Sirija

Locked
Challenger__

#35601 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

mirsek wrote:Imas na press tv live hornologiju dogadjanja i izvjestaja o dogadjaju.
Hvala, pogledaću.
husein_kapetan

#35602 Re: Sirija

Post by husein_kapetan »

Challenger__ wrote:Nego, šta se dešava oko ove pucnjave između Hezbollaha i Izraelaca? Ide li u daljnje zaoštravanje ili ne? Ili se, jednostavno ne zna...?

(Nisam danas pratio vijesti)
Mislim da će ovaj put biti malo oprezniji nego inače..i sami su svjesni da ova nedavna ubistva mogu generirati daleko ozbiljniji problem.. i nije rečeno da neće..a ne ide im na ruku ni ovo ubistvo onog španca,ono što možemo naslutiti između redova je da se trenutno limitiraju na "oštra" upozorenja, obično kada imaju na umu nešto ozbiljnije ne očituju se uopšte.. tako da..
Challenger__

#35603 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Da,da.. i meni tako sad izgleda. Nego, očitovala se Mimi sarkastičnim komentarom u vezi posljednjih ublehinih poraza u Siriji (Kobane, Deir ez Zor):
The defeat of #ISIS in #AynAlArab aka #Kobane and #DeirEzzor has revealed to them that God is not on their side. Just #Turkey and Co.
:lol:

Image

:arrow: LINK
Challenger__

#35604 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Očigledno da su budale došle do iste spoznaje pa su spustili kriterije za puštanje talaca: daj lovu, daj šta daš.

Klavikula

#35605 Re: Sirija

Post by Klavikula »

husein_kapetan wrote: Evo Erdogan (bašbakan) proglasio tri dana nacionalnog slavlja zbog ovog....
Sada se (sasvim korektno) pita ko će napraviti porušeno.. koliko mu je dobrobit ovih prirasla za srce..
Mogu samo zamisliti dimenziju razočarenja istog a toliko jadika uložio u one druge.. " Koalicija" mu se sasvim otvoreno smije u lice i nastavlja po svom.
Oni tamo sa Asadom sklapaju nekakve dogovore.. neki govore da je na pomolu nekakvo primirje.. možeš si mislit rusi medijatori.. Bože ne postoji više ideologija koja se može respektovati.. Izgleda da još samo izrael vjeruje u ove nusriće i satelite..
"Arapsko Proljeće" 2.0
ovaj Erdogan imo je finih geostrateskih poteza otkako je na vlasti, al ima i totalnih fula. Kobani je svakako jedna od njih. svaku igra, al svaku bas ne dobija :D

helem, sto se Izraela tice. nisu ludi da napadaju Hezbollah u juznom Libanu. znaju oni to dobro. znaju iz iskustva. poneki incident. granatiranja. i to je to. na Golanu je vec druga prica. mada, sve sto bi eventualno mogli raditi vec sad rade. planiraju i rukovode pobunjenickim operacijama direktno na terenu, pruzaju logisticku podrsku, bombarduju polozaje SAA, ne reci da neke njihove jedinice ne izvode i b/d na juznom frontu... ne znam koji bi "meksi" odgovor mogao uslijediti, a da vec nije vidjeno.
husein_kapetan

#35606 Re: Sirija

Post by husein_kapetan »

Challenger__ wrote:Očigledno da su budale došle do iste spoznaje pa su spustili kriterije za puštanje talaca: daj lovu, daj šta daš.

Čista simbolika( sa njihove strane).. ne trebaju naočale da se shvati da im japanci nikad platiti neće.. pa ko veli da malo pokažemo da nam je stalo do naših..(biće..), kako rekoh.. čista simbolika..i kada se već baca šuplja, što nebi malo i Jordan profitirao.. (ako može).. a mislim da ovi prema njima "osjećaju" neku vrstu "moralnog duga".. ako ništa drugo..
Klavikula

#35607 Re: Sirija

Post by Klavikula »

mirsek wrote:
Challenger__ wrote:Nego, šta se dešava oko ove pucnjave između Hezbollaha i Izraelaca? Ide li u daljnje zaoštravanje ili ne? Ili se, jednostavno ne zna...?

Imas na press tv live hornologiju dogadjanja i izvjestaja o dogadjaju.
Ma ovo je samo uvertira.
Iran cim osigura svoje nebo sa dovoljnim brojem kvalitetnih radara i PVO baterija a to je vrlo brzo jer vec ima odlicne radare dat ce sebi i hezbollahu vise slobode da odgovore na ovu cionisticku bahatu i zlocinacku rabotu.
Iran tek kad skucka atomsku moce se ponasati opusteno u odnosu sa Izraelom. do tada triput' mjeri, jednom sjeci.
mirsek

#35608 Re: Sirija

Post by mirsek »

Klavikula wrote:
mirsek wrote:

Imas na press tv live hornologiju dogadjanja i izvjestaja o dogadjaju.
Ma ovo je samo uvertira.
Iran cim osigura svoje nebo sa dovoljnim brojem kvalitetnih radara i PVO baterija a to je vrlo brzo jer vec ima odlicne radare dat ce sebi i hezbollahu vise slobode da odgovore na ovu cionisticku bahatu i zlocinacku rabotu.
Iran tek kad skucka atomsku moce se ponasati opusteno u odnosu sa Izraelom. do tada triput' mjeri, jednom sjeci.
Ja mislim da izrahell samo nuklearnim napadom moze poraziti Iran.
Tesko da moze bilo cim opravdati ofanzivnu upotrebu nuklearki.
Tako da mislim da je Iran relativno rahat kad PVO uskoro dotjera.
Naravno da je Iranska atomska bomba najbolja i jedina prava zastita od napada al do tada im je sasvim dovoljna i kvalitetna PVO.
husein_kapetan

#35609 Re: Sirija

Post by husein_kapetan »

Klavikula wrote:
husein_kapetan wrote: Evo Erdogan (bašbakan) proglasio tri dana nacionalnog slavlja zbog ovog....
Sada se (sasvim korektno) pita ko će napraviti porušeno.. koliko mu je dobrobit ovih prirasla za srce..
Mogu samo zamisliti dimenziju razočarenja istog a toliko jadika uložio u one druge.. " Koalicija" mu se sasvim otvoreno smije u lice i nastavlja po svom.
Oni tamo sa Asadom sklapaju nekakve dogovore.. neki govore da je na pomolu nekakvo primirje.. možeš si mislit rusi medijatori.. Bože ne postoji više ideologija koja se može respektovati.. Izgleda da još samo izrael vjeruje u ove nusriće i satelite..
"Arapsko Proljeće" 2.0
ovaj Erdogan imo je finih geostrateskih poteza otkako je na vlasti, al ima i totalnih fula. Kobani je svakako jedna od njih. svaku igra, al svaku bas ne dobija :D

helem, sto se Izraela tice. nisu ludi da napadaju Hezbollah u juznom Libanu. znaju oni to dobro. znaju iz iskustva. poneki incident. granatiranja. i to je to. na Golanu je vec druga prica. mada, sve sto bi eventualno mogli raditi vec sad rade. planiraju i rukovode pobunjenickim operacijama direktno na terenu, pruzaju logisticku podrsku, bombarduju polozaje SAA, ne reci da neke njihove jedinice ne izvode i b/d na juznom frontu... ne znam koji bi "meksi" odgovor mogao uslijediti, a da vec nije vidjeno.
Bogme moraju malo "revidirati" automatski sistem odbrane.. ono što je trebalo biti odmazda na napad se pretvorilo u provokaciju.. ili možda tako treba.. pogledaj malo izjave američkih zvaničnika.. previše je "očiju" tamo dole.. totalno "nepoželjno"
Mislim da bi masivnija upotreba borbene sile od strane Izraela na ovim podučjima otvorila pandorinu kutiju koju ovi nikako ne žele ovako otvoriti..
Predhodno sam napisao da ova epizoda od neki dan je sva za napisati..
Vidjećemo koliko onaj iranski general "vrijedi"...
Challenger__

#35610 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Izgleda da je SAA skroz očistila al-Mari'iyah u Deir ez-Zoru.
husein_kapetan

#35611 Re: Sirija

Post by husein_kapetan »

Klavikula wrote:
Ne bih se složio.. unutrarnja ekonomija i razvoj možda.. ali na geostrateškom planu.. Sa Evopom na "kratkom željezu".. Oni njegovi izleti u Iraku samo ojačaše kurde,Podvi (jednostavno rečeno) rep pred izraelcima oko afere "Navi Marmara"- ( tresla se gora rodio se miš), Ne mogu vjerovati da sva ona pljačka sirijske industrije je napravljena iza njegovih leđa.. (i zato će neko prije ili kasnije morati odgovarati).. koaliranje sa onim nezabožačkim gubitnicima svega onog što se ljudskim može zvati.. "nula problema sa susjedima"..
Sve treba pomno odvagati ..ergo, previše je nedorečenog..
husein_kapetan

#35612 Re: Sirija

Post by husein_kapetan »

Challenger__ wrote:Izgleda da je SAA skroz očistila al-Mari'iyah u Deir ez-Zoru.
Juče već..zdrav mi bio.. ( ali nećemo od ovog praviti pamflet u stilu..) a i radi uroka..
Klavikula

#35613 Re: Sirija

Post by Klavikula »

husein_kapetan wrote:Mislim da bi masivnija upotreba borbene sile od strane Izraela na ovim podučjima otvorila pandorinu kutiju koju ovi nikako ne žele ovako otvoriti...
apsolutno :thumbup:
husein_kapetan wrote:
Klavikula wrote:
Ne bih se složio.. unutrarnja ekonomija i razvoj možda.. ali na geostrateškom planu.. Sa Evopom na "kratkom željezu".. Oni njegovi izleti u Iraku samo ojačaše kurde,Podvi (jednostavno rečeno) rep pred izraelcima oko afere "Navi Marmara"- ( tresla se gora rodio se miš), Ne mogu vjerovati da sva ona pljačka sirijske industrije je napravljena iza njegovih leđa.. (i zato će neko prije ili kasnije morati odgovarati).. koaliranje sa onim nezabožačkim gubitnicima svega onog što se ljudskim može zvati.. "nula problema sa susjedima"..
pozicioniranje prilikom americke invazije na Irak, dogovor sa Kurdima, plinovod od nedavno, koketiranje sa istokom spadaju u red sasvim solidnih poteza. no, kao sto si naveo, ima tu i puno losih. onaj koji bi ga mogao skupo kostati je uticaj u postsadamovom Iraku. saradnja sa IS-om mnoge bi mogla u crno zaviti, mnoge vec jeste, a Erdogan je na tom popisu pri vrhu.
Klavikula

#35614 Re: Sirija

Post by Klavikula »

mirsek wrote:Ja mislim da izrahell samo nuklearnim napadom moze poraziti Iran.
Tesko da moze bilo cim opravdati ofanzivnu upotrebu nuklearki.
Tako da mislim da je Iran relativno rahat kad PVO uskoro dotjera.
Naravno da je Iranska atomska bomba najbolja i jedina prava zastita od napada al do tada im je sasvim dovoljna i kvalitetna PVO.
ako se ne varam, strategija upotrebe nuklearnog naoruzanja, kad je u pitanju Izrael, kaze da ce upotrijebiti samo ako opstanak drzave dodje u pitanje. tako da od ofanzivne upotrebe tesko da ce sta biti.
Iran je, uz Hezbollah, jedini BI akter kojeg Izrael ne smije napasti jer nema zagarantovan uspjeh. korist manje od stete.

PVO je bitan segment odbrane, ali nuklearno oruzje je sredstvo strateskog odvracanja ;-)
husein_kapetan

#35615 Re: Sirija

Post by husein_kapetan »

Klavikula wrote:
husein_kapetan wrote:Mislim da bi masivnija upotreba borbene sile od strane Izraela na ovim podučjima otvorila pandorinu kutiju koju ovi nikako ne žele ovako otvoriti...
apsolutno :thumbup:
husein_kapetan wrote:
Klavikula wrote:
pozicioniranje prilikom americke invazije na Irak, dogovor sa Kurdima, plinovod od nedavno, koketiranje sa istokom spadaju u red sasvim solidnih poteza. no, kao sto si naveo, ima tu i puno losih. onaj koji bi ga mogao skupo kostati je uticaj u postsadamovom Iraku. saradnja sa IS-om mnoge bi mogla u crno zaviti, mnoge vec jeste, a Erdogan je na tom popisu pri vrhu.
Slažem se za plinovod iako se radi o čistom oportunizmu.. veoma karakterističnom za ove.. Ovaj plinovod (ako se realizira) može napravit mnogo više dobrog nego što trenutno izleda
sarajevoxxxx

#35616 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Klavikula wrote: Iran je, uz Hezbollah, jedini BI akter kojeg Izrael ne smije napasti jer nema zagarantovan uspjeh. korist manje od stete.
)
U svakom ratu Izrael je daleko vise namlatio drugu stranu, samo sto druga strana ne cijeni svoj zivot kao Izraelci svoj. Sto ne cijeni infrastrukturu, ekonomiju, kao sto Izraelci cijene svoju.
Zadnji put Izrael usmrtio 2200 Palestinaca, sravnio sa zemljom Gazzu, ovi njima par vojnika usmrtili.

I opet ljudi slave pobjedu :shock:

Nesto slicno se desilo 2006. To je jasan znak da ti narodi ne cijene ljudski zivot, da su izbezumljeni, izludjeni, da su potunuli i da jos vise tonu.

Njima je bitno ispaliti raketu na Izrael ha ja. To im je mjerilo svih vrijednosti. Manja je steta 2200 poginulih zena i djece nego 40 izraelskih vojnika kada pogine. :-)
Challenger__

#35617 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

sarajevoxxxx wrote:To je jasan znak da ti narodi ne cijene ljudski zivot, da su izbezumljeni, izludjeni, da su potunuli i da jos vise tonu.
Ovo bi bilo OK da ne pripadaš onima koji su ovdje glorificirali one koji u sekundi "ohalale" arapski život izdajući gomilu fetvi na tu temu.
Co0l

#35618 Re: Sirija

Post by Co0l »

Herr Flick wrote:Cool sta se kleberiš,otkud sam ja mogao znati da su slikr lazne? :-)
Ma,no sikiriki,znam ja da ti ne znas :D
sarajevoxxxx

#35619 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Challenger__ wrote:
sarajevoxxxx wrote:To je jasan znak da ti narodi ne cijene ljudski zivot, da su izbezumljeni, izludjeni, da su potunuli i da jos vise tonu.
Ovo bi bilo OK da ne pripadaš onima koji su ovdje glorificirali one koji u sekundi "ohalale" arapski život izdajući gomilu fetvi na tu temu.
Ne glorificiram, naprotiv prvi sam osudio fetve poput one o tzv sehidskum akcijama, i nikad to nisam prihvatio.

Cak sta vise. Ovo sto Emirati danas rade, a sto je aminovala arapska liga vezano za listu teroristickih organizacija gdje su svrstale izmedju ostalog i IUMS na tu listu na cijem celu je Kardawi, nesto slicno sam pisao na drugim forumima mnogo prije ovog sirijskog rata.

Konkretno smatram da muslimanski svijet ponekad iz slabosti ili sveukupne situacije, prihvata neke kompromise koje nikada ne bi smjeli, poput dozvole tzv sehidskih akcija.

Fetva o regularnosti tog nacina borbe je svemuslimanska. I siti i suniti to uvazavaju, kao i svi muslimanski autoriteti ili bar vecina njih.

O tome sam pisao prije desetak godina i dan danas stojim iza toga, a to je izvor ili pocetna tacka za mnoge druge stvari ili probleme u muslimanskom svijetu.
Challenger__

#35620 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Upravo je Kardawi izdavao fetve u kojima se halale ljudski životi (čak i civila, a lojalni su vladi) u Siriji, a njega si glorifikovao.
sarajevoxxxx

#35621 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Challenger__ wrote:Upravo je Kardawi izdavao fetve u kojima se halale ljudski životi (čak i civila, a lojalni su vladi) u Siriji, a njega si glorifikovao.
Kardavi samo osudjuje represiju, ubijanje, nikad Kardavi nije pozvao na ubijanje nevinih, vec na suprostavljanje nasilju.

Nikad problem Sirijaca ovi iz opozicije nije bio radikalizam, vec upravo to sto su fini, saburli. Pogledaj samo, 10 000 Sirijaca je poginulo na demonstracijama prije nego sto je formirana prva jedinica FSA. Pa gdje to ima?
Bodkin

#35622 Re: Sirija

Post by Bodkin »

mirsek wrote:
husein_kapetan wrote:
Challenger__ wrote:
Kada su uspjeli "opravdati" pokolj američkih mornara na brodu Liberty, "opravdaće" i ovo, ne brini.
Znam..
Moje bješe ironičan osvrt na uradak najefikasnije, najopremljenije, najpreciznije i najhumanije vojske koja nikad ne griješi.. ili..
Sve najpreciznije oruzje imaju a za mjesec dana pobiju na hiljade civila u gazi i jos ih savoxxx pravda .Svaka ali svaka njihova palestinska zrtva je namjerna.
Bez namjere da pravdam ali hiljade rakets ispalili na podrucje velicine unsko sanskog kantona gdje zivi 2 miliona ljudi. Ne moze preciznije od toga. Tamo kamen da bacis ubices nekoga
asurbanipal

#35623 Re: Sirija

Post by asurbanipal »

asurbanipal

#35624 Re: Sirija

Post by asurbanipal »

sarajevoxxxx wrote:
Challenger__ wrote:Upravo je Kardawi izdavao fetve u kojima se halale ljudski životi (čak i civila, a lojalni su vladi) u Siriji, a njega si glorifikovao.
Kardavi samo osudjuje represiju, ubijanje, nikad Kardavi nije pozvao na ubijanje nevinih, vec na suprostavljanje nasilju.

Novinar: Pitanje postavljano od više gledatelja glasi: "Da li je dozvoljeno ubiti svakog ko podržava sirijski režim, na čelu provladine uleme, da li je dozvoljeno ubiti sva vojna lica koja su još uvijek uz režim, obzirom da ima nekih koji bi se razdvojili, ali ne mogu ?"

"Šejh" Kardavi: "Počašćen sam pitanjem. Obavezno je boriti se protiv svih koji sarađuju sa vlašću; protiv svih: vojnici, civili, ulema i obični ljudi. Ko god je sa ovom tlačiteljskom, silničkom, osornom vlašću koja je bez prava ubila narod, taj je nasilnik isto kao i ova vlast i za njih su isti propisi, pa ko god se bori nek se bori protiv svih navedenih, ako nekom (u toj borbi) bude učinjena nepravda Allah će ga braniti i On će mu vratiti pravo..."

Ili ko što Ar'ur reče: "Uz dozvolu Jedinog Boga, bit će klanja ! Klanja ! Klanja njih, klanja Butija !

Dakle, radi se o običnoj ideologiji zla i mržnje, ideologiji poput nacizma, fašizma, cionizma, zamotanoj u celofan "islama", mada nema nikakve veze sa islamom. Ideologiji pumpanoj petrodolarima, čiji su akteri na terenu i izvršioci gore navedenih "fetvi" i poruka, poput ISIL-a, Nusre, itd...
Kikibombona

#35625 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

Image

Image

Image

Image
Locked