Zeničani
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Casual's
#35676 Re: Zeničani
Ne bi ja tog Smaju za bager prozivao, ni zbog toga sto prevozi drva u kombiju, i vadi ugalj...radije bi ga prozivao sto se ugradio u djecije paketice

-
smartXL
#35677 Re: Zeničani
E pa vidi, nikad neće dobiti posao dok se ne registruje. Onaj ko ga unajmljuje (glavni izvođač) traži fiskalni račun, bez toga nema poslovanja (izuzev ako je oslobođen plaćanja PDV ali i za to ima racun) jer ovaj drugi mora pravdat izdatak. To su ti standardne procedure u svim gradjevinskim firmama. E sad hocel neko od komšije tražit njegovu uslugu...realno, toga nema puno.clio_dci120 wrote:Napisa to i ostade ziv.I šta ti znači da bager radi na crno. U gradjevini ti dosta takvog posla ima, gdje uvedeš u posao nekog ko će za sitnicu lovu radit, i to je sve legalno (glavni izvođač uzima razliku). Vuk sit, ovce na broju.![]()
![]()
Po meni, trebao bi biti registrovan i placati svoje obaveze prema drzavi koje proizlaze iz takvog poslovanja. To sto on radi, to je cisti rad na crno i nije u redu prema registrovanim licima koja obavljaju takve djelatnosti. Ovako, nema razlike izmedju njega i onih sto prodaju cigare ispred pijace.
Ja sam nedavno unajmljivao bager, covjek registrovao obrt i placa svoje obaveze. Takodjer, ljudi koji se bave prevozom u najmanju ruku se registruju kao obrti, pa rade legalno, a ne na crno.
Ne mozes ljude prozivati i pricati kako ti je sef posten i odgovoran, a vamo se baviti kriminalnim radnjama, sto i jeste rad na crno. Oblik kriminala.
-
Throttle
#35678 Re: Zeničani
Pa nece ga angazovat firma za neke vece radove al ce se namlatit love po selima gdje se takve usluge cesto traze
Rezon da "nema veze sto je na crno" je pogresan, nevezano o cemu se radi jer registrovani nije konkurentan il je prisiljen da radi na crno da bi mogao istu cijenu ponudit
Rezon da "nema veze sto je na crno" je pogresan, nevezano o cemu se radi jer registrovani nije konkurentan il je prisiljen da radi na crno da bi mogao istu cijenu ponudit
-
smartXL
#35679 Re: Zeničani
Taj se hljeba neće najesti ako bude čekao da ga seljaci angazuju. Bager (gusjenicar) nema neku aman siroku primjenu osim iskopa materijala. Čisto sumnjam da će mu u njegovom selu biti posla, za udaljenija sela ipak treba labudica za prijevoz a to se extra plaća...
-
clio_dci120
#35680 Re: Zeničani
Ne treba labudica, kupi mali Tamic i opleti. Bager se bez problema penje na kamion i ne treba labudica.
I vjerovatno ce raditi upravo to sto Throtle kaze, samo privatni iskopi, rusenja, ima posla i previse za takve stvari, iznenadio bi se.
A Causals, pisi, kakve paketice, zar je neko spsoban od djece hapati?
I vjerovatno ce raditi upravo to sto Throtle kaze, samo privatni iskopi, rusenja, ima posla i previse za takve stvari, iznenadio bi se.
- Casual's
#35681 Re: Zeničani

RTV Zenica
-
clio_dci120
#35682 Re: Zeničani
Hahaha, fakat nisu normlani.

-
smartXL
#35683 Re: Zeničani
Pa jel bager il mini bager. Razlika drastična. Nit ima snagu nit kapacitet. Klasični bager ne može na kamion, što zbog mase, što zbog gabarita.clio_dci120 wrote:Ne treba labudica, kupi mali Tamic i opleti. Bager se bez problema penje na kamion i ne treba labudica.
-
clio_dci120
#35684 Re: Zeničani
Pa imaš one srednje veličine, idu bez problema na kamion od 7.5 tona (to su ti oni manji Mercedesi Atego i sl.). Ti rade iskope i rusenja i sve zivo, zgodna velicina, imaju snage.
Otac od jednog mog poznanika iz Sa radi samo tako rusenja, iskope i slicno , registrovan naravno, za godinu se samo od toga otplati bager. Ova gradilišta sto spominjes, ti su već druga, visa liga, ozbiljnije se pare vrte, ali imas tu već i reket i slicno, tako da je bolje ovo "sitno" odradjivati.
Nisu jeftini radovi sa tim masinama, pisao sam već jednom koliko samo asfaltiranje Kosta i slicno. Svi kontaju da je to kao kad betoniras metar avlije ...
Otac od jednog mog poznanika iz Sa radi samo tako rusenja, iskope i slicno , registrovan naravno, za godinu se samo od toga otplati bager. Ova gradilišta sto spominjes, ti su već druga, visa liga, ozbiljnije se pare vrte, ali imas tu već i reket i slicno, tako da je bolje ovo "sitno" odradjivati.
Nisu jeftini radovi sa tim masinama, pisao sam već jednom koliko samo asfaltiranje Kosta i slicno. Svi kontaju da je to kao kad betoniras metar avlije ...
-
smartXL
#35685 Re: Zeničani
Al ne možeš poraditi sarajevo i zenicu ni po kojem osnovu. U sarajevo se na svakom cosku nešto gradi, kod nas brate slabo, naročito po selima.
Ako misliš da ima posla, uzmi ga i ti, registruj i eto lova. Al znaš da ne ide baš u Zenici...
Ako misliš da ima posla, uzmi ga i ti, registruj i eto lova. Al znaš da ne ide baš u Zenici...
-
Throttle
#35687 Re: Zeničani
Cini mi se da je sat vremena 60KM bagerom?
-
smartXL
#35688 Re: Zeničani
Mini bager 40-50 KM/h, bager 100-120 KM/h
- Casual's
#35689 Re: Zeničani
Zar krolj nije rekao da prodaja Zenicatransa ne dolazi u obzir? Zar nije zbog toga postavio svog direktora?
Grebem li mu oba Vakufa..
Grebem li mu oba Vakufa..
-
Nivelacija
#35690 Re: Zeničani
Imate li slike na telemach?
D3 uredjaj ne dobiva signal od sinoc..internet je ok..
-
clio_dci120
#35691 Re: Zeničani
Ne može ni internet da izdrži tvoja pisanja na forumu 
-
Ci-Nick
#35692 Re: Zeničani
i ja sam sinoć imao problema ali ne na svim kanalima.Nivelacija wrote:Imate li slike na telemach?
Od jutros sve OK.
-
clio_dci120
#35693 Re: Zeničani
Prosle ili pretprosle godine pricali smo u muzejima u Zenici. Tada sam ovdje na forumu dao prijedlog da se otvori muzej rudarstva u onoj neobicnoj staroj zgradi rudnika (sto je kao crkveni toranj) i evo bas mi je drago citam maloprije da u KPZ planiraju otvoriti muzej.
Ima i Zenica dosta toga pokazati i nadam se da ce se nesto od ovoga i realizovati.
Mislim prije svega na modernije muzeje (ne tipa kao sto imamo vec), nego na one tematske kao u inostranstvu (sto sam imao priliku npr. u Londonu obici).
Sta je sa onim muzejom u Mittalu, je li otvoren ikada za javnost?
Ima i Zenica dosta toga pokazati i nadam se da ce se nesto od ovoga i realizovati.
Mislim prije svega na modernije muzeje (ne tipa kao sto imamo vec), nego na one tematske kao u inostranstvu (sto sam imao priliku npr. u Londonu obici).
Sta je sa onim muzejom u Mittalu, je li otvoren ikada za javnost?
-
smartXL
#35694 Re: Zeničani
Ma ne treba nama to, kladionice, kafići, flasa rakije...to je naš domet. U Minhenu sam bio u Deutches Museum-u, prejebna stvar, doslovno stičeš dojam da si u određenom vremenu, između ostalog bio je i dio gdje je rudnik, tuneli, vagoni, voštane figure...
-
clio_dci120
#35695 Re: Zeničani
U Zagrebu je pokrenut muzej u okviru psihijatarske bolnice. U pocetku su skepticno gledali na potez direktora, kasnije se ispostavilo da se muzej u potpunosti sam finansirao, jos je i zarade bilo. Barem je bilo tako prije godinu dvije kada sam to citao. (ovaj primjer navodim jer je region u pitanju).
Ovdje imamo zeljezaru, zatvor, rudnik, pa i neki cool muzej mogao bi se napraviti u zgradi Papirne.
U Lonodnu su napravili muzej cak i od legende o Jacku the Ripperu. Ne trebam pisati da je pred svakim muzejom bio ogromni red. I tako je i u ostalim gradovima isto. Isao mahzus posjetiti cuvenu kolekciju automobila u sklopu jedne trkace staze (Donington), nisam vjerovao da turisti u toliko broju dolaze iz drugih dijelova UK da to vide.
Tematski muzeji su ekstra stvar. Neka me sada Moet napadne, ali npr. mene u Zenici ovaj muzej uposte ne interesuje, niti moze privuci neke mladje posjetioce. Ali mogu se praviti tematske postavke, sto su i radili jedno vrijeme (imali su onu postavku el. opreme, igrice iz 80-ih i tako to). Moze se naci nacin kada se hoce.
Moze Zenica dosta toga zanimljivog pokazati, kao sto sam vec nabrojao. Siguran sam da bi posjetilaca bilo i sa strane, jer naravno ne moze muzej ziviti samo od stanovnika grada, ali bi uz pametan i odgovoran rad mogli opstati.
Tko zna , mozda nekada i bude nesto od toga. Evo ja da sam gradonacelnik, a vala i neka kantonalna civija, zovnuo bih onog Afana pa vidio sa njim sta se moze napraviti, posavjetovao bi se. Eno nedavno pise o nekakvoj rupi na Kembridzu, hiljadu puta prosao tuda, nisam nikada obratio paznju na nju, dok nedavno nisam procitao sta je to ustvari bilo.
Ovdje imamo zeljezaru, zatvor, rudnik, pa i neki cool muzej mogao bi se napraviti u zgradi Papirne.
U Lonodnu su napravili muzej cak i od legende o Jacku the Ripperu. Ne trebam pisati da je pred svakim muzejom bio ogromni red. I tako je i u ostalim gradovima isto. Isao mahzus posjetiti cuvenu kolekciju automobila u sklopu jedne trkace staze (Donington), nisam vjerovao da turisti u toliko broju dolaze iz drugih dijelova UK da to vide.
Tematski muzeji su ekstra stvar. Neka me sada Moet napadne, ali npr. mene u Zenici ovaj muzej uposte ne interesuje, niti moze privuci neke mladje posjetioce. Ali mogu se praviti tematske postavke, sto su i radili jedno vrijeme (imali su onu postavku el. opreme, igrice iz 80-ih i tako to). Moze se naci nacin kada se hoce.
Moze Zenica dosta toga zanimljivog pokazati, kao sto sam vec nabrojao. Siguran sam da bi posjetilaca bilo i sa strane, jer naravno ne moze muzej ziviti samo od stanovnika grada, ali bi uz pametan i odgovoran rad mogli opstati.
Tko zna , mozda nekada i bude nesto od toga. Evo ja da sam gradonacelnik, a vala i neka kantonalna civija, zovnuo bih onog Afana pa vidio sa njim sta se moze napraviti, posavjetovao bi se. Eno nedavno pise o nekakvoj rupi na Kembridzu, hiljadu puta prosao tuda, nisam nikada obratio paznju na nju, dok nedavno nisam procitao sta je to ustvari bilo.
-
smartXL
#35696 Re: Zeničani
Šta očekivati kad vidiš ko su nam ministri. Eto i ovaj tvoj drži nargila barova, upravo ono što zaglupljuje omladinu. Eto ima priliku da se dokaže, može uložiti lovu u nešto što može promijeniti stvari.
Evo čitam i Sa se digli svi nivoi da poguraju organizaciju dogadjaja DJ Solomun, turistička zajednica pa i vlada kantona. A kod nas za ZSF...
Evo čitam i Sa se digli svi nivoi da poguraju organizaciju dogadjaja DJ Solomun, turistička zajednica pa i vlada kantona. A kod nas za ZSF...
-
clio_dci120
#35697 Re: Zeničani
Dobro, ja na forumu nisam nigdje kritikovao ZSF. Licno mi smeta eksponiranje Fude u svakoj mogućoj prilici na ZSF-u i mislim da to nije OK, ali da jedan takav festival treba Zenici, zasigurno da treba. Na kraju, meni je lijepo bilo cuti neke poznanike iz Sa da su isli na koncert Joksimovica. Grad je neuporedivo bio zivlji za vrijeme trajanja ZSF.
Naravno, potrebno ga je podici na jos veci nivo i snažnije podrzati, zaboraviti na politicka prepucavanja ( kada mogu Skaka i kantonalci da budu jedno za vrijeme SFF-a, mogu i nasi ovdje), uz to da Fudo sebi ne prisvaja ZSF (u drugu ruku ja da sam Clan SDA u vijecu, ja bi isto iskoristio svaku priliku za promociju na ZSF, te se tako borio protiv Dofua, a oni upravo suprotno rade).
Licno se nadam da ce se ZSF i dalje razvijati ...
Naravno, potrebno ga je podici na jos veci nivo i snažnije podrzati, zaboraviti na politicka prepucavanja ( kada mogu Skaka i kantonalci da budu jedno za vrijeme SFF-a, mogu i nasi ovdje), uz to da Fudo sebi ne prisvaja ZSF (u drugu ruku ja da sam Clan SDA u vijecu, ja bi isto iskoristio svaku priliku za promociju na ZSF, te se tako borio protiv Dofua, a oni upravo suprotno rade).
Licno se nadam da ce se ZSF i dalje razvijati ...
- notsure
#35698 Re: Zeničani
Tema se zove "Zeničani", ne znam obuhvata li i priče o Bugojancu koji hara Zenicom:
https://www.zenicablog.com/nova-afera-n ... fakulteta/
Sve nešto privatni fakulteti vaki, naki, a na državnom dekan s falsifikovanim uvjerenjem o nekažnjavanju.
https://www.zenicablog.com/nova-afera-n ... fakulteta/
Sve nešto privatni fakulteti vaki, naki, a na državnom dekan s falsifikovanim uvjerenjem o nekažnjavanju.
- notsure
#35699 Re: Zeničani
Onaj helikopter što se danas vozikao iznad Zenice, je li to MUP ZDK kupio?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#35700 Re: Zeničani
Ne moze to nista bez vlasti, da se ne lazemo najvise zasluga za SFF imaju rodjacke veze Mire Purivatre sa Bakirom Izetbegovicem.
A habitusu nasih vijecnika je strana svaka manifestacija sa mikrofonom, osim ako nije sa minbera, pa i ne treba cuditi njihova prica kako festival uznemirava ljude.
A habitusu nasih vijecnika je strana svaka manifestacija sa mikrofonom, osim ako nije sa minbera, pa i ne treba cuditi njihova prica kako festival uznemirava ljude.