TV uređaji - sve o tome

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
cikavelja

#3576 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by cikavelja »

zomri wrote:
shalla wrote:
zomri wrote:Bilo bi fino kad bi novi vlasnik OLEDa sa teme napisao impresije o istom nakon nekoliko dana.
Nema kad, gleda TV neprestano 4 dana i divi se :mrgreen:
:mrgreen: :thumbup:
razumijem ga u potpunosti ako je tako. i ja sam isti bio :mrgreen:
Jel' ovo na moj racun :P ?

Iskreno da ti kazem, sve u svemu nisam ni 2 sata gledao :-) sve ukupno. Obaveze i posao me ogranicavaju u velike.
Medjutim, ono sto sam gledao je iznad mojih ocekivanja, imam jos uvijek veliku Panasonic plazmu koja mi sluzi kao referenca po pitanju kvalitete slike i crne. OLED je tu par stepenica iznad, fluidnost OS-a i svega je to sto sam trazio.
Jedino sto nemogu naci referentnu kalibracijsku vrijednost mada sam procitao da su OLED paneli svaki prica za sebe i da se moraju "maxuz" stimat'.
I pitanje "apdejta", uspio sam uhvatiti da kao ima neka nova verzija softa za TV ali kako rekoh, nisam imao vremena peglati se. Hocu li instaliranjem nove verzije dobiti i novi OS jer je trenutni 2.0 ili ne?
To su neke prve impresije, kad se vratim sa puta i uhvatim vremena malo bolje se zabaviti sa Tv-om te kad sve sjedne na mjesto, napisati cu par rijeci hladne glave. :zjev:
RJ57

#3577 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by RJ57 »

kod OLEDa je iznimno važno podesiti osvjetljenje tj. crnu boju ispravno, poslije toga se ne može pogriješiti. ako se to ne uradi ispravno dobija se ili ghosting ili fleke kad je tamna slika. dakle skinuti par test signala ili slika sa interneta i pomoću toga našteliti osvjetljenje/black level. Kod LG-a ima OLED light brightness i obični, treba se podosta igrati dok se pronađe optimum, kod Sonyja je to malo jednostavnije.
pored toga naravno obavezno isključiti sva nepotrebna sranja (dinamički kontrast, superrezoluciju, automatsko osvjetljenje te redukciju šuma staviti uvrh glave na low, i naravno trumotion koji je najgora stvar od izuma TV-a :D )

ja imam plazmu od evropskog 2008 koju sam sada prebacio junioru, a OLED sad visi u dnevnoj. plazmu je lako našteliti, OLED teško, ali ako se dobro uradi onda nema nijedne stvari gdje je plazma bolja, možda je malo mekša slika i to je to.
zomri

#3578 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by zomri »

cikavelja wrote:
Jel' ovo na moj racun :P ?

Iskreno da ti kazem, sve u svemu nisam ni 2 sata gledao :-) sve ukupno. Obaveze i posao me ogranicavaju u velike.
Medjutim, ono sto sam gledao je iznad mojih ocekivanja, imam jos uvijek veliku Panasonic plazmu koja mi sluzi kao referenca po pitanju kvalitete slike i crne. OLED je tu par stepenica iznad, fluidnost OS-a i svega je to sto sam trazio.
Jedino sto nemogu naci referentnu kalibracijsku vrijednost mada sam procitao da su OLED paneli svaki prica za sebe i da se moraju "maxuz" stimat'.
I pitanje "apdejta", uspio sam uhvatiti da kao ima neka nova verzija softa za TV ali kako rekoh, nisam imao vremena peglati se. Hocu li instaliranjem nove verzije dobiti i novi OS jer je trenutni 2.0 ili ne?
To su neke prve impresije, kad se vratim sa puta i uhvatim vremena malo bolje se zabaviti sa Tv-om te kad sve sjedne na mjesto, napisati cu par rijeci hladne glave. :zjev:
Generalno bi se svaki tv trebao posebno kalibrirati u prostoriji u kojoj će se gledati. Bio sam se zagrijao da nađem nekoga ko će mi to uraditi ali sam odustao. Expert predlošci su dovoljno dobri za neki general use. Ako hoćeš prave imaš postavke za 910v na rtings (američka oznaka je EG9100) http://www.rtings.com/tv/reviews/lg/eg9 ... d/settings
zomri

#3579 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by zomri »

testovi koje rj57 spominje

shalla

#3580 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by shalla »

Iskreno, meni ova preporučena konfiguracija za moj TV nije ni blizu dobra kao ova što sam sam sebi podesio :mrgreen:
Mislim znam da izgleda da serem ali evo npr. kad naštimam sve po njihovim vrijednostima, boje mi nisu tako fino jasne i izražene, i ima još dvije-tri zamjerke tako da, hvala ovima sa rtings ali meni moja kalibracija više odgovara :mrgreen:
zomri

#3581 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by zomri »

Kalibrirana slika izgleda hladno i "bljutavo" zato što su ljudi navikli na nešto šarenije. Nakon što se navikneš na kalibriranu, ova druga ti postane izvještačena :mrgreen:
RJ57

#3582 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by RJ57 »

@shalla, zaboravi preporučene vrijednosti, to je bullshit. ima puno youtube linkova sa vrijednostima za pojedine modele televizora koji možda ferceraju kod onoga koji je to uploadovao (a i to je pitanje), ali kod ostalih mogu samo usrati sliku. posebno je opasno pratiti low level kalibracije sa youtubea, to su vrijednosti koje ne treba dirati i koja se podešavaju samo ako imaš ISF opremu za mjerenje i podešavanje.

i naravno, slika kakva je u prodavnicama na izložbenim modelima je upravo ta koja je potpuno pogrešno našteljena :D
MTV

#3583 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by MTV »

shalla wrote:Iskreno, meni ova preporučena konfiguracija za moj TV nije ni blizu dobra kao ova što sam sam sebi podesio :mrgreen:
Mislim znam da izgleda da serem ali evo npr. kad naštimam sve po njihovim vrijednostima, boje mi nisu tako fino jasne i izražene, i ima još dvije-tri zamjerke tako da, hvala ovima sa rtings ali meni moja kalibracija više odgovara :mrgreen:
Isti sam takav do u zareza ti :mrgreen:
zomri

#3584 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by zomri »

Nije to baš potpuni bullshit ali da, slažem se da neće davati dobre rezultate na baš svakom primjerku. Za to je potrebna profi kalibracija sa aparatom.

Ima i ovoga što sam maloprije rekao da ljudi vole šarenilo pa ovo kad kaže da je sebi namjestio da valja obično ima prezasićene boje da se da privid boljeg kontrasta. Većina ljudi koji se prvi put susreću sa profi kalibracijom smatra da ta slika "nije nešto" upravo zbog toga što prosječni gledalac voli šarenilo :D
MTV

#3585 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by MTV »

zomri wrote:...šarenilo...šarenilo :D
Pa ja i volim da blenem k'o tele u sarena vrata. :mrgreen:
shalla

#3586 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by shalla »

MTV wrote:
Me 2 :mrgreen:
Ma ne fkt, slika nekako blijeda, sve na nekim minimum vrijednostima, contrast, brightness, colours, isto ko neka novčanica kad se opere u pantalonama :lol:
prelivoda

#3587 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by prelivoda »

Je li neko kupovao TV preko univerzalno.com? Da li se garancija za TV kupljen kod njih može ostvariti u bilo kom ovlaštenom servisu proizvođača, ili kod univerzalno?

Zna li neko neku povoljniju stranicu gdje bi mogao pogledati Philips televizore? Planiram da kupim neki 4K manje dijagonale proizveden 2017 godine, prvenstveno zbog garancije od 5 godina.
CooK

#3588 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

shalla wrote:
MTV wrote:
Me 2 :mrgreen:
Ma ne fkt, slika nekako blijeda, sve na nekim minimum vrijednostima, contrast, brightness, colours, isto ko neka novčanica kad se opere u pantalonama :lol:
Nije blijeda nego kalibriran televizor daje prirodne boje dok nekalibriran daje vjestacke. Kada vidis uzivo nekog ko nosi npr crvenu majicu ne izgleda kao da ce ti izbiti oci od jacine dok nekalibriran TV pokazuje upravo to, prejake i neprirodne boje. Sto se tice kontrasta tu si se malo zajebao jer na kalibriranim televizorima kontrast nije na najnizim nego na najvisim vrijednostima a brightness je postavljen najnize po pravilima 100 kandela i tu si donekle upravu. Mislim da prosjecnim korisnicima najveci problem pravi to sto je svaki kalibriran TV postavljen na Warm temperaturu boje da bi bio sto blize D6500 standardu i da bi boje izgledale sto prirodnije a prosjecan korisnik je navikao na Neutral i onda mu na Warm izgleda zuto, lose i otupljeno iako je to jedina ispravna temperature boje i kada se naviknes na nju onda ti na Neutral sve izgleda plavo. Inace da bi vidjeli koliko je neispravna Neutral i Cold temperatura boje pokrenite ovaj video koji je sniman u D6500 standardu(kao i vecina profesionalnih videa) i vidjecete da vam je snijeg plave boje dok kada prebacite na Warm snijeg dobija svoju prirodnu boju koja se vama moze ciniti malo zuckasto ako ste navikli na Neutral ali je cinjenica da tako snijeg izgleda u prirodi a ne plavo.
https://www.youtube.com/watch?v=7DZuSfvatho
shalla

#3589 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by shalla »

Sve ja tebe druže razumijem i apsolutno si u pravu, baš tako je kako si i napisao (to za warm i sl) ali ja ti samo govorim moje lične preference ;-)
CooK

#3590 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

shalla wrote:Sve ja tebe druže razumijem i apsolutno si u pravu, baš tako je kako si i napisao (to za warm i sl) ali ja ti samo govorim moje lične preference ;-)
Ma jarane isti sam ti takav bio, ne mozes se naviknut iz pocetka a posle mjesec-dva ti cak bude puno bolje i nije ti jasno kako si prije mogao gledati TV u tzv. torch modu. Valjda je neka poenta da TV pokazuje sliku kao kad npr pogledas kroz prozor a ne kao na video igrici. Jos da ti ne pricam koliko je manji napor za oci kada gledas kalibriran vs nekalibriran TV. S druge strane te opet razumijem jer si mozda "navucen" na torch sliku vise nego sto sam ja bio i uopste ti se ne da pokusavati gledati kalibriran tv.
mayab

#3591 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by mayab »

kakva je situacija sa ovim TOSHIBA ma !
Iskustva, testovi, ciji su paneli itd....
Onako na prvu mi izgleda povoljne cijene, i 5 godina garancije !
Hvala

https://www.ekupi.ba/Content/Search.asp ... tId(11875)
Ovde na ekupi ih uocih, dosao mi njuzleter
CooK

#3592 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

mayab wrote:kakva je situacija sa ovim TOSHIBA ma !
Hvala

Evo da ne bude da opet ja bljujem po brendovima koji nisu Sony, Samsung i Panasonic: "Toshiba brand name for TVs has been licenced out to cheap OEMs in China, the same OEMs which do budget off-brand TVs." Dakle ode kinez koji proizvodi no name televizore u Toshibino sjediste i fino potpisu ugovor o koristenju imena Toshiba na godinu, dvije, tri u zavisnosti od ugovora i plati Toshibi licencu za koristenje Toshiba imena za dogovoreni period uz neke minimalne uslove zadovoljavanja kvalitete proizvoda koji nisu ni blizu kvalitetu originalnih Toshibinih proizvoda od prije 6-7 godina.
zomri

#3593 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by zomri »

CooK wrote:
mayab wrote:kakva je situacija sa ovim TOSHIBA ma !
Hvala

Evo da ne bude da opet ja bljujem po brendovima koji nisu Sony, Samsung i Panasonic: "Toshiba brand name for TVs has been licenced out to cheap OEMs in China, the same OEMs which do budget off-brand TVs." Dakle ode kinez koji proizvodi no name televizore u Toshibino sjediste i fino potpisu ugovor o koristenju imena Toshiba na godinu, dvije, tri u zavisnosti od ugovora i plati Toshibi licencu za koristenje Toshiba imena za dogovoreni period uz neke minimalne uslove zadovoljavanja kvalitete proizvoda koji nisu ni blizu kvalitetu originalnih Toshibinih proizvoda od prije 6-7 godina.
drugim riječima: samo prava, ništa obaveze. telefunken nije izbacio svoj tv od kraja 80tih, uzeli ga turci/kinezi i prave dar mar po tržištima istočne evrope. raja nevina nasjeda.
brazzo19

#3594 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by brazzo19 »

Ljudiiii mister iiiii :D znate da sam vam pisao da me zezao onaj daljinski od telemacha i neko mi je rekao da ugasim resiver iz struje i da vidim hoce li onda se moci paliti i gasiti tv uradio sam to istekao resiver iz struje i opet preko daljinskog od resivera se moze upalit i ugasit tv i pojacati i smanjiti iako je resiver iskljucen iz uticnice ..... cccc zaista ne kontam, isto kao da se daljinski od resivera "sinhronizovao" kad sam ukljucio resiver na tv i sad mogu palit i gasit i pojacat i smanjit tv .... moze li se to igdje iskljucit sve sam precackao opcije na tv,u nista nisam nasao ..... Philips 43PUS6501 ....
CooK

#3595 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

brazzo19 wrote:Ljudiiii mister iiiii :D znate da sam vam pisao da me zezao onaj daljinski od telemacha i neko mi je rekao da ugasim resiver iz struje i da vidim hoce li onda se moci paliti i gasiti tv uradio sam to istekao resiver iz struje i opet preko daljinskog od resivera se moze upalit i ugasit tv i pojacati i smanjiti iako je resiver iskljucen iz uticnice ..... cccc zaista ne kontam, isto kao da se daljinski od resivera "sinhronizovao" kad sam ukljucio resiver na tv i sad mogu palit i gasit i pojacat i smanjit tv .... moze li se to igdje iskljucit sve sam precackao opcije na tv,u nista nisam nasao ..... Philips 43PUS6501 ....
Je li kod tebe ovaj daljinski i ako jeste da li ti TV reaguje na njega i kada ti je na daljinskom prebaceno na STB?
Image
semirsar

#3596 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by semirsar »

CooK wrote:
brazzo19 wrote:Ljudiiii mister iiiii :D znate da sam vam pisao da me zezao onaj daljinski od telemacha i neko mi je rekao da ugasim resiver iz struje i da vidim hoce li onda se moci paliti i gasiti tv uradio sam to istekao resiver iz struje i opet preko daljinskog od resivera se moze upalit i ugasit tv i pojacati i smanjiti iako je resiver iskljucen iz uticnice ..... cccc zaista ne kontam, isto kao da se daljinski od resivera "sinhronizovao" kad sam ukljucio resiver na tv i sad mogu palit i gasit i pojacat i smanjit tv .... moze li se to igdje iskljucit sve sam precackao opcije na tv,u nista nisam nasao ..... Philips 43PUS6501 ....
Je li kod tebe ovaj daljinski i ako jeste da li ti TV reaguje na njega i kada ti je na daljinskom prebaceno na STB?
Image
ma to ga ja htjedoh pitat jos prvi put kad se oglasio sa ovim problemom, ali necu...jbga filip :evil: cuj uzeo filipa pored nakih sonybojsa :lol: :mrgreen:
MTV

#3597 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by MTV »

Il zamzungova Image
semirsar

#3598 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by semirsar »

otom ti ja pricam...krezo :lol:
MTV

#3599 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by MTV »

semirsar wrote:otom ti ja pricam...krezo :lol: