Povorka ponosa u Sarajevu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Hakiz

#3551 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by Hakiz »

Connaisseur Karlin wrote:
Hakiz wrote:
A Abraham/Ibrahim je poenta ovog dijela posta.

Parada ponosa ja potvrda ljudskih prava i humanizma. Dakle, koliko je čovjek dobar.

I sada imamo primjer Abrahama. Bog mu je naredio za ubije sina. I zamijenio ga ovnom u trenutku kada je Abraham to počeo raditi.

A to znači da je prvi vjernik, i možda i najveći vjernik, time dokazao da je zaista veliki i dobar vjernik, bespogovorno je poslušao boga.

Ali je krenuo da ubije sina, bespomoćnog čovjeka, a to govori da je Abraham kao čovjek nula, ne vrijedi ništa.

Da bog nije zamijenio sina, Abraham bi ga ašićare ubio.

Tako da je to stari sukob, što bolji vjernik, to gori čovjek. Abraham/Ibrahim je to dokazao na djelu.

I sada, fast forward na današnjicu i ljudska prava. Koga treba slijediti, Abrahama/Ibrahima koji je spremno krenuo ubiti sina, i nasljeđe takvog sistema vrijednosti?

To je alternativa?

Nikako ne valja.
ti ne poznajes i ne razumijes povijest prinosenja zrtve u starijim civilizacijama :)
Moja Karlin... :-)

Abrahamov slučaj nije situacija u kojoj vlada suša, pa selo baci u bunar djevicu ne bi li se bog smilovao i poslao im kišu.

Abraham je jedan, ne slučajno odabrani, čovjek kojem je bog poslao direktnu naredbu da ubije svog sina, e da bi testirao njegovu vjeru. Ima tu još nešto, ali da ne širim, nije toliko bitno.

Njegov slučaj nema veze sa "standradnim" razlozima za i običajima žrtvovanja u starim civilizacijama.

Neka, volim te takvu.
Last edited by Hakiz on 12/05/2019 16:34, edited 1 time in total.
Connaisseur Karlin

#3552 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by Connaisseur Karlin »

славянин wrote:Skupis 100k glasova za referendum o bilo cemu - isti se mora provesti a za vladu su rezultati obavezujuci da se sprovedu. :wink:
to rade i u US :)

ali dzaba , jer kapitalizam jede svoju djecu :D
славянин

#3553 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by славянин »

славянин wrote:Skupis 100k glasova za referendum o bilo cemu - isti se mora provesti a za vladu su rezultati obavezujuci da se sprovedu. :wink:

Sta rade u us ? Jesi li sigurna ??

A zamisli u bih :lol:
Connaisseur Karlin

#3554 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Hakiz wrote:
Hakiz wrote:
A Abraham/Ibrahim je poenta ovog dijela posta.

Parada ponosa ja potvrda ljudskih prava i humanizma. Dakle, koliko je čovjek dobar.

I sada imamo primjer Abrahama. Bog mu je naredio za ubije sina. I zamijenio ga ovnom u trenutku kada je Abraham to počeo raditi.

A to znači da je prvi vjernik, i možda i najveći vjernik, time dokazao da je zaista veliki i dobar vjernik, bespogovorno je poslušao boga.

Ali je krenuo da ubije sina, bespomoćnog čovjeka, a to govori da je Abraham kao čovjek nula, ne vrijedi ništa.

Da bog nije zamijenio sina, Abraham bi ga ašićare ubio.

Tako da je to stari sukob, što bolji vjernik, to gori čovjek. Abraham/Ibrahim je to dokazao na djelu.

I sada, fast forward na današnjicu i ljudska prava. Koga treba slijediti, Abrahama/Ibrahima koji je spremno krenuo ubiti sina, i nasljeđe takvog sistema vrijednosti?

To je alternativa?

Nikako ne valja.
ti ne poznajes i ne razumijes povijest prinosenja zrtve u starijim civilizacijama :)
Moja Karlin... :-)

Neka, volim te takvu.
pa da, nevjerovatno je i meni bilo otkrice prinosenja zrtve koje se prakticiralo doslovno do prije nekoliko stoljeca, doslovno ljudsak vicilizacija je to prakticirala stoljecima , te drustvn norme , dio ljudskog ponasnja :kiss:
Connaisseur Karlin

#3555 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

славянин wrote:

ne vajla nijedno :)
Connaisseur Karlin

#3556 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

medvjed23 wrote:
MarlboroGold wrote:Medo :thumbup:

Saće tebi reći kakve to veze ima sa fašizmom :D
haman sam udrobio previše, al poenta je: odobravanje povorke nema veze sa mojim (ili tvojim ili bilo čijim) simpatijama prema nekome ili nečijim stavovima, već, naprosto, sa poštivanjem demokratskog principa jednakosti građana pred zakonom
medonja , tako je, ali da se uvedu pravila primmjene povorke , znaci, pravla ponasanja odrzavanja povorke :thumbup:
insomnia78

#3557 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by insomnia78 »

славянин wrote:

Pa ti bi prvi plako. Preglasani, nadglasani... kme, kme
славянин

#3558 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by славянин »

Kme kme , ja sam u Francuskoj i mrzim sjbe oni cetnici sa partizanjima kljalji kme :lol: - tljeba novi ljat da bude ja cu prvi na brcko :lol:

I zuto da bude jeftinije :lol:
Hakiz

#3559 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by Hakiz »

Samo da ne zaboravite da u svm tim državama postoje stvari koje po zakonima i ustavima tih država ne mogu biti referendumsko pitanje.

Na primjer implementacija ljudskih prava. Ne može se na referendumu odlučivati o tome da li će se provoditi zakoni koji štite osnovna ljudska prava (pravo na život, zdravlje itd).
Connaisseur Karlin

#3560 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Hakiz wrote:Samo da ne zaboravite da u svm tim državama postoje stvari koje po zakonima i ustavima tih država ne mogu biti referendumsko pitanje.

Na primjer implementacija ljudskih prava. Ne može se na referendumu odlučivati o tome da li će se provoditi zakoni koji štite osnovna ljudska prava (pravo na život, zdravlje itd).
prvo treba obrazloziti sto se podrazumijeva pod "ljudsskim pravima" :)

danas se ista fraza koristi nepravilno u svakoj debati
insomnia78

#3561 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by insomnia78 »

Hakiz wrote:Samo da ne zaboravite da u svm tim državama postoje stvari koje po zakonima i ustavima tih država ne mogu biti referendumsko pitanje.

Zato moze o munarama i zvonicima
Hakiz

#3562 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by Hakiz »

prvo treba obrazloziti sto se podrazumijeva pod "ljudsskim pravima" :)

danas se ista fraza koristi nepravilno u svakoj debati
Pravo na život. Ako tog prava nema automatski u nekoj državi, onda prvo moraju roditelji od države dobiti dozvolu da te rode, a onda moraju da traže dozvolu da živiš, pa kada postaneš punoljetna, ti moraš tražiti dozvolu da živiš od države. Jednom ili periodično, zavisi kako država odluči.

Dakle, o takvim fundamentalnim pravima nema referenduma.

Mi imamo ta prava i o njima ne razmišljamo. A zaboravljamo da samo nekoliko stotina godina ranije ta prava nisu bila garantovana. Prije 400-500 godina ovo šta sam ja govorio se stvarno radilo, kmetovi su morali od vlasnika tražiti dozvolu da se vjenčaju, da imaju djecu, a vlasnik tih ljudi je mogao bez posljedica ubiti bilo koga od njih i ne bi odgovarao na sudu. A kmet nije mogao napustiti vlasnika, ako bi to uradio ne samo vlasnik, nego i vlast (uglavnom kralj) bi tog kmeta uglavnom ubili za kaznu.

I to u Evropi, zapadnoj. Pogledaj kakvu moć nad životom i smrti svojih "podanika"su imali lordovi u Engleskoj prije samo nekih 200-300 godina. Nekada i veću nego kralj.

Danas kompanije kao što su Monsanto i slične patentiraju oblike života, doduše biljne, ali samo zato što još ne mogu tehnološki upravljati životinjama i ljudima sa tom lakoćom kao što mogu sa biljkama. Kada im tehnologija to omogući, pravo na život i kako ćeš ga živjeti ti neće biti automatski omogućeno, nego će ti ga kompanija, ne ni država nego kompanija, određivati.

I zato se nije podsmijavati kada su ljudska prava u pitanju, teško su osvajana, a lako ih je izgubiti iako to trenutno tako ne izgleda.

Zato sve šta ograničava ljudsku slobodu i prava ne ugrožavajući slobodu, zdravlje i živote drugih ja sa indignacijom odbijam.

A sprečavanje parade ponosa je jedna od stvari koje ograničavaju te slobode i prava.

Mnogo ljudi su kroz istoriju te slobode i ta prava krvlju osvajali da bi ih sada salonski konzervativci dovodili u pitanje.
MarlboroGold

#3563 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by MarlboroGold »

MarlboroGold wrote:Malo ga Hakiz preĆera sa Ibrahimom, ali u suštini kvalitetan post.
od kad je demokratija vladavina naroda :D

zasto ne podrzaas elemente socijalizma :)
Prvenstveno jeste... još od Abrahama Lincolna. Danas ovisi od građana. U socijalizmu imaš jednu ili eventualno dvije struje i ako se ne možeš identificirati ni sa jednom od njih i ako razmišljaš svojom glavom u društvu budeš izoliran i odbačen. Takav sistem, odnosno politika bi mene ubijala u pojam.
Socijalizam sam po sebi nikad neću podržavati. Hoću samo demokratiju sa nekim elementima socijalizma koji bi krpili propuste kapitalizma.
Connaisseur Karlin

#3564 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

MarlboroGold wrote:
MarlboroGold wrote:Malo ga Hakiz preĆera sa Ibrahimom, ali u suštini kvalitetan post.
od kad je demokratija vladavina naroda :D

zasto ne podrzaas elemente socijalizma :)
Prvenstveno jeste... još od Abrahama Lincolna. Danas ovisi od građana. U socijalizmu imaš jednu ili eventualno dvije struje i ako se ne možeš identificirati ni sa jednom od njih i ako razmišljaš svojom glavom u društvu budeš izoliran i odbačen. Takav sistem, odnosno politika bi mene ubijala u pojam.
Socijalizam sam po sebi nikad neću podržavati. Hoću samo demokratiju sa nekim elementima socijalizma koji bi krpili propuste kapitalizma.
ne postoji "socijalizam sam po sebi" , i nije jedan socijalizam iskljucivo u jugo-formi :)

a zasto bas o perioda Abarahama Lincolna :?
Connaisseur Karlin

#3565 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Hakiz wrote:
Zato sve šta ograničava ljudsku slobodu i prava ne ugrožavajući slobodu, zdravlje i živote drugih ja sa indignacijom odbijam.

A sprečavanje parade ponosa je jedna od stvari koje ograničavaju te slobode i prava.

Mnogo ljudi su kroz istoriju te slobode i ta prava krvlju osvajali da bi ih sada salonski konzervativci dovodili u pitanje.
spricevaanje necije slobode pstoji zahvaljujuci politici , a ne narodnom misljenju ili misjenu vecine :)
MarlboroGold

#3566 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by MarlboroGold »

Connaisseur Karlin wrote: ne postoji "socijalizam sam po sebi" , i nije jedan socijalizam iskljucivo u jugo-formi :)

Mislio sam na jugo formu, jer je to što je narod ovdje doživio tako da su i dan danas prisutni ostaci tog sistema i te države... ako ne vidljivo okom onda u glavama ljudi. Ako je išta bilo blizu socijalizmu samom po sebi, onda je juga.
Zato što je Lincoln dao jednu dobru definiciju tad... zaboravio sam tačno kako ide. Nešto tipa demokratija od naroda, iz naroda i za narod. Ovako nekako.
Hakiz

#3567 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by Hakiz »

Hakiz wrote:

spricevaanje necije slobode pstoji zahvaljujuci politici , a ne narodnom misljenju ili misjenu vecine :)
A politika se, inače, spušta s Marsa...
Connaisseur Karlin

#3568 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

MarlboroGold wrote:
Connaisseur Karlin wrote: ne postoji "socijalizam sam po sebi" , i nije jedan socijalizam iskljucivo u jugo-formi :)

Mislio sam na jugo formu, jer je to što je narod ovdje doživio tako da su i dan danas prisutni ostaci tog sistema i te države... ako ne vidljivo okom onda u glavama ljudi. Ako je išta bilo blizu socijalizmu samom po sebi, onda je juga.
Zato što je Lincoln dao jednu dobru definiciju tad... zaboravio sam tačno kako ide. Nešto tipa demokratija od naroda, iz naroda i za narod. Ovako nekako.
Na osnovu cega mozes tvrditi da je jugo socijlizam najvize blizu socijzalizma ?

Lincoln je pisao o amerikoj demokraciji doticog vremena , narocito ukidanja afroamerickogh ropstva

savremena definiija demokracije je zadovoljiti OSNOVNA PRAVA , a ne sva ljudska prava :)
Connaisseur Karlin

#3569 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Hakiz wrote:
Hakiz wrote:

A politika se, inače, spušta s Marsa...
a zivi na Zemlji :)
MarlboroGold

#3570 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by MarlboroGold »

Connaisseur Karlin wrote: Na osnovu cega mozes tvrditi da je jugo socijlizam najvize blizu socijzalizma ?

Lincoln je pisao o amerikoj demokraciji doticog vremena , narocito ukidanja afroamerickogh ropstva

savremena definiija demokracije je zadovoljiti OSNOVNA PRAVA , a ne sva ljudska prava :)
Ako nije juga, šta je onda po tebi najbliže?
Jeste, pisao je i za mene to treba uvijek spominjati. Nakon toga sam napisao da ovisi od građana. U suštini danas je usko povezana sa stanjem samih ljudi koji žive u istoj.

Otišli smo previše od teme...
Connaisseur Karlin

#3571 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

MarlboroGold wrote:
Connaisseur Karlin wrote: Na osnovu cega mozes tvrditi da je jugo socijlizam najvize blizu socijzalizma ?

Ako nije juga, šta je onda po tebi najbliže?
Jeste, pisao je i za mene to treba uvijek spominjati. Nakon toga sam napisao da ovisi od građana. U suštini danas je usko povezana sa stanjem samih ljudi koji žive u istoj.

Otišli smo previše od teme...
postoje forma socijaizma u komunnizmu, kao i u kapitalisticki orijentiranim ekonomkim drustvma, ne razumijem, zasto mislis da je jugo socijalizam primjer socijalizma, jednsotavno, imas pogresan pristup analiziranja socijalizma kao drustvene tvorevine :)
MarlboroGold

#3572 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by MarlboroGold »

U redu je... ne želim se dalje s tobom ubjeđivati, jer to nije tema.
Connaisseur Karlin

#3573 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

MarlboroGold wrote:U redu je... ne želim se dalje s tobom ubjeđivati, jer to nije tema.
ovo nije nekakvo ubjedjivanje, ovo bi trebala znati svaka osoba, dio je osnovnog znanja :)
Irsar

#3574 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by Irsar »

Hakiz wrote:A zaboravljamo da samo nekoliko stotina godina ranije ta prava nisu bila garantovana. Prije 400-500 godina ovo šta sam ja govorio se stvarno radilo, kmetovi su morali od vlasnika tražiti dozvolu da se vjenčaju, da imaju djecu, a vlasnik tih ljudi je mogao bez posljedica ubiti bilo koga od njih i ne bi odgovarao na sudu. A kmet nije mogao napustiti vlasnika, ako bi to uradio ne samo vlasnik, nego i vlast (uglavnom kralj) bi tog kmeta uglavnom ubili za kaznu.
Ovo je fikcija.
MarlboroGold

#3575 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by MarlboroGold »

MarlboroGold wrote:U redu je... ne želim se dalje s tobom ubjeđivati, jer to nije tema.
ovo nije nekakvo ubjedjivanje, ovo bi trebala znati svaka osoba, dio je osnovnog znanja :)
De de, uči me o utopijskom socijalizmu, marksizmu, boljševizmu, socijaldemokratiji... valjda i sama znaš kakav je bio prisutan u jugi. Govorim o zemljama čija su uređenja zasnovana na istom, a ne na nečemu drugom što u sebi ima samo neke elemente socijalizma. Pa sama juga je u nazivu imala "socijalistička".
Nakon odbačenog utopijskog socijalizma na scenu su stupili Marks i Engels, a juga je bila država u kojoj su postojale slobodne interpretacije Marksizma za razliku od mnogih drugih socijalističkih zemalja. Zato je za mene juga primjer koliko toliko održivog socijalizma, ali sa kojim se ja lično ne slažem zbog već naprijed navedenih razloga.
Ne smaraj me više s tim svojim cinizmom.
Locked