gigamegaultra niko, bilo je jasno od početka.JThomas wrote: bez sda on je gospodin niko. možda i manje nego niko. nema teme o njemu ni na forumu ni u životu. eto drugi igrači kk bosne iz tih vremena su pravo poznati i ostavili pečat u široj javnosti. možda bi ga i uža familija dosad zaboravila ako bi negdje odselio.
a on se primio se da raja vole njega k'o njega...
SDA-All about
- Banksy
#35526 Re: SDA-All about
-
pemanapemani
#35527 Re: SDA-All about
Nikad nisam tvrdio da je Alija izdao BiH i slično. Samo kažem da je svojim postupcima uticao na to da se agresija na RBiH percipira kao građanski rat. Dio MZ je favorizirao srpsku i hrvatsku stranu, ali dio je bio naklonjen BiH, a mi to nismo dovoljno dobro iskoristili. Da bi dobio podršku MZ moraš pokazati dosljednost i stav, a ne danas jedno, sutra drugo.kiligonzales wrote:
To sto tvrdis je suplja prica. Toliko je u ratu bilo diplomatskih sijela do rata u kome su Tudzman, Milosevic, pa i Alija bili za istim stolom da je bespotrebno pricati o tome sto je nekad sjeo i sa Bobanom i Karadzicem, Cosicem ili nekim drugim. Isto tako imas konferencije mirovne gdje bi se Tudzman i Milosevic sreli sa nasom stranom bez Alije Izetbegovica i Harisa Silajdzica jer ovi iz protesta ne zele da dodju na pregovore. Imas na slobodanpraljak.com knjizicu o 48 apsurnih sastanaka Milosevica i Tudzmana, pa procitaj na koliko je uporedo s njima bio Alija i nase rukovodstvo.
Sva ta prica o tome kako je neko BiH izdao, prodao i tako dalje ne pije bas vode. Kome nije mrsko nek pogleda Smrt Jugoslavije u fulu, jbg s vremena na vrijeme, da vidi kako je MZ favorizovala Srbe i Hrvate i ucjenjivala nasu stranu doslovno sporazumima koje nisu isle u nasu korist. Zamislite situaciju gdje britanski diplomata Oven govori Aliji nakon Zvornika, znate Srbi imaju oruzje, imaju sve, kako cete se vi braniti, potpisite sporazum u kome nemamo koristi, a on odgovara, branicemo se jer nemamo drugog izbora oni ce nas sve pobiti jer su nasi dobro znali sta se u Bijeljini, pa i u Zvorniku desavalo. Pa onda naredni sporazum dobije koji su napisali Milosevic i Tudzman, a diplomata mu pomenuti otvoreno kaze da su oni to iskonstruisali, pa na tebi je hoces li prihvatiti i neces, a onda oni sjednu i napisu sporazum pa ga Radovan prihvati nacelno, a skupstina odbije jer kako ce u BiH postojati dvije etnicke srpske drzave odvojene muslimanskom teritorijom i td.
Sad se mi volim igrati generala poslje bitke, ali realnost je takva da bi i mi imali daleko vece dvojbe nego svo nase rukovodstvo s Alijom na celu.
Slobodan Praljak mi nije ni u čemu relevantan.
- madner
#35528 Re: SDA-All about
Nije to kolektivno sjecanje nego kolektivni mit, koji jeste potreban u prvom redu SDA.
Temelj cijele price jeste da SDA bude zasluzna za sve a odgovorna za nista. Alija je znao i umio, ali narod ga nije pratio. Srecom sad je narod drugaciji
Temelj cijele price jeste da SDA bude zasluzna za sve a odgovorna za nista. Alija je znao i umio, ali narod ga nije pratio. Srecom sad je narod drugaciji
- kmirsad
#35529 Re: SDA-All about
madner wrote:Nije to kolektivno sjecanje nego kolektivni mit, koji jeste potreban u prvom redu SDA.
- kmirsad
#35530 Re: SDA-All about
Jebi ka ratniče, trebali ste doči u Tuzlu... u Tuzli smo imali svega i svačega... i hrane, i odječe, i pušaka i municije...i lijepih izleta, prirode, kampovanja, druženja... sad vidim da su to bili stvarno lijepi dani...asker wrote:
Nikako da skontam jel se zajebavas ili si ozbiljan.
Covjece crkavali smo od gladi u ratu, 93-94 pogotovo. U moju kucu je doslo 30ak izbjeglica iz Podrinja. Mogli smo se samo rijecima tjesit jedni druge, gladni i mi i oni. Nekakva javna kuhinja blizu bila pa smo donosili nesto kuhano, neke corbe katastrofa.
Kukuruzno brasno je bilo svetinja. Ljudi sa sela su uz to mogli imati mlijeko i mlijecne proizvode, te povrce ko je imao zemlje.
Kakvo meso i konzerve druze moj. Kakva divljac, granate i rafalanje na svakom cosku, sve sto ima noge pobjeglo u pizdu mile matere.
Imam osjecaj da pises o prvim godinama poslije rata. U ratu su na pijaci za cigaru puske repetirane, ne kutiju, za jednu cigaru.
A Selim nije dao unositi duge cijevi u grad... doduše, bilo je onih obučenih za gradsku, uličnu borbu... njih priroda i zdrav život nije nešto puno zanimao... al su oni zato bili veoma zanimljivi civilnoj i vojnoj policiji...
- Alfons Kauders
#35531 Re: SDA-All about
Ovdje stvarno nisi duhovit.kmirsad wrote:Jebi ka ratniče, trebali ste doči u Tuzlu... u Tuzli smo imali svega i svačega... i hrane, i odječe, i pušaka i municije...i lijepih izleta, prirode, kampovanja, druženja... sad vidim da su to bili stvarno lijepi dani...asker wrote:
Covjece crkavali smo od gladi u ratu, 93-94 pogotovo. U moju kucu je doslo 30ak izbjeglica iz Podrinja. Mogli smo se samo rijecima tjesit jedni druge, gladni i mi i oni. Nekakva javna kuhinja blizu bila pa smo donosili nesto kuhano, neke corbe katastrofa.
Kukuruzno brasno je bilo svetinja. Ljudi sa sela su uz to mogli imati mlijeko i mlijecne proizvode, te povrce ko je imao zemlje.
Kakvo meso i konzerve druze moj. Kakva divljac, granate i rafalanje na svakom cosku, sve sto ima noge pobjeglo u pizdu mile matere.
Imam osjecaj da pises o prvim godinama poslije rata. U ratu su na pijaci za cigaru puske repetirane, ne kutiju, za jednu cigaru.
A Selim nije dao unositi duge cijevi u grad... doduše, bilo je onih obučenih za gradsku, uličnu borbu... njih priroda i zdrav život nije nešto puno zanimao... al su oni zato bili veoma zanimljivi civilnoj i vojnoj policiji...
-
jefff
#35532 Re: SDA-All about
Jesi ti ikada vidio golu zensku?palermo wrote:I onda se, kobajagi, pita što SDA dobija izbore. Pa sa ovakvim kritičarima dobijat će izbore još narednih trideset godina.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#35533 Re: SDA-All about
Alfons Kauders wrote:Ovdje stvarno nisi duhovit.kmirsad wrote:Jebi ka ratniče, trebali ste doči u Tuzlu... u Tuzli smo imali svega i svačega... i hrane, i odječe, i pušaka i municije...i lijepih izleta, prirode, kampovanja, druženja... sad vidim da su to bili stvarno lijepi dani...asker wrote:
maH, pustidera mirsada, pokusHava puČane iz SDA i SBB preveslat u vasHu sramku
- kmirsad
#35534 Re: SDA-All about
Izvini... ono ratniče... to je prevod njegovog nika... asker... s turskog jezika... nisam mislio ništa loše, nisam mislio ni biti duhovit... to više ni ne mogu biti... od silne od gorčine i jeda koji me ždere.Ponovo sam mu odgovorio, jer me svojim ponovljenim komentarom na to prisilio... naravno da hrane nije bilo u izobilju... rato je to, sine moj...ali se nije ni gladovalo... i vojni paket je mogao biti veči, ali je za uslove koji su vladali bio dovoljan... čak sam gotovo sve ratne godine i rakiju pekao.. jedino je od govana nisam pravio.. nešto prodam, večinu popijemo...i sam sam skinuo kilažu na momačku, ali i jesam bio i predebeo... sve sam kile vratio poslije rata, kada je u Tuzlu ušla ona odvratna slovenačka Rebula, suhomesnati mezetluci i GMO hrana...Alfons Kauders wrote:Ovdje stvarno nisi duhovit.kmirsad wrote:Jebi ka ratniče, trebali ste doči u Tuzlu... u Tuzli smo imali svega i svačega... i hrane, i odječe, i pušaka i municije...i lijepih izleta, prirode, kampovanja, druženja... sad vidim da su to bili stvarno lijepi dani...asker wrote:
Sve što sam napisao je istina, nema razloga da mi ne vjeruje i oponira... ja njemu nisam ništa ružno rekao...
- kmirsad
#35535 Re: SDA-All about
pici wrote:
maH, pustidera mirsada, pokusHava puČane iz SDA i SBB preveslat u vasHu sramkueeee moj mirso ja sam prvo posteno meso, poslije ikara, haringi i ostale psece hrane, basH 95 pojeo u tuzli i to janjetine sa raznja... tri dana sam srao ko grlica
Zaboravih... jebo te one konzerve ca cuke... one engleske, kakav je burek od njih bio...još ispod peke... a dječije hapice... sataraš da prste oblizeš... Bog gao... srijemoša na svakoj livadi... ma kakva glad... pa kupine, pa maline, šipaka za marmalelade... pa Rutica i med od divljih pčela... pa deverike, soma, šarana , smuđa... a cigara od kukuruzne svilice, onog, zaboravih ime, bijelih velikih listova,,, ma svega bilo... jebo UN i njihove pakete... za koje su odvodoli djevice i kampove...
-
palermo
#35536 Re: SDA-All about
par puta, mada ne toliko puta koliko bih želio da sam vidiojefff wrote:Jesi ti ikada vidio golu zensku?palermo wrote:I onda se, kobajagi, pita što SDA dobija izbore. Pa sa ovakvim kritičarima dobijat će izbore još narednih trideset godina.
Last edited by palermo on 09/08/2018 11:02, edited 1 time in total.
-
kiligonzales
#35537 Re: SDA-All about
Ma Otrovko je svakako blizi dogadjajima od ekipa iz Dana koja je svojim pisanjem znala i suhvu po zadatku tudjem provuci i napisati sto neko nije ni rekao njima.pemanapemani wrote: Nikad nisam tvrdio da je Alija izdao BiH i slično. Samo kažem da je svojim postupcima uticao na to da se agresija na RBiH percipira kao građanski rat. Dio MZ je favorizirao srpsku i hrvatsku stranu, ali dio je bio naklonjen BiH, a mi to nismo dovoljno dobro iskoristili. Da bi dobio podršku MZ moraš pokazati dosljednost i stav, a ne danas jedno, sutra drugo.
Slobodan Praljak mi nije ni u čemu relevantan.
O ovome spisku susreta govorih.
http://www.hkv.hr/vijesti/dokumenti/121 ... eviaq.html
Govorim ti o tome da mi nismo bas imali mnogo izbora, nego suti i pregovaraj ma ko ti bio s druge strane stola. Nasa strana je znala ko su glavni likovi price, bez obzira na njihove poslusnike u BiH. Najslabija smo strana bili u prici.
-
palermo
#35538 Re: SDA-All about
Forumašica Sabina 1, čije postove rado čitam,iako se počesto i ne slažem sa njom (ali joj rijetko repliciramChmoljo wrote:hvala, također. lijepo je promuhabetiti civilizovano. i to danas postaje luksuz.palermo wrote: de bolan chmoljo, meni je u svemu ovome najgore što je ovdje moram oponirati ljudima koje smatram pametnim (i ti si među njima).....
slažem se, treba biti oprezniji. pogotovo što se tada potcjenjuje glasački potencijal naroda, ali neka kolektivna inteligencija baš i ne. jer, dok se istovremeno kune u Aliju i borbu '92 '95, istovremeno se istim rukicama bira SNSDovac u federalnom parlamentu, dok Šućur ne valja.Na temi Naša stranka sam napisoa da je nespojivo baviti se politikom u ovoj zemlji i ići sa izjavom meni fali Jugoslavija ( Danis Tanović)....ići na izbore, tražiti pobjedu i javno govoriti, zajebo nas je Alija Izetbegović je naprosto potcjenjivanje naroda,njegovog sjećanja, i njegove kolektivne memorije.
ali generalno, slažem se da treba biti pametniji. hm... diplomatskiji.
ako se proteže, ne mora značiti da nije istina.A ovo gore nabrojano je nešto što se na ovom forumu proteže više od decenije......nije li, bolan, vrijeme da se promijeni priča.............mislim, naprosto je glupo misliti da bi jedna srednjoškolski profesor sa 1 000 KM plate po defaulutu glasao za SDA, ili policijaca, ili doktor, ili pizda materina......a to je budžet i ljudi koji žive od budžeta......
ko su direktori škola, oficiri i direktori kliničkih centara?
ne govorimo o Borgu, naravno, ali de ba palermo, ti ljudi nisu bili u vlasti poslije rata sveukupno 2, 2 i po godine. nisu ni svi odani, ali i ne moraju biti. dovoljno je da drugi apstiniraju, ili da ne smiju javno iskazivati pripadnost drugoj političkoj opciji.
Samo onaj ko donese novu energiju, probudi nadu u ljudima, i koji uspije inkorporirati pozitvne vrijednosti ovih zadnjih 25 godina ( a njih ima, makar ih narod percipira) ima šansu da uspije. Tražiti promjenu na premisi "Alija jebem ti mater, što nas zajeba" je uzaludna, pogrešna, ili jednostavno rečeno glupa strategija. Kao što je jako glupa strategija, mi protiv njih, pri čemu pod njih podrazumjevam budžetlije.
Bio budžetlija ili ne, svaki čovjek traži pravnu državu ( a nje nemamo), traži pravednost ( a nje nema) , traži stavljanje korupcije van sistema (a ona je u sistemu) traži povratak nacionalnog dostojanstva (a ono se urušava), toliko je prostora za mobilizaciju svih slojeva društva.......umjesto tloga svjedočimo (barem na ovom forumu, a što je najgore ni naša politička opozicijska stvarnost nije daleko od toga) već pomenutoj strategji "Alija jebem ti mater, što nas zajeba"
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#35539 Re: SDA-All about
a dobro drug, ti polaziš od nečega što je nekad rekao Tanović.
ne vidim da SDP, pa ni DF guraju tu neku priču u javnosti. drugo je šta ljudi misle da neko priča. znaš ono, čuju, a gledaju, ne znaju a ne čuju... tako nekako
ne vidim da SDP, pa ni DF guraju tu neku priču u javnosti. drugo je šta ljudi misle da neko priča. znaš ono, čuju, a gledaju, ne znaju a ne čuju... tako nekako
-
kiligonzales
#35540 Re: SDA-All about
Nije sega uopste. Pecanin je nekoliko istraga isprovocirao pisanjem nepostojecih intervjua protiv par ratnih komadanata u Sarajevu vezujuci njihovo ime za intervjue koji nisu njemu dali. Tipa covjeku zveknu sliku na naslovnicu i on ono kurcevito izjavio uradio sam to i to. Sto niko ziv nebi rekao, ovaj ko biva priznao javnosti.Banksy wrote:
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#35541 Re: SDA-All about
da dodam: mišljenja sam da ljevici fali kvalitetnih tehnokrata.
fali našoj državi generalno. ali ovom spektru pogotovo, iz raznih razloga, od kojih neku jesu, a neki nisu njihova krivica.
fali našoj državi generalno. ali ovom spektru pogotovo, iz raznih razloga, od kojih neku jesu, a neki nisu njihova krivica.
- djkurt
#35542 Re: SDA-All about
Potpisujem Mirsadovo, nije bilo lahko,al narod je radio na zemlji, svako je sebi sijao sve i svašta, nije se bilo gladno, alijest bilo teško.kmirsad wrote:
Izvini... ono ratniče... to je prevod njegovog nika... asker... s turskog jezika... nisam mislio ništa loše, nisam mislio ni biti duhovit... to više ni ne mogu biti... od silne od gorčine i jeda koji me ždere.Ponovo sam mu odgovorio, jer me svojim ponovljenim komentarom na to prisilio... naravno da hrane nije bilo u izobilju... rato je to, sine moj...ali se nije ni gladovalo... i vojni paket je mogao biti veči, ali je za uslove koji su vladali bio dovoljan... čak sam gotovo sve ratne godine i rakiju pekao.. jedino je od govana nisam pravio.. nešto prodam, večinu popijemo...i sam sam skinuo kilažu na momačku, ali i jesam bio i predebeo... sve sam kile vratio poslije rata, kada je u Tuzlu ušla ona odvratna slovenačka Rebula, suhomesnati mezetluci i GMO hrana...
Sve što sam napisao je istina, nema razloga da mi ne vjeruje i oponira... ja njemu nisam ništa ružno rekao...
-
palermo
#35543 Re: SDA-All about
a šta je javnost....javnoist su društvene mreže, forumi, novine, kafanske priče.......ako ljudi misle da neko nešto priča, a ti ga nisi u to razuvjerio, onda si u problemu......ne može uvijek odgovor biti "narod je glup".....Chmoljo wrote:a dobro drug, ti polaziš od nečega što je nekad rekao Tanović.
eleneis, ispričasmo se fino
- JThomas
#35544 Re: SDA-All about
da narod hoće pravnu državu nje bi i bilo. ali narod hoće pravnu državu SAMO...da se njega, familiju i jarane ne pita za aferime. i tako od vrha do dna. eto mi bi to, ali da ne počne baš od mene. i onda ne počinje niti će ikad početi i od koga...
-
kiligonzales
#35545 Re: SDA-All about
Jeste mit da su oni jedini prvaci te zajednicke borbe za BiH, pa i danas predstavljaju stvari kao da drugi niko nista nije ucinio za BiH. Samo uvijek se proteze prica da je Alija najodgovorniji, kao da je mnoge odluke donjeo sam, a u biti mnoge odluke su bile plod zajednickog rada u predsjednistvu.madner wrote:Nije to kolektivno sjecanje nego kolektivni mit, koji jeste potreban u prvom redu SDA.
- Banksy
#35546 Re: SDA-All about
ne sjećam se da ga je Lazović tužio za 'lažni intervju', tako da je dalje u ot nepotrebno...kiligonzales wrote:Nije sega uopste. Pecanin je nekoliko istraga isprovocirao pisanjem nepostojecih intervjua protiv par ratnih komadanata u Sarajevu vezujuci njihovo ime za intervjue koji nisu njemu dali. Tipa covjeku zveknu sliku na naslovnicu i on ono kurcevito izjavio uradio sam to i to. Sto niko ziv nebi rekao, ovaj ko biva priznao javnosti.Banksy wrote:
-
kiligonzales
#35547 Re: SDA-All about
ma ne govorim o tome intervju, samo kazem da nije pomenutima bilo vazda vjerovati. u onome sto si postavio samo postoji Lazoviceva pretpostavka da je tamo poslan kako bi sporazum prihvatio. sto opet ne mora biti tacnim.Banksy wrote:ne sjećam se da ga je Lazović tužio za 'lažni intervju', tako da je dalje u ot nepotrebno...kiligonzales wrote:Nije sega uopste. Pecanin je nekoliko istraga isprovocirao pisanjem nepostojecih intervjua protiv par ratnih komadanata u Sarajevu vezujuci njihovo ime za intervjue koji nisu njemu dali. Tipa covjeku zveknu sliku na naslovnicu i on ono kurcevito izjavio uradio sam to i to. Sto niko ziv nebi rekao, ovaj ko biva priznao javnosti.Banksy wrote:
- Banksy
#35548 Re: SDA-All about
U biti, to nije tačno, možda je tek par protokolarnih odluka 'plod zajedničkog rada u predsjedništvu' o čemu su sami članovi pisali kasnije,kiligonzales wrote:uvijek se proteze prica da je Alija najodgovorniji, kao da je mnoge odluke donjeo sam, a
u biti mnoge odluke su bile plod zajednickog rada u predsjednistvu.
da ne tražimo nove 'lažne intervjue', vratimo se na ovaj stari gdje se to i potvrđuje:
DANI: Kako ste doživjeli pregovore u Daytonu?
LAZOVIĆ:
Dužan sam podsjetiti da u Daytonu nije prihvaćena Republika Srpska. Mi smo došli u Dayton s “prihvaćenom” Republikom Srpskom. Ja sam godinama tragao ko je to učinio, jer nijedan organ, ni Predsjedništvo RBiH, ni Skupština nisu prihvatili RS.
U jednom javnom nastupu Hajrudina Somuna, tadašnjeg ambasadora u Turskoj, bila je rečeno da je “Republika Srpska prihvaćena u Turskoj” kada je Richard Holbrooke iz Beograda javio Izetbegoviću i Muhamedu Šaćirbegoviću (ministar vanjskih poslova – op. aut.) da ga sačekaju, jer nosi važne vijesti.
Prilikom tog susreta Holbrooke je rekao “imamo šansu da zaustavimo rat, Milošević je to spreman da to učini pod uslovom da se prihvati Republika Srpska”. Po riječima gospodina Somuna, Izetbegović je to izbjegavao da bi u ranim jutarnjim satima prihvatio i pozvao Šaćirbegovića, koji je 8. septembra u Ženevi obznanio prihvatanje Republike Srpske.
A u Daytonu su razgovori počeli prepirkom unutar naše delegacije, jer smo Ivo Komšić i ja problematizirali Republiku Srpsku na način da se ne može praviti racionalan ustav s dva entiteta, od kojih jedan nosi etnički naziv. Pitali smo ko je to prihvatio. Izetbegović je kazao “da to nije sada problem”. Holbrooke je rekao da je to “završena stvar”, te da možemo raditi na ustavu da što više kompetencija izvučemo iz entiteta i prenesemo na državu. Sve je faktički bilo završeno, a ono što smo mi mogli uraditi za tih 20-tak dana je da se napravi koliko-toliko racionalan ustav, koji bi omogućio opstanak države BiH i njenih najvažnijih institucija. I tada sam bio svjestan, a sada pogotovo, da je to loš ustav, ali sam vjerovao da će se u nekim mirnim vremenima političkim sredstvima taj ustav promijeniti, da će se BiH reintegrisati. Na žalost, 20 godina kasnije moram konstatovati da smo daleko od onog referendumskog pitanja koje je predviđalo jednu demokratsku nezavisnu BiH ravnopravnih građana i naroda i bojim se, kad bi se danas raspisao referendum o nezavisnoj BiH, ne bi prošlo. Umjesto da se te nacionalne naslage uklone, one su još više učvršćene.
- Alfons Kauders
#35549 Re: SDA-All about
Ti ili u ratu nisi bio u Tuzli, ili s tobom nešto nije dure.kmirsad wrote:Izvini... ono ratniče... to je prevod njegovog nika... asker... s turskog jezika... nisam mislio ništa loše, nisam mislio ni biti duhovit... to više ni ne mogu biti... od silne od gorčine i jeda koji me ždere.Ponovo sam mu odgovorio, jer me svojim ponovljenim komentarom na to prisilio... naravno da hrane nije bilo u izobilju... rato je to, sine moj...ali se nije ni gladovalo... i vojni paket je mogao biti veči, ali je za uslove koji su vladali bio dovoljan... čak sam gotovo sve ratne godine i rakiju pekao.. jedino je od govana nisam pravio.. nešto prodam, večinu popijemo...i sam sam skinuo kilažu na momačku, ali i jesam bio i predebeo... sve sam kile vratio poslije rata, kada je u Tuzlu ušla ona odvratna slovenačka Rebula, suhomesnati mezetluci i GMO hrana...Alfons Kauders wrote:Ovdje stvarno nisi duhovit.kmirsad wrote:Jebi ka ratniče, trebali ste doči u Tuzlu... u Tuzli smo imali svega i svačega... i hrane, i odječe, i pušaka i municije...i lijepih izleta, prirode, kampovanja, druženja... sad vidim da su to bili stvarno lijepi dani...
-
Fudo387
#35550 Re: SDA-All about
Ljudi u Zenici se bacali sa solitera u ocaju od gladi, a on janjce okreco u Tuzli, kampvanje, druzenje, gitara...kad sam jednom vidio peceno pile na stolu, sve se stipo po obrazu, ne sanjaaasss fudo, stvarno je pile.