Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
annoy

#3551 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by annoy »

lijepa u dusi wrote:Ljudi moji, kako se izboriti sa ovolikom tugom i depresijom? Ostala sam juce bez mog Dzonija...
Stvarno me je rastužio tvoj post. Predivan mačak je bio. Žao mi je što si na takav užasan način ostala bez svog ljubimca.
Ja sam svog mačka izgubila pretprošlo ljeto, nakon 8 zajedničkih godina, bio mi je prvi i jedini ljubimac, i nakon skoro 2 godine što je prošlo, evo sad mi suze idu dok ovo pišem. Nema recepta da preboliš gubitak. Dozvoli sebi da budeš tužna. I nemoj misliti da je pogrešno tugovati za životinjom. Za životinju se vežeš, i normalno je osjećati tugu kad ju izgubiš.
Meni je prvih tjedan dana bilo koma, bila sam kao zombi svaki dan, sljedećih nekoliko tjedana bilo je lakše, pojavio bi se i pokoji dan kad sam zaboravljala tugu. Kasnije je bilo sve lakše sa svakim novim danom.
Tuga nikada neće proći u potpunosti, meni on i sad fali i tu i tamo se isplačem, no prihvatila sam da ga više nema, neke stvari u životu jednostavno prihvatiš i naučiš s tim živjeti.
Najgore će proći, sad si još u šoku i nisi u stanju u potpunosti prihvatiti što se dogodilo, s vremenom ćeš to prihvatiti i jednostavno ćeš naučiti s tim živjeti. Važno je da čuvaš u sebi sve uspomene koje imaš na njega, na početku će te tjerati na plač, a kasnije će te veseliti kad se sjetiš nečega. Ako imaš oko sebe ljude za koje misliš da razumiju, pričaj s njima.
Ja sam se uvijek tješila time što sam dala svom miceku 8 divnih godina života, imao je sve što mu treba, hrane, ljubavi, pažnje, sigurna sam da si i ti svom mačku pružila lijep život, i to je ono što je bitno, nažalost neke stvari su jednostavno izvan naše kontrole.

Nemoj se žuriti s novom mačkom, ako osjećaš da nisi spremna. Sigurno će jednog dana neka druga maca osvojiti tvoje srce i nećeš ju/ga uspoređivati sa Dzonijem, biti će mačja individua za sebe, kojoj ćeš pristupiti drugačije ali ćeš dati ljubav na isti način, a Dzoni će uvijek imati posebno mjesto u tvom srcu. Ali naše srce ima mjesta za puno divnih živih bića :)

Svatko od nas tko ima ljubimca mora biti svjestan da ćemo jednog dana gledati kako njihov život dolazi kraju...međutim, mislim da se nikada ne možeš u potpunosti pripremiti, i bit će uvijek teško. No, to nas ne smije sprečavati da udomimo neku životinju i da ju volimo.
Drži se :kiss:
lijepa u dusi

#3552 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by lijepa u dusi »

annoy wrote:
lijepa u dusi wrote:Ljudi moji, kako se izboriti sa ovolikom tugom i depresijom? Ostala sam juce bez mog Dzonija...
Stvarno me je rastužio tvoj post. Predivan mačak je bio. Žao mi je što si na takav užasan način ostala bez svog ljubimca.
Ja sam svog mačka izgubila pretprošlo ljeto, nakon 8 zajedničkih godina, bio mi je prvi i jedini ljubimac, i nakon skoro 2 godine što je prošlo, evo sad mi suze idu dok ovo pišem. Nema recepta da preboliš gubitak. Dozvoli sebi da budeš tužna. I nemoj misliti da je pogrešno tugovati za životinjom. Za životinju se vežeš, i normalno je osjećati tugu kad ju izgubiš.
Meni je prvih tjedan dana bilo koma, bila sam kao zombi svaki dan, sljedećih nekoliko tjedana bilo je lakše, pojavio bi se i pokoji dan kad sam zaboravljala tugu. Kasnije je bilo sve lakše sa svakim novim danom.
Tuga nikada neće proći u potpunosti, meni on i sad fali i tu i tamo se isplačem, no prihvatila sam da ga više nema, neke stvari u životu jednostavno prihvatiš i naučiš s tim živjeti.
Najgore će proći, sad si još u šoku i nisi u stanju u potpunosti prihvatiti što se dogodilo, s vremenom ćeš to prihvatiti i jednostavno ćeš naučiti s tim živjeti. Važno je da čuvaš u sebi sve uspomene koje imaš na njega, na početku će te tjerati na plač, a kasnije će te veseliti kad se sjetiš nečega. Ako imaš oko sebe ljude za koje misliš da razumiju, pričaj s njima.
Ja sam se uvijek tješila time što sam dala svom miceku 8 divnih godina života, imao je sve što mu treba, hrane, ljubavi, pažnje, sigurna sam da si i ti svom mačku pružila lijep život, i to je ono što je bitno, nažalost neke stvari su jednostavno izvan naše kontrole.

Nemoj se žuriti s novom mačkom, ako osjećaš da nisi spremna. Sigurno će jednog dana neka druga maca osvojiti tvoje srce i nećeš ju/ga uspoređivati sa Dzonijem, biti će mačja individua za sebe, kojoj ćeš pristupiti drugačije ali ćeš dati ljubav na isti način, a Dzoni će uvijek imati posebno mjesto u tvom srcu. Ali naše srce ima mjesta za puno divnih živih bića :)

Svatko od nas tko ima ljubimca mora biti svjestan da ćemo jednog dana gledati kako njihov život dolazi kraju...međutim, mislim da se nikada ne možeš u potpunosti pripremiti, i bit će uvijek teško. No, to nas ne smije sprečavati da udomimo neku životinju i da ju volimo.
Drži se :kiss:
:( uzasno boli... Hvala ti na svemu :kiss:
Bloo
Globalna šefica

#3553 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Bloo »

Kal El wrote:Pomoć,ima li neki veterinar da će doći na kućnu adresu? Ovaj moj mali mačić od sinoć ima proliv,sada nekontrolisano :/ Ukakio mi cijelu kuću,ispovracao sam dušu,neće u pijesku da obavi :/
Ili amar (imaš broj u jednom postu)

ili
Haris / City Vet klinika
033 830-857

ne znam gdje se ti nalazis, ali ako imas auto, najbolje je macku u auto i do klinike
lijepa u dusi

#3554 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by lijepa u dusi »

Kal El wrote:Pomoć,ima li neki veterinar da će doći na kućnu adresu? Ovaj moj mali mačić od sinoć ima proliv,sada nekontrolisano :/ Ukakio mi cijelu kuću,ispovracao sam dušu,neće u pijesku da obavi :/
je li išta bolje? :(
Bloo
Globalna šefica

#3555 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Bloo »

lijepa u dusi wrote:
:kiss:
biće bolje

kad malo prođe nabavi dostojnog zamjenika :)
lijepa u dusi

#3556 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by lijepa u dusi »

Bloo wrote:
lijepa u dusi wrote:
:kiss:
biće bolje

kad malo prođe nabavi dostojnog zamjenika :)
nikada on ne može imati zamjenu. uzet ću novu macu onda kad budem spremna da ga poštujem i volim kao zasebnu individuu, a ne kao Džonijevu kopiju. Džoni je bio jedan i nikad i ništa ga zamijeniti ne može

hvala ti na riječima utjehe, puno znači :kiss:
nadžak

#3557 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by nadžak »

Evo malo da popravite raspoloženje. I ja sam izgubio tovar mačaka, majke mi, da poludiš al eto.

lijepa u dusi

#3558 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by lijepa u dusi »

nadžak wrote:Evo malo da popravite raspoloženje. I ja sam izgubio tovar mačaka, majke mi, da poludiš al eto.

hej kako su medene Bože dragi <3

žao mi je zbog maca, ja ne znam da li bih zdrave pameti izašla iz još jednog gubitka :(
nadžak

#3559 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by nadžak »

Pogano vrijeme...uzima ti najdraže.
Kal El

#3560 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Kal El »

lijepa u dusi wrote:
je li išta bolje? :(
Ma on je sav razigran ,njuska mu je mokra i hladna (sto je valjda dobro) ,eto samo proliv imao ,sada je super samo sto kaki gdje god zeli ._. vecinom sam ide u pijesak,ali ponekad ga moram staviti tamo ,al dobro nauci ce on jos

Jadnicak nije vise mogao da izdrzi dok sam ga nosio i sve po meni :mrgreen: Dusu sam Ispovracao dok sam ocistio ,prekjucer je kakio nekoliko puta na dan ,sada samo jednom il' dva puta ,dao sam mu caj od nane malo ,kod proslog macka je djelovalo super za stomacic i kaka mu dobro izgleda ,nije vise proliv
Kal El

#3561 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Kal El »

Image
ami8

#3562 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by ami8 »

Eeee ljepotana :thumbup: , ovako sam i ja macu našao pored kontejnera kada je imala možda dvadesetak dana starosti. Sada ima oko 7 godina i oko 6 kg :D .
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#3563 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by pici »

nistamu jaku hranu ne daji, junior suho i piletinu samo... nana je ok za proljev al ipak ga odvedi veterinaru, sto je sigurno sigurno je, ima taj neki stomacni virus tj bakterije koje prave krvavu stolicu to je ono crvenkasto na govnetu, struze mu sluznicu crijeva i moze biti belaj... kod mene je Tiki to imao i davao sam mu od veterinara neke tablete dvije vrste u prahu u kesicama, veterinar mi rece da dodje taj neki period i da je to kod zivotinja prenosivo, ne mora znacit da je nesto pojeo nego od majcina mlijeka i tako se i zaraze, i glistama i tim bakterijama, ja sam gledao macice kako umiru od prevelike temparature i groznice od tih zaraza ako se na vrijeme ne sprijeci... Tiki je imao temparaturu 42 stepena, jadnik nije mogao nista ni jest ni pit dok nije veterinar dao terapiju, kaze da sam cekao jos dva dana nebi mu bilo spasa... inace sljadak macor :thumbup:
Bloo
Globalna šefica

#3564 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Bloo »

ignore :D

Image
pici

#3565 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by pici »

Bloo wrote:ignore :D

Image
:kiss: koja su to krmencad al ipak ih voljim :kiss:
lijepa u dusi

#3566 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by lijepa u dusi »

Kal El wrote:Image
Hej gledaj okica lijepih, medenih <3
Boze dragi, kolisni je, sad bih ga ugnjavila :kiss:

Bloo wrote:ignore :D

Image
:lol: Dzoni nikad nije hodao po stolu, osim ako moja mama ne dodje, ko da je znao da je nervira, ona vazda kukala sto ga pustim... A hajd zabrani budali. Lakse arfom oprat sto nego njega otjerat...
Bloo
Globalna šefica

#3567 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Bloo »

lijepa u dusi wrote:
:lol: Dzoni nikad nije hodao po stolu, osim ako moja mama ne dodje, ko da je znao da je nervira, ona vazda kukala sto ga pustim... A hajd zabrani budali. Lakse arfom oprat sto nego njega otjerat...
ovo je payback za pranje šapa :D
lijepa u dusi

#3568 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by lijepa u dusi »

Bloo wrote:
lijepa u dusi wrote:
:lol:

Ljudi, gdje se ima kupiti povodac za mace do 15ak KM (valjda ne trazim previse)? Ako odlucim opet nabaviti macu, naucit cu je od malena da setamo. Ako igdje uspijemo sastaviti 200 m bez ulicnih pasa.
Je li ovo pogresno?
Sve mislim da sam ja kriva zbog Dzonijeve smrti jer se nije imao priliku upoznati s vanjskim svijetom. Maltene njegov prvi dodir i zavrsio je tako tragicno :(
Bloo
Globalna šefica

#3569 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Bloo »

lijepa u dusi wrote:
Bloo wrote:
lijepa u dusi wrote:

Ljudi, gdje se ima kupiti povodac za mace do 15ak KM (valjda ne trazim previse)? Ako odlucim opet nabaviti macu, naucit cu je od malena da setamo. Ako igdje uspijemo sastaviti 200 m bez ulicnih pasa.
Je li ovo pogresno?
Sve mislim da sam ja kriva zbog Dzonijeve smrti jer se nije imao priliku upoznati s vanjskim svijetom. Maltene njegov prvi dodir i zavrsio je tako tragicno :(
probaj Kitti shop (na Pofalićima - gdje je bio Interex sad je Bingo) - na ćošku gdje je bila Bagatela sad su neki ćilimi :D
annoy

#3570 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by annoy »

Kal El wrote:Image
Icuce kako cam mali i cladak :kiselavoda:

Gubim razum kad vidim mačju mladunčad :D
nadžak

#3571 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by nadžak »

:D :D :D Ovo je brutalno :run:
pici

#3572 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by pici »

lijepa u dusi wrote:
Bloo wrote:
lijepa u dusi wrote:

Je li ovo pogresno?
ZOO Centar na grbavici na raskrsnici prema vracana s lijeve strane dje su zgrade, nema šta nema tamo...
Kal El

#3573 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Kal El »

Ovaj moj ne želi da obavi nuždu u svojoj kutiji :(
Ima dva ćoška gore i dolje gdje voli da obavi nuždu,stavim mu kutiju u ćošak gore a on malo od kutije pokušava da obavi nuždu, neće u kutiju dok ga ja ne stavim.

Maca bletnav, misli od zida da je pijesak pa pokušava sa zidom da zakopa :lol:
Bloo
Globalna šefica

#3574 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Bloo »

Kal El wrote:Ovaj moj ne želi da obavi nuždu u svojoj kutiji :(
Ima dva ćoška gore i dolje gdje voli da obavi nuždu,stavim mu kutiju u ćošak gore a on malo od kutije pokušava da obavi nuždu, neće u kutiju dok ga ja ne stavim.

Maca bletnav, misli od zida da je pijesak pa pokušava sa zidom da zakopa :lol:
možda mu je kutija previsoka?
možda mu se ne sviđa pijesak?
macchiato

#3575 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by macchiato »

joj ova moja ko na struju ukljucena, samo jurca i divlja po kuci, malo prilegne, jede i sve tako u krug :-)
jutros me u pola 7 probudila, evo me sva pospana :-) ignorisala bih ja njeno jurcanje, ali sto me krene gristi i grebati iz zabave :-)

kad ova faza prestaje? i da li prestaje? :run: :lol:

ali dobro da je ne ureknem, fina mi je i mazna, volim takve mace. :curica:
Post Reply