Popularne stvari koje ne kontam

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

no_sikiriki

#35501 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by no_sikiriki »

iClass wrote: 19/12/2023 19:10 Eto, 95% ljudi su u kategoriji "musliman", možda se ne pozdravljaju sa selamom ali ne očekuješ ni da će se naljutiti na selam, eventualno neće odgovoriti, odatle je za očekivati da je nekim ljudima normalno da kažu selam u takvim sredinama. Ja ti samo objašnjavam zašto je nekim ljudima logično nekome reći "Selam alejkum" u sredini gdje je većina muslimana. Isto tako kada neko umre u 95% muslimanskoj sredini normala je da će neko pitati "kada mu je dženaza" a da neće pitati "kada mu je sahrana" itd.

Nemaš se šta praviti glup, selam jeste na arapskom jeziku, a mi živimo u BiH, gdje je ekvivalent toga na našem jeziku dobar dan/jutro/veče i to je tako, sviđalo se to nekome ili ne.
Sviđalo se to nekome ili ne, ali pričamo o muslimanskim mjestima, gdje je vjera islam. Vjera koja sama po sebi zahtjeva da jedan prosječni vjernik koristi arapske izraze, krenuvši od samog ezana koji se čuje u BiH gradovima i selima, pa do klanjanja namaza pa i do one Fatihe koju ljudi u BiH uče pored spomenika i sl. mjesta. Ne želim da ulazim u to što je "Selam alejkum" čak i vjerska obaveza među vjernicima.
Stvar je u tome što ti izgleda zamišljaš da je 95% ljudi ovdje vjernik praktikant, a to jednostavno nije slučaj. Ovdje je "islam" obilježavanje Bajrama, dženaze, i to bi bilo to. Naravno uz izuzetak ponekog vjernika praktikanta. Dakle ne možeš porediti ovakvu zemlju sa "našim" islamom sa drugim islamskim zemljama, gdje je npr. arapski maternji jezik.

Neću se "naljutiti" ako mi neko nazove selam, ali ću smatrati tu osobu primitivnom. I neću odgovoriti sa "alejkumu selam", jer to nije moj pozdrav, neovisno od toga da li je moje ime "muslimansko". Nije nečija stvar da pretpostavlja moja vjerska ubjeđenja i da se pozdravlja s drugim (nepoznatim) ljudima u skladu sa svojim vjerskim ubjeđenjima, umjesto neutralnog pozdrava na maternjem jeziku.
Lapo-lapo

#35502 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Lapo-lapo »

Selam, pomoz' bog, faljen Isus itd. su u ovim, sadašnjim vremenima inat, prkos...kao posljedica naglašene različitosti i pogrešne i zaglupljujuce političke taktike da bi se jaz jos više produbio.
Većina starih ljudi, koji su se držali tradicionalnih pozdrava je odavno pod zemljom.
Sada, kada smo skoro sve skinuli s planina i brda, odvojili od njime i stoke, trebamo emancipovati i učiti kulturi, a ne da se tobože ne uvrijede i budu diskriminisani.
Ako neće i ne pristaju, nazad na babovinu, cacevinu, ocevinu.
Malo i ovaj forum ,,srediti,,
iClass

#35503 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by iClass »

no_sikiriki wrote: 19/12/2023 19:20 Stvar je u tome što ti izgleda zamišljaš da je 95% ljudi ovdje vjernik praktikant, a to jednostavno nije slučaj. Ovdje je "islam" obilježavanje Bajrama, dženaze, i to bi bilo to. Naravno uz izuzetak ponekog vjernika praktikanta. Dakle ne možeš porediti ovakvu zemlju sa "našim" islamom sa drugim islamskim zemljama, gdje je npr. arapski maternji jezik.
Znam da ljudi nisu praktičari ali "Selam alejkum" nije nešto strano ovdje, normala je. Ako ništa veliki broj djece prođe kroz mekteb gdje se svaki put pozdrave sa Selam alejkum.

btw. izgleda da se pogled na bosanske muslimane mijenja svako malo, kada treba braniti od selefija onda se kaže da su u Bosni najbolji muslimani čije je praktikovanje ispravno, a kada se priča o selamu onda se vodi ista pričao kao i neke selefije
moimoi

#35504 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by moimoi »

BiBi911 wrote: 19/12/2023 19:13
moimoi wrote: 19/12/2023 17:57 Oni tebi selam a ti njima mir vama

Baj d vej.. znaci da je Salma=Mirna :D tek sad skontah

Upoznao ti ja jednu zeMsku ovdje na forumu zvala se Mirna... sa dugim a

I dan danas me ledja bole koliko je bila mirna
Pa eto Selmaaaa/Mirnaaaa :D
Hakiz

#35505 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Hakiz »

iClass wrote: 19/12/2023 19:10
no_sikiriki wrote: 19/12/2023 18:57 Mislim da malo brkaš to "velika većina muslimana" i korištenje selama. Živim u Sarajevu, i vjerovatno je tu ta "velika većina" koju ti spominješ, i evo reći ću ti da 95% ljudi s kojima dolazim u susret spada u kategoriju "musliman", a nijedna od tih osoba se ne pozdravlja selamom, osim mnogo starijih ljudi (nana/deda od 80+).
Eto, 95% ljudi su u kategoriji "musliman", možda se ne pozdravljaju sa selamom ali ne očekuješ ni da će se naljutiti na selam, eventualno neće odgovoriti, odatle je za očekivati da je nekim ljudima normalno da kažu selam u takvim sredinama. Ja ti samo objašnjavam zašto je nekim ljudima logično nekome reći "Selam alejkum" u sredini gdje je većina muslimana. Isto tako kada neko umre u 95% muslimanskoj sredini normala je da će neko pitati "kada mu je dženaza" a da neće pitati "kada mu je sahrana" itd.

Nemaš se šta praviti glup, selam jeste na arapskom jeziku, a mi živimo u BiH, gdje je ekvivalent toga na našem jeziku dobar dan/jutro/veče i to je tako, sviđalo se to nekome ili ne.
Sviđalo se to nekome ili ne, ali pričamo o muslimanskim mjestima, gdje je vjera islam. Vjera koja sama po sebi zahtjeva da jedan prosječni vjernik koristi arapske izraze, krenuvši od samog ezana koji se čuje u BiH gradovima i selima, pa do klanjanja namaza pa i do one Fatihe koju ljudi u BiH uče pored spomenika i sl. mjesta. Ne želim da ulazim u to što je "Selam alejkum" čak i vjerska obaveza među vjernicima.
Ima religija u kojima je obaveza kamenovati preljubnike, pa to u civilizovanim državama i društvima niko ne radi, a ko uradi, zakon ga kazni.

U sekularnoj državi, kakva je BiH, tvoja vjerska obaveza nije i ne može biti opravdanje.

Meni, ateista sam, ne smeta kada mi neko uputi selam. Zašto bi mi smetalo?

Ali, kada mi neko kaže, pa ponovi više puta, "ako bog da", "daće bog" itd znam odgovoriti da bog neće ništa dati jer boga nema. Naime, ako će neko javno ispoljavati svoju religioznost i meni je nametati na taj način, neka bude spreman na uzvraćanje javnim ispoljavanjem i nametanjem ateizma sa moje strane.

Oba imamo jednaka prava.

Ne mislim da iko to radi iz zle namjere, naravno, ali u sekularnom društvu koliko god ateisti trebaju biti empatični na vjernička osjećanja, toliko vjernici trebaju biti na osjećaje ateista. I još nešta, u sekularnoj državi nema veze koga je više. Zakoni određuju, ne broj.
iClass

#35506 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by iClass »

Hakiz wrote: 19/12/2023 19:41
Ima religija u kojima je obaveza kamenovati preljubnike, pa to u civilizovanim državama i društvima niko ne radi, a ko uradi, zakon ga kazni.

U sekularnoj državi, kakva je BiH, tvoja vjerska obaveza nije i ne može biti opravdanje.

Ali, kada mi neko kaže, pa ponovi više puta, "ako bog da", "daće bog" itd znam odgovoriti da bog neće ništa dati jer boga nema. Naime, ako će neko javno ispoljavati svoju religioznost i meni je nametati na taj način, neka bude spreman na uzvraćanje javnim ispoljavanjem i nametanjem ateizma sa moje strane.

Oba imamo jednaka prava.

Ne mislim da iko to radi iz zle namjere, naravno, ali u sekularnom društvu koliko god ateisti trebaju biti empatični na vjernička osjećanja, toliko vjernici trebaju biti na osjećaje ateista. I još nešta, u sekularnoj državi nema veze koga je više. Zakoni određuju, ne broj.
Još jednom, ne govorim ja o nikakvom nametanju, samo kažem da razumijem da neki čovjek misli da ako nekome kaže selam, da se ovaj drugi neće naljutiti. Niko ne govori selam iz zle namjere, radi provociranja ili nametanja.

Živjeti u sredini sa većinski islamskim stanovništvom i ljutiti se jer ti neka osoba koja ne zna da si ti ateista kažem selam je po meni vrhunac Karen ponašanja, ponašanje osobe koja je isfrustrirana. Po meni je to ganjanje nekog inata. Isto kao što ima ljudi koji kada postanu ateisti na silu počnu da mjenjaju jezik i riječi gdje pokušavaju da izbacuju te neke turcizme pa čak neće ni reći "dedo rahmetli" više.
Nisamsdaali

#35507 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Nisamsdaali »

iClass wrote: 19/12/2023 19:53

Oba imamo jednaka prava.

Još jednom, ne govorim ja o nikakvom nametanju, samo kažem da razumijem da neki čovjek misli da ako nekome kaže selam, da se ovaj drugi neće naljutiti. Niko ne govori selam iz zle namjere, radi provociranja ili nametanja.

Živjeti u sredini sa većinski islamskim stanovništvom i ljutiti se jer ti neka osoba koja ne zna da si ti ateista kažem selam je po meni vrhunac Karen ponašanja, ponašanje osobe koja je isfrustrirana. Po meni je to ganjanje nekog inata. Isto kao što ima ljudi koji kada postanu ateisti na silu počnu da mjenjaju jezik i riječi gdje pokušavaju da izbacuju te neke turcizme pa čak neće ni reći "dedo rahmetli" više.
Ne govori danas radi nametanja, ali se 90-ih to itekako radilo. Dotle je ta bolest došla da je bilo sramota ako oca zoveš oduvijek urbano “tata” umjesto ruralnog “babo” jer je eto ćafirski :lol:
moimoi

#35508 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by moimoi »

iClass wrote: 19/12/2023 19:53

Oba imamo jednaka prava.

Selam je vjerski pozdrav. Ne zivis u sredini gdje su vecina vjernici ma kako ti mislio da zivis. Zivjela sam u drzavi gdje su vecina vjernici, gdje za vrijeme ramazana ne rade restorani niti kafane sve do iftara, gdje se ne smije odrasla osoba u javnosti napiti a kamo li jesti. Mojne nametanja neceg sto kod nas nikada nije bilo osim ako ne ides u neciju kucu.
iClass

#35509 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by iClass »

Nisamsdaali wrote: 19/12/2023 20:03 Ne govori danas radi nametanja, ali se 90-ih to itekako radilo. Dotle je ta bolest došla da je bilo sramota ako oca zoveš oduvijek urbano “tata” umjesto ruralnog “babo” jer je eto ćafirski :lol:
Selam govorim samo ljudima za koje znam da će odgovoriti Selamom a ovo ostalo od trgovina preko taksista pa do državnih ustanova je Dobar dan/Dobro večer.

Ali ima ljudi koji su zvali oca "babo" i nanu "nana" pa kad su postali ateisti na silu počeli "tata" i "baka", krenu sa vještačkim ponašanjem i govorom, po meni je to isto samo druga strana novčića.
swanfilter

#35510 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by swanfilter »

Ni ja ne volim kada neko uleti i po automatizmu naziva selam.

Ja sam jednom sa bradom usao u dvoriste pozdravljajuci ga sa zdravo :lol: .

Malo me gledao, al dobro se zavrsi :lol:
Nisamsdaali

#35511 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Nisamsdaali »

iClass wrote: 19/12/2023 20:13
Nisamsdaali wrote: 19/12/2023 20:03 Ne govori danas radi nametanja, ali se 90-ih to itekako radilo. Dotle je ta bolest došla da je bilo sramota ako oca zoveš oduvijek urbano “tata” umjesto ruralnog “babo” jer je eto ćafirski :lol:
Selam govorim samo ljudima za koje znam da će odgovoriti Selamom a ovo ostalo od trgovina preko taksista pa do državnih ustanova je Dobar dan/Dobro večer.

Ali ima ljudi koji su zvali oca "babo" i nanu "nana" pa kad su postali ateisti na silu počeli "tata" i "baka", krenu sa vještačkim ponašanjem i govorom, po meni je to isto samo druga strana novčića.
Baka je više kršćanski, ne znam nijednu osobu a da je bar i nominalno “naš” a da zove nanu ili nenu bakom, tata je već druga priča. Nana je urbano svakako, nastalo iz talijanskog “nonna”, a “babo” ko zna na kojoj planini se inicijalno pojavio
iClass

#35512 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by iClass »

Isto tako kada sretnete muškarca koji je u ljubavnoj vezi, nije kulturno spomenuti ili pitati ga za djevojku/curu ili sl. možda je čovjek gej. To što većina ovdje nije gej ne treba značiti da vi pretpostavite da i taj muškarac ispred vas nije. Nema potrebe da namećete svoju heteroseksualnost.
moimoi

#35513 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by moimoi »

Nekom prilikom sam bila u “Trubinom drustvu” kada su me “hvaljenoisusali” … pa sam se izgubila i pogubila i na kraju svima rekla “Dobarvece” i u sebi j…ite se. Cemu?? U kojem smo vijeku jebote??
no_sikiriki

#35514 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by no_sikiriki »

iClass wrote: 19/12/2023 19:34 Znam da ljudi nisu praktičari ali "Selam alejkum" nije nešto strano ovdje, normala je. Ako ništa veliki broj djece prođe kroz mekteb gdje se svaki put pozdrave sa Selam alejkum.

btw. izgleda da se pogled na bosanske muslimane mijenja svako malo, kada treba braniti od selefija onda se kaže da su u Bosni najbolji muslimani čije je praktikovanje ispravno, a kada se priča o selamu onda se vodi ista pričao kao i neke selefije
Nije niko ni rekao da je strano ili nenormalno. Sasvim normalna stvar na određenim mjestima (eto sam si naveo primjer mekteba), i među ljudima koji se poznaju/pozdravljaju na isti način. Ali jeste strano i nenormalno, među normalnim svijetom, nametati nekome svoj vjerski pozdrav i čuditi se ako toj osobi to ne godi.
Radi se o najobičnijem obziru, o tome da ne budeš toliko arogantan da misliš da je tvoje individualno vjersko uvjerenje svačije.
iClass

#35515 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by iClass »

Nisamsdaali wrote: 19/12/2023 20:16 Baka je više kršćanski, ne znam nijednu osobu a da je bar i nominalno “naš” a da zove nanu ili nenu bakom, tata je već druga priča. Nana je urbano svakako, nastalo iz talijanskog “nonna”, a “babo” ko zna na kojoj planini se inicijalno pojavio
Ali vidiš o tome ti ja pričam, to je po meni druga strana, koja je poprilično ekstremna i radikalna. Brzo se od "nisam musliman pa ne odgovaram na selam" dođe do toga ovi što selame su zaostale budale, zatucani, sišli sa brda itd.

Kada vidim šta pišu ovi što se ne selame po ponašanju su daleko ekstremniji, više vrijeđaju, radikalniji, način govora je daleko više zaostao.
Ponavljati svake sekunde "21. vijek" "Bosna" "Evropa" je ekvivalent onome što vam smeta kod vjernika.
Nisamsdaali

#35516 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Nisamsdaali »

iClass wrote: 19/12/2023 20:30
Nisamsdaali wrote: 19/12/2023 20:16 Baka je više kršćanski, ne znam nijednu osobu a da je bar i nominalno “naš” a da zove nanu ili nenu bakom, tata je već druga priča. Nana je urbano svakako, nastalo iz talijanskog “nonna”, a “babo” ko zna na kojoj planini se inicijalno pojavio
Ali vidiš o tome ti ja pričam, to je po meni druga strana, koja je poprilično ekstremna i radikalna. Brzo se od "nisam musliman pa ne odgovaram na selam" dođe do toga ovi što selame su zaostale budale, zatucani, sišli sa brda itd.

Kada vidim šta pišu ovi što se ne selame po ponašanju su daleko ekstremniji, više vrijeđaju, radikalniji, način govora je daleko više zaostao.
Ponavljati svake sekunde "21. vijek" "Bosna" "Evropa" je ekvivalent onome što vam smeta kod vjernika.
“Selam” mi nije seljački, niti imam problem s njim mada sam naravno stava da je pozdrav za odredjenu nišu ljudi (mekteb, džamija, čas vjeronauke čije je samo mjesto u školi diskutabilno, muslimanska domaćinstva). Dok s druge strane ove “babe”, i “mećanje h” gdje treba i gdje ne treba (kahva) su klasični urbicid. Da ne bude da sam licemjer, izostavljanje h u Srbiji i neke hrvatske novopečene riječi mi jednako paraju uši
Hakiz

#35517 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Hakiz »

iClass wrote: 19/12/2023 20:30

Čengić Vila, tramvajska stanica u smjeru Baščaršije. Pored stanice reklama, nekakav parfem. Manekenka nagnuta da istakne dekolte. Područje dekoltea prešarano crnim sprejem.

Strah od sisa je veliki. Preveliki. Opasno je to oružje, taj dio tijela koji je bog podario ženi.

Ako ćemo o zaostalosti, radikalizmu itd.

Uz to je krivično djelo oštećenja tuđe stvari.
Hakiz

#35518 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Hakiz »

moimoi wrote: 19/12/2023 20:23 Nekom prilikom sam bila u “Trubinom drustvu” kada su me “hvaljenoisusali” … pa sam se izgubila i pogubila i na kraju svima rekla “Dobarvece” i u sebi j…ite se. Cemu?? U kojem smo vijeku jebote??
Nije problem to, vjernik, navikao da selami ili hvali Isusa, to kaže automatski. To je sve OK. Čak i lijepo.

Ali kada počne svaku drugu akobogda, inšalah, uz božju pomoć itd, ako od 10 rečenica u 7 spomene boga, to je već nasilje. Nije slučajno.
moimoi

#35519 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by moimoi »

Hakiz wrote: 19/12/2023 20:43
moimoi wrote: 19/12/2023 20:23 Nekom prilikom sam bila u “Trubinom drustvu” kada su me “hvaljenoisusali” … pa sam se izgubila i pogubila i na kraju svima rekla “Dobarvece” i u sebi j…ite se. Cemu?? U kojem smo vijeku jebote??
Nije problem to, vjernik, navikao da selami ili hvali Isusa, to kaže automatski. To je sve OK. Čak i lijepo.

Ali kada počne svaku drugu akobogda, inšalah, uz božju pomoć itd, ako od 10 rečenica u 7 spomene boga, to je već nasilje. Nije slučajno.
Ja cu odzdraviti sa vjerskim pozdravom svaku osobu na kojoj vidim (iz mog nekog licnog zakljucka) da to dolazi od srca tj daa je mahinalno. Nemam problema s tim.
Last edited by moimoi on 19/12/2023 20:58, edited 2 times in total.
BiBi911

#35520 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by BiBi911 »

Ti su su najgori. Radim sa jednom svabicom koja je katolicki vehabija, ne znam da li ti ljudi vjeruju u to sto govore/misle. Ono 2023 davno nekada bili na Mjesecu al jok ono o nekom tipu kojem je neka zeMska pojela jabuku...
Hakiz

#35521 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Hakiz »

moimoi wrote: 19/12/2023 20:55

Ja cu odzdraviti sa vjerskim pozdravom svaku osobu na kojoj vidim (iz mog nekog licnog zakljucka) da to dolazi od srca tj daa je mahinalno. Nemam problema s tim. Imam samo sa novokompiranim.
On/a meni selam ili hvaljen Isus, ja uzvratim dobar dan (i obratno) i oboje sretni što se vidimo.

Zar je to problem?
kakavdanakneiskustvu

#35522 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by kakavdanakneiskustvu »

iClass wrote: 19/12/2023 19:10
no_sikiriki wrote: 19/12/2023 18:57 Mislim da malo brkaš to "velika većina muslimana" i korištenje selama. Živim u Sarajevu, i vjerovatno je tu ta "velika većina" koju ti spominješ, i evo reći ću ti da 95% ljudi s kojima dolazim u susret spada u kategoriju "musliman", a nijedna od tih osoba se ne pozdravlja selamom, osim mnogo starijih ljudi (nana/deda od 80+).
Eto, 95% ljudi su u kategoriji "musliman", možda se ne pozdravljaju sa selamom ali ne očekuješ ni da će se naljutiti na selam, eventualno neće odgovoriti, odatle je za očekivati da je nekim ljudima normalno da kažu selam u takvim sredinama. Ja ti samo objašnjavam zašto je nekim ljudima logično nekome reći "Selam alejkum" u sredini gdje je većina muslimana. Isto tako kada neko umre u 95% muslimanskoj sredini normala je da će neko pitati "kada mu je dženaza" a da neće pitati "kada mu je sahrana" itd.

Oba imamo jednaka prava.

:thumbup:
moimoi

#35523 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by moimoi »

Hakiz wrote: 19/12/2023 20:58

Ja cu odzdraviti sa vjerskim pozdravom svaku osobu na kojoj vidim (iz mog nekog licnog zakljucka) da to dolazi od srca tj daa je mahinalno. Nemam problema s tim. Imam samo sa novokomponovanim
On/a meni selam ili hvaljen Isus, ja uzvratim dobar dan (i obratno) i oboje sretni što se vidimo.

Zar je to problem?
Jesmo mi spremni za to?
Hakiz

#35524 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Hakiz »

moimoi wrote: 19/12/2023 21:01
Ja cu odzdraviti sa vjerskim pozdravom svaku osobu na kojoj vidim (iz mog nekog licnog zakljucka) da to dolazi od srca tj daa je mahinalno. Nemam problema s tim. Imam samo sa novokomponovanim

Zar je to problem?
Jesmo mi spremni za to?
Noćas spaljujemo iluzije?

Ima nas. Znam da ima. Možda ne dovoljno, ali nada umire zadnja.
moimoi

#35525 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by moimoi »

Hakiz wrote: 19/12/2023 21:04
moimoi wrote: 19/12/2023 21:01

Zar je to problem?
Jesmo mi spremni za to?
Noćas spaljujemo iluzije?

Ima nas. Znam da ima. Možda ne dovoljno, ali nada umire zadnja.
Jes :lol:

Jos samo fali da se iluzije spaljuju.. vidi have?!
Post Reply