinitom, makar mnogi ne smatrali da ima išta pogrešno u tome.
Šta misliš koje je vjere bio Muhamed do svoje 40-te god.? Obavljao je obrede oko Kabe pune idola, postavljao crni kamen u Kabu...
Nema potrebe da skrećeš sa teme. Priča o "satanskim stihovima" ima više grešaka nego što švicarski sir rupa. Sam si ušao u gomilu kontradikcija iznešenih u različitim postovima.

Jedina istina je da priča o "satanskim stihovima" nije istinita. Dalja diskusija je suvišna.
sekerbay

#3596 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by sekerbay »

Towelie wrote:duznost mi je preneti šerijatski ilm murtedima
Murtedima se niš živo ne prenosi :mrgreen:
Nego, šejhuna, šta je ključ dženeta?
HAVANA

#3597 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by HAVANA »

Ja vas nista ne razumijem.
славянин

#3598 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by славянин »

HAVANA wrote:Ja vas nista ne razumijem.
Vidis zato sam i postavio pitanje (zaista ne da nesto insinuiram) jer ne znam, sve vise izgleda da se koriste te neke rijeci (neke znam sta znace neke ne) koje eto ne znam malo "ozbiljniji" vjernici koriste a u narodu generalno se koriste jeli rijeci slavenskog porijekla.Ne govorim o rijecima koje su turcizmi ili arabizmi nego o rijecima koje nas jezik vec ima a koriste se strane rijeci... ne razumijem opet dali je to da se iskaze veca poboznost ili ?
zagortenej

#3599 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

Irsar wrote:
Jedina istina je da priča o "satanskim stihovima" nije istinita. Dalja diskusija je suvišna.
Tvoja istina.
tlr

#3600 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by tlr »

славянин wrote:
HAVANA wrote:Ja vas nista ne razumijem.
Vidis zato sam i postavio pitanje (zaista ne da nesto insinuiram) jer ne znam, sve vise izgleda da se koriste te neke rijeci (neke znam sta znace neke ne) koje eto ne znam malo "ozbiljniji" vjernici koriste a u narodu generalno se koriste jeli rijeci slavenskog porijekla.Ne govorim o rijecima koje su turcizmi ili arabizmi nego o rijecima koje nas jezik vec ima a koriste se strane rijeci... ne razumijem opet dali je to da se iskaze veca poboznost ili ?
Hehe. Đaba se natežeš, neš nikad skontat.

(šta ja uopšte radim na temi Islam - pitanja i odgovori )
izvinte, oprostite, halalite, kulirajte :run:
Post Reply