Stvar je u tome što ti izgleda zamišljaš da je 95% ljudi ovdje vjernik praktikant, a to jednostavno nije slučaj. Ovdje je "islam" obilježavanje Bajrama, dženaze, i to bi bilo to. Naravno uz izuzetak ponekog vjernika praktikanta. Dakle ne možeš porediti ovakvu zemlju sa "našim" islamom sa drugim islamskim zemljama, gdje je npr. arapski maternji jezik.iClass wrote: ↑19/12/2023 19:10 Eto, 95% ljudi su u kategoriji "musliman", možda se ne pozdravljaju sa selamom ali ne očekuješ ni da će se naljutiti na selam, eventualno neće odgovoriti, odatle je za očekivati da je nekim ljudima normalno da kažu selam u takvim sredinama. Ja ti samo objašnjavam zašto je nekim ljudima logično nekome reći "Selam alejkum" u sredini gdje je većina muslimana. Isto tako kada neko umre u 95% muslimanskoj sredini normala je da će neko pitati "kada mu je dženaza" a da neće pitati "kada mu je sahrana" itd.
Sviđalo se to nekome ili ne, ali pričamo o muslimanskim mjestima, gdje je vjera islam. Vjera koja sama po sebi zahtjeva da jedan prosječni vjernik koristi arapske izraze, krenuvši od samog ezana koji se čuje u BiH gradovima i selima, pa do klanjanja namaza pa i do one Fatihe koju ljudi u BiH uče pored spomenika i sl. mjesta. Ne želim da ulazim u to što je "Selam alejkum" čak i vjerska obaveza među vjernicima.Nemaš se šta praviti glup, selam jeste na arapskom jeziku, a mi živimo u BiH, gdje je ekvivalent toga na našem jeziku dobar dan/jutro/veče i to je tako, sviđalo se to nekome ili ne.
Neću se "naljutiti" ako mi neko nazove selam, ali ću smatrati tu osobu primitivnom. I neću odgovoriti sa "alejkumu selam", jer to nije moj pozdrav, neovisno od toga da li je moje ime "muslimansko". Nije nečija stvar da pretpostavlja moja vjerska ubjeđenja i da se pozdravlja s drugim (nepoznatim) ljudima u skladu sa svojim vjerskim ubjeđenjima, umjesto neutralnog pozdrava na maternjem jeziku.