Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
- johntra
#3551 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
@vječiti...Da, tako je bila dobra posjećenost Končarovog voza, da je isti vrlo brzo povučen iz upotrebe...ne samo radi dugova, nego i radi neisplativosti linija koje je održavao, prvo more, zbog problema sa Hrvatskom, a kasnije prema Zenici...otiđi danas na Željezničku, pa slovom i brojem prebroj broj putnika koji dolaze sa vozom iz ZE, uključujući sva usputna mjesta...na kraju, i da imaš dobro organizovan prigradski prevoz, u isto vrijeme nemaš dobro organizovan gradski, kao što iz svakodnevnog primjera sa GRAS-om vidimo...
što se tiče projekata poslije rata, evo, na pamet mi pada obnova skoro cjelokupnog dijela M-17 puta prema jugu zemlje, uključujući i Ivan i Bradinu, koji su poslije rata bili katastrofa...i M-17 prema sjeveru zemlje ima obnovljenih dionica, a taj put je ionako žila kucavica države...
što se tiče projekata poslije rata, evo, na pamet mi pada obnova skoro cjelokupnog dijela M-17 puta prema jugu zemlje, uključujući i Ivan i Bradinu, koji su poslije rata bili katastrofa...i M-17 prema sjeveru zemlje ima obnovljenih dionica, a taj put je ionako žila kucavica države...
- JOINT_1921
- Vozim: odlično
#3552 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Nisi bas u pravu, taj voz je od pocetka bio jedna OGROMNA greska... Poslovni voz koji ne stize u Sarajevo oko pola 7, pa da se moze normalno na posao, nego nekad oko pola 10johntra wrote:@vječiti...Da, tako je bila dobra posjećenost Končarovog voza, da je isti vrlo brzo povučen iz upotrebe...ne samo radi dugova, nego i radi neisplativosti linija koje je održavao, prvo more, zbog problema sa Hrvatskom, a kasnije prema Zenici...otiđi danas na Željezničku, pa slovom i brojem prebroj broj putnika koji dolaze sa vozom iz ZE, uključujući sva usputna mjesta...
-
VjecitiStudent
#3553 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Prema svjedočenjima, čak je i na ovo jada udaljenosti od Zenice do Sarajeva taj je voz uspijevao nabiti neka urnebesna zakašnjenja.JOINT_1921 wrote:Nisi bas u pravu, taj voz je od pocetka bio jedna OGROMNA greska... Poslovni voz koji ne stize u Sarajevo oko pola 7, pa da se moze normalno na posao, nego nekad oko pola 10johntra wrote:@vječiti...Da, tako je bila dobra posjećenost Končarovog voza, da je isti vrlo brzo povučen iz upotrebe...ne samo radi dugova, nego i radi neisplativosti linija koje je održavao, prvo more, zbog problema sa Hrvatskom, a kasnije prema Zenici...otiđi danas na Željezničku, pa slovom i brojem prebroj broj putnika koji dolaze sa vozom iz ZE, uključujući sva usputna mjesta...Zatim ide za Mostar i zadrzava se tu POLA sata
Smijesan red voznje je glavni uzrok zasto je on propao odmah u startu, + zbog problema da nije mogao izaci iz drzave. Otidji jedan petak na zeljezncku, ili jednu nedjelju, pa pogledaj kako 200 studenata ide tamo vamo, samo vozom... Radnici na posao ujutro, ucenici u skolu, studenti na fakultet, potencijal je ogroman, pa je bolje bilo umjesto nekih basnoslovnih cifara na 10-ak kilometara autoputa uzeti nove lokomotive i vozove, malo poskupiti karte, uvesti vise vozova, medjunarodne brze vozove, itd. U pravu ste da danas ima i lobija autoprevoznika i potkupljivih politicara koji o tome odlucuju, ali to je sve slika i prilika drzave u kojoj zivimo...
A da je ovo uređena država, išao bi npr. voz iz Zenice za Sarajevo barem svakih pola sata u vrijeme špice, putnici bi u vozu uspijevali čitati, raditi, spavati, ... Pored stanica u Zenici, Kaknju, Visokom, ... bi bili veliki, besplatni ili simbolično plaćeni parkinzi, za one koji stanuju dalje. U Sarajevu bi gradski prevoz kupio putnike i vozio ih do bilo kog dijela grada za najviše 30 minuta.
I to sve za cijenu koja je puno niža od trenutne.
Umjesto toga, imaćemo situaciju da će od Zenice do Stupa, neko ko svakodnevno putuje na posao u Sarajevu, ići autoputem 30 minuta, a onda od Stupa do Centra još 30.
Pa onda tek kreću muke sa parkiranjem.
I to je nešto što neće nestati preko noći, to će biti slika ovog grada sljedećih nekoliko decenija.
- JOINT_1921
- Vozim: odlično
#3554 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Kasni zato sto se ne moze mimoici, nego od Zenice do Sarajeva imas 3,4 mjesta (Kakanj, Dobrinje, Visoko i Podlugovi), da se "skloni" voz da bi drugi iz suprotnog pravca prosao, pa ako i on kasni zbog nekog problema eto ti pola sata k'o od sale...
Da su ti vozovi redovni, sto kazes, makar svakih sat vremena islo bi makar duplo vise ljudi jer karta autobusom je DUPLO skuplja a potrebno im je i vise vremena da stignu jer niko i ne ide autoputem jer tako skupe vise putnika i ne placaju putarinu...
Da su ti vozovi redovni, sto kazes, makar svakih sat vremena islo bi makar duplo vise ljudi jer karta autobusom je DUPLO skuplja a potrebno im je i vise vremena da stignu jer niko i ne ide autoputem jer tako skupe vise putnika i ne placaju putarinu...
- johntra
#3555 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Pogledajte malo zvaničnu statistiku prevoza željeznicama, udio prevoza robe i udio putnika...nema budućnosti ovdje za prevoz putnika željeznicom, niti će ga ikada biti, pogotovo jer danas skoro svako može kupiti auto i voziti se...a pritom, ne mora čak ni plaćati autoput...
Končar je propao iz ovog ili onog razloga, ali je propao...pa evo, imate nove garniture Talgo vozova, kupljene su...ali gle čuda, niko nije skontao da ti vozovi nisu namijenjeni za naše pruge...
niko sada ne želi ulagati u prevoz putnika željeznicom, jer je isplativije da kupi garnituru vagona za prevoz uglja, nego za prevoz putnika...nažalost, tako je kako je...
ni ja nisam zagovornik vožnje autom non-stop, ali to je naša, surova, realnost...
Končar je propao iz ovog ili onog razloga, ali je propao...pa evo, imate nove garniture Talgo vozova, kupljene su...ali gle čuda, niko nije skontao da ti vozovi nisu namijenjeni za naše pruge...
niko sada ne želi ulagati u prevoz putnika željeznicom, jer je isplativije da kupi garnituru vagona za prevoz uglja, nego za prevoz putnika...nažalost, tako je kako je...
ni ja nisam zagovornik vožnje autom non-stop, ali to je naša, surova, realnost...
-
VjecitiStudent
#3556 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Kad je M17 u pitanju, od Sarajeva do Konjica smo dobili samo izlaz do Blažujskog, koji je koštao bruku novca, vremena i živaca.johntra wrote:@vječiti...Da, tako je bila dobra posjećenost Končarovog voza, da je isti vrlo brzo povučen iz upotrebe...ne samo radi dugova, nego i radi neisplativosti linija koje je održavao, prvo more, zbog problema sa Hrvatskom, a kasnije prema Zenici...otiđi danas na Željezničku, pa slovom i brojem prebroj broj putnika koji dolaze sa vozom iz ZE, uključujući sva usputna mjesta...na kraju, i da imaš dobro organizovan prigradski prevoz, u isto vrijeme nemaš dobro organizovan gradski, kao što iz svakodnevnog primjera sa GRAS-om vidimo...
Od Konjica do Jablanice je završeno nekoliko mostova započetih prije rata, pa je nekoliko krivina ispravljeno. Načekali smo se da tunel Crnaja prestane puštati vodu, no nakon duge i skupe rekonstrukcije, voda jednako kapa, ograničenje od 40 i dalje stoji.
Od Jablanice do Mostara su popravljena dva mosta, razvaljena u ratu.
SFOR je prije nekoliko godina platio ispravak dionice na izlazu iz Jablanice.
I da, mijenja se povremeno asfalt pod urnebesnim nazivom 'rehabiltacija ceste' i uz ogromne kolone, jer naši izgleda znaju asfalt polagati samo usred ljeta.
Kada se nešto slično dešava na cesti sličnog ranga u Hrvatskoj, ta cesta više nije za prepoznati, jer promijeni se sve, od asfalta, preko bankina, bočne signalizacije, ograda ...
Dok se stotine milione lupaju u nepotrebne dionice autoputa, ostatak naše putne infrastrukture je uglavnom ostao na nivou iz 1995. Evo izvanrednog primjera:
Ove godine para nema, biće možda sljedeće: Prelazak preko pruge ravan lutriji
Neki od prelaza uopće nemaju odgovarajuću signalizaciju, dok je na pojedinim signalizacija zastarjela ili uništena pa uopće i ne radi. Nezgode kojih je u proteklih nekoliko godina itekako bilo, imale su smrtonosne ishode, ali ni to nije bilo dovoljno da bi se nadležni uhvatili ukoštac sa ovim problemom.
Prema riječima Jusufa Bubice, ministra saobraćaja Kantona Sarajevo, u ovoj godini nema planiranih sredstava za tu namjenu.
http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/sara ... an-lutriji
- johntra
#3557 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
M-17 mi je samo prvi pao na pamet, ima toga još...vidim, zaboravio si obilaznicu oko Pazarića, zaboravio si rješavanje nekoliko područja sa crnim tačkama...daj, budi malo realan, nije sve tako crno, kao te tačke...
tunel Crnaja nikada nije rekonstruiran, jer ne postoji alternativna ruta kojom bi se preusmjerio vrlo frekventan saobraćaj dok se isti radi...taj tunel je samo djelimično rađen, skidanje asfalta i skidanje kojeg sloja stijena...ne vidim razlog što se ne bi obnovio, kad je takvih tunela poslije rata dosta obnovljeno i nijedan ne curi..
evo, pravac prema TZ se redovno radi i održava, obnovom i novim dijelovima puta...ovo govorim za pravce koje je koristim, pa sam u toku, sigurno toga ima još...
tunel Crnaja nikada nije rekonstruiran, jer ne postoji alternativna ruta kojom bi se preusmjerio vrlo frekventan saobraćaj dok se isti radi...taj tunel je samo djelimično rađen, skidanje asfalta i skidanje kojeg sloja stijena...ne vidim razlog što se ne bi obnovio, kad je takvih tunela poslije rata dosta obnovljeno i nijedan ne curi..
evo, pravac prema TZ se redovno radi i održava, obnovom i novim dijelovima puta...ovo govorim za pravce koje je koristim, pa sam u toku, sigurno toga ima još...
-
VjecitiStudent
#3558 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Da, zaboravio jesam, no ta je dionica također bila skoro pa napravljena uoči rata.johntra wrote:M-17 mi je samo prvi pao na pamet, ima toga još...vidim, zaboravio si obilaznicu oko Pazarića, zaboravio si rješavanje nekoliko područja sa crnim tačkama...daj, budi malo realan, nije sve tako crno, kao te tačke...
Koje su crne tačke riješene?
Istovremeno, u BiH se godišnje uveze preke 1,3 MILIONA tona nafte. Od svake kupljene litre goriva, POLA novca odlazi državi, a znatan dio od toga bi trebao ići za održavanje puteva.
A novca na kraju nema ni da se nekoliko jebenih pružnih prelaza osigura.
- johntra
#3559 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
to što se uvozi nafta i kako se uvozi, nije moj problem, za to su krivi razni lobiji...
za M-17, riješene su crne tačke upravo na Bradini, cesta je na nekim dijelovima proširena dodatno, ojačana dodatno, a i novi asfalt je kvalitetniji....Pazarić nije bio ni u N od riječi nastanak poslije rata, sve je rađeno nakon njega...
džaba navodiš vodu na svoj mlin, kad je evidentan pomak od poslije rata...da, on vjerovatno nije onakav, kakav bi trebao biti, ali nismo ni zadnja rupa na svirali...uvijek može bolje, a nadam se da će tako i biti....
za M-17, riješene su crne tačke upravo na Bradini, cesta je na nekim dijelovima proširena dodatno, ojačana dodatno, a i novi asfalt je kvalitetniji....Pazarić nije bio ni u N od riječi nastanak poslije rata, sve je rađeno nakon njega...
džaba navodiš vodu na svoj mlin, kad je evidentan pomak od poslije rata...da, on vjerovatno nije onakav, kakav bi trebao biti, ali nismo ni zadnja rupa na svirali...uvijek može bolje, a nadam se da će tako i biti....
-
neki
#3560 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
KAd vec poredimo sa hr, m17 je neuporedivo kvalitetnij, bolja i brza magistrala nego vecina u hr, posebno jadranska..
-
detroit-mercy
#3561 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Taj koji je donio to odluku da se ti vozovi kupe je sve to znao i prije nego sto su kupljenijohntra wrote:Pogledajte malo zvaničnu statistiku prevoza željeznicama, udio prevoza robe i udio putnika...nema budućnosti ovdje za prevoz putnika željeznicom, niti će ga ikada biti, pogotovo jer danas skoro svako može kupiti auto i voziti se...a pritom, ne mora čak ni plaćati autoput...
-
VjecitiStudent
#3562 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Nije problem kako se i zašto uvozi nafta, već kako se troši novac namijenjen održavanju cesta.johntra wrote:to što se uvozi nafta i kako se uvozi, nije moj problem, za to su krivi razni lobiji...
Od svake litre goriva, 0,25 km bi trebalo ici za održavanje cesta, što je za cijelu BiH iznos od preko 3 milijarde KM godišnje!
A pomak je takav da veći dio godine na cestama uopšte nema linije, ko da ih polikolorom rade.
Svega ti, gdje tačno na Bradini su popravljane crne tačke?
PS. Ako imaš Google Earth, potraži Pazarić i uključi snimak iz 2003. godine, načinjen dobro prije dovršetka obilaska - jasno se vidi gdje je bio neizgrađeni dio na dijelu započetom prije rata.
-
SSemir
#3563 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
ma meni su gori ovi koji pokusavaju normalno diskutovati sa ovim pacenicima...
- drug_profi
#3564 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Mislim fakat bi trebalo otvriti posebnu temu, a ovdje da ostavimo prostor da pratimo gradilista.
Ljudi hajte shvatite da nismo svi pacenici koji gledaju 5 dnevnika i citaju 3 novina svaki dan.
Zaboli me dupe ko pravi, cime pravi, odakle pravi, koliko kosta, zasto kosta... pa necu ja cijeli zivot potrositi misleci o njima.
Oni ce napraviti dug ovako i onako. Pa bolje da potrose te kredite u trajnu vrijednost nego da zakucaju u crveno samo zbog ostanka na vlasti kupovinom socijalnog mira.
Idioti ce i dalje glasati za iste i to nece promjeniti nikakva prica. Budite toga svjesni, a sad pliz, odjebite sa teme i dajte da vidimo gradnju bez politike.
Ljudi hajte shvatite da nismo svi pacenici koji gledaju 5 dnevnika i citaju 3 novina svaki dan.
Zaboli me dupe ko pravi, cime pravi, odakle pravi, koliko kosta, zasto kosta... pa necu ja cijeli zivot potrositi misleci o njima.
Oni ce napraviti dug ovako i onako. Pa bolje da potrose te kredite u trajnu vrijednost nego da zakucaju u crveno samo zbog ostanka na vlasti kupovinom socijalnog mira.
Idioti ce i dalje glasati za iste i to nece promjeniti nikakva prica. Budite toga svjesni, a sad pliz, odjebite sa teme i dajte da vidimo gradnju bez politike.
- almirony
#3566 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
mislim da je cifra od 3 milijarde KM prepreprepre napuhana. Kako? OvakoVjecitiStudent wrote:Nije problem kako se i zašto uvozi nafta, već kako se troši novac namijenjen održavanju cesta.johntra wrote:to što se uvozi nafta i kako se uvozi, nije moj problem, za to su krivi razni lobiji...
Od svake litre goriva, 0,25 km bi trebalo ici za održavanje cesta, što je za cijelu BiH iznos od preko 3 milijarde KM godišnje!
A pomak je takav da veći dio godine na cestama uopšte nema linije, ko da ih polikolorom rade.
Svega ti, gdje tačno na Bradini su popravljane crne tačke?
PS. Ako imaš Google Earth, potraži Pazarić i uključi snimak iz 2003. godine, načinjen dobro prije dovršetka obilaska - jasno se vidi gdje je bio neizgrađeni dio na dijelu započetom prije rata.
Uvoz u FBiH za 2012
http://www.fmt.gov.ba/component/option, ... Itemid,27/
znači negdje ono 885000 tona x 0,25 po litru (uzimajuci i obzir specificnu tezinu) izadje negdje oko cca 250 miliona KM samo za FBIH, pa nek je i u RS toliko (a nije, u RS je godisnja potrosnja oko 60-70% potrosnje FBiH), to je onda zajedno oko pola milijarde vrh vrhova.
-
VjecitiStudent
#3567 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Greška se desila u računu, definitivno, hvala na ispravci.almirony wrote: mislim da je cifra od 3 milijarde KM prepreprepre napuhana. Kako? Ovako
Uvoz u FBiH za 2012
http://www.fmt.gov.ba/component/option, ... Itemid,27/
znači negdje ono 885000 tona x 0,25 po litru (uzimajuci i obzir specificnu tezinu) izadje negdje oko cca 250 miliona KM samo za FBIH, pa nek je i u RS toliko (a nije, u RS je godisnja potrosnja oko 60-70% potrosnje FBiH), to je onda zajedno oko pola milijarde vrh vrhova.
S tim što je i 250 miliona godišnje, koliko se izgleda troši na održavanje cesta, s obzirom na jadne rezultate, i dalje užasno visok iznos.
-
VjecitiStudent
#3568 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ovo je tema na forumu ekonomija.drugi profil wrote:Mislim fakat bi trebalo otvriti posebnu temu, a ovdje da ostavimo prostor da pratimo gradilista.
Ako se ovdje treba pričati isključivo o umjetničkom dojmu koji u nama izaziva gradnja autoputeva, onda bi temu trebalo premjestiti negdje drugo?
- drug_profi
#3569 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Pa otvori blog pa pisi, ionako se svakih nekoliko stranica vas nekoliko stalno ponavljate, smoriste ljudi i nikoga to ne zanima sto vi imate za reci...
- simonese
#3570 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
hocu slike,jebo cifre
-
The BEN10
#3571 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1657774simonese wrote:hocu slike,jebo cifre
- simonese
#3572 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
hvala,redovno pratimThe BEN10 wrote:http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1657774simonese wrote:hocu slike,jebo cifre
- Qler
#3573 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Jučer sam se nešto išao do Ljubuškog pa se vraćao preko Čapljine... evo par slika, u vožnji uhvaćene 

- randooom
#3574 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
heh ja sam dole prolazio prije mjesec i pol - dva, i sad opet kad vidim taj dio sto se gradi, nekako me podsjeti na evropu i na zapad, d ami neki tracak nade da cemo i mi nekad biti normalna zemlja 
hvala na slikama
heheh
hvala na slikama
- Skyfox