Dolazi zima - zimske gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
ado-šampion

#3551 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ado-šampion »

Ne branim Michelin, ali meni su se sto se tice vuce po snijegu pokazale dobre, evo druga zima na njima.

Ne prave se zimske gume samo da vuku uzbrdo po snijegu. Mada kod nas raja najvise po tome vrijednuje zimske gume. :-) To je ipak sekundarno. Primarno je kocenje i upravljivost, kako po snijegu, tako i po mokrom i suhom. Rak-rana prosjecnih zimskih guma su performanse na mokrom kolovozu i bljuzgavici. A s obzirom da je u toku jedne zime na nasem podneblju daleko najvise upravo takvih dana, to je i najbitnije.

Sava i Tigar naprimjer ce vjerovatno izvuci gdje Michelin nece, ali to je zato sto su te gume napravljene tako da je apsolutno sve podredjeno performansama na snijegu. A hoce li stati na vrijeme na mokroj cesti kad izleti pjesak ili naidjes na kolonu i sl., to je veliko pitanje.
esso_sa

#3552 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by esso_sa »

ado-šampion wrote:Ne branim Michelin, ali meni su se sto se tice vuce po snijegu pokazale dobre, evo druga zima na njima.

Ne prave se zimske gume samo da vuku uzbrdo po snijegu. Mada kod nas raja najvise po tome vrijednuje zimske gume. :-) To je ipak sekundarno. Primarno je kocenje i upravljivost, kako po snijegu, tako i po mokrom i suhom. Rak-rana prosjecnih zimskih guma su performanse na mokrom kolovozu i bljuzgavici. A s obzirom da je u toku jedne zime na nasem podneblju daleko najvise upravo takvih dana, to je i najbitnije.

Sava i Tigar naprimjer ce vjerovatno izvuci gdje Michelin nece, ali to je zato sto su te gume napravljene tako da je apsolutno sve podredjeno performansama na snijegu. A hoce li stati na vrijeme na mokroj cesti kad izleti pjesak ili naidjes na kolonu i sl., to je veliko pitanje.
Ja nikako da potrefim neku gumu koja ce se normalno ponasati u ovim uslovima... Od zimskih guma koje sam vozio, najgora na mokrom je bila Sava S3... katastrofa jedna... A sa druge strane, odlicna je bila na svjezem i neutabanom snijegu...
Sada vozim GoodYear UG7 i moram naglasiti da sam se i sa njima zajebao... Nisu nista bolje na mokrom u odnosu na Savu S3. Nekad pomislim da su mozda i gore... :-) Klizale na mokrom kad su bile nove, klizu i sada kada su pri kraju...
Od ljetnih uglavnom vozim Bridgestone (Potenza seriju) pa sad razmisljam da i za zimu kupim Bridgestone - Blizzak LM001. Po ADAC testovima nisu lose. Al' nemam pojma kakve su u praksi...Jel ih ko probao ?
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#3553 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by mali_milojica »

Vozio Vredestein Snowtrac 2 cetiri zime. Odlicna guma. Bila skuplja 10 KM od Save S3 u istoj dimenziji po kom. Nikad nije ostavila. Mislio sam se uzeti S3,ali po pricama ljudi koji su rekli da je bolja S2 bila i da Sava ne trpi velike brzine,da guma izgubi svoje performanse ako se malo duze vozi brzo na njima. Odustao od njih. Kontam za 40 KM treba da razmisljam smijem li na autoputu voziti 150-180 ili 200 ako uslovi dozvoljavaju i da mislim na sta ce mi guma liciti poslije.
Sava je dobra u dimenziji 13 ili 14,u ostalim slucajevima je ne bih uzimao u razmatranje.
esso_sa

#3554 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by esso_sa »

mali_milojica wrote:Vozio Vredestein Snowtrac 2 cetiri zime. Odlicna guma. Bila skuplja 10 KM od Save S3 u istoj dimenziji po kom. Nikad nije ostavila. Mislio sam se uzeti S3,ali po pricama ljudi koji su rekli da je bolja S2 bila i da Sava ne trpi velike brzine,da guma izgubi svoje performanse ako se malo duze vozi brzo na njima. Odustao od njih. Kontam za 40 KM treba da razmisljam smijem li na autoputu voziti 150-180 ili 200 ako uslovi dozvoljavaju i da mislim na sta ce mi guma liciti poslije.
Sava je dobra u dimenziji 13 ili 14,u ostalim slucajevima je ne bih uzimao u razmatranje.
Ovo je tacno. I ja sam sretniji bio sa S2. Ako nista, ponasale su se ujednaceno u svim uslovima mokro/snijeg/bljuzga/suho, sto nije slucaj kod S3 koja se u svakom od uslova ponasa totalno drugacije...
Tacno je i za voznju na vecim brzinama duze vremena. Doslovno izgore. A jos gore se ponasa GY UG7 - nakon nekih 5 sati voznje 140 km/h poceli mi se sitni komadi i lamelice odvaljivati... K'o da sam "driftao pod rucnom" a ne normalno vozio :lol:
drug_profi

#3555 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

Ti si bas ograisao sa tim GY UG7.
Po meni - nikad bolje gume nisam imao. 6 zima i jedno ljeto na njima. Zalijepljen za cestu. Ali vjerovatno je i do stila voznje, skladistenja, pritiska itd. Prvi put cujem da se neko zali na UG7.

:thumbup: nije nista na tvoj racun. Dobro je cuti svako iskustvo.
forest gump

#3556 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by forest gump »

Ja neki dan uzeo Michellin Alpin 3. Ne razumijem se puno u gume, ali su meni ove extra.
drug_profi

#3557 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

forest gump wrote:Ja neki dan uzeo Michellin Alpin 3. Ne razumijem se puno u gume, ali su meni ove extra.
Ne razumijemo se ni mi . Samo se foliramo. :mrgreen:
Moras i ti da se ufuras u fazon sad.
forest gump

#3558 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by forest gump »

Pošteno :D

Šta ja znam, možda ljudi previše očekuju od guma.
didgeridoo

#3559 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by didgeridoo »

Rijeci hvale za UG 7 i sada UG 7+ dimenzija 15.
Da se proizvode, opet bih uzeo iste...
esso_sa

#3560 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by esso_sa »

drugi profil wrote:Ti si bas ograisao sa tim GY UG7.
Po meni - nikad bolje gume nisam imao. 6 zima i jedno ljeto na njima. Zalijepljen za cestu. Ali vjerovatno je i do stila voznje, skladistenja, pritiska itd. Prvi put cujem da se neko zali na UG7.

:thumbup: nije nista na tvoj racun. Dobro je cuti svako iskustvo.
A jesam fakat... :-)
Ovo im je 3. i definitivno posljednja zima. Pri kraju su sa sarom a i nemam vise ni zivaca da razmisljam hocul se razljepit negdje cim kisa padne...
Inace su vozene samo zimi, drzim ih na posebnim felgama za zimu (celicnim) i sve fino skladistim preko ljeta. Pusem ih na pritisak koji je proizvodjac auta naveo...
Voznja jeste agresivnija, ima i dosta brze, duge voznje na autoputu (cesto putujem van BiH) ali nista preko granica koje je deklarisao sam proizvodjac gume... Drze one solidno na svjezem snijegu ali na mokroj cesti, katastrofa jedna !
Evo ti primjer : potez Zivinice - Kladanj, onaj uski kanjon pun krivina, kisa lagano pada... Niti jedan zavoj nisam mogao proci brze od 50-60 km/h. Sve preko te brzine, hvatam auto po cesti :-) Prvi put mi se desilo da ne mogu, i da hocu, voziti kroz zavoj brze od ogranicenja koje stoji za isti :lol:

Na ljetnim gumama, ista dionica i isti uslovi (kisa), svaka krivina ide hladno 30 km/h preko ogranicenja, bez ikakvog srkleta (moze i brze).
Najgore mi je sto samo odjednom krenu klizati... Nema nekog postepenog klizanja koje ce te upozoriti da "odvadis" malo, nego se gume samo odjednom i naglo "otkace" od ceste.... Jedina guma koja mi je isto radila na mokroj podlozi je bila Sava S3

Isto lose se ponasaju i kod pravolinijskog ubrzavanja na mokrom - slajdra ko da imam 500 ks :-) Naglo kocenje na mokrom ? Zaboravi :mrgreen:

I ja sam ih kupio upravo zato sto su ih svi nahvalili... A kad sam ih kupio, debelo se razocarao...
Altsa

#3561 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Altsa »

esso_sa wrote:
mali_milojica wrote:Vozio Vredestein Snowtrac 2 cetiri zime. Odlicna guma. Bila skuplja 10 KM od Save S3 u istoj dimenziji po kom. Nikad nije ostavila. Mislio sam se uzeti S3,ali po pricama ljudi koji su rekli da je bolja S2 bila i da Sava ne trpi velike brzine,da guma izgubi svoje performanse ako se malo duze vozi brzo na njima. Odustao od njih. Kontam za 40 KM treba da razmisljam smijem li na autoputu voziti 150-180 ili 200 ako uslovi dozvoljavaju i da mislim na sta ce mi guma liciti poslije.
Ovo je tacno. I ja sam sretniji bio sa S2. Ako nista, ponasale su se ujednaceno u svim uslovima mokro/snijeg/bljuzga/suho, sto nije slucaj kod S3 koja se u svakom od uslova ponasa totalno drugacije...
Tacno je i za voznju na vecim brzinama duze vremena. Doslovno izgore. A jos gore se ponasa GY UG7 - nakon nekih 5 sati voznje 140 km/h poceli mi se sitni komadi i lamelice odvaljivati... K'o da sam "driftao pod rucnom" a ne normalno vozio :lol:
razlicitih slucajeva ima. imao S2 i nisu bile lose ali ni nista specijalno. medutim kada sam ih zamijenio sa S3 jer sam isao na duzi put a snjeg te godine navaljo odusevio sam se sa S3 koje su cupale po snjegu kao da imam lance.
esso_sa

#3562 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by esso_sa »

Altsa wrote: razlicitih slucajeva ima. imao S2 i nisu bile lose ali ni nista specijalno. medutim kada sam ih zamijenio sa S3 jer sam isao na duzi put a snjeg te godine navaljo odusevio sam se sa S3 koje su cupale po snjegu kao da imam lance.
Ovo sam i ja ranije pomenuo, odlicno rade posao na svjezem i suhom snijegu. Ali problem je sto su na mokrom susta suprotnost...
A kod nas se uglavnom vozi na mokrom, uz povremene izlete i voznju na neociscenom snijegu...
Znaci, treba naci dobro izbalansiranu gumu koja ce te jednako solidnp sluziti kako na snijegu, tako i na mokrom... Kod S3 (a u mom slucaju i UG7) to jednostavno nije slucaj :thumbup:
drug_profi

#3563 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

A vidi taj GY UG7 mi izgleda malo prestar za samo tri godine. Ako se dobro sjecam prestale su se prozvoditi 2008 i zamjenila ih verzija 7+ pa nakon toga 8.
Moje iskystvo sa UG7 je izvrsno upravo zbog ujednacenih performansi pod svim uslovima, a na kisi i bljuzgi (aquaplanung) su bile narocito stabilne.
Ali ima sigurno razlog koji je tvoje gume doveo do toga da su ispod kriterija.
esso_sa

#3564 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by esso_sa »

drugi profil wrote:A vidi taj GY UG7 mi izgleda malo prestar za samo tri godine. Ako se dobro sjecam prestale su se prozvoditi 2008 i zamjenila ih verzija 7+ pa nakon toga 8.
Moje iskystvo sa UG7 je izvrsno upravo zbog ujednacenih performansi pod svim uslovima, a na kisi i bljuzgi (aquaplanung) su bile narocito stabilne.
Ali ima sigurno razlog koji je tvoje gume doveo do toga da su ispod kriterija.
Ne znam kad su se prestale proizvoditi ali nisu 2008. Moje su DOT 2009. Kupio ih pocetkom 2012 na rasprodaji (odlazeci model, stari DOT).
Iako nisu bile "svjezi" i aktuelni DOT, 2-3 godine starosti uz normalno skladistenje i ne igra posebnu ulogu, tako da ne vidim to kao moguci uzrok za njihove slabe performanse
golfiista

#3565 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by golfiista »

S3 je sasvim solidna guma za naše uslove koja opravdava svoju cijenu u odnosu od onog što se očekuje od iste i od onog što daje.
Razvikane marke guma ( dunlop, gy, verdestein i dr ), po momo skromnom mišljenju, ne opravdavaju svoji visoku cijenu i ne nude onoliko koliko bezobrazno skupo koštaju.
drug_profi

#3566 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

Nude buraz itekako. Samo na papir stavi koliko je godina sava dobra a koliko npr. Conti i sve ti se samo kaze plus sto sve vrijeme imas daleko bolju gumu i sigurniju voznju.
Qler

#3567 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Qler »

Ma golfista ima neke svoje racunice... HIFA, Modrica ulje i S3 guma.. sve na i u golfa i klasican stereotip...
jefferson

#3568 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

golfiista wrote:S3 je sasvim solidna guma za naše uslove koja opravdava svoju cijenu u odnosu od onog što se očekuje od iste i od onog što daje.
Razvikane marke guma ( dunlop, gy, verdestein i dr ), po momo skromnom mišljenju, ne opravdavaju svoji visoku cijenu i ne nude onoliko koliko bezobrazno skupo koštaju.
Ja NIKAD u zivotu necu vise kupiti nista osim:
Ljetne:
1. Michelin
2. Bridgestone
3. Continental

Zimske:
1. Continental
2. Bridgestone
3. Dunlop
4. Michelin

Navozao sam se ja i Save, Hankooka, Kumho i slicnihs ranja. Vazda ima neku falinku. Ili su lose po mokrom, ili su lose po utabanom snijegu, ili lose po bljuzgi. O tome da nakon 10-20000 km pocno da tresu jer su ispale iz balansa necu ni da pricam.
I od GY sam odustao zbog tih stvari.
530i

#3569 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by 530i »

esso_sa wrote: Od ljetnih uglavnom vozim Bridgestone (Potenza seriju) pa sad razmisljam da i za zimu kupim Bridgestone - Blizzak LM001. Po ADAC testovima nisu lose. Al' nemam pojma kakve su u praksi...Jel ih ko probao ?

Imao sam ja, ali ranije model isto Blizzak serija. Guma za svaku preporuku, uzeo bih ih opet, mene su prilično dugo i kvalitetno poslužile.
internazionale

#3570 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by internazionale »

esso_sa wrote:
Na sta si ti naletio
Prije 20ak dana sam vozio u Austriju i nazad, 6-7 sati uglavnom oko 130 km/h na UG 7+
5 god starim... Nisam nikakve probleme uocio
Inace za ovo vremena upotrebe gume su mi se pokazale odlicnim
Mada sam ja "lagan" vozac
golfiista

#3571 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by golfiista »

Qler wrote:Ma golfista ima neke svoje racunice... HIFA, Modrica ulje i S3 guma.. sve na i u golfa i klasican stereotip...
Šta to nedostaje Hifi? Nije valjda da više voliš INA pištolj ili možda pištolj braće Mujić, možda ti bolje pašu, šta li? Modriča ne podmazuje najbolje? Da, ipak je Castrol skuplji cijele dvije KM, a tek što podmazuje, nema da klip zapne, jel da? A Golf je smiješan pored Škode, ta će Golf...

Za 90% BH vozača, nova zimska guma je investicija, jer valja izdvojiti od 400 do 1600 KM za četiri gume ili duplo ako imaš dodatni automobil u porodici, pa tako smatram da S3 nudi upravo nekakav kompromis, realnih potreba, cijene, kvalitete i realnih mogućnosti . Čitajući ove vaše postove ispade da je ovih 10 % ostalih BH vozača upravo na Klix forumu i ne pristaju na kompromise sem na najbolje, fućka im se za cijenu gume, bitno je samo da drži, vozi i koči vrhunski dok se truckaju od Ilidže do Skenderije na, ipak, slabo očišćenoj gradskoj saobraćajnici. To su iskusne šoferčine na strašnim Conti, GY ili Dunlop gumama, jer je sigurnost najvažnija. Joj što ne mogu preseravanja.
Qler

#3572 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Qler »

A sto mora biti Sava ili Conti? Sto ne Semperit? Sto ne Sportiva? Po meni obje bolje od Save S3...
seoBIH

#3573 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by seoBIH »

Meni se sava pokazala odlicno do sada. Ne znam o kakvom proklizavanju na mokrom pricate? Je li to mokro kisa, ili? Kako vozite pa proklizete na kisi? Bez problema ove zime sa savom..
Danguba

#3574 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Danguba »

zrakomlat wrote:
esso_sa wrote:Ja neki dan vidio zenu sa Mercedesom E klasom i lancima na prednjim tockovima :lol:
:lol:
jos ako joj je ljetni zrak u gumama... :D
Ridjobrki

#3575 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Ridjobrki »

Nisam pratio temu otkako sam kupio gume, došao sam maksuz da podijelim sa vama dojmove o Fulda Kristal gumama. :)

Zadnjih desetak dana sam često špartao između Bihaća i Banje Luke preko Manjače, Laništa i Gorjevca a zadnjiih par dana sam u tih 160 km na toj ruti imao i zaleđen kolovoz i pravi led i snijeg i mokar kolovoz... Nakon nekih 2,000 km u zimskim uvjetima imam samo pohvale za Fuldu i mogu je hladno preporučiti svima.

Hoće kroz snijeg, dobro prianja na led, mokar kolovoz ne hebe 2%... a sve to uz popriličan gas. Nisam luđak na točkovima ali volim nagaziti i nisam imao nikakvih poteškoća po snijegu i ledu sa ovim gumama. Nije bila ekstremna vožnja ali recimo na nekoj gornjoj granici sigurne vožnje nisu se ni osjetili uvjeti zimske vožnje. Autić jeste stabilan i pravo fino upravljiv ali svejedno - nema proklizavanja i nema nekog osjetnog zanošenja a kad sam izišao da vidim kakva je cesta - kad slomio vrat nisam. :D

Uglavnom, za normalnog vozača i normalnu vožnju ova guma je i više nego dovoljno dobra. Za cijenu od nekih 15% više od Save pruža (po mom osjećaju) dosta puno i ne vjerujem da će se iko pokajati ako je kupi. Ja bar nisam.
Post Reply