phillie wrote:moet-perignon wrote:phillie wrote:Na stranu sto se ne slazem sa misljenjem Nivelacije, uvrede kojima ga "castite" su odron.
iskreno mi odgovori da li stvarno vjerujes da sa takvim luzerom treba razgovarati uctivo i u lijepim manirima?
Vjerujem, sve dok sagovornik mene ne vrijedja na licnoj osnovi, da treba razgovarati uctivo. Isto tako, ako vidis da razgovor ne vodi nicemu, i da druga strana ne usvaja tvoje argumente, odstupiti od takvog dijaloga. Isti slucaj je i kad se sagovornik drzi svojih argumenata kao pijan plota. Ali nismo svi isti...
u osnovi, cijenim tvoj stav i da vjerujes da ljudi mogu biti bolji.
mozda ce zvucati kao digresija, ali jedan psihijatar i revolucionar koji se posvetio istrazivanjima racizma, tacnije odnosu bijelog covjeka prema crnom i kolonizatorskoj istoriji. kao psihijatar je objasnjavao zasto postoji bol i otpor crnaca prema bijelom covjeku koji ga i danas degradira. neki su se tome oduprijeli. doslovno oduprijeli silom, i borbom. na zalost, i danas postoji ta nejednakost i dosta je racizma, ali postoje mali pomaci.
iako nije slicna usporedba, jer trauma crnog covjeka je golema, ali postujem njegov otpor prema ugnjetavanji i ponozavanju.
i danas na nekim poslovnim sastancima na kojima cesto budem u U.S., i osobno me impresionira kada Afroamerikanci imaju svoj impuls kojim insistiraju da se nesto dovede u red tokom sastanka. rado gledam stand up emisije koji vode Afroamerikanci, i odlicno je kada tjeraju sale na racun bijelog covjeka pred bijelom publikom. sale su dosta pametne, snazne, provokativne i poentiraju. bijeli covjek se ne bi trebao duriti ako je nesto upuceno na njegov racun, jer ta provokacija je ujedno impuls da se nesto promijeni, da se vise ne desavaju gluposti gdje se jedan kolektiv zanemaruje, ili ubija na racun zadovoljstva drugog.
vracam se na psihijatra koji je u svojim studijima poentirao da bi se nesto dovelo u red, neka jednakost, da onoj drugoj strani bude jasno da nije svijet stvoren zbog njega ili nje, vec za sve nas, i da treba potpuno ugravirati u svoju glavu da ne moze misliti samo na sebe i gaziti drugoga, i obicno se to postize provokacijama i otporom.
uctivost ne pali mnogo. to znaju i oni moji saradnici na sastancima, da ih uctivost sa onima koji imaju gen predaka koji su ih ubijali, palili, silovali, nece dati najbolje rezultate i da sa njima treba ostro.
u principu, ovo nacelo bi trebalo da se primjeni na svaku osobu ili grupu koja samo gleda kako da svoj gluteus zadovolji, i koja je hlapljiva, oportunisticna, i dupelizac.
ako se ne slazes sa tim, uzmi primjer za nas: sto smo mi tacno postigli u BiH evropskim mirnodopskim putem? tu smo gdje jesmo.