Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

moet-perignon

#35601 Re: Zeničani

Post by moet-perignon »

Nivelacija wrote:
clio_dci120 wrote:Pa sta te cudi Notsure, negdje je Nivelacija napisao da je iz Travnika ili slicno, to je tipican primjer nekoga ko dodje iz malog gradjica ili sela, njemu je Mital zlatan, jer da nije Mitala i dalje bi truhnuo u tom Travniku ili jos gore nekoj selendri.
Ti si gori sto se ubjedujes, ali eto ipak i jos neki ljudi citaju forum, tako da do nekoga normalnog mozda i dodje tvoje pisanje.
Mittal je jedan veliki gigant koji zaposljava 3000 direktno i jos 6000 indirektno radnika. 30 kompanija minimalno rade kao izvodjaci radova.
Plus ulaze stotine miliona. Stup i Svrakino selo neka bude tvoja briga.

drzim palceve da ubrzo izvisis sa tim poslom. :) pomoci ce.
naucit ce te da postoje drugi i kreativniji poslovi, i kad to skapiras onda si u nirvani i Lakshimi ce ti biti truba.
moet-perignon

#35602 Re: Zeničani

Post by moet-perignon »

pa kad su svi zaposleni u Mittalu, jer, kako Nivelacija tvrdi, 3000 zaposlenih direktno i 6000 indirektno. svi su obezbijedjeni, i nema potrebe za potragom drugog posla. soferskog.
Nivelacija

#35603 Re: Zeničani

Post by Nivelacija »

Naravno, minimalno 500 vozaca sto kamiona, sto vozova, sto autobusa zivi od Mittala :thumbup:

Mittal :kiselavoda:
moet-perignon

#35604 Re: Zeničani

Post by moet-perignon »

Nivelacija wrote:Naravno, minimalno 500 vozaca sto kamiona, sto vozova, sto autobusa zivi od Mittala :thumbup:

a plata je? taman da ode na more na kredit. :)
nivelacijo, ne znas ti sto je zivot.
zbog takvih poput tebe zemlja ce postati kao Chernobyl. sto zbog migracije jer su bez posla, i sto zbog toga sto se crnci na nekim pogonima kojih nema vise ni u Africi. totalno smo zemlja treceg svijeta zbog luzera poput tebe, a na zalost puno ih je. nisi sam, to je tvoja sreca. luzeru. :)
phillie

#35605 Re: Zeničani

Post by phillie »

Na stranu sto se ne slazem sa misljenjem Nivelacije, uvrede kojima ga "castite" su odron.
Nivelacija

#35606 Re: Zeničani

Post by Nivelacija »

To su europejci nemoj tako, dijalog i uvazavanje drugacijeg misljenja su njihove glavne odlike :thumbup:

ExNihilo

#35607 Re: Zeničani

Post by ExNihilo »

Ova tema je postala kancer foruma.
smartXL

#35608 Re: Zeničani

Post by smartXL »

moet-perignon wrote:

a plata je? taman da ode na more na kredit. :)
nivelacijo, ne znas ti sto je zivot.
zbog takvih poput tebe zemlja ce postati kao Chernobyl. sto zbog migracije jer su bez posla, i sto zbog toga sto se crnci na nekim pogonima kojih nema vise ni u Africi. totalno smo zemlja treceg svijeta zbog luzera poput tebe, a na zalost puno ih je. nisi sam, to je tvoja sreca. luzeru. :)
Plaća KV radnika, koji radi u smjenama, je nešto malo veća od 1000 KM za 40h rada sedmično.
moet-perignon

#35609 Re: Zeničani

Post by moet-perignon »

phillie wrote:Na stranu sto se ne slazem sa misljenjem Nivelacije, uvrede kojima ga "castite" su odron.
iskreno mi odgovori da li stvarno vjerujes da sa takvim luzerom treba razgovarati uctivo i u lijepim manirima?
kamen spoticanja

#35610 Re: Zeničani

Post by kamen spoticanja »

ExNihilo wrote:Ova tema je postala kancer foruma.
ja sam mislio da sam ja najgori...
ljudi odmorite malo
zaista je mucno
phillie

#35611 Re: Zeničani

Post by phillie »

moet-perignon wrote:
phillie wrote:Na stranu sto se ne slazem sa misljenjem Nivelacije, uvrede kojima ga "castite" su odron.
iskreno mi odgovori da li stvarno vjerujes da sa takvim luzerom treba razgovarati uctivo i u lijepim manirima?
Vjerujem, sve dok sagovornik mene ne vrijedja na licnoj osnovi, da treba razgovarati uctivo. Isto tako, ako vidis da razgovor ne vodi nicemu, i da druga strana ne usvaja tvoje argumente, odstupiti od takvog dijaloga. Isti slucaj je i kad se sagovornik drzi svojih argumenata kao pijan plota. Ali nismo svi isti...
Casual's

#35612 Re: Zeničani

Post by Casual's »

"Javno komunalno preduzeće “Zenicatrans-prevoz putnika” raspisalo je konkurs za prijem 40 vozača autobusa uz osnovnu plaću u iznosu od 464 KM"

Je l' sad nekome nejasno zbog cega nam je grad u kurcu i ljudi idu po Sa raditi?
kamberovica polje

#35613 Re: Zeničani

Post by kamberovica polje »

Casual's wrote:"Javno komunalno preduzeće “Zenicatrans-prevoz putnika” raspisalo je konkurs za prijem 40 vozača autobusa uz osnovnu plaću u iznosu od 464 KM"

Je l' sad nekome nejasno zbog cega nam je grad u kurcu i ljudi idu po Sa raditi?
Ja samo ne znam kako im nije sramota ponudit ovo smeće od plate. :roll:
phillie

#35614 Re: Zeničani

Post by phillie »

Nece raja da radi, a ima posla :D :D :D

Crni humor.

Vidjecemo na kraju mjeseca sta ce biti sa Zenicatransom. Ja koliko sam cuo, ako se na ovoj sjednici 27-og ne rijesi nesto, da ce razlaz biti, sto se tice vozaca.
clio_dci120

#35615 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

Pa naravno da ih nece nikada naci, gradski prevoz Minhena nedavno trazio preko 600 vozaca, placaju obuku, pa odbiju od plate. Ne znam kako je bilo za ove izvan EU.
Ali nedavno je u BiH jedna privatna kompanija iz Njemačke koja održava el. Mrežu trazila neograničen broj vozaca koji znaju rukovati i grejferom. Pola ovih sto su radili po gradjama preko nocci napustilo BiH.
smartXL

#35616 Re: Zeničani

Post by smartXL »

Fino piše da je to osnovna plaća, bez prekovremenog, rada vikendom, noćnog... al svakako je mala. Mada za firmu koja je uništena, dobro da išta i ima.
moet-perignon

#35617 Re: Zeničani

Post by moet-perignon »

phillie wrote:
moet-perignon wrote:
Vjerujem, sve dok sagovornik mene ne vrijedja na licnoj osnovi, da treba razgovarati uctivo. Isto tako, ako vidis da razgovor ne vodi nicemu, i da druga strana ne usvaja tvoje argumente, odstupiti od takvog dijaloga. Isti slucaj je i kad se sagovornik drzi svojih argumenata kao pijan plota. Ali nismo svi isti...

u osnovi, cijenim tvoj stav i da vjerujes da ljudi mogu biti bolji.
mozda ce zvucati kao digresija, ali jedan psihijatar i revolucionar koji se posvetio istrazivanjima racizma, tacnije odnosu bijelog covjeka prema crnom i kolonizatorskoj istoriji. kao psihijatar je objasnjavao zasto postoji bol i otpor crnaca prema bijelom covjeku koji ga i danas degradira. neki su se tome oduprijeli. doslovno oduprijeli silom, i borbom. na zalost, i danas postoji ta nejednakost i dosta je racizma, ali postoje mali pomaci.
iako nije slicna usporedba, jer trauma crnog covjeka je golema, ali postujem njegov otpor prema ugnjetavanji i ponozavanju.

i danas na nekim poslovnim sastancima na kojima cesto budem u U.S., i osobno me impresionira kada Afroamerikanci imaju svoj impuls kojim insistiraju da se nesto dovede u red tokom sastanka. rado gledam stand up emisije koji vode Afroamerikanci, i odlicno je kada tjeraju sale na racun bijelog covjeka pred bijelom publikom. sale su dosta pametne, snazne, provokativne i poentiraju. bijeli covjek se ne bi trebao duriti ako je nesto upuceno na njegov racun, jer ta provokacija je ujedno impuls da se nesto promijeni, da se vise ne desavaju gluposti gdje se jedan kolektiv zanemaruje, ili ubija na racun zadovoljstva drugog.

vracam se na psihijatra koji je u svojim studijima poentirao da bi se nesto dovelo u red, neka jednakost, da onoj drugoj strani bude jasno da nije svijet stvoren zbog njega ili nje, vec za sve nas, i da treba potpuno ugravirati u svoju glavu da ne moze misliti samo na sebe i gaziti drugoga, i obicno se to postize provokacijama i otporom.
uctivost ne pali mnogo. to znaju i oni moji saradnici na sastancima, da ih uctivost sa onima koji imaju gen predaka koji su ih ubijali, palili, silovali, nece dati najbolje rezultate i da sa njima treba ostro.

u principu, ovo nacelo bi trebalo da se primjeni na svaku osobu ili grupu koja samo gleda kako da svoj gluteus zadovolji, i koja je hlapljiva, oportunisticna, i dupelizac.

ako se ne slazes sa tim, uzmi primjer za nas: sto smo mi tacno postigli u BiH evropskim mirnodopskim putem? tu smo gdje jesmo. :)
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#35618 Re: Zeničani

Post by Bobi »

smartXL wrote:Fino piše da je to osnovna plaća, bez prekovremenog, rada vikendom, noćnog... al svakako je mala. Mada za firmu koja je uništena, dobro da išta i ima.
Kod vozača autobusa ima zakonom propisano koliko mogu raditi..nema kod njih prekovremeni, nocni i sta ti ja znam, oni voze ljude ako te policija uhvati da radis "prekovremeno" najebo si :mrgreen:

464 KM...da se naježiš fakat kako ih nije sramota pa to je najniza zakonom propisana plata ??? NK radno mjesto
smartXL

#35619 Re: Zeničani

Post by smartXL »

Bobi wrote:
smartXL wrote:Fino piše da je to osnovna plaća, bez prekovremenog, rada vikendom, noćnog... al svakako je mala. Mada za firmu koja je uništena, dobro da išta i ima.
Kod vozača autobusa ima zakonom propisano koliko mogu raditi..nema kod njih prekovremeni, nocni i sta ti ja znam, oni voze ljude ako te policija uhvati da radis "prekovremeno" najebo si :mrgreen:

464 KM...da se naježiš fakat kako ih nije sramota pa to je najniza zakonom propisana plata ??? NK radno mjesto
Teško da te mogu uhvatiti, samo promijene liniju koju voze. Tako ti rade naši privatnici što voze po evropi...
Casual's

#35620 Re: Zeničani

Post by Casual's »

Član moje porodice je vozio za Biss-tours, Prošić, Grand tours i Gold tours i to što si napisao je čista glupost.
smartXL

#35621 Re: Zeničani

Post by smartXL »

Casual's wrote:Član moje porodice je vozio za Biss-tours, Prošić, Grand tours i Gold tours i to što si napisao je čista glupost.
Hoćeš i da ti kažem na kojim punktovima se rotiraju (po jedan vozač). Da nije tako, vjerovatno ti taj član porodice ne bi promijenio sve ove agencije što voze vani :-)
phillie

#35622 Re: Zeničani

Post by phillie »

Kakav nocni rad? Nocni rad se broji od 23.00 a gradska linija je cini mi se zadnja u 23.40 :-) Prekovremeni isto zaboravi, jedino ako nekad radis po potrebi, a trebao si biti slobodan, to se vjerovatno pise kao prekovremeni. Ako na kraju on sa ovim "beneficijama" izadje na 700KM svaka mu cast. :-)
Last edited by phillie on 19/08/2019 12:47, edited 1 time in total.
Casual's

#35623 Re: Zeničani

Post by Casual's »

smartXL wrote:
Casual's wrote:Član moje porodice je vozio za Biss-tours, Prošić, Grand tours i Gold tours i to što si napisao je čista glupost.
Hoćeš i da ti kažem na kojim punktovima se rotiraju (po jedan vozač). Da nije tako, vjerovatno ti taj član porodice ne bi promijenio sve ove agencije što voze vani :-)
Biss tours promijenio jer su se braca posvađala pa je prešao u grand. Nakon što je vidio da je sranje u grandu prešao je u Gold gdje je vozio loše linije. Dokurčilo mu pa je otišao u Prošić gdje je dobra linija i može jeftine Nutelle vozati preko grane.
kakavdanakneiskustvu

#35624 Re: Zeničani

Post by kakavdanakneiskustvu »

vaša priča o prekovremenom,platama me odmah podsjeti na ovu scenu iz ovog izuzetnog filma

smartXL

#35625 Re: Zeničani

Post by smartXL »

Casual's wrote: Biss tours promijenio jer su se braca posvađala pa je prešao u grand. Nakon što je vidio da je sranje u grandu prešao je u Gold gdje je vozio loše linije. Dokurčilo mu pa je otišao u Prošić gdje je dobra linija i može jeftine Nutelle vozati preko grane.
Sve si kao rekao samo nisi spomenuo sranje, a sranje je upravo to što sam rekao. Šta znači loša linija? Svaka linija ti je ista, voziš autoputem (veći dio puta) do odredišta.
phillie wrote:Kakav nocni rad? Nocni rad se broji od 23.00 a gradska linija je cini mi se zadnja u 23.40 :-) Prekovremeni isto zaboravi, jedino ako nekad radis po potrebi, a trebao si biti slobodan, to se vjerovatno pise kao prekovremeni. Ako na kraju on sa ovim "beneficijama" izadje na 700KM svaka mu cast. :-)
Navedu oni prekovremenog, dugo dugo imaju problema sa nedostatkom vozača.

Da je plaća mala, jest, to niko ne spori.
Post Reply