Ide idekamen spoticanja wrote:dje onaj madner ? dakle da se vrati onaj stari avatar...![]()
idemo ba do kraja
Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
- madner
#3551 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
-
leo johnson
#3552 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
madner wrote:Ugodno sam iznenadjen raspletom situacije. Bravo Covicu, bravo Ljubicu.
da, da. ja sam ocekivao da ce u zadnji cas doci sa izjavom kako ce se ipak zrtvovati i uci u vlast sa 13 pozicija iz ljubavi prema bosni hercegovini...
-
faer
#3553 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pa
Moja greska, u pravu si. Ja sam pobrkao sa vijecem ministara BiH.[/quote]
Da .. ali kad smo vec kod toga moram napomenuti da u platformi stoji da ce ova vlast promijeniti nacin glasanja u federalnoj vladi tako sto ce za svaku odluku biti potrebno minimalno 2/3 ministara iz svakog naroda[/quote][/quote]
@komrad
nisi ni ti u pravu bas. pise da ce odlucivanje u vladi fbih biti analogno odlucivanju u vm, tj. minimum po jedan predstavnik iz svakog naroda, ne 2/3.
Moja greska, u pravu si. Ja sam pobrkao sa vijecem ministara BiH.[/quote]
Da .. ali kad smo vec kod toga moram napomenuti da u platformi stoji da ce ova vlast promijeniti nacin glasanja u federalnoj vladi tako sto ce za svaku odluku biti potrebno minimalno 2/3 ministara iz svakog naroda[/quote][/quote]
@komrad
nisi ni ti u pravu bas. pise da ce odlucivanje u vladi fbih biti analogno odlucivanju u vm, tj. minimum po jedan predstavnik iz svakog naroda, ne 2/3.
- madner
#3554 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Majstorski su ovo odradili, istrosili sav kredit kod MZ, pokazali svima svoje pravo lice i postigli jedno veliko nista.leo johnson wrote:madner wrote:Ugodno sam iznenadjen raspletom situacije. Bravo Covicu, bravo Ljubicu.
da, da. ja sam ocekivao da ce u zadnji cas doci sa izjavom kako ce se ipak zrtvovati i uci u vlast sa 13 pozicija iz ljubavi prema bosni hercegovini...
- Bosnolog
#3555 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
1gorstak wrote:Uglavnom, sada ce NSRB i HSP imati po dva ministra u entitetskoj i po jednog u drzavnoj vladi. To je ipak bolje nego HDZ jer je pred nama neizbjezna reforma ustava. Vidjecemo kako se sada Dodik ponasa kada vise ne moze racunati na Tihica i Covica, posto je jedan ogranicen programskom platformom (u kojoj se eksplicitno spominje potrebu za ogranicavanjem entitetskog glasanja) a drugi ide u opoziciju. S druge strane, nema vise ni love, pa ce morati pruzati ruku i traziti kredite. Katastrofa, ne bih mu bio u kozi.
HDZ je samo jos jednom dokazao da je produzena ruka velikosrpske politike u BiH cija politika je prepolovila hrvatsko stanovnistvo u BiH i saucestovala indirektno u stvaranju genocidne Sumske politikom Boban i Tudman(Karadirdevo),.Da su bili za BIH a ne banovinu Hrvatsku rat u BiH bi bio zavrsen 1993 bez Karadzicevog genocidnog cetniteta i vecine BH gradana koji su poginuli i protjerani na svojim prijeratnim ognjistima,......
Ponovo je na sceni vec videna repriza zabijanja noza u leda BiH i jos jedno otvoreno saveznistvo velikosrpskoj politici,.....
SDP ne smije sebi dozvoliti da pristaje ne ultimatume Dodikovih agenata i velikosrpskih clamrnih muha na celu sa Covicem,....
-
Ponosan
#3556 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Što ako se u FBIH pogazi poltička volja hrvatskog naroda?
Ocjena: / 1
LošeOdlično
Kolumne - Novo
Masovni prosvjedi, građanski neposluh i naposljetku nova hrvatska samouprava – mogući je (i vjerojatni) scenarij s kojim bi se Federacija, a time i BiH, mogla suočiti ukoliko se vlast formira bez legitimnih političkih predstavnika hrvatskoga naroda u BiH, u prijevodu dva HDZ-a.
Piše: Jurica Gudelj, Sutra.ba
Realna opasnost dodatnog eskaliranja političke krize koja trenutno potresa našu zemlju, mogla bi već kroz sljedećih nekoliko dana poprimiti sasvim novo obličje. Naime, ukoliko stranke potpisnice platforme SDP-a ustraju u namjeri uspostave vlasti u Federaciji prije potpunog konstituiranja Doma naroda Parlamenta FBiH, već u ovom tjednu ćemo u Mostaru imati prosvjed studentske populacije što bi trebao biti uvod u masovne demonstracije protiv uspostave vlasti bez dva HDZ-a.
Vlada Federacije koju bi potvrdio Dom naroda u kojem neće biti izaslanika iz tri županije u kojima dva HDZ-a imaju kapacitet samostalno formirati vlast, Hercegbosanske, Zapadnohercegovačke te Posavske županije, neće imati legitimitet u tim županijama.
Kako u spomenutim županijama živi i većina bh Hrvata, logično je onda zaključiti kako takva federalna Vlada ne bi imala realnu vlast nad Hrvatima. Otkazivanjem poslušnosti triju županija središnjoj vlasti u Sarajevu stvorili bi se uvjeti za osivanje svojevrsnog saveza općina s hrvatskom većinom ili međužupanijskog vijeća (koje već postoji!) putem kojih bi se organizirao život na područjima koja ne priznaju vlast Vlade Federacije.
Također, važan kamenčić u mozaiku pri realizaciji ovog scenarija je i činjenica da svaka od županija ima svoj MUP i sudstvo, što bi omogućilo i realno provođenje vlasti koja ne priznaje Vladu u Sarajevu. S druge, pak, strane problema bi bilo s ubiranjem poreza koji je u potpunosti u nadležnosti razine Federacije. Županije ne mogu samostalno ubirati porez i niti jedna banka ne bi htjela činiti išta suprotno zakonu.
Na optužbe, pak, kako bi to značilo rušenje ustavnog poretka BiH, argumentiralo bi se kako je i vlast bez legitimnih hrvatskih predstavnika također neustavna, te kako se od dva zla izabire manje.
Ne zaboravimo i kako je peticiju ''Stop majorizaciji Hrvata'' potpisalo preko 140 000 bh Hrvata, što jasno govori kakvo je raspoloženje među Hrvatima u našoj zemlji. Nezadovoljstvo tinja još od 2006. godine kada je Željko Komšić po prvi puta, bošnjačkim glasovima, izabran za hrvatskoga člana Predsjedništva BiH.
Potpisana peticija govori kako dva HDZ-a imaju jaku podršku naroda. Primjerice, u organizaciji potpisivanja peticije su sudjelovale braniteljske udruge, udruge studenata, ali i hrvatskih intelektualaca.
Kako sama peticija nije instrument kojim se postižu promjene, na nju se može gledati kao na istraživanje javnog mišljenja koje liderijma dva HDZ-a Draganu Čoviću i Boži Ljubiću jasno kazuje što im je činiti. Scenarij organiziranog građanskog neposluha uopće nije tajan i lideri dva HDZ-a o tome ozbiljno razmišljaju.
Dakle, ukoliko SDP i SDA ustraju na sutrašnjem održavanju sjednice Doma naroda FBiH, a prema svim najavama to će učiniti, svi zajedno se upuštamo u jako neizvjesnu avanturu guranja hrvatskoga naroda u vaninstitucionalno djelovanje.
Nitko sa sigurnošću ne može prognozirati kako će se ova problematika riješiti, no sasvim je jasno kako dva HDZ-a neće odustati o zahtjeva da dobiju svih pet ministarskih pozicija u Vladi FBiH namijenjenih Hrvatima.
Kako će SDP i SDA popuniti kvotu bošnjačkih i srpskih ministara u Vladi FBiH, dobijanjem još jedne hrvatske fotelje, te stranke bi imale prevlast u federalnoj Vladi, odnosno svaka odluka bi se mogla donijeti unatoč eventualnom protivljenju ministara iz dva HDZ-a koji bi predstavljali ''hrvatski blok''.
Takve bi odluke bile nominalno u skladu s Ustavom i Poslovnikom o radu Vlade FBiH, no Hrvati bi ih smatrali majorizacijom. Stoga dva HDZ-a zasigurno neće odustati od svoga zahtjeva da dobiju svih pet ministarstava namijenjih Hrvatima, a teško je očekivati i da SDA i SDP odustano od onoga što su najavili – vlast sa ili bez dva HDZ-a do kraja mjeseca.
Za sada je jedini izlaz u rukama međunarodne zajednice, no njihova prava (re)akcija se još uvijek iščekuje.
-HDZ prijeti cak hrvatskom samoupravom u ova 3 kantona!? a svi znamo kako su tada zavrsili! ta avantura je unistila hrvatski narod i njegovu politiku! ali ovaj put ohrabreni Dodikom,pokusavaju napraviti nemire,jer toboze oni moraju biti u vlasti! isto ce sad i Fahro i Hare reci,ako nas nema u vlasti slijede nemiri!:) koji idioti,zadnji vapaj davljenika... TV1 i Slobodna Bosna podrzavaju HDZ,hm...koliko li su dobili para...zaista providno..njima odgovaraju vanredni izbori kako bi Stranka za BIH pokusala popraviti svoj debakl! Platforma 4 stranke ima vecinu,i niko im ne moze nista reci! rade po Ustavu ove drzave,kakav je takav je moramo ga svi postovati! HDZ radi protiv Ustava,jer 5 mjeseci krse zakon blokirajuci izbor delegata za DN! Od sutra idu u opoziciju zajedno sa Fahrom i Haretom,fina opozicija nema sta
Ocjena: / 1
LošeOdlično
Kolumne - Novo
Masovni prosvjedi, građanski neposluh i naposljetku nova hrvatska samouprava – mogući je (i vjerojatni) scenarij s kojim bi se Federacija, a time i BiH, mogla suočiti ukoliko se vlast formira bez legitimnih političkih predstavnika hrvatskoga naroda u BiH, u prijevodu dva HDZ-a.
Piše: Jurica Gudelj, Sutra.ba
Realna opasnost dodatnog eskaliranja političke krize koja trenutno potresa našu zemlju, mogla bi već kroz sljedećih nekoliko dana poprimiti sasvim novo obličje. Naime, ukoliko stranke potpisnice platforme SDP-a ustraju u namjeri uspostave vlasti u Federaciji prije potpunog konstituiranja Doma naroda Parlamenta FBiH, već u ovom tjednu ćemo u Mostaru imati prosvjed studentske populacije što bi trebao biti uvod u masovne demonstracije protiv uspostave vlasti bez dva HDZ-a.
Vlada Federacije koju bi potvrdio Dom naroda u kojem neće biti izaslanika iz tri županije u kojima dva HDZ-a imaju kapacitet samostalno formirati vlast, Hercegbosanske, Zapadnohercegovačke te Posavske županije, neće imati legitimitet u tim županijama.
Kako u spomenutim županijama živi i većina bh Hrvata, logično je onda zaključiti kako takva federalna Vlada ne bi imala realnu vlast nad Hrvatima. Otkazivanjem poslušnosti triju županija središnjoj vlasti u Sarajevu stvorili bi se uvjeti za osivanje svojevrsnog saveza općina s hrvatskom većinom ili međužupanijskog vijeća (koje već postoji!) putem kojih bi se organizirao život na područjima koja ne priznaju vlast Vlade Federacije.
Također, važan kamenčić u mozaiku pri realizaciji ovog scenarija je i činjenica da svaka od županija ima svoj MUP i sudstvo, što bi omogućilo i realno provođenje vlasti koja ne priznaje Vladu u Sarajevu. S druge, pak, strane problema bi bilo s ubiranjem poreza koji je u potpunosti u nadležnosti razine Federacije. Županije ne mogu samostalno ubirati porez i niti jedna banka ne bi htjela činiti išta suprotno zakonu.
Na optužbe, pak, kako bi to značilo rušenje ustavnog poretka BiH, argumentiralo bi se kako je i vlast bez legitimnih hrvatskih predstavnika također neustavna, te kako se od dva zla izabire manje.
Ne zaboravimo i kako je peticiju ''Stop majorizaciji Hrvata'' potpisalo preko 140 000 bh Hrvata, što jasno govori kakvo je raspoloženje među Hrvatima u našoj zemlji. Nezadovoljstvo tinja još od 2006. godine kada je Željko Komšić po prvi puta, bošnjačkim glasovima, izabran za hrvatskoga člana Predsjedništva BiH.
Potpisana peticija govori kako dva HDZ-a imaju jaku podršku naroda. Primjerice, u organizaciji potpisivanja peticije su sudjelovale braniteljske udruge, udruge studenata, ali i hrvatskih intelektualaca.
Kako sama peticija nije instrument kojim se postižu promjene, na nju se može gledati kao na istraživanje javnog mišljenja koje liderijma dva HDZ-a Draganu Čoviću i Boži Ljubiću jasno kazuje što im je činiti. Scenarij organiziranog građanskog neposluha uopće nije tajan i lideri dva HDZ-a o tome ozbiljno razmišljaju.
Dakle, ukoliko SDP i SDA ustraju na sutrašnjem održavanju sjednice Doma naroda FBiH, a prema svim najavama to će učiniti, svi zajedno se upuštamo u jako neizvjesnu avanturu guranja hrvatskoga naroda u vaninstitucionalno djelovanje.
Nitko sa sigurnošću ne može prognozirati kako će se ova problematika riješiti, no sasvim je jasno kako dva HDZ-a neće odustati o zahtjeva da dobiju svih pet ministarskih pozicija u Vladi FBiH namijenjenih Hrvatima.
Kako će SDP i SDA popuniti kvotu bošnjačkih i srpskih ministara u Vladi FBiH, dobijanjem još jedne hrvatske fotelje, te stranke bi imale prevlast u federalnoj Vladi, odnosno svaka odluka bi se mogla donijeti unatoč eventualnom protivljenju ministara iz dva HDZ-a koji bi predstavljali ''hrvatski blok''.
Takve bi odluke bile nominalno u skladu s Ustavom i Poslovnikom o radu Vlade FBiH, no Hrvati bi ih smatrali majorizacijom. Stoga dva HDZ-a zasigurno neće odustati od svoga zahtjeva da dobiju svih pet ministarstava namijenjih Hrvatima, a teško je očekivati i da SDA i SDP odustano od onoga što su najavili – vlast sa ili bez dva HDZ-a do kraja mjeseca.
Za sada je jedini izlaz u rukama međunarodne zajednice, no njihova prava (re)akcija se još uvijek iščekuje.
-HDZ prijeti cak hrvatskom samoupravom u ova 3 kantona!? a svi znamo kako su tada zavrsili! ta avantura je unistila hrvatski narod i njegovu politiku! ali ovaj put ohrabreni Dodikom,pokusavaju napraviti nemire,jer toboze oni moraju biti u vlasti! isto ce sad i Fahro i Hare reci,ako nas nema u vlasti slijede nemiri!:) koji idioti,zadnji vapaj davljenika... TV1 i Slobodna Bosna podrzavaju HDZ,hm...koliko li su dobili para...zaista providno..njima odgovaraju vanredni izbori kako bi Stranka za BIH pokusala popraviti svoj debakl! Platforma 4 stranke ima vecinu,i niko im ne moze nista reci! rade po Ustavu ove drzave,kakav je takav je moramo ga svi postovati! HDZ radi protiv Ustava,jer 5 mjeseci krse zakon blokirajuci izbor delegata za DN! Od sutra idu u opoziciju zajedno sa Fahrom i Haretom,fina opozicija nema sta
Last edited by Ponosan on 16/03/2011 23:09, edited 1 time in total.
- heckler
#3557 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
I ja ostah zblanut. Popravili su mi dan.madner wrote:Majstorski su ovo odradili, istrosili sav kredit kod MZ, pokazali svima svoje pravo lice i postigli jedno veliko nista.leo johnson wrote:madner wrote:Ugodno sam iznenadjen raspletom situacije. Bravo Covicu, bravo Ljubicu.
Iako ne iskljucujem naglo javljanje ljubavi prema BiH u minut do 12.
Last edited by heckler on 16/03/2011 23:11, edited 1 time in total.
-
convict
#3558 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
nije još, ali čekaj da se još malo primaknu izbori u RH pa ćeš vidjeti da će se potegnuti to pitanje. a možda uz to opet počnu i pelješki most graditi.test01 wrote:convict wrote:pratim dugo ovu temu dosta dugo i čudi me da se još nije provukla jedna teza, a koja se meni čini vrlo izglednom. to je da iza svega stoji HDZ Hrvatske! oni su totalno popušili na domaćem terenu i mislim da pokušavaju priču skrenuti sa tema koje su aktuelne u Hrvatskoj na pitanja "ugroženosti" Hrvata u BiH, koje, podrazumijeva se, "ugrožava" mrski SDP. poenta je naravno da pokušaju na tome izvući koji peoen ili bar da mržnju prema SDPu BiH prenesu dijelom na SDP Hrvatske.
ima smisla,barabe su to,propalice,olos. ipak medijska paznja javnosti nije na bih.
-
Max Bunker
-
leo johnson
#3560 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
madner wrote:Majstorski su ovo odradili, istrosili sav kredit kod MZ, pokazali svima svoje pravo lice i postigli jedno veliko nista.leo johnson wrote:madner wrote:Ugodno sam iznenadjen raspletom situacije. Bravo Covicu, bravo Ljubicu.
mute oni nesto... vjerovatno su u dosluhu da sbb-om, sdb-om i dodikom pa ce pokusati opstruirati sve i svasta. pred nama su teski dani, pred nama su slavni dani.
-
zemo_online
#3561 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
convict wrote:nije još, ali čekaj da se još malo primaknu izbori u RH pa ćeš vidjeti da će se potegnuti to pitanje. a možda uz to opet počnu i pelješki most graditi.test01 wrote:convict wrote:pratim dugo ovu temu dosta dugo i čudi me da se još nije provukla jedna teza, a koja se meni čini vrlo izglednom. to je da iza svega stoji HDZ Hrvatske! oni su totalno popušili na domaćem terenu i mislim da pokušavaju priču skrenuti sa tema koje su aktuelne u Hrvatskoj na pitanja "ugroženosti" Hrvata u BiH, koje, podrazumijeva se, "ugrožava" mrski SDP. poenta je naravno da pokušaju na tome izvući koji peoen ili bar da mržnju prema SDPu BiH prenesu dijelom na SDP Hrvatske.
ima smisla,barabe su to,propalice,olos. ipak medijska paznja javnosti nije na bih.
boli javnost za bih. ljudi tesko zive i ne zanimaju ih druge drzave.
- madner
#3562 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pred nama nije problem nego prilika da se nesto u ovoj zemlji promjeni na bolje. Stabilnost i odrzavanje statusa quo je pozeljno kada je stanje prihvatljivo.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#3563 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
šta je mišonja, ope' gotiviš Zlaju a?madner wrote:Ide idekamen spoticanja wrote:dje onaj madner ? dakle da se vrati onaj stari avatar...![]()
idemo ba do kraja
- serafim 1
#3564 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ko li ce zamjeniti Bevandu..
Mozda Lijanovic..?
Mozda Lijanovic..?
- madner
#3565 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Tisina, informacije iz prve ruke su bile vise nego pesimisticne.Chmoljo wrote:šta je mišonja, ope' gotiviš Zlaju a?madner wrote:Ide idekamen spoticanja wrote:dje onaj madner ? dakle da se vrati onaj stari avatar...![]()
idemo ba do kraja![]()
![]()
Zlajoni nije htio HDZ ali su ga Ameri natjerali da im ponudi ovaj kompromis.
Da su prihvatili, jos 4 izgubljene godine za BiH.
- Komrad
#3566 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ipak mislim da jesam... ne mogu naci link ali ako zelis vjeruj mi na rijec:faer wrote: @komrad
Predlozeno jeste da bude po analogoji sa vijecem ministara ali je na insistiranje HSPa to promjenjeno u ovo sto sam ja napisao
- kamen spoticanja
#3567 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
ovo je sad kljuc...ako ovo iznesemo do kraja recept za dalje je jasanmadner wrote:Pred nama nije problem nego prilika da se nesto u ovoj zemlji promjeni na bolje. Stabilnost i odrzavanje statusa quo je pozeljno kada je stanje prihvatljivo.
- Alfons Kauders
#3568 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
e sta cemo sad, dodik nece prihvatiti delegate iz doma naroda fbih...
a svi znamo kako je jak...

- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#3569 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
'ta ce madnerChmoljo wrote:šta je mišonja, ope' gotiviš Zlaju a?madner wrote:Ide idekamen spoticanja wrote:dje onaj madner ? dakle da se vrati onaj stari avatar...![]()
idemo ba do kraja![]()
![]()
kapitulirao odmah kao Devedesetka
- mO k3
#3570 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
imal dze live prenos??Zox wrote:
- kamen spoticanja
#3571 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
majorizirat cemo ga ba...Alfons Kauders wrote:e sta cemo sad, dodik nece prihvatiti delegate iz doma naroda fbih...
-
hercegovac_pravi
#3572 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Uuuuu e to me pravi nasekiralo....ne mora ih nikada ni priznati...nek se "o'cjepi" ..kamen spoticanja wrote:majorizirat cemo ga ba...Alfons Kauders wrote:e sta cemo sad, dodik nece prihvatiti delegate iz doma naroda fbih...
![]()
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#3573 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
tačno... možemo i banalizovati, ali kladim se da su svi doživjeli sljedeće: gleda Bošnjo Dodika i ibreti se... eeee da je nama jedan ovaki, da lupi šakom i ka'e NE DAM! kod nas sve p***e...madner wrote:Pred nama nije problem nego prilika da se nesto u ovoj zemlji promjeni na bolje. Stabilnost i odrzavanje statusa quo je pozeljno kada je stanje prihvatljivo.
dođe Zlaja (i Tihi hajd), i ne lupa šakom u sto, nego traži ono što je razumno, normalno. samo teško popušta... eto, Ameri moraju tjerati da se reterira... a Bošnjo se ukeketio - 'ta ćemo sad... a ako se ovi pobune?
teška banalizacija, ali očigledno nisu nam samo političari bez mošnji...
ko što je Nikšić vrlo jednostavno, nekoliko puta pitao Čavaru - KOJA ODREDBA USTAVA SE KRŠI? mi majorizirani. dobro, hajde da to riješimo. Vi kršite. šta? Duh Daytona. šta je to? pa to se ne vidi. pa kako ga vi vidite? pa mi smo majorizirani...
znam, svima je sve jasno... ali opet
-
faer
#3574 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
strana 6. platforme: "Način odlučivanja u entitetskim vladama potpisnika ovog dokumenta će biti poKomrad wrote:Ipak mislim da jesam... ne mogu naci link ali ako zelis vjeruj mi na rijec:faer wrote: @komrad
Predlozeno jeste da bude po analogoji sa vijecem ministara ali je na insistiranje HSPa to promjenjeno u ovo sto sam ja napisao
analogiji sa Vijećem ministara"
mozes naci na: http://www.sdp.ba/dokumenti/programska%20platforma.pdf
iako rijetko pisem, cesto se slazem s tvojim stavovima/analizama jer si informisan tako da ovo radim samo da podrzim ono sto si govorio na ovu temu do sada. poz.
- MuaDib
#3575 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ova rasprava se pretvorila i orgijanje bošnjačkih nacionalista, koji nisu svjesni da je ovo što se dešava klasično političko nasilje. Ni na kraj pameti mi nije da branim ni HDZ ni SNSD, niti spadam u zagovornike etničke podjele, ali neke stvari se jednostavno moraju otvoreno reči. Nije problem što HDZ ne imenuje delegate, to je samo reakcija na pokušaj SDP-a da ukloni HDZ iz vlasti. I koliko god se to pokušalo objasniti, da su HDZ-i nosilac stvarne političke volje Hrvata u BiH to je nemoguća misija, jer samim tim aktom postaješ trol srpsko-hrvatske nacionalističke propagande.
Iako sam ljevičar, ovo što se dešava ne služi na čast ljevici u BiH. A pitam se da li ona zaista i postoji.
Sasvim drugačija priča bi bila da je SDP odmah rekao da s SDA, SBiH i HDZ BiH nema priče o nikakvoj vlasti. Međutim izborom nacionalističke SDA kamuflirane Tihićizmom, za koalicionog partnera SDP je sebi iskopao grob. Nikakvo opravdanje tog čina ne postoji. Građani FBiH su jasno rekli da žele promjene, a ne davanje vještačkog disanja SDA. Stojim na stanovištu da je koalicija SDP i NSRzB kao građanskih opcija i SBB i HDZ1990-HSP kao stranaka desnog centra bila najbolje rješenje i stabilnu većinu. Ali SDP birajući za partnera SDA klasičnu desnicu, stvorio je percepciju bošnjačkog okupljanja, što je bio znak i za hrvatsko okupljanje. I zato imamo sada što imamo i zato se mora sada primjeniti isti pricip. A ne glumiti građane po potrebi, a u praksi provoditi jednostranu politiku. Jer ako je SDP kao građanska stranka, odabrao najjaču bošnjačku stranku za partnera, sasvim je normalno da i najača hrvatska stranka, sada blok bude dio vlasti. Druga bi priča bila da je SDP krenuo u formiranje vlasti sa strankama promjene, a to su pored NSRzB i HSP, bile HDZ1990 i SBB.
Iako sam ljevičar, ovo što se dešava ne služi na čast ljevici u BiH. A pitam se da li ona zaista i postoji.
Sasvim drugačija priča bi bila da je SDP odmah rekao da s SDA, SBiH i HDZ BiH nema priče o nikakvoj vlasti. Međutim izborom nacionalističke SDA kamuflirane Tihićizmom, za koalicionog partnera SDP je sebi iskopao grob. Nikakvo opravdanje tog čina ne postoji. Građani FBiH su jasno rekli da žele promjene, a ne davanje vještačkog disanja SDA. Stojim na stanovištu da je koalicija SDP i NSRzB kao građanskih opcija i SBB i HDZ1990-HSP kao stranaka desnog centra bila najbolje rješenje i stabilnu većinu. Ali SDP birajući za partnera SDA klasičnu desnicu, stvorio je percepciju bošnjačkog okupljanja, što je bio znak i za hrvatsko okupljanje. I zato imamo sada što imamo i zato se mora sada primjeniti isti pricip. A ne glumiti građane po potrebi, a u praksi provoditi jednostranu politiku. Jer ako je SDP kao građanska stranka, odabrao najjaču bošnjačku stranku za partnera, sasvim je normalno da i najača hrvatska stranka, sada blok bude dio vlasti. Druga bi priča bila da je SDP krenuo u formiranje vlasti sa strankama promjene, a to su pored NSRzB i HSP, bile HDZ1990 i SBB.