Novogradnja u Sarajevu?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Gray

#3551 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Gray »

neki wrote:
DoradO wrote:
pepeljara wrote:Isti covjek koji je napravio urbicid na stupu

http://balkans.aljazeera.net/blog/kad-p ... ji-na-kafu

radi i nova otoka i opet raja pohrlila jos kvadrat 2000+ :D:D

dobro nam je :D
Jesi li bio u stanovima na Otoci? Na Stupu? Uporedio mozda?
Bio ja i u jednim i drugim...i dalje kradu od kupaca na kvadratima na ulaznom pragu, samo što sad ne ugrađuju kineska nego protuprovalna vrata, pa nećete nikad biti u mogućnosti ni zamjeniti ih... I dalje čitava zgrada nema ni jedna protupožarna vrata, iz garaže se u stepenište ulazi kroz aluminijska :-) ... vanjska bravarija i dalje drinaplast...Uveli neke novotarije, tipa staklena ograda na blakonima ali detalj katastrofalno riješen a i pitanje je da li je to staklo uopšte kaljeno..
Malo su poradili na fasadi i odmakli zgrade što jest jest, ali iznutra i dalje isti jadac..

Nemam pojma ko pravi, ali na njoj piše profine Germany, vjerovatno su to profili a da pravi domaća firma neka, nemam pojma.
pepeljara

#3552 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by pepeljara »

Generalno svi ovi su fush, neki manje neki vishe...
Ubrzana gradnja pravi i urbicid i svasta nesta.

Neko spomenu gore, kako se to treba graditi , pa cak i alipasino izgleda 3x bolje zbog samog okruzenja, trave, igralista, prostora i sta ti ja znam.

Ja sam u Miljackoj, relativno zadovoljan, ali kako se gradi koja zgrada, sve sam manje zadovoljniji, haman bas zbog gore spomenutih natrpavanja.

Ispred nase zgrade je petak i subota ukradena dva auta.
Dakle 2 dana zaredom... znaci imam osjecaj da je veci problem parkiranje uz trotorar gdje su tu ,da napisu kazne nego da obezbjede sigurnost gradjanima, nejse..

Sad za sad, sta imamo lose kod miljacke:

Parkiranje problem no1 koji ce nastat kad se skroz useli nova zgrada, a tek ostale 4 incoming ....
Ulicna haman pa ko iz hitccoockovih filmova. (U toku je pisanje zahtjeva za pojacano, jace, il sta vec osvjetljenje zbog radi sigurnosti)
Sto nekad davno spomenu Haris meni kad nisam jos kupio, sa cim sam se slozio- ko sve dolazi i naseljava to je uzas.....

elem...ko ima para i zivaca za kucu, nek kucu uzima deff, sto dalje od grada, smoga, nestasice vode, itd itd. :))
zavezata-vreca

#3553 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by zavezata-vreca »

uzeo sam par stanova u tibri i sad u miljackoj ... za izdavanja, realno ono je neuslovno za život. samo koga nesreča natjera.
pepeljara

#3554 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by pepeljara »

Neuslovno je za politicku bagru koja je pokupovala stare stanove za certifikate tj 0KM i po zakonu...te za ljude koji imaju plate 5000 pa se krce.
Sto ovako kazem? Zato sto zivimo u drzavi gdje je >50% nezaposleno, siromasnih bruku, 21 vijek nemamo vode kako treba, itd itd itd..

Al recimo da si upravu, onda mozemo reci da je drzava neuslovna za zivota :D

:bih: :thumbup:
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#3555 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by mali_milojica »

pepeljara wrote:Neuslovno je za politicku bagru koja je pokupovala stare stanove za certifikate tj 0KM i po zakonu...te za ljude koji imaju plate 5000 pa se krce.
Sto ovako kazem? Zato sto zivimo u drzavi gdje je >50% nezaposleno, siromasnih bruku, 21 vijek nemamo vode kako treba, itd itd itd..

Mozda je politicka bagra pokupovala desetke stanova ali je puno vise obicne,postene raje,boraca nakon 4 godine ratovanja i ostalih sebi jednom za sva vremena rijesila stambeno pitanje.
Niko nikoga ne tjera da kupuje stanove u Tibri,Miljacka,Nova Otoka. Za svoje pare biras gdje ces da zivis.
Ostalo se slazem,samo sam na prvi dio reagovao.
pepeljara

#3556 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by pepeljara »

Ma jasno. Sve pet. Ovo kad rece kupio 5 stanova za rentanja...koja normalna raja sebi to moze priustiti osim ako nema firmu ili gore ave navedeno...

Sent from my LG-D855 using Tapatalk
Miki123

#3557 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Miki123 »

pepeljara wrote:Ma jasno. Sve pet. Ovo kad rece kupio 5 stanova za rentanja...koja normalna raja sebi to moze priustiti osim ako nema firmu ili gore ave navedeno...

nicim izazvano kurcenje :D ali prije ce biti trolanje.

od kupovine stana u izgradnji ("kupis" stan na trecem, a tek prvi rade) te ne moze zastiti drzava i organi u njemackoj, a kamoli bih..

prije takve ugovore nisi mogao ni predbiljeziti, ali od 2013. godine i zakona o stvarnim pravima bar to moze. medjutim, obicno kada kupujes takav stan, ne treba ti notar, da vidis da kupujes stan na zgradi koja se pravi na opterecenom zemljistu. to mozes i sam provjeriti uvidom u zemljisnu knjigu na oss.ba.

osobina hipoteke je njena eksezivnost, to znaci da se ona proteze na sve sto je spojeno sa tim opterecenim zemljistem, a zgrada je spojena :D

gdje nastaje kurslus, npr. zgrade na sipu koje je gradio izvjesni porobic ili porovic, mislim da ima i tema ovdje: gazda investitor prodaje stanove u izgradnji gdje je zemljiste pod hipotekom. naplacuje kaparu, negdje cak i cijelu prodajnu cijenu, ali dobiveni novac od kupaca ne usmjerava na placanje kredita nego udrugi "biznis" nadajuci se da ce te pare oploditi.

normalno, banci se ne vracaju rate kredita i krece izvrsenje. ljudi gube novac i vrlo vjerovatno i stanove koje nisu ni uknjizili na sebe jer banka ne da brisovnice.

Zakljucak: ovakav scenarij se tibri ms wood vrlo vjerovatno nece desiti jer imaju i za ovu drzavu kakve takvu reputaciji i namjeravaju i dalje da prave i prodaju stanove, tako da sto se njih tice tu nemajte brige oko kupovine stanova u izgradnji.

drugi je par opanaka kvalitet izgradnje, ugradjenih materijala, nabacanoh zgrada i sl.
breuer

#3558 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by breuer »

zavezata-vreca wrote:uzeo sam par stanova u tibri i sad u miljackoj ... za izdavanja, realno ono je neuslovno za život. samo koga nesreča natjera.
:lol: :thumbup:
Gray

#3559 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Gray »

Ima hipoteka za kredit NLB banke od 5.800.000 KM i Intesa 4 miliona Eura.
Nepass

#3560 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Nepass »

mali_milojica wrote:
pepeljara wrote:Neuslovno je za politicku bagru koja je pokupovala stare stanove za certifikate tj 0KM i po zakonu...te za ljude koji imaju plate 5000 pa se krce.

Mozda je politicka bagra pokupovala desetke stanova ali je puno vise obicne,postene raje,boraca nakon 4 godine ratovanja i ostalih sebi jednom za sva vremena rijesila stambeno pitanje.
Niko nikoga ne tjera da kupuje stanove u Tibri,Miljacka,Nova Otoka. Za svoje pare biras gdje ces da zivis.
Naravno da ne tjera, ali evo zgrada u a.sahinagica bio kvadrat 3,5k. Jedan od stanara onaj lik sto se sa baketom svadja, isto SDA i tako ta ekipa. Ja nisam imao love dakupim. Normalno da moram jeftinije kupovati.
breuer

#3561 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by breuer »

:lol: lik baci genijalan post, raja se nakači i raspravlja o stanju u našoj državi :D
mali_milojica

#3562 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by mali_milojica »

Nepass wrote:
mali_milojica wrote:

Naravno da ne tjera, ali evo zgrada u a.sahinagica bio kvadrat 3,5k. Jedan od stanara onaj lik sto se sa baketom svadja, isto SDA i tako ta ekipa. Ja nisam imao love dakupim. Normalno da moram jeftinije kupovati.
Jbg,taka nam sudbina.
Ja kad sam kupovao stan nije bilo ovoliko novo gradnje (bila Tibra kod Avaza,one neke zgrade u Pijacnoj ulici i Vogosca). Nista mi se nije svidjelo,na kraju kupim stan u predratnoj gradnji. Nisam se pokajao i danas kad bi kupovao stan npr ne bih kupio u Novoj Otoci i sl,za te pare bi otisao na Breku npr pa makar uzeo i manje kvadrata
pepeljara

#3563 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by pepeljara »

Breka not bad mada stanovi 2100 itd...plus porez plus da malo sredis...

karanana

#3564 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by karanana »

Jebo breku. Radje bi otoku nego breku. Lokacijski. Mozda kvalitetom je bolja gradnja iz 80ih.
breuer

#3565 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by breuer »

karanana wrote:Jebo breku. Radje bi otoku nego breku. Lokacijski. Mozda kvalitetom je bolja gradnja iz 80ih.
izvišerazlogaboljabrekaiakojemalonabrdu
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#3566 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by _BataZiv_0809 »

Znam da su dobri stanovi i da je to pojam dobrog naselja, ali Breka bi mi bila cetvrti ili peti izbor, da sam u prilici da biram.
mali_milojica

#3567 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by mali_milojica »

breuer wrote:
karanana wrote:Jebo breku. Radje bi otoku nego breku. Lokacijski. Mozda kvalitetom je bolja gradnja iz 80ih.
izvišerazlogaboljabrekaiakojemalonabrdu
Imam na Breki dosta familije. Mama je s Breke rodom. Za 10 min pjeske u gradu,taxi uzme 3-3.5 KM iz grada,ljepota. Covjeku ne treba auto,ne isplati se upaliti ga i sici do grada.
karanana

#3568 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by karanana »

Meni mora biti u centru kotline, 100m od pruge, i po cijenu gusenja u magli.
supercali

#3569 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by supercali »

Bez obzira sto je kao elitno naselje ne bih nikad na breku
Za mene idealna relacija za zivot je otoka pofalici u dolini
elk

#3570 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by elk »

Ja bih uzeo u miljacki par stanova,pa rentao.nikako u miljackoj.nikako.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#3571 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by _BataZiv_0809 »

Ona novogradnja iznad Cobanije mi je pravo seksi.
bumerangss

#3572 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by bumerangss »

DoradO wrote:
pepeljara wrote:Isti covjek koji je napravio urbicid na stupu

http://balkans.aljazeera.net/blog/kad-p ... ji-na-kafu

radi i nova otoka i opet raja pohrlila jos kvadrat 2000+ :D:D

dobro nam je :D
Jesi li bio u stanovima na Otoci? Na Stupu? Uporedio mozda?
Samo da znate dami je kolegica kupila stan u Novoj Otoci i sve je ok osim VRLO SLABE zvucne izolacije!!!

Znaci, bukvalno sve se cuje, kad ti se komšije seksaju iznad glave, škripi kauc :D laju pdlice, usisivač, centrifuga... koga to sve iritira nek ne kupuje tu stan! Ona ga prodaje samo zbog toga jer je popustila na živcima od zvukova :run:
breuer

#3573 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by breuer »

_BataZiv_0809 wrote:Znam da su dobri stanovi i da je to pojam dobrog naselja, ali Breka bi mi bila cetvrti ili peti izbor, da sam u prilici da biram.
i meni isto, tačno 4. ili 5., ali na otoki ne bih živio ni da mi daju stan za džaba :)
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#3574 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by _BataZiv_0809 »

breuer wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Znam da su dobri stanovi i da je to pojam dobrog naselja, ali Breka bi mi bila cetvrti ili peti izbor, da sam u prilici da biram.
i meni isto, tačno 4. ili 5., ali na otoki ne bih živio ni da mi daju stan za džaba :)
Haj bas me zanimaju tvoja prva 3 pika :)
breuer

#3575 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by breuer »

_BataZiv_0809 wrote:
breuer wrote:
Haj bas me zanimaju tvoja prva 3 pika :)
pričali smo nekad, ako se ne varam, u svakom slučaju

1- Logavina, ulica Potoklinica, tu bih volio imati stan, pogled iz zgrada je prelijep, stanovi dobro riješeni, centar grada udaljen bukvalno 3 minuta, a ima se osjećaj kao da si u brdima koliko je mirno

2- zgrada od tamne fasadne opeke sa izrazito bijelim balkonima na vrhu ulice Hadži-Idrizova, stanovi su prvoklasni, sviđa mi se i izgled zgrade kao i okruženje (u blizini je arhitektonski dragulj naselje Džidžikovac, protiv kojeg također ne bih imao ništa protiv) i ulica Antuna Hangija, bilo koja zgrada u nizu u gornjem dijelu ulice

3- ulica Avde Hume, zavučeni krak Ciglana iznad Porezne uprave, također, vjerujem da su stanovi prvoklasni i da se uz pravilnu adaptaciju mogu dovesti do savršenstva, okruženje je totalno fenomenalno, zelenilo, mirna ulica, nekako gospodsko okruženje i naselje Marijin dvor, tačno zgrada u kojoj je Sova-Korto, također fenomenalno zelenilo okolo, pristojan komšiluk, zgrade mi nevjerovatno arhitektonski odgovaraju

kao što vidiš, izrazito sam Centričan :D iako sam rođen na Kovačima, koji su također divni i sunčani i nekako zdravo naselje, tamo nikad ne bih živio, ali iskreno, ni preko Marijin dvora ne bih nigdje mogao

opet, mnogo je meni kao meni nekad važnia spratnost stana i orijentacija nego samo naselje, pa bih prije birao i neko meni manje drago naselje, ako bi stan ipak bio na boljoj poziciji

e sad bih volio čuti tvoju listu :)
Post Reply