Bebe - ALL ABOUT!

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
safran

#3551 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

Prilično sam sigurna da mjesto stanovanja nema veze sa izborom pedijatra jer znam više osoba koje vode djecu pedijatru izvan opštine stanovanja/prijave.
Medelina krema je čisti lanolin - stvarno je izuzetno dobra, koliko se sjećam nije nešto ni skupa, a možeš mazati i ručice. Teško da ćeš potrošiti cijelu tubu za dojačkog staža (uskoro ti neće trebati ništa osim vlastitog mlijeka) ali dobro dođe poslije za njegu usana i sl. Ja sam je svojedobno kupila u apoteci Delfin - DZ Otoka.
JanuaryJones

#3552 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by JanuaryJones »

safran wrote:Prilično sam sigurna da mjesto stanovanja nema veze sa izborom pedijatra jer znam više osoba koje vode djecu pedijatru izvan opštine stanovanja/prijave.
Medelina krema je čisti lanolin - stvarno je izuzetno dobra, koliko se sjećam nije nešto ni skupa, a možeš mazati i ručice. Teško da ćeš potrošiti cijelu tubu za dojačkog staža (uskoro ti neće trebati ništa osim vlastitog mlijeka) ali dobro dođe poslije za njegu usana i sl. Ja sam je svojedobno kupila u apoteci Delfin - DZ Otoka.
Hvala puno ;) preporuka za pedijatra, DZ Omer Maslić ili privatno, ili neka treća preporuka?

Sent from my iPad using Tapatalk
CherryLips

#3553 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by CherryLips »

U Omer Maslicu je odlična Dr.Gordana ali za godinu ili dvije ide u penziju. Ja svog bebaca vodim kod dr.Amre Junuzovic u Stari grad..
holowey

#3554 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by holowey »

CherryLips wrote:U Omer Maslicu je odlična Dr.Gordana ali za godinu ili dvije ide u penziju. Ja svog bebaca vodim kod dr.Amre Junuzovic u Stari grad..
potvrdio bih za dr. gordanu vukovic :thumbup: , vec je ranije spominjana na forumu
http://www.klix.ba/forum/pedijatar-u-sa ... 00035.html
safran

#3555 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

JanuaryJones wrote:
safran wrote:Prilično sam sigurna da mjesto stanovanja nema veze sa izborom pedijatra jer znam više osoba koje vode djecu pedijatru izvan opštine stanovanja/prijave.
Hvala puno ;) preporuka za pedijatra, DZ Omer Maslić ili privatno, ili neka treća preporuka?

Za redovne kontrole i vakcinacije ti stvarno ne trebaju dodatni troškovi a i treba ti karton u DZ. Mi ne idemo u Omer Maslić ali imam dosta prijatelja koji vode svoju djecu i uglavnom su suglasni da je poslije dr. Vuković najbolja dr. Mumin. Dr. Vuković je ne samo pred penziju već je i, rekla bih, najpopularniji pedijatar u KS tako da je kod nje vječita gužva. U Vrazovoj mi uglavnom spominju dr. Aidu kao odličnog pedijatra.
Za zdravstvene probleme, koji će se neminovno nekad javiti, pogledaj na temi ovdje na forumu. Za svakog privatnog ili državnog pedijatra ćeš naći i pozitivne i negativne preporuke - kao i u svakoj branši. Ja bih samo preporučila da Pedijatrijsku kliniku ostavite za stvari koje se ne mogu riješiti ambulantno i naravno za hitne situacije.
bebana12

#3556 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by bebana12 »

Drage mame u dilemi sam da li dojenoj bebi od 4mj trebam uvesti dohranu,jer znam da ce se podoji smanjiti.Ja smatram da je bolje od 6mj da je do tada bebi dovoljno mlijeko,pogotovo majcino jer to ne moze nista zamjeniti ali uza okolina me ubi sa svojim savjetima.... :-) Pocevsi od toga ako ima kapicu skini kapicu,ako nema stavi kapicu ma kako god ja svi suprotno govore...stvarno me izluduju mada znam da niko lose ne misli svi bi da pomognu..
safran

#3557 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

Mlada majko, što se prije pomiriš sa činjenicom da svi bolje znaju od tebe i da svi više vole tvoje dijete od tebe to će ti biti lakše. Za okolinu nabaci širok osmjeh i uvježbaj klimoglav a tebi će beba najbolje reći šta i kako treba. Ako misliš da joj je dobro i da fino napreduje sa dojenjem onda neka bude tako.
Uskoro ćete početi pomalo da se hranite a nije baš dobar period godine - nema novih plodova pa bih ti preporučila da negdje pronađeš jednu tikvu stambolku/ćurtu/sremendušu, ispečeš je u rerni u pari i napraviš male porcije i zamrzneš. Vrlo je hranjiva, zdrava, uglavnom se ne tretira herbicidima i fungicidima, bebe je vole - vrijediće ti para krajem februara i u martu.
bebana12

#3558 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by bebana12 »

safran wrote:Mlada majko, što se prije pomiriš sa činjenicom da svi bolje znaju od tebe i da svi više vole tvoje dijete od tebe to će ti biti lakše. Za okolinu nabaci širok osmjeh i uvježbaj klimoglav a tebi će beba najbolje reći šta i kako treba. Ako misliš da joj je dobro i da fino napreduje sa dojenjem onda neka bude tako.
Uskoro ćete početi pomalo da se hranite a nije baš dobar period godine - nema novih plodova pa bih ti preporučila da negdje pronađeš jednu tikvu stambolku/ćurtu/sremendušu, ispečeš je u rerni u pari i napraviš male porcije i zamrzneš. Vrlo je hranjiva, zdrava, uglavnom se ne tretira herbicidima i fungicidima, bebe je vole - vrijediće ti para krajem februara i u martu.

Nesto mi to klimoglanje ne ide od ruke :lol:.Hvala na savjetu,lijep pozdrav
Kon_ve_ktor_

#3559 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Kon_ve_ktor_ »

uuuuu
ja bi na ovu temu valjda kao i sve majke imala da pisem svasta.
ja sam majka prvi put.mlada..
rodila sam curicu,na jedvite jade.termin mi je prosao 11 dana.nista se nije desavalo a beebi nestalo posteljice.pa gelovi infuzije,jedva i opet svu me isjekli,šili ma haos.
beba hvala Bogu ziva-zdrava.
od drugog dana njenog zivota belaji.niti sam je mogla nahraniti,tj podojiti,ni kako treba umiriti.nervozna beba.otpustena je kuci kao zdrava beba.tako da sam znala da je sve u redu.
zbog mog psihickog stanja a injene ljenosti nismo uspostavile dojenje.nazalost dojila je samo mjesec.mlijeka je bilo tu i tamo,ali ona krene pa pocne plakati.nije joj teklo kao iz flase.njoj su u porodilistu dali flasicu,uopste je nisu donijeli tu noc kad sam se porodila,ni meni ni zeni koja se samnop porodila.kao umorne st donijecemo ujutru bebe.nikad necu sebi oprostiti sto tada nisam reagovala,prmorena sam bila.nisam nesto posebno bila informisana o pos.por.depresiji.ali sam je nakon nekog vremena sama sebi konstatovala.bila sam zivi mejt.ali sam se trudila oko bebe i na sebe nisam pomisljala.a rana me toliko bolila da mi nije bilo moje curice cini mi se od bola bi skocila kroz prozor.
necu vise da se zalim
molim sve mame da me ne osudjuju kada ovo kazem
ali ja nikad necu prezaliti sto ne dojim svoju curicu.bog je svjedok da sam se trudila koliko sam tada mogla.ali moje dijete je zeljelo da jede,bilo gladno.ali samo flasica ne dojka.
i nakon nekog perijoda ja ponovo pokusavam da je privolim da doji,ona u vrisku.ma nije bilo sanse.eto ako ima neka neki koristan savjet tu sam.i da napomenem da ja kao majka koja ne doji konstantno dumam da li sam dobro ovo uradila ili nisam,stalno nesto preispitujem sebe,da li sam losa majka?
hvala i veliki pozz
Kon_ve_ktor_

#3560 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Kon_ve_ktor_ »

uuuuu
rodila sam curicu,na jedvite jade.termin mi je prosao 11 dana.nista se nije desavalo a beebi nestalo posteljice.pa gelovi infuzije,jedva i opet svu me isjekli,šili ma haos.
od drugog dana njenog zivota belaji.niti sam je mogla nahraniti,tj podojiti,ni kako treba umiriti.nervozna beba.otpustena je kuci kao zdrava beba.tako da sam znala da je sve u redu.
zbog mog psihickog stanja a injene ljenosti nismo uspostavile dojenje.nazalost dojila je samo mjesec.mlijeka je bilo tu i tamo,ali ona krene pa pocne plakati.nije joj teklo kao iz flase.njoj su u porodilistu dali flasicu,uopste je nisu donijeli tu noc kad sam se porodila,ni meni ni zeni koja se samnop porodila.kao umorne st donijecemo ujutru bebe.nikad necu sebi oprostiti sto tada nisam reagovala,prmorena sam bila.nisam nesto posebno bila informisana o pos.por.depresiji.ali sam je nakon nekog vremena sama sebi konstatovala.bila sam zivi mejt.ali sam se trudila oko bebe i na sebe nisam pomisljala.a rana me toliko bolila da mi nije bilo moje curice cini mi se od bola bi skocila kroz prozor.
necu vise da se zalim
ali ja nikad necu prezaliti sto ne dojim svoju curicu.bog je svjedok da sam se trudila koliko sam tada mogla.ali moje dijete je zeljelo da jede,bilo gladno.ali samo flasica ne dojka.
i nakon nekog perijoda ja ponovo pokusavam da je privolim da doji,ona u vrisku.ma nije bilo sanse.eto ako ima neka neki koristan savjet tu sam.i da napomenem da ja kao majka koja ne doji konstantno dumam da li sam dobro ovo uradila ili nisam,stalno nesto preispitujem sebe,da li sam losa majka?
hvala i veliki pozz
affidavit

#3561 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by affidavit »

Kon_ve_ktor_ wrote:uuuuu
necu vise da se zalim
hvala i veliki pozz
Kao prvo nisi ni prva ni posljednja zena koja nije dojila dijete, gomila zena ne doji iz ovog ili onog razloga. To sto ti bebu nisu donijeli istu noc na podoj i nema neke velike veze, ali ako dojenje nije moglo da se uspostavi, pa boze moj, vazno je da je dijete zdravo, da jede, napreduje, uradila si sve sto je do tebe i tacka.
Takodjer nisi jedina zena koju porod i sve sto uz to ide natjera da se osjeca lose. Umor, svakodnevni fizicki posao iscrpe i fizicki i psihicki.
Ne znam, pokusaj naci nacina da se malo odmoris, ako moze muz nesto da pomogne, jer to ce ti pomoci da nastavis dalje, ti si najpotrebnija svojoj bebi, i niko joj ne treba vise nego ti. Zato glavu gore, ne razmisljaj o stvarima na koje ne mozes uticati, pokusaj razmisljati kako ce sve te brige da prodju i kako ces da uzivas sa svojom bebicom. Prvi mjeseci znaju biti stresni, ali kasnije je vec puno lakse. Beba ti je ujedno najbolja terapija kad ti ponestane snage, prigrli je uz sebe, bolje ces se osjecati ti a i ona. Sretno i ljubi prinzecu! :)
Kon_ve_ktor_

#3562 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Kon_ve_ktor_ »

affidavit
sreca muz pomogne koliko moze
ja sam sad bolje
beba ima 4 mjeseca,zdrava prava..hvala Bogu do sad nikad nije bila bolesna
ni temp.ni proliv
uglavnom hvala na lijepim rijecima
:razz:
Alhemicarkaa

#3563 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

Odmah raščisti sa sobom ti si svom djetetu najbolja majka na svijetu, dojila ne dojila i ne treba da te grize savjest i loše se osjećaš. Najbitnije da ste i ti i beba zdrave i sretne i tvoju ljubav ne može nikakvo mlijeko nadomijestiti, niti umanjiti. Dala si sve od sebe, beba nije htjela da doji, ti si bila preumorna, preplašena da će beba biti gladna, vjerovatno si slušala i svakakvih savjeta i postupila kako si mislila da je najbolje. I ne zamaraj se - i jeste najbolje ako je beba sretna.
Uživaj što više možeš u majčinstvu, vidjećeš sve tako brzo prođe ;-)
JanuaryJones

#3564 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by JanuaryJones »

safran wrote:
JanuaryJones wrote:

Za redovne kontrole i vakcinacije ti stvarno ne trebaju dodatni troškovi a i treba ti karton u DZ. Mi ne idemo u Omer Maslić ali imam dosta prijatelja koji vode svoju djecu i uglavnom su suglasni da je poslije dr. Vuković najbolja dr. Mumin. Dr. Vuković je ne samo pred penziju već je i, rekla bih, najpopularniji pedijatar u KS tako da je kod nje vječita gužva. U Vrazovoj mi uglavnom spominju dr. Aidu kao odličnog pedijatra.
Za zdravstvene probleme, koji će se neminovno nekad javiti, pogledaj na temi ovdje na forumu. Za svakog privatnog ili državnog pedijatra ćeš naći i pozitivne i negativne preporuke - kao i u svakoj branši. Ja bih samo preporučila da Pedijatrijsku kliniku ostavite za stvari koje se ne mogu riješiti ambulantno i naravno za hitne situacije.
@safran

Kako ide procedura za prvi pregled s obzirom da je zdravo dijete, treba li se naručivati, ima li posebno vrijeme za zdravu/bolesnu djecu (odvajaju li se uopšte) ili se samo preda knjižica? Otvara li se karton pri prvom dolasku ili to treba odraditi ranije? Konkretno me zanima DZ Omer Maslić i dr. Vuković jer mi je najbliže a većinom sam sama sa bebom.
Hvala.

max07

#3565 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by max07 »

JanuaryJones wrote:
safran wrote: Za redovne kontrole i vakcinacije ti stvarno ne trebaju dodatni troškovi a i treba ti karton u DZ. Mi ne idemo u Omer Maslić ali imam dosta prijatelja koji vode svoju djecu i uglavnom su suglasni da je poslije dr. Vuković najbolja dr. Mumin. Dr. Vuković je ne samo pred penziju već je i, rekla bih, najpopularniji pedijatar u KS tako da je kod nje vječita gužva. U Vrazovoj mi uglavnom spominju dr. Aidu kao odličnog pedijatra.
@safran

Kako ide procedura za prvi pregled s obzirom da je zdravo dijete, treba li se naručivati, ima li posebno vrijeme za zdravu/bolesnu djecu (odvajaju li se uopšte) ili se samo preda knjižica? Otvara li se karton pri prvom dolasku ili to treba odraditi ranije? Konkretno me zanima DZ Omer Maslić i dr. Vuković jer mi je najbliže a većinom sam sama sa bebom.
Hvala.

Nisam safran, ali mogu odgovoriti :D

Mi smo kod dr. Vukovic u DZ Omer Maslic. Jako je fina i strucna ali je kod nje uvijek najveca guzva. Jos uz to, kako je uvijek u jutarnjoj smjeni, radi i sa zdravom i sa bolesnom djecom, tako da se kod nje skoro uvijek dugo ceka.
Procedura je jednostavna. Odete sa knjizicom u DZ (dispanzer za predskolsku djecu je na 2.spratu), kazete da dolazite na prvi pregled i tamo ce vam otvoriti karton. Ako zelis kod dr. Vukovic naznaci to odmah na salteru u cekaonici inace ce vas poslati onom doktoru koji ima manje pacijenata. Obicno su dva ljekara u smjeni.
Cekaonice i ordinacije su odvojene, tako da u biti zdrava i bolesna djeca ne dolaze u dodir.
Za prvi pregled i vakcinu je najbolje otici ujutro. Mi imamo najbolje iskustvo sa vremenom odmah iza pauze (oko 11 sati), tad je obicno najmanje guzva.
Na prvi pregled i vakcinu se ide po pravilu 31+1 dan nakon vakcine u bolnici, ali moze naravno i kasnije.
Jos jedna preporuka: udji na onaj drugi ulaz iz pravca apoteke kod DZ-a tako da direktno ulazis u cekaonicu za zdravu djecu.

edit: Ne narucuje se prije dolaska, a nije lose ponijeti i otpusno pismo iz bolnice kako bi sve informacije mogli unijeti u karton.
JanuaryJones

#3566 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by JanuaryJones »

@max07 hvala puno na detaljnom odgovoru ;)

dama_u_crnom

#3567 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by dama_u_crnom »

bebana12 wrote:Drage mame u dilemi sam da li dojenoj bebi od 4mj trebam uvesti dohranu,jer znam da ce se podoji smanjiti.Ja smatram da je bolje od 6mj da je do tada bebi dovoljno mlijeko,pogotovo majcino jer to ne moze nista zamjeniti ali uza okolina me ubi sa svojim savjetima.... :-) Pocevsi od toga ako ima kapicu skini kapicu,ako nema stavi kapicu ma kako god ja svi suprotno govore...stvarno me izluduju mada znam da niko lose ne misli svi bi da pomognu..
Ja sam svojoj bebi s 4 mjeseca pocela lagano uvoditi cvrstu hranu. Ali samo zato sto mi se smanjila kolicina mlijeka i beba stalno gladna. Kako je porasla nije jos vise dovoljno bilo samo da doji. Inace i u pocetku sam imala problema s mlijekom i dojenjem ali nisam odustajala od toga i eto izgurala sam nekako. Nisam htjela na flasicu da prelazim jer znam da beba onda vjerovatno ne bi htjela vise da doji. Sad jedan cvrsti obrok ima, ali sam nastavila i s dojenjem i hvala Bogu beba fino napreduje. Ako i tvoja beba fino napreduje samo od dojenja, onda bolje nastavi s dojenjem do jedno 5/6 mjeseca pa onda pocni lagano s dohranom. Ima vremena :D
A za savjete i meni je isto tako. Nekada me tako nervira sto se svi prave da znaju bolje od mene pa svako ima nesto da kaze. Posebno meni jer sam mlada mama, pa ja kao ne znam nista hajde da mi svi nesto savjetuju. Ali sta ces, imaju dobru namjeru.
Ugl. zaista ti najbolje znas sta je za bebu dobro, ako fino napreduje nastavi samo s dojenjem, nema potrebe za dohranom. Pozdrav i uzivaj s bebicom :D
bebana12

#3568 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by bebana12 »

dama_u_crnom wrote:
bebana12 wrote:Drage mame u dilemi sam da li dojenoj bebi od 4mj trebam uvesti dohranu,jer znam da ce se podoji smanjiti.Ja smatram da je bolje od 6mj da je do tada bebi dovoljno mlijeko,pogotovo majcino jer to ne moze nista zamjeniti ali uza okolina me ubi sa svojim savjetima.... :-) Pocevsi od toga ako ima kapicu skini kapicu,ako nema stavi kapicu ma kako god ja svi suprotno govore...stvarno me izluduju mada znam da niko lose ne misli svi bi da pomognu..
Ja sam svojoj bebi s 4 mjeseca pocela lagano uvoditi cvrstu hranu. Ali samo zato sto mi se smanjila kolicina mlijeka i beba stalno gladna. Kako je porasla nije jos vise dovoljno bilo samo da doji. Inace i u pocetku sam imala problema s mlijekom i dojenjem ali nisam odustajala od toga i eto izgurala sam nekako. Nisam htjela na flasicu da prelazim jer znam da beba onda vjerovatno ne bi htjela vise da doji. Sad jedan cvrsti obrok ima, ali sam nastavila i s dojenjem i hvala Bogu beba fino napreduje. Ako i tvoja beba fino napreduje samo od dojenja, onda bolje nastavi s dojenjem do jedno 5/6 mjeseca pa onda pocni lagano s dohranom. Ima vremena :D
A za savjete i meni je isto tako. Nekada me tako nervira sto se svi prave da znaju bolje od mene pa svako ima nesto da kaze. Posebno meni jer sam mlada mama, pa ja kao ne znam nista hajde da mi svi nesto savjetuju. Ali sta ces, imaju dobru namjeru.
Ugl. zaista ti najbolje znas sta je za bebu dobro, ako fino napreduje nastavi samo s dojenjem, nema potrebe za dohranom. Pozdrav i uzivaj s bebicom :D
Tako sam i odlucila,jer dojenje nista ne moze zamijeniti a bice vremena za cvrstu hranu.Hvala Bogu pa dojis,koliko ti ima bebi?I ja sam mlada mama,mada i da sam starija savjeti bi i dalje bili prisutni.Normalno je dati savjet ali konstantno forsirati nesto nije..a ja sam takva da kad mislim drugacije to i kazem..Ma nek su nama bebice zive i zdrave sve ostalo ce proci..Hvala ti,uzivaj i ti sa svojom bebicom,sve najbolje..
Mis mekinjas

#3569 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Mis mekinjas »

Ima li iko da je vodio bebu na pregled sluha? Sta im se radi?

Prepadnu li se? :-?
ciki4

#3570 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by ciki4 »

Mis mekinjas wrote:Ima li iko da je vodio bebu na pregled sluha? Sta im se radi?

Prepadnu li se? :-?
Ja sam svoju vodila kad je imala 7-8 mj. Stave im nekakve slušalice, koje su prikopčane na aparatić, traje 30-tak sekundi, nalaz bude gotov za 7 dana. Moja se nije prepala :) Ako pitaš, sestra ti kaže da li čuje ili ne, a dr. onda detaljno očita nalaz.
Tako je barem na dip-u
Mis mekinjas

#3571 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Mis mekinjas »

Hvala puno. :)
duboka_misao

#3572 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by duboka_misao »

Dje ona dama u crnom ima pp vec po godine,uscuo se.
Sunculish

#3573 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Sunculish »

Pozz za mame,
beba mi ima 9,5 mjeseci i još joj nikad nismo kontrolisali krvnu sliku, urin itd. Kad nije rano da se urade te pretrage i da li u domu zdravlja sami predlože da se uradi ili trebam prva ja da iniciram?
Iskreno, ne ide mi se tamo jer se bojim da ne zakačim kakav virus a na telefon se ne javljaju, pa bih iskusne mame molila da mi odgovore.
Unaprijed hvala.
safran

#3574 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

Mom starijem se prvi put radila krvna slika sa 2 god i 4 mjeseca jer je zakačio šarlah - prije nije bilo potrebe. Uh, slagah, jeste sa 18 mjeseci zbog sunećenja. Dakle, nije se radila nikad krvne slike radi - fino napreduje, zdravo izgleda - nema potrebe.
Sunculish

#3575 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Sunculish »

Ma prepao me dr. kad smo bili da primimo vakcinu, kaže da je blijeda, a nije mi rekao da joj nalaze vadimo.
Post Reply