Pelet u BiH - cijene i gdje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
adoadop

#3576 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by adoadop »

Ima li još neko pelet Fas Sipovo? Ja sam prezadovoljan.
tcz

#3577 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by tcz »

Maraschino wrote: Sad si me razocarao. :oops:
Tolike pare spiskao u izvore grijanja a puno ti par stoja za agregat. Ne mislim da se s'njim grijes ali bar pumpu da pokrece i grijac da odrzava kada nema struje.
U slucaju nestanka struje, sve ti ovo otpada bez obzira na tvoje dobre namjere da imas rezervne izvore. Smao par sati bez struje(sto je moguce kada vidis ove orkane) vidio bi da je jedan agregat od 1,5-4,0 KW pozeljan pa sta kosta da kosta. :D
eh, sad peleta ima na sve strane i cijena je u padu :thumbup: daj da vidimo koji je kvalitetan i provjeren?
vidim da si iskusan pa daj kakav savjet, posto sam ja tek prvu sezonu. Trenutno koristim MI bones pelet, fino grije a pec cistim svako treci dan. U onoj solji se nakupi dosta pepela.
CooK

#3578 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by CooK »

Ako cistis svaki treci dan i ako se nakupi pepela a ne sljake onda nije los pelet. Ja sam kupio neki BHB Power pelet iz Bratunca i moram cistiti svaki dan jer se stvara neka kamenovita sljaka i blokira grijac.
Bakir1

#3579 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Bakir1 »

I ja koristim mibones i meni je prva godina na peletu.
Pec 25kw trenutno grije jednu etazu kuce ugradio u aprilu i kupio pelet tada.
Potrosnja je bila malo veca jer je pec bila podesena na kvalitet peleta 3, pa je dosao serviser i postimao parametre pa je sada osjetno manja.
Pepela bude za cistiti pec nakon cirka 15 vreca peleta....
Kako vi inace cistite pec koji usisivac a da ne bude prasine cenat?
Maraschino

#3580 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Maraschino »

CooK wrote:Ako cistis svaki treci dan i ako se nakupi pepela a ne sljake onda nije los pelet. Ja sam kupio neki BHB Power pelet iz Bratunca i moram cistiti svaki dan jer se stvara neka kamenovita sljaka i blokira grijac.
Koja ti je zadana temperatura kotla?
CooK

#3581 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by CooK »

Maraschino wrote:
CooK wrote:Ako cistis svaki treci dan i ako se nakupi pepela a ne sljake onda nije los pelet. Ja sam kupio neki BHB Power pelet iz Bratunca i moram cistiti svaki dan jer se stvara neka kamenovita sljaka i blokira grijac.
68°C, Snaga 5
Maraschino

#3582 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Maraschino »

Bakir1 wrote:I ja koristim mibones i meni je prva godina na peletu.
Pec 25kw trenutno grije jednu etazu kuce ugradio u aprilu i kupio pelet tada.
Potrosnja je bila malo veca jer je pec bila podesena na kvalitet peleta 3, pa je dosao serviser i postimao parametre pa je sada osjetno manja.
Pepela bude za cistiti pec nakon cirka 15 vreca peleta....
Kako vi inace cistite pec koji usisivac a da ne bude prasine cenat?
Ovako nesto.

Image

zadovoljan
Bakir1

#3583 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Bakir1 »

Filter zabetonira oslabi snaga jos prasi pride...
Maraschino

#3584 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Maraschino »

CooK wrote:
Maraschino wrote:
68°C, Snaga 5
Probaj nakon ciscenja zadati 70-72*C pa vidi ima li isto sljake. Onako eksperimentalno.
Ja sam jednom spustio zadanu temperaturu na 65*C i odmah mi se pojavila sljaka.
CooK

#3585 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by CooK »

Ok, sutra nakon ciscenja povecat cu na 72°C pa javim prekosutra kakva je situacija sa sljakom.
Maraschino

#3586 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Maraschino »

Bakir1 wrote:Filter zabetonira oslabi snaga jos prasi pride...
Ja nemam problema.
Filter cistim nakon svakog velikog usisavanja. Grama prasine nemam jer mi je tu prostorija koja je namijenjena za fine stvari(veseraj, police sa raznim rijetko koristenim stvarima).
Nakon prosipanja pepela i ciscenja filtera pustim usisivac da se sam na prazno oprasi.

p.s. kod mene je onaj veliki filter kao kesa sto se stavlja na kantu a ne onaj mali na rupu.

Image
Maraschino

#3587 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Maraschino »

tcz wrote: eh, sad peleta ima na sve strane i cijena je u padu :thumbup: daj da vidimo koji je kvalitetan i provjeren?
vidim da si iskusan pa daj kakav savjet, posto sam ja tek prvu sezonu. Trenutno koristim MI bones pelet, fino grije a pec cistim svako treci dan. U onoj solji se nakupi dosta pepela.
Znam da je Trgovir Gracanica provjeren uz mala odstupanja.
Ove godine slabo se spominje Fisov pelet.
Kovanov pelet isto tako kvalitetan ali ga tesko dobiti.
golfiista

#3588 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by golfiista »

Koja ti je zadana temperatura kotla?[/quote]
68°C, Snaga 5[/quote]

Probaj nakon ciscenja zadati 70-72*C pa vidi ima li isto sljake. Onako eksperimentalno.
Ja sam jednom spustio zadanu temperaturu na 65*C i odmah mi se pojavila sljaka.[/quote]

Meni je cijelo vrijeme na 60°C. Nema sljake, pec cistim svakih 10-ak dana, pepeo svako 3-4 dan. Pelet Fekry Foca, isporucen nekada u augustu. Snaga na 4 kotao 35 KW thermoflux.
Jel malo.ovih 60°C?
betametazon

#3589 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by betametazon »

Moze li mi neko objasnit sta vam znaci ta snaga 4,5...? Kako pec radi na kojoj snazi? Kod mene nema toga...ima automatski PID i pec sama pojacava snagu kad temp vode u kotlu pada (da kompenzira pad, do one snage koju si mu postavio kao maksimalnu, npr kod mene je sad na 22kw, kad se podje dizat temp tako i pada snaga a kad postigne temp u cijelom sistemu koja je zadana onda radi na 8kw i odrazava).
Imam tri faze rada - paljenje, raspaljivanje i gorenje.
I temp u kotlu mi je 50c, ne mogu da shvatim da neko podesi na 70c :shock:
Obzirom da imam termostat - pec se gasi nakon kraceg rada na 50c, vec se postigne zadana temp...a mogu mislit kolika bi.mi potrosnja bila da.mi pec tjera temp do 70c :?
rovac13

#3590 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

Kod nas dok smo se grijali na pelet je voda bila zadata na 70*C zato sto sma na 50-60 znao zatec kondenza u kotlu.
Na 70 je uvijek bio suh ko barut :D
rovac13

#3591 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

betametazon wrote:Moze li mi neko objasnit sta vam znaci ta snaga 4,5...? Kako pec radi na kojoj snazi?
Ako ti je kotao kovan mislim da on nema modulacije.

Termoflux neki imaju 5 razlicitih snaga a neki imaju 10 razlicitih snaga.
Ako stavis na snagu 10 kotao kad tek upalis on ce krenut najjace u 10 snazi,da bi sto brze ugrijao vodu,ali kad se pocne priblizavat zadanoj on pocinje da ubacuje u manju snagu,kad se skroz priblizi trebalo bi da radi u najmanjoj snazi 1.U toj snazi on trosi daleko manje nego u 10.oj i daleko manje nego u tvojoj jednoj snazi.

To ti dodje nesto kao mjenjac u autu :D
To bi trebalo da ima svaki kotao na pelet po meni.

Kad sam sjedio jedne prilike sa serviserom iz kovana i objasnjavao mu kako sam postimao nas termoflux njemu se to dopalo,kaze da to kod njih nema.
Maraschino

#3592 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Maraschino »

golfiista wrote:
Meni je cijelo vrijeme na 60°C. Nema sljake, pec cistim svakih 10-ak dana, pepeo svako 3-4 dan. Pelet Fekry Foca, isporucen nekada u augustu. Snaga na 4 kotao 35 KW thermoflux.
Jel malo.ovih 60°C?
Je li malo? Meni je malo zato sto brzo potrosim vodu iz bojlera. :D
Kada sam jednom prilikom nasao malo onih crnih cahura u pepelu, serviser mi savjetovao da dignem temperaturu i vise to nisam nalazio ili manje.

Mozes ti drzati i na 55*C i to je dovoljno za grijanje ali niza nije preporucljiva zbog kondenza.

Sa 70*C brze se ugrije i kako koji kotao ide u fazu mirovanja.
rovac13

#3593 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

Ja ne mogu da povezem podizanje temperature vode sa cahurama u pepelu :D
Jedino sto mi pada na pamet da mozda sagorijevanje na npr snazi 1 nije dobro,pa zadavanjem vise temp vode kotao vise vremena provede radeci na vecim snagama koje su mozda bolje ustimane.

Ako su sve snage gorenja ustimane kako valja onda bi sagorijevanje trebalo bit uredno.
Ja sam svih 5 snaga svake godine stimao na novo,kad dodje novi pelet.
I uvijek je pepeo bio sitan,bez sljake,bez cahura :-D
golfiista

#3594 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by golfiista »

Maraschino wrote:
golfiista wrote:
Jel malo.ovih 60°C?
Je li malo? Meni je malo zato sto brzo potrosim vodu iz bojlera. :D
Kada sam jednom prilikom nasao malo onih crnih cahura u pepelu, serviser mi savjetovao da dignem temperaturu i vise to nisam nalazio ili manje.

Mozes ti drzati i na 55*C i to je dovoljno za grijanje ali niza nije preporucljiva zbog kondenza.

Sa 70*C brze se ugrije i kako koji kotao ide u fazu mirovanja.
Znaci ovo je ok. Hvala.
Maraschino

#3595 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Maraschino »

rovac13 wrote:Ja ne mogu da povezem podizanje temperature vode sa cahurama u pepelu :D
Jedino sto mi pada na pamet da mozda sagorijevanje na npr snazi 1 nije dobro,pa zadavanjem vise temp vode kotao vise vremena provede radeci na vecim snagama koje su mozda bolje ustimane.

Ako su sve snage gorenja ustimane kako valja onda bi sagorijevanje trebalo bit uredno.
Ja sam svih 5 snaga svake godine stimao na novo,kad dodje novi pelet.
I uvijek je pepeo bio sitan,bez sljake,bez cahura :-D
To bi trebalo da bude odgovor. :D
betametazon

#3596 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by betametazon »

rovac13 wrote:
betametazon wrote:Moze li mi neko objasnit sta vam znaci ta snaga 4,5...? Kako pec radi na kojoj snazi?
Ako ti je kotao kovan mislim da on nema modulacije.

Termoflux neki imaju 5 razlicitih snaga a neki imaju 10 razlicitih snaga.
Ako stavis na snagu 10 kotao kad tek upalis on ce krenut najjace u 10 snazi,da bi sto brze ugrijao vodu,ali kad se pocne priblizavat zadanoj on pocinje da ubacuje u manju snagu,kad se skroz priblizi trebalo bi da radi u najmanjoj snazi 1.U toj snazi on trosi daleko manje nego u 10.oj i daleko manje nego u tvojoj jednoj snazi.

To ti dodje nesto kao mjenjac u autu :D
To bi trebalo da ima svaki kotao na pelet po meni.

Kad sam sjedio jedne prilike sa serviserom iz kovana i objasnjavao mu kako sam postimao nas termoflux njemu se to dopalo,kaze da to kod njih nema.
Kotao nije kovan a koliko sam vidio postoje dva nacina rada dozatora (automatski pid (to je nesto najsavremenije) i modulacija). Kad stavim na modulaciju primjetio sam da odmah radi na najvecoj snazi, vjerovatno dok ne postigne temperaturu kotla koja je zadana a onda se spusta na minimalnu snagu (nisam nikad na modulaciji drzao kroz sve faze rada peci nego sam samo 9nako prebavcio da vidim sta se desava). S druge strane, na automatskom pid-u on sam pojacava i snizava snagu prema potrebi...uglavnom nemam tih 5 ili 10 zadatih snaga :)
karabajaze
Grijem se na: TP Termoflux 16kw

#3597 Termoflux ECO 25 kw

Post by karabajaze »

Pozdrav,
Termoflux ECO 25 kw
Zadata temperatura kotla 75*C
Snaga P4 (raspon snage od P1 do P10)
U kuću ide 39*C
Sobni termostat postavljen na 22.5*C
U kući od 22*-23*C (u ovim danima decembra)
Grijem 165 mkv
Zadato vrijeme rada od 7 i 30 sati do 21 i 30 sati
Izolacija fasade 10 cm tavana 25 cm
Potrošnja 1,7 vreća dan
Pelet Žepče, solidan. Šljake povremeno.
Peta sezona grijanja na pelet.
betametazon

#3598 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by betametazon »

Braćo, meni jede pelet ko lud...4 vrece za 2 dana, osjetno je slabiji kvalitet :roll: ove godine sam uzeo iz Bioenergy Ilijas, kad skontam kolike sam pare dao a kvalitet slab bolje da sam se na struju grijao :roll:
Znaci gori on i zagrije...ali brzo se trosi...prosle godine iz novog grada uzeto, cini mi se da je bilo malo bolje :roll:
mirzasut

#3599 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by mirzasut »

betametazon wrote:Braćo, meni jede pelet ko lud...4 vrece za 2 dana, osjetno je slabiji kvalitet :roll: ove godine sam uzeo iz Bioenergy Ilijas, kad skontam kolike sam pare dao a kvalitet slab bolje da sam se na struju grijao :roll:
Znaci gori on i zagrije...ali brzo se trosi...prosle godine iz novog grada uzeto, cini mi se da je bilo malo bolje :roll:
KWh, snaga u jedinici vremena... ako želiš brzo da zagrije onda i guta, a ako sistem optimizuješ za jednako grijanje kroz čitavih 24 h sa manjom snagom.... možda i uštediš, a bude komfornije.
A temperature niže vani, ne valja pelet, cijene opet u blagom porastu, držte se!
isx

#3600 Re: Termoflux ECO 25 kw

Post by isx »

karabajaze wrote:Pozdrav,
Termoflux ECO 25 kw
Zadata temperatura kotla 75*C
Snaga P4 (raspon snage od P1 do P10)
U kuću ide 39*C
Sobni termostat postavljen na 22.5*C
U kući od 22*-23*C (u ovim danima decembra)
Grijem 165 mkv
Zadato vrijeme rada od 7 i 30 sati do 21 i 30 sati
Izolacija fasade 10 cm tavana 25 cm
Potrošnja 1,7 vreća dan
Pelet Žepče, solidan. Šljake povremeno.
Peta sezona grijanja na pelet.
Meni thermoflux pelling eco 35 1.7 vreća potroši za 2 sata.
Post Reply