SDA-All about

Fudo387

#35501 Re: SDA-All about

Post by Fudo387 »

kmirsad wrote:
asker wrote:
kmirsad wrote: mesnih narezake je bilo... zalutalih ktava, ovaca kokoški... nikada više mesa nisam jeo nego u ratu... ma daj... Umprofor jedno največih zala koje je u istoriji Bosne došlo u Bosnu.... odmah nakon SDA, HDZ i SDSa...
Gdje si ti to zivio u toku rata? Ako se ne varam negdje u TK?
Kakvi bolan naresci, krave i kokoske? Kakvo meso? 4 godine klali zalutale krave i kokoske? Onoliki broj ljudi u TK sa svim Podrinjcima u tom vremenu?

'naci Boze
:-)
Ja u pravu si... bio sam uglavnom u TK... najviše u Tuzli... i okolini... a išlo se ponekad i u Kladanj, Gračanicu, pa i u Lukavac...par puta i do blizu Brčkog, Gradačca...ma svukuda se išlo... išlo se i u prirodu...znaš ono, nemiran duh, ne drži te mjesto... izlet tamo, piknik vamo, planinarenje, ribolov...zdrav ćivot...a u prirodi se krilo svakakvih zvjerki... eto,vidio sam recimo... kravu... ovcu... kokošku... pa i zeca... par puta fazana... jedino nije bilo srndaća ... neš mi vjerovat... kažu preplivali Savu i pobjegli u Hrvatsku...A RR magacini puni narezaka i konzervi graha i makarona i leče... a i brašna, malo manje, ali dovoljno da se ne bude gladan, paketi redovni...
A podrinjcima smo za kratko vrijeme jako zavidili... po pet paketa to dobivalo... niko nije bio bolje informisan še se šta danas dijeli... hrana , vreče garsdarobe, lova iz dijaspore...Crveni Krst, Merhamet, Preporod, Karitas... uvijek sam se čudio kako stignu sve to obić...A Srebrenik... Las Vegas... poneseš kakvu bundu,vizon, lisicu, visoke kožne rolo čizme na voz... doneseš kuči nekoliko dimljenih sireva i polijepo bome... nekad i po15-ak jaja...
:lol:
Sta kaze kmirso,
Zdrav zivot.... :lol:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#35502 Re: SDA-All about

Post by Chmoljo »

BHCluster wrote:
a gdje se održava slet?

ono kad SDAovci drže vaz o idolopoklonstvu :lol:
Banksy

#35503 Re: SDA-All about

Post by Banksy »

Hoće li se obilježavati i dogodine, bez predizborne...
tandmand

#35504 Re: SDA-All about

Post by tandmand »

Što bi stare liske rekle "vuku niz dlaku" :D
ili ona "lijepa riječ i gvozdena vrata otvara"
ili da proba hipnotizirati Čovića
"Odnosi Hrvata i Bošnjaka bili bi bolji kad bi se prvaci koji predstavljaju ova dva naroda odnosili na mudriji način. Mislim da bi gospodin Čović trebao imati u vidu da 50% hrvatskog korpusa živi izmiješan s Bošnjacima. Daleko je preče napraviti dogovor s nama u Sarajevu nego u Beogradu ili Banja Luci.... Izaći u susret kad je u pitanju islamska vjerska zajednica, pokazati pijetet nad zločini nad Bošnjacima, pomoći da se odnosi popravljaju i imati više sluha kad je u pitanju Bosna i Hercegovina, te braniti interes zemlje u kojoj smo rođeni i ja i on", kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović u Mostaru.
Chmoljo

#35505 Re: SDA-All about

Post by Chmoljo »

Banksy wrote:Hoće li se obilježavati i dogodine, bez predizborne...
pa nije se ni sa Vučkom slikalo svake godine, nego prigodno, za Olimpijadu i tako to.
SmokingMan

#35506 Re: SDA-All about

Post by SmokingMan »

Chmoljo wrote:
BHCluster wrote:
a gdje se održava slet?

ono kad SDAovci drže vaz o idolopoklonstvu :lol:
Što je previše od njih previše je.

Slijedeći put bi mogli krenuti sa kakvom bizarnom povorkom koja kroz grad nosa alijin tabut...

Alija je odavnoo postao predmet sprdnje i u stranci koju jesam osnovao.

Ne vole oni njega,već vlast. :thumbup:
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#35507 Re: SDA-All about

Post by pici »

Chmoljo wrote:
Banksy wrote:Hoće li se obilježavati i dogodine, bez predizborne...
pa nije se ni sa Vučkom slikalo svake godine, nego prigodno, za Olimpijadu i tako to.
Image

vidjaj SDA Ćate i stjegonosa oko njeg... buduci prdCenik
palermo

#35508 Re: SDA-All about

Post by palermo »

I onda se, kobajagi, pita što SDA dobija izbore. Pa sa ovakvim kritičarima dobijat će izbore još narednih trideset godina.
asker

#35509 Re: SDA-All about

Post by asker »

kmirsad wrote:
asker wrote:
kmirsad wrote: mesnih narezake je bilo... zalutalih ktava, ovaca kokoški... nikada više mesa nisam jeo nego u ratu... ma daj... Umprofor jedno največih zala koje je u istoriji Bosne došlo u Bosnu.... odmah nakon SDA, HDZ i SDSa...
Gdje si ti to zivio u toku rata? Ako se ne varam negdje u TK?
Kakvi bolan naresci, krave i kokoske? Kakvo meso? 4 godine klali zalutale krave i kokoske? Onoliki broj ljudi u TK sa svim Podrinjcima u tom vremenu?

'naci Boze
:-)
Ja u pravu si... bio sam uglavnom u TK... najviše u Tuzli... i okolini... a išlo se ponekad i u Kladanj, Gračanicu, pa i u Lukavac...par puta i do blizu Brčkog, Gradačca...ma svukuda se išlo... išlo se i u prirodu...znaš ono, nemiran duh, ne drži te mjesto... izlet tamo, piknik vamo, planinarenje, ribolov...zdrav ćivot...a u prirodi se krilo svakakvih zvjerki... eto,vidio sam recimo... kravu... ovcu... kokošku... pa i zeca... par puta fazana... jedino nije bilo srndaća ... neš mi vjerovat... kažu preplivali Savu i pobjegli u Hrvatsku...A RR magacini puni narezaka i konzervi graha i makarona i leče... a i brašna, malo manje, ali dovoljno da se ne bude gladan, paketi redovni...
A podrinjcima smo za kratko vrijeme jako zavidili... po pet paketa to dobivalo... niko nije bio bolje informisan še se šta danas dijeli... hrana , vreče garsdarobe, lova iz dijaspore...Crveni Krst, Merhamet, Preporod, Karitas... uvijek sam se čudio kako stignu sve to obić...A Srebrenik... Las Vegas... poneseš kakvu bundu,vizon, lisicu, visoke kožne rolo čizme na voz... doneseš kuči nekoliko dimljenih sireva i polijepo bome... nekad i po15-ak jaja...
Nikako da skontam jel se zajebavas ili si ozbiljan.
Covjece crkavali smo od gladi u ratu, 93-94 pogotovo. U moju kucu je doslo 30ak izbjeglica iz Podrinja. Mogli smo se samo rijecima tjesit jedni druge, gladni i mi i oni. Nekakva javna kuhinja blizu bila pa smo donosili nesto kuhano, neke corbe katastrofa.
Kukuruzno brasno je bilo svetinja. Ljudi sa sela su uz to mogli imati mlijeko i mlijecne proizvode, te povrce ko je imao zemlje.
Kakvo meso i konzerve druze moj. Kakva divljac, granate i rafalanje na svakom cosku, sve sto ima noge pobjeglo u pizdu mile matere.

Imam osjecaj da pises o prvim godinama poslije rata. U ratu su na pijaci za cigaru puske repetirane, ne kutiju, za jednu cigaru.
kiligonzales

#35510 Re: SDA-All about

Post by kiligonzales »

Vala Aliju cijede ko Marko Kraljevic orahovinu u onom epu sa Musom Kesedzijom. :)

Ovi danas nisu ni A od Alije.
Chmoljo

#35511 Re: SDA-All about

Post by Chmoljo »

palermo wrote:I onda se, kobajagi, pita što SDA dobija izbore. Pa sa ovakvim kritičarima dobijat će izbore još narednih trideset godina.
de ba palermo. sigurno dobijaju što ih mi ovako kritikujemo ili zbog ovog cirkusa.

zna se zašto dobijaju:

1. krug - direktno involvirani u politiku, njihove porodice;
2. krug - uhljebljeni, involvirani u svaku instituciju na budžetu, ogromna većina se boji svake promjene jer nije svojom zaslugom došla tu, njihove porodice;
3. krug - firme "naslonjene" na budžet, usko vezane sa ovim gornjim, uposleni i njihove porodice;
4. krug - džamija;
5. krug - odabrana udruženja;
6. krug - nešto ideologije, naš je da je šugav, ratna priča i sl.

zbrojiš ovih 6 krugova i dobiješ sasvim dovoljan broj glasova da ne moraš pobijediti, ali moraš biti nezaobilazan kod pravljenja vlasti.

uz to dodaj hrvatsku kopiju sa kojom je saradnja višegodišnja i plodonosna i činjenicu da je glasačko tijelo ispartikulisano.

ne želim ovim umanjivati loše poteze opozicije, razjedinjenost i sve što "krasi" ove druge. ali bogati, nemoj ni da upiremo prstom tamo gdje nema potrebe.

od ovih šest krugova, malo se tu može nahvatati onih koji bi mijenjali mišljenje, a izlaznost od 80 ili 90 posto su moguća jedino u Sjevernoj Koreji.
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#35512 Re: SDA-All about

Post by sabina1 »

Chmoljo wrote: ne želim ovim umanjivati loše poteze opozicije, razjedinjenost i sve što "krasi" ove druge. ali bogati, nemoj ni da upiremo prstom tamo gdje nema potrebe.
Iako si i ti upravu sa svim argumentima , ipak se potpuno nerado slažem sa Palermom.

Da se prije tri godine pojavila obrazovana mlađa osoba sa rezultatima u realnom sektoru uz nešto bolju naklonost i pomoć medija i da je još tada dobila jasnu podršku cijele opozicije da im je on osoba na čelu vlade koja će promijeniti dvije ili tri osnovne stvari - pomela bi SDA kao fišek u oktobru koliko je stanje zapravo loše.

Pa jedan od najvećih populista , njihov čovjek , čovjek sistema će najverovatnije politički opstati iako je zabio nož u leđa najozbiljnijoj i najuticajnijoj političkoj organizaciji u zemlji samo zato jer neki ljudi vjeruju njegovom - nastupu.

Zamislimo da Dino Konaković nije bio u SDA , zamislimo da Dino Konaković razumije ono što priča , zamislimo da ima konkretna obećanja i namjeru da ih izvrši i zamislimo da ima dobru podršku medija i a neupitnu podršku opozicije ? SDA na aparatima.
JThomas

#35513 Re: SDA-All about

Post by JThomas »

sabina1 wrote:
Zamislimo da Dino Konaković nije bio u SDA , zamislimo da Dino Konaković razumije ono što priča
niko ne bi znao ko je. ne bi mogao doći do podrške medija i opozicije, ni do prostora da iznese obećanja, a kamoli ispuni :mrgreen:

on ima šansu da opstane - samo zato što je prije zajahao sa sda i dijelio budžete...i to puno manju nego da je u njoj ostao.
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#35514 Re: SDA-All about

Post by sabina1 »

JThomas wrote:
sabina1 wrote:
Zamislimo da Dino Konaković nije bio u SDA , zamislimo da Dino Konaković razumije ono što priča
niko ne bi znao ko je. ne bi mogao doći do podrške medija i opozicije, ni do prostora da iznese obećanja, a kamoli ispuni :mrgreen:

on ima šansu da opstane - samo zato što je prije zajahao sa sda i dijelio budžete...i to puno manju nego da je u njoj ostao.
Sam je rekao da je on bio "kompromisni izbor" različitih struja za premijera (ili nešto slično) ali nisam sigurna da ne bi bio među prvih pet , što naravno ne bi garantovalo mjesto premijera ali zastupničko itekako a možda i ministarstvo.

Zinulo dupe (da izvineš) , ego narastao a birači - isti.....
JThomas

#35515 Re: SDA-All about

Post by JThomas »

bez sda on je gospodin niko. možda i manje nego niko. nema teme o njemu ni na forumu ni u životu. eto drugi igrači kk bosne iz tih vremena su pravo poznati i ostavili pečat u široj javnosti. možda bi ga i uža familija dosad zaboravila ako bi negdje odselio.

a on se primio se da raja vole njega k'o njega...
kiligonzales

#35516 Re: SDA-All about

Post by kiligonzales »

Banksy wrote:
General War wrote:
Gdje su ovdje Boban i Karadjic?
Image
Nakon završenog posla, odmaraju u sjeni palminog lišća.

Alija Izetbegovic
..
With the bigger and more powerful Serbian and Croatian nationalist rulers bent on helping themselves to Bosnia and confining the Muslims to the status of second-class citizens, the odds were stacked against Izetbegovic.

In the end, he, too, ended up a nationalist leader, agreeing in mid-1993 to the division of Bosnia along ethnic lines.
...

At Geneva peace talks, which resumed in August 1993, Lord Owen and the new United Nations Envoy Thorvald Stoltenberg introduced a new plan for the partition of Bosia into three ethnically homogeneous mini-states which were to be loosely associated in a Union of .Republics of Bosnia Hercegovina. The new plan was a modified version of a proposal made by Franjo Tudjman of Croatia and Slobodan Milosevic of Serbia after a meeting between the two presidents in late June 1993. If accepted, the plan would ratify Most of the Serbian territorial conquests and lead to Bosnia's demise as a unified multi-ethnic democracy.(53) According to the plan, the Serbian dominated republic would receive 52. percent of the territory of Bosnia-Hercegovina; the Bosnian "Muslim" reppublic, 31 percent; and the Croatian republic 17 percent.(54) The likely leaders of the Serbian and Croatian controlled mini-states would be Radovan Karadzic, Mate Boban, and other ultra-nationalists accused of war crimes by human rights organizations. In all probability the Serbian and Croatian republics would be annexed to Serbia and Croatia within the near future. Faced with the prospect of continued assaults by a better armed enemy and the refusal of the international community to lift the arms embargo, President Izetbegovic agreed to accept the proposal as the basis for ongoing negotiations at Geneva, but insisted that any decision concerning the proposal would have to be ratified by Bosniaæs elected parliament. On September 29, 1993, the Bosnian parliament voted to reject the proposal and demanded new territorial concessions for the "Muslim" republic and a clarification of the status of Bosnia-Hercegovina as a whole.

DANI: Da li ste bili na pregovorima o Owen-Stoltenbergovom planu?

LAZOVIĆ: Prije razgovora u Ženevi o tom planu, Skupština RBiH donijela je stav da se ide na pregovore, ali da se pokuša nametnuti stav o uređenju BiH kao državu regija. Na tim pregovorima šef naše delegacije Alija Izetbegović nije u potrebnoj mjeri potencirao te stavove već je dopustio da se najviše govori o stvaranju BiH kao tri etničke republike. Ti pregovori su trajali 10-tak dana međutim nije bilo dogovora. Naša delegacija, koja je krenula iz Zagreba prema Sarajevu, vratila se na poziv Davida Owena, koji je kazao da su iskrsli neki novi momenti i da je potrebno da razgovaramo o tome. Bilo je ljeto 1993. Izetbegović i Ganić su kazali da iz Zagreba idu za Sarajevo, a nama, ostalim članovima Predsjedništva BiH i meni kao predsjedniku Skupštine kazali su da se možemo vratiti i da bi čak bilo dobro da to uradimo. Nakon povratka na razgovore u Ženevu u kasnim satima Owen je na sto donio jedan nacrt, jedan plan, koji je predviđao da je Bosna i Hercegovina sačinjena od tri republike – bošnjačke, srpske i hrvatske. Ja sam prvi rekao “ako ste nas zvali zbog ovoga da se vratimo u Ženevu, niste nas trebali ni zvati. Ja ovo ne mogu prihvatiti”. Ostali članovi Predsjedništva su to pogledali. Mirku Pejanoviću je pozlilo. Fikret Abdić je pogledao plan i izdvojio se u jedan ćošak. Ostali članovi Predsjedništva iz HDZ-a Franjo Boras i Miro Lasić, te predsjednik Vlade RBiH Mile Akmadžić su ćutali. Owen je rekao “nemojte se ljutiti na mene, to nije moj plan, to je plan Tuđmana i Miloševića, koji vas čekaju 15 km od Ženeve u vili na Lemanskom jezeru”. Shvatio sam da bi protiv tog plana bili Tanja Ljujić Mijatović, Mirko Pejanović i ja. Nedostajao je jedan glas. Obratio sam se Fikretu Abdiću rekavši “Fićo, ako budemo išli na ovaj sastanak kod Tuđmana i Miloševića, za šta bi ti bio?” On je rekao: “Miro, ja ovaj put moram biti sa vama Srbima”, što znači da bi i on glasao protiv. Sjećam se da sam među prvima uzeo riječ odbivši taj plan. Nakon mene su govorili Mirko Pejanović i Tatjana Ljujić-Mijatović. Malo me panika uhvatila kada je došao red na Fikreta Abdića. Fikret je održao riječ. Nakon toga je uslijedio telefonski poziv. Izetbegović je tražio mene. To sam više puta rekao i još mi i sad odzvanja u ušima glas Izetbegovića koji mi iz Sarajeva kaže: “Miro, ne daj Bosnu. Ja i ti o Bosni isto mislimo. Nemojte to prihvatiti”, mada smo mi već taj plan odbili. Međutim danas, nakon 20 godina neki crv sumnje me kopka da li smo mi možda bili poslani u Ženevu da bi eventualno taj plan prihvatili kako bi se neki drugi ljudi izvukli od eventualne odgovornosti.

DANI: Kako ste doživjeli pregovore u Daytonu?

LAZOVIĆ: Dužan sam podsjetiti da u Daytonu nije prihvaćena Republika Srpska. Mi smo došli u Dayton s “prihvaćenom” Republikom Srpskom. Ja sam godinama tragao ko je to učinio, jer nijedan organ, ni Predsjedništvo RBiH, ni Skupština nisu prihvatili RS. U jednom javnom nastupu Hajrudina Somuna, tadašnjeg ambasadora u Turskoj, bila je rečeno da je “Republika Srpska prihvaćena u Turskoj” kada je Richard Holbrooke iz Beograda javio Izetbegoviću i Muhamedu Šaćirbegoviću (ministar vanjskih poslova – op. aut.) da ga sačekaju, jer nosi važne vijesti. Prilikom tog susreta Holbrooke je rekao “imamo šansu da zaustavimo rat, Milošević je to spreman da to učini pod uslovom da se prihvati Republika Srpska”. Po riječima gospodina Somuna, Izetbegović je to izbjegavao da bi u ranim jutarnjim satima prihvatio i pozvao Šaćirbegovića, koji je 8. septembra u Ženevi obznanio prihvatanje Republike Srpske. A u Daytonu su razgovori počeli prepirkom unutar naše delegacije, jer smo Ivo Komšić i ja problematizirali Republiku Srpsku na način da se ne može praviti racionalan ustav s dva entiteta, od kojih jedan nosi etnički naziv. Pitali smo ko je to prihvatio. Izetbegović je kazao “da to nije sada problem”. Holbrooke je rekao da je to “završena stvar”, te da možemo raditi na ustavu da što više kompetencija izvučemo iz entiteta i prenesemo na državu. Sve je faktički bilo završeno, a ono što smo mi mogli uraditi za tih 20-tak dana je da se napravi koliko-toliko racionalan ustav, koji bi omogućio opstanak države BiH i njenih najvažnijih institucija. I tada sam bio svjestan, a sada pogotovo, da je to loš ustav, ali sam vjerovao da će se u nekim mirnim vremenima političkim sredstvima taj ustav promijeniti, da će se BiH reintegrisati. Na žalost, 20 godina kasnije moram konstatovati da smo daleko od onog referendumskog pitanja koje je predviđalo jednu demokratsku nezavisnu BiH ravnopravnih građana i naroda i bojim se, kad bi se danas raspisao referendum o nezavisnoj BiH, ne bi prošlo. Umjesto da se te nacionalne naslage uklone, one su još više učvršćene. Učvršćene su još više i nakon oktobarskih izbora 2010. jednom nerazumnom i neodgovornom politikom iz Sarajeva.

Ubuduće, ako želiš razgovor, dobro se pripremi.
Banksy Dani bas i nisu referenca za bilo sto, znali su ti i izmisliti intervju. Zbog njih mi se jedan komsija ratni komadant Armije BiH i Ljiljan potucao po sudovima jer su isti objavili lazni intervju sa njim i tutnuli ga na naslovnicu ko on priznaje dijelo koje nije ni ucinio.

Doduse svi znamo da su politicari sa sve tri strane tvrdili svoj katastar i podjelu BiH. Cak je Evropa favorizovala to rjesenje prije nego je rat i poceo. Svako je imao svoje razloge sto je neke planove odbio.Kad je Nijaz savjetovao da se odbije Oven-Stoltenberg plan zbog Neuma i za ustavni odrednicu uzeo naziv narodu Bosnjak, svi su bili spremni rat rjesavati podjelom. Ono sto je kljucno BiH na kraju nije postala ni unija, ni federacija, niti je podjeljena na etnicke jedinice sa pravom na opredjeljenje na cemu su Srbi i Hrvati insistirali dobrim dijelom pred rat i kroz rat.

Vasingtonski sporazum, pa i plan kontakt grupe utrli su put za nastanak ovakve RS. Prakticno je 1994 godine mogao rat stati da Srbi nisu odbili plan Kontakt grupe. Onda se desilo da nakon relativno mirne 1994. godine, 1995. godina postane drugom najkrvavijom godinom, nakon 1992. godine. Srbi su neke gubitke teritorija pokusali prakticno nadoknaditi ofanzivama na enklave 1995. godine, Srebrenica, Zepa, Gorazde, Bihac, da bi se desila Oluja, Juzni Potez, Operacija Sana i neke druge operacije, koje su odradili HVO, HV, pa potom i nasa Armija zajedno s njima, cime se teritorij prakticno sveo na onaj omjer iz plana kontakt grupe, 51 naspram 49 u korist FBiH.

Bas zadnji dio dokumentarca Smrt Jugoslavije govori o tome, gledo sam opet po ko zna koji put neki dan. :D
palermo

#35517 Re: SDA-All about

Post by palermo »

Chmoljo wrote:
de ba palermo. sigurno dobijaju što ih mi ovako kritikujemo ili zbog ovog cirkusa.

zna se zašto dobijaju:

2. krug - uhljebljeni, involvirani u svaku instituciju na budžetu, ogromna većina se boji svake promjene jer nije svojom zaslugom došla tu, njihove porodice;
3. krug - firme "naslonjene" na budžet, usko vezane sa ovim gornjim, uposleni i njihove porodice;
4. krug - džamija;

zbrojiš ovih 6 krugova i dobiješ sasvim dovoljan broj glasova da ne moraš pobijediti, ali moraš biti nezaobilazan kod pravljenja vlasti.

uz to dodaj hrvatsku kopiju sa kojom je saradnja višegodišnja i plodonosna i činjenicu da je glasačko tijelo ispartikulisano.

ne želim ovim umanjivati loše poteze opozicije, razjedinjenost i sve što "krasi" ove druge. ali bogati, nemoj ni da upiremo prstom tamo gdje nema potrebe.

od ovih šest krugova, malo se tu može nahvatati onih koji bi mijenjali mišljenje, a izlaznost od 80 ili 90 posto su moguća jedino u Sjevernoj Koreji.
de bolan chmoljo, meni je u svemu ovome najgore što je ovdje moram oponirati ljudima koje smatram pametnim (i ti si među njima).....
Na temi Naša stranka sam napisoa da je nespojivo baviti se politikom u ovoj zemlji i ići sa izjavom meni fali Jugoslavija ( Danis Tanović)....ići na izbore, tražiti pobjedu i javno govoriti, zajebo nas je Alija Izetbegović je naprosto potcjenjivanje naroda,njegovog sjećanja, i njegove kolektivne memorije.

A ovo gore nabrojano je nešto što se na ovom forumu proteže više od decenije......nije li, bolan, vrijeme da se promijeni priča.............mislim, naprosto je glupo misliti da bi jedna srednjoškolski profesor sa 1 000 KM plate po defaulutu glasao za SDA, ili policijaca, ili doktor, ili pizda materina......a to je budžet i ljudi koji žive od budžeta......
kiligonzales

#35518 Re: SDA-All about

Post by kiligonzales »

sabina1 wrote:
Chmoljo wrote: ne želim ovim umanjivati loše poteze opozicije, razjedinjenost i sve što "krasi" ove druge. ali bogati, nemoj ni da upiremo prstom tamo gdje nema potrebe.
Iako si i ti upravu sa svim argumentima , ipak se potpuno nerado slažem sa Palermom.

Da se prije tri godine pojavila obrazovana mlađa osoba sa rezultatima u realnom sektoru uz nešto bolju naklonost i pomoć medija i da je još tada dobila jasnu podršku cijele opozicije da im je on osoba na čelu vlade koja će promijeniti dvije ili tri osnovne stvari - pomela bi SDA kao fišek u oktobru koliko je stanje zapravo loše.

Pa jedan od najvećih populista , njihov čovjek , čovjek sistema će najverovatnije politički opstati iako je zabio nož u leđa najozbiljnijoj i najuticajnijoj političkoj organizaciji u zemlji samo zato jer neki ljudi vjeruju njegovom - nastupu.

Zamislimo da Dino Konaković nije bio u SDA , zamislimo da Dino Konaković razumije ono što priča , zamislimo da ima konkretna obećanja i namjeru da ih izvrši i zamislimo da ima dobru podršku medija i a neupitnu podršku opozicije ? SDA na aparatima.
Vala Sabina volio bih da ih Hadzibajric pomete sve u kantonu sa NBL. Ali vidjecemo sta ce biti. Ovi izbori ce biti samo novo usitnjavanje politickog uticaja u kantonu i definitivno ce biti interesantno istkati novu vlast u KS. Sda ce dosta izgubiti glasova, ali pitanje je ko ce dobiti.
General War

#35519 Re: SDA-All about

Post by General War »

Chmoljo wrote:
palermo wrote:I onda se, kobajagi, pita što SDA dobija izbore. Pa sa ovakvim kritičarima dobijat će izbore još narednih trideset godina.

zna se zašto dobijaju:

4. krug - džamija;

Svaka cast :thumbup:
Demokratski nisu ni dosli, nece ni otici (skoro za svaku stranku mogu reci da je d.o.o i ima svoje krugove po istom principu), drzava je samo servis za uzimanje para.
General War

#35520 Re: SDA-All about

Post by General War »

palermo wrote:
Chmoljo wrote:

zna se zašto dobijaju:

4. krug - džamija;

de bolan chmoljo, meni je u svemu ovome najgore što je ovdje moram oponirati ljudima koje smatram pametnim (i ti si među njima).....
Na temi Naša stranka sam napisoa da je nespojivo baviti se politikom u ovoj zemlji i ići sa izjavom meni fali Jugoslavija ( Danis Tanović)....ići na izbore, tražiti pobjedu i javno govoriti, zajebo nas je Alija Izetbegović je naprosto potcjenjivanje naroda,njegovog sjećanja, i njegove kolektivne memorije.

A ovo gore nabrojano je nešto što se na ovom forumu proteže više od decenije......nije li, bolan, vrijeme da se promijeni priča.............mislim, naprosto je glupo misliti da bi jedna srednjoškolski profesor sa 1 000 KM plate po defaulutu glasao za SDA, ili policijaca, ili doktor, ili pizda materina......a to je budžet i ljudi koji žive od budžeta......
Druze, da se sutra svaki bosnjak nasadi na glavu, da izebere Bizmarka...opet kako se u parlament ulazi i kako se dijeli vlast, nemoguce je ici naprijed, imamo sistemski error, jel se glasalo za ZK i DF da bibilo bolje...koji ispade rezultat? Prije njega SDP...sta bi?
To je jedna te ista interesna grupa ljudi, koji su raspodjelili reone.
pemanapemani

#35521 Re: SDA-All about

Post by pemanapemani »

tandmand wrote:
pemanapemani wrote:Evo samo jedan primjer - imaš legalno izabranog člana Predsjedništva Stjepana Kljujića, a ideš pregovarati sa samoproglašenim vođom Hrvata Matom Bobanom.
Boban je pod svojom kontrolom imao HVO Hercegovine i Srednje Bosne, te u jednoj izuzetno teškoj situaciji kakva je bila 1993. kada se narod odvodi u logore, protjeruje i ubija, kada se naređuje potčinjavanje Armije BiH i sve ono što spada u UZP, kakav drugi izbor ima Alija nego da pregovara sa njim i spasi šta se spasiti može.
Bilo bi lijepo da ih je on nazvao teroristima i da je rekao da sa njima nema pregovora ali nije iza sebe imao 6. američku flotu ...
Razumijem sve, samo, Boban je bio direktni Tudjmanov izvrsioc radova. Trebalo je imati dovoljno politicke mudrosti i prokazati agresiju na RBiH, jer je cijena bila da se agresija smatra gradjanskim ratom.
Nase obavjestajne sluzbe su znale za sve dogovore Milosevica i Tudjmana. U skoro svim pregovorima Alija je preko Tudjmana pokusavao uticati na Bobana, a u nekim situacijama je Tudjmanu nudio sve i svasta samo da smjeni Bobana.

Jebo ga ti, kada ti gradjevinska inspekcija naredi rusenje kuce, ne pregovaras sa vozacem bagera, nego nastojis doci do kancelarije za gradjevinske poslove i sefa te kancelarije.
Alija je pregovarao sa vozacem bagera i radnicima sa krampama, koji nece uciniti jedan korak bez naredbe glavnog inspektora.
kiligonzales

#35522 Re: SDA-All about

Post by kiligonzales »

Chmoljo wrote:

zna se zašto dobijaju:

4. krug - džamija;

Dobro ne dobija SDA izbore samo zbog toga sto su im porodice involvirane u politiku, sto su uhljebljeni i zakaceni na budzetu, niti zbog vecine koje se boji svake promjene i toga kako sacuvati ono sto im je doslo kroz stranku, niti zbog toga sto su naslonjeni na budzet kroz razlicite drzave firme u kojim su, privatne kojim nabacuju tende, niti zbog silnih fondacija i udruzenja, to jeste mehanizam koji daje rezultata jer djeluju kao krimi firma i dobro je to nazvao tim imenom Komsic, zbog toga sto su sve spremni raspodjelili, tu je i dzamija u kojoj dzemat navlaci IZ poprilicno na mlin SDA, ali dzematlije su drugo i zaista mnogi vide stvari onakvim kave jesu, kuda sve to vodi jer od tudje suplje se ne zivi, zivi neko, ali ne i svi glasaci SDA. Stranke su nam odavno d.o.o..

Na ruku SDA najcesce idu tenzije koje izazivaju HDZ i SNSD s ciljem gradjenja sto bolje pozicije sebi i evo ovaj opali kilometre suplje o nezavisnosti RS i kako se Bosnjaci spremaju rusiti njegovu vlast u RS, Hrvati upale pricu o izbornom zakonu, a time i o HB, treci to jest SDA ce drzavu braniti pricom o namjenskoj industriji i time kako ce biti spremni da se branimo ubuduce i kako se 1992. ne moze nikako ponoviti i eto nas u kolu mrznje koji najvise generise nacionalistima glasova. Naravno ljudi su i 23 godine od rata jos osjetljivi na pricu o ratu i tu strah igra ulogu, pa i taj instiktivni osjecaj da se glasom brani vlastita strana. Prije se time brani necija losa vlast i nista vise. Jos sto im na ruku ide, to je cinjenica da u ljevicarskim krugovima postoji odredjeni broj tokmaka koji seru po liku Alije Izetbegovica koji je htijeli mi priznati ili ne prvi predsjednik BiH i svoj toj borbi svih nas koji smo stali iza svih onih koji su cinili taj ratni put sto politicki, sto vojno, a tada zbog pitanja opstanka nasi ideoloski obrasci nisu bili razlogom da se razdiremo medjusobno ko nakon rata, vec je jedino bio bitan opstanak pa su Alija, Ganic, Haris mogli ruku pod ruku sa Nijazom, Mirom, Ivom i drugima.

Sva ta mobilizacija nacionalista i sluzi tome da se gradjanska ideja BiH ugusi jer to je jedina alternativa ovakvoj vlasti u BiH i 2010 su se Srbi i Hrvati homogenizirali, kad je situacija isla ka tome da ce SDP pobjediti. Posto je SDP puko na savove 4 godine poslje ubili ih talovi, pani danas zbog tog razdora nemamo zajednicki nastup ljevice, nakon ovih izbora sve je moguce. Moglo bi biti tovar papaka koji ce neko kupiti kako bi dobio vecinu, ali vidjecemo sve.

Ipak se i dalje nadam da ce Komsic i Becirovic svojim strankama povuci dosta glasova i da ce potuci SDA koja je svojim raspadima doprinjela tome da ovaj put izgubi daleko vise glasova na izborima, ali sve je moguce. Niko ne moze sa sigurnoscu garantovati da nove stranke nece dobiti dovoljno glasova, pa stvari jos vise zakomplikovati.
kiligonzales

#35523 Re: SDA-All about

Post by kiligonzales »

pemanapemani wrote:
tandmand wrote:
pemanapemani wrote:Evo samo jedan primjer - imaš legalno izabranog člana Predsjedništva Stjepana Kljujića, a ideš pregovarati sa samoproglašenim vođom Hrvata Matom Bobanom.
Boban je pod svojom kontrolom imao HVO Hercegovine i Srednje Bosne, te u jednoj izuzetno teškoj situaciji kakva je bila 1993. kada se narod odvodi u logore, protjeruje i ubija, kada se naređuje potčinjavanje Armije BiH i sve ono što spada u UZP, kakav drugi izbor ima Alija nego da pregovara sa njim i spasi šta se spasiti može.
Bilo bi lijepo da ih je on nazvao teroristima i da je rekao da sa njima nema pregovora ali nije iza sebe imao 6. američku flotu ...
Razumijem sve, samo, Boban je bio direktni Tudjmanov izvrsioc radova. Trebalo je imati dovoljno politicke mudrosti i prokazati agresiju na RBiH, jer je cijena bila da se agresija smatra gradjanskim ratom.
Nase obavjestajne sluzbe su znale za sve dogovore Milosevica i Tudjmana. U skoro svim pregovorima Alija je preko Tudjmana pokusavao uticati na Bobana, a u nekim situacijama je Tudjmanu nudio sve i svasta samo da smjeni Bobana.

Jebo ga ti, kada ti gradjevinska inspekcija naredi rusenje kuce, ne pregovaras sa vozacem bagera, nego nastojis doci do kancelarije za gradjevinske poslove i sefa te kancelarije.
Alija je pregovarao sa vozacem bagera i radnicima sa krampama, koji nece uciniti jedan korak bez naredbe glavnog inspektora.
To sto tvrdis je suplja prica. Toliko je u ratu bilo diplomatskih sijela do rata u kome su Tudzman, Milosevic, pa i Alija bili za istim stolom da je bespotrebno pricati o tome sto je nekad sjeo i sa Bobanom i Karadzicem, Cosicem ili nekim drugim. Isto tako imas konferencije mirovne gdje bi se Tudzman i Milosevic sreli sa nasom stranom bez Alije Izetbegovica i Harisa Silajdzica jer ovi iz protesta ne zele da dodju na pregovore. Imas na slobodanpraljak.com knjizicu o 48 apsurnih sastanaka Milosevica i Tudzmana, pa procitaj na koliko je uporedo s njima bio Alija i nase rukovodstvo.

Sva ta prica o tome kako je neko BiH izdao, prodao i tako dalje ne pije bas vode. Kome nije mrsko nek pogleda Smrt Jugoslavije u fulu, jbg s vremena na vrijeme, da vidi kako je MZ favorizovala Srbe i Hrvate i ucjenjivala nasu stranu doslovno sporazumima koje nisu isle u nasu korist. Zamislite situaciju gdje britanski diplomata Oven govori Aliji nakon Zvornika, znate Srbi imaju oruzje, imaju sve, kako cete se vi braniti, potpisite sporazum u kome nemamo koristi, a on odgovara, branicemo se jer nemamo drugog izbora oni ce nas sve pobiti jer su nasi dobro znali sta se u Bijeljini, pa i u Zvorniku desavalo. Pa onda naredni sporazum dobije koji su napisali Milosevic i Tudzman, a diplomata mu pomenuti otvoreno kaze da su oni to iskonstruisali, pa na tebi je hoces li prihvatiti i neces, a onda oni sjednu i napisu sporazum pa ga Radovan prihvati nacelno, a skupstina odbije jer kako ce u BiH postojati dvije etnicke srpske drzave odvojene muslimanskom teritorijom i td.

Sad se mi volim igrati generala poslje bitke, ali realnost je takva da bi i mi imali daleko vece dvojbe nego svo nase rukovodstvo s Alijom na celu.
Chmoljo

#35524 Re: SDA-All about

Post by Chmoljo »

palermo wrote: de bolan chmoljo, meni je u svemu ovome najgore što je ovdje moram oponirati ljudima koje smatram pametnim (i ti si među njima).....
hvala, također. lijepo je promuhabetiti civilizovano. i to danas postaje luksuz.
slažem se, treba biti oprezniji. pogotovo što se tada potcjenjuje glasački potencijal naroda, ali neka kolektivna inteligencija baš i ne. jer, dok se istovremeno kune u Aliju i borbu '92 '95, istovremeno se istim rukicama bira SNSDovac u federalnom parlamentu, dok Šućur ne valja.

ali generalno, slažem se da treba biti pametniji. hm... diplomatskiji.
ako se proteže, ne mora značiti da nije istina.

ko su direktori škola, oficiri i direktori kliničkih centara?

ne govorimo o Borgu, naravno, ali de ba palermo, ti ljudi nisu bili u vlasti poslije rata sveukupno 2, 2 i po godine. nisu ni svi odani, ali i ne moraju biti. dovoljno je da drugi apstiniraju, ili da ne smiju javno iskazivati pripadnost drugoj političkoj opciji.
Banksy

#35525 Re: SDA-All about

Post by Banksy »

kiligonzales wrote:
Banksy wrote:
General War wrote:
Gdje su ovdje Boban i Karadjic?
Image
Nakon završenog posla, odmaraju u sjeni palminog lišća.

Alija Izetbegovic
..
With the bigger and more powerful Serbian and Croatian nationalist rulers bent on helping themselves to Bosnia and confining the Muslims to the status of second-class citizens, the odds were stacked against Izetbegovic.

In the end, he, too, ended up a nationalist leader, agreeing in mid-1993 to the division of Bosnia along ethnic lines.
...

At Geneva peace talks, which resumed in August 1993, Lord Owen and the new United Nations Envoy Thorvald Stoltenberg introduced a new plan for the partition of Bosia into three ethnically homogeneous mini-states which were to be loosely associated in a Union of .Republics of Bosnia Hercegovina. The new plan was a modified version of a proposal made by Franjo Tudjman of Croatia and Slobodan Milosevic of Serbia after a meeting between the two presidents in late June 1993. If accepted, the plan would ratify Most of the Serbian territorial conquests and lead to Bosnia's demise as a unified multi-ethnic democracy.(53) According to the plan, the Serbian dominated republic would receive 52. percent of the territory of Bosnia-Hercegovina; the Bosnian "Muslim" reppublic, 31 percent; and the Croatian republic 17 percent.(54) The likely leaders of the Serbian and Croatian controlled mini-states would be Radovan Karadzic, Mate Boban, and other ultra-nationalists accused of war crimes by human rights organizations. In all probability the Serbian and Croatian republics would be annexed to Serbia and Croatia within the near future. Faced with the prospect of continued assaults by a better armed enemy and the refusal of the international community to lift the arms embargo, President Izetbegovic agreed to accept the proposal as the basis for ongoing negotiations at Geneva, but insisted that any decision concerning the proposal would have to be ratified by Bosniaæs elected parliament. On September 29, 1993, the Bosnian parliament voted to reject the proposal and demanded new territorial concessions for the "Muslim" republic and a clarification of the status of Bosnia-Hercegovina as a whole.

DANI: Da li ste bili na pregovorima o Owen-Stoltenbergovom planu?

LAZOVIĆ: Prije razgovora u Ženevi o tom planu, Skupština RBiH donijela je stav da se ide na pregovore, ali da se pokuša nametnuti stav o uređenju BiH kao državu regija. Na tim pregovorima šef naše delegacije Alija Izetbegović nije u potrebnoj mjeri potencirao te stavove već je dopustio da se najviše govori o stvaranju BiH kao tri etničke republike. Ti pregovori su trajali 10-tak dana međutim nije bilo dogovora. Naša delegacija, koja je krenula iz Zagreba prema Sarajevu, vratila se na poziv Davida Owena, koji je kazao da su iskrsli neki novi momenti i da je potrebno da razgovaramo o tome. Bilo je ljeto 1993. Izetbegović i Ganić su kazali da iz Zagreba idu za Sarajevo, a nama, ostalim članovima Predsjedništva BiH i meni kao predsjedniku Skupštine kazali su da se možemo vratiti i da bi čak bilo dobro da to uradimo. Nakon povratka na razgovore u Ženevu u kasnim satima Owen je na sto donio jedan nacrt, jedan plan, koji je predviđao da je Bosna i Hercegovina sačinjena od tri republike – bošnjačke, srpske i hrvatske. Ja sam prvi rekao “ako ste nas zvali zbog ovoga da se vratimo u Ženevu, niste nas trebali ni zvati. Ja ovo ne mogu prihvatiti”. Ostali članovi Predsjedništva su to pogledali. Mirku Pejanoviću je pozlilo. Fikret Abdić je pogledao plan i izdvojio se u jedan ćošak. Ostali članovi Predsjedništva iz HDZ-a Franjo Boras i Miro Lasić, te predsjednik Vlade RBiH Mile Akmadžić su ćutali. Owen je rekao “nemojte se ljutiti na mene, to nije moj plan, to je plan Tuđmana i Miloševića, koji vas čekaju 15 km od Ženeve u vili na Lemanskom jezeru”. Shvatio sam da bi protiv tog plana bili Tanja Ljujić Mijatović, Mirko Pejanović i ja. Nedostajao je jedan glas. Obratio sam se Fikretu Abdiću rekavši “Fićo, ako budemo išli na ovaj sastanak kod Tuđmana i Miloševića, za šta bi ti bio?” On je rekao: “Miro, ja ovaj put moram biti sa vama Srbima”, što znači da bi i on glasao protiv. Sjećam se da sam među prvima uzeo riječ odbivši taj plan. Nakon mene su govorili Mirko Pejanović i Tatjana Ljujić-Mijatović. Malo me panika uhvatila kada je došao red na Fikreta Abdića. Fikret je održao riječ. Nakon toga je uslijedio telefonski poziv. Izetbegović je tražio mene. To sam više puta rekao i još mi i sad odzvanja u ušima glas Izetbegovića koji mi iz Sarajeva kaže: “Miro, ne daj Bosnu. Ja i ti o Bosni isto mislimo. Nemojte to prihvatiti”, mada smo mi već taj plan odbili. Međutim danas, nakon 20 godina neki crv sumnje me kopka da li smo mi možda bili poslani u Ženevu da bi eventualno taj plan prihvatili kako bi se neki drugi ljudi izvukli od eventualne odgovornosti.

DANI: Kako ste doživjeli pregovore u Daytonu?

LAZOVIĆ: Dužan sam podsjetiti da u Daytonu nije prihvaćena Republika Srpska. Mi smo došli u Dayton s “prihvaćenom” Republikom Srpskom. Ja sam godinama tragao ko je to učinio, jer nijedan organ, ni Predsjedništvo RBiH, ni Skupština nisu prihvatili RS. U jednom javnom nastupu Hajrudina Somuna, tadašnjeg ambasadora u Turskoj, bila je rečeno da je “Republika Srpska prihvaćena u Turskoj” kada je Richard Holbrooke iz Beograda javio Izetbegoviću i Muhamedu Šaćirbegoviću (ministar vanjskih poslova – op. aut.) da ga sačekaju, jer nosi važne vijesti. Prilikom tog susreta Holbrooke je rekao “imamo šansu da zaustavimo rat, Milošević je to spreman da to učini pod uslovom da se prihvati Republika Srpska”. Po riječima gospodina Somuna, Izetbegović je to izbjegavao da bi u ranim jutarnjim satima prihvatio i pozvao Šaćirbegovića, koji je 8. septembra u Ženevi obznanio prihvatanje Republike Srpske. A u Daytonu su razgovori počeli prepirkom unutar naše delegacije, jer smo Ivo Komšić i ja problematizirali Republiku Srpsku na način da se ne može praviti racionalan ustav s dva entiteta, od kojih jedan nosi etnički naziv. Pitali smo ko je to prihvatio. Izetbegović je kazao “da to nije sada problem”. Holbrooke je rekao da je to “završena stvar”, te da možemo raditi na ustavu da što više kompetencija izvučemo iz entiteta i prenesemo na državu. Sve je faktički bilo završeno, a ono što smo mi mogli uraditi za tih 20-tak dana je da se napravi koliko-toliko racionalan ustav, koji bi omogućio opstanak države BiH i njenih najvažnijih institucija. I tada sam bio svjestan, a sada pogotovo, da je to loš ustav, ali sam vjerovao da će se u nekim mirnim vremenima političkim sredstvima taj ustav promijeniti, da će se BiH reintegrisati. Na žalost, 20 godina kasnije moram konstatovati da smo daleko od onog referendumskog pitanja koje je predviđalo jednu demokratsku nezavisnu BiH ravnopravnih građana i naroda i bojim se, kad bi se danas raspisao referendum o nezavisnoj BiH, ne bi prošlo. Umjesto da se te nacionalne naslage uklone, one su još više učvršćene. Učvršćene su još više i nakon oktobarskih izbora 2010. jednom nerazumnom i neodgovornom politikom iz Sarajeva.

Ubuduće, ako želiš razgovor, dobro se pripremi.
Banksy Dani bas i nisu referenca za bilo sto, znali su ti i izmisliti intervju.
:lol:
Post Reply