Mrsanje - nacini ?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
pirmin

#3551 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by pirmin »

ja nisam ja wrote:One birvaktilne kospice od tikve u narandzastoj kesi da li debljaju?
To su dobre, korisne masti, mozes ih slobodno konzumirati u normalnim kolicinama.
Naravno sa sto manje soli, najbolje bez.
ja nisam ja

#3552 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by ja nisam ja »

Ok hvala puno.
razonoda

#3553 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by razonoda »

manekenka u penziji wrote:Hm...ja sam dijete uvijek zamišljala kao gladovanje :) nemam iskustva sa njima a nakupile se 3kile od trudnoće a neće nigdje da odu.
A kada bih počela sa tim gladovanjem i na takav način reducirala količinu unosa hrane, možda bih mogla nastaviti do željene kilaze a i manje porcije u tanjiru?

Par konkretnih pitanja:
Da li da ostavim obiman doručak ili da i njega smanjim?
Da li da za večeru jedem voće i to samo u tom periodu, jer i ono deblja? Ili da ga ubacim u doručak.
Moram li jesti žitarice za doručak? Mene to ne drži ni dva sata, cak i kada u njih stavim jogurt, kasiku pekmeza od borovnica...

Mozda da samo izbacim večeru. Da zavrsim sa jelom do 17h i u slučaju nužde da pojedem vocku.
Moram li se slatiksa odreci?
Probaj sa jelovnikom koji se preporucuje osobama sa pojacanom kiselinom u stomaku.
Izbjegavaj veceru, vagaj se svako jutro i kad dodjes do zeljenje tezine, jedi cesto male obroke i biti ces ko shtapic. PROVJERENO :-D
ps, sto manje slatkisa ili nikako ako mozes :-)
manekenka u penziji

#3554 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by manekenka u penziji »

razonoda wrote:
manekenka u penziji wrote:Hm...ja sam dijete uvijek zamišljala kao gladovanje :) nemam iskustva sa njima a nakupile se 3kile od trudnoće a neće nigdje da odu.
A kada bih počela sa tim gladovanjem i na takav način reducirala količinu unosa hrane, možda bih mogla nastaviti do željene kilaze a i manje porcije u tanjiru?

Par konkretnih pitanja:
Da li da ostavim obiman doručak ili da i njega smanjim?
Da li da za večeru jedem voće i to samo u tom periodu, jer i ono deblja? Ili da ga ubacim u doručak.
Moram li jesti žitarice za doručak? Mene to ne drži ni dva sata, cak i kada u njih stavim jogurt, kasiku pekmeza od borovnica...

Mozda da samo izbacim večeru. Da zavrsim sa jelom do 17h i u slučaju nužde da pojedem vocku.
Moram li se slatiksa odreci?
Probaj sa jelovnikom koji se preporucuje osobama sa pojacanom kiselinom u stomaku.
Izbjegavaj veceru, vagaj se svako jutro i kad dodjes do zeljenje tezine, jedi cesto male obroke i biti ces ko shtapic. PROVJERENO :-D
ps, sto manje slatkisa ili nikako ako mozes :-)
Skinula sam 3 kg bas na taj nacin ali sam opet dosla na 68, jer sam dobila jos 3 kg prije nego sam uvela ovaj rezim ishrane. Jos 3 kg manje i bit cu zadovoljna.
razonoda

#3555 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by razonoda »

Nisi mogla dobiti preko noci. Vagaj se svako jutro i ako se broj povecava, preskaci ili smanji porcije dok se ne vratis na prijasnje. Nema opustanja, kad izbacis hranu koja deblja, ono sto je ostalo u kombinacijama polako smanjuj porcije. Stomak se navikne i nema problema sa gladju.
razonoda

#3556 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by razonoda »

Neznam, mislim da nije dobro kad se brzo gubi, kazu brzo se i vrati. Netreba se opterecivati sa tezinom, zivi normalno jedI malo, cesto , setaj i to je to.
stakasa

#3557 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by stakasa »

Sto vise razmisljam o ovome sve sam uvjereniji da je stres osnovni problem, veci i od masti i od ugljikohidrata. Dok covjek ne nade balans u zivotu djaba mu je pokusavat s bilo kakvim djetama, ta kila ce se vratit prije ili kasnije
stakasa

#3558 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by stakasa »

joooj wrote:
stakasa wrote:Sto vise razmisljam o ovome sve sam uvjereniji da je stres osnovni problem, veci i od masti i od ugljikohidrata. Dok covjek ne nade balans u zivotu djaba mu je pokusavat s bilo kakvim djetama, ta kila ce se vratit prije ili kasnije
Kao i za sve bolesti i zdravstvene probleme. A haj' ne budi pod stresom ako nisi sretan,ispunjen. :run:
Ja mislim da je fora promjenit fokus, ako ces cekat da ti se sve poklopi i da tek onda ne budes pod stresom od toga nema nista
dobar osjecaj

#3559 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by dobar osjecaj »

Jutros u vrijeme kad najsladje spavam sanjam kako ulazim u neki ogromni dvorac. Neko mi pokazuje sobe i razlicite sadrzaje i odjednom dolazimo do dijela koji je kao neki spa&health dio dvorca i mene nesto vuce u jedan dio prostorije. Dolazim tamo i pored raznih uredjaja ugledam jednu do druge mehanicku i digitalnu vagu. Stajem na mehanicku i pokaze mi 92 kg, predjem na digitalnu i pokaze mi 97 kg. Instant sam se probudila od osjecaja uzasa :D
stakasa

#3560 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by stakasa »

dobar osjecaj wrote:Jutros u vrijeme kad najsladje spavam sanjam kako ulazim u neki ogromni dvorac. Neko mi pokazuje sobe i razlicite sadrzaje i odjednom dolazimo do dijela koji je kao neki spa&health dio dvorca i mene nesto vuce u jedan dio prostorije. Dolazim tamo i pored raznih uredjaja ugledam jednu do druge mehanicku i digitalnu vagu. Stajem na mehanicku i pokaze mi 92 kg, predjem na digitalnu i pokaze mi 97 kg. Instant sam se probudila od osjecaja uzasa :D
:D
dobar osjecaj

#3561 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by dobar osjecaj »

joooj wrote:Kako ce osoba koja nema posla vec 5 godina promijeniti fokus!? Roditelji te osobe!? Radnicima bespravno otpustenim, onima koji nisu dobili 10+plata, kojima nije uplaceno zdravstveno,penzionono...........
Tesko. Tesko se otrgnuti kad tones da se ne opterecujes jos dodatno.
walter kurtz

#3562 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by walter kurtz »

formula je jednostavna potrošnja treba da bude veća od unosa nema tu puno filozofije
stakasa

#3563 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by stakasa »

dobar osjecaj wrote:
joooj wrote:Kako ce osoba koja nema posla vec 5 godina promijeniti fokus!? Roditelji te osobe!? Radnicima bespravno otpustenim, onima koji nisu dobili 10+plata, kojima nije uplaceno zdravstveno,penzionono...........
Tesko. Tesko se otrgnuti kad tones da se ne opterecujes jos dodatno.
I onda depresiju gusit kolacima. Probo. Ne bi dusmaninu...
stakasa

#3564 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by stakasa »

Jesmo svi razliciti ali ako se ogromna pazi, ogromna vecina, deblja pod uticajem stresa (sto zbog hormona, sto zbog cinjenice da jelo uopste a pogotovo secer djeluju kao sedativ) onda ti je prica kontraska
stakasa

#3565 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by stakasa »

joooj wrote:Pricam zbog konkretnog slucaja (osobe) u svom okruzenju. Uvijek ima izuzetaka :roll:
Pa ima, ne kaze niko da nema ali ima na sto se stavlja teziste
MOSALJOZE

#3566 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by MOSALJOZE »

Nisrin

#3567 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Nisrin »

Nisam debela, ali imam viska hahaha Ne previse, ali meni smeta i ja bih barem 10-12kg da smrsam da budem bas zadovoljna, iako svi kazu da sam sad OK, da skinem samo stomak...:D
Helem, volim hranu vise nego ista, ne mogu i ne znam da se kontrolisem- ujutro, popodne, navece... cak i kad nisam gladna imam apetit i ne mogu da odolim...

Kupih Slimline tablete, ljudi oko mene su bili prezadovoljni, smrsali su, a kod mene odmah nuspojave. Imate li iskustva sa tim tabletama?
Meni se cijelo jutro nesvijesti, osjecam blagu mucninu, a problem je sto sam na poslu i sto moram sjediti za kompom do 17h najmanje...mislim da necu prezivjeti danas...znam koliko su stetni takvi preparati ali ne znam sto uvijek ja moram biti predstavnik nuspojava svega i svacega :D
skafiskafsnjak

#3568 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by skafiskafsnjak »

Ovo je tema za prirodan nacin mrsanja . Znaci za dorucak jaja ili zitarice mozda. Rucak pozeljno nesto kuhano ili bijelo meso. Veceru nesto malo voca. Za medjuobroke moze nesto i slatko npr kao integralni keksic ili tako.

Uz sve to malo vise aktivnosti, pozeljno trcanje ili bar duze hodanje.

Ja sam na taj nacin smrsao 12kg za 2 mjeseca. Pored toga sto smrsas, dobro se osjecas, pun zivota. A te tablete izbiju zivot iz tebe :lol:
Nisrin

#3569 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Nisrin »

skafiskafsnjak wrote:Ovo je tema za prirodan nacin mrsanja . Znaci za dorucak jaja ili zitarice mozda. Rucak pozeljno nesto kuhano ili bijelo meso. Veceru nesto malo voca. Za medjuobroke moze nesto i slatko npr kao integralni keksic ili tako.

Uz sve to malo vise aktivnosti, pozeljno trcanje ili bar duze hodanje.

Ja sam na taj nacin smrsao 12kg za 2 mjeseca. Pored toga sto smrsas, dobro se osjecas, pun zivota. A te tablete izbiju zivot iz tebe :lol:

Pojedem zitarice za dorucak, tipa muslie sa mlijekom i za pola sata krce crijeva i tresem se od gladi haha Ili kupim bademe na poslu i pojedem 13 badema, sto je neka mjera, a onda pojedem i ostatak iz kesice, jer mi ne bude dovoljno :D Integralne keksice kupim i ne znam stati na 3-4 i samo zato sam uzela tablete, da koliko-toliko KONTROLISEM potrebu i zelju za hranom, nista drugo...

Ne treniram, jesam jedno vrijeme, ali zato hodam dooosta! Da ne hodam imala bih sigurno 100kg ...
skafiskafsnjak

#3570 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by skafiskafsnjak »

Stvar volje i motivacije :D

Moj nacin je bio taj da svi znaju moj nacin. Znaci svim ukucanima sam rekao da cu da jedem to i to i toliko . I ako bih mislio da pojedem nesto drugo, opomenu me i slicno. Vjeruj da ima efekta :D

Uglavnom, ja bih izbacio te tablete vala , kako god mogu :)

EDIT: a znas kako sam ja ubijao volju za jelom tj. kako sam se znao zasititi. U blender stavim malo vode i mlijeka, ili vode i posnog sira. Dodam malo voca, malo badema... i to izblendam. Ma to kad popijes, ne pomislis nista u usta, tako te zasiti . Probaj :thumbup:
DiA 2005

#3571 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by DiA 2005 »

Nisrin wrote:Nisam debela, ali imam viska hahaha Ne previse, ali meni smeta i ja bih barem 10-12kg da smrsam da budem bas zadovoljna, iako svi kazu da sam sad OK, da skinem samo stomak...:D
Helem, volim hranu vise nego ista, ne mogu i ne znam da se kontrolisem- ujutro, popodne, navece... cak i kad nisam gladna imam apetit i ne mogu da odolim...

Kupih Slimline tablete, ljudi oko mene su bili prezadovoljni, smrsali su, a kod mene odmah nuspojave. Imate li iskustva sa tim tabletama?
Meni se cijelo jutro nesvijesti, osjecam blagu mucninu, a problem je sto sam na poslu i sto moram sjediti za kompom do 17h najmanje...mislim da necu prezivjeti danas...znam koliko su stetni takvi preparati ali ne znam sto uvijek ja moram biti predstavnik nuspojava svega i svacega :D
Slicna prica i kod mene, volim hranu i volim da kuham, muz mi isto voli hranu i voli da kuha, kratko receno - poguzije :D Mogu se ja kontrolisati, ali sam bas ters i zivcana, i cini mi se kad sam nervozna da nekontrolisano grickam, a ustvari nisam ni gladna.
Nisam nikad uzimala nikakve preparate za mrsanje, ali mi sad bas dodje da pokusam jer mi se nakupilo od trudnoce oko 5 kila viska i plus sto bih ja voljela smrsati dodatnih 5 pa da ono bas budem po svojoj mjeri.
Probala sam Herbalife, i bas kao i kod teme sa Slimline-om, svi ga hvale, a meni nista posebno nije pomogao. Tri kile na mjesec, sto je zadovoljavajuce, ali sam svakako korigovala ishranu bas drasticno pa sam to mogla i bez tog Herbalife-a i bez tog dodatnog troska para :-)
Nisrin

#3572 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Nisrin »

DiA 2005 wrote:
Slicna prica i kod mene, volim hranu i volim da kuham, muz mi isto voli hranu i voli da kuha, kratko receno - poguzije :D Mogu se ja kontrolisati, ali sam bas ters i zivcana, i cini mi se kad sam nervozna da nekontrolisano grickam, a ustvari nisam ni gladna.
Nisam nikad uzimala nikakve preparate za mrsanje, ali mi sad bas dodje da pokusam jer mi se nakupilo od trudnoce oko 5 kila viska i plus sto bih ja voljela smrsati dodatnih 5 pa da ono bas budem po svojoj mjeri.
Probala sam Herbalife, i bas kao i kod teme sa Slimline-om, svi ga hvale, a meni nista posebno nije pomogao. Tri kile na mjesec, sto je zadovoljavajuce, ali sam svakako korigovala ishranu bas drasticno pa sam to mogla i bez tog Herbalife-a i bez tog dodatnog troska para :-)

meni je prvi dan, kao to je sve normalno dok se organizem malo ne navikne, ono zbog cega sam uzela tablete jeste da se KONTROLISEM sa hranom i sad za sad osjecam sitost, pojela parce pite, popila ayran i to silom i usta se suse, organizam trazi vodu...ako bude ovako i dalje vidjet cemo rezultate!
I ja sam mislila ili ovo ili Herbalife pa sam sad uzela ove, svakako cu stati na jednoj kutiji!
Uskoro pocinjem ici u teretanu, tako da...vidjet cemo :D

I stvarno je najbolji savjet PROBUSI KASIKU, ali ko je karakter :D
suncica24

#3573 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by suncica24 »

Nisrin wrote:
DiA 2005 wrote:

meni je prvi dan, kao to je sve normalno dok se organizem malo ne navikne, ono zbog cega sam uzela tablete jeste da se KONTROLISEM sa hranom i sad za sad osjecam sitost, pojela parce pite, popila ayran i to silom i usta se suse, organizam trazi vodu...ako bude ovako i dalje vidjet cemo rezultate!
I ja sam mislila ili ovo ili Herbalife pa sam sad uzela ove, svakako cu stati na jednoj kutiji!
Uskoro pocinjem ici u teretanu, tako da...vidjet cemo :D

I stvarno je najbolji savjet PROBUSI KASIKU, ali ko je karakter :D
Od tog parceta pite koje si pojela nemas nista.
Trpas organizam ugljikohidratima (i to nekvalitetnim) koji mu ako mrsas najmanje trebaju, a sebe si samo zavarala da si sita.

Ako si kompulsivni izjelica (jedes i kad nisi gladna), mislim da ti je jako bitno da planiras obroke. U kojima ce biti sto manje ug (a i ako ih ima treba da budu mahunarke, pahuljice ili integralne zitarice), a sto vise proteina i vlakana.
Tako da pokusaj sebi dan podijeliti na 5-6 obroka. 3 glavna i ako vec grickas, gledaj da pola kesice badema ostavis kuci, da imas voca (banana) okolo, vocni jogurt, pij caj (meni caj zna odagnati tu potrebu da rukom potegnem za hranom), itd. ali sve planirano 5 dana unaprijed (naravno, planiraj i neki "izlet" tipa kolac, casa soka i tako to... tja ljudi smo, nismo victoria beckham :D )

PS: Ima super aplikacija MyFitnessPal koja prati unos i potrosnju kalorija. Kad tu uneses sta si pogrickao, pa se to sabere, odmah ti dodje da odes trcati od Carsije do Alipasina :D
Nisrin

#3574 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Nisrin »

suncica24 wrote:
Od tog parceta pite koje si pojela nemas nista.
Trpas organizam ugljikohidratima (i to nekvalitetnim) koji mu ako mrsas najmanje trebaju, a sebe si samo zavarala da si sita.

Ako si kompulsivni izjelica (jedes i kad nisi gladna), mislim da ti je jako bitno da planiras obroke. U kojima ce biti sto manje ug (a i ako ih ima treba da budu mahunarke, pahuljice ili integralne zitarice), a sto vise proteina i vlakana.
Tako da pokusaj sebi dan podijeliti na 5-6 obroka. 3 glavna i ako vec grickas, gledaj da pola kesice badema ostavis kuci, da imas voca (banana) okolo, vocni jogurt, pij caj (meni caj zna odagnati tu potrebu da rukom potegnem za hranom), itd. ali sve planirano 5 dana unaprijed (naravno, planiraj i neki "izlet" tipa kolac, casa soka i tako to... tja ljudi smo, nismo victoria beckham :D )

PS: Ima super aplikacija MyFitnessPal koja prati unos i potrosnju kalorija. Kad tu uneses sta si pogrickao, pa se to sabere, odmah ti dodje da odes trcati od Carsije do Alipasina :D

Upravu si za pitu, ali posto sam na poslu malo sam ogranicena ishranom :D Kuci opet mogu povrce i kuhano ...

Pijem jogurt cesto, vodu stalno i zeleni caj svaki dan- ZEN CHAI, to mi nikad ne dosadi...pijem i na poslu sto je najvaznije...
Jutros sam za dorucak muslie sa mlijekom, inace mi ne bude dovoljno ali uz ovo je bilo...ma ja i nemam toliko kila viska da mi treba sad nesto special, vise mi je ovo da sebe naucim kontrolisati od prejedanja...

Ovu aplikaciju cu pogledati cim dodjem kuci :D Imala sam neku slicnu...i u nesvijest pala kad sam vidjela da komad torte ima preko 750kcal ili tanjir tjestenine s bolonjezom skoro 900kcal :D
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#3575 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Jimmy McNulty »

Nista hemija, samo necural bajo moj.

Ja sam prirodno smrsao 30 kila kroz godinu dana. Pizdarije svest na minimum, trenirati nesto, vozati bajs i to je to. Ne mogu upola pojest ko prije, zeludac se smanjio. Ako vam se gricka kokice su idealne...

Ali opet imam problema da svojim kilama zadam zavrsni udarac. Imam 97-98 na 195 cm visine i nikako da sletim na 90...nadam se da cu uspjet do juna ili jula, ako ne vi mi posaljite te vase tabkete i napitke. :mrgreen:
Post Reply