Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Thorgerson

#3551 Re: Cijene stanova All about

Post by Thorgerson »

U-zap wrote:Kakvo je danas stanje trzista nekretnina u Sarajevu? Da li postoje ikakve tendencije za rast cijena nekretnina u glavnom gradu BiH? Ovo pitanje se uglavnom odnosi na strogi centar. Dok cijene nekretnina u glavnim gradovima susjednih nam zemalja su u konstantnom porastu(Zagreb, Beograd), u Sarajevu cijene stagniraju iako potraznja raste.
Da, ali prave se i nove zgrade?

Pa sad trenutno imas sigurno preko 10 novih projekata u izgradnji u Sarajevu. Mislim na malo vece zgrade.
DaffyDuck

#3552 Re: Cijene stanova All about

Post by DaffyDuck »

probook wrote:Ja ne mogu shvatiti da neko da 3000 KM po m2 za neku stančugu u centru grada. Za te pare kućetinu sa bazenom moze napraviti na periferiji grada i biti gospodin covjek. Ali dobro svako ima svoje.
Svako ima drugacije zelje i trazi za sebe ono sto voli i sto je naucio.
bumerangss

#3553 Re: Cijene stanova All about

Post by bumerangss »

Ja vala da mi ko djabe daje ne bih zivio u austrougarskim zgradama bez obuira da je u ferbadiji :D odbijame sama starost zvrade, sve ohabano ofucano, visoki plafoni... jednostavno sumorno depresivno!
Da se razumijemo ne volim ni ove fol najsa remenije norocito enterijere poput uniprometove zgrade tj stanova kod starog merkatlra na socijalnom jer su nekako hladni... kao svemirski brod :lol:
Kao i u svemu volim neku sredinu tj stanove gradjene u Titino vrijeme kao stanovi na Otoci i za olimpijadu na Dobrinji. To je i kvalitet i toplina i udobnost.... :thumbup:
DaffyDuck

#3554 Re: Cijene stanova All about

Post by DaffyDuck »

Pa te stanove i ne moze kupit neko ko nema para da ulozi. I onda sve jovo nanovo. Ali kad se sredi- nema dalje.
T4h

#3555 Re: Cijene stanova All about

Post by T4h »

gidra wrote:Da li neko zna kakav je kvalitet gradnje zgrada na Čengić Vili u ulici Fetaha Bećirbegovića, gradile se zgrade nekad oko 85 godine ja mislim, tamo oko osnovne škole Čengić Vila 1?

I koja zgrada na Malti ima nadimak "oficirka"?

Image
Možda misliš na "majorku" to je ona zgrada "kifla" :D kod Unionkomerca.
gidra

#3556 Re: Cijene stanova All about

Post by gidra »

Nakon dvije godine intenzivnog traženja stana(vrijeme i pare sam imao), seljenja od lokacije do lokacije(a pitao sam i ovdje o raznim lokacijama i zgradama), razmišljanja gdje, da li novogradnja ili starogradnja a prva mi je lično moja nekretnina i mjesto za novi početak odvojen od roditelja :D , sasvim slučajno mi ispade prilika i kupih stan na Dolac Malti u narodski zvanoj zgradi Kifla. (na nju se naslanja nova zgrada Moja Malta)
Ovoliko čekanje i premišljanje mislim da se isplatilo jer je po meni onaj tip gradnje nešto najbolje od predratnog doba.
Kvalitetna zgrada od fasadne cigle sa dobrim rasporedom soba i ostalih prostorija.
Pofino sam ga platio ali dobih dobar pogled ka glavnoj džadi i Veterini i ekstra spratnost. Sada slijedi jedno fino renoviranje :) ...
svi u napad

#3557 Re: Cijene stanova All about

Post by svi u napad »

gidra wrote:Nakon dvije godine intenzivnog traženja stana(vrijeme i pare sam imao), seljenja od lokacije do lokacije(a pitao sam i ovdje o raznim lokacijama i zgradama), razmišljanja gdje, da li novogradnja ili starogradnja a prva mi je lično moja nekretnina i mjesto za novi početak odvojen od roditelja :D , sasvim slučajno mi ispade prilika i kupih stan na Dolac Malti u narodski zvanoj zgradi Kifla. (na nju se naslanja nova zgrada Moja Malta)
Ovoliko čekanje i premišljanje mislim da se isplatilo jer je po meni onaj tip gradnje nešto najbolje od predratnog doba.
Kvalitetna zgrada od fasadne cigle sa dobrim rasporedom soba i ostalih prostorija.
Pofino sam ga platio ali dobih dobar pogled ka glavnoj džadi i Veterini i ekstra spratnost. Sada slijedi jedno fino renoviranje :) ...
Hajd nek ti je sa srecom. Cestitam ti od sveg srca i zelim ti puno srece sa majstorima pri sredjivanju stana. Ziv bio!
gidra

#3558 Re: Cijene stanova All about

Post by gidra »

svi u napad wrote:
gidra wrote:Nakon dvije godine intenzivnog traženja stana(vrijeme i pare sam imao), seljenja od lokacije do lokacije(a pitao sam i ovdje o raznim lokacijama i zgradama), razmišljanja gdje, da li novogradnja ili starogradnja a prva mi je lično moja nekretnina i mjesto za novi početak odvojen od roditelja :D , sasvim slučajno mi ispade prilika i kupih stan na Dolac Malti u narodski zvanoj zgradi Kifla. (na nju se naslanja nova zgrada Moja Malta)
Hajd nek ti je sa srecom. Cestitam ti od sveg srca i zelim ti puno srece sa majstorima pri sredjivanju stana. Ziv bio!
Hvala druže :thumbup:
VladaFBiH

#3559 Re: Cijene stanova All about

Post by VladaFBiH »

Kao što rekoh jedna od najboljih zgrada iz Titnog doba :D - jedino što su je nagrdili sa zgradom moja Malta koja izgleda k'o krezava baba (na jednoj strani 2 sprata više a na drugoj 4) - sretno :) btw. mislim da ta zgrada ima najveću cijenu po m2 na Malti
Rockefeller

#3560 Re: Cijene stanova All about

Post by Rockefeller »

:thumbup:
akcija007

#3561 Re: Cijene stanova All about

Post by akcija007 »

Koliko se krece kvadrat stana na Alipasinom polju I da li kakva je potraznja za kupovinom stana na Alipasinom Polju ?
bumerangss

#3562 Re: Cijene stanova All about

Post by bumerangss »

akcija007 wrote:Koliko se krece kvadrat stana na Alipasinom polju I da li kakva je potraznja za kupovinom stana na Alipasinom Polju ?
Mislim da je kao na Dobrinji jer je blize tramvaju ali je kvalitet gradnje gori i nekako... beze :skoljka:
DaffyDuck

#3563 Re: Cijene stanova All about

Post by DaffyDuck »

Cestitam, i sretno! Zelim ti mnogo zivaca, strpljenja, ali i dobrih majstora :D trebat ce ti :)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3564 Re: Cijene stanova All about

Post by Truba »

svaka čast
mogu misliti kakav je osjećaj kupiti sebi stan

meni je san kupiti 140 kvadrata u novoj zgradi pored tebe :D na malti kad dobijem milijun na lotu ili bingu ( kojeg ne igram) :D
Drvosjeca iz Dejcica

#3565 Re: Cijene stanova All about

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Thorgerson wrote: Pa nije bas daleko od istine. Covjece tibra prodaje po 1400 stanove? I tu je ukljucena cijena zemljista, dozvole, tehnicki prijemi i ostala papirologija (istina podijeli se na stanove, ali opet to su stotine hiljada maraka), izgradi ti stan i preda ti kljuc u ruke.

Ja necu ulaziti u to sad kvalitet radova ovo ono, svako svog konja hvali, ali nisu ni u tibri postavljene bubam azbestne cijevi. Imaju odredjeni standardi koji se moraju postovati.

A i ova sigurno nije ugradjivala zlatne cijevi.

Tako da mi je 500 KM po m2 fakat previse, ali bas. Za taj novac se stan moze napucat da gori, ali bas da gori. Znaci da bude kao na filmovima. Nadam se da joj je takav stan, inace je neko opalio po usima.
Ako hoćeš kvalitetno renoviranje ta cifra ti je realna. Njemu je samo na kupatilo, prozore i ulazna otišlo gotvo pola tog iznosa i to je više nego ralno. Ja sam renovirao kupatilo 2.5x2 m2 (5m2) pa mi je trebalo 5000KM za renoviranje ili 1000KM/m2. Nisam nikakve pozlaćene šteke stavljao i egzotične stvari. Npr. sama GROHE ukopna tuš baterija sa svim stvarima bez ugradnje je bila preko 550KM...a bilo je skupljih jedno 10 modela. :cry:

To je ovako na ovaj fazon.

Image

Jebiga mogao sam uzeti u Penny marketu neku kinesku za 50KM ali ako hoćeš kvalitet i da ti traje barem 20 godina onda se mora i platiti.
Ono realno neko je recimo za 35.000KM mogao uzeti garsonjeru uslovnu za život, recimo u Švrakinom ili na Ilidži ali nema svako iste ciljeve i potrebe.
animus

#3566 Re: Cijene stanova All about

Post by animus »

Cestitam. Odlicna zgrada a i lokacija cijelog naselja je vrh. Imas sve na dohvat ruke, a opet dovoljno mira i poprilicno dobar komsiluk.
Ci-Nick

#3567 Re: Cijene stanova All about

Post by Ci-Nick »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Ako hoćeš kvalitetno renoviranje ta cifra ti je realna. Njemu je samo na kupatilo, prozore i ulazna otišlo gotvo pola tog iznosa i to je više nego ralno. Ja sam renovirao kupatilo 2.5x2 m2 (5m2) pa mi je trebalo 5000KM za renoviranje ili 1000KM/m2. Nisam nikakve pozlaćene šteke stavljao i egzotične stvari. Npr. sama GROHE ukopna tuš baterija sa svim stvarima bez ugradnje je bila preko 550KM...a bilo je skupljih jedno 10 modela. :cry:

Jebiga mogao sam uzeti u Penny marketu neku kinesku za 50KM ali ako hoćeš kvalitet i da ti traje barem 20 godina onda se mora i platiti.
Ono realno neko je recimo za 35.000KM mogao uzeti garsonjeru uslovnu za život, recimo u Švrakinom ili na Ilidži ali nema svako iste ciljeve i potrebe.
Jeftino je uvijek skuplje.
Ja sam prije deset godina ugradio sve slavine i tuš bateriju Hansgrohe i vrijede svake marke.
Ni jedna slavina nije propišala,.. uz to na njima ne ostaju tragovi od vode i kamenac kao npr. na Unitas-u ili Armal-u koji također nisu jeftini.

Što se tiče cijene renoviranja,...kad sam kupovao materijal za kupatilo u Bant-u i gledao kako ispisuju račun pa stigli do 4500 KM ( a tu nije bilo sve što sam trebao ) ja pomislio da to pišu za nekog drugog a ne za mene. :lol:
Drvosjeca iz Dejcica

#3568 Re: Cijene stanova All about

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Ci-Nick wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:

Jeftino je uvijek skuplje.
Ja sam prije deset godina ugradio sve slavine i tuš bateriju Hansgrohe i vrijede svake marke.
Ni jedna slavina nije propišala,.. uz to na njima ne ostaju tragovi od vode i kamenac kao npr. na Unitas-u ili Armal-u koji također nisu jeftini.

Što se tiče cijene renoviranja,...kad sam kupovao materijal za kupatilo u Bant-u i gledao kako ispisuju račun pa stigli do 4500 KM ( a tu nije bilo sve što sam trebao ) ja pomislio da to pišu za nekog drugog a ne za mene. :lol:
:lol: slično meni. Ja krenuo u renoviranje dijela kupatilo, bacio neke stvari na papir i skontao da mi treba 2500KM... :lol: koji naivčina...skontam na pola posla kada već radim jedan dio trebao bih i drugi i tako doguram do nešto sitno preko 5000KM. A mogao sam još 1000KM komotno potrošiti bez pretjerivanja. Kupatilo je najskuplje vazda bilo.
DaffyDuck

#3569 Re: Cijene stanova All about

Post by DaffyDuck »

@drvosjeca i kuhinja :D
Estrella

#3570 Re: Cijene stanova All about

Post by Estrella »

Molila bih za mišljenje, info, bilo šta .
Već neko vrijeme tražim malo veći stan za svoju porodicu ( po mogućnosti trosoban). E sad, gledali smo nove zgrade na dobrinji V. Cijene se uglavnom kreće izmedju 1650 - 1750 KM po m2. Ima li neko info. kakve su zgrade, visina režijskih troškova zimi, i sl.
Hvala svima unaprijed,
Naravno ukoliko neko ima neku preporuku za neku drugu lokaciju bila bih zahvalna.
Hvala svima
gidra

#3571 Re: Cijene stanova All about

Post by gidra »

Izlazila mi je komisija za porez neki dan, nakon što mi stigne rješenje o iznosu i roku za uplatu, šta će se desiti ako ne platim porez u tom predviđenom roku?
Da li imaju neki, penali, kamate? Radije bih ostavio porez i platio do godine nego odmah iskeširao.
Znam da stan ne mogu upisati na svoje ime u ZK dok porez ne platim ali mi je notar napravio predbilježbu, odnosno stavio plombu na nekratninu, koliko ova predbilježba traje zna li iko?
bavi

#3572 Re: Cijene stanova All about

Post by bavi »

Idu zatezne kamate, obavezno to plati... ja se zeznula pa otisla na more ko reko nista nece biti ako ostane desetak dana mimo predviđenog roka za plaćanje. teta je bila cak i ljubazna pa mi je ispisala nalog za plaćanje nekih 20-30 km zatezne kamate :D
emmir1

#3573 Re: Cijene stanova All about

Post by emmir1 »

Estrella wrote:Molila bih za mišljenje, info, bilo šta .
Već neko vrijeme tražim malo veći stan za svoju porodicu ( po mogućnosti trosoban). E sad, gledali smo nove zgrade na dobrinji V. Cijene se uglavnom kreće izmedju 1650 - 1750 KM po m2. Ima li neko info. kakve su zgrade, visina režijskih troškova zimi, i sl.
Hvala svima unaprijed,
Naravno ukoliko neko ima neku preporuku za neku drugu lokaciju bila bih zahvalna.
Hvala svima

Kupio sam trosoban u Izvoru na Stupu..

Otiđi i pogledaj kako ljudi rade, obilazio sam mnoge novogradnje ali niko nije bio ni blizu one klase gradnje.

Moj savjet najbolje otiđi i pogledaj i da se sama uvjeriš na licu mjesta.
Thorgerson

#3574 Re: Cijene stanova All about

Post by Thorgerson »

emmir1 wrote:
Estrella wrote:Molila bih za mišljenje, info, bilo šta .
Hvala svima unaprijed,
Hvala svima
Kupio sam trosoban u Izvoru na Stupu..

Otiđi i pogledaj kako ljudi rade, obilazio sam mnoge novogradnje ali niko nije bio ni blizu one klase gradnje.

Moj savjet najbolje otiđi i pogledaj i da se sama uvjeriš na licu mjesta.
Mislim da treba uzeti u obzir vise parametara, od samog standarda stana. Dobrinja po mom misljenju ima puno vise prednosti u odnosu na Stup. Trenutno.

Prijatelj mi zivi bas na Dobrinji V u onim novim zgradama. Zgrade su ok, ne znam stvarno kakav je standard, materijali i to u odnosu na Izvor, pa necu da lupam. Ali meni izgleda sasvim fino, sve novo, ogroman besplatan parking prostor, a u okrugu od 100-200m imaju tri isto tako ogromne garaze (koje se placaju).

Srednja i osnovna skola su odmah tu blizu, onaj novi park, igraliste za djecu, trolejbuska stanica je odmah tu. Izvuceno je malo od gradskog saobracaja.

Ovaj Izvor lijepo izgleda, ali je lokacija malo ne znam, meni se bas i ne svidja. Zgrada smjestena izmedju glavne saobracajnice i petlje. Je li ima osnovna skola blizu? Srednja ako se ne varam nema. Parkovi? Igralista?

Ono, mislim znam da oni dole svasta planiraju. Isto i Tibra je govorila bice igraliste, obdaniste, skola...pa ne znam jesu li ista uspjeli izganjati.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3575 Re: Cijene stanova All about

Post by Truba »

http://www.olx.ba/artikal/18238989/dvos ... nedzarici/

sa je ba ovo :D i namjestaj i piće ide :D u cijenu
Post Reply