Primjecujem da nemas nista za reci pa pokusavas doskocicama, ali moram ti reci da to ostavlja jako bljed utisak. U redu je, ne zelis prihvatiti ono sto pise u knjigama ljudi koji se time bave, znas ti bolje od njih, shvatio sam.Erased wrote:Da, inace je Americka politika prema zaracenim stranama poznata po dosljednosti (npr. u Afganistanu).madner wrote:Postoji zapis, mozes provjeriti ali valja citat![]()
Znam jer citam, poslje Srebrenice javno mjenje je bilo tako da je javno mjenje tjeralo politiku da nam pomogne. Ili mislis da bi US kongres, koji je upravo izglasao vojnu pomoc za ARBiH podrzao bombardovanje iste?
Bili smo gud guys, zaradili smo to time sto nismo radili sto i druga strana, tu mu svakako dajem priznanje. Samo to nije znao unovciti.
SDA-All about
- madner
#3551 Re: SDA-All about
- seln
#3552 Re: SDA-All about
Ne dipr, svega ti. 99% nas nije ni znalo za ime "Bosnjak". Uostalom, Zulfikarpasic je prije rata osnovao bosnjacku stranku, od koje se Alija distancirao, jer je on bio Muliman sa velikim M.bogumila wrote:jah a ja nisam po naciji musliman nego bosnjak. thats my point.ultima_palabra wrote:Pa zakasnili su nekih 15-ak godinabogumila wrote:da ne kazem da je to jedan od razloga sto se uopste formirala sda, da to vise ne bi tako bilo.Muslimani kao nacija su priznati Ustavom iz 74...
- seln
#3553 Re: SDA-All about
Ovaj u T-shortu, u sredini?Čovjek wrote:KONJIC!
Već je jasno ko je načelnik...
-
Erased
#3554 Re: SDA-All about
Moje je uporiste literatura prof. Sacir Filandre i prof. Mustafe Imamovica. Procitaj malo pa ce ti biti jasno.madner wrote:Primjecujem da nemas nista za reci pa pokusavas doskocicama, ali moram ti reci da to ostavlja jako bljed utisak. U redu je, ne zelis prihvatiti ono sto pise u knjigama ljudi koji se time bave, znas ti bolje od njih, shvatio sam.Erased wrote:Da, inace je Americka politika prema zaracenim stranama poznata po dosljednosti (npr. u Afganistanu).madner wrote:Postoji zapis, mozes provjeriti ali valja citat![]()
Znam jer citam, poslje Srebrenice javno mjenje je bilo tako da je javno mjenje tjeralo politiku da nam pomogne. Ili mislis da bi US kongres, koji je upravo izglasao vojnu pomoc za ARBiH podrzao bombardovanje iste?
Bili smo gud guys, zaradili smo to time sto nismo radili sto i druga strana, tu mu svakako dajem priznanje. Samo to nije znao unovciti.
- madner
#3555 Re: SDA-All about
Koji dio je relevantan za tezu o kojoj govorimo? 
- Bosanski_hibrid
#3556 Re: SDA-All about
madner wrote:
Siptari su puno bolje prosli od Bosnja, sa slabijom polaznom tackom.
Opet, malo objektivnosti.
Šiptari znaju kud su krenuli, a nije kao mi gdje počinje rat a pola Sarajlija pjeva druže Tito mi ti se kunemo.
Crna Gora je dobro prošla, zato što smo mi koji smo se prije uspjeli odcijepiti oslabili toliko Srbiju da nije bila spremna na nove ratove. I Kosovo je bolje prošlo upravo zbog toga. A dali su prvi bili na udaru i da je se na njih sručilo sve kao na nas 92' drugačije bi opet stvari izgledale. Mada, Kosovari su za mene veći patrioti nego Bošnje, mnogo veći.
- Skijaš
#3557 Re: SDA-All about
Crna Gora postoji kao relevantan politički faktor upravo zbog nas u BiH. Milo Đukanović bi i danas bio dio velikosrpske mašine da mi u BiH nismo izašli na megdan toj nemani. Jer zašto napuštati pobjednički tim ? Osim toga, Milošević nije pokazivao interes za Posušjem i Livnom i to bi bez tvog zalaganja za nezavisnost danas bili dijelovi Hrvatske. Kao što je uostalom i dogovoreno u Karađorđevu.madner wrote:Ko je rekao da bi bila oaza?Erased wrote:Naravno ta bi konfederacija bila oaza ljudskih prava, narocito za Bosnje. Zacas bi Srbi (koji bi bili apsolutna vecina) raspisali referendum i ukinuli te sa mape svijeta.madner wrote:Kada pretices (desava se raspad bivse drzave) i dolazi ti kamion u susret (JNA) ili ubrzaj (spremi se za rat) ili koci i vrati se do bolje prilike (konfederacija, odnosno varijanta Crna Gora). Treca opcija je da imas frontalni sudar. Poslje mozes reci da si imao lude srece i prezivio, ali nemoj se hvaliti da je bila ispravna odluka.![]()
Kao sto su ukinuli Crnu Goru?
Izetbegović je spasio ovu zemlju. Možda je trebao uraditi više na pripremi za rat, ali je upitno da li je uopšte mogao uraditi više pored KOS-ovaca u MUP-u i SDA a koji bi to iskoristili (sjećaš se snimke Špegelja) za hapšenje Izetbegovića i postavljanje Abdića. BiH je prošla kroz iglene uši i iako mislim da SDA treba zakopati duboko i zaliti betonom, njen je predsjednik bio poseban čovjek koji je spasio ovu zemlju.
- madner
#3558 Re: SDA-All about
Siptari su bili prvi na udaru, pa '87 je JNA sa tenkovima i avionima prisilila Kosovare da se odreknu autonomije. Samo sto oni nisu htjeli biti ti koji ce oslabiti Srbiju, pa su se poklopili.Bosanski_hibrid wrote:madner wrote:
Siptari su puno bolje prosli od Bosnja, sa slabijom polaznom tackom.
Opet, malo objektivnosti.
Šiptari znaju kud su krenuli, a nije kao mi gdje počinje rat a pola Sarajlija pjeva druže Tito mi ti se kunemo.
Crna Gora je dobro prošla, zato što smo mi koji smo se prije uspjeli odcijepiti oslabili toliko Srbiju da nije bila spremna na nove ratove. I Kosovo je bolje prošlo upravo zbog toga. A dali su prvi bili na udaru i da je se na njih sručilo sve kao na nas 92' drugačije bi opet stvari izgledale. Mada, Kosovari su za mene veći patrioti nego Bošnje, mnogo veći.
Nismo ni mi bili prvi na udaru svega, ako se pravimo da je Slovenija bila zeza, Hrvatska nije.
Tamo gdje su pjevali drugu Titu Bosnjaka jos ima. Tamo gdje nisu nema ih.
Last edited by madner on 05/10/2012 10:57, edited 1 time in total.
-
Erased
#3559 Re: SDA-All about
Ne branim magistarsku tezu. Govorim o literaturi u cjelini, odnosno ono što se odnosi na taj period.madner wrote:Koji dio je relevantan za tezu o kojoj govorimo?
- madner
#3560 Re: SDA-All about
Pa pitam te sta da procitam sto ce mi otvoriti oci i ukazati na moje zablude o datoj temi. Nije valjda da moram sve procitati sto su napisali?Erased wrote:Ne branim magistarsku tezu. Govorim o literaturi u cjelini, odnosno ono što se odnosi na taj period.madner wrote:Koji dio je relevantan za tezu o kojoj govorimo?
- novi.dan.nova.nafaka
#3561 Re: SDA-All about
Kome su pjevale ubijene bebe iz Srebrenice !?madner wrote:Nismo ni mi bili prvi na udaru svega, ako se pravimo da je Slovenija bila zeza, Hrvatska nije.
madner wrote:Pa pitam te sta da procitam sto ce mi otvoriti oci i ukazati na moje zablude o datoj temi. Nije valjda da moram sve procitati sto su napisali?
- Bosanski_hibrid
#3562 Re: SDA-All about
Nije istina. U mojoj opštini nije pjevano druže Tito, ali smo imali prvu veću oslobođenu teritoriju i kod nas su četnici polomili zube, ali ono baš momački polomili. Ne sjećaju nas se sa nostalgijommadner wrote:Bosanski_hibrid wrote:madner wrote:
Siptari su bili prvi na udaru, pa '87 je JNA sa tenkovima i avionima prisilila Kosovare da se odreknu autonomije. Samo sto oni nisu htjeli biti ti koji ce oslabiti Srbiju, pa su se poklopili.
Nismo ni mi bili prvi na udaru svega, ako se pravimo da je Slovenija bila zeza, Hrvatska nije.
- vatrogasac
#3563 Re: SDA-All about
Neće svoj svoga.madner wrote: Tamo gdje su pjevali drugu Titu Bosnjaka jos ima. Tamo gdje nisu nema ih.
- madner
#3564 Re: SDA-All about
Pa imalo smo drugu opciju. Tu opciju Zulfikara i Tunje, krnja Jugoslavija sa Alijom kao prvim predsjednikom iste. Imali smo i opciju velike Hrvatske. No nakon sto smo dobro razmotrili sve opcije, odlucili smo se da smo najjaci, da nam tesko naoruzanje ne treba i da cemo ici glavom tamo gdje drugi ne smiju ni tenkom.cetmi wrote:Skijaš je već napisao..madner wrote:Ko je rekao da bi bila oaza?Erased wrote:
Naravno ta bi konfederacija bila oaza ljudskih prava, narocito za Bosnje. Zacas bi Srbi (koji bi bili apsolutna vecina) raspisali referendum i ukinuli te sa mape svijeta.![]()
Ali samo da potvrdim da su i Albanci i Crnogorci profitirali na našoj nesreći koja se nije mogla zaobići, pa čak i Makedonci. Jednostavno Bosna je bila na redu i srbočetnici su se odlučili za opciju koju su sami izabrali. Nismo mi mogli odlučivati kako će nam biti. U našem narodu se još govori da nas nisu dirali još 10 godina i sami više ne bi znali šta smo i gdje smo.
Poslije nas svaki nagovještaj zločina je kažnjen. Prvi zločin na Kosovu je u Jadran doveo šestu flotu koja je rasula sve ono što je ostalo od JNA, ali usput su im uništili i sve važnije komunikacijske objekte.
Poslije Kosova i da je htjela Srbija nije imala vojne snage preći Žabljak, a da to ne dovede ponovo do intervencije. Pogotovo imajući u vidu da se NATO nalazi na Kosovu.
Čudi me da se ti srozavaš ovim nebulozama.
Vojska Jugoslavije je imala minimalne gubitke na Kosovu, da nisu zaprijetili kopnenom intervencijom i oduzimanjem Sandzaka i Vojvodine mogli su ih godinama bombardovat.
- seln
#3565 Re: SDA-All about
Je li to razlog sto su ih neke opstine pod vlascu SDA docekale goloruke?vatrogasac wrote:Neće svoj svoga.madner wrote: Tamo gdje su pjevali drugu Titu Bosnjaka jos ima. Tamo gdje nisu nema ih.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#3566 Re: SDA-All about
nisu baš bile goloruke već nisu imale da plate za naoružanje koje je inače SDA "džaba" dijelilaseln wrote:Je li to razlog sto su ih neke opstine pod vlascu SDA docekale goloruke?vatrogasac wrote:Neće svoj svoga.madner wrote: Tamo gdje su pjevali drugu Titu Bosnjaka jos ima. Tamo gdje nisu nema ih.
-
Erased
#3567 Re: SDA-All about
Ne bi bilo lose da procitas.madner wrote:Pa pitam te sta da procitam sto ce mi otvoriti oci i ukazati na moje zablude o datoj temi. Nije valjda da moram sve procitati sto su napisali?Erased wrote:Ne branim magistarsku tezu. Govorim o literaturi u cjelini, odnosno ono što se odnosi na taj period.madner wrote:Koji dio je relevantan za tezu o kojoj govorimo?
-
Innovation
#3568 Re: SDA-All about
Pitanje za madnera. Zasto kod nas ima 196 politickih stranaka? Ko je to inicirao i zasto? Koje je glasacko tijelo na taj nacin razbijeno i zasto?
- Skijaš
#3569 Re: SDA-All about
Kako bi to nametnuo Hrvatima u BiH ?madner wrote:Pa imalo smo drugu opciju. Tu opciju Zulfikara i Tunje, krnja Jugoslavija sa Alijom kao prvim predsjednikom iste.cetmi wrote:Skijaš je već napisao..madner wrote:
Ko je rekao da bi bila oaza?![]()
Ali samo da potvrdim da su i Albanci i Crnogorci profitirali na našoj nesreći koja se nije mogla zaobići, pa čak i Makedonci. Jednostavno Bosna je bila na redu i srbočetnici su se odlučili za opciju koju su sami izabrali. Nismo mi mogli odlučivati kako će nam biti. U našem narodu se još govori da nas nisu dirali još 10 godina i sami više ne bi znali šta smo i gdje smo.
Poslije nas svaki nagovještaj zločina je kažnjen. Prvi zločin na Kosovu je u Jadran doveo šestu flotu koja je rasula sve ono što je ostalo od JNA, ali usput su im uništili i sve važnije komunikacijske objekte.
Poslije Kosova i da je htjela Srbija nije imala vojne snage preći Žabljak, a da to ne dovede ponovo do intervencije. Pogotovo imajući u vidu da se NATO nalazi na Kosovu.
Čudi me da se ti srozavaš ovim nebulozama.
Kako bi to nametnuo Srbima u BiH ?Imali smo i opciju velike Hrvatske.
No nakon sto smo dobro razmotrili sve opcije, odlucili smo se da smo najjaci, da nam tesko naoruzanje ne treba i da cemo ici glavom tamo gdje drugi ne smiju ni tenkom.
Teško se naoružanje nije moglo nabavljati jer je preko JNA veći dio države već bio okupiran. I slažem se s kolegom, ne mogu vjerovati kakve teze čitam od nekog tvog kalibra.
- seln
#3570 Re: SDA-All about
A bilo je i nekog luga, vrele vode, parkiranih auta...JoseMujica wrote:nisu baš bile goloruke već nisu imale da plate za naoružanje koje je inače SDA "džaba" dijelilaseln wrote:Je li to razlog sto su ih neke opstine pod vlascu SDA docekale goloruke?vatrogasac wrote:
Neće svoj svoga.
- madner
#3571 Re: SDA-All about
Cuj kako, Velika Srbija od 12 miliona ljudi da ne moze nametnuti nesto bh Hrvatima. Ili Velika Hrvatska sa 7 miliona da se muci sa jednim milionom.
Kao sto je nametnut i Deyton, silom.
Tesko naoruzanje se moglo nabaviti recimo u Faleticima. Naoruzanje koje je pripadalo RBiH. Tesko naoruzanje se moglo nabaviti i oko Bugojna, uglavnom jer se tamo proizvodilo. Samo onda nije trebalo dozvoliti da se odveze, ili oduzme materijal.
Tesko naoruzanje se moglo nabaviti recimo u Faleticima. Naoruzanje koje je pripadalo RBiH. Tesko naoruzanje se moglo nabaviti i oko Bugojna, uglavnom jer se tamo proizvodilo. Samo onda nije trebalo dozvoliti da se odveze, ili oduzme materijal.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#3572 Re: SDA-All about

povaljen trol
- madner
#3573 Re: SDA-All about
Niko nema sanse protiv americke kopnene invazije. Medjutim, vojska Jugoslavije nije imala vecih gubitaka iz vazduha. To je cinjenica, NATO studije to potvrdjuju. Nisu htjeli da imaju vece gubitke (NATO snage).cetmi wrote:De ba, sad još više gaziš tamo gdje ne treba. Nismo mi imali nikakve opcije, nama je nož pod vratom postavljen puno prije i Slovenije i Hrvatske. To je tvoja percepcija, jer si živio sa ljudima, Srbima, koji nisu desetinama godina čekali klanje. Pitaj po Podrinju, pa će ti ljudi reći da su i djeca pričala godinama ranije o klanju Turaka.postao Madner
Pa imalo smo drugu opciju. Tu opciju Zulfikara i Tunje, krnja Jugoslavija sa Alijom kao prvim predsjednikom iste. Imali smo i opciju velike Hrvatske. No nakon sto smo dobro razmotrili sve opcije, odlucili smo se da smo najjaci, da nam tesko naoruzanje ne treba i da cemo ici glavom tamo gdje drugi ne smiju ni tenkom.
Vojska Jugoslavije je imala minimalne gubitke na Kosovu, da nisu zaprijetili kopnenom intervencijom i oduzimanjem Sandzaka i Vojvodine mogli su ih godinama bombardovat.
Vojska Jugoslavije je uništena, fakat ne znam o čemu pričaš. Da su se protivili još koji mjesec vratili bi ih u kameno doba, a kamoli da su čekali godinama.
Jebeš taktiku u kojoj samo gledaš kako Amerika prazni svoja neperspektivna skladišta raketa.
Nakon što te unište na terenu, samo je formalnost da te kopnene snage dokusure.
Ili fakat misliš da su Srbi bili u stanju zakopati se u rovove i čekati američke kopnene jedinice i iste poraziti, te se vojno braniti godinama?
Nisam baš skontao da li si zaista mislio da je Milošević potpisao kapitulaciju:
a. jer je poražen
b. jer se uplašio da će ostati bez Vojvodine i Sandžaka
I ovo oko Vojvodine ste dosadni brate. Srbija je Vojvodinu obezbjedila prije 50 godina tako što ju je naselila Srbima. Čak i da neka vojna sila dođe i natjera je da se odcjepi, opet bi nakon par godina bez ikakvih problema došlo do ujedinjenja. Ne kontam zašto bi Srbi u Vojvodini željeli da žive u samostalnoj državi. Možda bi par godina bila furka, ali...
Prvobitni plan je bio da se Kosovari uz podrsku iz zraka vrate, ali nisu imali sanse. I onda ide prijetnja intervencijom kopnenih snaga.
Za ovo prvo, nista od klanja bez naredbe sa vrha.
- Skijaš
#3574 Re: SDA-All about
Postoje li neke indicije koje te vode zaključku da bi Milošević vojno osvajao Posušje i da ne bi završilo kao što je dogovoreno u Karađorđevu ? Ili da bi Tuđman ratovao za Bijeljinu ? To jedno. Drugo, danas su Bošnjaci i bosanski jezik ustavna kategorija jer su oba pojma u službenu upotrebu ušli "na foru". Tvrdiš da bi Muslimani u Velikoj Hrvatskoj odnosno Velikoj Srbiji imali prostor da budu Bošnjaci i da govore bosanskim jezikom ?madner wrote:Cuj kako, Velika Srbija od 12 miliona ljudi da ne moze nametnuti nesto bh Hrvatima. Ili Velika Hrvatska sa 7 miliona da se muci sa jednim milionom.
- madner
#3575 Re: SDA-All about
Pa bre, ako si dio Velike Srbije onda i tebe pikaju kao dio tima.cetmi wrote:E sad si smiješan. Niti Srba ima 12 miliona, niti će Hrvata ikad biti 7 miliona, osim ako ne računaš imigraciju.madner wrote:Cuj kako, Velika Srbija od 12 miliona ljudi da ne moze nametnuti nesto bh Hrvatima. Ili Velika Hrvatska sa 7 miliona da se muci sa jednim milionom.
Po tvome ispade da je Jugoslavija 1991. imala 30 miliona stanovnika.
Srba 12
Hrvata 7
Bošnjaka 2
Slovenaca 2
Makedonaca 1,5
ALbanaca 2
Ostalih 2
I ne kontam ovo oko nametanja. Pa nama su htjeli da nametnu, pa nisu uspjeli. A od svih drugih, mi smo bili najmanje kompaktni. Rasuti smo širom BiH, uz Srbe koji su u 90% slučajeva podržavali zločin i etničko čišćenje.
Uz Hrvate koji su se počeli premišljati šta im je bolje. Da puste četnike da nas pokolju ili da se brane.
Ili ako si dio Velike Hrvatske onda si dio ekipe, kuzis?
Nesto se ne sjecam da smo glasali za ovo Washintonsko ili Deytonsko uredjenje, tako da ipak mislim da je nametnuto.