CARINA U BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Hajvan

#3551 Re: CARINA U BiH

Post by Hajvan »

zincx wrote:kurs iznos devizni
1,96 54,82€ 107,4472 BAM
Carina 10% 10,74472
Carinski postupak 10
PDV 20,0926264
Otvaranje pošiljke 2,5
4 uplatnice 4, a možda i 3
Ukupno 47,33735

hvala
zaboravio sam na carinski postupak, a vidim i otvarali su.
To me bunilo u cijeni..

---------

Helem, dvostuko oporezovan- i u UK, i u BA :)
Od sada cu da narucujem samo sa stranica koje izbace automatski iz kalkulacije porez ukoliko je adresaprimaoca izvan EU.
Naravno, ukoliko izbace ovu glupost sa spedicijom.
Ukoliko ne, vec mi se nekoliko prijatelja i rodbine javilo da narucujem na njihove adrese, a oni ce busom poslat.

Uglavnom, ispastamo zbog svercera koji koriste online narucivanje za svoje poslice preprodaje.
Zao mi ljudi i prijatelja koji imaju neke male biznise, a kojima online narucivanje sluzi za nabavku malih kolicina sastojaka a njihove prizvode.
Ubice ih sada ovo.
Kaze, veliki privredni sistemi nisu za nas.... moramo se bazirati na malim i srednjim, a ubise 'ljeb u svima... daj samo uhlebdenom budzetarijatu namakni... sva sreca, odose ljudi... propasce im ovaj kleptokratijski sistem, inshallah :D
BJB

#3552 Re: RE: Re: CARINA U BiH

Post by BJB »

mestramestric wrote:
BJB wrote:Nije carinjeno, iz UK mi je stigao Vietnamese coffe filter..Logicno raskopali su paket, karton unutra je bio sav vlazan, srecom sam filter je bio u plasticnoj vrecici i metalni je pa mu nije moglo nista biti ali sama "kutija" izgleda k'o da su lopte igrali s njom, a ispunjena je onim zelenim smokijem..
Drug jel ti to poslalo fizicko lice i kolika je vrijednost bila.
Jest, vrijednost 9 dolara, nije carinjeno ali jest raskupusano, a cijena je bila i unutra na racunu i na kartonu, na naljepnici
Sent from my SM-G935P using Tapatalk
@_Reds_, kontakt telefon 033/659-276
tnt-tunja

#3553 Re: CARINA U BiH

Post by tnt-tunja »

Hajvan wrote: ---------

Helem, dvostuko oporezovan- i u UK, i u BA :)
Od sada cu da narucujem samo sa stranica koje izbace automatski iz kalkulacije porez ukoliko je adresaprimaoca izvan EU.
Naravno, ukoliko izbace ovu glupost sa spedicijom.
Ukoliko ne, vec mi se nekoliko prijatelja i rodbine javilo da narucujem na njihove adrese, a oni ce busom poslat.

Uglavnom, ispastamo zbog svercera koji koriste online narucivanje za svoje poslice preprodaje.
Zao mi ljudi i prijatelja koji imaju neke male biznise, a kojima online narucivanje sluzi za nabavku malih kolicina sastojaka a njihove prizvode.
Ubice ih sada ovo.
Kaze, veliki privredni sistemi nisu za nas.... moramo se bazirati na malim i srednjim, a ubise 'ljeb u svima... daj samo uhlebdenom budzetarijatu namakni... sva sreca, odose ljudi... propasce im ovaj kleptokratijski sistem, inshallah :D
Možeš li navesti te stranice koje izbacuju porez ukoliko roba ide izvan EU? Ako ne moze ovdje, rado i u private.
Unaprijed se zahvaljujem
_Reds_

#3554 Re: RE: Re: CARINA U BiH

Post by _Reds_ »

BJB wrote:
mestramestric wrote:
BJB wrote:Nije carinjeno, iz UK mi je stigao Vietnamese coffe filter..Logicno raskopali su paket, karton unutra je bio sav vlazan, srecom sam filter je bio u plasticnoj vrecici i metalni je pa mu nije moglo nista biti ali sama "kutija" izgleda k'o da su lopte igrali s njom, a ispunjena je onim zelenim smokijem..
Drug jel ti to poslalo fizicko lice i kolika je vrijednost bila.
Jest, vrijednost 9 dolara, nije carinjeno ali jest raskupusano, a cijena je bila i unutra na racunu i na kartonu, na naljepnici
@_Reds_, kontakt telefon 033/659-276
Citav dan pokusavam dobiti ali bezuspjesno.
Hajvan

#3555 Re: CARINA U BiH

Post by Hajvan »

tnt-tunja wrote:
Možeš li navesti te stranice koje izbacuju porez ukoliko roba ide izvan EU? Ako ne moze ovdje, rado i u private.
Unaprijed se zahvaljujem

Ma, specijalizirana je to prodavnica. Sumnjam da puno ljudi zanimaju LP ploce i oprema za slusanje istih.

Al, koga zanima, evo:

https://www.jpc.de

Kada izaberete naslov i prebaciti u kosaricu, automatski reducira cijenu za iznos poreza u Njemackoj. Naravno, samo ukoliko je narudzba za destinaciju izvan EU.
jahac96

#3556 Re: CARINA U BiH

Post by jahac96 »

https://www.klix.ba/biznis/za-desetak-d ... /170201065
Ima li neko informaciju da li u ovih 10 dana mozemo sacekati da ovu kofol aplikaciju srede pa da onda carine po starom postupku?
DaysleepeR

#3557 Re: CARINA U BiH

Post by DaysleepeR »

novi postupak će biti povoljniji jer nema više fiksne stope

sad dolazi u opticaj i 0% i 5% ali i 15% (rijetko).

najviše će biti 0%

mislim da se isplati čekati 10 dana
jahac96

#3558 Re: CARINA U BiH

Post by jahac96 »

Pa dobro to sto se isplati cekati da narucite, ali sta je sa ovim sto su vec narucili i sto im se vec nalazi na carini? je li moraju angazovati speditera ili i njihova roba moze biti na carini dok to ne srede
mestramestric

#3559 Re: CARINA U BiH

Post by mestramestric »

Trebas ih izgleda zamoliti da ti sacuvaju. Nema u Bosni nista bez molbe umjesto sami da su zaustavili carinjenje cekajuci taj softver. Ma jebo softver ili stope ljudi 50 KM nam.ostaje limit sta sa tim limitom da kupujemo vazne jebem ti ovu zemlju.

jahac96

#3560 Re: CARINA U BiH

Post by jahac96 »

mestramestric wrote:Trebas ih izgleda zamoliti da ti sacuvaju. Nema u Bosni nista bez molbe umjesto sami da su zaustavili carinjenje cekajuci taj softver. Ma jebo softver ili stope ljudi 50 KM nam.ostaje limit sta sa tim limitom da kupujemo vazne jebem ti ovu zemlju.

Suti da nam prvo ovo zavrse pa cemo se onda zaliti za taj limit, jedno po jedno ako ovako navalimo sve onda necemo nista dobiti
mestramestric

#3561 Re: CARINA U BiH

Post by mestramestric »

Drug moj vjeruj sad kad je ovako i ovaj belaj to se sad rjesava vjeruj poslike kad sve splasne nema nista od toga. Sad ili nikad sami nece vjeruj mi, to je najveca banda na svijetu cuj molim te carinik sta on zna sta punjac brzi za koju ce te tarifu zakaciti. Ljudi 150 KM taman i nexemo imati problema. Ovo ako ovako ostane ja vise nista necu kupovati. Zamoliti cu prijatelje u HR da narucujem na njihovu adrssu i to je to. HR je u EU i nema carine.

purgatorio

#3562 Re: CARINA U BiH

Post by purgatorio »

DaysleepeR wrote:novi postupak će biti povoljniji jer nema više fiksne stope

najviše će biti 0%

Za mobitele i elektroniku 5%?

Ali hoce li biti kakvog fixnog dodatnog troška, to je pitanje...
kafanski_covjek

#3563 Re: CARINA U BiH

Post by kafanski_covjek »

jahac96 wrote:
mestramestric wrote:Trebas ih izgleda zamoliti da ti sacuvaju. Nema u Bosni nista bez molbe umjesto sami da su zaustavili carinjenje cekajuci taj softver. Ma jebo softver ili stope ljudi 50 KM nam.ostaje limit sta sa tim limitom da kupujemo vazne jebem ti ovu zemlju.

Suti da nam prvo ovo zavrse pa cemo se onda zaliti za taj limit, jedno po jedno ako ovako navalimo sve onda necemo nista dobiti
to se sad sve zavrsava kad se ovolika halabuka digla a ne jedno po jedno
Hajlac

#3564 Re: CARINA U BiH

Post by Hajlac »

kafanski_covjek wrote:
jahac96 wrote:

Upravo tako!

Kakvo crno jedno po jedno - šićar mentalitet :-)

Na sva zvona ponavljati da je kriminalno nizak prag carinjenja od 50KM; da se isti mora uskladiti s onim na granicnim prelazima a, uostalom, postepeno i s evropskim od 150 eura.
mestramestric

#3565 Re: CARINA U BiH

Post by mestramestric »

Hoce kako nece imas stopu od 5% pa nadalje zavisi kojoj ce ti tarifi roba pripadati, pa onda pdv 17% pa otvaranje paketa pa taksa zakona sve isto drug samo sto nece ici sve pod 10% stopu. I jos plus ostaje da ti to sve fizicko lice posalje fizickom licu u BIH i to sa limitom na 50 KM ma dajte ljudi pa sramota je ovo ko i ovo prihvati mi smo nista uradili sa ovim nasim kukanjem i posanjem. Sto se mene tice adios BH carina klepajte koga drugog.

mestramestric

#3566 Re: RE: Re: CARINA U BiH

Post by mestramestric »

Hajlac wrote:
kafanski_covjek wrote:
jahac96 wrote: Suti da nam prvo ovo zavrse pa cemo se onda zaliti za taj limit, jedno po jedno ako ovako navalimo sve onda necemo nista dobiti
Upravo tako!

Kakvo crno jedno po jedno - šićar mentalitet :-)

Na sva zvona ponavljati da je kriminalno nizak prag carinjenja od 50KM; da se isti mora uskladiti s onim na granicnim prelazima a, uostalom, postepeno i s evropskim od 150 eura.
Da drug na tome trebamo istarjati jer ovako nista nismo dobili.

kafanski_covjek

#3567 Re: CARINA U BiH

Post by kafanski_covjek »

zato ide ova standardna recenica kod nas "Suti da nam prvo ovo zavrse pa cemo se onda zaliti..."
DaysleepeR

#3568 Re: CARINA U BiH

Post by DaysleepeR »

purgatorio wrote:
DaysleepeR wrote:novi postupak će biti povoljniji jer nema više fiksne stope

najviše će biti 0%

Za mobitele i elektroniku 5%?

Ali hoce li biti kakvog fixnog dodatnog troška, to je pitanje...
stopa carine na mobitele je 5%
mestramestric

#3569 Re: RE: Re: CARINA U BiH

Post by mestramestric »

kafanski_covjek wrote:zato ide ova standardna recenica kod nas "Suti da nam prvo ovo zavrse pa cemo se onda zaliti..."
Zasto drug, pa nazlost gledamo samo 10 cm ispred nikako za buducnost. Ispade suti samo da mi ovo prodje i uzmem robu, a sta poslije kad ostane 50 KM sta ces onda stati s kupovinom. Takav smo mi narod spika danasnja ubalzili sve pustit ce softver i svi se zadovoljili sa tim. Takvi smo.mi ljudi samo malo nama treba. Zato nam i jeste sve ovako.

spree

#3570 Re: CARINA U BiH

Post by spree »

hoce li sada nakon uvodjenja ovog softvera i prilagodjenog ssp-a neke carinske stope biti 0% na uvozu iz eu, tj.na narudjbama iz eu?
mestramestric

#3571 Re: CARINA U BiH

Post by mestramestric »

Hoce naravno roba iz EU je 0% po tarifi

jahac96

#3572 Re: CARINA U BiH

Post by jahac96 »

U HR nema carine samo ako narucujes iz EU međutim ako narucujes iz kine i dalje imas carinu, ali njihovi zakoni su opet puno bolji i imaju veci limit tako da ti se isplati.
A za ovo drugo jbga zalite se ne kazem ja i ja bih radije da bude limit 200KM ali nemoj da sta neko usere pa da nam opet bude kao sada, trazili limit 200 pa dobili po usima na racun speditera...
DaysleepeR

#3573 Re: CARINA U BiH

Post by DaysleepeR »

carinska tarifa je javni dokument

http://www.new.uino.gov.ba/bs/Carinska-tarifa
svjezi_ustipak

#3574 Re: CARINA U BiH

Post by svjezi_ustipak »

Jel se odsad svaka roba mora imenovati pojedinacno u posiljci? Znaci otvarace se svaka posiljka i sve cariniti zasebno?
DaysleepeR

#3575 Re: CARINA U BiH

Post by DaysleepeR »

svjezi_ustipak wrote:Jel se odsad svaka roba mora imenovati pojedinacno u posiljci? Znaci otvarace se svaka posiljka i sve cariniti zasebno?
jedna pošiljka jedna carinska deklaracija

jedino više naimenovanja (tarifnih brojeva) ako ima.
Post Reply