Snajperisti u Sarajevu..

Post Reply
Dozer

#3551 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

'Ajte, molim vas... Sta se uzbudjivate :)
Pa i mene su tako napadali kad sam pricao za babu od 70+ u neboderima u Dobrovoljackoj, za garazu-magacin na Kosevskom, za masu drugih stvari...
Sta se moze, ljudi ne mogu ili nece da vjeruju da se sve to desavalo...
Ne sjecam se ko je, ali je bio neki koji me ubjedjivao da nema teoretske sanse da se s krova zgrada na Djidjikovcu, iznad Doma policije, i koje su vise od Doma, moglo bilo sta pogoditi na dnu Kralja Tomislava (danas Kosevska) i prema Predsjednistvu.

A, eto, pticija perspektiva to demantuje...
Image

@Eifele
Ljudski je priznati gresku i - uputiti izvinjenje. Tebi, ocito, to nije normala...
Felid

#3552 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Felid »

Većina zgrada u Novom gradu je imala "nekoga" ko je bio zadužen za snajperisanje stanovništva. Takodjer, nadjeni su i spiskovi SDS-a sa imenima i tačnim adresama kojima je podijeljeno naoružanje, i šta je čiji "zadatak" bio.
Teško je se sjetiti svih stvari. Te stvari polako tonu u zaborav. Mislim da se mlađe generacije čak i ne sjećaju rata, a ne bi trebalo tako. Treba znati istinu, ma kako bolna ona bila.
Missed

#3553 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Missed »

I u vojnim zgradama iza pijace je uhvacen snajperista mozda cak i krajem '93...
Felid

#3554 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Felid »

Bilo ih je na pretežno svim zgradama.
U mom ulazu je mnogo ljudi i ostalo tokom rata, svih nacionalnosti. Oni koji su otišli, mogli su biti viđeni na TV Srna (mislim da je se tako zvala) kako po Ilidži šenluče, opijaju se i paradiraju. Naravno, sa kokardama na čelu. Ostat' će mi u pamćenju, komšije sa drugog sprata, Nebojša i Mladen (ne sjećam se prezimena), jedan bio u policiji prije rata, drugi kosijaner. Fini momci. '92 ili '93 gledam njihov program, kad oba na tv-u, grle i ljube nekakvog vojvodu sa Ilidže. Nebojša je zarobio jednog našeg vojnika (kojeg je Juka kasnije razmijenio). Nisu se znali, iako su oba bili iz Olimpijske. Naš vojnik je kasnije pričao da ga je Nebojša maltretirao, tukao, i sve što ide uz to (znam zarobljenika, samo da ne kažu da izmišljam)..

U Aprilu 92 su rekli da idu sijati krompir na vikendici, na Romaniji...
trocadero

#3555 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by trocadero »

Felid wrote:Bilo ih je na pretežno svim zgradama.
U mom ulazu je mnogo ljudi i ostalo tokom rata, svih nacionalnosti. Oni koji su otišli, mogli su biti viđeni na TV Srna (mislim da je se tako zvala) kako po Ilidži šenluče, opijaju se i paradiraju. Naravno, sa kokardama na čelu. Ostat' će mi u pamćenju, komšije sa drugog sprata, Nebojša i Mladen (ne sjećam se prezimena), jedan bio u policiji prije rata, drugi kosijaner. Fini momci. '92 ili '93 gledam njihov program, kad oba na tv-u, grle i ljube nekakvog vojvodu sa Ilidže. Nebojša je zarobio jednog našeg vojnika (kojeg je Juka kasnije razmijenio). Nisu se znali, iako su oba bili iz Olimpijske. Naš vojnik je kasnije pričao da ga je Nebojša maltretirao, tukao, i sve što ide uz to (znam zarobljenika, samo da ne kažu da izmišljam)..

:jbt:
NeenaSa

#3556 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by NeenaSa »

Mozhe li itko od vas snajperista odogovoriti, kakva vam je sasvjest ubitit' nevinu/og :( zarad ....
PM72

#3557 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by PM72 »

Felid,
Vidim da si došao "tobe" i još uputio izvinjenje. :thumbup: To se na ovom sajtu rijetko dešava.Uvažavam izvinjenje i pozdravljam te.

Što se tiče snajperista po Novom Gradu,bilo ih je nekolicina,čak me jedan u C fazi gađao na samom početku rata.Mom kolegi je probušio kapu.Možda su to bili oni Gluhovići.Metak mi je fijuknuo pored glave dok sam trčao do stanice SJB Novi Grad.Ja sam se bacio između auta na parkingu pa fol izvirivao,gledao...nije se više oglašavao (taj dan).

daću svoje skromno mišljenje.Ne bih te ljude koji su gađali po gradu (na početku rata) nazvao snajperistima.Oni su sijali paniku i strah pucajući po narodu.Vrlo rijetko je neko od njih bio obučeni strelac,većinom su to drzmančine iz SDS-a koji su imali petlju pucati iz stanova po narodu.To su bili oni najgori ekstremi.Nisu pucali samo iz snajperskih pušaka nego iz automatskih,PAP-ovki,lovačkih karabina i malokaliberskih pušaka.Šta su imali "zaduženo".SDS se pobrinuo da svo njihovo članstvo dobije oružje.Veći rang je značio i bolje oružje.Oni su dužili heklere i škorpione.To je manje oružje pogodno za nošenje ispod jakni i mantila a moglo se smjestiti i u aktovku.Srednja SDS-ova kasta dobijala je automatske puške M70,PM-ove.Dok je ona najniža (na koju su najviše računali jer je najbrojnija) dobijali automatske puške,dobošare,automate M56,tompsone,PAP-ovke,garonje.

U sredinama u kojima su Srbi bili većina djeljeno je i teže naoružanje,poput minobacača 82 i 60 mm,PAT-ovi i PAM-ovi.Kao recimo u Nedžarićima ili Mlađenima ili Traparama.U urbanim sredinama i soliterima oružje je djeljeno po noći dok su u Nedžarićima i Mlađenima to radili u po dana.Tačno su se znale i registarske tablice tamića koji je djelio oružje.

Svojim očima sam gledao spiskove SDS-a i šta je ko zadužio od oružja.Išli smo po adresama i vrlo rijetko je neko od njih ostao.U pretresima smo nalazili oružje,bilo ga je i po kontejnerima (pogotovo u alpašinskim smetljarnicima jer su tako odbacivali oružje pa put pod noge).Po alipašinom se znalo naći oružje i u cvjetnjacima jer su ih bacali kroz prozor u strahu da im ne nađemo u pretresu.Samo nešto trehne po mraku.Moj kolega je našao PM u TA peći,tek ujesen.Uselio u taj stan,došla struja a on da upali peć-neće.Kad je rasklopio,nov novcat PM M72.Masu oružja smo našli pod kadama,u kaučima,podrumima.Hvala im na tome jer da su to sve odnjeli sa sobom ili da su ga smjeli upotrijebiti - mrka bi nam kapa bila.

Ovi što su pucali sa solitera imali su muda.Nije se on naginjao kroz prozor niti je skakao po krovovima.Pucanj među zgradama odjekne tako da ne možeš skontati odakle pucanj dođe.Dok sam bio na Trgu Pere Kosorića,iz nebodera nas je gađao.S leđa.Samo pucanj odjekne.Bila su četiri nebodera pa ti znaj sa kojeg gađa.A spratova hejbet.Srećom pa nije bio dobar strelac inače bi nas skidao kao zečeve.U neka doba nam jave da iz nebodera prema džamiju puca po nama.Javile komšije da se iz te zgrade čula dva pucnja.između sedmog i desetog sprata.Čitavo naše interventno odjeljenje napravilo je desant na zgradu.

Na osmom spratu našli smo jedan zaključan stan.Vrata smo razvalili uz prisustvo predsjednika kućnog savjeta čija je dužnost bila da popiše stvari i napravi zapisnik.Na balkonu smo našli dvije čahure 7.9 mm.Prevrnemo ga kompletnog ali nigdje ništa.Ono što je meni ostalo u sjećanju je kavez sa kanarincem.Ptica živa i zdrava sa punom posudicom hrane i vode.A vlasnici stana otišli "negdje" još prije mjesec dana.Znači,neko je iz zgrade imao ključ,dođe i opali koji metak pa razguli.A žao mu bilo ptice pa je hranio dok za ljude nije mario - njih je gađao.Pravili smo mu zasjede ,čak smo imali dva policajca-civila u neboderu 24 sata ali ga ne nađosmo.Nije više nikad pucao...

Svi oni su nestali poslije mjesec dva.Vidjeli da nema oslobodilaca i razgulili.
Gojeni H

#3558 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Gojeni H »

NeenaSa wrote:Mozhe li itko od vas snajperista odogovoriti, kakva vam je sasvjest ubitit' nevinu/og :( zarad ....
Ti sto su to radili se ovde ni ne javljaju. Pitaj na slavic net, srpski nacionalisti i tako te stranice.
Felid

#3559 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Felid »

PM72 wrote:Felid,
Vidim da si došao "tobe" i još uputio izvinjenje. :thumbup: To se na ovom sajtu rijetko dešava.Uvažavam izvinjenje i pozdravljam te.

Što se tiče snajperista po Novom Gradu,bilo ih je nekolicina,čak me jedan u C fazi gađao na samom početku rata.Mom kolegi je probušio kapu.Možda su to bili oni Gluhovići.Metak mi je fijuknuo pored glave dok sam trčao do stanice SJB Novi Grad.Ja sam se bacio između auta na parkingu pa fol izvirivao,gledao...nije se više oglašavao (taj dan).

daću svoje skromno mišljenje.Ne bih te ljude koji su gađali po gradu (na početku rata) nazvao snajperistima.Oni su sijali paniku i strah pucajući po narodu.Vrlo rijetko je neko od njih bio obučeni strelac,većinom su to drzmančine iz SDS-a koji su imali petlju pucati iz stanova po narodu.To su bili oni najgori ekstremi.Nisu pucali samo iz snajperskih pušaka nego iz automatskih,PAP-ovki,lovačkih karabina i malokaliberskih pušaka.Šta su imali "zaduženo".SDS se pobrinuo da svo njihovo članstvo dobije oružje.Veći rang je značio i bolje oružje.Oni su dužili heklere i škorpione.To je manje oružje pogodno za nošenje ispod jakni i mantila a moglo se smjestiti i u aktovku.Srednja SDS-ova kasta dobijala je automatske puške M70,PM-ove.Dok je ona najniža (na koju su najviše računali jer je najbrojnija) dobijali automatske puške,dobošare,automate M56,tompsone,PAP-ovke,garonje.

U sredinama u kojima su Srbi bili većina djeljeno je i teže naoružanje,poput minobacača 82 i 60 mm,PAT-ovi i PAM-ovi.Kao recimo u Nedžarićima ili Mlađenima ili Traparama.U urbanim sredinama i soliterima oružje je djeljeno po noći dok su u Nedžarićima i Mlađenima to radili u po dana.Tačno su se znale i registarske tablice tamića koji je djelio oružje.

Svojim očima sam gledao spiskove SDS-a i šta je ko zadužio od oružja.Išli smo po adresama i vrlo rijetko je neko od njih ostao.U pretresima smo nalazili oružje,bilo ga je i po kontejnerima (pogotovo u alpašinskim smetljarnicima jer su tako odbacivali oružje pa put pod noge).Po alipašinom se znalo naći oružje i u cvjetnjacima jer su ih bacali kroz prozor u strahu da im ne nađemo u pretresu.Samo nešto trehne po mraku.Moj kolega je našao PM u TA peći,tek ujesen.Uselio u taj stan,došla struja a on da upali peć-neće.Kad je rasklopio,nov novcat PM M72.Masu oružja smo našli pod kadama,u kaučima,podrumima.Hvala im na tome jer da su to sve odnjeli sa sobom ili da su ga smjeli upotrijebiti - mrka bi nam kapa bila.

Ovi što su pucali sa solitera imali su muda.Nije se on naginjao kroz prozor niti je skakao po krovovima.Pucanj među zgradama odjekne tako da ne možeš skontati odakle pucanj dođe.Dok sam bio na Trgu Pere Kosorića,iz nebodera nas je gađao.S leđa.Samo pucanj odjekne.Bila su četiri nebodera pa ti znaj sa kojeg gađa.A spratova hejbet.Srećom pa nije bio dobar strelac inače bi nas skidao kao zečeve.U neka doba nam jave da iz nebodera prema džamiju puca po nama.Javile komšije da se iz te zgrade čula dva pucnja.između sedmog i desetog sprata.Čitavo naše interventno odjeljenje napravilo je desant na zgradu.

Na osmom spratu našli smo jedan zaključan stan.Vrata smo razvalili uz prisustvo predsjednika kućnog savjeta čija je dužnost bila da popiše stvari i napravi zapisnik.Na balkonu smo našli dvije čahure 7.9 mm.Prevrnemo ga kompletnog ali nigdje ništa.Ono što je meni ostalo u sjećanju je kavez sa kanarincem.Ptica živa i zdrava sa punom posudicom hrane i vode.A vlasnici stana otišli "negdje" još prije mjesec dana.Znači,neko je iz zgrade imao ključ,dođe i opali koji metak pa razguli.A žao mu bilo ptice pa je hranio dok za ljude nije mario - njih je gađao.Pravili smo mu zasjede ,čak smo imali dva policajca-civila u neboderu 24 sata ali ga ne nađosmo.Nije više nikad pucao...

Svi oni su nestali poslije mjesec dva.Vidjeli da nema oslobodilaca i razgulili.
Mlađeni su posebna priča.. I dan danas bi prepoznao Peđu. Crn, visok, brada trodnevna. Oružje je bilo ukopano u lijehama luka. Neznam zašto, al' bih volio da sretnem te ljude. Vjerovatno da ih hraknem :)
Jelača je isto bježao par dana, zasjede, čeke, ništa. Ali je na kraju dolijao..
aldinjo

#3560 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by aldinjo »

Felid wrote:Bilo ih je na pretežno svim zgradama.

A jesi li čuo za Kojića iz Olimpijske 28? :)
Felid

#3561 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Felid »

Jel ima ime ??
Da to nije momak koji je imao Rotweillera prije rata ??
aldinjo

#3562 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by aldinjo »

Felid wrote:Jel ima ime ??
Da to nije momak koji je imao Rotweillera prije rata ??
To je onaj što je imao neku funkciju u SDS-u i mislim jedan od glavnih za dijeljenje oružja u naselju. Ali pobjegao je za "dlaku" našim teritorijalcima. :-)
Felid

#3563 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Felid »

Ne znam stvarno.. Po prezimenu ne znam, možda da znaš ime vjerovatno bih se sjetio. U Olimpijskoj sam od '84.
Upravu si za spiskove, postojali su, nađeni su. Tad se i "naoružala" Armija u Olimpijskoj :D
aldinjo

#3564 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by aldinjo »

Felid wrote:Ne znam stvarno.. Po prezimenu ne znam, možda da znaš ime vjerovatno bih se sjetio. U Olimpijskoj sam od '84.
Upravu si za spiskove, postojali su, nađeni su. Tad se i "naoružala" Armija u Olimpijskoj :D
Prezime znam ali imena se ne mogu sjetiti. E kod tog Kojića je nađen/i spisak/kovi onih koji su zadužili oružje. Čovjek je imao blindirana vrata tako da su naši morali razvaljivati vrata više dana. :-)
eifel

#3565 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by eifel »

E nek si se Felide izvinio ovom PM. Izvinio se i on tebi zato što te nazvo lažovom i pljačkašem stanova a nakon što si mu kao očevidac događaja omeo pokušaj da amnestira đikana s Mojmila. E vala nek si mu se izvino
Missed

#3566 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Missed »

http://www.pxleyes.com/images/contests/ ... _hires.jpg
Sa Eiffela sa najboolje vidjelo sta se desavalo u Sarajevu 1992...
PM72

#3567 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by PM72 »

Bravo Sarajmen,
To je ono o čemu ja pišem.Šatro tražili oružje pa nosili šta su stigli.Ako se neko pobuni - rokneš ga i kažeš da je pružao otpor ili bio snajperista.A nije loša ni ova kad kažu da je petokolonaš imao blindirana vrata pa je "oslobodiocima" trebalo više dana da ih razvale...eto koliko je to bilo sposobno.A kopkalo ih šta li ima iza vrata...
aldinjo

#3568 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by aldinjo »

E u taj stan Saračević su se ljudi uselili sredinom juna mjeseca 1992 godine i to srpska porodica koja je čitav rat bila na Mojmilu, i to zato što je njihov konstantno gađan iz susjednih Nedžarića i zato su prešli na broj 35. Mnogi su ušli u srpske stanove jer su njihovi bili ili zapaljeni ili uništeni od strane časnih srpskih golorukih boraca. Ljudi lijepo odu u četnike i još im je trebalo čuvati stanove!? A taj Kojićev stan su trebali pretresti jer je to lice bilo neki operativac SDS-a a vrata ostala zaključana blindiranim vratima što je u to vrijeme bila rijetkost. Vlasnik zaboravio ostaviti ključeve u bježaniji. A još i njega postavili da dežura sa oružjem. Međutim, pušku je uredno odložio i dao petama "vjetra".
Last edited by aldinjo on 09/12/2016 02:06, edited 1 time in total.
Felid

#3569 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Felid »

eifel wrote:E nek si se Felide izvinio ovom PM. Izvinio se i on tebi zato što te nazvo lažovom i pljačkašem stanova a nakon što si mu kao očevidac događaja omeo pokušaj da amnestira đikana s Mojmila. E vala nek si mu se izvino
Nema veze, nismo svi isti. Ja znam o čemu pričam, do njega je ako ne vjeruje..
Sarajmen wrote:U ulici Olimpijska broj 35 na Mojmilu se pokušalo nasilno useliti u stanove porodica Saračević i Rogoja. U istoj zgradi je, nakon nasilnog ulaska u stan porodice Bosto otuđen televizor. Sve pod znakom TO-e R BIH.

02.06.1992
Smiješno je reći da je nešto otudjeno. Pa ima ljudi koji su došli iz mjesta gdje im je sve otudjeno, pa čak i utičnice iz zidova. Nek su uzeli televizor, i nek su nasilno ušli u svaki stan koji je bio napušten. Šta serete vi koji ste komšijama čuvali stanove, a komšo vas lagano sa Trebevića krka. A Bošnjo pošteni čuva stan.. Ovce moje..
PM72 wrote:Bravo Sarajmen,
To je ono o čemu ja pišem.Šatro tražili oružje pa nosili šta su stigli.Ako se neko pobuni - rokneš ga i kažeš da je pružao otpor ili bio snajperista.A nije loša ni ova kad kažu da je petokolonaš imao blindirana vrata pa je "oslobodiocima" trebalo više dana da ih razvale...eto koliko je to bilo sposobno.A kopkalo ih šta li ima iza vrata...
U Olimpijskoj se radilo po spisku koji je nađen, ne lupajte gluposti.. Jebo vas televizor i blinda vrata, bilo je izbjeglica koji su došli samo sa onim što su na sebi imali od odjeće. A vi se sikirate za TV.. Bože sačuvaj, hoćemo li ikad naučiti.. Nije čudo što svakih 50 godina puca ;)
Felid

#3570 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Felid »

Ma da, trebalo je ostaviti sve da imaju ljudi kad se vrate, da umjesto 80.000KM za stan dobiju 100.000KM.
Nek su odnijeli. Uzimana su ai auta pa šta ?
TheMule

#3573 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by TheMule »

Sarajmen wrote: Općine/opštine su pokušavale provoditi naredbu Skupštine grada donesenu početkom maja 1992., kojom je naloženo da se prazni i napušteni stanovi zapečate i zabranjuje se useljavanje bilo kojih lica u njih. Ne bi mi mrsko da prepišem njen tekst:
Sva lica koja bespravno usele biti će deložirani uz asistenciju MUP-a, a protiv prekršilaca će se poduzeti zakonske sankcije.
Samo opštinske komisije imaju ovlaštenja da vrše pregled i pečaćenje praznih i napuštenih stanova i ova komisija kao ni bilo koji organ MZ i TO nema ovlaštenja da useljava bilo koga. Opštinske komisije navedene poslove obavljat će uz predočavanje akreditacije''.
:D
Pa se osim ovog primjera kršenja naredbe iz Olimpijske broj 35, navodi i primjer nasilnog useljavanja u napušteni stan u ulici Žrtava fašizma ... komšije su uspjele spriječiti redovnog milicionera SJB Novi Grad da se useli u stan samohrane majke koja je sa djetetom otišla u Ivanjicu. Milicioner je tražio ključ od komšija koji čuvaju ovaj stan, pa je čak i razgovarao sa vlasnicom stana koja mu je rekla da će se čim to bude moguće vratiti u Sarajevo. Milicioner je nasilno useljenje pravdao nepostojanjem pravne države (?!). [b]Njegova procjena je da nelojalnim građanima koji su otišli iz grada ovdje više nema mjesta[/b], a jedino bi se još i moglo prihvatiti to da su četnici uselili u njegovu kuću.

I tako... da ne off topičimo. Uvijek imajmo na umu da su u početnom periodu okolnosti bile vrlo vrlo složene...
Jebem vam sveca i vase "opcine/opstine"/skupstine/kucne savjete i haustorske stakore/"povjerenike" kako su ih tad zvali, a oni gori nego bilo koji lopov, i moj stari (borac) je provalio i uselio u neciji stan na Alipasinu i zao mi je sto ga nismo zapalili kad smo izlazili!
pirpa

#3574 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by pirpa »

@sarajmen
jedan sam od pojedinaca koji je vrsio pretrese stanova u opcini centar tada po nalozima koje je potpisao sefer halilovic. stanove koje smo pretresali su koristili clanovi SDS.a od 10 stanova u 7 smo nasli oruzije u vecini slucajeva to je bila automatska puska M70 sa dva rezervna oklopa . tako da mi niko nemoze pricati o nekim televizorima i sporetima. ne kazem da nije bilo pojedini slucajeva al to je bila rjetkost.

a sto se tice useljavanja izbjeglica sa grbavice,vogosce u napustene srpske stanove ti ljudi imaju moju podrsku.
A posto vidim da si neka postenjacina sto nisi otisao na grbavicu pa vojvodu pitao sto protjeruje i pljacka ili sto nisi otisao u vogoscu pa pitao penu sto pljacka svoje komsije...
Felid

#3575 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Felid »

pirpa wrote:@sarajmen
jedan sam od pojedinaca koji je vrsio pretrese stanova u opcini centar tada po nalozima koje je potpisao sefer halilovic. stanove koje smo pretresali su koristili clanovi SDS.a od 10 stanova u 7 smo nasli oruzije u vecini slucajeva to je bila automatska puska M70 sa dva rezervna oklopa . tako da mi niko nemoze pricati o nekim televizorima i sporetima. ne kazem da nije bilo pojedini slucajeva al to je bila rjetkost.

a sto se tice useljavanja izbjeglica sa grbavice,vogosce u napustene srpske stanove ti ljudi imaju moju podrsku.
A posto vidim da si neka postenjacina sto nisi otisao na grbavicu pa vojvodu pitao sto protjeruje i pljacka ili sto nisi otisao u vogoscu pa pitao penu sto pljacka svoje komsije...
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Post Reply